Aug 3, 2016 Vad är det som händer i världen?

 
 
Sommar-Tallinn
 

Världspolitik,

Ekonomiska problem,

Tacksamhetsskuld,

Propaganda.


Vad är det som händer i världen?

USA ska välja en ny president, och en man med mycket pengar vill ha den posten.


Vad betyder det för världen?

Vad betyder det för Baltikum?


När Donald Trump nyligen fick frågan om hur han som president skulle agera om Ryssland attackerade de baltiska länderna, svarade han att USA endast skulle stödja dem förutsatt att de ”uppfyllde sina skyldigheter gentemot oss”, skriver New York Times.  

 

Medan nästan alla amerikanska banker har utfärdat kreditstopp till mångmiljardären, efter att hans skulder ökat drastiskt, har ryska oligarker som står Vladimir Putin nära visat sig villiga att stödja Trump. Bland annat har fastighetsmagnaten Aras Agalarov stöttat Trumps byggprojekt på södra Manhattan.

Även bland Trumps närmaste medarbetare finns kopplingar till Ryssland. Carter Page, en av Trumps utrikespolitiske rådgivare, har bland annat arbetat för Gazprom Media, som ägs av den statliga energijätten Gazprom, skriver Bloomberg.  (SvD 26 juli)

Trump har också sagt, att Krimborna själva ville tillhöra Ryssland, så allt har skett helt rätt där.

Vad betyder det här? Betyder det att Putin får en stor fot in i USA:s maktkorridorer om Trump skulle bli vald till president? Och vad skulle det betyda för oss andra? Skulle då Trump släppa in Putins “troll” och alla lögner spridas som sanningar? Vi vet hur det var under sovjetockupationen. Vi vet hur världen fick “veta” lögnen om att esterna var fascister. Vi vet att “sanning” blir ett mycket mer obestämt begrepp. Det blir det som passar makten i Ryssland, och att inte bara Trump tror på just den varianten, som meddelas från Ryssland. Jag gav ett intressant exempel häromdagen, när naturreservat på Gotland plötsligt blev Natogömmor, i rysk TV.

Vilka lögner som helst kan sedan bli sanningar och orsak till vilka övergrepp som helst.

Hur ska vi slippa sådant? Genom kunskap! Bara kunskap om vår värld kan ge oss förståelse för det som händer. Den kunskapen ska ges i unga år. Vi ska inte låta osunda makter ta över  världens sanningar. Vi måste förstå, att det som sprids som “sanningar” kan var ren illasinnad propaganda. Men vi Måste också lära oss att vara kritiska. Att informera oss på olika sätt, och försöka förstå vad som kan vara sant av allt som skrivs och sägs.   

Estland har rest sig ur sin mardröm och står med rak rygg bland alla andra världens stater. Det som här utvecklas är ett land med stor framtidskänsla, med en stark vilja att ge sina medborgare ett liv så bra som möjligt. Ett liv med förtrlöstan på sina ledare och demokratin. Måste man ha upplevt förnedringen för att kunna genomskåda illvilja, ointresse för andra och makthunger?

 

Kommentarer
Postat av: Jonas

Nu när Trump blivit president borde Estland rusta upp sitt försvar till Israels nivå.

Svar: Estlands försvar är gott redan nu, men man stödjer sig på Nato naturligtvis. Trump har sagt, att bara de stater som uppfyller villkoren ska ha skydd av Nato. Estland är en av de stater som gör det. Men naturligtvis diskuteras den nya faran.
estlandskarin

2016-11-09 @ 20:05:48
Postat av: Jonas

Ja, jag hoppas naturligtvis och vill verkligen tro att Estlands försvar är tillräckligt för att stå emot ett rysk angrepp. Ganska oroad blir jag dock när jag läser att Ryssland skulle kunna inte de baltiska huvudstäderna på några dagar (http://www.di.se/artiklar/2016/6/22/baltikum-chanslost-vid-ryskt-anfall/ )

Det är ju ganska stor skillnad från vad som hände när ett antal arabiska länder försökte invadera Israel 1967. Efter mindre än en vecka hade Israel besegrat dem. Det är därför jag ser Israel som ett föredöme, särskilt nu när man inte längre kan ta USA:s hjälp för given.

Svar: Jag hoppas och tror, att Nato finns där och försvarar de Baltiska länderna. När natoplanen flyger över länderna känner man tacksamhet och trygghet.
estlandskarin

2016-11-13 @ 18:15:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0