Jevgenia Tširikova

Ett mycket intressant inslag i TV-programmet Ringvaade.

   
 

En miljöintresserad samhällsaktivist, sannolikt biolog, Jevgenia Tširikova, intervjuades i estnisk TV om sin flytt till Estland från Ryssland.

Hon berättade att hon protesterat mot att en bred väg skulle anläggas i en skyddad skog, Himkiskogen, nära Moskva, och att hon fick många människor engagerade i protesten. Ett stort protesttåg, den 6 maj 2011, med hundratusentals människor och musikern Bono protesterade på Bolotniatorget i Moskva.

En vänsterradikal och en ukrainsk medborgare som rövats dit av ryska myndigheterna, dömdes senare till 4 ½ års fängelse. Ukrainaren hade rövats dit ungefär som när den estniske säkerhetspolisen Kohver togs på estnisk mark nära gränsen för att hindra att han skulle offentliggöra uppgifter som Putin ville dölja.

Polisen slog till mot henne. När den politiska polisen började trakassera henne bl.a.genom lögnaktiga anmälninger mot henne som mamma. Polisen sa att “en barn med en sådan mamma borde tas ifrån henne, och uppfostras på barnhem.” Barnen skulle alltså tas ifrån henne. Hon flydde med barnen till Estland.

När hennes släktingar och vänner fick höra att hon skulle flytta till Estland blev de mycket oroade. De varnade henne för att Estland är livsfarligt för ryssar; man hatar ryssar, i Estland är alla fascister osv. Hon säger nu att hon skriver till dem, att allt de får höra är lögn. Ingenting av vad som sägs i ryska media om Estland är sant. Vilket naturligtvis alla ryssar som turistar i Estland redan vet, men de är bara en droppe i havet.

Hon är djupt imponerad av sitt nya land. Här är människor alltid trevliga. Dessutom förstår alla ryska eller talar engelska. Hennes barn går nu i estnisk skola, och hon är så nöjd med lärarna och övrig personal i skolan, som inte alls påminner om förhållandena i ryska skolor.

När hon nu på håll betraktar Ryssland ser hon ett land av bara lögner. I Estland är det ett helt annat mänskligt klimat. Människor är redan vid första kontakten mycket vänliga och europeiska; inte alls misstänksamma och otrevliga som i Ryssland. Man hälsar på varandra i affärer och på teatrar och biografer. Man tränger sig inte före i bussköer och folksamlingar. Det är som att komma till en annan värld. Hon upprepar det hela tiden: “En annan värld.”


Enligt hennes förmenande skedde angreppet på Ukraina av flera skäl, bl.a. för att förhindra “Maidanprotester” i Moskva.

Trots sanktionerna är Väst inte helt ärliga, menar hon. Till exempel Exxon mobile och Statoil jobbar i Ryssland som inget hänt. De samarbetar öppet med Rosneft, ett stort ryskt oljebolag. Hon menar att “Väst inte är riktigt ärliga i sina protester mot Moskva. Ryssland skulle må bra av rejäla aktioner mot landet. Då kanske Putin-gänget lugna ner sig.”

I mars 2011 fick hon “Woman of courage award” av USA:s vicepresident, John Biden. Hon föreslog att man skulle införa någon form av sanktioner mot ryske transportministern.

2012 vann hon “Goldman environmental price” på 150 000 USdollar. Ett pris för gräsrötter som kämpar för miljön, “Green Nobelprice”.

Tidningen Foreign Policy nämnde henne som en av de 100 största tänkarna i världen 2012.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0