Jan. 31, 2011 Kulaker? Nej, livegna som arbetat väl!

Jag bläddrade i boken "Eesti Taluhärberid" estniska bondgårdar från frihetstiden. Det var ganska stora men slitna hus med sin historia man kunde se. Husen hade köpts från 1860-talet och framåt. De hade sedan ärvts av sonen i allmänhet, som i de flesta fallen sedan deporterats till Sibirien med familjen. De var ju kulaker, gubevars. Kulaker! Vilken lögn. De var barn till befriade livegna som arbetat upp bondgården till en bra gård. Med fler djur och bättre skördar än när gården köptes. Tänk att bli så fruktansvärt hårt straffad för att man visat att man är duglig! Så många dog i Sibirien, så många blev psykiskt handikappade. Varför? Ibland blir jag så högtidlig när jag ser ut genom fönstret och tänker på hur det var när folk samlades upp och skickades iväg. Då tänker jag att det är något speciellt att få vara här. Det känns i luften, det syns på naturen; här har människor misshandlats på det ena eller andra sättet. Och nu är jag här!

...

Kvällens TV-nyheter:

Även här i Estland handlar en stor del av nyheterna om Egypten. En egyptolog intervjuades i studion. Han är estlandsryss, och är bara ett exempel på ryssar som har kommit långt i det här landet. (Ryske utrikesministern Lavrov ville ju nyss att esterna skulle se över hur de behandlar ryssarna). Egyptologen menade att det är 50 % risk att det blir islamister som tar över i Egypten och 50 % chans att det blir en ny regering som har värderingar som bättre överensstämmer med Västvärldens. 

Av säkerhetsskäl har 150 vitryssar fått inreseförbud i EU.

Inflationen var 2,4 % i EU i januari. (Nu är det en verkligt intressant siffra för esterna)

Numera kan esterna sköta mycket via Internet, inte bara rösta i valen och sådant. Eesti Töötukassa, estniska arbetslöshetskassa, har fått en ny hemsida: http://www.tootukassa.ee/, ännu bara på estniska, men arbetet på den ryskspråkiga delen är snart klar också.


Sommaren 1980 hölls Olympiska spelen i Moskva. Förutom seglingstävlingarna som hölls i Pirita utanför Tallinn. Då byggdes ett segelcentrum, som vi faktiskt besökte första gången när vi var i Tallinn 1978, innan det var färdigt. Nu har Pirita Spa ett stort och välbesökt hotell i området och på det obebyggda området mot Tallinn utefter stranden vill några bygga hyreshus. Det har blivit stora diskussioner om det eftersom det betyder att en stor del av den långa stranden inte längre blir allmän promenadväg. Ni vet, när båten är så nära Tallinn att ni ser kyrktornen och flerfamiljshusen i Lasnamäe, då ser ni också vägen utefter stranden från staden. En del av den stranden skulle få hus; där det skulle vara fint att bo; sjöutsikt och havsluft.

IKEA ska öppna ett nytt varuhus i Vilnius. Då räknar Kamprad med kunder från Estland och Vitryssland. Det är faktiskt mycket bra att lägga ett IKEAvaruhus där. Det betyder många arbetstillfällen. Jag vet ju hur IKEA förändrade Haparanda.

I Tallinn har det hållits en stor kongress för guider till staden. En man från Dominikanska republiken och en från Iran intervjuades, och de njöt av att träffa så många trevliga människor. "Folk går och skrattar och ler, och svara så vänligt på alla frågor", berättade de båda två.

Efterfrågan på vaktelägg har minskat. En bonde med vaktelfarm vill skänka överskottet till dagis över hela Estland. Jag har sett dem i affärerna, men inte köpt eftersom jag inte vet hur länge de ska koka. Dumt.


Jan. 29, 2011 de finsk-ugriska folken.

Ingen bryr sig egentligen om vad Wikileaks just talade om. President Ilves har tydligen sagt till USA:s ambassadör att han anser att Edgar Savisaar kan jämföras med Chavez -"en populist, som inte fick bli president". Ilves kandiderade för att stoppa honom och förre presidenten Rüütel, som "lever kvar i kolchostiden".
Vid en undersökning har man kommit fram till att Keskerakond, Savisaars parti, har sjunkit med tre procent i januari. Från 26 till 23 procent. Det är esterna som dragit sig tillbaka, medan populariteten bland den ryska befolkningen har ökat.

...

Nu har vi gjort vår utflykt till Tartu. Vägen dit är intressant med bondekulturen och naturen. Husen blir allt större ju närmare Tartu man kommer. Busshållplatserna har smyckats med bilder på blåklinten, Estlands nationalblomma. Måtte ingen göra grafiti över blommorna och förstöra allt!

Eesti Rahvamuuseum, Estniska folkmuseet, ligger i Tartu, och det var vår första anhalt. I entrén fanns lite introduktionsmaterial och konsthantverk. En skylt berättade att ordet "aasta" - "år" inte har funnits i alla tider. Tidigare såg man det inte som en kalender som kom regelbundet tillbaka. Man tog varje dag som den var, och sol och snö kom och gick. Det är svårt att tänka sig nu.

Vi kunde se hur de finsk-ugriska folken var representerade år 2004. Då fanns 14 400 000 ungrare som den största gruppen. Esterna var ca 1 300 000 stycken och den minsta folkgruppen, liverna, bestod av 20 personer. Jag undrar hur många som finns kvar av dem? På sidan om de finsk-ugriska folken har de andra siffror:

People

Population

Increase / decrease,
1989 to 2002*

Countries inhabited

Hungarians

15 000 000

 

Hungary, Romania, Slovakia, Austria etc

Finns

5 000 000

 

Finland, Sweden, Russia, Estonia

Estonians

1 000 000

 

Estonia

Mordvinians (Erzyas and Mokshas)

843 400

-22%

Russia

Udmurts

636 900

-11%

Russia

Maris

604 300

-6%

Russia

Zyryan Komis

293 400

-13%

Russia

Permian Komis

125 200

-15%

Russia

Karelians

93 300

-27%

Russia

Saamis

55 000 – 100 000

 

Norway, Sweden, Finland, Russia

Nenetses

41 300

+21%

Russia (Siberia)

Khantys

28 700

+28%

Russia (Siberia)

Csángos

20 000

 

Romania

Mansis

11 400

+37%

Russia (Siberia)

Kvens

10 000

 

Norway

Vepsians

8 200

-33%

Russia

Selkups

4 200

+16%

Russia (Siberia)

Setos

3 200

(not counted
in 1989)

Russia, Estonia

Besermans

3 000

(not counted
in 1989)

Russia

Nganasans

800

-38%

Russia (Siberia)

Ingrians (Izhorians)

700

-12%

Russia

Enetses

300

+50%

Russia (Siberia)

Livonians

250

 

Latvia

otians

100

(not counted
in 1989)

Russia


(från http://www.fennougria.ee/index.php?id=10947)

De fennougriska folken har sin världskongress vart fjärde år sedan 1992
Den första hölls i Syktyvkar i Ryska Federationen.
Den andra var i Bukarest 1996, den tredje år 2000 i Helsingfors, den fjärde 2004 i Tallinn och den femte i Khanty-Mansijsk i Ryssland 2008.

De utför ett viktigt arbete för att bevara de olika kulturerna. Det har inte varit så populärt i Ryssland eftersom man där vill russifiera sin befolkning.
Att kongressen hölls i Tallinn betydde mycket för den estniska kulturen. Den gav idéer om vad som särskiljer den estniska kulturen från de andra finskugriska folkens kultur, samt klargjorde vad som ÄR den estniska kulturen.

För övrigt var det roligt att se utställningen med dräkter och gamla vardagsföremål . Jag måste åka dit igen. Färgerna var så lysande och spetsar och broderier så intressanta. En vacker vävd bonad fanns också, som jag ska studera en gång till.

Jan. 28, 2011 de ville vara fria.

Jag har fått kontakt med klasskamrater från den tidiga ungdomen. En av pojkarna har gjort ett jättearbete med att hitta alla och kontakta oss och göra listor på var vi finns och när vi fyller år, och så en planering för en träff.

En av flickorna har jag sedan mailat med. Våra liv gick åt olika håll, och det är verkligen intressant hur vi har tänkt och hur vi tänker nu, efter våra olika livserfarenheter. Detta är ett utdrag ur det senaste mailet jag fått:

... jag också har funderat mkt på baltstaterna. Jag tycker det är knepigt att 3 länder som varit så styrda av Sovjet, inte värderar sin självständighet mer, än att de tämligen direkt söker inträde i EU. (jag är aktiv EU-motståndare och ser EU som en tydlig början på Europas förenta stater, ngt jag inte gillar - gärna samarbete, men inte låta de stora bestämma över de små. Sverige har verkligen blivit tyst i världen).

Problemet för de tre staterna var, att de ville förbli fria. Människorna kände med hela sin själ och sina sinnen hur nära Ryssland är. Och de har fått bekräftat genom t.ex. upploppen med Bronssoldaten i april 2007, att Ryssland försöker ta sig in i landet igen. Jag har också just skrivit om hur Tallinns borgmästare fått en stor summa pengar från Ryssland. Georgienkriget var också ett exempel på hur lätt friheten kan försvinna igen. Nu gick det bra, men nästa gång, eller nästa gång...

Jag har varit på färjeturer till Tallinn, och det var väldigt intressant att se en stad som så mkt påminner om Visby. Vet inte vilken stad som är äldst av dem. Minns en klosterruin, där jag tror att en av Gustav Vasas döttrar var abbedissa. Byggdes det inte upp ett universitet (i Dorpat??) under 1600-talet?

Det var Pirita Kloster, ett Birgittakloster. Och Jo, Sveriges andra universitet byggdes i Tartu, Estlands andra stad. Det fungerar fortfarande (med vissa avbrott).

Dottern fick "Utrensningen" i julklapp. Själv hörde jag den på radion, och tycker den är mkt tänkvärd. Vad gör den lilla människan i tider av stor förändring?
Den beskriver nedbrytningen av människan i en tid av stort lidande, total osäkerhet och allmän grymhet. Vi måste komma ihåg att det fanns inget positivt i de förändringarna som landet utsattes för under ockupationen. Bara lidande.

- Vi var och såg "White material" på biografen Zita (går fortfarande), en franskspråkig film som visar det totala kaos, det kan vara i ett land i inbördeskrig, barnsoldater, droger, andra styrkor, den "vita" kvinnan som inte vill lämna sin gård och fara tillbaka till sitt ursprungsland. Den här filmen har alltså också ett kolonialt perspektiv.
Jag minns ester, särskilt en som var mkt påstridig, som brukade komma och förebrå oss för att vi inte arbetade med att  befria Estland i stället. Detta var i Vietnamrörelsens tidiga år 66, 67... Vi var ju unga och inga proffs och kände oss rätt besvärade, men efter att ha diskuterat frågorna (det fanns säkert folk som tyckte att vi skulle göra ytterligare andra saker "i stället för", men dem har jag glömt) kom vi fram till svaret. Vi kan inte göra "allt" - arbeta med det du tycker är viktigare själv.

Jag förstår deras reaktioner. Estland ligger ju så nära,och var så stängt. Esterna gick med en hemlig dröm i bakhuvudet hela tiden: att någon skulle komma och befria dem.Men det fanns inget intresse för det. Man ansåg att de var en del av Sovjet. Punkt och slut. President Roosevelt hade lovat, men... Det hade varit bättre om amerikanarna hade befriat Baltikum istället

Likaså har jag problem med samarbetet med den tyska ockupationsmakten, men när strider går fram och tillbaka, så blir det väl som i utrensning.
I Estland samarbetade man inte med den tyska ockupationsmakten. I början såg man dem som befriare efter det helvetiska året när tusentals människor skickades till Sibirienlägren, som förresten var förebild för Hitlers koncentrationsläger (redan på 20-talet studerade tyskarna Lenins koncentrationsläger), folk mördades på gatorna, byar brändes, våldtäkter och skräck, skräck. Främmande människor flyttade in i ditt hem och krävde ett rum där. Sedan hade man inget privatliv längre. Men snart visade det sig att Tyskland inte heller skulle arbeta för ett fritt Estland. De avsåg att deportera esterna österut när de tagit Ryssland. I Estland fanns inte så många judar kvar eftersom de flesta flytt framför allt med de retirerande ryska trupperna. Estland förklarades som det första landet som var "judenfrei" och det har lagts dem till last.
Detta är den judiska nationalfondens tack till Estland.

Men det var tyskarna som hade ett koncentrationsläger i västra Estland, som ville att Hitler skull se vad duktiga de var, och de 900 judarna som fanns kvar dödades där eller skickades till Tyskland. Visst fanns det ester som samarbetade, men det var bara några få. Idioter finns det överallt. Estland kan mycket väl jämföras med Norge och Danmark i det fallet. 900 judar är många människor, men antalet är ändå en liten bråkdel av de ester som mördades, och dem bryr sig ingen om, om du förstår vad jag menar. Istället ska man komma ihåg att,när esterna själva fick bestämma, då fanns världens första autonomi för judar i Estland. De fick ett stort plakat och tack från  den internationella judiska fonden.

Så här skrev jag den 27 juli 2010 angående vad sovjeterna gjorde i Estland:

...Till världssamfundets lista med namn som Lidice, Oradour och Babij Jar kan bara från Estland fogas namn som Kabala och Kautla. I den senare byn plågade de sovjetiska förintelsebataljonernas medlemmar ihjäl varenda människa de mötte. Den yngsta var två månader och den äldsta 78 år.
... Och mycket mer skriver jag där.


Jan. 26, 2011. Tartu.

Vi planerar en utflykt till Tartu. Universitetsstaden. Den har en lång historia, och en del har jag skrivit om tidigare.

Det viktigaste är väl att freden med Ryssland undertecknades den 2 februari 1920 i Tartu. (Egentligen var det den 3 feb. på natten)

Ivan den förskräcklige hade anspråk på Tartu. Han ansåg att han var den rättmätige ägaren till området eftersom Jaroslaw den Vise erövrade staden 1030, men kom i esternas ägo 1224 då Svärdsriddarordern erövrade staden. Ivan levde på 1500-talet, och det speglar frågan: Vem har rätt att ha anspråk på landområden? Hur lång tid efter att man förlorat området kan man ändå kräva det tillbaka? Jag vet inte säkert hur jag ska formulera frågan, när jag egentligen vill veta hur länge osäkerheten om vad Ryssland tänker kan beröra Estland.

Tartu ligger i det område i södra Estland som tidigare tillhörde Livland, Livonia. Där talades ett finsk-ugriskt språk som skiljde sig från estniskan, men jag vet inte hur mycket. Det räknas nu som en sydestnisk dialekt.

Genom staden rinner Emajõgi. En gång var den en Hansastad trots att den ligger en bra bit från havet.

Annars är staden mest känd som universitetsstad. Tartu Universitet grundades av Gustav II Adolf 1632. Språket på universitetet har skiftat. Nu är det i alla fall estniska som är huvudspråket. Från början var universitetet inte avsett för esterna själva, så tyska var det dominerande språket länge, men även ryska har varit undervisningsspråk.

I Tartu hölls den första sångfesten 1869 när tanken på självständighet hade fötts.

Estlands första teaterscen byggdes i Tart 1864, Vanemuineteatern. Lydia Koidula skrev den första estniska skådespelet, Saaremaa onupoeg, Kusinen från Saremaa. Vid premiären var hon också en av skådespelarna.

I parken står en staty av Gustav II Adolf. Den togs bort under sovjettiden, men studenterna gjorde en snöskulptur istället. Jag minns att jag blev så förvånad när jag såg statyn första gången, kungen var så liten. En kungastaty ska vara stor och mäktig, trodde jag.

Här finns förresten också en byggnad, lika lutande som det lutande tornet i Pisa.

Estland måste han en ”Lasteombudsman” en barnombudsman, BO, det heter så här.

I dag för 90 år sedan erkändes Estland som fri stat ”de jure” av England och Frankrike m.fl. Så lång tid tog det innan någon stat vågade erkänna landet. Tre år efter utropandet av den fria staten och nästan ett år efter undertecknandet i Tartu. Att de till slut gjorde det, berodde på Estlands egen skickliga diplomati.

I Jõhvi stängs nu den sista bokhandeln. Tidigare har det hänt i Narva. Båda städerna ligger i norra Estland där ryssarna är i majoritet. De köper inga böcker, berättade ägaren. Esterna köper dessutom sina böcker på internet, så de behöver inga bokhandlar.  En ny fin lokal har invigts i dag. Det är det nya centret för brottsundersökningar. Det kan utföra alla tester och undersökningar som de bästa i USA. Men de saknar tillräckligt med kompetent personal. Nya måste utbildas.

Någonstans i Estland kan man just nu se 173 stycken plastkassar från den sovjetiska tiden. Då var det konstnärer som designade dem. Vi fick se några stycken, och de var vackra på ett helt annat sätt än dagens.

I natt ska det vara minus17 grader, i morgon minus 10. Sedan blir det varmare igen.


Jan. 25, 2011. Självmordsbombaren i Moskva.

Svenska Dagbladet har i dag en utrikesartikel av Jan Blomgren med anledning av självmordsbomben i tunnelbanan på Moskvas flygplats i går. Minst 35 personer dödades och ett hundratal skadades. Naturligtvis misstänker man någon från Norra Kaukasus för dådet.

Det som komplicerarbilden är att den politiska striden inför presidentvalet i mars 2012 har trappats upp. Opinionssiffrorna för president Dimitrij Medvedev – som är den ende utmanaren till premiärminister Vladimir Putin – har varit stigande medan Putins siffror viker.

Det finns därför en krets kring Putin som vill destabilisera situationen och därmed öka behovet av en tuff ledare som Putin. Tankarna går till de husbombningar i Moskva som hösten 1999 var signalen till ett nytt krig i Tjetjenien, vilket gav dåvarande premiärminister Putin en chans att profilera sig för att sedan kunna väljas till president. Mycket talar för att säkerhetstjänsten FSB var inblandat i dessa husbombningar, skriver Blomgren.

Men huvudspåret går till norra Kaukasien och framför allt till tjetjenska terrorister. Den politiske forskaren Robert Pape vid universitetet i Chicago har studerat självmordsattacker i Ryssland. Han konstaterade sommaren 2010 i en rapport att tjetjenska självmordsbombare sedan år 2000 hade utfört 42 separata attacker, vilka totalt inkluderade 63 personer som sprängt sig själva till döds. Många var muslimer, men den främsta drivkraften uppgavs inte vara religiösa utan politiska.

... En anledning till att de tjetjenska terroristerna radikaliserats är utvecklingen i Tjetjenien. Delrepubliken styrs despotiskt av Ramzan Kadyrov, som i många år samarbetat med Putin. För lokalbefolkningen har det inneburit att en skräckregim (FSB) ersatts av en annan. Kadyrovs män är nämligen lika fruktade och hatade som de ryska säkerhetsofficerarna.

De tjetjenska terroristerna har också under de senaste åren blivit allt mer internationaliserade och samarbetar bland annat med terrornätverket al-Qaida. Tjetjener finns till exempel i dag med i de terrorgrupper som i allt större omfattning bekämpar de utländska soldaterna i norra Afghanistan. Både Umarov och Vadalov har hotat att föra sin kamp i hela Ryssland.

Den ryske presidenten Dimitrij Medvedev höll igår eftermiddag ett krismöte med chefsåklagaren, transportministern och chefen för utredningar av grova brott.

Medvedev som fokuserat sin politik kring modernisering och liberalisering, anses av många ryssar som en ”mjukis” i relation till sin tuffare ”tandempartner” premiärminister Vladimir Putin. För Medvedev är det därför viktigt i det här läget att visa att även han är beredd att ta till hårda tag mot terrorismen.

 

Nu är det kväll, och ingen talar längre om att det skulle vara några andra än terrorister från Norra Kaukasus som är skyldiga. Milisen söker nu tre män för planering av dådet. Hur de redan kan ana att det är just de tre vet jag däremot inte. Medvedev anklagar flygplatsen för slarv. "Hur kunde 30 kg trotyl tas in utan att det upptäcktes?!" Menar han.

I Tallinn greps en man för att ha hotat bomba flygplatsen i Tallinn, inspirerad av Moskvadådet. Han är redan dömd. Tre års fängelse fick han.

Tallinns egen bombman.

Estland har fått ett nytt flygplan. Det är ett specialbyggt Bombardierplan beställt av Estonian Air. Ett av tre beställda plan har levererats. En instruktör från Bombardier ska följa med på de första flygningarna som hjälp åt piloterna.

 

Antalet brott minskar i landet. Vanliga inbrott är dock på samma nivå som jämförelseåret 2003.

Våldsbrott och bilinbrott däremot hör till de som minskat.


Jan. 24, 2011. Angående skräck.

Tack för kommentaren. Det blir skojigare med lite respons.
Kommentera mera!

Denna är apropå Vladislav Savic.

Angående skräck.
Ryssarna utförde våldshandlingar mot svenskar så sent som vid andra världskriget. Kommer ingen ihåg bombplanen som av "misstag" bombade bl.a. Stockholm efter att en rysk spion gripits?
Moskva var upphovet till en attack mot Estniska myndigheters hemsidor i samband med flytten av soldatstatyn för några år sedan. En klart fientlig handling mot en medlem av EU. Dessutom skälet, en flyttad ( inte riven ) staty.
På vilket sätt utgjorde det impotenta Sverige när bomber föll över Stockholm eller den lilla estniska nationen i nutid ett hot mot makten i Moskva? Givetvis inte alls.
Självförsvar från rysk sida?
Givetvis inte.
Däremot maktens arrogans. Sådana grannar ska man inte ha för nära band med./
Michael Helmersson

Det finns verkligen olika sätt att se på sanningen/historien. Det här är också min sanning, men Savics sanning är en annan.

Jag tror, att det är viktigt att trots att man samarbetar med Ryssland, alltid håller i minnet att landet är annorlunda än vårt och har en i grunden annan kultur. Jag har skrivit om många tillfällen när det varit kulturskillnader som varit utslagsgivande för landets handlande. När det gäller bronsstatyn ska man veta, att det egentligen inte handlade om flytten av statyn; Ryssland ville ha "rätt" man på premiärministerposten i parlamentsvalet i maj 2007. Det märkliga var, att trots att det var stora upplopp i huvudstaden, bränder, stölder och allmän förstörelse på grund av statyflytten, trots detta var stadens borgmästare alldeles tyst. Han kommenterade inte händelserna. Ja, jag talar om Edgar Savisaar, just den man som fick ett gigantiskt lån av den ryska fonden (min blogg den 30.12 2010). Den man som i Ryssland menade att det var Ryssland som berättade den rätta historien om andra världskriget, men som tillbaka i Estland menar att det är Estland som har den rätta versionen.

Savic intervjuar den f.d. Moskvaambassadören Sven Hirdman, journalisten och Rysslandskännaren Elisabeth Hedborg m.fl. och får fram att vi är alldeles för negativa när det gäller Ryssland. Att gasledningen i Östersjön inte alls är farlig.
Den 22 sept 2009 skrev jag några rader om fartyget Arctic Sea som "kapades" i Östersjön. Hela historien är sjuk, och kanske kommer vi aldrig få veta vad som egentligen hände. Men det förefaller som om det var ett spel om vad som kan hända i Östersjön; varför det behövs bevakning där. Förutom att det handlade om vapensmuggling.

Jag anser, att vi ska samarbeta över gränser, men ha ögonen öppna. Helt enligt min devis att vi människor ska mötas med nyfiken respekt. Och det gäller ALLA människor. Så kan vi se och bedöma när vi kommit till en gräns.

Jan. 23, 2011. Andrus Veerpalu.

Jag antar att ni följer skidtävlingarna i Otepää. Lilla platta Estland har en mästartävling. Det är roligt!

Just nu är dagarna fyllda av sysslor, och jag har inte läst något eller tittat på annan TV är skidtävlingarna. Jag ska skärpa mig i morgon. Vi ses då!


Ni får njuta av bilden på Estlands främste skidåkare i aktion i Otepää:Andrus Veerpalu den tvåfaldige OS-guldmedaljören född 8 feb 1971.
(Åren går, snart 40 år...)

Jan. 21, 2011 Ryssland och Sverige.

Det var verkligen märkligt att läsa Vladislav Savics bok om Putin och rysskräcken. Han skriver verkligen ur rysk synvinkel, och tycker absolut inte som de som skrev "Om Ryssland". Kriget i Georgien som skakade om bl.a. i Baltikum, den förklarar han så: Det var Georgien som startade det, och Ryssland var bara en iakttagare ända till anfallet mot Sydossetien. När kriget bröt ut var både Putin och Medvedev upptagna med annat, så det var en olämplig tidpunkt för dem. De skador som de ryska soldaterna förorsakade i Georgien var inte alls så omfattande som det sagts, och dessutom är Georgien för etisk rensning.
Mycket märkligt.

När de gäller den svenska skräcken för Ryssland menar han att den är historiskt betingad. Inget annat land i Europa, förutom Baltikum kanske, har så dåliga förbindelser med Ryssland som Sverige. Men jag undrar om han kan Sveriges historia. Han menar nämligen att vi måste glömma slaget vid Poltava. Det är så gott som tre hundra år sedan. Men ryssarna var faktiskt i Sverige för två hundra år sedan. Vet han inte det?
Självklart ska vi inte oroa oss i onödan, men om man ser reaslistiskt på saken, så har vi en del kunskap om hur Ryssland agerat vid känsliga tillfällen. Jag har redan skrivit om dem.
I boken "Om Ryssland" kommenterade ju flera av författarna hur västländerna gjort misstag när det gäller umgänget med Ryssland efter Sovjet. Savic menar istället att Italien, Tyskland m.fl. har ett mycket bättre sätt att hantera landet. Intressant att läsa olika uppfattningar.

---

I dagens Aktuaalne Kaamera fick vi se utrikesminister Paet vid Hillary Clintons sida på pressinformation i USA. Clinton talade om det starka samarbetet mellan länderna och om Estlands remarkabla succé. Hon har varit i landet två gånger och känner väl till det. Hon sa också att hon kan aldrig tala om någon baltisk stat utan att självklart få frågan om Ryssland. Det finns många utmaningar, men man måste se realistiskt på dem, avslutade hon.

I Ruusmäe i Haanja har man inget vatten. Pumparna fungerar inte sedan december och problemen är stora för dagis, skolor och alla bostäder. Nu har man bestämt att borra en ny brunn.

En turist från S:t Petersburg, en 29-årig man har avlidit sedan han fått en istapp i huvudet på Pikk tänav i Gamla Stan. En kvinna jämförde att gå på Pikk tänav med att spela rysk roulett.

Nu har det tydligen blivit klart, att Savisaars parti inte längre är ett allvarligt alternativ. I går var det ett ryskt parti som brutit sig loss från Keskerakond för att gå ut i riksdagsvalet. Förlorar Savisaar de ryska rösterna blir hans parti mycket litet.

Usch! Nu ska det bli kallt igen i några dagar. Vintern är inte över. men det ska det ju inte vara heller.

Jan. 19, 2011. Fest i Stadshuset.

I dag! Äntligen sa de något om presidentens besök i Sverige. Vi fick se när de satt vid festborden i Stadshuset. Presidenten hade Karin Jämtin till bordet.
Så här fina var de före middagen.

En finsk civilingenjör, Pekka Janhunen har upptäckt det elektriska sol-vindseglet 2006. Nu har en grupp studenter och doktorander vid Tartu Universitet arbetat vidare på projektet, och snart kanske det blir verklighet att vi kan nå ut i kosmos med en solsegelraket!

Arbetslösheten minskar. Det arbetsgivarna söker är utbildad arbetskraft, som talar estniska. De som tackat nej till utbildning kommer ha mycket svårt att få arbete. Analytikern Janno Järve menar att partierna kan inte lova arbete åt alla nu i valtider. I så fall måste man öka antalet socialt ordnade arbeten. Just nu är ca 70 000 människor arbetslösa i Estland. Många av de outbildade arbetslösa menar, att det är samhällets ansvar att ordna arbete åt dem. Det tycker jag låter som om de tror att de fortfarande bor i Sovjetunionen.

I dag firades Guds återkomst av den ryska befolkningen. Det gjorde de med ett kallbad!

En liten skandal från Tallinn: Staden har krävt parkeringsavgift eller tagit ut böter för en parkeringsplats i ett bostadsområde. 600 EEK per år för de fast boende och böter eller en mindre avgift för besökare. Platsen har inte skötts eller skottats av staden, utan det har de boende fått göra själva. En man såg några yngre kvinnor skotta en gång, han körde fram och sa "Flytta på er flickor, så tar jag bort snön." Det var en vänlig man!
När folk ringde och klagade över att skottningen inte fungerade, fick de till svar: "Säg åt Ansip (som bor i området) att vi får lite pengar så kommer vi och plogar." Nu har det visat sig att det är inte staden som äger marken, det är staten. Nu blir det så där spännande igen. Vad kommer hända? Vi får se.

Och så tillbaka till Putin-sagan. Det kanske viktigaste av allt för att sagan ska bli så där lysande som en saga av bröderna Grimm. Familjen Putin levde mycket fattigt i en trång enrummare i ett sjaskigt och sjabbigt flerfamiljshus i Leningrad när Putin växte upp.. Det har han berättat i boken "Putin direkt" som Vladislav Savic skriver om i sin bok.
Jag var helt enkelt tvungen att tillägga det.

 


Jan. 18, 2011. Presidentparet på besök i Stockholm.

Nu är jag lite upprörd. Nej, kanske inte. Men lite besviken i alla fall. Estlands president med hustru tar Tallinbåten till Stockholm. Och inte ett ord i Sverige och inte heller i estnisk TV. Måste det vara en amerikansk eller rysk president för att det ska få ett nyhetsvärde? Eller hur är det med allmänintresset. OK, ok, jag förstår. Det är så. Landet är för litet.
I Postimees finns det i alla fall beskrivet hur presidentparet fick stå på bryggan på Victoria t.ex. Och vid Värtahamnen möttes de av prins Carl Philip, Carl Bildt och någon representant för kungen. Fru Evelyn Ilves har varit i Estniska huset i Stockholm och hälsat på i förskolan där. Hon förklarade språkets betydelse för att behålla kulturen i utlandet. Dessutom är hon ju känd för att tänka på hälsan; vad vi äter och så. En gång i veckan får barnet på förskolan ekologisk mat. Det var hon glad för. I dag var presidenten och tittade på det monument som står på Djurgården till minne av alla som flydde till Sverige över Östersjön 1944.Här är presidenten framför monumentet, och här kanske det syns lite tydligare. Nej, det gör det inte.

President Ilves föräldrar kom som flyktingar till Sverige 1944. De bosatte sig så småningom i Vällingby, där sonen Toomas Hendrik föddes den 26 december 1953. Tre år senare utvandrade familjen till USA. Han kan förstå svenska som talas, han kan bara säga: "Nu är det jul igen" på svenska. I morgon ska han besöka den trerumslägenhet familjen bodde i i Vällingby.

Annars handlade nyheterna mycket om skridskoisen på alla vägar i Estland. En bil hade stannat på den stora Narvavägen för att svänga; en bil bakom uppfattade inte att bilen stod stilla utan körde på den första bilen bakifrån. Den flög rakt på en mötande lastbil, och landade sedan vid vägkanten. Jag har aldrig sett en så demolerad bil. Föraren avled. En annan bilförare berättade att han kommit före den påkörande. Sett att bilen stod still och kört förbi. Efter en liten stund kom bilen flygande framför honom efter krocken med lastbilen. Han var mycket skakad.

Vi såg några bilder från finansministermötet i Bryssel i dag. Vi såg våra två finansministrar: herr Liigi och herr Borg. Såg ni också att Anders Borgs kavaj hade krympt över magen?

Några hus som klassats som kulturhus används som bostad. När ett av husens ägare ville bygga om sitt hus och fick tillstånd till reparation enligt ritning, då gjorde han en helt annan och modern inredning i sitt hus. Det är ett problem.

En ny skandal är under uppsegling.Kriminalkommissarien Ploompuu har erkänt att han tagit mutor. Men tidningen Postimees menar att han också mot pengar och guld har informerat brottslingar om kommande razzior och olika tillslag. Polisen säger att de beskyllningarna är tagna ur luften. Vi får väl se så småningom hur stor skurk han är.

Jan. 17, 2011. Vladimir Putin och Rysskräcken.

Vilket märkligt väder. Ovanpå snön på vår tomt ligger ett lager is. Blänkande is. Där den inte smält till en liten vattenpöl. Det är som en silverhinna. Jag har aldrig sett det förut. Det är mycket halt överhuvudtaget ute nu. Akutavdelningarna på sjukhusen har massor med arbete. Här säljs också broddar, men inte så mycket som i Sverige ändå. Jag tror man inte har vant sig vid tanken helt enkelt.

Boken "Vladimir Piutin och rysskräcken" av Vladislav Savic är också mycket intressant. Han har försökt skriva den med ryska glasögon, för att vi ska förstå hur man tänker i Ryssland.

Men i dag tänkte jag bara ta ett litet exempel ur boken. Jag "punktar".

1. Under tsartiden har det alltid funnits ett kontrakt mellan tsaren och folket. Det historiska samhällskontraktet. Folket satte sin tillit till att tsaren skulle agera så att de fick bra liv.

2. Kommer ni ihåg att jag berättade att i Leningrad fick alla välja ett porträtt att ha på väggen. De flesta valde Lenin eller Stalin, men inte Putin. Han ville ha Peter den Store på sin vägg. Mycket ovanligt på den här tiden. Alla tsarporträtt stod undangömda, och kunde inte tas fram förrän efter 1991. Jag minns det så väl från Tallinn.

3. När Putin valts till president inbjöds bl.a. den svenske ambassadören Sven Hirdman, som doyen, att närvara vid installationstalet den 7 maj 2000. Han berättar: Normalt när en ledare talar så vänder sig han eller hon till de församlade gästerna, i det här fallet eliten på plats: generalerna, ministrarna, utländska gäster och så vidare.
Men Putin talade direkt till den ryska befolkningen - talet direktsändes i TV. Det han sa  var sammanfattningsvis: "Ni har gtt mig ert förtroende, och jag ska göra allt för att ni ska få det bättre nu." På det sättet satte han sig själv i pant för att ryssarna skulle få det bättre. (jfr ovan)

4. Har ni sett de där fantastiska entréerna Putin gjorde som president. Han gick ner till folket på en lång, lång röd matta; samma matta, som tsarena använt.

Visst kan man säga, att den mannen hade en dröm, och att han lyckades förverkliga den. Den mannen, som, enligt Savic, besökarna hos borgmästaren i Leningrad glömde så fort han inte stod där bredvid sin chef. En liten, grå, färglös människa. Och så blev han president! Så nära en tsar det går att komma. Visst är det som en saga.

Förresten sa han vid ett annat tillfälle att Ryssland är "en del av Europa men att Ryssland med sin specifika historia aldrig kommer efterlikna de västeuropeiska staterna - utan är en makt där staten alltid haft en stark roll.

Savic diskuterar demokratin också.
Alla visste att Jeltsin skulle införa demokrati i landet. Ingen visste riktigt vilka förändringar det skulle betyda för landet. Demokrati hade de aldrig sett i verkligheten. Och så fick de se vad det var. Plundring av statens egendom, kalabalik i Duman, den stora finanskrisen 1998 och mycket annat elände som hände under de första åren efter Sovjets fall. "Aha! DET är demokrati", sa de kanske till varandra. "Nej, det vill vi inte ha." Och så kom Putin och pensionärerna fick ut sina pensioner, och en liten höjning också. Det blev lugnt i landet, och mera som man var van. Självklart kan man förstå, att det verkade mycket bättre med det styrelsesättet än den där hemska demokratin.

I Estland däremot har man sett en annan demokrati. En demokrati som vi i Väst är vana vid. Den vill de behålla. Den är en del av deras kultur.
Man kan fortfarande höra människor säga här i Estland, att Ryssland kommer tillbaka, förr eller senare.

Jag har en önskan. Att människorna i världen kan respektera att vi alla är olika. Att vi inte kan erövra andra folk och tro att de lugnt anpassar sig.Jan. 15, 2011. Historiker i propagandans tvärdrag.

President Toomas Hendrik Ilves ska till Stockholm för ett officiellt besök. Där har han varit många gånger. 1992 Var Ants kontakt i med estniska ambassaden i New York och pratade då med en tjänsteman Ilves. Ants sa att om Ilves kom till Stockholm, så skulle Ants visa honom staden.. "Där har jag varit, den staden känner jag." svarade tjänstemannen, som numera är president.
Postimees hade en artikel i morse om att  presidenten har medaljer med sig till Stockholm. Artikeln är nu borttagen, och ingen förklaring till detta finns. Jag kommer ihåg att Göran Persson var en av medaljörerna. Det förvånar mig verkligen. För det första: Det var G P som föreslog att Sverige inte skulle ge arbetstillstånd under de första åren till människorna i de nya medlemsländerna i EU. Därmed spred sig en känsla i Baltikum m.fl. länder att de fortfarande inte var riktiga människor. För det andra var det G P som åkte till Riga på 90-talet och krävde att letterna skulle göra upp med sin historia och ta ansvar för de mord som hänt i koncentrationslägren under den tyska ockupationen (har man ställt samma krav på Norge och Danmark?), utan att med ett enda ord nämna de följande nästan femtio  åren då letterna själva mördades och deporterades. Fullständigt känslokallt.

Nu ska jag återge en artikel i Eesti Ekspress skriven av Pekka Erelt

Rubrik: Historiker i propagandans tvärdrag.

I slutet av november var en grupp estniska historiker och jurister i Moskva för ett medverka vid en konferens mellan ester och ryssar. Konferensen hette: "Ryssland och de baltiska regionerna under 1700 till 1900talet.
Man träffades på Ryska Vetenskapsakademin, och Estland representerades av nio historiker och jurister, bl.a. Magnus Ilmjärv, Toomas Karjahärm, Aadu Must, Rein Müllerson, Rein Ruutsoo och Karsten Brüggemann.

Konferensen sponsrades bla.a. av fonden: "Jantarnõi most" (Bron över det lugna havet) Den fondens president är Jüri Sizov (med lettiska rötter), journalist sedan 70-talet. 1976 befordrades han till informationsagenturen Latintorms vicechef. Latintorm arbetar med utlandspropaganda. 1991 blev han Tass:s huvudredaktör och är sedan dess den ryska informationskanalens chef och arbetar bl.a. med Europa-Srüinfo nõukogu. Dvs. han är propagandachef.
Fonden har en dotteravdelning i Lettland: "Bärnstensbron, baltiska fonder" vars chef Andrej Jakovlev, också med lettiska rötter. Han började också på 1970-talet, och är nu medlem i organisationen Europa-Ryssland och lektor vid Baltisk-Ryska Institutet.
Ingen sysslar med historia, men däremot med propaganda.
Ett par veckor innan konferensen var beslutad föreslog den ryske ambassadören i Tallinn, Jüri Merzljakov, att man skulle skapa en tvåstatskommission för att lösa problemen med vad som egentligen hände på 1900-talet. Liknande kommissioner fanns redan i Polen och Litauen. När man analyserar vad som egentligen hänt i dessa kommissioner ser man att några diskussioner om historien knappast alls förekommit.
Det började med att Putin år 2002 föreslog en sådan kommission i Polen. Han visste att det som har hänt i Katyn aldrig skulle glömmas. Polen hade uppmärksammat Ryssland på Katynproblemet hela tiden och påmint dem om vad som hänt där. Putin ville komma runt problemet, men han gav sitt slutliga godkännande till kommissionen först 2008. Från Polen kom utrikesministern, Adam Rotfeldt och från Ryssland "akademikern" Anatoli Torkunov, som visade sig vara hög FSB-man.
Ryssland visade många dokument om morden i Katyn. I Europa skrev medierna om förändringen i förhållandet mellan de två länderna. ”Det historiska samtalen har bara börjat.”
Då skedde en stor förändring. Kommissionens sekreterare Artjom Malgin meddelade att någon historiekommission inte längre behövdes. "Om två staters förhållande förbättras behövs inga sådana undersökningar. I framtiden kommer kommissionen istället arbeta med Polens framtid i EU." (SIC!?) Så mycket blev det av den historiska undersökningen.
I nov 2010 meddelades det att kommissionen nu fått en ny uppgift. Den ska arbeta med frågan: Östrelationer och ny impuls mellan Ryssland och EU.
Anmärkningsvärt är att en av ledarna och ideolog i kommissionen är Rysk-baltiska mediecentrets direktör, Igor Pavlovskij. Författaren Alexandr Jukovs bok "Deporteringen från Estland, vad som egentligen hände" har inspirerats av denne Pavlovskij (se min blogg 4 okt 2009, där jag skriver ... Johan Bäckman, doktor i juridik och docent i rättssociologi vid Helsingfors universitet. Ett av hans biämnen på universitetet var politisk historia, understryker han och börjar korrigera den estniska historieskrivningen. Han hävdar att: Estlands har aldrig ockuperats av Sovjet och att dagens Estland tillämpar apartheidsystem mot landets ryssar. Han samarbetar med Nasji, Putins ungdomsförbund och var utestängd från Estland under de känsliga dagarna 8-10 juni i år. ”Vi vill motarbeta esternas grova historieförfalskning.” säger han i finska Huvudstadsbladet. Hans idéer är tagna direkt från Pavlovskijs bok.)

I oktober var det ett seminarium i Moskvas närhet i orten Himki. Det var historielärare och journalister som träffades för att tala över ämnet: "Varför är historiesynen så olika i Ryssland och Estland? Hur ska man få människor att förstå vad som egentligen hände? En av arrangörerna var den liberala historikern Irina Karatsuba från Moskvas universitet. Från Estland kom historikerna Lauri Mälksoo, som jag skrev om i går. Luften var estvänlig till det ögonblick när Pavlovskij reste sig och sa att ”1939 och 1940 års händelser absolut inte kan kallas ockupation!” Han hävdade att det var Estland som önsade att samarbetet mellan länderna skulle utvidgas. Esterna hade själva vänt sig till Sovjet 1939. "Rysslands politiska klass är helt övertygade om att om Ryssland skulle erkänna ockupationen skulle Estland komma med ersättningskrav. Ännu har ingen på offentlig nivå i Estland krävt någon ersättning.”


Kanske skulle Estland göra ett offentligt uttalande att inga ekonomiska krav kommer ställas om Ryssland erkänner att Estland verkligen var ockuperat, föreslår artikelförfattaren. Om Ryssland skulle gå med på något sådant skulle det ansträngda läget kanske försvinna.

Det är klart att det också är ett problem att det aldrig avlossades några skott vid ockupationen. Det ser Ryssland som esternas medgivande, men det skrivs det inget om i artikeln.

De historiker som kom hem efter mötet i Moskva förklarade att inget hänt.

Det foto som visas i tidningen föreställer äldre gråtande ryssar framför en Stalinstaty den 21.12 2010, Stalins 131:a födelsedag.


Jan. 14, 2011. Det är rysk rätt.

Dagarna går, och varje dag hör vi Savisaars namn nämnas. Idag fick vi också se kyrkan som byggs i Lasnamäe. En stor pampig ortodox kyrka. Jag förstår att den kostar.

I dag var det sista dagen vi kunde handla för Eesti kroon i affärerna. Har vi några kvar, får vi gå till banken.

Jo! Man KAN skoja om sovjettiden. Det kunde jag inte tänka mig att det skulle bli så snart. Dels kommer det första avsnittet av en komediserie på lördag. Och på Viru Hotell i Tallinn, det hotellet vi bodde på 1978, där har man med anledning av Kulturhuvudstadsåret öppnat 23:e våningen för allmänheten. Man blir mottagen av KGB-män och genomsökt och man kan se hela avlyssningsapparaturen. Den som spelade in när vi på hotellrummet förklarade vilket fantastiskt land Estland var, då, 1978. Vi ville kunna åka hem i lugn och ro. Här är i alla fall 39 bilder från Hotell Viru:
http://www.postimees.ee/?g=2667#91443

Ett program i "etv": två intressanta människor intervjuas. Först Lauri Mälksoo, professor vid Tartu Universitet tycker att det diskuteras för lite om vad EU förändrar för esterna. Han menar att Estland inte längre är en suverän stat. Estlands grundlag ska gå före EU:s grundlag, menar han. Han föreslår också att Estland ska vända sig till EU-domstolen i Haag för att det ska diskuteras vad som egentligen hände 1940. Domstolen kan framlägga en lösning som det inte blandas känslor i. En "torr" lösning som alla måste acceptera, som inte skadar någon.
Han forskar om Ryssland i EU:s regi.
Ryssland tillhör också det europeiska rättssystemet, men de förstår inte helt och fullt vad det innebär, och Europa förstår inte Ryssland. I fallet Chodorkovskij till exempel. Då säger Putin strax innan rättegången: "Han är tjuv och borde sitta inne." Det betyder att ingen domare skulle våga döma honom till något annat än till fängelse. Det är rysk rätt. De förstår inte vad Europa menar med sin rättssäkerhet.

Den andre mannen som intervjuades har jag tappat namnet på. Han berättade att i Tallinn ges tidningen Pea Linn (Huvudstaden) ut. Det är en propagandatidskrift för Savisaar. De har skrivit om "Edgargate" på ett mycket vänligt och förstående sätt.
Han sa också att "Fakta försvinner så småningom; det drunknar i all information, men det här kommer att finnas kvar i människors sinne mycket länge."

Snart är det val igen (mars 2011), och för fyra år sedan gav partierna hiskeliga löften. Sedan kom finanskrisen och nu är allt mycket lugnare.
Intervjuaren: Varför säger de andra partierna inte: Vi arbetar inte tillsammans med förrädare?(Savisaar)
Den intervjuade: Det behövs inte. Alla vet det redan.

Edgar Savisaar var den förste premiärministern i det nya fria Estland.
---
Aktuaalne Kaamera:

Apropå att ester inte får äga mark i Ryssland. Lavrov är på krigsstigen igen. Han sa mycket irriterat att det enda som hänt är att president Medvedev har skrivit ner vad som varit en praxis i många år.

Justitieministern anser att municipalpolisen (MoPo) ska sluta leka polis.

Boende på Saaremaa och Hiiumaa får åka båten till fastlandet för halva priset från den 1 feb. Men de ska kunna visa att de verkligen är fast boende.

I den estniska grundlagen står fullständigt klart att män och kvinnor ska värderas lika. Trots det har kvinnor i snitt 4 % lägre lön än männen. Det ska bero på att i vissa yrken krävs det mer styrka, vilket ska motivera männens högre lön. (Brandmän, poliser, väktare etc.)

Jan. 12, 2011. En intervju med Kadri Liik.

Vi tittade på ett prgram i Axess från 2008 där Kadri Liik intervjuades av Tomas Gür. Kadri Liik skrev ju ett kapitel i boken "Om Ryssland", och jag ville höra hur hon resonerade då, 2008. Hon talade bl.a. om svårigheterna med synen på historien. Ryssland har sin bestämda historia om vad som hände under andra världskriget, och den överensstämmer inte med Estlands och Västländernas. Hon berättade om när Lettlands president inför firandet i Moskva av segern i kriget först talade om att kriget tog slut 1945, men för en del av världen tog kriget slut först 1991. Det var modigt att säga det just i Moskva under det stora firandet. Hon talade också om EU och Ryssland. Att det gäller att EU agerar enad i samtalen. Moskva vill helst tala med sådana de anser vara likvärdiga, och söker makthavare i ledande stater. De talar helst inte med småstater som Estland och Lettland. Hon menade att Ryssland kan komma att splittra EU i framtiden genom att fatta beslut med vissa stater, beslut som går helt emot vad andra stater anser.
---

I dag kl 09.02 sköt man salut från Rakvereborgen. Kl 11 var det traditionell minneshögtid vid frihetsmonumentet. Till högtiden kom skolungdomar i kortege och hemvärnet. Kl 13 avslutades högtidliheterna med skjutövningar vid Rakvere nya polishus. Estniska och finska trupper befriade Rakvere frän rödregimen den 12 jan 1919. Det räddade bl.a. hunmdratals människor från bolsjevikernas massmord som de påbörjat i Palermoskogen där de bland många andra hann mörde prästen Sergei Florinskij som senare helgonförklarades. (se min blogg 3.10 2009)

--- 
Sockret håller på att ta slut i de estniska affärerna. Fortfarande tror man här, att man måste hamstra för att inte bli utan i framtiden. Ibland agerar man som man gjorde i det gamla Sovjet. Det är också orsaken till korruption i landet. Chefen för municipalpolisen har nu erkänt att han tagit emot mutor för att stryka människors böter i Tallinn. En tjänsteman har erkänt sig medskyldig. I toppen finns Edgar Savisaar  i egenskap av stadens borgmästare och municipalpolisens skapare. De övriga partierna arbetar på en misstroendeförklaring mot Savisaar. Vi får se om det går. Samtidigt börjar andra arbeta på att förändra den lokala "polisen". Kanske kan man bara utöka antalet poliser; kanske ska man begränsa befogenheten för Savisaars polis.

Kapo (Säpo) är mycket aktiva nu. Det är det ena avslöjande efter det andra. Och alla blir förvånade. Men detta var ett land i Sovjetunionen. Att komma med en flaska Whisky till en tjänsteman var ju helt accepterat förr. Att doktorn måste ha en summa pengar var också självklart. För att inte tala om domarna. Det tar nog ett tag innan de äldre vant sig av med sådant.

När det gäller exportländer har nu Finland förlorat sin förstaplats. Numera är det Sverige som är Estlands exportland nummer 1. Skönt.

Att estniska medborgare inte får äga mark i Ryssland, drabbar främst setufolket. De som ärvde gårdar i Petseriområdet, som tillhörde Estland tills Stalin ändrade gränserna; de som själva befann sig i Värskaområdet i nuvarande Estland 1991 och som nu åker till sina ärvda gårdar och sköter om sin mark och sitt hus. De ska nu förlora sitt arv. Jag har berättat om bonden som råkade ha halv sin skog på andra sidan gränsen. Han förlorade den delen direkt, och hade problem när träden han fällde på den återstående delen föll över gränsen. Då hörde han en mantelrörelse i den ryska gränspolisens vaktstuga i närheten.

Jan. 11, 2011. Deras kolossala historiska skuld.

Att det är oerhört svårt för oss i Väst att se och tolka vad som händer i Ryssland är helt klart. Missförstånden har varit många. Vladislav Savic, som hittas både i Sveriges radio och FN, har skrivit "Vladimir Putin och rysskräcken" utgiven 2010, tar som exempel upp presidentvalet i Ryssland 1996, när Jeltsin omvaldes.

Det visade sig vid parlamentsvalet i december 1995 att kommunisterna och deras stödpartier dominerade duman.Viktor Tjernomyrdin med partiet "Vårt Hem Ryssland" fick bara 10 %. Extremnationalisterna med Vladimir Zjirinovskij blev det näst största partiet.

Jeltsin var under den här tiden redan svårt alkoholiserad och kunde inte styra riket. TV hade visat honom berusad både i USA hos Bill Clinton, i Sverige och på andra ställen. Förtroendet för presidenten var mycket litet i Ryssland. Jeltsin funderade på att införa undantagstillstånd, men avråddes. Istället insåg man mediernas roll. Oligarkerna, de som skickligt hade skott sig på statens egendomar ägde också medier. Två av dem ägde en rad viktiga kanaler. De skrev under ett hemligt avtal med Jeltsin om vem som skulle få komma fram och hur de skulle presenteras. Kommunisterna skulle inte alls synas i TV. Yttrandefrihet och demokrati fick stryka på foten.

Savic citerar den svenskspråkige journalisten Fjodor Ljukanov: Det visar hur naiva och orealistiska vi var i början av 1990-talet, när vi trodde att Ryssland skulle bli en demokrati inom ett par år, som Estland och Tjeckien. ... Det var första gången i historien som man snabbt försökte omvandla ett land, som har psykologin, funktionen och storleken som en stormakt. ... Men oligarkerna och den dåvarande makteliten missbrukade demokratin och de enorma förväntningar som samhället hade. Detta är deras kolossala historiska skuld.

Så genomfördes valet. En rad svenka riksdagsmän och -kvinnor hade kommit för att följa dumavalet och presidentvalet. Bl.a. dåvarande folkpartiledaren Lars Leijonborg. "Det har gått bra vid de lokaler som vi besökt. Demokratin är på rätt väg som jag ser det. Och de andra höll med honom. Så grundlurades Väst.

I kapitlet om Putins barndom måste jag också kommentera Savics berättelse om pappa Putin.
Fadern Valdimir hade utkommenderats till fronten under andra världskriget. .. Han hamnade sedermera inom den dåvarande sovjetiska säkerhetstjänsten NKVD, med uppdrag att utföra sabotage bakom tyskarnas linje. ... Under ett uppdrag i Estland var han nära att bli tillfångatagen och dödad. Tillsammans med 27 sovjetiska soldater hade Vladimir luftlandsatts på den estniska ön Ösel för att utföra olika sabotagedåd. De blev upptäckta av lokalbefolkningen: Det var ester som gav dem mat men sedan lämnade ut dem åt tyskarna. ... Bara 4 av de 28 soldaterna överlevde" skriver Putin i sin memoarbok. ... Möjligen förklaras faderns erfarenheter från andra världskriget Vladimir Putins lite avoga inställning till den estniska lokalbefolkningen.

Observera att Fadern Putin var en fiende till Estland som brände och förstörde folkets egendomar. Om han utförde våldtäckter vet jag absolut inget om, men det var vanligt annars. Efter ett år i helvetet förorsakat av sovjeterna var esterna livrädda för dem och självklart meddelade de tyskarna. Kom ihåg att han var i egenskap av "myndighetsperson" i ett land de sargat och brännt. Ja, jag blir så upprörd.

I dag talar man om att Moskva tagit till de "mjuka" stridsvapnen. Förtal och manipulationer gäller numera i förhållandet med esterna och flera andraländer. Det förekommer i radio, TV och filmer. I skolan och på universiteten.

 

Hanno berättade i dag att han talat med väldigt många ryssar sedan vi sågs senast. Han berättade:

I Königsberg får de meniga ryska soldatena lära sig att Ryssland byggde upp Königsbeg, sedan togs landsdelen av Tyskarna som förstörde mycket, nu har Ryssland tagit tillbaka sitt område.

Under sovjettiden fick ryska turistgrupper in Tallinn fick lära sig att innan Peter den store kom till staden var området öde. Det var Peter som byggde staden. (Det hörde Hanno med egna öron)

Ryssarna skulle till varje pris lära sig att de var det mest framstående folket i världen. Detta fotsätter än i dag både i Ryssland och i de länder ryssar bor. I Estland antar man att ca 20 % av de estniska ryssarna tror på den ryska propagandan. De övriga är försiktiga med vad de säger offentligt, men inom ” skål och vägg” skakar de på huvudet.

 


Jan.10, 2011 Inga ester får äga mark i Ryssland

I dag fick vi veta att inga ester får äga mark i Ryssland enligt ett beslut av Rysslands premiärminister. Den ryske ambassadören i Tallinn är kallad för att förklara sig. (Vad händer om esterna skulle fatta samma beslut om ryssar och mark? Nej, det gör de inte.)

Hanno jämför Edgar Savisaar med Trotskij. Lika dogmatisk. Kan manipulera människor med sitt sätt att tala. Förresten har hans unga kvinnliga medarbetare, som jag just glömt namnet på, men som allmänt kallas Savisaars accessoar, i tidningen krävt att president Ilves ska be Savisaar om ursäkt för hans uttalanden i årsintervjun. Presidenten har inte svarat, men en känd historiker kräver att accessoaren offentligt ska be presidenten om ursäkt för att hon inget förstår.

---Dmitrij Trenin är säkerhetspolitisk analytiker vid Carnegiestiftelsens institut i Moskva

och är väl insatt i den centrala frågan om den politiska makten i dagens Ryssland.

Nästa kapitel ur boken "Om Ryssland" jag ska skriva om har alltså Dmitrij Trenin skrivit. Han tar upp den frågan som egentligen har nämnts i alla kapitel nämligen vad Väst gjort och vad som var rätt, och vad som var fel. Han inleder med att kommentera bokens titel "Om Ryssland", påminner om det sovjetiska kommunistpartiets resolutioner rörande individer, institutioner eller till och med hela länder, som ibland innebar skillnaden mellan liv och död för den berörda parten.
Sedan undrar han varför så många engagerar sig i frågan om ett enskilt land. Det är knappast möjligt för någon att förändra landet. De måste göra det själva. Kanske borde EU istället fundera över sin långsiktiga strategi gentemot Ryssland.

Väst har engagerat sig två gånger efter Sovjets kollaps. Första gången, 1991, ville man integrera Ryssland i Väst. Meningen var att Ryssland skulle utvecklas till ett land med Europas ekonomiska, politiska och sociala principer. Det höll i två år. 1998 efter Rysslands kollaps var det ingen tvekan om att man misslyckats. Nästa försök 2001, ville man integrera Ryssland med Väst i ett partnerskap. 2007 höll Putin ett tal vid Wehrkundekonferensen där väst fick fullständigt klart för sig, att det försöketv också var misslyckat.
Att Europa ska ge sig in i en strid för att demokratisera Ryssland menar Trenin är helt fel. Istället kan man dra följande slutsatser:
1. Rysslands utveckling rör sig förvisso bort från kommunismen och i riktning mot kapitalismen, men dess "slutliga" form och gestalt är inte lika tydliga.
2.
Likheten med tsarens sista tid: Kapitalismen är verklig men grovt tillyxad. Det auktoritära styret är lika verkligt, och kvävande. Byråkratin är allsmäktig. Duman är en representativ församling, inget parlament. Medierna är halvfria. ... Om Ryssland återigen (som under tsaren) misslyckas med att moderniseras, nu för en postindustriell värld kommer landet att gå en dyster framtid till mötes.
3. Ryssland har upphört att vara ett imperium ... och har nu på inrikesplanet omdefinierat sig som en multietnisk nationalstat, och internationellt som en stormakt. Detta har manifesterats dels i en påtaglig uppgång för nationalismen, inklusive dess oundvikliga överdrifter: chauvinism, rasism och främlingsfientlighet, dels i utövandet av en hårdhänt stormaktspolitik, särskilt mot de närmaste grannarna.
4. Rysslands affärer handlar om Ryssland, och inte längre om imperiet. Och ingen annan ska lägga sig i Rysslands affärer. ... Det finns inga ärkefiender, och inte heller några kära vänner, alla betraktas som partners ... ingen särskild värme.
5. Medan Ryssland har lyfts av ett kraftigt inflöde av oljepengar... har ett visst övermod återkommit ... Detta övermod, nu kombination med byråkratins okänslighet och hemlighetsmakeri, har gjort Ryssland till en besvärlig gestalt på den internationella scenen.

... Den väsentliga obalansen i relationen
(mellan R och Väst) pressar emellertid Ryssland till assymetriska strategier, vilket per definition innebär att trotsa spelreglerna.

Nej nej, det var bara början...

Förresten, Ryssland har beställt det enorma krisgsfartyget i sju ex. av Frankrike. Köpesumman är astronomisk, fartygen tar mängder av tanks och soldater. Varför det?

Jan. 9, 2011 Ja, ni förstår ju att jag främst tänker på Stalin.

Svaret på gåtan var naturligtvis Machiavelli (1469 - 2527, Florens) precis som Brorsan säger. Och visst är det använt många gånger.

Machiavelli ville vägleda framtida härskare och menade att folket gynnades av en stark makt; att folket präglas av hänsynslöshet och ovisshet förstod han aldrig.

Ja, ni förstår ju att jag främst tänker på Stalin. Det så tydligt är hans sätt att agera som kan avläsas i punkterna. Här är de tydligaste exemplen på Stalins sätt att använda sin makt:

2. Det är säkrare att vara fruktad än älskad.

4. En klok ledare ska inte hålla sitt ord om det kan skada honom själv.

5. Den som hjälper någon annan till makten förgör sig själv.

6. Man bör antingen vinna människorna för sn sak eller utrota dem. (ja, om han brydde sig om människorna, det vet jag inte)

7. Skadar man någon ska det vara så grundligt att man inte behöver frukta hämnd.

8. Det bästa sättet att värdera en fiende på, är att se på männen omkring honom. (ja)

9. En ledare bör vara en räv för att känna snaran och ett lejon för att skrämma vargarna. (ja)

Men det finns fler galna makthavare.

Och Mattias, apropå din kommentar, jag tror att det krävs väldigt mycket av människor för att de ska kunna stänga ute all fruktan i den världen och visa sina barn kärlek. Självklart fanns det sådana föräldrar, men kanske inte så många. Barnen uppmanades att skvallra på sina föräldrar om de på något vis var "folkfiender", vilket också skapade oro i familjer. Det är så djävulskt.

---
Och så till dagens Aktuaalne Kaamera:

En ny skandal har seglat upp i Tallinn. Det är Savisaars speciella polis, de s.k. municipalpolisernas chef Priit Lantin som har avslöjats ta emot mutor. Han kunde köpas så att man slapp betala böter för felparkering, för att man inte betalt bussbiljetten, för att man inte skött snöborttagning på sn del av jorden o.s.v. Stadsförvaltningen vill inte uttala sig, de förklarar bara att man ingenting vet, men vice chef på m-polisen Filatov är upprörd över avslöjandet.

Det har varit många olyckor pga. tövädret som vi haft i dag. När snön gled nerför hustaket hos oss, då dånade det och hela huset skakade, och så stora snövallar har vi aldrig haft på tomten. Men ingen skadades hos oss. I Rakvere fick en kvinna en stor istapp i huvudet och en 8-årig begravdes under snö som gled av taken i Väike Maarja, men ingen av dem skadades allvarligt. Den lilla flickans pappa letade skrattande fram sin dotter. Annars är det flera bilar som demolerats i städerna av nedfallande snön, som är mycket tung pga vattenmängden nu i tövädret.


Kompositören och dirigenten Urmas Sisak blev 2010 års musiker.

Det dansades genom Gamla Stan i Tallinn i dag, och den dansen ska fortsätta genom hela Tallinn.

Under vecka har det stora naturligtvis varit den nya valutan. Men det hela har gått bra. Den sedel som de flesta saknar är 100-kroonsedeln, den s.k. Koidulan (ungefär som vår Selma):
I Estland är det fortfarande så att det kommer hem en kvinna med pensionen. I alla fall fick vi se det på TV. Hon räknade upp en gammal kvinnas pension i Euro, och kvinnan förklarade att hon tycker det är bra.

Vi fick också veta av finansministern att hälften av alla pengar som låg i madrasserna nu är växlade!

Om Savisaar: hans parti Keskerakond gillar honom fortfarande.

Inflationen under 2010 var 5,7 %. Man räknar med att den ska vara 0 under första halvåret 2011.

Nästa vecka sitter Estland med i en konferens om världens ekonomi eftersom Estland är med i EU. Utan EU hade de inte deltagit. Men, de vet mycket väl, att Estland är ett så litet land, att deras betydelse är liten. Kommer man ihåg det, då klarar man sig.

Vi räknar med fortsatt halka med glashala vägar i landet.


Jan. 8, 2011 Nu ska jag avsluta essän om litteraturens betydelse i Ryssland

Nu ska jag avsluta essän om litteraturens betydelse i Ryssland, skriven av Anderej Zorin.

Det var alltså bara i böckernas värld man kunde få uttrycka sina åsikter i Rysslands censurerade värld under tsartiden. Litteraturen fick därför en stor betydelse, och uttolkningar blev viktiga. Under 1700-talet anammades den västeuropeiska kulturinstitutionen: litteratur i den ryska världen. Litteraturen fick större betydelse där än i väst. Vi läste med förvåning och stort intresse Dostojevskij och andra, och förundrades av mystiken. De gav oss vår bild av Ryssland.

Själva fick de klart för sig att en förvandling av landet var nödvändigt, och att det skulle komma något gott ur den.

Att den ryska människan är speciell lyckades Dostojevskij verkligen föra fram i sin sista essä: Pusjkintal som han höll när Pusjkinmonumentet avtäcktes i Moskva 1880. Dostojevskij sa att ...Han såg Pusjkins och därmed hela Rysslands unika karaktär i den enastående förmågan att förstå andra nationer bättre än dessa nationer förstår sig själva.
Denna analys hade också en tydlig politisk dimension - den nation som kan förstå alla andra nationer är en naturlig ledare för världssamfundet. Hyllandet av Pusjkins universella geni blir en tunt maskerad legitimering av Rysslands imperialistiska mål.
Sedan citerade Dostojevskij författaren Fjodor Tiutjev: "Låt gå för att vår jord är fattig, men till denna fattiga jord nedsteg välsignade och i en träls gestalt Kristus. Varför skulle inte hans sista ord finnas inom oss? - ...De sista skulle än en gång bli de första.

Ur denna visshet föddes den kommunistiska revolutionen i Ryssland.

---

Nu ska jag ge er en gåta.
Vem har slagit fast dessa punkter. På vilka ställen har vi sett dem användas? (Svar får ni i morgon.)

1. Krig kan inte undvikas - det kan endast skjutas upp till din fiendes fördel.

2. Det är säkrare att vara fruktad än älskad.

3. Var alltid beväpnad.

4. En klok ledare ska inte hålla sitt ord om det kan skada honom själv.

5. Den som hjälper någon annan till makten förgör sig själv.

6. Man bör antingen vinna människorna för sn sak eller utrota dem.

7. Skadar man någon ska det vara så grundligt att man inte behöver frukta hämnd.

8. Det bästa sättet att värdera en fiende på, är att se på männen omkring honom.

9. En ledare bör vara en räv för att känna snaran och ett lejon för att skrämma vargarna.

 

Jan. 7, 2011 Det är problem med sophämtningen på grund av det enorma snömängden

I dag fick vi bjuda på kaffe. Grannen Aivar kom på besök. Han bor några hus längre bort. Han berättade att han har växt upp på barnhem. Hans föräldrar söp och kunde inte ta hand om honom, så han placerades först hos morföräldrarna i Väike Maarja. De dog när han var sju år, 1981, och han ärvde deras hus. Men han blev övertalad att sälja huset för 7000 Rubel, som han aldrig fick. Någon lurade den lille sjuåringen. Nu försöker han få rättelse, men det är svårt. Huset såldes ju...
Han berättade om hur de arbetslösa utnyttjas av arbetsgivare. De får svarta löner och inget socialt skydd. Han hoppas få ett riktigt arbete förstås. För några år sedan drabbades han av halvsidig förlamning, som inte är så ovanligt i trakten. Förlamningen har släppt, men istället har han ont i blodådror. Han behöver vara i ständig rörelse. Han satt dock snällt och drack kaffe med oss.

---

Aktuaalne Kaamera i kväll:

Influensorna har slagit till. Det är både svininfluensa och andra influensor. Läkarna rekommenderar att alla vaccinerar sig. Jag minns från förra året att det var inte så många som gjorde det. De trodde helt enkelt inte att det fungerade, och det var inte så många som blev sjuka. Kanske de gör det i år i alla fall. Vi får se. Vi själva har redan gjort det i Sverige.

Det är problem med sophämtningen på grund av det enorma snömängden. Bilarna kommer inte fram. Savisaar, borgmästaren i Tallinn, ni vet, har nu erkänt att det är problem. Det meddelas också att Keskerakond, Savisaars parti, har betalat skulder i dagarna. (Var fick de pengar ifrån? Hm.)

Bilförsäljningen ökar. Det är lång kö efter fyrhjulsdrivna bilar. Jag vet varför!

I dag är det den ortodoxa kyrkand julfirande. Ortodoxa kyrkans stora helg. Vi fick se president Medvedev med fru i en kyrka; premiärminister Putin i en annan och i en tredje  presidenten i Ukraina, Viktor Jusjtjenko.


Två utställningar ska man se just nu. Först i Valga kan man se fotografier av "levande och döda hus" dvs fungerande hus och ruiner över hela Esytland. Bilderna är tagna dels av en professionell fotograf med en riktig proffskamera, och en arkitekt som tagit bilder med sin mobil, och det visar sig att kvalitén på mobilbilderna är högre än proffsen.
Den andra utställningen är bilder och föremål som ska visa vad som är typiskt estniskt. Den fiinns i Rahvamuuseum i Tartu. Det var bilder ritade och målade både av ban och vuxna. Några besäökare blev tillfrågade om vad de ansåg var viktigast. Båda svarade: Estniska kronan.

I går läste vi Postimees noga:

Tyska F-4f Phantom har övertagit bevakningen av Baltikum i fyra månader. Sex plan flyger ständigt över området. Sedan Nato-inträdet har baltiskt luftrum vaktats av Belgien, Danmark, England, Norge, Holland, Tyskland, USA, Turkiet, Spanien, Belgien, Frankrike och Polen. Detta kommer fortsätta tills de baltiska staterna har byggt upp sitt eget flygvapen.

Tallink har ökat sitt passagerarantal med 17 % år 2010.

Estniska ambassadören i Ryssland var tvungen att poängtera att det estniska Euromyntet visar dagens estniska gränser, efter ett påhopp från den i Estland verksamme ryske juristen Sergei Seredenko, som kallar sig Rysslands ombudsman i Estland. Serendenko meddelade "felet" till Rysslands ambassadör i Tallinn, Juri Merzljakov. Seredenko påstod att mynten visade gränserna som de var i fredsöverenskommelsen i Tartu i feb. 1920. Enligt S. har esterna stulit rysk jord på sina mynt.!! Så är naturligtvis inte fallet. Vi frågar: Vem har stulit vad?

Chefen för Simon Wiesenthalcentret i New York, Efraim Zuroff låter meddela att kommunismens brott på intet sätt är jämförbara med Förintelsen.!!?? Z kritiserar ofta de baltiska staterna som menar att nazismens och kommunismens brott är jämförbara. Z menar att Vi får aldrig glömma, att de baltiska rikena stödde Hitler aktivt i judeutrotningen. Denna Z:s utsaga faller inte i god jord i Estland, det enda land som någonsin gett judarna autonomi, vilket skedde under den första frihetstiden. Z har tidigare försökt få de baltiska staterna att betala enorma skadestånd till staten Israel, vilket ej lyckats. (Jag har tidigare kommenterat sådana uttalanden, 23 maj 2010, 25 okt 2009)

Tandläkarna i E klagar över för få besök. Folk har helt enkelt inte råd. Det blir alltid tänderna som blir lidande under svåra tider.
Jan. 6, 2011. Vi präglas av olikheten.

Tack för kommentaren. Jag hade inte gått igenom bloggkonstruktionen helt och hållet, så jag hade alldeles missat att jag kunde skriva om mig själv. Nu har jag skrivit några rader om mig själv.


Den 11 november skrev jag om Mai Madison som arbetat som psykolog i Australien och betonat de första sju årens stora betydelse i en människas liv. Hon själv vet, eftersom hon levde största delen av sina sju år i det estniska flyktinglägret i Geislingen i Tyskland, och hon har hjälpt många i sitt arbete med den insikten. Det kan kännas som ett stort problem när man tänker på hur många barn som präglas av svält, krig, fattigdom och annat elände under sina första sju år. Ibland blir man bestört över människans ofullkomlighet. Vi är alla olika, vi tolkar verkligheten olika, och vi präglas av den olikheten.

Jan. 3, 2011. Ett besök i Tallinn.

Vi har haft en skön dag i dag. En långresa. Till Tallinn. Vi vågade inte åka på småvägar, så det blev den stora Narvavägen som var saltad och isfri. På hemvägen hade det varit en seriekrock som stoppade framfarten. Vi är ganska säkra på att den äldre herren som kört rakt in i en snövall inte hade några vinterdäck. En polis hjälpte honom ut från vallen och bilen slirade betänkligt.

I Tallinn var det fullt med folk. Vi började vår sightseeing på Stockmans. Det är numera rena NK. Höga priser och massor med märkesvaror. Vi köpte inget där. Däremot hörde vi ryska talas överallt, och det var det "vackra folket" som var där. Bokstavligt. Vackra alltså. De var så välklädda och fina att vi verkligen kände att vi var från landet.

Sedan orkade vi inte så mycket mer. hastigt ordnade vi det vi måste ordna. Och upptäckte att det är vissa problem med pengar just nu. Parkeringsautomaten var inte omgjord än. Den tog estniska sedlar, men bara mynt i Euro. Jag hade en Euro, men den var för stor, och de små mynten jag hade tog den inte. Jag hade växlat alla mina estniska sedlar utom ett par hundralappar, men apparaten gav inte pengar tillbaka. Man måste betala precis det som krävdes. Där stod vi. Men Ants hittade några femmor i sin plånbok, och vi kunde stå i tjugo minuter. Hå hå ja ja. Vi hann inte i alla fall, så vi åkte hem och ska vara bättre förberedda nästa gång.

Här är Expressens reportage om Savisaar: http://www.expressen.se/nyheter/1.2275710/spionskandal-skakar-estland

Jan. 2, 2011 "Riket är till för medborgaren, hans hem, hans familj."

I sitt nyårstal sa president Ilves: "Riket är till för medborgaren, hans hem, hans familj." Detta som kontrast till Stalin som tyckte att det bara var jobbigt med människor. "Inga människor, inga problem" sa han. Jag minns när det satt en stor banderoll utanför den ryska ambassaden i Tallinn i början av 90-talet där det stod just så: Inga människor - inga problem.

Förstod ni att det jag bl.a. ville säga när jag berättade om den ryskortodoxa kyrkan är, att den har väsentligen inte förändrats sedan den bildades. Den har en oerhört stor betydelse i Ryssland, och har alltid haft. Tsar Peter den store försökte minska betydelsen för kyrkan, och det var en av orsakerna till att han byggde den nya huvudstaden. Men han lyckades inte. Följden av det är att många förändringar som skett i den sk västvärlden aldrig hänt i det stora Ryska riket. Ingen reformationstid, ingen upplysningstid t.ex.

Esterna som ville utbilda sig under tsartiden kunde nästan bara välja att bli präster i den ortodoxa kyrkan. Så gjorde många i Ants morfars och mormors släkt. Frågan är hur allvarligt troende de var. Jag vet inte. Jag vet bara att det var en möjlighet till ett bättre liv bort från livegenskap och lantliv. Att sedan esterna tog steget från den ryska ortodoxa kyrkan och skapade den estniskortodoxa kyrkan istället är nog ett tecken på, att de kände sig främmande för kulturen i den ryska kyrkan.

Hanno berättade i dag att man har alltid vetat att Savisaar fått pengar från Ryssland; först nu har man bevis. Han tror att Savisaar klarar det här eftersom han "är" Keskerakond. Han har en förmåga att tal så att alla instämmer. Först efteråt kommer man underfund med vad men sagt. Partimedlemmarna kommr aldrig kräva hans avgång.

---
Boken ”Om Ryssland”Den ryskfödde professorn i Oxford Andrej Zorin
, i kapitlet "Slavofiler, västvänner och rysk litteratur" om nationalkaraktärer och framför allt om den ryska. Många akademiker anser tänkandet om en nationalkaraktär som historiska manifestationer och konstruerade identiteter, men Ryssland håller åter på att bygga upp och betona sin stat med de tankar som inleddes under 1830-talet. "Plats i världen", "historiska öde" och "unika andligheter".

Nu ska vi se i litteraturen. Där menar Zorin att man finner attv man kan hävda detta. Den tyske filosofen Johann Gottfried Herder formulerade tanken att nationen ska ses som en kollektiv person, dvs kulturen, språket och litteraturen är uttryck för nationens själ. (Den skulle återförena Tyskland.)

I Ryssland hade man efter Peter den store diskussioner om man var ett västligt eller ett östligt land. Pjotr Tjaadajev skrev i "Första Filosofiska brevet" 1836
Vi hör inte till någon av människosläktets stora familjer; vi är inte en del av vare sig Väst eller Öst, och vi har varken de enas eller de andras traditioner. Vi står så att säga utanför tiden; vi har inte fått del av mänsklighetens universella fostran.

Han var den första person som öppet utmanat läran om Ortodoxi-Autokrati-Nationalitet, och togs på stort allvar.
Och utmanade därmed utbildningsministern som lanserat denna idé, som innebar att den ryska nationaliteten är en tro på den härskande kyrkan och den rådande politiska ordningen och detta räddade landet från det förfalla som Väst gått igenom.
De västinfluerade menade att Ryssland skulle anpassa sig efter Väst med parlamentarisk demokrati, likhet inför lagen, ett nytt juridiskt system och fri press. (alltså i första hälften av 1800-talet)
Slavofilerna menade att man istället skulle gå tillbaka till bondekultur och ortodox religion och inte intressera sig för Väst.
Allt kontrollerades genom tsarregimens censur och direkt polisiära förtryck.Nikolaj Gogols (1809 - 1852) stora arbete "Döda själar" 1842 fick en stor betydelse då han försökte reda ut begreppen. Resultatet blev att båda grupperna menade att han gav dem rätt. Gogols Ryssland är ett land med djupgående brister, men han va också övertygad om att denna nation av döda själar är berättigad till något slags mystisk pånyttfödelse, inte trots sitt elände och sin hopplösa syndfullhet utan just på grund därav.Han anväder Jesu begrepp att "de sista ska vara de första" som gällde hela nationen.

Gogol och Tjaadajev menar att Rysslands främsta fördel låg i dess eftersläpning, samtidigt som de föreställde sig en dramatisk förvandling som en dag skulle låta deras land gå i spetsen för världens förenade nationer.

Jag ska fortsätta titta på Zorins essä, men så här långt kan vi förstå att Sovjetunionen var just den nya nation de förespått.


Jan. 1, 2011. Den ortodoxa kyrkan.

Det var en häftig nyårsafton. Det har aldrig tidigare varit så många raketer här runt vårt hus. I Tallinn var det magnifikt. Här är det http://www.err.ee/ext/popup.aspx?f=2&i=38338&mode=100 Titta och förundras.


---Per Arne Bodin är professor i slaviska språk vid Stockholms Universitet. Han är specialist på rysk kultur och den ortodoxa traditionen.


Den ortodoxa kyrkan har spelat en stor roll i Ryssland och spelar åter en stor roll. Både Putin och Medvedev har för säkerhets skull meddelat att de är troende ortodoxa. Drygt 80 % av alla ryssar säger sig vara ortodoxa, men bara hälften säger sig vara troende. Religionen är en fråga om identitet.

För att Stalin skulle få ”lend-leaseavtalet” krävde Rosevelt att kyrkorna och synagogorna skulle öppnas, liksom att officerranna skulle få sina gradbeteckningar på axelklaffarna tillbaka, vilket allt dittills varit förbjudet (min blogg den 24 okt.2010)

Under sovjettiden när ateism rådde, då tilläts vissa kyrkor vara öppna, men prästen skulle rapportera vilka som besökte kyrkan till KGB. Det var en präst som berättade det för oss 1978 i Tallinn. Den ortodoxa kyrkan har inte gjort upp med detta. När boken "Om Ryssland" skrevs, då var Alexej II fortfarande patriark. Han är numera död. Han ville bli begraven i Kuremäe klosterkyrkogård, men det tillät inte Putin eftersom det ligger i Estland.

Patriark Alexij (i världen: Alexej Michailovič Riidiger) föddes den 23 februari 1929 i Tallinn (Estland) i en djupt troende familj. Patriarkens far, Michail Alexandrovič Riidiger († 1962) var född i St. Petersburg, studerade vid en juridisk läroanstalt, genomgick gymnasiet i emigration i Estland, avslutade år 1940 en treårig teologisk utbildning i Tallinn och blev vigd till diakon och senare till präst; under 16 år var han kyrkoherde i Gudsmoderns födelses Kazanskij-kyrka i Tallinn och medlem och senare ordförande i stiftsrådet. Patriarkens mor, Elena Iosifovna Pisareva († 1959) var född i Reval (Tallinn) (från /ortodoxaktuellt).

För ca 1000 år sedan antog Kievriket kristendomen. Formellt var kyrkan underställd kyrkan i Konstantinopel, men år 1589 förklarade sig kyrkan i Moskva självständig och utsåg sin egen patriark.
Den ryska ortodoxa kyrkan skiljer sig från den västeuropeiska på flera punkter, som Ekéus förklarar:
1. Konservatism. Det viktigaste är att bevara traditionen och de eviga värdena. Den är baserad på en föreställning om beständighet och oföränderlighet, även om vissa förändringar skett under seklens gång.

En känd teolog: 

Pavel Florenskij,
född 21 januari 1882, 9 januari gammal rysk tid, i Azerbajdzjan, död 8 december 1937 i Gulag

Florenskij förklarade att "Vi är inte intresserade av samtiden, utan av evigheten."

I kyrkan talas kyrkoslaviska, ett språk inte många utom prästerna förstår. Den ortodoxa traditionen tycks utöva ett konservativt, fördröjande inflytande (på gott och ont) över rysk historia, kultur och mentalitet. Detta innebär att alla förändringar som uppträder blir traumatiska.
Denna konservatism är relaterad, å ena sidan, till det ryska sinnets upptagenhet av eviga frågor, och å den andra till politisk konservatism, bakåtsträveri, främlingsfientlighet och antisemitism. Den ortodoxa traditionen kan stå som sinnebild för ryskheten.

2. Den imperala konstanten.
Den bysantinska staten var ett imperium. Konstantinopels patriark är ekumenisk patriark, dvs. hela den bebodda världens patriark. Vid Konstantinopels fall 1453 utvecklades tron på Moskva som det tredje och sista Rom. ...Det nya ryska politiska etablissemanget och den ortodoxa kyrkan har samma uppfattning ... och kyrkan kan användas, så som också sker, för att legitimera politiska försök att bevara Ryssland som imperium.
Patriarken Antonius av Konstantinopel skrev 1397 till den ryske storfursten Basileios I: "Det är omöjligt att ha en kyrka utan ett imperium."
Vissa extrema ortodoxa ryska kretsar har därför en mycket positiv syn på Stalin. För dem var Lenin skurken och Stalin den som försökte återupprätta kyrkan (
i Ryssland är det bara några få som känner till lend-leasavtalet, eftersom det skulle kunna förringa Ryssland som den stora befriaren av Europa under andra världskrigt)). Man har tom. försökt få Stalin helgonförklarad.

3.
Symfoni
Övertygelsen att det finns en särskild relation mellan kyrkan och staten.
Religionerna sorteras i tre kategorier, med den ortodoxa kyrkan på första plats, historiskt traditionella religioner (islam,, buddism) på andra plats och i den tredje kategorin alla andra religiösa grupper.
Förutsättningen för lagen som antogs 1997 är: ... med erkännandet av den särskilda roll som ortodoxin haft i Rysslands historia och i tillblivelsen av dess andlighet och kultur; med respekt för kristendom, islam, buddhism, judendom och andra religioner, som utgör en väsentlig de av de ryska folkens historiska arv.
Det finns ett ömsesidigt intresse av att stärka kontakterna mellan staten och kyrkan.
Dock får presidenten inte glömma att ... en betydande minoritet i landet inte är ortodox...

4
. Den mystiska traditionen.
I det ryska arvet är den klassiska filosofin och teologin nästan helt frånvarande.  ... Denna frånvaro formuleras ibland som det medeltida Rysslands "intellektuella tystnad". Kyrkans liturgier är uppbyggda som ett religiöst "allkonstverk" av ikoner, hymner, processioner och rökelse, med syfte att upprätta en ömsesidig kontakt mellan himmel och jord.  gudstjänsten, med dess ytterst traditionellaform, kombineras ett bysantinskt arv med rysk nationell och folklig kultur.
Bodin betonar ikonens roll, då den är ...en manifestation av det gudomligas närvaro på jorden och ett vittnesbörd om Guds existens. Pavel Florinskij skrev "Gud existerar eftersom Andrej Rublovs Treenigheten existerar"

Den ryska kulturen är starkt påverkad av mixen av västeuropeiska former och det ryska ortodoxa intresset för eviga frågor som man kan se i den klassiska ryska romanen, i rysk konst och balett från sent 1800- och tidigt 1900-tal eller i Tarakovskijs filmer.
Jag tyckte det skulle bli spännande att se vad den ryska litteraturen kunde ge världen när muren föll. Jag längtade efter just den mystiken och hoppades att den skullekunna ge något annat än Disney till våra barn. Jag väntar fortfarande.

Sedan gäller det sovjettiden och den ortodoxa kyrkan. Hur tänker man om den? Bodin återger en text

När många av våra landsmän avsa sig Gud
och vände sig bort från Guds bud,
och gjorde uppror mot herren och hans smorde,
då drabbade Guds vrede den ryska jorden,
och mångas kärlek ebbade ut,
och våra bröders blod spilldes,
och det ryska folket skingrades över jordens yta.
Våra helgedomar bespottades,
svält och invasioner av främmande folk kom över oss,
och vi som förstod detta,
vi skymfades.
Med brustna hjärtan och fulla av ånger
ropar vi:
Förlåt oss och visa oss misskund!

De flesta av de nya  martyrerna är emellertid biskopar, präster och munkar, nunnor och lekmän som dött för sin tro.


Men även den ryskortodoxa kyrkan moderniseras. Man har insett fördelar med att samarbeta med affärsvärlden, som de också försöker påverka genom att predika moraliskt ansvar. Moskvapatriarkatet har hemsidor på nätet fyllda av information.

Från lovord när kyrkan åter kunde börja arbeta efter kommunismens fall kan man nu se att kyrkan kritiseras. När det nya skolämnet "Den ortodoxa kyrkans principer" presenterades protesterade 10 medlemmar av den ryska vetenskapsakademin, med dels viktig kritik, men även med sovjetisk ateism.

Bodins slutord:
... Men det mest fascinerande är att den ortodoxa kyrkan i så många avseenden utgör en levande medeltida institution, som överlever i ett postsovjetiskt Ryssland och i en postmodern värld.

Dock är den ortodoxa kyrka oreformerad , känner inte tll upplysningen och kan inte kommunisera på lika villkor med de västerländska kyrkorna.

 


RSS 2.0