Juli 7, 2015 "Har de toaletter?"

Det händer fortfarande att vi i vår familj får frågor när vi säger att vi ska åka till Estland: “Finns det toaletter där?” “Finns det rinnande vatten?”

Vi pratade om det när vi var i en klädaffär i ett stort centrum i Rakvere. Där fanns det senaste modet, precis som i Sverige. Moderna kläder av alla de slag.

http://www.pohjakeskus.ee/majaplaan-1korrus/kaupluste-nimekiri  Här kan du se vilka butiker som finns där. (74 stycken)

Vi nämnde det när vi åkte förbi stora, vackra hus på vägen till Rakvere. Vackra nybyggda eller nyrenoverade hus med alla bekvämligheter.

I Estland finns samma saker att köpa som i Sverige. Det har skett en fantastisk utveckling sedan landet lämnade Sovjetunionen. De har gått från fattigdom med tomma affärer och gammal teknik till det som vi också har.

Varför vet då inte alla svenskar det? Jag tror att det är totalt ointresse. Man hörde talas om, och såg på TV i början av 1990-talet de usla förhållanden esterna levde i, och det sitter kvar i hjärnan.


I själva verket har utvecklingen varit fantastisk. De visste inte mycket om datorer eller mobiltelefoner. Nu är det den förre estniske statsministern, Andrus Ansip, som är ansvarig för datafrågor i EU-parlamentet. Esterna har lärt sig allt om datateknik och utvecklat den och dess användning i vardagslivet, så att de ligger i framkant. Det senaste, som jag känner till, är att man kan använda sitt ID-kort när man ska logga in på banker och när man ska rösta i allmänna val.


Vi skulle intressera oss för länderna i vår närhet. Vi har så mycket att lära av varandra. I Estland vet man att allt kan vara borta i morgon. Allt man har på banken, all mat som finns att köpa i affärerna, allt man äger och har. Man kan t.o.m. bli deporterad till en främmande karg trakt för att leva där i stället, bland främlingar, med mycket arbete och utan att vara säker på att få mat varje dag. Lyckan är inte tvärsäker.


Så har vi i Sverige inte levt på några hundra år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0