Det är ännu värre

Plötsligt blev det alldeles klart att Keskerakond inte rättar sig efter estnisk lag. Vilka politiska partier i världen står över landet lagar?
 
Alltså:
1 Edgar Savisaar, omvald till partiets ordförande är åtalad för grav korruption. Rättegången har ännu inte varit, men han är just nu inte Tallinns borgmästare.
2. En medlem i partiet med hög befattning, jag har glömt namnet, anklagas för pedofili. Han ska ha lockat in småpojkar i bastun och bjudit på sprit.
 
Resultat enligt partiernas praxis, i Estland som i övriga demokratiiska länder.
Båda måste uteslutas ur partiet.
 
MEN:
Savisaar betonade i går att Keskerakond antar egna lagar. Även dömda för brott, och även grova brott, fortsätter arbeta i partiet som om inget hänt! Däremot får de naturligtvis rätta sig efter de domar som de döms till. Inom partiet förändrar det inget.
 
Dessutom: Yana Toom, Putins röst i Estland och i EU, blev vice ordförande.
 

Keskerakond. Ordförandevalet klart.

Ordförandevalet är klart. Med bara några få röster, 541 mot 486, vann Edgar Savisaar över Kadri Simson. Därmed raderas hon ut från styrelsen.
Savisaar vill ha ett nytt Estland. Den tredje republiken.

Nov 26, 2015. Makten fördunklar sinnet.

I går var det ett debattprogram i estnisk TV. Det handlade bl.a. om Edgar Savisaar, som jag skrivit mycket om efter korruptionsanklagelserna mot honom.
 
Under kampen för frihet var Savisaar en av kämparna. Han tänkte sig att Estland skulle bli en republik inom Sovjetunionen, och fanns där bland de andra frihetskämparna. Han var också premiärminister under åren 1990-1992 och en kort period 2003.
Men det var 1995 allt förändrades. Savisaar blev anklagad för något som han ansåg vara helt befängt. Han blev mycket förnärmad och förändrades till den politiker han är i dag. Han återgick till det sovjetiska sättet att vara, menade man i diskussionen. En fifflare som gick Rysslands ärenden och motsatte sig flera förslag, bl.a. det som gjordes för att förenkla Utlandsesternas återkomst. Han övergick till att arbeta för egna vinningar. När han insåg att han inte skulle bli premiärminister mer, när de andra partierna skapade allianser för att hålla honom borta, då bestämde han sig för att bli borgmästare i Tallinn, som är en verklig maktposition.
Jag tycker att han tycks arbeta för Tallinn som en självständig enklav i republiken. Den viktiga posten släpper han inte! Han anser att han har har skapat Dagens Keskerakond. Han håller nu också på att skapa sin egen huvudstad.
 
Jag tror förresten, att Estlands förste president Konrad Päts tänkte ungefär likadant när hans makt hotades av Vapsarna  på 1930-talet. Han ville inte lämna sin plats. Han hade en linje för republikens utveckling och han skulle fortsätta sitt arbete. Ingen skulle kunna göra det som han. Därför gick han med på nonaggressionspakten med Sovjet som tilllät Röda armén att upprätta baser i Estland 1939, vilket var ödesignerat för landets framtid. Det visade sig i stort sett omedelbart att Sovjet inte höll avtalet. Esterna förstod inte att detta innebar att människor skulle tvingas iväg från sina bostäder. De tvingades försvinna från sina gårdar på ett par timmar.
När människorna klagade hos kommunen, som klagade hos myndigheterna i Tallinn, som klagade hos regeringen, som klagade hos Päts, som lät framföra klagomålen till amiralen som satt på en rysk pansarkryssare utanför Tallinn, ett tilltag som inte heller fanns med i överenskommelsen, svarade denne bara: "Ni ska följa avtalet". När esterna svarade med "Det ska väl ni också", då svarades det "Det gör vi till punkt och pricka."  Då, men först då, begrep esterna helt och fullt, med vilka de gett sig i lag. (Som en parentes jfr detta med uttalanden i dag från Kreml,)
Jag tror aldrig att president Päts hade menat detta. Han fördes 1941 som fånge till Ryssland och blev placerad på sinnessjukhus, där han avled 1956. 
 
Om man vill försöka förstå det sovjetiska sättet att arbeta rekommenderas filmen och boken Mästaren och Margarita av den ryske författaren Michail Bulgakov. Om man läser Georg Orwell eller Karin Boye får man en viss kunskap. Det värsta är att deras berättelser är för milda! 
 

Nov 24, 2015. Bordellen på landet.

 
När det gäller Keskerakond och deras ordförande Edgar Savisaar, har jag förstått att han aldrig frivilligt lämnar ifrån sig sitt parti till någon annan, medan han lever. Han vet att Kadri Simson är populär, och har sagt till henne, att "Ställer du upp, då blir det tråkigheter för dig". Dessutom har man ställt upp fler kandidater, vilket betyder att chansen att Kadri Simson ska lyckas få fler röster än Edgar själv, den verkar obefintlig. Vi får se, snart är det ordförandeval.
----- 
Nu lite Sovjethistoria:
Finlands presiden Kekkonen väntades till Tallinn. Det var det första besöket sedan frihetstiden. Stressen grep höjdarna i staden. Man ville inte skämmas. Hastigt beslutades att alla bordeller måste flyttas från staden. Utanför dem fanns ju skyltar som talade om att de fanns och vilka tider de var öppna. Det kunde inte missförstås.
I Väike Maarja fanns ett hus, ett f.d. handelshus där ägarna skjutits och huset stulits av staten. Där fanns det några rum tillgängliga, meddelade distriktsovjeten. Några horor flyttade in. Tallinns sovjetfolk kunde andas ut.
Homo sovjetikus i Väike Maarja tyckte detta var jättettrevligt. Vi känner en som besökte stället ofta och söp och härjade.
Huset finns fortfarande kvar. Några bor fortfarande där, och alla väggar finns kvar, dock inte alla fönster och utedasset är borttaget.
Ena gaveln.
 
En länga där det bor någon.
 
Här är beviset för att någon bor i det stora huset också.
 
 
 

Nov 22, 2015 Vi är olika.

I dag skriver Ungerns ambassadör i Sverige, Lilla Makkay, en artikel i SVD. Hon är upprörd över svenska journalisters syn på Ungern. 
 
 
 
Ungerns ambassadör i Sverige Lilla Makkay.
 
Med all respekt för svenska folkvalda politikers brinnande lust att påpeka eventuella oegentligheter i andra länders politiska liv och mobilisera allmänheten mot det de tycker är kontroversiellt, skulle ändå en stadigare verklighetsgrund föreslås vara välbetänkt, något som skulle kunna förstärka resonemangets trovärdighet också.
/.../
Den aktuella flyktingkrisen utgör en stor utmaning för Ungern också. Även om vårt land och det ungerska folket är kanske det kulturellt och antropologiskt mest blandade folket i hela Europa, vilket är ett resultat av att ungrarna under sin långa historia har fått träffa och blandas med massor av olika folkgrupper och kulturer, att hantera en ström av nästan 400000 flyktingar som passerat Ungern hittills i år och samtidigt följa alla regler som Schengen gränskodex och Dublinförordningen föreskriver har inte varit lätt. Tysklands och Sveriges attraktivitet var så stor att flyktingarna ville passera vårt land så snabbt som möjligt, helst utan att ge fingeravtryck och registrera sig. /.../ För att leda flyktingströmmen till de officiella gränsstationerna där deras asylansökan kunde registreras fattade regeringen beslutet om att resa ett stängsel vid gränsen till Serbien. I Sydeuropa har EU:s medlemsländer som har södra gränser till lands sedan länge haft taggtrådsförsedda gränsstaket, de ungerska beslutsfattarna fick alltså välja en förebild från ett ganska stort urval av liknande verk som skyddar EU:s yttre gräns mellan Spanien och Marocko, Grekland och Turkiet samt Bulgarien och Turkiet.
/.../
Det är alltså inte någon muslimfientlighet som föranleder att Ungern inte går i till exempel Sveriges fotspår och inte står redo för en snabb och omfattande omdaning av sin sociokulturella miljö.
/.../
 Även om det inte är romer från Ungern som kommer som EU-migranter till Sverige att tigga på gatorna, så är integrationen och inkluderingen av cirka 600000-800000 ungerska romer en stor social, ekonomisk och kulturell utmaning och en av landets viktigaste framtidsfrågor.
/.../
Min förhoppning är att ett besök i Ungern och lite djupare, bredare och mera mångsidig information om landets aktuella läge ska bidra till att i framtiden blir det färre missuppfattningar och nidbilder om Ungern som sprids i svenska medier och som försvårar förståelsen för varandras olika verklighet och förutsättningar. Större insikt och förståelse behövs inte minst för att kunna hitta gemensamma lösningar för Europas utmaningar.
 
 
 
Det är väldigt lätt att fördöma andra, som inte gör det man förväntar sig. När EU har utvidgats tror jag, att man inte till fullo har förstått vad kulturskillnader innebär. Jag tror inte att man förstått vad som skiljer oss åt i Europa. Vi har aldrig varit ett folk, aldrig människor med samma erfarenheter och tänkesätt. Vi har aldrig kunnat ses som en enhet. Krigen mellan europeer har varit många under årens gång, gränser har flyttats, och alla har sina minnen. 
Men en viktig synpunkt, som ambassadören framför, det är alla romer som nu ska inkluderas i landet. Det är också en "flyktingfråga". Vi har sett problemen de har med romer i Rumänien. Det blir så påtagligt när så många rumänska romer kommer och tigger i vårt land. Romerna i Ungern är inte heller integrerade.
 
 
När de östeuropeiska länderna frigjorde sig från Sovjet, då hade de stora omställningar framför sig. En nergången infrastruktur och en stor korruption bl.a. Och alla människors förväntningar inför det nya som skulle skapas. Allt handlade om att börja från början.
 
I Estland gick det relativt sett fort att komma igång och modernisera landet. Med stormsteg bygger man allt det nya, men det finns fortfarande många ointegrerade rysktalande i landet. Och det är inget litet problem. Det är väl jämförbart med det som ungrarna har med romernas integrering. Att i den situationen ta emot många nya flyktingar och integrera dem blir en tung börda. Jag tror, att man kan säga att det på flera sätt är precis det som man upplever i Sverige just nu, och som man lite försiktigt talar om.
 
Människor med en helt främmande kultur, med ett annat tänkesätt, ska komma in i samhället. De måste lära sig hur landets eget folk lever, och de måste förstå hur de kan öppna sitt tänkesätt i den kulturen.
Små skillnader i sättet att kommunicera kan betyda stora skillnader i sättet att bemötas. Jag hoppas vi aldrig får sharialagar i Sverige, även om jag förstått att det delvis finns. 
Att man kan tala landets språk är oerhört väsentligt; vilket inte betyder att man inte får tala sitt eget språk också. 
Vi ska vara toleranta mot invandrare, men de ska också vara toleranta mot oss. D.v.s. deras tro och deras sätt att vara är inte "bättre" än vårt sätt att vara och tänka. Värderingar är alltid ett problem.
 
Tänk om vi kunde lyssna på de östeuropeiska representanterna istället för att fördöma dem, vad vi skulle kunna lära oss. T.ex. kunde vi ha haft vårt försvar kvar om vi lyssnat på dem som känner vår store östlige granne bättre. Det var oerhört naivt att tro, att det aldrig ska bli något krig i Europa mer. En önskan och en dröm, javisst, men verkligheten är något helt annat än drömmar.
 

Keskerakond igen.

Först i dag en liten notis.
I Keskerakonds partibestämnelser står, att om en medlem döms för något brott i domstol, då blir han utesluten ur partiet. Gissa vad!
Den paragrafen ska tas bort nu.
 
En nyhet:
Marken är vit!!  Den första snön har fallit under natten. 

citat

Åbo museum har gett ut en bok tillsammans ned Estlands Konstmuseum, Kumu 2006 inför utställningen "Under de röda fanorna". De menar att man aldrig får glömma de sovjetiska åren, vad de innebar av terror och fasa. Den viktigaste meningen, som säger så mycket utan att vara övertydlig är: "Den som vet vad det är att kämpa för friheten, vet också vad det är att förlora den."
 
Eller denna: "Det var en tid (slutet av 1940-talet och 1950-talet.) av skjutningar, påtryckningar, förföljelser och arresteringar vars syfte var att utplåna traditionen, minnet och identiteten."
 
Eller: "Vi talar om en med våld påtvingad sovjetideologi".
Och då ska vi tänka på de förljugna bilderna av "den lyckliga sovjetmänniskan" som visades överallt. Och det var den bilden, som även besökare från väst skulle luras av.
 

Nov 14, 2014. En mörk dag i Europa.

De fruktansvärda terrordåden som utförts i Paris präglar alla nyheter i Sverige och Estland. I Estland är man inte "PK" utan vi får höra fransmän berätta att förövarna var muslimer, som skrek "Allah Ahbar" medan de sköt, och att de flesta var i 25-årsåldern. När det sägs klart i Koranen, att det här livet bara är en förberedelse inför det "riktiga" livet, då blir andra människors liv också mindre viktiga. 
Men, som avslutning fick vi i dag se när Edgar Savisaar på ett partimöte förklarade, att om han inte väljs till fortsatt tjänst som partiets ordförande, då kommer de att förlora borgmästarposten i Tallinn, då blir allt så vardagligt futtigt igen.
 

Nov 12, 2015 Vad betyder den vinklade undervisningen?

Det har kommit upp ett förslag, att Estland och Lettland ska söka skadestånd av Ryssland för allt elände de upplevt under Sovjetåren. En rysktalande man, som står Putin nära, kommenterade det med: "Men vi i Ryssland led ju under samma regim!" Och därmed finns ingen anledning till skadestånd.
 
Jag frågade då Hanno vad som sas i de ryska historieböckerna om Estland under åren av frihet 1918-1940.
Han svarade att "då fick vi lära oss, att det var några mycket förmögna män, som plågade resten av befolkningen."
Och då förstår jag Gorbatjovs uttalande när han fick Nobels fredspris: 'Balterna förstår inte hur mycket de har att tacka Sovjet för." Även en i övrigt bildad man kan säga sådana grodor pga felaktig historieundervisning. Det var ju fullständigt hemligt för människorna i Sovjet att Estland redan under de sista tsar-åren hade högre levnadsstandard än många ryssar, och sedan närmade sig nordeuropeisk standard under de fria åren,
 
När godstågen susade från Ryssland till Tyskland under de första åren av andra världskriget, med mat åt de tyska soldaterna, medan länderna fortfarande var sams, då stod det på vagnssidorna: Mat åt de svältande i Estland.
 
Det var ju också problem när soldaterna, som först kom tillbaka till Ryssland efter att ha varit i Estland 1939, skulle återvända till hemlandet. De fick absolut inte berätta för sina landsmän hur det verkligen såg ut i Estland, så de skickades till orter långt från hemmet. I många fall till läger i Sibirien.
 
Eller att esterna kallades fascister för att de kunde se finsk TV och visste att Moskva ljög om livet i Väst. Det finns hur många exempel som helst. De flesta ryssar trodde självklart att allt var sant, och tyvärr många i väst också.

Nov 11, 2015 Dirigenten Eri Klaas

Jag vill tipsa svenska politiker om vad man mer kan göra för att öka sin popularitet.
 
Man ska göra som Edgar Savisaar. Han är en påhittig man.
Han tar nu emot besökare till sin gård Hundisilmad/Vargögon hela tiden. Besökarna hoppar på en buss som han skickar ut, och så tar han emot dem och bjuder på visning, samtal och soppa. Vi vet hur skicklig han är att få människor på sin sida, så att detta är ett genidrag är det ingen tvekan om.
Många, många har gjort denna resa. En mycket känd dirigent är bland dem. Det är Eri Klaas, som nu börjar bli gammal och är mycket sjuk.

Klas har främst arbetat på den nordiska scenerna, men kanske han är mest känd för sitt arbete som ledare av den nedlagda Nederländska Radions symfoniorkester. Han är också verksam som pedagog, är professor emeritus vid  Sibelius-Akademin (1993-1997) och Estlands musik- och teaterakademi (1997-), där han har blivit hedersdoktor.

Han är 74 år och orkar inte så mycket som tidigare, då man ofta kunde se honom med olika orkestrar.  Nu arbetar han bara med Tallinns symfoniorkester. Men livet är osäkert, och ingen av oss vet egentligen vad som händer i morgon. Klaas är orolig för att bli sparkad från sin tjänst. Vad gör han då? Han uppsöker den man, som bestämmer i Tallinn. Mannen med veto, Edgar Savisaar.
En dag följer även den store Eri Klaas med på bussen och visar sin aktning för den korruptionsanklagade, vilande borgmästaren. Vad de sa, och vad som hände på gården vet vi inte, men det är sorgligt när en så känd och uppskattad man måste stryka på foten.
 
Eri Klaas

Kanske en förklaring.

När vi pratade med Hanno senast, då frågade vi, om något nytt hänt angående Edgar Savisaar och korruptionsanklagelserna. Nej, inget nytt, men man tror att alla pengar som hittades nedgrävda på hans tomt kan härröra sig från en form av återbetalning. Man måste förstå, att kulturen i Estland i flera år efter befrielsen var starkt påverkad av Sovjet, I Sovjetunionen var kulturen "rädda dig själv, och strunta i lagarna". När alla statliga företag skulle få en chans att överleva, då anmälde sig många villiga att ta över. I Estland vände sig många till dåvarande premiärministern Savisaar, och han hjälpte dem att få köpa företag för en låg penning. Men underförstått skulle de återgälda "vänligheten" när företaget började dra in pengar. Det är de här pengarna som grävdes ner, och det rör sig om miljoner kronor.
Det skulle kunna vara en förklaring.

Nov 6, 2015 Flyktingförläggningen i Vao.

Vi tittade på ett program på tv som handlade om flyktingfrågan i Estland. Det är en serie och detta var del ett.

Programmet är gjort i Estland av en estnisk journalist, och är inte vinklad åt ena eller andra hållet, som man så ofta ser och hör i Sverige. Alla är sig själva, varken onda eller goda.


I Estland har man tagit om hand 500 flyktingar hittills under senare år. Vi har kunnat se i media att där finns problem, och att det inte är en dans på rosor att vara flykting i Estland. Därför bestämde en journalist att han och en fotograf skulle bo i flyktingförläggningen i Vao under en tid. Det är den enda flyktingförläggningen i Estland hittills.

Huset renoverades med EU-bidrag, och kostade 2 750 000 Euro att färdigställa. Det meddelades att 35 flyktingar skulle bo där samtidigt. I de små rummen skulle 2 personer bo, i de större 3.

   

 De tre husen på samma gata i Vao.

Men antalet har ökat. Ett tag fanns där 100 flyktingar, och nu finns där 70 stycken, så man har fått ta 2 lägenheter som extra flyktingbostäder i ett närliggande hus. Problemet är, att de är inte renoverade, och frågan är hur man ska göra. Hela huset är i behov av renovering, men det kostar för mycket, och de boende har inte råd att betala sin del. Det blir i en av de nya, oreparerade lägenheterna journalisten flyttar in. Där finns allt som behövs, men det är inte särskilt trevligt.

Befolkningen har klagat hos Kommunstyrelsen., De vill ha information om allt som sker.

Ett problem uppstod när de boende förstod att en journalist med fotograf flyttat in i deras hus, då blev många mycket oroliga. De vill inte visas upp på tv, men fick löftet att deras ansikten skulle suddas, så ingen skulle känna igen dem.

Det är fyra kvinnor som administrerar förläggningen. Chefen heter Jelena Selesneva. Hon berättar att från början var det oftast män som kom, nu är det ofta kvnnor med barn. Just nu bor det människor från tjugofyra olika länder där. De kommer bl.a. från Nigeria, Sudan, Albanien men flest är från Ukraina, nu ca tjugo stycken.

Nåväl, vi får först se en man från Irak, som får frågan: Varför har du kommit hit?

“Irak är inte en säker plats just nu. Jag var polis där. Jag har varit 4 månader och 13 dagar i Estland.”

 Bollspel.

En egyptier får frågan varför han inte klippt sig.

“I Egypten gjorde jag det ofta, men här är det en kvinnlig frisör. Dit kan jag inte gå.”


Vi får se ett fint rum i den renoverade huslängan, det är ett rum med dator, och Wifi. Alla flyktingar har dock egen Iphone.

Ett annat rum är gymnastikhall med de sedvanliga träningsmaskinerna. Rummet används också fem gånger per dag som bönerum för muslimerna. När de vänder sig mot Mekka, blir det mot den stora spegeln!

I Vao finns ca 20 muslimer, men det är bara 4-5 av dem som ber regelbundet.

Och så det tredje gemensamma rummet. Det är tvättstuga med moderna maskiner.

I dessa gemensamma utrymmen finns det bevakningskameror. Det får alla information om när de kommer.


Jaroslav från Ukraina berättar om livet i östra Ukraina: “Livet i de ryskdominerade områdena är outhärdligt. De stjäl och är helkorrumperade. Protesterar man kan man få halsen avskuren. Det är verkligen livsfarligt att protestera.”


Det är stora problem att ha en flyktingförläggning på en sådan liten ort som Vao. Om människorna ska ta sig in i samhället behöver de få någonstans att arbeta. Det saknas i Vao, och man har beslutat att de som kommer nu, ska fördelas över hela landet för att ha en chans att smälta in.

De estniska lagen säger att man måste ha bott i Estland minst sex månader för att få arbetstillstånd.


En av invandrarpojkarna, Abbas tretton år, klagade på att en estnisk jämnårig hade sparkat honom i baken och ropat “Asiat”! Då går en av personalen med honom för att leta rätt på den pojken!!

Det hade börjat med att några pojkar var dumma mot honom. De hade väl hört att alla flyktingar fick pengar av staten och därför tiggde de pengar av honom. Men han gav dem inget. Sanningen är ett invandrarbarnen och traktens barn inte kommer så bra överens.

Många ester har svårt att förstå hur livet har varit före och under flykten. Och de vuxna flyktingarnas första sex månader blir en lång väntan på att få upphållstillstånd och kunna börja arbeta.


Rasid, femtio år och från Uzbekistan berättar att det är mycket knepigt att leva där nu. “Det blev för svårt för mig. För ett år sedan började jag be till Gud. Jag är kristen, så jag bad om att få leva i ett fritt land med kristna människor omkring mig. I mars flydde jag över bergen mot Kazakstan. Jag hade räknat med att klara det på en dag, men det tog tre dygn. Jag hade inget att äta med mig, och såg ut som en luffare när jag kom fram. Ändå kände jag mig fri för första gången på länge! Det är stor skillnad på de båda länderna.


Grannfrun frågar “Vad är det för skillnad på dem och oss? De har nya cyklar, rullskridskor, fotbollar, ja allt! Vad har vi? Gammalt och reparerat många gånger!


Rasid tycker att allt är bra här. “Det är bekvämt, rent kallt och varmt vatten. I Kazakstan fick åttio flyktingar dela på en tvårumslägenhet. Man kunde inte vara där samtidigt. Det var pressande. När jag kom hit fick jag kläder av kyrkan, och sköter verkligen om dem. Skinnjackan ser ny ut för att jag smörjer den med kräm.”


Lite förvånad blir jag när en irakier berättar att hans föräldrar skickar pengar till honom ibland. Och detsamma berättar en ung egyptier.


Flyktingarna får 90 Euro i månaden. De får ett tillägg på 9 Euro för olika förbrukningsvaror och ibland 35 euro till kläder. Det finns tre affärer  närheten att handla mat i; Vao, Kiltsi och Väike Maarja.


En kvinna, Anneli Vosa, socialjänsteman, berättar att hon i början ville ge allt. Viljan att hjälpa var oerhört stark. Men under de här tre åren har hon upplevt att flyktingarna kan vara oerhört krävande. Både när det gäller tid och materiella saker. De kan till och med säga, att de aldrig ville komma till Estland, och det känns verkligen förödmjukande.


En äldre granne säger att han är jätterädd för muslimerna. Jag har hört så mycket hemskheter om dem från Finland och Sverige och andra länder. Om de kommer hit behåller de sin tro. De kommer och går. Man vet inte om någon terrorist finns bland dem. De är inte som vi, de har en helt annan kultur.


Jaroslav, 30 år från Ukraina har bytt från kristendomen till islam. I Ukraina är det inte så ovanligt att ungdomar på landet blir islamister, och att de äldre inte bryr sig om det. De tycker istället att de stora problemen med alkohol o narkotika då uteblir. Ungdomarna lever ju sedan hälsosamt och normalt.


En muslim får frågan om det är några problem mellan dem och esterna eller andra kristna. Men han känner inte av något sådant. "Alla troende är jämlikar."


Den kristne egyptiern delar rum och lever ihop med två muslimer, och det fungerar bra. De diskuterar aldrig religion. "Jag är kristen, och vi har stora problem med muslimer i Egypten. Om du blir stoppad av polisen, och du visar dina dokument där det framgår att du är kristen, då förändras deras attityd genast till det sämre. I Egypten får kristna inte ha offentliga arbeten eller arbeta i parlamentet. Livet är mycket svårt för kristna i mitt land.”

Jaroslav inpassar, att man ute i världen påstår att alla muslimer är terrorister. "Men det tycker inte jag. Vi fruktar Gud och hedrar alla människor. Alla människor är jämlika, ingen är bättre än någon annan. Men om du pratar med en muslim och säger att du inte tror på Muhammed, då vill han i allmänhet slåss".

En annan muslim säger: "De flesta av mina vänner är kristna, jag arbetade också hos kristna, och jag dricker alkohol. Det var därför jag jagades bort av de fanatiska muslimerna, de såg mig som kafir, en otrogen. Själv tror jag på personlig frihet. Jag är muslim från ett muslimskt land."


Ett bekymmer för många är, att fem gånger om dagen lyssnar muslimerna på hög musik från sina mobiler under bönen. Varje natt kl 04.00 väcks alla av oväsendet. Alla flyktingar har IPhone.


Men en grannfru klagar. “Efter att förläggningen funnits i 2 år kan de bara säga goddag. Inget annat. I estniska små byar hälsar alla på varandra. Efter sex månader har de här inte lärt sig. De förstår knappt vår kultur o våra seder;  allt känns tveksamt”, säger hon.


En uppgift för dem som administrerar förläggningen är att ordna språklektioner. Då händer något konstigt. Muslimernsa sitter påklädda med ytterkläder och huvor under lektionstid.  Alla andra har lagt av jackor o mössor.

Språklektionerna är frivilliga. Många går dit för att ha något att göra, men de lär sig ingenting. De som alltid är där, det är ukrainarna och den egyptiske unge mannen.


Läraren berättar att om hon säger att lektionen börjar klockan tre, då vet hon att alla ukrainare och kristna kommer i tid, men muslimerna börjar först då resa sig från soffan, gå på toan och kommer först en halvtimme senare. Sedan blir de kränkta för att vi inte börjar om lektionen från början. När hon förklarar att hon inte kan det, då blir de hotfulla och de andra eleverna som kom i tid, ber henne kasta ut dem. Då blir de kränkta och kallar mig rasist. Antingen måste hon få dem att förstå eller också får hon dela upp eleverna.

Som tur är finns alltid några som lär sig estniska.


En familj, från Albanien, har fått problem. Deras dotter Amanda går i fjärde klass och har femmor i allt utom ett ämne. I estniska har hon en femma. Yngsta dottern är född i Estland. Pappan har redan en arbetsgivare och en bil och väntar på arbetstillståndet. Två gånger har han gått till domstol för det, men fått nej. Han flyttade från Albanien för att han arbetade på säkerhetstjänsten, och han uppdagade något, som “inte är bra för hans hälsa”. Nu vet han inte hur det blir. Han anser att Estland är ett bra land, han har arbete, Tartu har bra undervisning för barnen. “Tartu är helt enkelt min dröplats på jorden”. Men om domstolen åter nekar honom arbetstillstånd, då måste han flytta någon annanstans.

Varför nekas han det? Kanske för att han inte har de rätta flyktskälen? Vi bara tror det.


Det är sju barn i Vao som går i skolan. En är trettonåriga Abbas, som verkligen vill lära sig. Han är analfabet, och kan då naturligtvis inte ens bokstäver. Han har blivit ett problem för skolans rektor, Meje Leemets.


Ett annat problem gäller hälsofrågor. Det största problemet var att ingen husläkare i kommunen ville ta emot flyktingarna. Men nu har dr Lepiksoo i Väike Maarja lovat att ta emot dem.

Afrikanen Adam, 26 år, behöver genomgå en röntgenundersökning. Troligtvis också opereras. Han ligger passivt i en soffa och låter sig matas. Doktorn säger att han troligen har leversten, inte njursten.

Adam är rädd för att hans ansikte ska visas i TV. Han berättar att det han säger blir förvanskat i TV där hemma. Hans familj kan fara illa då. Om säkerhetstjänsten ser det, då kan de t.o.m. mörda familjen. De anses som landsförrädare. Allt man säger förändras i landets TV till dess raka motsats. De talar mycket illa om oss som flytt. Hit kommer det journalister varje dag; dock inte för att hjälpa. Vi kom hit för att få lugn.


Det brann ju i gaveln på förläggningshuset i september i år. Toivo, boende i Vao, trodde först att det var hans bil som brann. Sedan sprang han ut och försökte släcka. Sedan kom brandbilen och släckte. Skönt. Men byborna och flyktingarna blev stressade och oroliga och frågar sig om de kan känna sig säkra nu.

 Brandskadan.

Någon kom med ett förslag att man skulle sätta upp skyltar som talar om att området är kameraövervakat en timme per kväll

En afrikan blev jättestressad av det. Han var rädd för att hamna på någon film. Ska jag sitta på mitt rum hela tiden? jag har egentligen aldrig velat komma till det här landet.

Men när han insåg att alla ansikten skulle mörkas, då lugnade han ner sig och bad om ursäkt.

Skyltarna sattes upp, och sedan har det varit lugnt.  

Lennart Meri

Vi sitter och pratar med Hanno. Han berättade just om när Lennart Meri som blev utrikesminister 1990. Han gick till ministeriet första dagen och samlade alla som arbetade på ministeriet i en  samlingssaL ställde sig på podiet och meddelade: Nu väntar jag på att få in era avskedsansökningar. 
Varför? Jo, under sovjetåren var självklart alla på utrikesministeriet också  spioner som rapporterade till KGB. Nu, 1990, var det slut på allt sådant, nu skulle alla istället vara européer och intresserade av att arbeta i ett fritt och demokratiskt Estland.
Sedan anställde han nya medarbetare.
Jag är mycket ledsen att jag aldrig fick träffa Lennart Meri, Estlands förste president efter ockupationen.

November har kommit.

Det finns mycket som är lika i våra länder, men det finns ännu mera som skiljer oss åt. I Estland ljuger inte media. De förskönar inte sanningen för några mystiska syften. Hur många gånger har jag inte i bisatser sett hur våra svenska medier försöker bluffa mig. Här finns inte sådant. Jag återkommer om det i morgon!!

RSS 2.0