Maj 23, 2015. Utbildning och integration.

Jag tycker det är så intressant med nyheter från Estland och Finland. Då får man en aning om hur nyheter kan presenteras och värderas på annat sätt an bara i Sverige.

Aktuaalne Kaamera i går kväll:

EU-kommissionen har beslutat att Estland ska ta emot ytterligare ca 700 flyktingar.

 

Intervjuaren Monika Tamla: “Var ska vi göra av dem när det finns 35 platser i Vao, och det redan är fullt där?”

     

 Inrikesmininister Hanno Pevkur svarar: “Låt oss inte gå händelserna i förväg. Trots allt kommer vi driva att staterna själva får bestämma.

Få av flyktingarna har begärt att få komma till Estland. Det är inte lämpligt att på detta sätt straffa Estland för att vi har få flyktingar. Vi måste trots allt själva få avgöra. 700 + de tidigare beslutna 350 är ett enormt antal för oss.”

“Har vi möjlighet att säga nej?”

“Det får vi diskutera i parlamentet.”

Vi har ju sett flyktingbostäderna i Vao. Det är ett renoverat hus med flera lägenheter.

EU räknar alltså inte med det stora antalet, flera hundra rusen, ryska “invandrare” som kom på 1950-60 talen för att Moskva ville förinta den estniska kulturen,  då man också på Moskvas order byggde stora områden för dem, som t.ex. Lasnamäe, och många av ryssar är ännu inte integrerade.

De flyktingar man hittills har tagit emot sedan 1991, är man mycket noga med. De ska, så fort det går, komma in i det estniska samhället. Sverige fungera som ett avskräckande exempel. Vi har inte förberett oss för ett gott mottagande, och problemen accellererar. Esterna vill inte ha ett samhälle som det sovjetiska, där alla människor inte hade samma värde. De är fullt medvetna om hur det känns att leva i ett stort frågetecken. 

-----

Jaak Aaviksoo blir troligen ny rektor för TTÜ, Tallinns tekniska högskola. Han  valdes i kuratoriet med 8 mot 3 röster. Han har varit försvarsminister och utbildnings- och forskningsminister. Han har också varit rektor på Tartu Universitet.

 Jaak Aaviksoo
       

Sandor Liive, ordf i kuratoriet, menar att en av Aaviksoos uppgifter är att minska antalet kurser och ännu mer höja studenternas kunskaper. TTÜ tillhör redan världens bästa universitet.

Aaviksoo vill också skapa fler möjligheter för studenterna att stanna och arbeta i Estland. De är redan innan examen efterfrågade för arbete runt om i världen.

Studentkårens ordförande Raul Hanson säger att också de förordade Aaviksoo eftersom de lämnat in en skrift med 25 punkter till de sökande som de önskade ska genomföras, och vid genomläsning av svaren fann studenterna att Aaviksoo hade besvarat alla deras frågor.

Studentkåren har alltså en av de åtta rösterna.

 

TTÜs kollegium har det sista ordet. Den 16 juni möts de för omröstning.

Kollegiets ordförande säger sig ha “lättare att svara på vad det blir för väder den 16 juni, än svara på frågan vad beslutet blir”.

 

Om han blir vald börjar han den 1 sep.

 

Aaviksoo intervjudes i Aktuaalne Kaamera där han gratulerades till utnämningen. Nu förstår jag inte. Han är vald och gratuleras, men han är inte vald ännu?

När det gäller reformer säger Aaviksoo: Det räcker inte längre att göra bra saker, man måste göra mycket bra saker. De som eftersöker studenternas tjänster både inom o utanför Europa har i dag mycket högre krav än i går. Detta är den huvudsakliga uppgiften. Ingenjörerna måste bli ännu kunnigare eftersom de tekniska kraven ökar hela tiden.

Inom TTÜ finns 12000 studenter och bara 2000 per år tar sin examen. Kraven är så höga, därför vill han minska antalet studenter, bortfallet är för stort. Problemet att besluta om blir då: Hur ska vi välja studenter?

Riskerna att studenterna slutar söka sig till TTÜ finns inte. Det finns studenter från hela världen i skolan. Skolan är så eftertraktad, att han inte är orolig för att studenter inte ska söka sig dit.

Aaviksoo slutar med politiken nu. Tråkigt, i och för sig, men han har bestämt sig. Den nya generationens politiker bådar gott.

-----

Det har blivit problem för småföretagare med återvinningslagen. De tvingas att betala stora återvinningsskatter. Dessutom ska de kontrolleras av staten och ä då  tvungna att till sitt företag beställa statsrevisorer som ska kontrollera att rätt återvinningsskatt är betald, och det är en stor utgift för dem som kämpar för sin överlevnad.

Återvinningsskatten har ökat ca 9 ggr. sedan den infördes. Ett litet företag betalade tidigare 80€ om året i förpackningsskatt, nu betalar de 720€.   Parlamentets samhällskommissionens ordf Rainer Vakre, menar att det kommer ut 40% förpackningar ut på marknaden som inte är registrerade vilket fördyrar hanteringen av det som återvinns. Brytpunkten för små företag bör inte, som nu, vara 200 kg utan 5000 kg.

 

Det finns ca 2000 småföretag, de utgör ca 5% av alla företag, som lever på marginalerna. Man kan inte, som svenska socialdemokrater sa tidigare, “klarar man inte kostnaderna får man väl lägga ner”,eftersom det betyder att arbetslösheten ökar.

-----

Sveriges försvarsminister Hultqvist sa i USA att han hoppas USA ökar sin militära nävaro I Europa och speciellt i de baltiska länderna. Han såg också stora militära övningar som en säkerhetsskapande åtgärd. Vi som även lyssnar på svenska nyheter vet att Hultqvists uttalande inte mottogs med samma entusiasm i Sverige som i Estland. Svenska miljöpartiet och även andra menar att man ska “tala med varandra”.

I Sverige har man uttalat oro över Gotlands situation, vilket tyvärr inte meddelats i svenska nyhetssändningar.

-----

I Petersburg hålls för första gången estnisk filmvecka, med syfte att öka kulturförbindelserna mellan de två grannstaterna. Inledningsfilmen, den estniska “1944”, fick ett mycket emotionellt mottagande. Den skildrar estniska soldater på båda sidor i kriget. En ryska erkände att hon grät under filmen, eftersom filmen visade vad hon upplevde som sanning och inte sovjetisk/ rysk propaganda. “Trots att jag är författare och journalist visste jag inte mycket inte om de sovjetiska illdåden i Estland och inte heller de estniska solaternas mod. Jag visste inte ens att det fanns estniska soldater. Allt vi vet är att de var fascister, Hitlers soldater. Jag tackar för filmen.”

 
 

En rysk besökare sa: “Tack vare sådana filmer försöker vi förstå att det finns inga små historier, små tragedier. Alla soldaters öden är tragedier, oavsett sida.”

 

En rysk poet sa att “det var både positivt och tragiskt. Hoppas vid Gud att regoissören får ett långt liv och många framträdanden.”

 

Avsikten med filmfestivalen är att försöka värma upp de nedkylda kontakterna. Som med en film, 1944, som visar båda sidors lidanden på ett ärligt sätt. “Vi lever i en krånglig tid när allt inte är klart geopolitiskt”, säger Andrej Smirnov, festivalens kurator. Därför ska man se kultur som folkdemokrati som förenar stater, folk o etniska grupper. Vi är grannar, med Estland och därmed Europa. Petersburgarna åker ständigt till Tallinn på veckosluten. Esterna åker till Petersburg på samma sätt. Esterna besöker Vinterpalatset. Ryssarna beöker Tallinns Gamla stad.

 

Jag vill understryka att S:t Persburg är Rysslands europeiska stad, helt enligt Peter den stores tankar, som återuppstod ur askan efter det sovjetiska styrets sammanbrott.

Viktoria Tuulas, estnisk huvudkonsul i Petersburg: “Ni har 'Nattens festival' i Tallinn och vi har 'De vita nätternas festival' i Petersburg. Varför inte göra en estnisk filmfestival i Petersburg under de 'Vita nätterna'?"

 

Mandarin, den estniska oscarsnominerade filmen, visas dock ine på festivalen. Den har premär i juni. Den har redan kunnat ses på Internet. Filmen handlar om kriget i Georgien och liknar till sin stämning den ryska filmen Leviatan.

-----

Riksdagsledamoten Kalle Muuli har ätit för 88 € på ett Tallinkfartyg. Han lämnade notan till parlamentets ekonomiavd. Nu säger han: “Jag har förstått att jag gjort fel. Jag har betalat tillbaka pengarna. Ber om ursäkt. Skattemedel ska inte användas på detta sätt.”

Känner vi igen det?

-----

 

Nytt fartyg trafikerar sträckan Ormsö-Haapsalu “Ormsö” byggt på Saaremaa

Kostade 95 milj€. Företaget som byggt det är estniska Baltic workboats. “Ormsö” är 45 m lång och tar 30 bilar. Nu hoppas man att turister ska komma med båten. Den förra kunde det vara äventyrligt att åka med vid dåligt väder. Ritningar o prov har gjorts på skeppsbyggnadsavdelningen på TTÜ. Staten anser att bra fartyg mellan öarna är oerhört viktigt att ha. 2017 ska alla öar ha toppmodermna fartygsförbindelser.

Vi minns den livsfarliga, stormiga överfarten till Saaremaa 1991. Vi var hela färden översköljda av vågorna; bilarna stod tätt packade. Det kändes helt obegripligt men det var sant. "Ormsö" tar 30 bilar. Nästa fartyg MS Kihnu Virve ska bli klar till hösten. Det är samma typ av fartyg.

-----

18,4 grader varmt i går i Tallinn.

-----

EM i Trädfällning med 17 deltagare avgörs i helgen i Estland. Trädet ska falla bredvid en rödfärgad pinne. Sedan kollas stubbens kvalitet. Tävlingar har gått runt i Europa, och där det inte finns så mycket skog, då fäller man stolpar i stället. Detta är på riktigt.

En tysk deltagare var så glad över det fantastiska vädret och den fantastiska skogen.

 

I dag fortsätter tävlingarna mitt i Tartu, men där gäller det att fälla stolpar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0