April 8, 2015 Vad står det i estniska tidningar i dag?

 

Jag tänkte skriva lite om vad estniska tidningar skriver om i dag.

 
1. Ryska Duman förlängde inte den parlamentariska immuniteten för ledamoten Ilya Ponomaryova.
 
 Ilya Ponomaryova.      

Ryska åklagarmyndigheten vill åtala Ponomarjov för förskingring, meddelar Reuters.

Av 450 dumaledamöter röstade 438 för upphävande av Ponomarjovs parlamentariska immunitet.

Ponomarjov har blivit känd som den ende i ryska duman som kritiserar president Putins politik och verksamhet. Han var den ende i ryska duman som röstade mot annekteringen av Krim.

Ponomarjov organiserade ett antal anti-Putin demonstrationer 2011 - 2012..

Den ryska åklagarmyndigheten misstänker nu att Pomomarjov har själv lagt beslag på pengar från statens fond: Skolkovi Technology Fund, där han tidigare arbetade.

Ponomarjov har sagt till media att anklagelserna mot honom är påhittade och bara ett försök att få honom att hålla tyst. Han har bott i USA sedan augusti förra året, och säger att de ryska myndigheterna gör detta också för att hindra honom och hans fru att återvända till sitt hemland. Ponomarjovs barn lever nu i Ryssland med sina mor-och farföräldrar.

2. Narva avbryter sitt partnerskap med Donetsk, vilket gällt sedan 1996.

Däremot är man beredd att ge humanitärt bistånd.

3. Toronto Symphony Orchestrahar  utesluter en  pro-rysk ukrainsk pianist att deltaga i deras konserter eftersom hon har skrivit många proryska kommentarer i sociala media, där hon stödjer de proryska soldaterna i Ukraina.

      

 Valentina Lisitsa

Lisitsa skrev igår på det sociala nätverket Facebook, att hon uteslöts från orkestern bara för att hon utövat sin yttrandefrihet.

Den ukrainska ensemblens ordförande säger däremot att orsaken är, att hon jämför den legitima ukrainska regeringen med nazisterna, och hävdar att etniska ryssar kommer att skickas till koncentrationsläger.

Lisitsa har rysk-polsk bakgrund. Hon föddes i Kiev 1973 och flyttade till USA 1991.

I Kanada lever 1,25 miljoner människor med ukrainskt ursprung, och deras organisationer har varit högljudda supportrar av Ukrainas konstitutionella befogenheter och fördömer Rysslands aggression. Dessutom stödjer Kanadas regering Ukraina.

4. En karta över Baltikum skapad av en italienare 1655.

    

 Det är den första kartan över området. Den såldes på auktion för bara 60€

5. Ryska dumans ordförande Sergey Naryshkin: USA är orsak till att den “arabiska våren” har blivit den “arabiska vintern”.

 Vid bedömningen av situationen i regionen som helhet, som blir allt mer komplex och väldigt tight, inser vi att den så kallade “arabiska våren” med hjälp av yttre krafter blir alltmer “den arabiska vintern", säger Narõškin i ett möte i Moskva på tisdagen med Iraks parlaments talman Salim al-Jabouriga.

“Som ett resultat har en potentiellt rik och blomstrande region blivit instabilt och ett område fyllt av terror”, tillade han.

"Vi förstår också att det var möjligt för vissa länder, särskilt USA med sina ambitioner att erövra hela världen, och därmed som ett resultat av deras utrikespolitik orsakat stor instabilitet, vilket leder till att olika delar av världen, bland annat i Mellanöstern och Centralasien, drabbas av kaos", sade den ryske politikern.

Narõškin betonade också att den sunnitiska islamiska statens erövringspolitik hotar hela världen."Ryssland stödjer konsekvent oberoendet och den territoriella integriteten i Irak och vi vet väl att Irak står inför extrema svårigheter med den islamiska staten som är ett enormt hot, inte bara i Irak utan även i grannländerna", sade talmannen i Duman.

6. Rysslands president Vladimir Putins politik, om den genomförs under tiden för Västs sanktioner och det låga energipriset, kan leda till nationell konkurs 2017.   

     

 Affärskanalen Biznes i Swiat polsk TVN24 analyserar de ryska makroekonomiska indikatorerna. Analytikerna uppmärksammade den allvarliga nedgången av den ryska valutareserven, som är den enda källan till att finansiera underskottet efter att Väst införde sanktionerna och intäkterna från olja och gas minskade.    

"Under ett halvår minskade de till 500.000.000.000-370.000.000.000 dollar, och det betyder att om de fortsätter att krympa i samma takt, hotas den ryska ekonomin under 2017 med konkurser; och detta exakt 100 år efter oktoberrevolutionen", sade man i programmet.

Experter har bekräftat att de ryska barnens levnadsstandard har sjunkit på grund av de ambitioner Putins imperium har visat.

"Inflationen i Ryssland ökade med 16,9 procent i mars i år. Detta beror främst på försvagningen av rubeln. "

TVN24 Biznes i Swiat skriver att mot den internationella valutan, har rubeln försvagats med 40 procent, lönerna har sjunkit i genomsnitt 10 procent för nästan fyra miljoner människor, eller 5,8 procent av den arbetsföra befolkningen.

Rysslands finansminister Anatoili Siluanov har tidigare sagt att de sanktioner som införts av väst innebär en förlust på 40 miljarder dollar per år i Ryssland.

7. Reformpartiets ministerkandidater har godkänts av styrelsen.

   

 

I dag har statsminister Taavi Rõivas förslag till ministrar efter det nyss genomförda valet blivit klart. De föreslagna är:

Inrikesminister: Hanno Pevkur

Utrikesminister: Keit Pentus-Rosimannus

Ekonomi- och infrastrukturminister: Kristen Michal

Minister för offentlig förvaltning: Arto Aas

Utbildningsminister: Rurald Meer

Vetenskapsminister Jürgen Ligi.


8. I Ebavere by har ett bastutak fattat eld.(Tänk om vi i Sverige skulle skriva om det i tidningarna)

9. Strider i Rakvere!!

 

 

 
 

Det är estniska infanteri-och artilleriregementen som tränar ihop med USA:s flygvapen. (12 mil från ryska gränsen.) Det gäller krigföring i stads-och förortsmiljö. Det ska pågå en vecka. Uppladningen började i måndags och just nu övar de för fullt med överflygningar av stridsflyg som följs av folkets jubel. De ger en kraftig trygghetskänsla. De estniska soldaternas professionalitet lovordas av Nato-domarna, vilket esterna är vana vid sedan Afghanistan och andra oroshärdar. 

 

Just nu hör jag i radio att statsministern säger att det går mycket bra för Estland ekonomiskt. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0