Juni 6, 2015 Val till rektor och flyktingfrågan i Estland.

 

Den 23 maj berättade jag att förre ministern Jaak Aaviksoo valts till rektor för Tallinns Tekniska Universitet (TTÜ). Han hade stora planer och  valdes i kuratoriet med 8 röster mot 3.

 Jaak Aaviksoo
 Men. Nu ska ni se hur man reagerar i ett land där korruption och riggade val var legio under ockupationsåren.

I går meddelades att man önskar ett omval. Kuratoriet/Styrelsen hade diskuterat omröstningen efteråt och då visade det sig att resultatet skulle vara 7-4.

En undersökning har påbörjats. Valsedlarna överensstämmer med uppgivet resultat, men de 11 kuratoriemedlemmarna har angivit att de röstat annorlunda. Man tar då fram röstsedlarna och undersöker DNA på dem för att se om det finns spår av kuratoriets medlemmar på var och en av dem, för att ingen manipulering ska ha gjorts. Resultatet ska vara klart vid deras nästa möte den 16 juni..

En av dem Sandor Liive, universitetet: ”Tror inte i första hand att det är fusk. Det kanske bara är några som inte vill tala om att de inte röstat som överenskommet.  När det bara är 11 som röstar, då blir varje röst så oerhört  viktig”.

Han vill inte återgå till det gamla systemet, när det var många fler som fick rösta fram en ny rektor,  men valen blev långdragna innan man fick fram ett resultat. Han vill definitivt inte återgå till det sovjetioska systemet, som de föraktar djupt. Problemet nu, det är att TTÜ:s rykte tagit skada.

Men visst är det intressant att se hur de löser problemet när de bestämmer själva!

 -----

När det gäller flyktingmottagandet får esterna godkänt av EU. De ligger långt före t.ex. Polen, Lettland, Litauen, Ungern och Slovakien. Vid jämförelse med övriga EU-länder är betyget inte lika högt.  

Estland erbjuder sina invandrare goda möjligheter som uppehållstillstånd, arbete och bostad.

 Kristina Kallas

Kristina Kallas, estnisk politiker säger: De som får uppehållstillstånd måste tyvärr vänta i 2 år innan de får hämta hit sina familjer, men det gäller inte de välutbildade.  När deras uppehållstillstånd är klart, då kommer familjen. Estland är i stort behov av utbildad arbetskraft.


Man vill också undvika flyktinggetton; därför vill man först ha bostäder klara för dem som är nyanlända.

Problemet för de nyanlända högskoleutbildade, är att all information är på estniska eller ryska, och tillgång till tolkar är i stort sett obefintlig. Nu har man beslutat satsa på tolkutbildningen.

Man ska också utveckla specialundervisningen för barnen i de här familjerna för en snabb integration.

 

För åtta år sedan var den indiske biokemisten Vinay Choubey på en konferens i Estland. Han blev djupt imponerad av Estlands goda standard. Han blev så förtjust i landet att han bara måste stanna. Han har ingen önskan att delta i det politiska livet, men för övrigt anser han att Estland är ett unikt land för honom och familjen att leva i. Han beundrar bl.a. hälsovården och skolsystemet.

Ett år senare kom hans fru, som också är biokemist, och deras dotter, som föddes när familjen bodde i USA, och fick börja i en engelskspråkig skola i Estland, men flickan har nu flyttat över till en estnisk eftersom de bestämt sig för att stanna. Hustrun säger att “Estland är en lugn, fredlig och behaglig nation!”


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0