Jan 3, 2015 Respekt?

Jag har tidigare skrivit om vikten av att visa respekt för varandra.

Ömsesidigt!


Men, ärligt talat, visst är det en önskedröm att alla människor plötsligt ska visa respekt för alla de möter. För det första:

Vi är alla olika.

Vi menar inte samma sak med ordet respekt.

Våra kulturer skiljer sig starkt ifrån varandras, och det tar oerhört lång tid att ändra på det.

Men, är det inte just det man vill med t,ex, kommunismen. Vi ska alla leva på samma nivå. Allt är allas. Vi ska dela med oss av allt.-- Allting annat är ondska.

Att vara "vänster" är att vara en "god" människa. Det har jag hört så många gånger.

Numera menar man i stället att man är god om man är politiskt korrekt. I Sverige alltså.


I Estland sa president Ilves i sitt nyårstal, att "vi måste arbeta för att alla som bor i vårt land ska ha det bra."

Varför säger han så? Är han politiskt korrekt? Nej, han är realist. Han vet, att om Putin ser den minsta möjlighet, då ger han sig på Estland. Det gör han redan i stort sätt varje dag, men ännu är han för rädd för Nato. Enligt Putin får det inte finnas en enda ryss, som vänder sig till honom och säger något positivt om Estland.  Putin ger inte upp. Hans rike ska bli lika starkt och lika stort som det en gång var, och det ska bli ännu större...

Jämför med Htlers ord 1936 och 1938 om tyskarna utanför den tyska riksgränsen.

Vi i Sverige måste se världen sådan den är. Människan har inte förvandlats till sin natur under det senaste århundradet. Det ser vi i Arabvärlden, och i stora delar av Asien och Afrika. Om vi tror att det går att tala med alla, då gör vi ett stort misstag. Gorbatjov beskrev det så bra när han tolkade Putins känslor:

Han lider av det jag en gång led av: Storhetsvansinne. Han ser sig själv som Gud, eller ur hans synpunkt: som Guds ställföreträdare på jorden.

 

Det står ingen bredvid Putin och säger: 'Kom ihåg att du är människa."


Om vi säger att Hitler är "Ondskan", då kan vi kanske inbilla oss att efter honom kan ingen vara lika ond. Men så är det inte. Om vi försvarar alla kommunistiska staters ledare med att de agerat i "kommunismens namn", för att vi inte  vill smutsfläcka kommunismen, då är vi naiva.

Godheten gällde bara dem själva, ledarna. Det kallas mänsklig egoism. Det finns överallt.

Under urtiden, då behövdes alla sorters människor för överlevnaden. Först gick de våghalsiga, som inte var rädda för någonting, därefter kom jägarna, bobyggarna och sist fanns nog kvinnor med de små barnen. Alla behövdes. Behövs alla i dag? Vem bestämmer det? Vem har rött att bestämma det? Lenin, Hitler, Stalin, Mao, Castro, Che och många, många andra har tagit sig den rätten, somliga har hyllats som hjältar men Hitler har benämnts Ondskan. Resultatet har varit det samma. Miljoner och åter miljoner människor har dödats.

Just nu pågår krig i stora delar av världen. Vi kan hjälpa till genom att ta emot flyktingar. Men det gör inte att krigen tar slut, att inte tusentals människor förlorar livet eller kvinnor våldtas i mängder. Vad ska vi göra?


Jag har inget svar. Finns det någon i hela världen som kan lära alla andra att visa respekt? Finns det någon som kan få människor att sluta vara hämndgiriga, avundsjuka och misstroende. Så länge det inte har hänt måste vi alla var på vår vakt och absolut inte politiskt korrekta!


Kommentarer
Postat av: Brorsan

Jag håller med dig. Man bör inte ha åsikter därför att de är politiskt korrekta. Att vara politiskt korrekt är att tycka som sin innegrupp. En vänsterkvinna är politiskt korrekt när hon angriper kapitalismen; en högerman är politiskt korrekt när han talar illa om socialister; en sverigedemokrat är politiskt korrekt när hen förtalar araber. Det är bättre att tänka själv.

Svar: Jag menar att "att vara politiskt korrekt" är att tycka som majoriteten menar att man ska tycka. En sverigedemokrat kan nog aldrig vara politiskt korrekt i andra människors ögon. En annan svårighet är när det du beskriver om kapitalismens korrekthet. Om du menar att man bara i kapitalisternas ögon är politiskt korrekt när man angriper de sovjetiska kommunisterna, då kan jag inte hålla med dig i det heller. Ondska är alltid ondska och kan inte vara politiskt korrekt,
estlandskarin

2015-01-05 @ 12:27:14
Postat av: jantelagen

rysssarna är världens ondska samt undermänniskor, således bör de tydligen utrotas

Svar: Så kan man verkligen inte säga. Det är inte ryssarna som är onda, det är de människorna i maktställning, som tar sig rätten att bestämma vem som får leva och vem som ska dö, det är de som är onda. I Sovjet fanns ingen rättssäkerhet. Makten fattade de allvarliga besluten utan svårighet.
estlandskarin

2015-01-10 @ 21:23:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0