Okt. 3, 2010 Förebilden Kristjan Palusalu är också frimärke

Det riktigt intressanta med de ryska kommentarerna jag fått, det är att de visar så tydligt att det finns en annan historieskrivning i Ryssland. Jag har ju redan berättat att en av våra ryska vänner från Sankt Petersburg hade fått lära sig i skolan att "svenskarna beundrade Peter den store så mycket att de, trots nederlaget, rest en staty över honom i Stockholm." En liten sak kanske, men ändå så tydlig. Och så lätt att kontrollera när man nu kan resa till Stockholm och leta efter den.
Det är just detta med historiekunskapen som utgör ett stort problem i Estland. Men efter bråket om Bronssoldaten 2007 uppmärksammades att i Estland användes historieböcker tryckta i Ryssland. En ändring är på gång.



Kanske är det statyn av Karl XII pekande
mot fienden i öster, som skolbarn i Ryssland
får lära sig att den föreställer tsar Peter I.

Och så det här med Bronssoldaten, statyn vars flytt till en krigskyrkogård från en central plats mitt i Tallinn orsakade upplopp i staden 2007.  Vi träffade häromdagen en kvinnlig släkting till trefaldige olympiavinnaren Kristjan Palusalu, som har stått förebild till statyn. Hon är också aktiv inom idrotten och arbetar som personlig tränare. Ibland kommer historien så nära, och Estland är verkligen inte något stort land.



Bronssoldaten.




Och förebilden Kristjan Palusalu som frimärke.
Trackback
RSS 2.0