dec 30, 2013 Testa kunskaperna om Estland.

Grattis Lettland

 

På onsdag tar Grekland över det roterande ordförandeskapet i EU, samtidigt blir Lettland det artonde landet med euro på banken.

Det är en nationell triumf för lilla Lettland som visat omvärlden att en tuff åtstramningspolitik och radikala lönesänkningar faktiskt fungerat som en väg ut ur krisen. Nu kommer belöningen i form av ett medlemskap i euroklubben. Det blir en kvalitetsstämpel på den lettiska ekonomin och som i sin tur inbjuder till investeringar och främjar landets export.

Många letter har naturligtvis fått gå igenom svåra umbäranden, arbetslösheten är fortfarande hög och i avgångshallen på flygplatsen i Riga köar människor på väg till jobben i andra EU-länder.

Men Lettland förtjänar respekt och ett grattis för sin saneringspolitik, och för sin målmedvetna strävan efter att platsa i eurolaget. Den så utskällda chockterapin har uppenbarligen fungerat i detta land. Kanske finns det en historisk förklaring; har man levt ett halvt sekel med en kommunistisk diktatur och lidit av planekonomins alla kriser så finns det en erfarenhet av att kunna möta motgångar. Och en tanke om att morgondagen nog ändå måste bli bättre.

(Expressen)

 

Rätt. Har man verkligen haft det svårt vet man vad det innebär och kan lättare se att det finns en ljusning om man anstränger sig och underkastar sig. Kanske var det därför de estniska ledarna såg det så självklart att också deras löner skulle sänkas när de övriga esterna fick sänkta löner. Jag tror inte de tänker “jag är värd det”. De anser att de arbetar för att alla ska få det bättre. De led alla tillsammans under ockupationen.

-----

På nätet hittar man en rolig sida med frågor om Estland. Faktiskt riktigt roligt!

http://quiz.mfa.ee/front/quiz_2013?restart=1

-----

Även de estniska tidningarna skriver om att Zlatan funderar på att sluta. Han måste vara en viktig person! Den där lile killen från Malmö.

-----

 

Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis och hans estniske kollega Andrus Ansip ska den första januari 2014 tillsammans inviga de första uttagsautomater i euro i Riga.

Lettland går med i euroområdet och de första eurosedlarna tas ut i automaterna vid statliga banken Citadele så snart klockorna slår midnatt. I ceremonin deltar lettiske finansministern Andris Vilks och bankens chef Ilmārs Rimšēvičs.

 Tallinn 2011.

 

Lettland kommer alltså att införa euron den 1 januari 2014, medan Estland ingick i eurozonen redan 2011 och då var Dombrovskis med i Estland den första dagen.

-----

För några år sedan, före ekonomiska krisen, sa ju Andrus Ansip att Estland skulle tillhöra de rikaste länderna i Europa inom 15 år. Det har man haft anledning att le åt. Men nu säger han nästan samma sak igen:

“Estland kan växa snabbt under de kommande 15 åren. Det finns inga enkla lösningar, säger han. För att se det måste man betrakta Estland på avstånd.

Det har varit lite si och så med ekonomin. Landet är så litet och vi är så beroende av andra länders ekonomi för vår export, säger han.  Nu menar han att ökningen kommer vara avhängig av den egna konsumtionen.

Under de senaste 15 åren har Estland haft den snabbast växande ekonomin. Varför skulle inte det fortsätta?

I flera år har löneökningarna följt inflationen, men inte i år. Vi har haft en löneökning på 9% och inflation på 1,5%.  

När vi jämför oss med Sverige och Finland ligger våra löner fortfarande lågt, men om vi fortsätter att växa som tidigare kommer det bli annorlúnda. Vi jämför oss med ekonomiska toppländer, men det är också länder med vilka vi delat våra öden i det förflutna.”

Om lönerna i Estland kommer upp i samma nivå som i Sverige och Finland, då kommer intresset att investera och ha företag i Estland bli mindre intressant. Hur blir det då?

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0