Nov. 30, 2014, citat

Den förste ryska rektorn vid Tartu Universitet på 1940-talet förklarade för de estniska studenterna, att:
 
 
De skulle vara glada att de fick undervisning på estniska. I USA får inte indianerna studera vid högskolor på sitt eget språk.
 
Detta var alltså under de första åren av ockupation. innan ockupationen hade naturligtvis estniskan varit ett självklart språk i Estland, så att säga...

Nov 29, 2014. Nej vi är inte lika allihop.

Nej vi är inte lika allihop. Det finns så mycket i vårt sätt att tänka som gör stora skillnader, och det kan mycket väl vara saker som vi inte direkt uppfattar.
Europaparlamentarikern, Yana Toom, som ska representera Estland, men även har tagit på sig att representera Ryssland, säger i dag i tidningen Ohtuleht:
 
Yana Toom
 
Vi är alla estländare, trots att några talar ryska.
 
Nej fru Toom. Så enkelt är det inte, Man resonerar så i Sverige också när det gäller människor från andra länder. Men, det är inte bara språket som skiljer sig, det är också tänkandet och vanorna. Ett exempel är det som den estniske TV- och radiojournalisten Neeme Raud berättar om i samma tidning. Han bytte arbetsfält i somras. I flera år var han stationerad i New York, men flyttade över till Moskva. Han fick hyra en lägenhet där av den turkmeniske ägaren.
Allt var frid och fröjd tills för ett par veckor sedan då det knackade på hans dörr. Det visade sig vara fastighetsägarens son, som berättade att han grälat med sin far och nu hade bestämt sig för att flytta in i just den här lägenheten, eftersom han äger hälften. (!?)
Neeme Raud flyttade tillbaka till Estland istället för att bråka.
Neeme Raud.
 
Det var ingen engångsföreteelse. Precis så gick det till i städerna i Estland under ockupationen. Det knackade på dörren och någon visade ett papper på att han blivit tilldelad ett rum i just denna lägenhet. Staten hade då lagt beslag på alla privata lägenheter, så ingen kunde protestera. Det var då främlingar flyttat in i mina svärföräldrars lägenhet, främlingar som hade alla rättigheter och familjen fick bo där det blev plats över. Tanja berättade att hon klarade sig därför att alla trodde hon var ryska eftersom hon talade det språket som en infödd, så hon fick behålla en säng.
Eller som Anne berättat. När hennes familj skulle flytta in i den enrumslägenhet de blivit lovade av Moskva (faktiskt!), då fick de höra att lägenheten blivit upptagen av "någon annan". De fick fortsätta att dela boende och liv med främlingar en lång tid. (I slutet av 1950-talet)
 
Och så några fler citat:
 
Senaste från Putin:
1. Modernisering av krigsmakten går före allt annat.
2. Ryssland är den enda fria demokratiska staten i världen där medborgarna har rättigheter att opponera mot regeringen och där all opposition är tillåten.
 
Kanske han pratar i sömnen ibland?
 
Alexander Röklin på den opposotionella webtidningen ej.ru säger i Tallinn att
Kremls propaganda i världen kommer helt enkelt inte vara möjlig att hålla vid liv, eftersom den är så dum, att det är omöjligt för en normal människa att tro på den. Mig förvånade emellertid att den ryska propagandan inte blir utskrattad i världen, säger han.
 
President Ilves:  
Den ryska propagandan skapar parallellvärldar. 
Det är två olika synsätt på vad som hänt rent historiskt och vad som sker i nutiden. Uppgifterna i historieböckerna stämmer nästan inte alls. Estniska Undervisningsministeriet har upptäckt att det i de ryska skolorna används ryska böcker med dessa felaktiga uppgiofter, och arbetar med att förbjuda de böckerna.

nov 27, 2014 Vad är det som händer?

Vad är det som händer? Har verkligen inget förändrats under vår tid. Vi som var så säkra på ett en ny tid brutit ut när den andra världskriget definitivt var över 1991 och 1994, när så många nya stater uppstod. Bl.a. de där små staterna som dök upp så nära oss. De som vi glömt att de någonsin funnits.

Nu är så mycket tillbaka till den gamla oroliga tiden, när man inte visste något, men hela tiden kände oron att snart… snart…

Vi fick höra på radion i går att i Letgalian, i Lettland, kostar det pengar att se på lettisk TV, men det kostar inte ett öre att se på rysk TV. Vad gör då den del av befolkningen som har dåligt med pengar, och som dessutom är rysktalande? Ja, naturligtvis. De ser rysk TV. Vad får de se?

Program om det fantastiska Ryssland. Den gamla fantastiska kulturen. De ortodoxa kyrkornas lära och de stämningsfulla gudstjänsterna. Hela Ryssland är helt enkelt ett paradis.

Ett paradis.

Det var precis så det hette i Sovjetunionen. Sovjet var ett famtidsland. Där levde man bäst. I västvärlden var alla människor fattiga och allihop ville flytta till Sovjet. Dessutom  hade de hela tiden vapen riktade mot det paradisiska Sovjet. Allihop var bara en massa onda typer.

Vi är alltså tillbaka i den svåra tiden. Det var ett kliv framåt 1991 och 1994 och nu mer än tjugo år senare tar världen två kliv tillbaka. Det är ingen perestrojka; ingen glasnost.

 

I Ukrainas östra del visas också bara rysk TV. All annan TV är avstängd. De får precis samma lögnaktiga påståenden till livs där också.

 

Det är ju inte särskilt svårt att lista ut vad Putin m.fl. tänker. Men jag är verkligen förundrad över att de tre lilleputtländerna (jämfört med världens största stat) kan vara intressant för den makten.

Jo, det är stoltheten det gäller. Man kan ju inte förlora. Nu ska Putin ta tillbaka alla stater som tillhörde Sovjet. Vi får se hur det går. Tror han på löftet från Nato och USA att aldrig överge Estland?

 

Hur lever de på Krim numera? Har de fått det bättre ekonomiskt? Är de friare? Jag vet faktiskt inte, det enda jag säkert vet, det är att tartarerna åter känner sig tvingade att fly landet.

 

Läs: http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/putin-valjer-vag-i-europas-historia/

Den handlar om Putin, Hitler, Stalin och lögner.

 

Gorbatjov har satt en diagnos på Putin. När han presenterade sin bok “Efter Kreml” i vilken han använder ett kapitel åt Putin, sammanfattar han:

Han lider av det jag en gång led av: Storhetsvansinne. Han ser sig själv som Gud, eller ur hans synpunkt: som Gus ställföreträdare på jorden.

Gotbatjovs bok handlar annars om tidigare tryckta artiklar, framträdanden och intervjuer som handlar om honom själv.

 

Gari Kasparov utsåg  förra torsdagen Putin till envåldshärskare, och säger att inte ens Adolf Hitler hade den enorma makt som Putin har i dag. I väst förstår man inte hur Ryssland fungerar, och Väst måste lära sig att Putin, precis som det nationalsocialistiska Tyskland, bara kan besegras där man sätter hårt mot hårt. Hade Västmakterna stoppat Hitler vid annekteringen av Elsass-Lothringen är det tveksamt om Andra världskriget börjat som det gjorde mellan vapenbröderna Stalin och Hitler.


citat

Från omni.se:

Estlands biträdande försvarsminister Sven Sakkov berättar hur man förbereder sig för att stoppa en eventuell rysk militär intervention.

– Om Estland attackeras kommer vi att slåss av bara helvete.
Vi har lärt oss av lektionerna från 1939 och 1940, och det är att man måste strida oavsett vilka odds man ställs inför. Att man behöver allierade och att man måste vara en demokrati, säger Sakkov till Newsweek.

I reportaget konstateras också att Baltikum har bättre chans än tidigare i historien att klara påtryckningar eftersom man idag har allierade i väst.
 
http://omni.se/topic/34c010cd-a4f0-405e-a093-bef870ee1b8b/b48e6768-21fe-4f08-80b9-84dcf13392e2

Nov 21, 2014 Läger för ryska ungdomar där syftet är att hjärntvätta dem

 

Det händer verkligen många fruktansvärda saker i världen just nu. Förutom alla krig som pågår får vi också uppleva återuppståndelsen av det kalla kriget. Jag tror att vi borde förstått vad som var på gång när Putin sa att nittonhundratalets värsta geopolitiska katastrof var Sovjetunionens fall.

Det uttalandet betydde helt enkelt att han fått den viktiga uppgiften att återställa Sovjetunionen, styrkan, militären, gränserna och kulturen.

Det är en katastrof för alla dem, som trodde att de började ett nytt och mer humant liv då, när Sovjetunionens makt över dem försvann.

Nu får vi veta att i Ryssland har de startat läger för ryska ungdomar där syftet är att hjärntvätta dem, och göra dem beredda att skrida till verket när de får order om det.

Detta gäller ryska ungdomar i Ryssland samt i de numera fria staterna som tillhörde Sovjetunionen. Alltså även rysktalande ungdomar i Estland. 10 ungdomar från Estland deltog i lägret i augusti 2014. De blev då indoktrinerade i sovjetisk ideologi på det som benämns Socialistiska krigslägret.

Estniska säkerhetspolisen Kapo säger rent ut att det handlar om hjärntvätt.

Det finns en propagandafilm, som visats i det estniska TV-programmet Pealtnägija. Där talar man om att det gäller "trivsam samvaro med ryska ungdomar från hela världen."

I TV intervjuas rektorer från två ryska gymnasieskolor där deltagarna går. Båda förklarar att de kan inte förbjuda någon att delta; "På fritiden gör de vad de själva vill." Men de ogillar ändå deltagandet. Estland är ett fritt land och folk får göra vad de vill!

Så visas ett stycke av propagandafilmen, och vi ser hur ungdomarna tränar prickskytte med ryska kalasjnikov. Alla är klädda i soldatuniformer.

Dessutom ser vi folkdansare och lite andra nöjen.

Här ska de lära sig att älska sitt fosterland och sin historia. De ska kunnas försvara sitt land både med och utan vapen. När de ska benämna "fosterlandet" säger de Post-Sovjet. Vi hör dem glatt sjunga en sång med texten: "Jag tjänar Ryska federationen. Hurra! Hurra! Hurra!"

TV-programmet fortsätter med en intervju. Kapo-chefen säger bestämt, att det handlar om hjärntvätt av ungdomarna. Man försöker vaccinera dem med kärlek till Ryssland och Sovjet.

Så propagandan igen: ungdomarna sjunger: "Sovjettanken förenar åter våra skingrade vänner!

Då och då hissas vissa av flaggorna, bl.a. den estniska, upp ner utan att någon reagerar synbart.

Ungdomarna i sovjetiska uniformer lär sig paradera och håller minnesceremonier vid sovjetiska viktiga dagar och lär sig att Andra världskriget började 1941.


Alltså: Alla flaggor vajar. Ungdomarna kläs i sovjetisk uniform, olika parader o minnesceremonier hålls för sovjetiska bemärkelsedagar och präntar andra världskriget började 1941

Viktig är känslan när alla går tillsammans igen.

Ytligt sett kan allt nästan jämföras med scouternas jamboree, men skillnaden är att deras läger och samvaro går ut på fred, vänskap. Och inga krig mellan länder. D.v.s. raka motsatsen. Detta är inget vänskapsläger utan ett krigsläger där de får lära sig att fascisterna ska dödas. Och fascisterna är alla människor i Väst.

I Estland talades det inte så mycket om de här lägren. De sågs mest som kuriosa.  Visst, esterna säger att de kommer att slåss "av bara helvete!", men ändå har många ett naivt betraktelsesätt. Det ändras förhoppningsvis när det här nu blir allmänt känt.

Elever från estniska Maardu tillbringade tio dagar i Odessa. Där lärde de sig hur man kan döda en person med bara ett slag, och hur man dödar någon med kniv. Vi ser hur en flicka instrueras.

I dag har den ryska hjärntvätten kommit längre än till Maardu. I Kirgistan var det sex deltagare från Pae, tre från Tartu och en från Maardu. Alla från de ryska gymnasierna i städerna. En av ledarna var en gymnastiklärare från Estland. Hon har beskrivit på sociala media om hur fantastiskt roligt det var och är på lägren.

 Utbildningsminister Ossinovski, med ryska rötter, är oerhört frustrerad. "Det är helt förskräckligt! Att folk deltar i sådana läger och lär sig att vi lever i en fascistisk stat, det måste bekämpas! Men ännu värre är, att en lärare från en estnisk skola förmedlar sådana lögner."

Han fortsätter: "Vi lever i ett liberalt land, och kan därför inte säga åt folk vad de ska göra. På sommarlovet är det tillåtet att resa vart man vill. Men om man reser dit som lärare, då följer man inte läraretiken. Man får helt inte arbeta med att hjärntvätta elever."

Filmen visar tre unga män med kalasjnikovvapen och militäruniform. En av de unga männen, från årskurs 9, skriver på Facebook att bilden är tagen i Ukraina, och att han med glädje dödar fascister där. Senare medger han att det är fel. Bilden är tagen i det socialistiska folkliga gemenskapslägret. Pojken heter Nikita. Han var alltså en av deltagarna som accepterade den upp och nedvända estniska flaggan, som betyder så mycket för alla ester, men inte för Nikita, tydligen.

Ossinovski talar i TV igen. "Många barn i lägret är bara 13-14 år. De är för unga för att förstå vad allt detta betyder. De lyssnar okritiskt. Det är oerhört viktigt att skolorna diskuterar detta och får dem att förstå hur farligt allt detta är."

Lägren är helt jämförbara med hitlerjugend-lägren. Och visst finns det också vissa likheter med ISIS värvningskampanjer.


Kaopchefen menar att de här ryska ungdomarna mycket väl kan vara framtida kollaboratörer, som kallas in "vid behov". (Man kan jämföra dem med de avslöjade ryska spionerna i New York häromåret.)

Bakom lägren står bl.a. ryska militära säkerhetstjänsten, Inrikesministeriet, de stora affärsföretagen, statens stora propagandakanaler, tidningar, tv.  I Estland Började det i Maardu linn, och sedan spreds ryktet om dem till Tallinn och Tartu..

Kapo har tagit på sig uppgiften att prata med deltagarna. De förklarar för dem vad det är för läger och dess syften. De samtalen började redan i september.

 

I Tallinn har de ryska skolorna haft som tradition under senare år att  fotografera förstaklassarna under en tavla med Sovjetsymboler i Marjamäe museum. Tavlan ska nu täckas över. Mer om detta senare.


Här är TV-programmet:

http://www.postimees.ee/2998493/pealtnagija-paljastas-kuidas-kreml-eesti-lastest-endale-lojaalseid-sodureid-ette-valmistab





Några ord till, ang. kommentaren.

Det man måste komma ihåg, det är att esterna misstänkliggjordes p.g.a. att de lyckats förändra sitt samhälle rå radikalt redan under den första friheten. I Sovjet hade man sagt efter frihetskriget att de var fattiga och levde i armod. Därför blev det stora problem när soldaterna som skickades dit 1939 skulle återvända hem, och kunde tänkas berätta om lögnerna. Därför placerades de i Sibirien. Under 1960-talet och framåt när esterna kunde se finsk TV, vilket var förbjudet, måste man också bortförklara vad de sett i TV. nämligen att Sovjet inte var det mest framgångsrika landet i världen. Då sa man att esterna var fascister. (I dag är alla européer fascister enligt Kreml.) Men att esterna är fascister bet sig fast över hela världen, och esterna själva vet att de inte kan göra något åt saken. De bara fortsätter att utveckla sitt land.

Tack för kommentar

Du skriver att esterna bara ville syssla med konst och musik. Jag vet att ni lärt er det. Jag har fått den kommentaren tidigare också. Det är alltså en del av propagandan mot esterna som ni matades med.
Esterna är mycket duktiga på de flesta områdena. Därför har de lyckats så bra med uppbyggnaden av sitt land. Både vid den första och den andra friheten. Du kan jämföra landsbygden i Estland med landsbygden i Ryssland, så bör du förstå. Estland ser alltmer ut som alla moderna europeiska stater.
Vad beträffar deras kunskaper i ryska, var de olika. Särskilt i Tallinnområdet var de duktiga i ryska, medan det kanske inte var så hög kvalitet på andra ställen. De gick ett extra år i skolan för att lära sig det nya språket, men kanske de inte var så motiverade...

viktiga artiklar

http://www.svd.se/kultur/jag-forstod-tidigt-att-mina-foraldrar-inte-ville-ha-mig_4101935.svd

och

http://www.dn.se/nyheter/sverige/de-flydde-over-havet-nu-ar-radslan-tillbaka/

citat

Dagens DN i en intervju med Margot Wallström:
–Omviärrädda–såärdetju ingenting i jämförelse med hur
balterna känner sig. Det har skett en rad provokationer mot de bal­ tiska länderna, som stör oss väl­ digt mycket.
Vladimir Putins rådgivare Ser­gej Markov sa i en intervju i SVT i veckan att ”Ni i Sverige behöver inte vara rädda. Lettland och Est­ land har däremot anledning att vara rädda. Om det blir ett stort krig är det möjligt att det inte blir något kvar av de här länderna.”

citat

Den ryske statsvetaren Sergej Markov säger i en SVT-intervju att
 
"Lettland och Estland har all anledning att vara rädda" för Ryssland.
 
– Markov är en ganska känd statsvetare som tidigare suttit i Duman för maktpartiet Förenade Ryssland. Han uttalar sig ofta väldigt hökaktigt i olika utrikespolitiska frågor och förekommer då och då i medier. Dessutom talar han engelska, vilket gör att han uppmärksammas i utländska medier, säger DN:s Moskvakorrespondent Ingmar Neveus.

Nov 14, 2014 Ett nytt brev.

Jag försöker igen:
Till
Rektorn för Södertörns Högskola
 

Angående uppsatsen: Anna Permjakova "Flerspråkigheten kan öppna många dörrar i min framtid" : Hur ryskspråkiga minoritetsungdomar i Estland upplever sin flerspråkighet och dess betydelse för identitet.

Magister-uppsats, Södertörns högskola/Institutionen för kultur och lärande.

Jag vill protestera mot att en uppsats godkäns med så svagt urval av intervjupersoner. Där detta är en så liten grupp att deras verklighetsuppfattning och sanning är så översensstämmande. Resultatet blir då vinklat och sprider förtal istället för att ge en bild av verkligheten.

Jag har vid diskussion med en professor från en annan högskola fått veta att uppsatsen, enligt hans bedömning, inte borde ha godkänts.

Att det inte är lätt att under 50 år ha tillhört det ockuperande folket med en god ställning i samhället och istället bli, just det, representanter för ockupanterna som dödade, deporterade och rev ner allt det som landet uppnått under de fria åren.

Att nyttan av att kunna flera språk, och att få använda sitt modersmål är viktigt för alla människor, det ifrågasätter jag inte, men det var det även för esterna under ockupationsåren när ryssarna försökte att radera ut deras språk.

Det är allvarligt för en högskolas renommé, om man i en uppsats som läggs ut på nätet inte kommenterar allvarliga felaktigheter utan på det sättet sprider förtal och fördommar.

 

Ryssarna sändes under många år till Estland för att göra hela området ryskt. De arbetade inom fölr staten speciellt viktiga yrken, som järnväg, skifferoljeframställning och affärer. Behövdes bostäder någonstans blev esterna förflyttade. Det är en orsak till att så många rysktalande bor i noröstra Estland.

En estnisk kvinna gifte sig med en ryss, och vid släktfester kunde han säga till de andra gästerna om de talade estniska: “Tala ryska eller jag ser till att ni skickas till Sibirien.”

Det kunde han verkligen göra och därför försökte de istället tala ryska.

Detta har berättats för mig ev en av de närvarande släktingarna.


Med vänlig hälsning

 

Läs:

http://www.expressen.se/kultur/toppnyheter-/jarnridan-ramnade-och-jag-fick-en-hund/

citat

I TV också i början av den nya friheten:
En film om fängelserna i Baltikum i svensk TV.
I Riga hade en bankrånare dödat en vakt och desses hustru var djupt förtvivlad. Rånaren var fängslad, men skulle antagligen inte dömas till döden. Dödsstraff finns inte i Baltikum. Offrets hustru tyckte det var för svagt straff. Filmen kommentar:
 
"Balterna är blodtörstiga!"
 
Jag säger bara: Fråga vilken nybliven svensk änka som helst, vars man kallblodigt mördats av bankrånare om hennes åsikt.
 

citat

Hört för någon månad sedan i radion:

I Estland går högerextremisterna starkt framåt.

I Estland finns inget högerextremt parti.
Ingen rättelse så vitt jag vet.

citat

Jarl Alfredius i Aktuellt i början av 1990-talet:
Ska vi ge bidrag till länder som har så usla fängelser?
 
Fängelserna var från sovjetåren och höll sovjetisk klass. Ännu hade inte esterna hunnit renovera dem.

Nov 6, 2014. Varför berättade jag det i går?

Varför berättade jag om de eländiga levnadsförhållandena för fattiga pensionärer i Simuna? Jo, för att ni ska förstå hur eländigt det var under sovjetåren. Hur allt gjordes och byggdes utan större kunskap. De som kunde var eliminerade. Vi påminns om det åter och åter när vi reser omkring i landet.
När vi istället ser renoverade fastigheter blir vi tacksamma över förändringarna. De nya levnadsförhållandena är europeiska, liksom esterna är européer.
1939 var de flesta byggnader i gott skick, beboeliga. Lanthandeln fylld med varor. Maskiner fanns i bondgårdarna. Precis som i Norden.
I Sverige fick vi behålla vår standard trots kriget, men i Estland förlorade de allt. Ett folk med helt andra livsförrhållanden tog makten i landet. Människorna där var vana vid en helt annan standard än den som fanns i Estland. I Moskva hade de stora problem att inte bli anklagade för lögn när soldaterna kom till Estland och såg de enorma skillnaderna. Det var ju bara 20 år sedan Estland befriats från Ryssland. De första soldaterna fick inte komma tullbaka till sina hem i Ryssland. De skickades till Gulag eller försvann på andra sätt.
Under det första året brändes skogsjordbruk. Maskiner och boskap forslades till Ryssland. Människorna deporterades, arkebuserades, eller fick fortsätta sina liv med i många fall främmande människor i sina hem.
Tyskarna gav hopp om frihet, men det kom på skam.
Ryssarna återvände och misären fortsatte och förvärrades. Den svenske kommunistledaren Hilding Hagberg hade en helt annan uppfattning. Den sovjetiska propagandan lyckades med sina lögner. Att det goda livet levdes i Sovjet är en av världens värsta lögner, och fortfarande finns det människor som tror på den historien. Det spelar ingen roll vad de som levde i Unionen säger.
Jag minns när jag läste en bok på 1960-talet om att "när människorna äger allt tillsammans, då är alla rädda om det." Jag försäkrar er, att det är helt fel. Ett allvarligt missförstånd. Såg ni inte förfallet i de forna sovjetrepublikerna 1991? Allt var så illa byggt att det började förfalla innan byggnadenb var färdig. "Kom till baka om två år, då har förfallet satt i gång", sa vice stadsarkitekten till oss i Tallinn 1978. Gamla Stan rustades upp inför seglings-OS 1980, men det gjordes på sovjetvis. "Veneverk" kallas det här. Ungefär: ryssslarv.
 
Ja, landet var helt förstört om man jämför med hur det såg ut 1939. Men jag har respekt för att esterna själva inte såg det på samma sätt, de ester som inte sett skillnaden. De som inte visste, eftersom det var bokstavligt livsfarligt att berätta om den tiden för sina barn.
 
Det är i minnena från de svåra tiden vi kan se förfallet som återstår fortfarande efter nästan 25 år av frihet. Hur lång tid tar det att bygga upp ett land från grunden? Vad kostar det?

Ingen, ingen ska få tvinga något av våra länder att byta till en främmande kultur, att allt tas ifrån oss för att andra ska få, men vi ska själva svälta. Som det var i Ukraina när miljontals människor svalt därför att allt de producerade skulle skickas till Moskva. Aldrig!!

nov 5, 2014 Ett besök i Simuna

Vi tog en biltur till Simuna i dag. Det är ett samhälle som tillhör Väike Maarja kommun. Där finns en stor herrgård.
Jag har tidigare berättat om när vi var i kyrkan och om den gången vi besökte en man som, vilket vi inte visste, var KGB-are i kommunen.
 
Nu var vi bara där för att se om något hänt. Om samhället förändrats sedan vi var där senast.
 
1 januari 2011 bodde 454 människor där. Det är alltså ett litet samhälle, men den har en stor herrgård. Den började byggas 1679 och ombyggdes 1890. 
En vacker bild från en vacker dag, och en som gården såg ut i dag.
 
Men byggnaderna för övrigt är blandade. Vi körde fram till några hus från sovjetåren, som det finns så mycket av. Under ockupationen hyrde man lägenheten, och när landet blev fritt fick man sin lägenhet som en gåva. Problemet med den eleganta gåvan är bara, att när huset behöver renoveras måste alla betala sin del. Och med en pension på 400€ blir det inga pengar över till sådant. Följden är att husen förfaller.
Här ser man tydligt hur fukten och möglet missfärgar fasaden. Hur sjuka blir de som bor där inne? Det finns ina pengar att få från socialen för ombyggnad, och ingen vill egentligen betala något för att äga en sådan lägenhet. Jag tycker det är ett stort bekymmer. Dessutom är husen dåligt ventilerade eftersom värmen inte kostade något tidigare. Det gör den nu. Bekymmersamt mycket för en pensionär. Jag minns den mormor som skulle ta hand om sitt barnbarn när mamman dött i Estoniaolyckan. Hon hade inte råd! Hon hade inga pengar. Hjälp till sådant går att få numera, men inte då. Man hade inte hunnit rusta upp hela förfallet på så kort tid.
 
Men.
Det finns vackra hus precis bredvid de andra. Se bara:
Så välskött och nyrenoverat. Det ger hopp för alla ester.
 
En familj har rustat en liten tillbyggnad på herrgården:
 
Det syns inte, men bakom det gröna staketet finns en fin odling, och på skylten står:
Varning för hunden. Katten är inte heller att lita på.
 
Här finns också upprinnelsen av Pedjafloden. En liten byggnad är ett minnesmärke som man ska besöka! Floden är 122 km lång, och går från Simuna till sjön Võrtsjärv södra Estland och vidare förbi Tartu.
 
 

 

 


RSS 2.0