April 1, 2015 Vi tänker oss att vi har ett stort runt bord.

Vi tänker oss att vi har ett stort runt bord.

Där har vi samlat s.k. intelligenta människor, psykologer, hjärnforskare, politiker och andra tänkande. De ska nu diskutera varför det är så många krig i världen. Det finns väl ingen vettig människa som vill ha krig; som vill döda andra vuxna, barn och gamla. Det är väl i allra högsta grad onaturligt!?

Ja, nåja, de kanske inte var klädda så här. 
 
Är det? Tänker vi alla likadant. Vi kan ta ett aktuellt exempel. Tänk er, att det som nu sägs om andrepiloten som körde sitt plan rätt in i ett berg, tänk er om det är sant. En man som alltid drömt om att bli pilot. Som trots det visat sig bli svårt deprimerad och t.o.m. tänkt ta livet av sig själv. När flickvännen gör slut, då hamnar han i en svår svacka. Helt förtvivlad säger han: "Jag kommer göra något som förändrar världen."

Vad tänker han? Jo, han bestämmer sig för att krascha nästa flygplan han ska köra. Minst en gång kommer han bli ensam i cockpit, och då är hans tillfälle. Han ska döda alla passagerarna. "Men, hur tänker han då?" Inte ett ögonblick funderar han på de individer och deras liv, drömmar och framtid. Inte ett ögonblick tänker han på de nygifta, det lilla nyfödda barn och alla skolbarn med hela livet framför sig, de som sitter där. Han tänker bara på sig själv.

Hur kan vi jämföra detta med krig? Hur tänker de som sätter igång ett krig? Inte tänker de på alla människor som förlorar sina liv. Inte tänker de på allt lidande, all skräck och förtvivlan, alla traumatiska människor som inte därefter kan leva normala liv. Kanske tänker de på den makt de ska få. Hur de ska hyllas för sina insatser, mord etc. Några menar att de gör det av ideella orsaker, att de gör det för att andra ska få ett bättre liv. Men gäller det då bara liv eller död?

 Huset som sprängdes. 

Tänkte Putin en enda gång på alla som skulle dö; georgier, ukrainare o ryssar? Tänkte han på de som bodde i hyreshuset i Moskva som sprängdes? På alla tjetjenier och ryssar som dog i kriget som följde? Eller var det sin egen makt och förmögenhet han såg framför sig?

Vilka människor är beredda att döda? Många. Psykologerna vid bordet skulle antagligen börja tala om gängmorden vi ser i Sverige nu. De som mördar har ingen respekt för andras liv. Allt gäller dem själva. Deras rang i gruppen.

Men vilka är de? "Jag kan ju inte tänka mig att mörda någon. Jag vill inte ha krig. Jag är inte som dom."

Nej, men det är mycket som spelar in. Andrepiloten t.ex. var djupt deprimerad och hans hjärna fungerade inte som din, förhoppningsvis. Det mest väsentliga av allt, det är att vi inser hur olika vi alla människor är, trots att så många av våra ursprungliga instinkter finns där inom oss. Ibland kan man så tydligt jämföra oss med djuren, som är en gren av samma biologi som vi.

Vår hjärna är speciell för var och en av oss. Det, menar jag, att hjärnforskarna ska förklara. Allt kan ännu inte bevisas, men att alla våra speciella erfarenheter gör, att vi skiljer oss åt, det är bara en sak. En annan är att hjärnorna är olika i sammansättningen också. Vi tänker olika. Vi förstår olika. Vi bestämmer oss för att tro på en "mästare" och undersöker inte hans teser särskilt noga. Vi hamnar i en grupp och glömmer allt annat liv.

 

Borde inte människor reagera när de uppmanas att döda? Alla ryssar som följde Lenins uppmaning att döda! Döda! Borde de inte ha tvekat? Nej, de följde sin mästare. De kanske t.o.m. tyckte det var roligt att ta livet att sådana som de inte gillade. Eller den kvinnan i Estland, som fick i uppdrag att utse vilka som skulle deporteras till Gulag, och valde ut dem som varit "dumma" mot henne i skolan. Visst måste hon ha tyckt att det var roligt. Härligt att få hämnas. Att de bara hade små chanser att komma hem levande, det bekymrade inte henne. Var hon en vanlig, normal människa?

Tror vi att det går att prata alla människor tillrätta? "Man kan väl prata med dem?"

Vi kan aldrig vara överallt innan det händer. Marx lade fram sina teser med idéerna om hur alla människor skulle få det bättre. Hur många människor har förlorat sina liv p.g.a. Marx? Tio miljoner, femtio miljoner, hundra miljoner eller fler ändå? "Men, de ville ju bara väl!"

Hur ska vi se när det går fel och stoppa dödandet?

Frågan hänger i luften. Skulle vi ha kunnat stoppa allt det som händer i Afrika och Arabvärlden nu. Hur kan så stora områden i världen just nu bombas sönder och så många, otroligt många, människor dödas och lemlästas just nu? Har inte världen blivit bättre? Har vi inte lärt oss av historien?

Nej, naturligtvis inte.

Vi lär oss, att dessa problem har religionen som grund. Religion? Det betyder väl att vi tror på en Gud, och tänker oss att livet efter detta är det väsentliga. Och att vi ska leva i fred och frihet och sköta om vårt eget liv så, att vi får komma till himlen. Tydligen är det inte så enkelt. Tydligen hamnar vi i konflikt med människorna som tror lite annorlunda än vi.  Kan Gud ha sagt åt dem, att de som inte tror som vi, de är våra och gudens gemensamma fiender, och ska dödas. Alla ska tvingas ha samma tro som vi. Är det så, att det är vad människor får lära sig? Då är det ju bara att skapa en ny religion, hjärntvätta människor och börja "slå ihjäl" med målet att jag själv ska bli den nye guden på jorden, en Guds profet.

"Gud. Varför låter du dessa små barn, denna lilla flicka lida så svårt i sin cancersjukdom. Vad är meningen med det?" Den frågan kan man ställa i alla religioner. "Vad är gudens mening med livet om han låter så små barn lida? De har inte hunnit göra några brott." Eller varför skickades Evi Juhani till Gulag 6 år gammal tilsammans med sin några år äldre syster. Utan mammam. De hade enligt pappren utfört något brott. Vad? Vad var meningen med det, Gud?

Handlar det inte då om att jag skapar makt åt mig med hjälp av andra som dödar och jag står som den gode? Den gode som ska rädda mina medhjälpare till ett evigt liv.


Hur fungerar våra hjärnor? Är det inte så, att vi alla vill ha det så bra som möjligt, och inte skänker en tanke åt dem som får betala priset för det?

Jag tror att de enda som kan finna svaret på varför vi dödar andra, det är hjärnforskarna. Kanske det kan bli någon annat i en annan tid. Vi kan aldrig förbjuda människor att anamma religioner, andra trosuppfattningar eller att lyssna på den som säger något. Vi kan inte räkna med att alla har samma moraluppfattning som vi. Om nu "vi" har samma moraluppfattning...

Alla resonerar på sitt sätt. Som i dagens Sverige, där de "goda", vänstern, menar att om vi sänker momsen gynnas i första hand de välbärgade. Den tanken förstår jag inte. De menar också att när man tog bort fastighetsskatten, då gynnades framför allt de rika. Det är bara två tyckanden, som jag anser är helt fel. Även om de rika tjänade mer på det, så gynnades alla fastighetsägare. Varför säger vissa professorer att Ronald Reagan är skyldig till Pisaendersökningarna i skolan? Varför säger vissa "forskare" att svenska elever inte alls är "dummare" än andra, de förstår bara inte frågorna?!

Aldrig, aldrig någonsin kommer vi tänka likadant, vi människor på jorden. Men jag önskar av hela mitt hjärta, att denna konferens slutar med att man arbetar för att vi, vilka vi nu än är, ska förstå varandra och räkna med alla olikheter mellan oss. Och hoppas att någon gång ska vi, kanske inte sluta, men ändå minska våldet i världen, i "vår" del av världen.

Radikalt vore att ta livet av alla oliktyckande. Men problemet blir då, vem hinner först?

Kommunisterna, nationalsocialisterna, muslimerna, hinduerna, de asatroende osv. osv?

Ett problem.

Många försöker det just nu, vissa muslimer, ryssarna, ja fyll i själv.

Kan man inte tala dom tillrätta? Skicka Wallström!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0