Hur tänker svenska journalister?

1.  Ett inslag i Studio 1, radion. Man presenterar Lettlands beslut att protestera mot kvotflyktingar från Medelhavet. Det jämför man med att så många letter flydde under Andra världskriget. "Ser de inte? De behövde hjälp en gång, men nu är de inte beredda att själva hjälpa människor i samma situation."
Letterna håller på att bygga sin nya frihet. I landet bor hundratusentals invandrade rysktalande, som ännu inte är integrerade i det lettiska samhället. Under många år levde letterna som en andra rangens människor I stt land.  Invandrarna kom, men uppförde sig som ett herrefolk. Der stora flertalet av dem bor fortfarande kvar i landet. De ser ryska nyheter och läser ryska tidningar. De är ofta helt ointresserade av att lära sig lettiska. De bor över hela landet, men ändå i grupper. Det är definitivt inget litet problem, det är i stället gigantiskt för det lilla fattiga landet. 
 
2.  I Rapport var det en mamma, vars dotter tagit livet av sig på grund av allvarliga sextrakasserier av en vuxen man. Han dömdes till 3 1/2 års fängelse för detta brott och likadana trakasserier mot andra unga flickor. Nu ska han bli villkorligt frigiven, och mamman har känt sig fruktansvärt orolig för den dagen. "Han borde fått ett mycket längre straff!" 
Jag tänker igen på den kvinnan i Lettland vars man, vakten, mördades vid ett bankrån, helt enligt bankrånarnas planering. Hon önskade att mördarna skulle dömas till döden. Den svenske journalisten menade att det visade de baltiska folkens inhumanism. "De är som djur,"
 
3.  SvD kursiverade texten: de lämnade fastrar och mostrar och sina hem för att rädda sitt eget skinn. Detta handlade om de baltiska folkens flykt från en säker död. 
 
Jag inser, att jag måste förstå att det aldrig kommer finnas någon förståelse för situationen som de baltiska folken levde i. De kunde förlora livet när som helst, eller deporteras till en fruktansvärd trakt långt från deras hem och familj. 
 
Balterna var utsatta för en fruktansvärd propaganda av ryssarna. De kallades för fascister och nazister.
När? När ska journalisterna i Sverige inse att de varit utsatta för den propagandan och räkna dem alla som människor som levt under omänskliga livsbetingelser fr.a. under Stalins regim? En viss lättnad noterade de därefter. 
 
4.  Jag kan förresten påminna om när Jarl Alfredius i nyheterna i SVT 1992 anklagde esterna för landets hemska fängelser. Trodde han att det var fängelserna som först skulle rustas upp efter befrielsen? Gör andra befriade stater så?
 
Hur tänker svenska journalister?

Kommentarer
Postat av: Jennie Aquilonius

Hej!

Jag heter Jennie Aquilonius och är frilansjournalist, hittar inga kontaktuppgifter till dig, så kommenterar här. Jag ska åka till Estland på reportageresa med en fotograf i juli och är på jakt efter uppslag. Du verkar engagerad och kunnig och jag tänkte därför höra om du har några förslag på spännande personer, ämnen, projekt, organisationer, företag eller annat som vi borde kolla upp?

Du får hemskt gärna kontakta mig på [email protected]. Om du vill se lite mer av vad jag har gjort tidigare finns det här: http://jenniealjournalistik.wordpress.com/

Svar: Tack för rättelsen.
estlandskarin

2015-06-04 @ 17:02:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0