Feb 6, 2015, Minoritetsfolk i eget land.

 

I dag är det den samiska nationaldagen.


 

Den samiska nationaldagen!

Se SvD i dag artikeln: Kartsträck som ärr över vidderna.

http://www.svd.se/kultur/kartstreck-som-arr-over-vidderna_4312753.svd

Det är fantastiskt att de verkligen har en dag tillsammans, alla samer i Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Jag har läst mycket om samernas situation i Sverige när vårt land uppträdde som en kolonialmakt. Vi tog deras mark och brukade den för våra egna behov. Vi behandlade dem dom “icke-svenskar". Deras språk och deras seder skulle försvinna och hela landet skulle vara svenskt.

 Detta öde delar samerna med andra folkslag i världen. Att vara andra klassens människor i sitt eget land, tvingas maka åt sig och se upp när det kommer erövrare till området.

Det var precis det som också hände esterna. Med applåder från kommunister i bla. Sverige blev de undanskuffade, utnyttjade och decimerade under den sovjetiska ockupationen. Deras förråd tömdes; maten behövdes av erövrarna. Språket skulle helst försvinna. Deras egna kultur skulle helst försvinna. De måste få sånger godkända av makten innan de fick sjungas. Bara en sådan sak. Självklart var det stor glädje när de skrev om ryska sånger med estnisk text och utan att makten visste det så blev den en hyllning till det gamla landet; drömmen som en gång var sann. Tänk när de på Sångfestivalen fick tillstånd att sjunga sången "Mitt fosterland". Makten trodde att den handlade om deras fosterland, Sovjet, när det var en hyllning till republiken Estland. De sjöng den gång på gång och njöt. Ja, jag minns det från när jag var i Tallinn 1978 och såg en film från festivalen. Då rann mina tårar.


Sverige var en kolonialmakt. Sovjetunionen var en kolonialmakt.

Jag tror, att vi börjar förstå vad vi gjort mot samerna. De har äntligen fått nya rättigheter i vårt land. Ser ni på nyhetssändningen Udiset kl 17.30 i SVT1 varje vardag? Det är ofta intressant. De berättar om vad som hänt i just deras områden och om andra minoritetsfolk.


Alla människor ska ha rätt att utöva och leva i sin kultur utan att förlöjligas eller förbjudas. Det är inte nationalism i negativ bemärkelse, det är frihet. Det förstår man kanske inte förrän man förbjudits den. Som samerna i Norden, som esterna i Sovjet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0