Juli 12, 2015 Kolonialmakternas jordanspråk.

Putin talar om att landet måste stödja alla ryssar i världen. Han måste visa att de som bor utomlands har samma rätt till skydd som ryssarna som bor i riket - federationen. Som Hitler sa på sin tid om tyskarna.

Att ha förlorat rollen som stormakt har varit svårt för de flesta nationer. Eller är det inte så?

Kolonialmakterna har förlorat mycket av sina erövringar, och makten har överförts på folken som bott där ursprungligen. Men just de områden som ligger närmast har de ofta kvar. 

 

England var centralt för Europa under sin långa tid som kolonialmakt. De hade lagt under sig många andra områden i världen. Nu är mycket borta, men Falklandsöarna blev det strid om, och de är fortfarande brittiska.

Irland kämpade för sin frihet och landet blev helt självständigt 1948, dock inte Ulster som engelsmännen behöll. 

Skottarna hade en omröstning om huruvida de skulle begära utträde ur unionen, men resultatet blev att de är kvar. 

Wales har ännu inte full frihet. 

Om skottarna och walesarna begär sin frihet, vad händer då?

 

Spanien har också lämnat tillbaka många av sina områden till urinnevånarna, men hur blir det med Baskien och Katalonien? 

 

Närt det gäller Ryssland, då har ju Putin uttalat sin uppfattning, att det är Sovjetunionens gränser som han vill återfå. 

 

Vem har rätt till de olika landområdena? Vem har rätt att bestämma över andra folk? Jag tänkte när EU var ett faktum, att nu kommer nationalitetsgränserna bli mindre viktiga, nu är det olika regioner som blir viktigare. Kanske är det det som har hänt. 

Och att de baltiska staterna inte har mycket gemensamt med Ryssland, det har blivit uppenbart för alla (utom för Kreml). Estland förlorade många unga män i Frihetskriget. De förlorade många, många människor under ockupationen. De är beredda att förlora många män för att behålla sin frihet. De lever i ett område med en speciell kultur och ett helt annat språk än ryskan. Betyder det något?

Under andra världskriget hävdade både Ryssland och Tyskland sin självklara rätt till Estland. 

Vem har då rätten på sin sida? 

Självklart är det esternas rätt som gäller. Fredsavtalet skrevs under av Rysslands och Estlands representanter 1920. Världen har beslutat att ett sådant avtal gäller. Vad ska vi annars förlita oss på? 

 

Jag vet att det just nu rasar blodiga krig i världen. Med vilken rätt för de krig? Dum fråga. De för krig eftersom de vill förändra de områden de krigar i. De frågar inte efter vad invånarna vill. De krigar för att de vill ha makt. Makt över andra människor. 

 

Vi skriver lagar och signerar överenskommelser. Vi hoppas att de ska gälla. Men det finns alltid människor som vill bestämma över andra; så många som möjligt. Och plötsligt är vi tillbaka i det helvete som krig är.

 

Nato är en absolut förutsättning för att t.ex. de baltiska staterna ska få behålla sin frihet. Nato är en försvarsunion, inte en krigsmakt. Men det är inte så Nato ses från rysk horisont. Hur kan Sverige "provocera" Ryssland om vi går in i Nato, som det sagts. Är det för att ryssarna vet att det är mot dom vi måste vara beredda till försvar? Men om vi inte uppfattar varandra som fiender, då borde det inte ha någon betydelse. Ryssland har ju varit inbjudet till samarbete, Partnerskap för fred, med Nato. Då kan vi ju inte vara fiender. 

 

Krigen i Georgien och Ukraina har förändrat världen. Då blev världen uppdelad igen. Och plötsligt blev det mörkare. 

 

Ryssland vill inte förlora kontrollen över de gamla unionsstaterna. Och Ryssland vill vara en stormakt igen. 

 

Vem har rätt till jordens landområden? 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0