Okt 27, 2015 Några vackra ord.

Jag läser om Mart Laars bok: Estlands historia ur ett fågelsperspektiv, och upptäcker igen de fantastiska orden av professor Sulev Vahtre, vår tids främste estniska historiker enligt M Laar.
Översättning från estniskan: Gun von Krusenstjerna.
 
Estlands historia sett ur våra egna ögon är historien om vårt hem här vid Östersjöns strand, vars grund lades genom våra föfäders idoga arbete och som vi i dag med den heligaste av alla rätter kallar vårt eget. Men tyvärr har vi gång på gång träffat på folk som hänsynslöst ignorerat denna rätt. Det största och mäktigaste av dessa förde fiendskap och våld till vårt land, tvingade på oss en främmande makt och ande och försökte tillintetgöra oss. Vi försvarade oss med vapen och genom mental styrka, besegrades men reste oss igen och lyckades överleva. Men inte bara överleva, för trots påverkan från allt och alla har vi förblivit ett civiliserat, kultiverat folk med sin egen plats bland världens folk. Våra känslor för vårt land visade sig vara starkare än ockupanternas arméer.
 
 
Sulev Vahtre: Han föddes 31 augusti 1926 i Laius. Studerade historia vid Tartu universitet, tog sin examen 1955 och arbetade där som professor till 1993. Han studerade estnisk historia, medeltida krönikor, kulturhistoria, kristnadet av Estland och upproret på St Georgsnatten. 1973 blev han fil.dr. 1989 återinrättade han ämnet Estlands Historia vid universitetet. 
Kanskle är det mest otroliga, att han tilläts att forska och undervisa i Estnisk historia i Sovjetunionen. Han son, Lauri Vahtra, utestängdes från universitetet 1985. 
Vahtre var aktiv i frihetsrörelsen, deltog i Den sjungande revolutionen och var en av de mest aktiva medlemmarna av Eesti Muinsuskaitseseltsi (EMS). 
Han avled den 31 augusti 1993.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0