Maj 8, 2014. Republiken Estland - ett fritt land!

Det kom en kommentar från Ryssland, som jag inte vill publicera. Den har ett typiskt putinskt språkbruk med könsord och svordomar. Jag är ju ansvarig för vad som står på de här sidorna, men där sägs det i alla fall att det är självklart att den konsert jag skrev om i går, där segern över nazisterna ska firas bara annonseras på ryska eftersom esterna inte har med den segern att göra. De stred med Hitler står det. Och det är ju den ryska historieskrivningen. Problemet är att ryssarna inte på något sätt ens försöker förstå esterna. 
1. Konserten spelas i Tallinn, Estlands huvudstad. Inte i Ryssland!
2. Esterna stred i tysk uniform för att befria sina deporterade släktingar och för att inte drabbas av det helvete de upplevt under den första sovjetiska ockupationen 1940-1941. 
3. Problemet är att i Ryssland förstår man inte vad Stalin utsatte människor för, trots att det också var miljontals ryssar som mördades. 
Freden är klar i Tartu 1920 och Sovjetunionen och Estland respekterar varandra som fria staterT
 
Just de här åsiktsskillnaderna är det som skiljer ester och ryssar. Esterna talar för sitt folk, ryssarna för sitt, i vilket land de än befinner sig. När vi reser runt i världen och besöker andra folk, då bör vi visa en viss respekt och förståelse för de människorna och deras livsöden. Ryssarna glömmer så lätt att Estland är det land där esterna har rätt att leva efter sin kultur och sin moral. Vilken människa vill egentligen leva med ett allvarligt hot om död eller fängelse över huvudet, avskuren från en stor del av världen, och okunnig om vilja föröndringar som där sker hela tiden? Jag minns en sådan simpel sak som Ave berättade. På kvällarna, framför allt lördagskvällarna, gällde det att inte vara ute för sent. Milisen hade order om att anhålla ett bestämt antal människor pga. fylla, och hade de inte fått ihop rätt antal, då tog de andra oskyldiga som var ute och gick.  Allt för att fylla kvoten. 
 
Om nu inte ryssarna förstår vad som hände i Sovjetunionen, utan helst bara vill minnas allt som en fantastiskt fin tid, då vill man ju ändå att andra människjor ska förstå vad som hände. Människorna i väst måste rimligen anse att det enorma mördandet och det fruktansvärda beteendet mot männskorna som utvecklades framför allt under Stalins tid vid makten, att det är fullständigt förkastligt. Jag ger er nu ett brev som jag också skickar till rektorna för Södertörns högskola.
 
Ett av fartygen som hjkälpte esterna att överleva.

Hur ska undervisningen på en svensk högskola bedrivas? Ska vi låta studenterna använda sina uppsatser till att presentera allvarliga fel och beskyllningar mot andra människor utan att någon ändring eller något påpekande görs? Ska inte uppsatserna vara byggda på fakta och korrekta uppgifter?

I uppsatsen från 2013, "Flerspråkigheten kan öppna många dörrar i min framtid" : Hur ryskspråkiga minoritetsungdomar i Estland upplever sin flerspråkighet och dess betydelse för identitet. skriven av Anna Permjakova säger hon att ryssarna som kom till Estland kom "som vanliga immigranter". Är det inte fullständigt självklart att detta är fel? När ett land ockuperas och ockupantens medborgare flyttar in i landet och förändrar och förstör hela livet för det ockuperade landets folk, då kan man väl inte med oskyldiga naiva blå ögon tro, att de bara var vanliga immigranter.

Esterna förlorade sina egendomar, de deporterades till Sibirien, de arkebuserades och många flydde för sina liv.

I städerna kom ryssar och krävde att få flytta in i lägenheterna där esterna redan bodde.

I den 4-rumslägenhet våra släktingar hade i Tallinn bodde det snart också två främmande ryska familjer, som använde esternas tillhörigheter som sina egna. De visste inte hur en toalett användes utan fyllde badkaret med vatten och utförde sina behov där. I våra släktingars hem.

I skolorna förändrades undervisningen, lärare deporterades och nya lärare kom med nya skolböcker och nya "sanningar".

En släkting som arbetat som polis på sommarloven under sina högskolestudier sköts på tågstationen 1941 och hans hustru deporterades till Sibirien p.g.a. hans arbete vid polisen. Som en av många.

Arbetsplatser kollektiviserades, ägare deporterades eller dödades.

Landet skulle bli ryskt och förryskning pågick. Språket skulle i första hand vara ryska.

En annan släkting gifte sig med en ryss. På familjefesterna full som en alika hotade han med att skicka dem till Sibirien om de inte talade ryska allihop. Efter befrielsen 1991 visade det sig att han talade ganska bra estniska, men han sa inte så mycket sedan. 

En estnisk familj for på semester. När de kom  hem kunde de inte låsa upp sin dörr. En rysk KGB-familj hade flyttat in och bytt låset. Esterna fick aldrig tillbaka sina tillhörigheter.

1978 fick vi en fruktansvärd utskällning av en främmande kvinna på en gata i Tallinn, när vi inte svarade henne på ryska, ett språk vi inte fick lära oss i den svenska skolan. Jag läste engelska, tyska och franska.

Ni måste, som högskolerektor ändå veta hur en ockupation går till. Ni kan inte tro att en ockupation är något positivt. Om Ni låter Era studenter skriva dylik propaganda för ockupationsmakten ska skolan inte ha rätt att godkänna uppsatser!

En sak till. Tror Ni också att det var polisen som förorsakade de stora upploppen i Tallinn i april 2007, som A P skriver.  En staty och några gravar skulle flyttas från centrala staden till Krigskyrkogården i Tallinn.

Anser Ni att ett land ska ha suverän rätt att bestämma var det egna landets statyer ska stå? (Eller anser Ni att ockupationsmakten ska bestämma, som ryssarna gjorde när de förstörde så många estniska statyer 1940 och 1944?) Tycker Ni att ett annat land, den f.d. ockupationsmakten, som man nyss befriats från, ska lägga sig i om man vill flytta en symbol för ockupationen till en plats från centrala staden? (För ryssarna är statyn symbol för Sovjets seger över nazisterna; för esterna är den en symbol för ofriheten och ockupationen.

Anser Ni att polisen skapade den stämning som orsakade så stora skador i staden? Eller vet Ni hur det verkligen gick till?

Jag skulle kunna lämna fler, många fler, fakta på hur hårt landet drabbades av ockupationen, men jag hoppas Ni känner Ert ansvar för att ge en korrekt utbildning till Era elever, och tar bort en uppsats från arkiven som sprider felaktig information och kan användas mot esterna när de beskylls för att diskriminera sin ryska befolkning. Vilket inte är sant. Nu den 9 maj t.ex. kommer en helt ryskspråkig sammankomst äga rum i Tallinn; en sammankomst som ska hylla just Sovjets seger över nazisterna. Kan man tänka sig något liknande i andra ockuperade länder?

Underlaget för uppsatsen är intervjuer med sex (6) rysktalande elever som kommer från samma grupp. Det ger ju inget trovärdigt resultat av en undersökning. Eller hur? Men likväl skadar det esterna vid en konflikt om sådana uppgifter sprids i vårt land.

Med vänlig hälsning.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0