Juni 30, 2015 Krim i dag.

 

Nu har jag en färsk rapport angående Krim i dag. Den kommer från en krimtatar via telefon.


Han berättar att de lever under svåra förhållanden. Allting har blivit dubbelt så dyrt jämfört med hur det var tidigare när Krim tillhörde Ukraina. Badstränderna ligger tomma och ingen bor på hotellen. Nya soldater anländer hela tiden. En stor del av Krim håller på att byggas upp för att bli en av Rysslands största militärbaser.

Endast de som behövs för basen och turistnäringen är välkomnna på ön, de andra kan försvinna därifrån.

Tatarerna har det svårt. De förföljs och misshandlas.

Ända sedan Katarina II:s tid har kosacker skickats till platser i Ryssland där det befaras oro. Deras uppgift är att slå ner oron och sätta skräck i folk, som en sorts inofficiella poliser. De är nu alltså på Krim i samma kostymer de alltid haft. Nu är det framför allt Krimtatarerna som ska behandlas.

 Det är fantastiskt vackert på Krim. Tänk att bo på detta hotell!

Krim har sedan lång tid tillbaka varit ett stort semestermål för ryssar och andra. Stränderna har alltid varit fulla och hotellrummen välbokade. Under ukrainatiden var allting billigare på Krim än i Ryssland, och det var ju också en anledning till att ryssarna sökte sig dit på semestern. Men nu är det alltså dyrare på Krim än i övriga Ryssland, och då blir det ju inte lika lockande.

En annan orsak kan ju också vara att det inte är så mysigt att semestra och ligga på badstranden med soldater med kalashnikov spatserande omkring hela tiden.

Kreml har nu meddelat, för att stärka öns ekonomi, att alla militärer och statsanställda i första hand "bör" semestra på Krim. Vi får se om det har någon verkan. 

Det är inte helt enkelt att komma till ön. Visst, det finns flyg, men annars är det problem. Det går en färja, men inte särskilt ofta, man kan få stå bilkön framför färjan 3-5 dagar. (Det är dessutom kaotiskt där.)

Vill man åka från Krim till Ukraina då tar man bilen fram till ca 5 km från gränsen. Där börjar en vandring också den ca 5 km till en prorysk postering. Om du betalar riktigt bra, då kanske de släpper över dig, och då har du ytterligare ca 5 km att gå tills du kommer fram till normala transportmedel. Du kan bli erbjuden lift av någon rysk militär i området, men då blir du åter av med en massa pengar.



Hur är det då i Östra Ukraina?

Vid gränsen mellan Ukraina och Ryssland samlas oregistrerade militärfordon och soldater utan nationalitetsbeteckning på kläderna. “Små gröna män.” Inga ryska soldater finns i Ukraina lovar Putin och Lavrov.

Men: Ukraina har tagit hand om två ryska officerare. De erkände att de var det och på begäran överlämnade de sina tjänstgöringsböcker till de ukrainska tjänstemännen.

Kreml "kände - till en början - inte till" de här männen, men senare sa de att det var två officerare som fått sparken ett par månader före tillfångatagandet. Då kunde ukrainarna visa upp deras böcker, och enligt dem var männen i aktiv tjänst. Då förklarade Kreml, att de hade glömt att få sina böcker stämplade med uppsägningen...


Liksom den estniske säkerhetspolisen Kohver togs på estnisk mark av ryska säkerhetstjänsten, har ett tiotal ukrainare gripita av ryssarna. Man tror att de är tänkta att använda i utväxlingssyfte. En av de ryska officerarna har emellertid redan meddelat att han inte under några omständigheter vill skickas tillbaka till Ryssland. Han räknar med att få ett synnerligen hårt straff där. Ryssar ska inte bli tillfångatagna!!


Minns ni det nedskjutna planet från Malaysia Airplane i Ukraina? Det har aldrig fastställs vem som sköt ner det, men ingen på Krim, inte ens ryssarna där, tvivlar på att det var en rysk raket. Ukraina har inga sådana vapen, och de proryska grupperna har aldrig fått några sådana.


Den ryska TV-stationen Dojc har i ett program angående kommunisterna sagt: "Inte ens om man pissar en kommunist i ansiktet begriper han vad som händer; och det gäller också hela den ryska grå massan och alla de troende."

Den ryska kyrkan arbetar för ett återinförande av det sovjetiska imperiet. “Det är Gud önskan och Putin är hans redskap”, säger metropoliten i Moskva.

Han har också sagt: “När vi har de största svårigheterna, som nu, då är vi som starkast. När vi reser oss, då återtar vi imperiet.”

 
I Solovetskijklostret vid Vita Havet vill prästerna inte bli påminda om klostrets tid som Sovjetunionens första koncentrationsläger. Det läger som stod modell för Hitlers koncentrationsläger.
Kanske skulle det vara dags för Sverige och Väst att öppna sina gränser för krimtatarer på flykt. 

Kommentarer
Postat av: Andreé Johansson

Förra året när Ryssland annekterade Krim sägs det gått till så att majoriteten på den halvön accepterade rysk anslutning. Däremot undrar jag om rysk militär på Krim hotade till sig röster med vapenmakt?

Svar: Nej, inte vapenmakt. Ryssarna delade ut pass till höger och vänster. 96,6 % röstade "ja", och det resultatet säger att valet var manipulerat. Valen var alltid manipulerade i Sovjet, så kunskapen om detta finns kvar. Enligt den ryska oppositionen manipuleras valen i Ryssland fortfarande.Valet var inte internationellt godkänt och de som var emot gick inte till valurnorna i samma utsträckning som "ja"röstarna..
Då var varorna billigare och lönerna högre i Ryssland än på Krim. Så är det fortfarande trots vallöften om motsatsen.
estlandskarin

2015-07-06 @ 15:55:07
URL: http://historieintressetssida.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0