Sep 10, 2017 En utflykt till Narva.

I går deltog vi i en utflykt till Narva med den estniska organisationen SOV. Vi skulle möta upp vid Hermanborgen, men åkte fel, så vi missade helt besöket i borgen. Tyvärr.

Men vi gjorde en intressant iakttagelse. Vi stannade bilen och frågade tre olika män om vägen. Ingen av dem kunde varken estniska eller engelska. De talade bara ryska. Med mycket vänlig röst svarade de på frågan, och pekade hur vi skulle åka, men inte till Hermanborgen, det förstod de inte, utan till Ivangorod. I Sverige klagas det över att esterna inte tar emot så många flyktingar, men ingen förstår, att de redan har en stor mängd invandrare, som inte behärskar språket, och egentligen inte vet något om Estland utanför de områden där de bor. Det är ett stort arbete att nå dem.

 

De är också intressant att besöka den svenska staden Narva. Den staden som inte finns mer. Enda sättet man kan förstå att Sverige har något med Narva att göra, det är att läsa på stenarna för turister. Där står information på estniska, engelska, ryska och svenska. Staden bombades under andra världskriget. Man hade sparat rådhuset. Den första estniska sovjeten hade bildats där, sa man. Sanningen är dock den att den sovjeten bildades i Alexanderkyrkan, som också finns kvar, men man kunde ju inte bilda en sovjet i en kyrka!! Därför skrev man om historien.

Dessutom satt arkitekter i Petersburg/Leningrad och ritade på byggnader, som skulle ersätta de bombade. den gamla barockstaden skulle återuppstå, var meningen. Men den estniske kommunistledaren Anvelt skrotade alla det. Staden skulle bli "en socialistisk paradisstad". Vilket skedde, och nu består den av de hus som kallas chrustjevka, och ser likadana ut över hela unionen. Lika profillösa, lika ointressanta dåligt byggda hus. Uppvärmning kostade inget, så det blåste rakt igenom dem, och snart fick de fuktskador.

 

Men det är skrämmande att konstatera att avståndet mellan Estland och Ryssland är så kort. År 1700 stod Karl XII och såg ner på den ryska militären, beredd till strid. Peter den store stod på andra sidan, och såg att chanserna var små att segra i den kommande striden. Han lämnade över ansvaret till sin just utnämnde fältmarskalk de la Croy, som han lärt sig uppskatta efter ett vodkaslag, där Peter och fältmarskalken var de, som sist stod på benen.

 
 
Här ser ni t.v. Hermanborgen, och lite längre bort står Ivanborgen. Mellan dem är Narvafloden. 
Om det inte  börjat snöa den där morgonen 1700, och vinden blåst de ryska soldaterna i ansiktet, då hade det antagligen tagit längre tid att vinna.
Under andra världskrigen stod de tyska trupperna vid Hermanborgen, och Röda armén kom från Ivanborgen. De tyska sköt hela tiden mot de anstormande ryssarna som tog sig över isen.
"Varför retirerar de inte?"
De kunde inte, på andra sidan blev de dödade av de egna, om de visade "feghet".
Detta är verkligen en histortisk plats.
En annan bild över borgarna.
 
Därefter körde vi vidare mot Narva Jõesuu, där ingen lär tala något annat än ryska. På vägen såg vi det Svenska Lejonet.
 
Det är ett minnesmärke över Karl XII:s seger. Inskiptionen är: MDCC, 1700.
 
Så vidare till stranden i Narva Jõesuu. Där mynnar Narvafloden ut i Finska viken, och vi anar den finska kusten där borta. Men vi ser också några övergivna ryska hus, som antagligen använts till något militärt. 
Vi såg också båtar där det metades, båtar som låg mellan länderna. Tänk om de gungar över på fel sida! Då blir det kostsamt för dem.
 
  
 
 
 
Här är det självklara vakttornet på den ryska sidan. De skulle kontrollera att ingen tog sig in (!) i landet utan lov. Det var ju ingen som ville bort från det bästa landet i världen, Sovjetunionen!?
 
Ja, det var mycket intressant att göra den här utflykten med nya människor, och få träffa en man, som frågade om jag var den som skrev bloggen Estlandskarin!! DET är inspirerande att höra!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0