Maj 26, 2015 "Den som har Gotland, den har kontroll över Östersjön."

För några dagar sedan sa en ryss, som jag glömt namnet på, att "Den som har Gotland, den har kontroll över Östersjön." Därför ska Gotland vara avmilitäriserat. Han menade allvarligt att Sverige inte skulle återinsätta militärer på ön. Det skulle oroa Ryssland!
När Nato övar nära Ryssland, då måste Ryssland öva nära Nato.
Många svenskar talar om att vi inte får oroa Ryssland. Vi måste förstå dem.
Men, vem ska förstå oss? Vem ska förstå esterna och de andra gamla sovjetstaterna? Ska vi alla, som tibetanerna gjorde, lägga ner alla vapen i övertygelsen att alla människor är goda? De la först ner vapnen och ockuperades av Kina i all tysthet.
Det är inte bara en elefant som aldrig glömmer, även ryssen minns för all framtid, det han vill minnas. Ryssen tror att vi aldrig glömt Poltava. Ryssen anser att de baltiska länderna egentligen är ryska, eftersom de tillhörde Ryssland länge, men i verkligheten har det inte bott något större antal ryssar där före Sovjets ockupation och påtvingade inflyttning av ryssar. Ryssland är kolonialmakten, som ännu inte förstått att kolonialmakternas historia är förbi. Nu gäller samarbete på lika villkor. 
 
Summa: Ryssland anser sig ha rätt att bestämma hur vi, länderna i dess närhet, ska agera. De får angripa andra länder om de vill. De kan flyga inom andra länders gränser. De kan provocera vem som helst närhelst de vill. De har tolkningsföreträdet.
Vi ska lägga ner alla våra vapen; vi ska arbeta för Ryssland och inte samarbeta med Västmakterna. Ester, letter, litauer och andra tidigare sovjetstater ska åter inlemmas i det stora landet. Ryssland tar ingen hänsyn till att dessa numera åter är fria stater. Avtalet när Estland blev fritt skrevs under 1920 av Sovjetunionen/Ryssland. Men avtal gäller bara när Ryssland vill.
De arbetar på olika vis för att det ska bli som de bestämt. T.ex. med sommarläger för rysktalande barn och ungdomar i Baltikum, där de får lära sig allt om framtidslandet Ryssland. Alla resor och uppehället bekostas av Ryssland. (Jfr gärna Hitlers sommarläger i Tyskland för "tyska" ungdomar i rikets närhet.) I andra sammanhang kallas det propaganda. 
Hur ester, letter och litauer önskar leva  själva är däremot ointressant. Har områdena en gång tillhört Ryssland, då har de ingen egen rätt.
 
Ska vi, som flera svenskar påstår, sluta "reta upp" Ryssland? Eller ska vi tänka på att våra barns och barnbarns liv blir så bra, fritt och demokratiskt som möjligt? Att de får leva i en kultur där de förstår nyanserna och känner sig hemma? Det är den viktigaste frågan i dag,
 
Vi ska tacka Sverige som organisatör för militärövningen i Norrland. Vi kska tacka Hultqvist för klarspråk i Washington. Vi kan tacka alla goda makter för Nato. Tack.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0