Juli 29, 2015 Svinpest mm

Det som oroar esterna mest av allt just nu, enligt Aktuaalne Kaanera är den afrikanska svinpesten. Just nu är fyra grisfarmar drabbade i Estland. 

Svinpesten är (ännu inte) farlig för andra än vildsvin och tamgrisar. Den har funnits i Afrika länge och flera länder har gått ihop om att försöka utrota den. Den har etablerats i Ryssland, och därifrån spritts till Baltikum. 

När en gris smittats dör den inom 5-10 dagar, och under tiden har den hunnit smitta andra grisar i farmen         

Rakvere svinfarm.
 

En stor svingård ligger i Rakvereområdet. Där finns 280 000 grisar. Naturligtvis är ägaren fruktansvärt orolig för att han ska få in smittan. Därför är hygienen och rengöring av redskap och bilar viktigt för honom. Ingen utomstående får komma in på gården. Skulle man vara tvungen att avliva de grisarna, då är bara 1/4-del av Estlands grisbestånd kvar. Ägaren menar att kommunerna är skyldiga till problemet eftersom de inte haft tillräckligt stränga regler för de små grisfarmerna. Man har inte tagit faran för pestens utbredning på allvar.

 

Jordbruksminister Urmas Kruuse intervjuas och svarar på frågan om inget hänt sedan en delegation för ett par år sedan uppvaktade ministern och presenterade problemet. Jovisst agerade man då, men problemet har blivit värre och nu ska man t.ex. kontrollera tjuvjakten mycket ordentligare. Antagligen har smittan börjat med att ett vildsvin har parat sig med en tamgris. 

Man har talat om att skjuta av alla vildsvin i Estland, men svinen känner inga gränser, och det kommer nya svin in i landet hela tiden.

Även svampplockare utgör en risk. De kan föra smittan vidare genom kläder och annat. Man har väsentligt stärkt reglerna om hygienen i grisgårdarna. 

Rakverefarmens ägare anser att det ska bli förbjudet med små grisgårdar, om de inte till hundra procent håller sig till de stränga hygienreglerna. Annars kanske hälften av alla grisar dör av pesten eller måste avlivas. Viruset kan överleva länge, även i kyl och frys, så man är tvingad att avliva alla smittade djur.

Vid en intervju ute på stan, svarar alla att de inte är rädda för att äta köttet. 

-----

Nu har esterna gjort en ny upptäckt. Man har lyckats få fram ett preparat med mikrodroppar som kan utvisa om en bilförare är knarkpåverkad. Tidigare har det inte funnits säkra tester.

-----

Vi missade en viktig utställning i Tallinn!! Nu är den såld till Tjeckien för 300 000 €. Den handlar om allt som har att göra med vatten, vattnets betydelse, hur det används etc. Troligtvis kommer tjeckerna hyra ut utställningen till andra intresserade länder.

---

 

Högst upp i det gamla Posthuset i Pärnu har man inrett en musikstudio. Den innehåller vad som behövs för att musiker ska kunna öva där. Det ska bli det nya kulturcentret i Pärnu, och alla med musikintresse ska komma och spela eller lyssna. Kul!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0