Juli 22, 2015 Akuellt

Gårdagens Aktuaalne Kaamera hade några intressanta saker att bjuda på. 

 

Den största nyheten var, att man hittat en mycket allvarlig smitta i grisfarmerna. I några gårdar har man lyckats kurera grisarna, men hos en bonde räcker inte den åtgärden.

Man vet inte säkert hur det har gått till, men smittan kommer från vildsvin och smittar inte människor. Antagligen har bondefamiljen när de plockat svamp i skogarna fått bacillen med sig hem, och sedan smittat sina djur. Det är en hårt arbetande familj, som målmedvetet arbetat upp sin gård under svåra omständigheter. Nu är allt arbete förgäves. Djuren måste slaktas och gården saneras. Kanske kan de få ersättning från sitt försäkringsbolag.

EU måste blandas in vid svår smitta, och nu är frågan om estniskt griskött får fortsätta att exporteras till Europa. 

 

En tjänsteman menade i en intervju, att alla har gjort allt rätt som situationen kräver. Men det kan aldrig finnas 100-procentig säkerhet. Det finns ingenstans. Problemet i det här fallet kan vara, att de strävat efter ekologisk uppfödning. Grisarna har inte fått den sedvanliga antibiotikan, utan var mottagliga för smittan. Det tar en tid innan det nya fungerar. 

Nu kommer alla estniska grisfarmar undersökas. Just nu finns egentligen inget oroande, men man undersöker i alla fall. Något kan alltid inträffa i naturen och vi kan inte förutse allt. Ett besök hos en grisbonden samma dag man varit ute i skogen räcker för att det ska kunna bli farligt.

----- 

Ester som får högst 200 Euro i månaden i lön eller annan ersättning slipper betala skatt. Soc.dem. vill nu höja det till 400 Euro i månaden. Det skulle kosta ca 400 miljoner Euro för staten per år.

I stället får man ta in den summan på andra höjda skatter, säger soc.dem.

IRL, ett annat av regeringspartierna menar att detta kom lite plötsligt. Vi måste arbeta med den överenskommelsen som gjordes när den nya regeringskoalitionen bildades. Och när IRL föreslog då att att den här förändringen skulle göras, då fanns inget intresse hos Soc.dem. 

En politolog som intervjuas säger att det säkert är ett internt problem som utlöst detta. Kanske vill de byta ut ministrar eller lämna koalitionen. Kanske beror det på att den nye partiordföranden Jevgenij Ossinovski inte sitter i regeringen. Vilket han inte erkänner.

Överallt görs det olika strategiska drag i partier. Det är inte alltid så lätt att hänga med i svängarna; inte i Estland heller...

----- 

Nu har man kommit överens om hur man ska fördela flyktingar i EU, och det ser ut så här bl.a.

12100 ska till Tyskland.

9127 till Frankrike.

3500 till Norge.

325 till Litauen

250 till Lettland

150 till Estland.

Kanske har man nu förstått att Estland redan har 250 000 invånare, som ännu inte är inlemmade i samhället. Hälften av de rysktalande förstår inte att de lever i Estland.


I Estland gör de så som man borde ha gjort i Sverige. Två regeringsledamöter, 

Margus Tsahkna, socisalminister och ordf. i Pro Patria och Res Publica liir,och Hanno Pevkur, reformpartiet och inrikesminister, åker runt i landet för att försöka förklara varför det som sker, sker nu. Först var de i Jõhvi där en stor del av kommunledningen är etniska ryssar. Där säger kommunen att de redan har tillräckligt med "invandringsproblem".  De vill inte ta emot fler flyktingar.

 
Tsahkna

Tsahkna berättar att man ställt villkor i EU. De som kommer till Esland måste ha uttalat en vilja att komma just till Estland. De måste vara intresserade av att förstå den estniska kulturen, att de vill lära sig estniska och att de vill arbeta i Estland. "Dem tar vi gärna emot."

 

 Pevkur.

Pevkur: " Vi måste vara så solidariska mot EU, som vi orkar. EU är en av garanterna för vår egen frihet. Det viktigaste är att man ser möjligheten för flyktingarna att få ett eget liv, egen inkomst att få en egen plats i Estland. Språket är viktigt. Utan kunskaper i estniska, har man ingen framtid i Estland."

 

Vaivaras kommundirektör säger att två familjer kan vi säkert ta emot. Vi har bostäder, skolor och sjukvård för dem. Och ett positivt samhälle. På det viset är det inga problem. Däremot vill vi veta vilken religion de har, passar deras religion in i vår kultur? Vilken bildningsbakgrund har de? Hur öppna är de för den estniska kulturen?

 

Borgmästaren i Tartu säger att de hellre vill ha politiska än ekonomiska flyktingar eftersom de senare är i behov av så stor hjälp. 

 

Räpinas kommundirektör: "Vi ska i EU föreställa en familj. Vi ska hjälpa varandra. Vi kan inte bara ta emot pengar till olika projekt, vi måste själva bidra också."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0