Sep 13, 2014 Putin vill revidera Ukrainas historia.

På svenskans kultursida skriver Per-Arne Bodin om att Putin vill revidera Ukrainas historia.

 
 

http://www.svd.se/kultur/understrecket/putin-vill-revidera-ukrainas-historia_3907060.svd

Putin anser att den ryska och den ukrainska historien är så hårt sammanflätade att de inte kan vara utan varandra. Vilket struntprat! De är två stater som sett olika ut under historien. Under vissa tider har delar av det vi i dag kallar Ukraina och Ryssland varit delar av samma land. Under Sovjetåren var hela området sovjetiskt, vilket innebar svält, massdöd och lidande.

Jag har ställt frågan tidigare: Vem har rätt till områden i vår värld? Vi har sett märkliga anspråk, men västvärldens kolonisatörer har i realiteten släppt sina kolonier. Putins Ryssland kan absolut inte göra detsamma.

Kom aldrig och säg att vi människor är lika. Vår syn på världen är så olika beroende på vår kultur, historia och utveckling.

Jag minns när någon i USA sa, med beröm i rösten, att Sverige som tidigare var en stormakt nu har hittat en ny och stark plats i världen.

 

Ukrainas premiärminister säger att man numera i parlamentet öppet menar att de anser att Putin försöker förinta Ukraina.

 

I Lettland har man räknat ut att den sovjetiska ockupationen har kostat letterna 300 miljarder €,  eller 10 miljoner människoår. Det är en officiell lettisk undersökningskommission som har publicerat uppgifterna. De kommenteras av historieprofessorn  Edvin Šnore:

"Om våldsverkaren inte erkänner sina kriminella handlingar, betyder det inte att samhället accepterar dem. Det är viktigt att Lettlands invånare och omvärlden blir bekanta med förlusternas storlek."  

 

Estlands representant i Nato berättar att Natos aktiviteter i Östersjön skapar stor oro i Ryssland.

Mer nyheter:

Estlands premiärminister ska springa Tallinn Maraton.

En 12 årig flicka som lekte polis fångade sexualbrottsling på nätet.

(Postimees)

Så något helt annat:

Ibland bara händer det. Världen blir så liten.

Vi fick ett besök av en arbetsterapeut från kommunen. Ett besök i arbetet. Just hon kom till oss för att hon såg att Ants hade ett estniskt namn.

Efter att ha gjort det hon kom för, bjöd vi på kaffe och pratade. Om Estland förstås. Hon har växt upp i Simona, ett samhälle som numera är en del av Väike Maarja kommun. Då fick vi mycket att prata om.

Jag berättade att min känsla för Estland bl.a. bottnar i vetskapen om det lilla landet, som var omgivet av en kompakt järnridå där ingenting av nya upptäckter och ny kunskap från väst eller övriga världen släpptes in. De fick inte möjligheten att ta in några nya landvinningar på något kunskapsområde. Allt var stängt.

Då berättade hon om sin pappa, som var uppfinnare, men eftersom han vägrade gå med i partiet tog Sovjet hand om hans uppfinningar, och ersättningen till honom var minimal, om han ens fick någon. En gång efter befrielsen, frågade han sin dotter, om hon förstod varför han var så fruktansvärt arg och bitter över Sovjet. "Det värsta är, att västvärlden har gjort så många nya upptäckter som var stängda för oss. Att vi utestängdes från all ny kunskap. Det gör mig så arg!"


Det visade sig att det var mycket vi har gemensamt. Hon kände våra släktingar etc. Och mycket mer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0