Juli 30, 2015 Mera nyheter.

Jag tycker det är så intressant att höra nyheter från olika länder. Alla har sin version, och tar fram det som de tycker är mest intressant. Jag har t.ex. i svensk media inte hört motiveringen till att Ryssland la sitt veto mot en undersöknngskommission angående flygkraschen i östra Ukraina. I estnisk TV säger man att ryssarna har tydligen inte förstått sin roll i Ukrainakrisen. De vill inte ha en kommission eftersom de inte vill rikta så stark uppmärksamhet mot Ukraina. 
En annan anledning, enligt den estniske representatten i FN Margus Kolga, kan också vara, att i så fall skulle alla inblandade genomgå förhör, och då måste också ryska soldater förhöras, men det har ju inte varit några ryska soldater där... Kolga anser att beslutet är helt genomskinligt.
-----
 
När det gäller lagar om människohandel och barnarbete ligger Estland lite efter. Sverige är bland de länder som har tydligast lagar, men Estland ligger i grupp 2 och Ryssland i grupp 3, som har de sämsta lagarna i öärendet. 

Bl.a. anses det att lagarna i Estland för sådana som utnyttjar människor ekonomiskt får för låga straff. Liksom vid utnyttjande av barnarbetare etc. Ett estniskt företag har åtalats för att ha använt slavarbetare.

Justitieministeriets analytiker Anu Leps, säger att det inte är lagarna som är fel, det är i stället domarna som dömer till för låga straff. Det är domarna som måste vidareutbildas. Hela problemet är nytt och dessutom ovanligt, därav de låga domarna.

Socialminister anser att varor tillverkade av barn inte ska få säljas i landet. Importörerna ska kunna straffas. Dessutom ska man lägga mer mer arbete på att stoppa den ryska bordellmaffian.

-----

När det gäller svinpesten, meddelas att man fångat ett smittat vildsvin i Raplamaa.

Dessutom ska man hjälpa alla små grisfarmer med sanering av opmgivningen. Alla estniska gårdar med grisar ska saneras.

Minister Kruuse, meddelar att staten inte har koll på alla grisuppfödare. De som har en eller två husgrisar har inte alltid tänkt på att anmäla det, men numera vet alla vad som gäller. De små¨gårdarna som har grisarna inne i  lador riskerar inte smitta från vildsvin.

Viljandis landshövding säger att ingen ska oroa sig för att de inte får ha grisar. "Vår avsikt är att hjälpa alla som vill behålla sina grisar."

-----

Tyvärr är befolkningsökningen negativ. Det beror framför allt på att kvinnor arbetar utomlands och sedan stannar där och gifter sig. Männen kommer oftare tillbaka. Detta gäller alla yrkesgrupper såväl läkare som städare.

För 2014 gäller siffrorna:

emigration: 4500 och

immigration 3900.

Det var det viktigaste i gårdagens Aktuaalne Kaamera.

Det har också firats Olofsdagen på Ormsö och varit Tigrarnas dag på Zoo. Det händer alltid något.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0