April 30, 2011 Valborgsmässoafton.

Det är "Volbri öö" d.v.s. Valborgsmässoafton. Esterna uttrycker sig på ett kortare, snabbare vis än vi. Det är inga eldar, men i Tartu är det studenternas natt. Vi får väl höra i morgon vad de hittade på. Vi såg bara att de tvättade Karl Ernst von Baers staty med champagne nu på kvällen.

Den rentvättade statyn.


I Tartu var det även en motorcykelparad. Över tusen motorcyklar från hela Estland och länderna runt omkring deltog.

Den estniske konstnären och professor emeritus Evald Okas född 1915 har avlidit. Naturligtvis finns det ett museum som visar hans konst. Se målningar här: http://www.evaldokasemuuseum.ee/okas/maalid.html
"Folk säger vilka vackra bilder du gör. Vackra bilder! Jag gör inga vackra bilder, jag gör konstverk!" förklarade konstnären i en tidigare intervju. Han har kallats "Estlands Picasso".Evald Okas i sitt museum.
Nu läser jag Peter Johanssons bok "Stalins mord i Katyn och dess historiska efterspel 1940-2010, utgiven 2010 av Carlssons bokförlag.
Den tar inte upp den egentliga orsaken till morden; den orsaken som Hanno talade om. Att Stalin hade en hämnd att ta ut. Vi får se.Jezjov och Stalin när de pratade med varandra.

Jag har ju beskrivit "den stora terrorn" tidigare. Chef för NKVD under den tiden var Nikolaj Ivanovitj Jezjov. Under åren 1937 och 1938 när han var chef avrättades 750 000 personer och 1 ½ miljon människor sändes till läger. Detta handlar om ren och skär ondska. Onskefulla människor.
Jezjov själv arresterades 1939, torterades brutalt i tio månader (hans egen bror var en av torterarna) Han avrättades i Lubjankafängelset. de sista ord han sa var: "Hälsa Stalin att jag kommer dö med hans namn på mina läppar."
Hans efterträdare var georgiern Lavrentij Berija. Han var ökänd för att i Kaukasus varit fullkomligt hänsynslös i repressionerna och avrättningarna av stora delar av den georgiska intelligentsian inklusive landets poeter och författare-.Han var inte enbart en långsint sadist utan också en snabbtänkt pragmatiker.


Berija.

Den 5 mars 1940 sammanställde Berija ett skriftligt förslag till Stalin personligen om vad som borde göras med de polska krigsfångarna. Det är en fruktansvärd läsning, som vi inte ska läsa i kväll på valborgsmässoafton!

April 29, 2011. Historien är så nära.

Vi tog en tur till Tallinn i dag. Solen sken och jag satt och betraktade landskapet genom bilfönstret. Det känns så starkt när vi passerar de gamla bondgårdarna, bostadshus av trä som ofta behöver lite reparation och en liten bit ifrån står ladan. Antingen av sten eller trä. Oftast inte målad. Och så runt gården den numera höga häcken, som har fått växa i många, många år. Jag tänker på att så många människor fick lämna denna idyll för Sibirien, och om de kom tillbaka, då hade kolchosen lagt beslag på egendomen. Jag kan inte låta bli att tänka på det. Historien är så nära. Och här, mitt i allting är jag.

Kommer ni ihåg när Göran Persson var rädd för att de nya EU-länderna skulle komma och förstöra vår arbetsmarknad? Han var rädd för "social turism". När esterna förstod att riktigt riktiga människor var de tydligen inte. Göra Persson röstades ner, och vi hälsade "rörmokarna från öster". Men det gjorde inte Tyskland, Österrike eller Schweiz. De krävde arbetstillstånd av dem. Nu tas det bort. Nu är alla välkomna att arbeta i hela Europa. Som det var meningen. Här ordnas intensivkurser i tyska som en hjälp, men man tror inte att det blir så många ester som flyttar till Tyskland, det blir nog mest polacker. Kanske kommer vi i Sverige att sakna just dem. De har utfört många välbehövliga sysslor, som kanske inte skulle blivit gjorda annars.

Premiärminister Andrus Ansip har varit i Riga för att prata om den planerade järnvägen Rail Baltica. Letterna har intresserat sig mer för en järnväg mellan Riga och Moskva. Idag sa emellertid den lettiske premiärministern att ester och letter har ett så gott förhållande, och han är mycket intresserad av Rail Baltica. Då kommer det köras 120 km/tim mellan Tallinn och Riga. Om inte tidigare, så kommer jag då äntligen få besöka Riga!Frihetstorget.

Frihetstorget, Vabaduse Väljak, består av stora härliga stenytor. Jag har förstått att de är som gjorda för att åka rullbräda på, lattja på cykel ja, helt enkelt tillbringa sin lediga tid efter skolan. Vi såg en helt fantastisk uppvisning av en ung man på cykel. Vilka konster! Men. Nu är det så att det är inte alla som gillar det här. Det är naturligtvis oroligt för alla andra, de som ska gå över torget. De måste verkligen se sig för så de inte blir pååkta. Och så får det inte vara. Den 18 maj ska det hållas ett möte någonstans i staden där man ska fatta beslut om vad som ska göras. En sak tycker i alla fall jag är helt klar: ungdomarna behöver en sådan här plats i stan.

I söndags mördades en taxichaufför i Tallinn. På en mack i stan kan man se några andra tanka hans bil och köra iväg. Efter ett stort sökande hittades de i tisdags när de försökte stjäla en ny bil  i Tyskland, och nu väntar en utvisning till Estland.


De misstänkta mördarna.
Victor Kabanov and Andrei Karanet

April 28, 2011. Det blir dyrare.Ett mycket dyrt Tallinn-hus.

Nu har priset på fastigheter nått nya höjder. Det politiska partiet IRL har sålt sitt tidigare partihus i Tallinn för drygt 600 000 Euro, ca 5,5 miljoner SEK. Köparen är en rysk affärsman.


Eesti Energia kommer höja priset på el ca 6 % detta år. En orsak är att man har påbörjat en upprustning av elnätet. Ansvarig minister Parts menar att hemmen kan spara en hel del; det är där det stora svinnet finns.
Via Dolorosa ena dagen och Via Gra den andra.

Den 6 maj kommer den senaste stora kultbandet till Estland.

ni hittar en video här: http://www.24tundi.ee/?id=424831

Och de presenterar sig på bild så här:


Vi hörs i morgon!

April 27, 2011. Det hände 1919.

 

Journalisten Pekka Erelt skriver i Eesti Ekspress den 21 april om något skrämmande som bland mycket annat hände i Estland 1919. Då var Estland fortfarande i krig med Ryssland för att få sin frihet och Tyskland hade inte ockuperat landet än. Uppgifterna har han fått i Estniska Riksarkivet.

När Röda armén i januari 1919 började dra sig tillbaka från Estland kom en order från Jaan Anvelt[i] att de skulle ta gisslan. Redan den 3 december 1918 skrev Anvelt i ett dekret att de ”vitas” familjer skulle tas som gisslan. En stor del av dem befriades senare i Narva, Pihkva och Petrograd. Ungefär 50 personer blev kvar i fånglägren.

 

 

Jaan Anvelt

Konstantin Päts fick ett hotfullt telegram: För varje kommunist ni vågar röra kommer en i gisslan att dö. Först skjuter vi Karl Luts[ii] sedan i tur och ordning Otto och Olympija Mägi, tillfångatagna officerare och andra. Undertecknat Jaan Anvelt. Han föreslog också att man skulle utväxla fångar.

Päts såg inget alternativ. Han kände sig tvingad att acceptera. Utväxlingen skedde sedan den 4 december 1919.

Första berättelsen:

På julafton 1918 hade Karl Luts tagits som gisslan i Petrograd. Han har berättat att han hörde tyska talas bland arbetarna i fängelset. De visade sig vara österrikiska krigsfångar som anställts av Tjekan (dåvarande benämningen på säkerhets- och underrättelsetjänsten eller hemliga polisen). De var mycket uppskattade eftersom ingen lyckades fly under den tid de skötte vakthållningen.

Under en vecka samlade man ihop ett dussintal av gisslan och skickade dem vidare till Luuga, där arbetarkommunens eget koncentrationsläger fanns. Estländare placerades i den konfiskerade herrgården, men fick inte leva något herrgårdsliv precis! Istället sattes många i gisslan i arbete på järnvägen. De skulle lasta godsvagnar, ett hårt abete som krävde mångas liv. Ingen av fångarna var kroppsarbetare.

När estniska armén närmade sig Petrograd fördes Luts till Staraja Russa, en stad i Novgorod oblast. Där fick fångarna så lite bröd att till och med smulorna räknades vid utdelningen där man försökte vara rättvis.

Luts berättade: Enstaka bitar vägdes på våg som vi tillverkat själva. Vi lade sedan bitarna i högar, numrerade högarna och sedan drog vi lott.

Luts räddades tillbaka till Estland vid utbytet av fångar 1919.

 

Andra livsödet:

I Narva Jõesu levde skollärarinnan Olga Kesk. Hon fängslades för sina släktingars ”synder”. Pappan var husägare. Maken var estnisk marinofficer. Brodern var chaufför åt general Alexander Tõnisson.

Olga fördes till fängelset i Narva Jõesu. Där fanns både kvinnor och män och även hela familjer. De var tillsammans 54 fångar.

Olga har berättat: Nerverna var alltid spända till bristningsgränsen. Aldrig visste man när man skulle väljas ut för att arkebuseras. Våra manliga medfångar grävde nya gropar varje dag. Detta sataniska lotteri varade i tio dagar. Vi kvinnor räddades av att kommunisterna fått veta att estniska armén arresterade deras kvinnor (de hade lärt sig av bolsjevikerna!). Vi fick fortsätta leva för deras kvinnors säkerhet.

Estländarna fördes till Petrograd. Där lyckades Olga få kontakt med sin kusin som började skicka matpaket till henne.

Grigori Zinovjev

(tidigare . Ovsej-Gersjen Aaronovitj Radomyslskij)

Många bolsjeviker bytte namn, Trotskij t. ex. hette tidigare Lev Davidovich Bronshtein.

I mitten av februari 1919 fick fängelset besök av en hög gäst, Grigori Zinovjev[iii]. Det var Röda arméns årsdag, och han kom för att dela ut cigaretter och bröd till vaktpersonalen. Då lyckades Olga fånga hans uppmärksamhet. Hon fick tillfälle att börja berätta sitt livs historia. Zinovjev befallde att estländskans  sak skulle föredras för honom. ”Det var första steget mot min frigörelse, och så blev det. På kvällen den sista februari meddelades att jag var fri.”

Enligt befallningen fick jag inte lämna Petrograd, men min kusin sa att det var lämpligt att jag omedelbart försvann. Jag reste med tåg, häst och vagn och slutligen i en båt över havet mot Narva Jõeso. Under resan ”tillfångatogs”  jag av estniska armén. Och under deras beskydd kom jag slutligen hem.

 

Sedan gäller det familjen Nikolaus Päts, hustrun Ludmilla och deras barn. Nikolaus Päts var bror till Konstantin Päts.

Familjen Päts.

Den ortodoxa prästen Nikolaus Päts var på besök i Tallinn de här dagarna 1919. Familjen var kvar i hemmet i Võru. Då beslutade Jaan Anvelt att familjen skulle tas som gisslan och föras till Ryssland. Fru Ludmilla och äldsta dottern Liidia tillfångatogs. De tre mindre barnen 10, 8 och 3 år lämnades kvar att klara sig själva. Efter några dagar ändrar man sig och även de små barnen hämtas.

Först var det tänkt att barnen skulle användas som skydd vid fronten, så använde man många barn. Men p.g.a. omständigheterna slapp de här barnen det. Istället blev det så, att när estniska fronten närmade sig, då skickades gisslan till ryska Pihkva.

Efter att ha varit utsatta för svält under en månad sattes familjen Päts i en boskapsvagn och skickades till Luuga, en ort i nordöstra Estland. Väl där frågade man en kommunistledare vad man skulle göra med dem, och fick till svar: ”Gör korv av dem.”

De blev inte korv utan skickades till Luuga och arbetarkommunens koncentrationsläger.

En ännu värre upplevelse för Ludmilla var ändå när man tog de tre små barnen från henne igen och skickade dem till Petrograd. Märkligt nog överlevde de tiden där. De två äldre matade den lilla med vad de hittade och kom åt.

Efter en tid kom ett beslut att barnen skulle återföras till lägret i Luuga.

Den 1 december 1919 satte man hela familjen på tåg för att de skulle återvända hem. Då var den äldsta dottern Liidia redan död. Hon hade dött i Pihkva. Treåriga Ludmilla (samma namn som mamman) var kritiskt uppsvullen av svält. Ändå var det hon av barnen som överlevde. Mellandottern Nilla dog i Estland och sonen Feodor förlorade förståndet innan han också avled.

Detta är en familjs tragiska historia under detta år, 1919. Det finns många fler…

 

Detta är också tiden för morden i Rakvere när bl.a. den ortodoxe prästen Sergeij Florinski mördades. (se min blogg 3.10 2009)

I dag skrattade vi verkligen roat tillsammans med Hanno om allt krångel de måste hålla på med under sovjettiden. Nästa 20 år tog det tills vi kunde se det humoristiska i all fullständigt onödiga kontroller av varor och annat. Han berättadwe flera saker och så kommer jag bara ihåg hur det var när det skulle provsmakas sprootid. De där små rökta inlagda fiskarna ni kanske har sett. Då provades dels den sorten som tillverkades i Kirovkolchosen utanför Tallinn, och andra från andra länder. Det var viktiga herrar med för att avge omdöme. ”Först tog han en fisk från” kirov” och sedan en dansk, då spottade han ut den danska och så var kirovkolchosens sproted godkända för leverans i hela unionen.”

 


[i] Jaan Anvelt: 5 november 1917 ledde Jaan Anvelt (1884 Viljandi -  1937 Moskva) sina kommunistiska revolutionärer till makten i Estland. De förlorade makten den 4 mars 1918 när Tyskland ockuperade landet.

[ii] Karl Luts tillförordnad utbildningsminister i Estland.

[iii] Grigorij Zinovjev. Han var med när Lenin for genom bl.a. Sverige för att förbereda revolution i Ryssland och hörde till den innersta kärnan bland bolsjevikerna. Vid den här tiden var han ordförande för sovjeten i Petrograd och ordförande för Kommunistiska Internationalen.

Både Anvelt och Zinovjev hörde till de bolsjeviker som Stalin arkebuserade under ”den stora terrorn”. Mördare mördar mördare. Hanno berättade just att Anvelt var i ett förhör när förhörsledaren blev så arg att han kastade en brevpress på honom. Det var så han avled. Men det är inte officiellt erkänt ännu, sa Hanno.


April 26, 2011. Rysslands erövringspolitik.

I Populär Historia nr 12/2008 skriver Lisa Sparrström:
Jag skulle vilja veta mer om Rysslands erövringspolitik från 1600-talet och framåt. Hur gick det till när man lade under sig enorma områden och hur påverkades människor där.

När man har läst lite fakta om det som presenteras i historietidningarna, då tycker i alla fall jag att det blir lite torftigt beskrivet. Allt som händer är ju ganska komplicerat. Och det blir bara en sammanfattning i tidningarna. Svaret på ovanstående fråga är dock intressant.


Först gäller det Sibirien som är ett enormt område som var ännu mer glesbefolkat på 1600-talet. För att förändra detta byggdes den transsibiriska järnvägen på 1890-talet. Man började med att skicka brottslingar dit. Vi har i boken om Ivan den förskräcklige lärt oss att han var den tsar som började deportera medborgarna till Sibirien, men det var ju redan på 1500-talet. Och vi vet att det var enorma deporteringar dit under sovjettiden. Ursprungsbefolkningen var tjuktjer, keter, korjager och nivcher som ägnade sig åt jakt och fiske. Nu bor det 32 miljoner människor i Sibirien och ca 10 % är ursprungsbefolkning. Liksom det som hände indianerna i Nordamerika blev dessa människors livsbetingelser undanträngda.

I södra Ryssland och Sovjetunionen var områdena muslimska.
Gyllene Horden / Kazachstan anfölls av nomadfolk och sökte skydd hos tsaren. 1868 förklarades området vara en del av Ryssland. Vid ett uppror under första världskriget dödades 150 000 människor och 1936 blev Kazachstan en sovjetisk delrepublik. 1991 blev det en fri stat.
Muslimska länder:
Timur Lenk (Uzbekistan) erövrades 1865-76, sovjetrepublik 1924.
Kirgizistan erövrades på 1860-talet, sovjetrepublik 1936.
Tadzjikistan erövrades på 1860-talet, sovjetrepublik 1929
Turkmenistan erövrades på 1880-talet, sovjetrepublik 1924

Georgien (kristet sedan 300-talet), ockuperades av Ryssland under första hälften av 1800-talet. 1918-21 var landet fritt. Förryskningskampanj av georgierna Stalin och Berija gjorde att landet 1936 blev en sovjetrepublik. Frihet 1991.
Armenien, också kristet, blev sovjetrepublik 1936. Självständigt 1991.
Azerbajdzjan med muslimsk befolkning. Delades mellan Persien och Ryssland 1828. 1936 sovjetrepublik. Fritt 1991.
Tjetjenien. Ryska trupper försökte erövra landet 1760-1860. Blev muslimskt i början av 1800-talet. Tjetjenien-Ingusjien autonom republik 1936. Försökt få frihet sedan 1991.

Väster:
Polen, utplånades som självständig stat i slutet av 1700-talet. Delades mellan Preussen, Österrike och Ryssland.
Sverige förlorade 1721 Livland, Estland och Ingermanland till Ryssland.
1809 förlorade Sverige även Finland till Ryssland.

Eftersom det stora riket Ryssland hängde ihop i en enorm landmassa accepterades kolonisationen på ett annat sätt än övriga Europas kolonier i andra världsdelar.


Så svarar Sverker Oredsson, professor i historia på frågan.

Vad vi också vet är att det innebar ett ohyggligt lidande och en mängd döda människor i de erövrade länderna. Lika mycket som i Estland, även om det är det landet vi huvudsakligen undersöker. Jag tycker att de är lite märkligt det jag läste i en av böckerna häromdagen. Författaren menade att soldaterna i Röda armén hade sett hur fruktansvärt illa de tyska soldaterna uppförde sig mot fiendefolken under andra världskriget och lärde sg av dom. Jag kan försäkra att ryssarna var fullärda redan då genom en synnerligen lång praktik. De var lika grymma mot de erövrade folken som de var mot sina egna, helt enkelt. Människoliv är ointressant. I själva verket lärde sig nazisterna mycket av kommunisterna under deras vänskapsperiod 1938-41. De var bl.a. i Sibirien och studerade fånglägren. De byggde upp egna likadana och kallade dem koncentrationsläger.


April 25, 2011. Dags för studentuppsatser.

Vilken fantastisk sommardag. 38 grader på balkongen när det var som varmast och 25 grader i solen klockan halv nio på kvällen!
Nu vet jag förresten vad den här årstiden heter: Suur vesi, "det stora vattnet". Det är ännu större sjöar på åkrarna nu. Och i "sjöarna" simmar gäss. Massor med gäss. Vägen till flera av bostadshusen är översvämmad. En bil stod uppställd på det som skulle vara en väg och några par stövlar stod bakom bilen.

I dag var det slutskrivningarna för alla abiturienter. 9985 stycken var det som skrev. I radion lästes uppsatsämnena upp så att alla skulle veta. Jag kommer ihåg hur det var för en väldigt massa år sedan i Sverige. Visserligen lästes inga uppgifter upp i radion, men kvällstidningarna, som verkligen var kvällstidningar då, redogjorde för studentskrivningarna och när det gällde matematiken och främmande språk, så kom de med lösningarna också så att man direkt kunde kontrollera sitt arbete.

Först fick vi de hur utbildningsminister Jaak Aaviksoo hälsade alla välkomna till skrivningen, sedan blev han intervjuad i Aktuaalne Kaamera. Då berättade han att nästa år blir slutskrivningen annorlunda, då blir det fler frågor att besvara och det krävs mer av tänkande och därefter kommer uppsatsen. Han hoppas också att all skolor ska vara jämbördiga. "Våra norra grannar är bättre än vi. De är i topp, men vi kommer straxt efter."


En elev tyckte det var jättelätt. Förra året var mycket svårare.
En annan sa att han hoppats på Historia eller Politik.

Årets ämnen:
 • Mitt Estland.
 • Sociala mediers påverkan på relationer.
 • Utbildning utgör nyckeln till utveckling.
 • Livets tanke är att ge varandra stöd (ordspråk från Irland).
 • Varje tid har sitt eget ansikte.
 • Hur många saker finns det som jag inte behöver? (Sokrates)
 • Lär av historien att människor inte lär sig av historien. (Hegel)
 • Kulturen finns i och omkring oss.
 • Hur har litteraturen påverkat min livsinställning?
 • Det är målet som ger livet mening (Th. Parker)

...

Det är ett litet, men dock, födelseöverskott i Estland. Förra året föddes 15 825 barn, och det dog 15 750 människor. Äntligen, kan man säga. Det har varit ett underskott så länge nu, att det behövdes en vändning. Det ser ut att fortsätta…

 

Har ni märkt att kaffepriset har ökat? I Estland har det gått upp ända till 70 %.


Skogsvägar på Saaremaa är totalt sönderkörda av skogsmaskiner, långtradare och snön. Det är bara djup gyttja och vägarna går helt enkelt inte att använda varken att köra bil på eller gå på. Det är bekymmer för dem som bor där. Även vår väg här, var i farozonen i höstas när de stora långtradarna körde iväg med timret som var resultat av den stora orkanen i somras. Det var sådana mängder träd som fallit att bilarna fick köra gång på gång. Vi hade tur. Vägen lagades innan den blev okörbar.

 

Arvo Pärt har fått ett fint kulturpris i England, och den ryske ambassadören delade ut pris till några kulturarbetare i Tallinn. "Ryssland har stort intresse för estnisk teater", sa ambassadören, "och särskilt nu när de intresserar sig för Tjechov under Tjechovåret!"

 

 

 


April 24, 2011. Vapsisterna och dagsnyheter.

Det är mycket svårt att få fram material om vapsisterna som känns trovärdigt. Allt är präglat av skribentens egna förutfattade meningar. I Alvin Isbergs bok t.ex. sägs det att de inte hade något politiskt program. Andra kallar dem "bruna" eller fascister, somliga talar om Lapporörelsen i Finland  men ingen kan säga säkert vad de stod för. Ingen som jag har hittat i alla fall. Visst bosatte sig Artur Sirk i Finland när han flydde landet . Men det var helt öppet och enligt Isberg fiick han många besök där från Estland, även Päts skickade representanter till honom i Finland för underhandling.
Andres Kasekamp har skrivit en bok: The radical right in interwar Estonia". Han är född i Toronto 1966 och professor i Tallinn och Tartu. Boken presenteras av Ain Söödor. Citat. ... no one has succeeded in putting together a thoughtful, fair, balanced and accurate account of the actions of President Päts and the rice and the fall of the Veterans´League.Han menar att det är en journalist, Eduard Laaman (1888-1946), som skapat bilden av vapsisterna och för att rättfärdiga presidentens handlande har beskrivit dem "i det mest negativa ljuset". Han menar att Laaman har skapat en myt om dem, som inte kunnat verifieras. Han talar också om Rein Marandi och boken "Must-valge lipu all", och säger att ... largely researched and written while the Sovjet Union still existed and thus he was denied access to Estonian archives and other important sources".
Den boken är utgiven 1991 och Alvin Isbergs kom 1988. Detsamma bör väl gälla om den boken också?
Kasekamp säger också: there is no evidence of contact with the German Nazis, the Veterans could not shake off allegations of affiliation with them."

En orsak till att det inte hittats material som mer exakt presenterar något om deras åsikter är, säger Kasekamp, att ...aware that the government was preparing to outlaw the organization ... destroyed most of its records.
Jag får väl nöja mig med det.
Tills vidare.
Min väninna Õie sa ju att hennes morbror Artur (Sirk) aldrig hade pratat om nazism eller fascism när familjerna träffades.

......


Ao Peep 1947-2011
 

En av Estlands stora skådespelare är död. Han debuterade redan vid sju års ålder i en pjäs tillsammans med sin pappa. Hans teater var den gamla Vanemuine i Tartu, men han har också setts på bio. I alla fall i Estland.


EU bekostar en utbildning i egenföretagande. Ja, egentligen är det en snabbkurs om hur man ska undvika alla de fel som andra företagare gjort, och dessutom diskuteras studenternas egna speciella affärsidéer. Det är universitetsstudenter, som har två år kvar på sin ordinarie utbildning som fått den här möjligheten. En ung flicka berättade att hon tänkt sig bli trädgårdsmästare, men med en speciell inriktning som hon var hemlighetsfull med. Hon måste ju komma igång själv innan någon annan knycker hennes idé.

Nu vet jag varför den nya staden i Ukraina, Slavutytj, har kvarter som heter Tallinn. Kvarter och gator är döpta efter orter som arbetarna som rensade Tjernobyl kom ifrån. På den tiden var all män efter militärtjänsten tvungna att alltid vara beredda att ge sig iväg om staten behövde dem. Det var därför det nästan alltid var kvinnor som svarade i telefonen. De kunde säga att han var bortrest eller så. Det var inte frivilligt de for till kärnkraftsolyckan och arbetade för att kanske dö en för tidig död.

När det gäller Gisslan i Syrien eller Libanon tror man nu, att inspelningen vi såg gjordes i början av tillfångatagandet. Kanske är de nu döda. Vi har ju absolut inte hört någon reaktion från de makthavare som de vände sig till, bla.a. Saudi Arabiens och Jordaniens kungar och så Sarkozy.

Esterna är ett av de minst troende folken i Europa, ändå va det mycket firande i dag, påskdagen, som heter Lugna Lördagen här. Vi såg gudstjänster från kyrkor i Estland: den lutherska, den katolska, den ortodoxa-estniska och den ortodoxa-ryska kyrkan. Och så var de massor med annat skoj: marknader, gyckelspel och äggrullning. Kan man festa så gör man det.

 

April 23, 2011. Narva.

Narva är verkligen en speciell stad. För oss svenskar har den historisk betydelse. Karl XII vann slaget över Peter den Store där. (Han hade vinden på sin sida. Snön förblindade de ryska soldaterna. - Riktigt så enkelt var det kanske inte, men man kan säga att i alla fall hade de tur med vädret.)


Slaget vid Narva.

Erik Dahlberg var skaparen av den nya staden; den var i så dåligt skick att den behövde en upprustning. Han gjorde den till en mycket speciell karolinsk stad som ansågs så typisk för sin tid.
Under andra världskriget bombade Sovjet hela staden. Det lilla som blev kvar var bara några få hus, en kyrka och rådhuset. Det sägs att rådhuset sparades för att den första sovjeten bildades där, men det kan jag inte hitta uppgifter på just nu.
Det var i Narva på Hermansborgens uteservering som Ants satt och tittade med kikare in i "Mordor".

De två borgarna Hermansborgen i Narva och Ivanborgen på den ryska sidan av Narvafloden står och betraktar varandra. Och det var i Narva ett par år senare som resaturangägaren berättade att han är "den siste esten" eller "den förste esten" beroende på vilket håll folk kommer ifrån. Somliga kommer från Ryssland, andra är på väg dit.
När vi var i Kongi träffade vi en kvinna, som bodde i ett hus långt från andra människor. Det var det området som fungerade som en militär övningsplats under sovjettiden. Alla husen där hade skickats till Ryssland och esterna fick en liten summa pengar och tvingades hitta en ny bostad. Mamman till kvinnan vi träffade kom från Narva. Alla ester hade blivit evakuerade från staden och ryssar hade flyttat in. Mamman hade anvisats det här huset, som av någon märklig anledning fanns kvar. Och dottern bodde nu kvar i huset. Alltså. Ester ut, ryssar in.
Nu är Narva en "rysk" stad. Den nye borgmästaren kan ingen estniska alls. Vår släkting Ave har undervisat rysktalande lärare från Narva i estniska språket, men det är inte lätt...

...
Just nu är det problem i Östra polisdistriktet (Narva-Jõhviområdet). Det saknas tjugo poliser, och de som är kvar jobbar oerhört hårt för att klara av allt som händer. Även G4S har mycket att göra.

Och apropå poliser, så har chefen för Rakverepolisen, Lembit Kalda, blivit knivhuggen i sitt hem av en f.d. polis, som fick sparken för ett par år sedan. Det var Kalda som avskedat honom, och detta var en hämnd. Kalda är fortfarande på sjukhus, men läget är stabilt.Polischefen Lembit Kalda, innan knivhuggen.
...

I Svenska kyrkan i Tallinn firar man påsk på svenskt vis. Patrik Göransson, kyrkoherde i Mikaelskyrkan, som talar utmärkt estniska berättade om de svenska traditionerna med påskris, målade påskägg och att barnen knackar på dörren hos någon, kastar in ett påskkort och springer iväg. Om han blir fångad är han förlorare, klarar han sig vinner han. Det har jag aldrig lekt!

I Paide var det stort vikingaslagsmål i dag. Esterna har inte glömt sin storhetstid när de drog västerut och brände Sigtuna! Alla slogs i Paide, både barn och vuxna, men det var bara en liten gosse som grät hejdlöst. Alla andra tog det som en lek.

Det blir sol och varmt i morgon! Det var så varmt i dag att vi inte kunde sitta i solen. Vi klarade inte värmen. Helt underbart!

April 22, 2011. Påskmässa.

Det är långfredag. Snön är bara fläckvis kvar. Fågelsången fyller luften, och vi minns den stora tystnaden i vintras.

Alla kyrkor i Esland har firat påskmässa. Vi såg tåget som gick mellan Tallinns kyrkor. Där deltog prästerna och äörkebiskopen.  Ett korståg med vacker sång.

"Tänk på långfredagens stora betydelse!" manade prästen.Det här är inbjudan till "Korsvandringen" för stora och små.

Någonstans i Syrien sitter de sju estniska cyklisterna fortfarande fångna. Vi fick se en film från youtube på TV där de vädjar till Libanons president, kungarna av Jordanien och Libanon och Frankrikes president att hjälpa dem så att de blir fria. En est, M Lothman, bedömer att det inte är islamister som tagit dem eftersom det på filmen inte visas några religösa symboler. Det verkar var kriminella förövare. Vad de begär för att släppa esterna vet vi inte.Bilden som vi såg den i TV med de fysiskt oskadade (?) men psykiskt illa åtgångna esterna.

Numera är filmen borttagen från youtube.

...

Tänk att det går så fort. Det är inte många dagar sedan snötäcket tjockt och tungt låg över landskapet, och nu är det eldningsförbud på allmän plats. På sin egen tomt får man elda. Människor antas använda sunt förnuft. Här där vi bor, är det alltid vått på tomter och åkrar. Här eldas det ute året runt. Man till och med går ifrån elden innan den slocknat. Att elden skulle sprida sig är helt otänkbart!

I Tallinn har det varit fint besök av kineser. De åker och inspekterar böndernas egendomar. De letar after obrukad jord, som de skulle kunna ta över. Estland har gott rykte eftersom de på 20 år lyckats vända en nedåtgående jordbruksutveckling till en framgångssaga.

...

Efter Tjernobylolyckan byggdes en ny stad, Slavutytj, 20 mil från Kiev och 4,5 mil från den förstörda staden Pripjat. Här bor ca 25 000 människor, de flesta av dem som evakuerats från Pripjat efter katastrofen. Det är allrtså en nybyggd stad med hus av hög kvalitet.
Det roliga med det är, tycker vi, att ett kvarter fått namnet Tallinn. Det ligger i närheten av kvarteren Riga och Vilnius.  En lägenhet där kostar ca 3200 euro, bra mycket mer än en normallägenhet i estniska Tallinn. En av restaurangerna heter naturligtvis också Tallinn. Ett gult flerfamilhus är döpt till Tartu Annelinna, som egentligen är en stadsdel i Tartu

Jag höll på att glömma!
Vet ni var det första vinet skapades? Nej, inte Frankrike. Nej, inte Italien. Ja, Georgien. Arkeologerna har hittat spår av vinodling som är 8 000 år gamla just i Georgien. Kanske är det därför det finns 500 olika druvsorter där. När kriget var mellan Ryssland och Georgien beslutade Ryssland att stoppa importen av georgiskt vin. De har slutat med det. Vinet är nog för gott.

April 20, 2011. Estniska SS-legionen.

Det är en allvarlig risk att påstå att det var bättre under tysk ockupation än under sovjetisk. Man blir så lätt anklagad för att vara nazist/fascist då. Per Ahlmark bl.a. sa med eftertryck i TV att alla soldater i tysk uniform hade svurit eden till Hitler, och därmed var de förtappade. Han hade inte läst på sin historia. Kanske till och med en svensk skulle göra allt för att få sina föräldrar eller andra släktingar fria från helvetet i Sibirien eller någon annan helvetisk plats, där de var granne med döden.
Jag tar risken. Jag vill att ni ska förstå, att det var skillnad. Ülo, vår vän, berättade (bl.a. 22 nov. 2009) att när skolpojkarna passerade de tyska soldaterna vid järnvägsstationen i Tallinn, då var de inte rädda. När det var sovjetiska soldater som stod där, då tog de en stor omväg. Då var de rädda; soldaterna kunde börja skjuta mot dem utan någon anledning alls.

Hur det var för esterna i Röda armén läser jag inte i den här boken, men jag vet från muntliga berättelser och andra böcker hur fruktansvärt det var. Nuvarande ÖB Ants Laaneots var ju tvungen att gå på Natokurs för att lära sig bli mänsklig. (9 nov. 2010)
Eftersom Ants tycker att uppgifterna vi får i boken "Till siste man" av Petter Kjellander är anmärkningsvärda, ska jag referera några sidor ur ett kapitel i den boken. Kapitlet heter Estland erövras av tyskarna, och jag börjar på sidan 64: Generalinspektionen.

I September månad organiserades som vid de lettiska SS-förbanden, ett estniskt generalinspektorat för att från estniskt håll understödja den estniska SS-brigaden. Som chef för generalinspektoratet utsågs Johannes Soodla. Soodla kom därmed att få den högsta officersgraden i estniska SS-legionen och som sådan underställd Reichführer-SS och dennes representant.Johannes Soodla.
 
Soldaterna i Heidelager.

Soodlas befogenheter:
 1. Disciplinära befogenheter motsvarande en divisionschef.
 2. Befogenhet att yttra sig om samtliga hedersfrågor i fall av disciplinpåföljder och rättsliga följder för medlemmar av legionen.
 3. Skyldighet och befogenhet att inspektera alla enheter ingående i estniska brigaden och rapportera om observerade brister respektive förslag och önskemål.
 4. Befogenhet att besöka alla sjukhus och lasarett, på vilka det vårdades sårade eller sjuka estniska soldater, motta deras motiverade önskemål och klagomål och föra detta vidare till rätt instans.
 5. Pröva de befintliga välfärdsinstitutionerna (t.ex. soldathem) avseende deras lämplighet och nära samarbeta med aktuella civila myndigheter. Nyuppsättandet och driften av dessa var hans ansvar.
 6. Ansvar att tillgodose de andliga och kulturella behoven hos de estniska soldaterna.
 7. Noggrant bevaka försörjningen av soldaternas anhöriga.
Han hade inte rätta att bevilja permissioner och tjänstledighet. När det gällde tillsättande av estniska officerare, uttagning av officersaspiranter och underofficerstillsättningar kunde Soodla endast komma med förslag. Tillsättandet var tyskarnas sak.I mitten av september anlände Himmler till Heidelager för att inspektera den estniska brigaden.
Unterscharführer Harri Rent var en av de ester som fick till uppgift att agera skyddsvakt åt Himmler under besöket.
Han berättar: En dag upplevde jag följande situation, vilken jag än i dag upplever som otrolig. ... bataljonschefen Hauptsturmführer Kotte kom in i kansliet och sade: "Rent, gör er klar, för i morgon ska ni hämta Reichführer-SS från flygplatsen Heidelager klockan sju och följa honom till Heidelager." Himmler skulle inspektera de estniska trupperna.
Rent och de andra esterna skulle alltså skydda den högste ledaren för SS och polisen.
Vi visste redan att Himmler var chef över hela förtryckarapparaten i Tredje riket och därmed överste skarprättare. ... Jag hade då ännu ingen aning om att i den andra diktaturen, nämligen Sovjetunionen, skulle en sådan uppgift (till exempel att eskortera Beria) ha givits till en officer eller kanske en stabsofficer. Dessutom skulle  hela deras familj kontrollerats i förväg avseende pålitlighet. Även själva personalen skulle ha "genomlysts" av många olika agentorganisationer. Min familj och min härkomst blev i detta fall på inget sätt kontrollerad. Jag behövde inte avge någon förklaring och inte heller fylla i någon blankett. Som kronan på verket kom jag ifrån ett under krigets gång ockuperat territorium och var till sinnet en soldat från ett främmande land. Dessutom var jag ung, en nittonåring utan erfarenhet. ... visar sig det europeiska idealet där förtroende är en självklarhet. I motsats till detta står det asiatiska tänkesättet, där man är misstänksam mot alla.

Himmler anländer till flygplatsen i ...detta märkliga flygplan som påminde om en cykel med hjälpmotor.

Första intrycket var overkligt. Himmlers ansiktsfärg var så otroligt blek, att man såg blåa skuggor i hans ansikte. ... Plötsligt fick jag en ingivelse: Jag har sett denna man förut!. - Ja, självklart, det är samma ansikte, samma glasögon, samma flin, kanske även samma bleka ansiktsfärg. Detta ansikte hängde på väggen inne på kontoret till EKA försäkringsbolag i Tallinn tillsammans med bilden av Stalin. Det var bilden av Beria. ... Jag blev mycket förskräckt när jag slogs av denna tanke. Han undrar om det är arbetet som gör människan.

Så småningom kommer de fram och den inspekterande officeren inspekterar de estniska soldaterna, som fortfarande ändå ses som icke-tyskar, en sämre varelse. Han samtalar med några, och avslutar med att säga till de närvarande tyska officerarna: ...deras åsikt att esterna skulle vara ovärdiga som tyskarnas vapendragare inte hade med sanningen att göra, och att det tvärtom fanns mycket som tyskarna kunde lära sig av esterna. ... han ansåg att truppen var för bra för att användas i försvarsstrid.... Efter detta skickades brigaden till Neveleområdet för att bekämpa partisaner.

Inte var det partisaner de ville bekämpa!

En annan kommentar man kan göra är att äntligen var de människor på riktigt i tyskars ögon! Och: det var verkligen skillnad i de två arméerna. I Röda armén var esterna bara kanonmat.

April 19, 2011. Vissa fakta hittar jag inte.

Som flera av er redan upptäckt är jag mycket intresserad av att få veta vapsisternas partiprogram, eftersom de har beskyllts för att vara både nazister och fascister. Jag läser och jag läser... och jag blir förvånad. I Alvin Isbergs bok om demokratins kris ger han möjligheter att kontrollera de uppgifter han ger. Dock inte uppgiften att vapsisterna fick pengar från Tyskland. Finns absolut ingen hänvisning. I boken: The Baltic in international relations between the two world wars, utgiven 1988 av Acta Universitatis Stockholmis, där står det lika okontrollerbart: A new pro-German (anti-Baltic) movement was formed in Estonia... (sid 84)
Vilka märkliga påståenden! Är de påverkade av att Estland fortfarande var en del av Sovjetunionen 1988, eller varför får jag inte veta varifrån uppgifterna kommer?

...
I går lyssnade vi på radio Vega, ett finlandssvenskt program. Man diskuterade Sannfinländarnas framgång i det finska valet.
Det var en ryss, en tysk och en somalier som intervjuades. De har just startat ett parti som heter Nyfinländarna. På frågan hur de ser på Sannfinländarna förklarade ryssen med vrede i rösten att de är fascister allihop. Tysken sa Jag tycker att de pratar som det gjordes i Hitlers Tyskland. Somaliern sa ”Vi ska arbeta för att alla som bor i Finland ska ha det bra.” Alla tre talade utmärkt finlandssvenska!!??

...

Utrikesminister Paet har åter varit i Libanon för att se dem i ansiktet som gör utredning och försöker hitta en lösning. Ärendet är prioriterat och ingen möda ska sparas, sa Paet vid hemkomsten. Det instabila läget i Syrien, där de troligtvis finns, är avgörande för hur mycket arbete som läggs ned därnere.
Vi litar på Libanon. De gör nog allt de kan. Vi litar också på Syrien och har ständig kontakt med dem. Så sa Paet i kväll.

I EU finns en hel del arbetsmöjligheter. Alla jobb utannonseras varje år. Nu menar man att esterna har inte så många jobb de borde ha, inte ens på låg nivå. Ansökningarna för att få jobben nästa år har just börjat, och 340 ester söker.

President Ilves tog farväl av de 165 estniska soldater som åker till Afghanistan i dag. "Ni gör en enorm insats. Ert arbete att hjälp afghanerna till ett bättre liv är ovärderligt ."
Soldaterna själva menar att utbildningen de fått är mycket bra, och de känner sig motiverade. Flera av dem åker för andra gången.

De estniska socialdemokraterna demonstrerade i dag för lika löner. Medellönen för männen är 30,9 % högre än medellönen för kvinnorna. Det är en stor skillnad, den största i EU, och nu ska det ändras på. Även IRL höll med.

Det finns en hel del minoritetsgrupper i Estland. En sådan grupp är setukeserna. (19 jan 2010). I Estland betraktas de som ester och ska kallas så, men i Ryssland får de verkligen vara setukeser. Nu ska man ändra på det. Alla minoritetsgrupper ska undersökas och man ska se om något behöver göras för just dem.

Det utdelades författarpris i dag.

 
Päevaleht-journalisten Kadri Ibrus fick ett pris

och


Imbi Paju (26 jan 2010) ett annat. Paju menar att när hon såg på Universitetet att hennes ryska studentkamrater inte visste ett dugg om estnisk historia, då kände hon att hon måste göra något. Hon har sedan gjort filmer och skrivit böcker, och det gav henne ett fint pris i dag. Jag har läst hennes bokk "Förträngda minnen", och den är lika måste som Oksanens böcker!

Skådespelaren Lembit Eelmäe skulle enligt Aktuaalne Kaamera i dag ha fyllt 80 år, och det firades med en bok om honom av Aivar Kull."Om Eelmäe hade varit född i ett fritt land, då hade han varit känd i världen!"
 

April 18, 2011. Ester i USA för att lära amerikanarna.

Solen bara skiner. I södra Estland står naturen i full blom. Detta lilla land skiftar verkligen i natur. Här är det bara litet gräs eller öppen jord, och där blommar det för fullt. Otroligt.

...

Ants läser just en bok om esterna under andra världskriget: Till siste man. Han ropar att jag måste komma och läsa. Förhållanden i estniska Waffen SS skiljer sig så markant från dem i Röda armén. Jag ska berätta med om det senare.
...
I Tallinn är det smutsigt efter vintern. Hela stan är full av små partiklar från vägarna; partiklar som kan bli problem vid astma och kanske kan framkalla andra sjukdomar. Städningen är påbörjad. Alla trottoarer sopas rena, smutsen sopas ner på gatan där det sedan kommer stora vägmaskiner som tar upp allt. För at inte orsaka trafikproblem arbetar man huvudsakligen nattetid. En tallinnbo kommenterade städningen: "På sovjettiden resonerades det så: Det som inte är direkt dödande fick ligga kvar." Han är alltså nöjd.

Det är 20 462 ungdomar som registrerat sig till studentskrivningarna i år. Här fungerar det som det gjorde förr i Sverige. Det enda är att varje student själv registrerar sin avsikt att ta examen.

I USA finns ett stort område med oljeskiffer, som ingen har den absolut säkra kunskapen om hur det ska utvinnas. Ingen, utom esterna. OSEC och Eesti Energia ska arbeta där tillsammans med firman Enefit, som är ett internationellt företag, placerat i Estland och sysslar med oljeskifferutvinning, oljeskifferbaserad elektricitet, distribution och försäljning mm mm. Enefit finns i Finland, Lettland och Litauen och utvecklar skifferoljeindustri i Jordanien
Vi fick se på TV hur en amerikansk tjänsteman tog emot den estniske journalisten med orden: "Välkommen till Estland." Vi fick också höra hur mycket de uppskattar esterna. Ärliga, duktiga och ovanligt tekniskt kunniga var några av omdömena.

I Estland finns arbetslöshet. Man beräknar nu att den är ca 10 %. OECD har tittat på Estlands budget, och berömmer den. Estland är den nyaste medlemmen i organisationen. Det diskuterades i OECD att det är svårt och dyrt att gå i konkurs i Estland. Estniska företagare vill inte gå i konkurs utan kämpar in i det sista tills det inte finns någon möjlighet att rädda företaget. Nu ska det förändras. Det ska inte vara ett oöverstigligt  problem att gå i konkurs. Man ska kunna söka hjälp och till exempel kunna komma överens med fordringsägarna om avbetalningar och ev. avskrivningar av skulderna.


Köpmannen i Venedig sätts upp på Dramateatern i Tallinn.
Regissören Üllar Saaremäe, som har sitt arbete på Rakvere Teater sätter upp Verdis opera Attila. Han tycker att det är annorlunda att regissera operaartister. han är bara van vid "vanliga" skådespelare. Honom brukar vi förutom på scenen se i teatercaféet i Rakvere. Attila sätts upp i Pärnu och i Tallinn. På Birgittafestivalen den 13 augusti kan man se den i klostret i Pirita. (Pirita = Birgitta)

 

Attila själv.
 

Stjärnjournalisten Aarne Rannamäe har just kommit hem från Libanon där han försökt utröna vad som hänt de 7 i gisslan. Han hade inte så mycket att berätta om det i dag, han talade mer om att han själv blivit rånad på hotellrummet.

 

April 17, 2011. Alla hjärtans vecka.

Nu kan jag berätta att jag redan i början på hösten kan få veta om det blir ännu en kall vinter. Bra va! Då kanske man kan förbereda sig. Vår granne Aivar berättade att när getingarna äter en massa bin, då blir det kallt. Och det har hänt nu två år i rad. Så enkelt är det.


I Pärnu finns ett gammalt fängelse från sovjettiden. Det är till salu, och det är tänkt att den som köper det ska se till att rusta upp det så, att det kan fungera som museum. Sovjetiskt fängelsemuseum. Men, det har uppstått ett stort problem. Ingen är intresserad.

Exteriören
 
En fängelsecell.

Sveriges television kanske skulle ta sig en titt. De anklagade ester och letter för hur fängelserna såg ut på sovjettiden, och att de inte genast satt igång och renoverat dem. Ni vet: "Hurra vi är äntligen fria. Det första vi ska göra är att renovera fängelserna." När hela landet varit ett fängelse...

Denna vecka är "Alla hjärtans vecka."  Det betyder att vi ska åka skidor (?) eller rullskridskor varje dag denna vecka, och förhoppningsvis fortsätta med det för att rädda alla våra hjärtan. De som fortfarande är räddningsbara alltså.

Annars kan man ägna sig åt sång. Hur gammal man än är. I Pärnu var det tävling för seniorer. veteransång. De tävlade i två grupper. Unga seniorer och gamla seniorer. I den första gruppen vann  en kvinna i 60-årsåldern. Hon sjöng mycket bra. I den andra var det en äldre herre som sjöng med all sin känsla. Det var häftigt. Och det är faktiskt spännande när man kan få göra sådant trots att man är äldre. Utan att det blir fånigt.

I Minsk säger man att det är stalinistiska ryska officerare som har planerat och utfört sprängningarna där. Särskilt utpekas en general.

Kadri Simson, andreman i Savisaars Keskerakond säger bestämt att de som tror att medlemmar har lämnat partiet pga. skandalen med de ryska bidragen, de har fel. De flesta har lämnat av helt andra anledningar.

Och så en viktig nyhet:

Rakvere Linnaorkester mängib rokkmuusikat

Rakvere stadsorkester spelar rockmusik. De ska ha en konsert i Rakvere Gymnasiums aula kl 18 den 17 april!


April 16, 2011. Två bilder.

I dag blir det två bilder. Först:


 
Svanarna som berättar om våren.
Och sedan Putin, som visar upp sin manlighet som ishockeymålvakt.
Kan man bli tuffare?
Tsar nästa!

April 15, 2011. Hera Müller på besök.

Ännu en skön vårdag.
De andra i huset tog en tur till de översvämmade områdena i närheten och såg "miljoner" fåglar, säger de. Mest gäss. Några sångsvanar. Och så en del andra fåglar.

Annars talades det mest om stora vägarbeten i Tallinntrakten på TV i kväll. Vägbyggarföretagen har råkat ut för ett besvärligt problem. När de gjorde den ekonomiska kalkylen var det mycket billigare; både materialet och arbetskraften. Vägverket menar att det måste en entreprenör räkna med, att omständigheterna skiftar.

I Maardu sjö har man upptäckt oroande många döda fiskar. Vattennivån sjönk i höstas, sedan lade sig isen och tillflödet av vatten stoppades. Nu är frågan vem som är skyldig. Vägarbetena! säger folk. Men det förnekas av dem som arbetar med vägarna. Och en "naturmänniska" menar att Estland är ett knepigt land, man måste räkna med sådant. Estlands natur skiftar så mycket; och i år var vintern ovanligt sträng. Nästa år blir det förhoppningsvis en lugnare vinter för fiskarna.

Inflationen i Estland är bland de högsta i EU. Den är 5,1 %, och det beror naturligtvis på de bättre tiderna. Hur ska esterna förändra det? Euron tillåter inte hög inflation. Man har t.ex. jämfört priset på smör i Estland och Finland. Till allas fasa är priset högre i Estland trots att lönerna är många gånger lägre.Nobelpristagaren i litteratur 2009, Herta Müller

kommer till Tallinn. Hon är en betydelsefull person här också eftersom det hon skildrar i sina böcker om livet i Rumänien gäller lika mycket över hela Östeuropa. Alla känner igen det vidriga livet.

Vi såg vyer från Tartumaa, och kunde konstatera att snön är nästan helt borta!
I Tartutrakten söker man efter en möjlighet att starta ett hem för handikappade barn. I dag finns det bara två möjligheter för dessa barn. Antingen bor de hemma eller på vårdhem. Nu vill man skapa ett bättre alternativ för att de ska få ett rikare liv med större utvecklingsmöjligheter. "Det behövs över hela landet:"
I Petrikyrkan i Tartu repeterar handikappade barn för en konsert som de ska ge i kyrkan. De ska då samla in pengar för sitt hem.

Kockskolorna har examen. Då har de en mattävling. Vilka delikatesser! Vi kunde bara se. Inte smaka.
När de är klara med sin examen har de inga problem att få jobb. Antingen i Estland eller i utlandet. Hela Europa välkomnar de nya kockarna!

För övrigt säger professor Olav Kärt att  tillväxthormon inte kan tillföras kroppen med mat. Fallet Andrus Veerpalu debatteras fortfarande.

April 13, 2011. Vad ville vapsisterna?
Vilken vårdag! Snön ligger kvar på stora områden och snön gnistrar. Fåglar flyger över våra huvuden. Vi har sett lärkan, tofsvipor, sädesärlor, gäss och kanske det var tranor. Gässen kommer i stora V-formationer. Fram och tillbaka. Vi bara njuter i solgasset på vår balkong.

...
Eftersom jag vill förstå vad som hände under mellankrigstiden i Estland läser jag nu Rein Marandis bok om Frihetskrigarna – Vapsisterna, och jämför med vad Alvin Isberg skrev. De två författarna skiljer sig markant åt. Jag förstår nu vad vapsisterna vill, varför de gick in i politiken och så vidare. Sedan gäller det att hitta bra fakta om varför president Päts gjorde som han gjorde. Men det är nästa fråga.

Nu gäller det vapsisterna.


De estniska frihetskrigarnas centralförbund (vapsisterna) som etablerades 1929 proklamerade följande:
1. De ska respektera Grundlagen som står för den estniska demokratiska och självständiga staten.

2. Fördjupa idén om den självständiga estniska staten genom att såväl  främja pliktkänslan och nationalkänslan hos medborgarna.

3. Bevara känslan från frihetskrigets dagar och därmed medlemmarnas betydelse.

4. Fortsätta arbetet för att bevara ett värdigt tänkesätt på det estniska folkets frihetskamp och dess fallna krigare.

5. Säkra och befästa det självständiga Estland genom ett aktivt deltagande.

Under den första kongressen den 26 januari 1930 lovade flera talare att

6. Slutföra en politisk kamp: mot marxismen och den pågående ”partikorruptionen” i Estland.

 

Man var missnöjd med hur parlamentet arbetade. Det var anledningen till att politikerna hade börjat tala om en ny författning. Från början, 1920, var man bara helt klar över att folket skulle bestämma, men det hade blivit för diffust.

Vapsisternas andra kongress den 22 marsd 1931.

Antalet ledamöter var då ca 3000, varav 2 000 tillhörde Tallinngruppen med Artur Sirk som ledare.

Huvudintresset var naturligtvis Veteranernas speciella situation.

De var alla garanterade en anställning i förvaltningen, men under den svåra ekonomiska krisen hade staten ansett det nödvändigt att säga upp många anställda, och då även krigsveteraner.

De måste lösa det problemet.

Dock handlade det naturligtvis också om andra frågor. Man avslutade med en rent politisk resolution. Tonen sattes av Johan Pitka, konteramiral. Han talade upprört om den ekonomiska politiken. Den politik som gällde i Estland var förfelad i den stora ekonomiska världskrisen. Hela skulden la han på parlamentet och landets regering.

Advokaten Theodor Rõuk la istället skulden  på den statliga kultur som satt sig i landet.

 

Kongressen 1931 ställde två skarpa krav

1.       En bättre grundlag för Estland

2.       En bättre estnisk politik, speciellt finanspolitik.

Dessutom beslutade man om att skapa ett eget parti och en egen fraktion i statsförvaltningen för att själva kunna ändra missförhållanden och för att kunna föra en kompetent estnisk piolitik.

 

Detta var början.


April 12, 2011. Gagarin var nummer elva.

När jag läst Alvin Isberg var jag så konfunderad. Detta stämde verkligen inte med den uppfattning jag fått när jag samtalat med ester. Det var en helt ny bild av en maktfullkomlig man, som kunde göra vad som helst, till och med mörda motståndare, för att nå den makt han eftersträvade. Är det sant? Det vet jag fortfarande inte. Men boken är skriven 1988, några år före den nya friheten, så jag tänkte att jag skulle se vad som egentligen stod i den där artikeln i Populär historia 1992 där en sovjetestnisk historiker uttalade sig. Jag vet ju med all säkerhet att historiekunskaperna i Sovjetunionen var helt inriktade på den ockuperande statens sanning.

Jag har försökt hitta uppgifter om författaren. Han är hedersdoktor vid teologiska institutionen i Lunds universitet. Men sen är det stopp. Är de någon annan som vet något?

...

För övrigt ska jag bara förmedla det tidningarna skriver här i Estland. Gagarin var inte först i rymden. Han var nummer elva. De tidigare har omkommit i rymden, men det var inget som någon skulle veta.Gagarin.

April 11, 2011. Vår och sjöar överallt.

Som jag sagt tidigare: här runt oss sjunker snön ner i jorden. Vi ser inget vatten någonstans. Men så är det inte överallt i landet, så efter den här rekordvintern har det blivit otroligt mycket smältvatten. Här ska ni se:Men det är ingen naturkatastrof; det är bara som vanligt. Lite mer än vanligt bara.

...

Estland går bra! Finansministern räknar med en höjning av BNP på 4 % under året. Arbetslösheten räknar man med kommer att sjunka till 11,4 % och lönerna kommer höjas.

Yrkessoldaterna, som solidariskt sänkte sina löner 20 % under finanskrisen är emellertid missnöjda med att lönerna inta ökar tillräckligt fort nu när det går bättre för landet, så många söker sig till andra arbeten som passar deras utbildning, och det är utländska säkerhetsbolag som söker folk. De amerikanska betalar avsevärt högre lön än Estland kan erbjuda. Problemet är alltså att det försvinner soldater i armén.

Tallinns hamn, Estlands järnväg och ett ryskt bolag Rail Garant har tecknat ett gemnsamt avtal. De ska satsa 130 milj. Euro på att rusta upp hamnen i Muga och järnvägen dit för att en första-klass-hamn ska finnas för de ryska och estniska behoven.

De sydesatniska industrierna börjar också söka ny arbetskraft. Skoföretaget Ritico OÛ har just 10 stycken nyanställda. Och det finns fler firmor där som söker folk. Vi fick se ett livsmedelsföretag och en möbelfirma t.ex.

Maxim Gorkin och Alexej Smirnov dömdes till 14 års fängelse för knarksmuggling. Vi fick se själva gripandet av dem och bilder från rättegången. Här visas sådant öppet; både ansikten och namn visas efter att domen tillkännagetts.

April 10, 2011. Var Estland odemokratiskt?

I dag hörde vi en irriterad röst i estniska radion som menade att Estland är ett konstigt land. En man som betytt så mycket för den estniska självkänslan misskrediteras å det grövsta och får löpa gatlopp innan domen fallit. Andres Veerpalu har dömts av ester och framför allt tidningen Postimees innan resultatet av FIS:s dopingprov är färdigt. I dag samlas människor i Otepää för att visa Veerpalu sin aktning och sitt stöd.

 

Uppslutning i Tallinn för Andrus Veerpalu.En människokedja i Tartu för skidstjärnan.

.....
Alvin Isberg gick igenom allt material som fanns tillgängligt om demokratins kris i Estland på 1930-talet när han skrev ”Med demokratin som insats. Politiskt-konstitutionellt maktspel i 1930-talets Estland.

Jag har läst resultatet av den undersökningen, men skull vilja veta om Enno Penno har något att säga i saken. Hans far, Rudolf Penno var talman i Riigikogu under åren 1934 - 1938. Själv föddes han i Tallinn 1930 och har varit aktiv som väg-och utbildningsminister i Estland 1962-1964 och som premiärminister i exilregeringen under tiden 20 juni 1990 - 15 september 1992. Känner han igen det som Alvin Isberg säger?

Enno Penno


Så fort jag får hans mailadress ska jag skriva och fråga.
Jag började istället med att ställa frågan till Virve Raag, min lärare i Uppsala. Vi får se vad hon svarar.

Så till det som boken egentligen handlar om: Var Estland fascistiskt? Jag har tidigare talat om det, och jag har ju erfarenhet att den uppfattningen var vanlig i Sverige. Jag minns när jag 1993 hade lämnat mina skriverier i brevlådan hos den estniske författaren Arvo Mägi. Bara för att det var roligt.
Samma kväll ringde det på vår telefon och Arvo meddelade att han och hans hustru Liidia skulle komma hem till oss med detsamma. Självklart var de välkomna. De hann inte mer än komma in förrän de talade om just det, attså om Estland och fascismen. De var klart i försvarsställning, inte mot mig, utan mot det de upplevt så många gånger, att svenskarna hade uppfattningen att så var det. De berättade att man kan kalla författningen under de besvärliga åren på 1930-talet för en "lätt diktatur" och att man var på väg att återgå till demokrati när Sovjet kom. Först när vi avslutat den diskussionen kunde vi ägna oss åt att prata om vardagen i Estland.


Arvo Mägi

 

Jag ska referera hela skriften, men inte nu. Nu ska jag bara nämna att det problem som några av de Nordafrikanska staterna står inför nu, det är precis det problemet som Estland hade 1919 - 1920, när alla som kämpat för landets frihet plötsligt ska komma underfund om hur man ska skapa sin författning, hur man ska samsas om vad det är man kämpat för. Det enda som stod helt klart, det var att det skulle inte vara som det varit. De hade haft den ryska tsaren och de balttyska godsägarna som bestämt allting. Nu skulle esterna själva bestämma. Det var folkets vilja som skulle gälla!

April 8, 2011. Andrus Veerpalu dopad?

Jag tänkte just skriva att det är landssorg i Estland, men det är fel. Ingen vill tro att Andrus Veerpalu verkligen har dopat sig. I gårdagens Aktuaalne Kaamera ägnades halva tiden åt avslöjandet att Veerpalu testat positivt för tillväxthormon. Han nekar själv och förklarar att han aldrig använt otillåtna medel. "Jag är testad flera hundra gånger, och de har aldrig varit något fel". Den läkare som intervjuades menade att efter hård träning går sådana värden normalt upp, och det har inte tagits hänsyn till det. "Vi älskar honom ändå." förklarade ester som intervjuades. Problemet är emellertid inte över även om han slutar att tävla. Familjen tar det hårt. Dottern som just börjat tävla har det svårt.  Vi får se hur det går.

Hela dagen har det pratats om Veerpalu i radio och TV. Han är verkligen stor i Estland. Han och Kristin Smigun-Vähi. Vi kan köpa tröjor med text: Jag tror på dig Anders. "Det är en hederlig människa" svarar alla som tillfrågas på stan.

Så här deppad såg han ut hela presskonferensen.

Vi minns så väl hur han blev hyllad i Tallinn när han tog det första OS-guldet 2002. Då var han glad!

Annars har vi konstaterat att snön sjunker. Det blir inga vattenpölar efter den smältande snön här i våra trakter. Den bara sjunker ner genom vår kalkrika jord.

Vi såg de första gässen för året i dag. Och pappa stork är fortfarande ensam i sitt bo. Hans fru väntar med att komma.


...

 

Här avslutar jag:  August Rei, Balticum och Sovjetunionens säkerhet, forts.

 

Jag är litet tveksam, om jag skall behöva uppehålla mig vid ett fjärde skäl, som ibland har framförts såsom ett argument mot de baltiska staternas oberoende. Det är nämligen påståendet, att dessa stater med sin alltför ringa folkmängd och sina begränsade territorier och lösryckta från sin ”naturliga” gemenskap med Ryssland skulle ha visat sig vara livsodugliga som ekonomiska enheter.

Finland, Estland och Lettland ha obeskrivligen gjort större framsteg under tjugo år än Sovjetunionen, säger t.ex. Henry C Wolfe i en bok.

F.d. generalkonsuln och legationsrådet Dr. V. Raud har skrivit i en bok som just (1944) kommit ut i London under titeln: ”The Smaller Nations in the World’s Economic Life”.

Han analyserar allt tillgängligt statistiskt material från officiella källor, och kan göra jämförelser mellan de baltiska staterna och Sovjetunionen.

Såsom framgår av den tablå som veckotidningen NU n:r 7, februari 1944 återger ur Dr. Rauds skrift kunde man för en veckolön i de baltiska staterna få ungefär två gånger mera bröd än i Sovjetunionen, sju gånger mer kött, fyra gånger mera smör och fem gånger mera kläder och skodon. …

Det lider därför intet tvivel att levnadsstandarden var ansenligt högre i de baltiska staterna än i Sovjetunionen. Om statsfinanserna är det allmänt bekant att de i de baltiska staterna var i mönstergill ordning. Talet om dessa staters bristande livsduglighet saknar således varje berättigande.

 

 

Tankar, åsikter och fakta.

Mr J Davies’ syn på de baltiska staterna.

Mestadels stöter man på förvånansvärd okunnighet om fakta som borde vara allmänt kända. Så berättar Rei att Davies tydligen menar att de baltiska staterna med våld skurits ut från Sovjetunionen, och därmed inte har någon rätt till sin självständighet.

Det skulle ej ha varit svårt för Mr. Davies att få reda på att de baltiska folken vid det förra världskrigets slut begagnade sig av den av sovjetregeringens proklamerade, alla folkens tillhörande fria självbestämmanderätten och på grund därav skildes från Ryssland för att fortsätta att leva som oberoende stater; att Ryssland hade gripit till vapen för att återerövra dem och tvinga dem att förbli i det ryska riket; att de baltiska staterna, tack vare sin egen heroism och patriotism samt det oförgätliga biståndet från vissa demokratiska staters sida lyckades värja sin frihet och efter blodiga strider ernå fred med Ryssland, vilken av fördragsparterna i fredstraktaterna karaktäriserades som en ”bestående, hederlig och rättvis fred”; att det på grund av den fria självbestämmanderätten för alla folk, utan några som helst förbehåll erkänner de baltiska staternas oberoende och självständighet och frivilligt för eviga tider avstår från alla sina suveräna rättigheter över dessa staters land och folk.

 

Behöver Sovjet ändå större livsrum?

Stalin har sagt ”Vi begära icke en tumsbredd främmande land, men vi skola inte avstå från en tumsbredd eget land!” Ryssland är stort. Det finns mycket livsrum för alla medborgare och stora obrukade områden.

Liksom för alla småstater är fredens bevarande även deras högsta önskemål enär de ha allt att förlora i kriget och inte det minsta att vinna.

Det har tydligen sagts att små stater är farliga för världsfreden eftersom det blir frestande för stormakterna att erövra dem. Men:Inte var det väl de små staternas fel att kriget utbröt? Det skulle istället vara en risk om stormakterna Tyskland och Ryssland fick gemensamgräns, om de små buffertstaterna försvann.

 

Väst har beskyllt de baltiska staterna för att inte kunna behålla sin demokrati. Jag själv vet bara att det är de baltiska staterna  som måste försvara att de var i gungning på 1930-talet. Fortfarande hör man den kritiken. Rei säger så:

De baltiska staterna voro nära att helt övervinna den demokratiska krisen.

Man säger att parlamenten, dessa folkens sannskyldiga representationer blivit undertryckta i Baltikum och författningarna grovt skaffade. …  Kom då ihåg, att det land de slog sig fria är allra längst avlägset från demokrati och  parlamentarism  och att det finns ännu färre spår av folkens rättigheter än t.o.m. i det nationalsocialistiska Tyskland eller tidigare än det fascistiska Italien. ”Totalitärt tyranni som är så grymt och fördärvligt för människoliv och människovärde att i jämförelse därmed t.o.m. Nazi-Tyskland verkar som ett upplyst tyranni, så lyder det omdöme om sovjetstaten som den kända engelska författarinnan Freda Utley fäller.

Freda Utley var först kommunist, men levde i Sovjet-Ryssland i några år och blev besviken.

Att Estland råkade ut för ”demokratins kris” beror dels på inrikespolitiska förhållanden och dels på mäktiga utländska händelser. Frihetskämparna fick t.ex. pengaunderstöd av Tyskland.(Jag återkommer till det. Den här frågan vill jag undersöka noga.) Krisen var dock övervunnen. Tack vare det estniska folkets lugna, nordiska sinnelag hade den nya regimen införts under lagliga former och på grund av ett folkbeslut av den 14 – 16 oktober 1933, låt vara att det skedde under något upphetsad sinnesstämning.

Den senaste finanskrisen klarade esterna galant. Alla, och verkligen alla, skar ner sina löner. Alla bidrog till att valutan räddades, och landet återhämtar sig nu på ett för Europa snabbt sätt.

 

Under åren 1940 -1941 var Estland ockuperat av Sovjet. Det de då upplevde gör de ”odemokratiska”  åren under 30-talet till en västanfläkt, säger Rei.

Hur var det då?

1. De arbetande folkmassornas levnadsstandard sjönk till mindre än hälften. (För att komma ner på Sovjets nivå. Penningvärdet skars ned till en åttondel)

2. Laglig ordning och personlig säkerhet avskaffades. Blev någon hämtad på natten, fick inte familjen veta var han var eller vad som hänt honom.

3. Alla rättigheter och sociala framsteg man kämpat till sig under friheten slogs i spillror och sopades bort.

4. Något arbetarskydd fanns inte.

5. Överallt bestämde den allsmäktiga hemliga polisen (NKVD).

6. I Ryssland heter det fackföreningar men är rena tvångsorganisationer som övervakar arbetarnas tänkande och arbetsdisciplin.

Det är otänkbart att det skulle finnas något annat land där arbetarklassen är så förtryckt som i Sovjetunionen och så grundligt berövad inte bara friheter och rättigheter, som arbetarna i de fria länderna kämpat sig till, utan alla mänskliga rättigheter över huvud taget – sådant var de estniska arbetarnas omdöme om Sovjets samhällsordning som de var tvungna att avge efter egna bittra upplevelser.” (från "Estland fritt och ockuperat” av A Horm.)

August Rei avslutar med ett citat från Ignas J.-Scheynus:

Sovjetunionen kan mer än väl undvara de baltiska länderna och deras hamnar. Den skulle göra den internationella rättvisan och mänskligheten en stor tjänst om den lämnade de hårt beprövade men motståndskraftiga, intelligenta och nationellt medvetna baltiska folken i fred.

 

Många är vi som har åsikter om Estland, men hur mycket fakta vet vi egentligen. Visst är det intressant med en samtida skrift. Dessutom kände jag, att jag ville stava på bokens vis. Det är lätt att vi glömmer den äldre svenskan och därför inte kan förstå hur folk tänkte och resonerade förr, för inte så länge sedan.

Observera också, att det här häftet gavs ut några år innan Christian Günther sa ”Ryssland är ju en rättsstat.” Ni minns.

 

(6, 7 och 8 april 2011)


April 7, 2011. Baltikums och Sovjetrysslands säkerhet.

Det är August Reis häfte: Balticum och Sovjetunionens säkerhet det gäller i dag, och jag skulle fortsätta med punkt 4.

Balticums och Sovjetrysslands säkerhet.

1. Läran om naturliga gränser.

2. Det pågående krigets erfarenhet.

3. Balticum som Sovjets uppmarschområde.

 

4. Sovjetnationalismen har vittsyftande mål.

Den nya ryska imperialismen är helt olik den som västerlandet tror sig känna till”, säger en amerikan, Henry C. Wolfe i sin år 1940 utkomna bok ”The Imperial Soviet” . ”Den är även mera intolerant än den västerländska chauvinismen. … Den är lika fanatisk som vilken som helst krigisk tro som uppträtt under gångna tider…. Den är vida farligare för andra länder än Lenins och Trotskis internationalism.”

Sovjetunionen har hela tiden ägnat sig åt att smutskasta ”den degenererade och ruttnande kapitalismens värld, i vilket det omänskligt exploaterade proletariatet snart skulle resa sig för att med den ryska röda arméns broderliga hjälp störta kapitalisternas och storgodsägarnas outhärdliga tyranni och över hela jorden upprätta kommunistisk diktatur. ”

Stalin skrev ett brev till Ivanov den 14 feb 1938. Där läser vi: Vi äro omringade av en mängd starka kapitalistiska länder; Sovjetrepublikernas existens vid sidan av de imperialistiska staterna är i längden otänkbar; vi eller de komma till slut att segra; intill dess kommer en rad fruktansvärda sammanstötningar mellan Sovjetrepublikerna och de borgerliga staterna att bli oundvikliga; understödjandet av vår revolution från arbetarna i alla länder, och ännu mer dessa arbetares seger, åtminstone i en del länder, är den oeftergivliga förutsättningen för socialismens seger. Han menar att revolutionen är inte klar i Sovjet, utan man måste indoktrinera arbetarna i Sovjet liksom dem i de ”borgerliga” länderna för en ömsesidig förståelse. ”Man måste allsidigt stärka och befästa vår Röda armé, vår Röda flotta, vår Röda luftflotta; man måste hålla hela vårt folk i ett tillstånd av mobiliserad beredskap med hänsyn till faran för ett möjligt krigsöverfall.” (Detta uttalande är startskottet för ”den stora terrorn som beskrivs i ”Stalins barn” och ”De som viskade.”)

Intressant är då att läsa vad västerländska journalister o.a. säger om Sovjets tankar om utvidgning: sir Stafford Cripps, ”Rysslandsexpert”  säger i en intervju för Vecko Journalen i juli 1942: ”Jag är övertygad om, att Ryssland nu, när det i den ingångna pakten högtidligt antagit principen att inte blanda sig i andra länders angelägenheter, också menar allvar med den utfästelsen. Sovjet skall inte efter kriget komma att bedriva underjordisk verksamhet och världsrevolutionära konspirationer i andra länder. … Stalins idéer är Rysslands säkerhet inom strategiskt tryggande gränser, bolsjevismen som nationellt system och vänskapligt samarbete med andra makter, oavsett att ee ha andra samhällsformer.”

Hur har Cripps undgått att läsa Stalins ord? De finns dessutom i boken ”Leninismens grunder” som sprids i miljontals exemplar i hela Sovjetunionen.

 

5. Stalin själv om sitt världsprogram.

 

”Den internationella imperialismen kan under inga omständigheter, på inga villkor leva vid sidan av Sovjetrepubliken. … nödvändigheten att framkalla den internationella revolutionen.” (sid. 25 i boken Leninismens grunder.)  Att socialismen segrar i ett land är bara ett hjälpmedel att driva den vidare i alla länder. Han utgjuter fantastiska tankar om hur det nya bolsjevikiska land ska kämpa för att bli perfekt och för att det ska sprida revolutionen vidare.

Om Cripps säger Rei: Det är rentav häpnadsväckande vad människor ha lätt att följa strutsens politik.

Cripps tycks också omedveten om hur många pakter Sovjet ingått: Sovjet har trampat på Polen den 17 september 1939, på Finland den 30 november 1939, vid de baltiska staternas ockupering och sovjetisering i juli-augusti 1940 o.s.v. När Ryssland gav sig på Finland fastställde NF att landet gjort sig skyldig till  brott mot  fem internationella fördrag. Lika många brott begicks mot Polen och de baltiska staterna. Alltså runt tjugofem fördragsbrott inom ungefär elva månader.

En annan ”Rysslandsrexpert” J. Davies säger i den amerikanska tidskriften Life den 26 mars 1943: ”Sovjetunionen har en avundsvärd meritförteckning när det gäller vidhållandet av sina förpliktelser.” Det sorgligaste är att Mr Davies uppenbarligen ej har haft den ringaste avsikt att skämta eller ironisera.

 

Sovjetrysslands geopolitiska argument.

 

Man säger att den naturliga gränsen för Ryssland är kusten. Kan den inte lika gärna vara Norges Atlantkust? Måste inte Finland också höra dit då?

 

Ha de baltiska staterna hindrat sovjetrysk transithandel?

 

Rei resonerar om de baltiska hamnarna under frihetstiden.  Naturligtvis är de intresserade av transithandel från Ryssland. Det handlar om många arbetstillfällen, och bestämmelserna är mycket bra för Ryssland. Ingen införseltull, inga transisteringskostnader. Sovjet fick speciella platser inom hamnarna för sin omlastning, förvaring och förpackning. I Estland transporterades varan ända till fyra gånger billigare än på Rysslands egna järnvägar.

Ryssland var tyvärr inte så intresserade av den trafiken. Det verkar som om de inte behöver de baltiska hamnarna. 1922 omsattes 350 000 ton årligen; efter kuppförsöket 1924 minskade trafiken betydligt. Året efter var transitohandeln nere i 18 000 ton.

Då frågar sig Rei: Är de baltiska hamnarna oundgängliga för Ryssland?

I verkligheten har Sovjetryssland intet som helst behov av Balticums hamnar, enär deras egen hamn i Leningrad mer än väl räcker till för dess östersjöhandel…. Dess omsättningskapacitet är 12 miljoner ton om året, och under åren 1933-1935 t.ex. var den faktiska omsättningen 4,2 miljoner ton årligen. I själva verket har man istället börjat använda hamnarna i i Svarta och Kaspiska haven.

 

De baltiska staterna ha bevisat sin livsduglighet.

Men det får ni veta först i morgon.


april 6, 2011. "De snuskigaste och uslaste av alla val."

En mycket intressant bok, eller häfte kanske. August Rei, Balticum och Sovjetunionens säkerhet från 1944. Att få läsa August Reis syn på landet och dess framtid från tiden före krigsslutet är synnerligen intressant.

Jag köpte häftet på antikvariat och fick ett exemplar dedicerat till Generalkonsul Axel Ax:son Johnsson med varm hälsning Ignas J.-Scheynus (Reis medförf. i andra böcker). Det känns lite skoj.

!944 trodde man fortfarande på Atlantdeklarationen, dvs. att alla stater som var fria vid krigets början skulle ha sin frihet också vid krigets slut. Corden Hull, politisk sekreterare hos Franklin Roosevelt hade återkommit från Moskva och höll ett bejublat tal vid återkomsten till USA. Han menade att USA stod fast vid sina löften. han sa också "De baltiska staternas rätt att återfå sin frihet och sitt oberoende är en viktig principfråga, som ej låter sig pruta med sig och ej lättvindigt kan offras för några förmenta förmåners skull." Presidenten har själv sagt: "Om icke freden ger rättvisa åt hela mänskligheten, så kommer ett nytt världskrigs bacill att utgöra ett ständigt hot."

I en artikel i Pravda kunde man istället läsa att de baltiska staterna förklarades vara "delar av Sovjetunionens eget territorium".
New York Times svarar på detta att "de europeiska småfolken ej få läggas på stupstocken för att till detta pris köpa Rysslands förtroende och samarbete."

Sovjet ansåg ju att de baltiska folken av egen och fri vilja skulle ha avstått från sitt statliga oberoende, konstituerat sig som sovjetrepubliker och i Moskva anhållit om dess införlivande med Sovjetunionen.
Det var Molotov som första gången, den 1 augusti 1940 förklarade att "fria parlamentsval grundade på den demokratiska valrätten" hade anordnats i de baltiska staterna och att "Estlands. Lettlands och Litauens folk enigt hade röstat på delegerade, som uttalat sig för införandet av sovjetsystem och för Litauens, Estlands och Lettlands inträde i Socialistiska Sovjetrepublikernas Förbund."

August Rei beskriver det valet i Estland som "De snuskigaste och uslaste av alla val." (Bl.a. den 28 augusti 2009 skrev jag om detta val) Han skriver:
Låt oss anta att en enda röstsedel erbjuds våra väljare vid valen i november.(de svenska riksdagsvalet) t oss anta, att denna sedel har sammanställts av en utländsk diktator, som vi hatar och är rädda för. Låt oss anta att valurnorna är övervakade av diktatorns trupper, att varje väljare har befallts att till vallokalen ta med sig sina legitimationspapper för att stämplas, och att var och en som icke röstat måste räkna med bestraffning som folkets fiende. Låt oss vidare anta att den främmande diktatorn och den av honom behärskade tidningspressen samt hans marionettparti i detta land skulle skryta över en överväldigande valtriumf med över 90 % deltagande och tolka detta som folkets godkännande av detta lands anslutning till hans land. Detta är precis vad som hände.
...Med anordnandet av sådana "val" i de baltiska staterna har Stalin ännu en gång överträffat Hitler. Denna gång har Kremls härskare iscensatt en förklädd demokrati som genom sin synnerliga cynism överskuggar alla de beryktade "folkbeslut" som Hitler har anordnat i Tyskland. ... Detta är demokrati i rysk stil.


Balticums och Sovjetrysslands säkerhet.

(Kom ihåg vad UD skrev i de frisläppta rapporterna från 1991. Ha det här i minnet en stund: Från synpunkten av långsiktig stabilitet i Östersjö-området och Nordeuropa vore det - skulle man kunna hävda - en fördel om Ryssland fick behålla en viss militär närvaro i Baltikum.)

1. Läran om naturliga gränser.
Under sextonhundratalet i Frankrike fastslogs att varje stat sträva efter en gränslinje av sådan naturlig beskaffenhet att den, förstärkt genom konstgjorda försvarsverk, lätt ska kunna försvaras och bilda ett svåroövervinneligt hinder för den motståndare som skulle vilja tränga in i landet.

Detta tas som ursäkt för att Baltikum måste tillhöra Ryssland.

2. Det pågående krigets erfarenhet.

Generalöverste von Küchlers armé som utgjorde den vänstra flygel i generalfältmarskalk von Leebs armégrupp ledde sin offensiv längs den lettiska kusten och ockuperade Riga 10 dagar och hela Lettland två veckor efter krigets utbrott. Flottbaser, flygplatser och befästningar som av ryssarna hade byggts i skyndsammaste tempo under aderton månader på Lettlands och Litauens territorium, hade ej kunnat fördröja tyskarnas framryckning. Han fortsätter att beskriva hur tyskarna vann mark över sovjeterna över hela kusten ända fram till Narva. Här hade den naturliga gränsen ingen betydelse.

3.       Balticum som Sovjets uppmarschområde.

Om det istället gäller ett angreppskrig från Rysslands sida, då är de baltiska staterna ett utmärkt uppmarschområde för operationer både mot Tyskland och – i ännu högre grad – mot de skandinaviska staterna. … Sålunda är det icke Ryssland, som skulle kunna åberopa sig på  rättmätiga säkerhetskrav … utan tvärtom andra i första rummet de skandinaviska staterna, som ha ett verkligt berättigat och mycket allvarligt säkerhetsintresse av att dessa stater ej komma i Rysslands händer. ( Nu kan ni komma ihåg UD:s skrivelse. Man ansåg att Rysslands ev. anspråk på att ha en viss militär närvaro i Baltikum. Mot vilka stater var de styrkan var deras vapen riktade?)

4.       Sovjetnationalismen har vittsyftande mål.

 

Om detta i morgon!


April 5, 2011. Bråken fortsätter.


Nu samlas Nashi / Putinjugend framför den estniska ambassaden i Moskva igen. Det gäller åter bronssoldaten.

Den krigskyrkogård där statyn numera står är rensad från gamla träd och uppsnyggad. Dessutom har man satt upp två likadana tavlor, som berättar historiska fakta. Rena fakta. Inget annat.

Skylten och i bakgrunden: Bronssoldaten.

 

Texten.

Som alla kan se är det historiska årtal med förklaringar.
Bl.a. kan vi se att 1950 likviderades alla estniska minnesmärken i landet (av sovjeterna).

Den mening som nu är orsak till de nya misshälligheterna är den sista.

I april år 2007 flyttades från Tönismägi (i centrala Tallinn) monumentet  till åminne av de sovjetiska ockupationsstyrkornas ankomst till Tallinn den 22 september 1944 till krigskyrkogården.

Två tavlor sattes upp, en är förstörd och den andra är nedklottrad och ordet ockupation är helt borta. 

Sekreteraren i den ryska organisationen som kallar sig Estlands antifascistiska kommitté, Andrej Sarenkov, menar att skylten är kränkande för alla ryssar i hela världen. Denna skylt säger att alla vi ryssar i Estland  och våra efterkommande är ockupanter sa Sarenkov till den ryska kanalen i Estland: Pervõi kaanaal. Han trodde  inte att det skulle komma fram i Estland vad han sa.
Men Pervõi kanaal frågade Försvarsministeriet om texten och där konstaterades att det bara är historiska fakta.
Ryska ambassaden i Tallinn har protesterat mot skylten hos Utrikesministeriet.
Lokala sovjetiska veteraner ska samlas och författa en protestskrivelse.
Putinjugend meddelar i Moskva att i Estland i dag i berättas den estniska historien som den sittande regeringen vill ha den. Det är kränkande mot de sovjetsoldater som dog för att rädda Estland från nationalsocialisterna. De kräver att skylten omedelbart tas ned. Bronssoldaten är inget annat är ett heligt minnesmärke för människor som befriade hela den civiliserade världen från det nittonde århundradets värsta skräck, fascismen.
I måndags stod de utanför Estniska ambassaden i Moskva med plakat : Estland! Var finns er hederlighet mot historien? Sovjetiska soldater skänkte er friheten. Tag omedelbart bort den kränkande skylten.

(Postimees i dag)

Som vanligt är det svårt att få den ryska versionen att gå ihop.

1. Alla i Estland var/är fascister.
2. Det, enligt Sovjet, fascistiska Tyskland har ockuperat Estland under drygt tre år 1941-1944.
3. Sovjet räddar esterna från de utländska fascisterna i september 1944.
4. De fascistiska esterna får åter komma med i Sovjetunionen, som de bad om redan 1940, trots att de alla var fascister.
5. Alla blir fascister igen.

Kommer ni ihåg varför ryssarna kallar nazisterna för fascister? Det nazistiska partiet hette ju nationalsocialisterna, och Stalin måste skilja på socialism och skurkar, och då blev alla som inte tyckte som han fascister. Det bestämde Stalin efter Hitlers anfall på Sovjet "Barbarossa" 1941. I Italien blev de mycket irriterade på Stalins tjatande om fascism.April 4, 2011. Livet i Sovjet.

Stalins barn. Tre generationer av kärlek och krig, skriven av Owen Matthews och utgiven Historiska Media 2010 är en mycket stark och utlämnande bok. Genom att skildra sin egen familj lyckas Matthews berätta om Sovjetunionens och Rysslands historia under 1900-talet. Att en familj kan vara så delaktig i ett stort historiskt skeende fascinerar.

Owen Matthews.Morfar arkebuserades alltså under den stora terrorn, anklagad för att vara folkets fiende, vilket var en lögn när det gällde honom och troligtvis när det gällde de tusentals andra partimedlemmarna som arkebuserades också. Hans hustru Martha skickades till läger för att hon var gift med en folkets fiende. Hennes liv förändrades totalt, hon blev starkt psykiskt märkt av lägerlivet. Deras båda barn Lenina och Ljudmila blir först placerade på ett fängelse för minderåriga brottslingar. Lenina blev från och med nu hennes(Ljudmilas) surrogatmamma. Hon och hennes storasyster vr två skräckslagna barn som var ensamma i en mörk och gåtfull värld.
Under några år var de helt separerade från varandra. Ljudmila lever ensam på barnhem, saknar mat och är mycket sjuk. Hon får tuberkulos i skelettet, genomgår många operationer men kommer för alltid vara halt.
Det är mycket fattiga liv de lever, utan mat, utan kärlek, utan ägodelar, inte en leksaker. När mamman så småningom friges och får träffa sina barn efter tio års skilsmässa, då minns inte Ljudmila något om sin första barndom. Hon vet inte vad en mamma är, och vet inte hur man ska uppföra sig eller känna för den personen.

Författarens pappa Mervyn Matthews växer upp i ett fattigt hem i England men lyckas få möjlighet att studera. Han väljer att intressera sig för det ryska språket, kanske för att ingen annan gjorde det. Han läser hela boken Krig och fred på originalspråket. Han lyckas få ett arbete på engelska ambassaden i Moskva, och så börjar hans ryska liv.

De träffas och blir omedelbart klara med att de vill leva tillsammans. Men Mervyn kan inte röra sig i Moskva som han vill. De utländska ambassaderna är hela tiden kontrollerade av KGB, och så fort någon går utanför ambassaddörren har han en KGB-man efter sig. Mervyn lär sig hur man ska lura dem och kommer i kontakt med vanliga ryssar. En vän, Vadim Popov, blir länken till andra ryssar som bjuder Mervyn på lyx och resor. Han får frågan så småningom om han vill arbeta för KGB. Han säger nej utan tvekan. "Jag kan inte förråda mitt land."
Han får frågan tre gånger, men lyckas stå fast vid sitt ord, och blir därmed svartlistad. Så småningom får han sitt visum indraget och han lämnar Moskva och Sovjetunionen.
Därefter följer sex långa år som bara handlar om hur han ska få ut Ljudmila ur Sovjet. Han reser bl.a. till Stockholm för att försöka få någon sorts kontakt med Chrustjev när han är på besök i staden. Han reser också när Kosygin besöker Stockholm. Inga resultat.
Det blir ett genombrott först när det blir tal om utbyte av spioner och Mervyn lägger ner ett fantastiskt arbete för att hans Ljudmila ska få vara en av dem som bytts mot två ryska spioner.
Ljudmila kommer till London och de gifter sig. Tyvärr har de lagt ner hela sin själ och all sin ork på att få gifta sig. När det väl sker uppstår ett tomrum, och inget blir som det var tänkt. Men det blir ingen skilsmässa utan två barn istället.
Den förstfödde sonen Owen, som har skrivit boken lever sitt liv i Ryssland med en rysk hustru. Han är med när Jeltsin tar över i Ryssland. Han ser förfallet och korruptionen och den ekonomiska krisen 1998. Som krigskorrespondent blir han vittne till massaker i Tjetjenien.
Boken behandlar alltså 1930-talets terror i Sovjet. Fattigdom, svält och svårigheter efter Stalins död och den svåra tiden efter Sovjets fall. Fram till 2000-talets början.

Som sagt. Den ska läsas. Den berör. Den ger ny kunnskap om livet i jättestaten så nära oss.

Om man förstår vad som hände i Ryssland under sovjettiden, då blir det lättare att förstå vad som hände i Estland (och de andra sovjetländerna) också.

(tidigare 23 och 30 mars 2010)

April 3, 2011. Östeuropeerna och deras verklighet.

Vi tittade på ett program på Axess TV. Det handlade om de två skräckväldena i Europa under 1900-talet. Och där sa professor Timothy Snyder vid Yale University något viktigt. Under tiden mellan andra världskrigets slut och Sovjetunionens fall skrevs Europas historia av västra Europa. Vi fick lära oss att Tyskland var den stora Ondskan osv. Nu är det svårt för östeuropéerna att få någon att förstå deras verklighet, deras historia.  Vi har bestämt att Tyskland och Hitler stod för världshistoriens värsta brott, de onda handlingarna utfördes av västeuropéer mot västeuropéer och vi är absolut inte intresserade att ändra våra åsikter.
Han har speciellt studerat Polen, Ukraina och Vitryssland, och menar att det var där som Förintelsen verkligen ägde rum.

...

Den estniske skådespelaren Ott Sepp, född 1982 i Tallinn har fått Oscar Luts humorpris. Det delades ut i Oscar Luts hem som numera är museum i Palamuse. Jag minns Ott Sepp bäst som den unge skolpojken som deltog i frihetskriget i en film vi sett. Den var verkligen inte humoristisk. Men numera är han alltså humoristisk.Ott Sepp.

Han skulle berätta en rolig historia. Det var inte så lätt, men han kom i alla fall ihåg denna: "En adelsman visade baken för sina livegna. Men de såg ingen skillnad."

I Belgien arbetar nu estniska kockar och serverar typisk estnisk mat. BL.a. Ärtsoppa med fläsk. Ants brukar berätta att svenskar frågade honom när han var barn vad de åt till jul. Det var som i Sverige, det enda exotiska var sylt med kött. (Han visste inte att det heter sylta på svenska. På estniska heter det sylt.)

Några ester har tagits som gisslan i Libanon. Utrikesminister Paet har varit där för att ta reda på vad som hänt, men allt är höljt i dunkel. I Libanon tror man att de redan är transporterade till Syrien. Det handlar om att man behövde några fångna västerlänningar för att uppmärksamma problemen med att det finns gränser mellan Libanon, Syrien och Irak, tror man. För esterna är det största problemet att de tre ländernas säkerhetstjänster inte har någon form av samarbete,

Det förs en ständig diskussion om de språkliga problemen i de ryska skolorna i Estland. Det finns inte tillräckligt med lärare i estniska för dem. En mycket klok lärarinna i en rysk skola menade att det bästa vore om hennes skola kunde få någon eller några estniska skolor som vänskolor. Det skulle underlätta på alla sätt, både språkligt och socialt.

April 2, 2011. Barnparad.

Solen har värmt hela Estland i dag. Tror jag. Det har verklige känts att våren är på väg. 26 grader på balkongen. Snön ligger kvar, den är bara lite smutsigare. Snart är den nog borta. Då ska det bli spännande att se vad som dolt sig i snön hela vintern. Jag har sett att några små tujor är alldeles bruna. Kommer de överleva?

Vi tog en tur till Rakvere i dag och det var fantastiskt vilken förändring det var. Aldrig har vi sett så många bilar på parkeringen utanför Norra köpcentret. Där har vi gått ganska ensamma många gånger och tittat på försäljarna som suttit och tittat på ingenting, och nästa gång var affären kanske borta. Nu fanns någon enstaka parkeringsplats ledig och det vimlade av folk i butikerna. Hesburger hade inga lediga bord, och det var lika bra det. Vi ska inte äta hamburgare.
I dag var det barnparad i Tallinn. Man firade barnbokens dag. Alla barn hade gjort sina masker, och naturligtvis var alla Astrid Lindgrens figurer representerade. Några barn intervjuades och en sa "Jag blir mycket klokare av att läsa. Jag lär mig hela tiden saker." En annan sa: "Jag läser jättemycket!"

I Kõpu har man renoverat herrgårdsskolan. Den har stått och förfallit under ockupationen. Alla väggdekorationer hade målats över när sovjeterna bestämde. Allt sådant ansågs kapitalistiskt. 
1960 var man tvungen att göra något åt en vägg, och då såg man en målning av en kentaur, men det var bara att måla över för att inte bli klassad som folkfiende. Nu har man tagit fram alla vackra målningar. Norge har betalat de 1,4 miljoner Euro det har kostat, men pengarna räckte inte till stuckaturen, så den har nu gjorts i papiér macher.Rõuge mõis.

I skolan i Rõuge i södra Estland, i Setumaa, har man satt igång ett projekt för att utveckla användandet av IT i undervisningen. T. ex. studerar man hur man ska få tag på pålitlig information. Information man kan lita på att den är sann. Här vet man ju verkligen att allt inte är vad det ser ut att vara. En annan grupp har studerat hur man kan göra ett dataprogram för att komposten ska mogna snabbare. Vi ska nog få se att esterna kommer med nya friska idéer! Något lika bra som Skype, vad vet jag?

April 1, 2011. Ryssland - förändring eller degenerering.

Vi åkte genom Lasnamäe i dag. Den stadsdelen som byggdes under ockupationen när estländarna var i stort behov av bostad. Ni kanske minns, jag har skrivit om det tidigare. När lägenheterna var inflyttningsklara kom det massor av ryssar från Ryssland med ett papper i handen. De hade rätt till en lägenhet i Lasnamäe. Varsin lägenhet. Det blev inte många över till esterna själva. Ryssarna bodde där. Levde där. Sedan kom den nya friheten för esterna. Alla de betongklossar som kommit till i landet under ockupationen var i stort, verkligen stort, behov av upprustning. Staten delade ut alla lägenheter till dem som bodde där. Därmed lades ansvaret för upprustning på innehavarna. Vi såg att det hände saker när folk började våga låna pengar till reparationer. Över hela Estland kunde man se att fönster byttes, fasader putsades, och vi förstod att det renoverades inomhus också. Men inte överallt. Många trista betonghus förblev i dålig kondition. I Lasnamäe till exempel. Svenska turister togs dit av illasinnade guider för att de skulle se hur illa ryssarna behandlades. Att det var samma villkor för alla i Estland boende, det fick turisterna inte veta. En dag såg vi i alla fall att det började putsas fasader även i Lasnamäe. Några fönster här och några där byttes. Förändringen kom också dit. Jag har uppfattningen att även de rysktalande i Estland har förstått att jämfört med ryssarna i Ryssland har de ett bra liv. De lever i ett rättssamhälle.
Vi pratade om det här när vi for genom Lasnamäe Och om ryssen som Claes Arvidsson berättade om, som frågade: När ska ni införa sanktioner mot Baltikum? Sanktioner? Av vilken anledning? Här diskrimineras inga ryssar.

På SvD:s ledarsida läser vi åter en ledare av Clas Arvidsson:

Ett Ryssland fast mellan det förflutna och framtiden.

Han frågar bl.a. den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov: Vad är Ryssland? "Som Nigeria fast med snö." svarar han. Han ställer samma fråga till Andrej Liskij, chefredaktör för Novaja Gazeta. Han svarar "Vad är Putin? Följdfråga: President Medvedev då? I Sverige möts jag(C A) ibland av förhoppningar om att han ska träda fram som demokratisk reformator, men i Lipskijs ögon är de båda del av en och samma organism.

Och han är inte ensam.

Nemtsov beskrev Putinland som en klassisk auktoritär stat med korruption, evigt maktinnehav och manipulering av politiken. Dessutom som en ekonomisk bananrepublik där Putinkretsen kontrollerar statliga råvaruföretag. Modernisering, glöm det.

Visst finns det en insikt om problemen, menade Lilja Sjestova på tankesmedjan Carnegie. Hon talade rentav om ett nationellt konsensus om att Rysslands ekonomi och det ensidiga beroendet av olja och gas inte är uthålligt. Alternativen är förändring eller degenerering. Frågan är om det är möjligt utan att släppa den politiska kontrollen. För Sjestova är Ryssland ett land som fastnat mellan det förflutna och framtiden. Och som någon sade: Makten själv står i vägen för reformer.

Någon annan sade följande om höstens parlamentsval: Alla ryssar är säkra på att Förenade Ryssland ska vinna, men ingen tänker rösta på det.

”Mitt hus och familjen”, svarade ett par universitetsstudenter – ett svar som ekade från Sovjettidens alienation från staten och tryggheten i det privata.(På frågan Vad är Ryssland?))

Ett annat tvåordssvar blev ”fosterlandet och korruption”. Men faktum är att samtidigt som missnöjet med Putinismen ökar hos allmänheten finns det största stödet i åldrarna 18–25 år. Detta formulerades väl av en nöjd tredje student: ”Efter utbildningen kommer jag att få lön till mat och kläder. Jag kan resa. Men om regimen ändras kanske det leder till ett nytt Sovjet.”

Svaren kan jämföras med de väl valda orden från ordföranden i den ryska dumans utrikesutskott, Konstantin Kosatjov. Ryssland är unikt, stort, fredligt, vackert och vänskapligt. Mer intressant är att han såg Ryssland som framtida världsmakt. Medan globaliseringen är på alla politikers läppar här hemma, sade Kosatjov om Rysslands oberoende i form av naturresurser, en stor inhemsk marknad och självförsörjning vad gäller vapen.

Ryssland som en stigande stjärna kommer också till uttryck i en artikel av den Kreml närstående Sergej Karaganov (han med doktrinen om att Ryssland ska använda ryska minoriteter i andra stater för att få inflytande).(Varför tror ni att det finns människor som kallar ryssar i Baltikum för femtekolonnare? Hur ska balterna  skapa större trygghet i Baltikum för alla människor?)

Hans kommentar i Rossijskaja Gazeta (10/3) till upproren och revolutionerna i Mellanöstern är att oljepriset för lång tid kommer att ligga på en hög nivå:

”Jösses, mitt land har tur igen.”


Jag valde att kopiera nästan hela ledaren med några klargöranden och en fråga.RSS 2.0