feb 28, 2013 Hesychasmen är en av de läror som betytt mest för rysk kulturhistoria och ryskt tänkande överhuvudtaget.

 
 
 
Att leva i ett land med en helt annan kultur än den man känner till är för det mesta en påfretstning. I alla fall om man inte lever där frivilligt.

Det som många i Sverige inte riktigt förstått är, att Ryssland är ett land med en helt annan kultur än Europa. Detta är inte ett rasistiskt uttalande utan fakta. I boken Ryssland. Ett annat Europa, Utbildningsradion, 1995, förklaras det på att så tydligt sätt. Det speciella är heyschasmen. Det har vi inte hört talas om förut, eller hur?

I Nestorskrönikan berättas om hur de slaviska folken sökte sin religion genom att besöka judiska, katolska och grekiskortodoxa gudstjänster. Den de fastnade för var den grekiska som beskrivs så:
...Vi veta icke om vi voro i himmelen eller på jorden. En sådan härlighet och skönhet finnes icke på jorden, och vi kunna icke förtälja det. Vi veta endast är där är Gud mitt bland människorna.
Glädje, fest och högtidlighet är utmärkande drag i deras religion.
 

De har ingen bibel. När man skulle ge kyrkann ett språk valde man det sydslaviska och skapade  kyrkoslaviskan. Till skillnad från de katolska gudstjänsterna som skedde på ett språk som inte så många förstod, var kyrkoslaviskan förstådd av alla. Till en början. Med åren försvann sydslaviskan som levande språk och ingen förstod längre vad som sas under gudstjänsterna. Man fick sina kunskaper istället från ikonerna, som förmedlade en innerlighet i sitt historieberättande.

Det som den ryska kyrkan aldrig fick med sig var grekiskan, det antika hedniska arvet, den antika filosofin, naturvetenskapen och skönlitteraturen. I öst var klostren enbart centra för andlighet och teologi. Där fanns absolut inget intresse för världslig kunskap. Någon skola blev det inte heller för barnen.
Kristnandet innebar att Ryssland anammade en bysantinsk högkultur men däremot inget bildningsväsende.

Detta är Renässansen: den period då medeltiden avslutades och antikens kulturarv sägs ha återuppväckts. Renässansen pågick från sent 1300-tal till början av 1600-talet och utgick särskilt från Italien. Den omfattar inte minst konst och litteratur som spreds med hjälp av boktryckarkonsten från sent 1400-tal. (Wikipedia)

Detta hände inte i Ryssland. Under Peter den store gick Ryssland direkt från medeltiden till upplysningstiden.
Det var under 1300- och 1400-talen som hesychasmen. en bysantinsk strömning, påverkade den ryska utvecklingen. Kärnan i denna fromhet var den inre bönen som oftast bestod av ett ständigt upprepande av en enda kort fras, den s.k. Jesusbönen: “Herre Jesus Kristus, Guds Son, förbarma Dig över oss.” Samtidigt andades man på ett speciellt sätt och satt i en speciell sittställning. Man mötte Gud. Allt påminner en del om yoga.
Hesychasmen är en av de läror som betytt mest för rysk kulturhistoria och ryskt tänkande överhuvudtaget.
Gud är ständigt närvarande både bland de heliga och på jorden. Ljuset betydde en direkt närvaro av det himmelska här på jorden. Ljuset var icke-skapat, en helt annan natur än solljuset, det fanns tillstädes i skapelsen. Mystiken blev materiell. Materien blir bärare av ett gudomligt innehåll.
I Ryssland kallas det det andra sydslaviska inflytandet när grekiska och bulgariska munkar förmedlade denna tro i landet.
Vad ryssarna alltså mottog från det sönderfallande Bysans var en utomordentligt djup kontemplativ mystik som bejakade livet men förnekade vardagen. /../ Det var en mystik som stod för en individuell fromhet, främmande för samhällslivets behov.

Detta är det Ryssland som redan Peter den store ville skulle försvinna in i en europeisk kultur. Därför byggde han Petersburg och såg till att Estland och Lettland fick sin tyska godsägare och sina köpmän. (Sedan skulle detsamma hända i hela riket, vilket inte hände.) Det gjorde också att kulturskillnaderna var stora redan under tsartiden, men när bolsjevikerna tog makten och nya idéer dök upp, då blev skillnaden avgrundsdjup.
Skulle vi i Sverige kunna tänka oss att behärskas av t.ex. en iransk regering med stark muslimsk tro? Skulle vi kunna ta över deras syn på människan- mannen och kvinnan- eller deras  syn på livet och levnadsregler? Jag tror inte det, men det var ungefär så för ester och letter när den sovjetiska kulturen la sin iskalla hand över de små länderna.

feb 27, 2013, EU:s van Rompuy och premiärminister Andrus Ansip möttes.

 
Postimees:
 
33 procent av den invandrade befolkningen i Estland talar ingen estniska alls. 18,7 procent av dem kan förstå språket i dagligt kommunikation, 16,5 procent kan tala estniska och 24,3 procent kan tala och skriva estniska, och endast 7,5 procent har estniskan som modersmål eller hemspråk.
53,1 procent av de ryska medborgare som bor i Estland kan inte tala estniska.
39 procent av dem med obestämt medborgarskap i Estland och 13,7 procent av övriga medborgare talar inte estniska.
All information om den invandrade befolkningen gäller åldersgruppen mellan 15 och 74 år.
-----

van Rompuy.

I mötet mellan EU:s van Rompuy och Estlands premiärminister Andrus Ansip diskuterades energifrågor, EU: s digitala agenda och det östliga partnerskapet. "Vi har samma åsikter i dessa frågor," sa van Rompuy.
Van Rompuy beskriver Estland som ett på många sätt bra exempel inte bara på hur krisen drabbade, utan också på hur man hanterar krisen. "När krisen började var Estland en av de hårdast drabbade. Därefter har ni gjort en imponerande återhämtning", sade han. "Ni har inte bara återskapat tillväxt, ni har även lyckats minska arbetslösheten. Därför är Estland en inspiration till hur man ska hantera en ekonomiska kris.”
Ordföranden för Europeiska rådet sade också att han tror att 2012 var en vändpunkt i krisen och att enligt hans åsikt är euroområdet inte längre i  kris. Men varken medlemsstaterna eller EU, eller euroområdet bör vara nöjda med det. "Det finns ingen väg tillbaka," sa van Rompuy.
"Vi måste också vara medvetna om att ekonomin reagerar med fördröjning. När den finansiella stabiliteten börjar komma tillbaka tar det tid innan den tar sig uttryck i mer förtroende, investeringar och tillväxt. Och efter det att tillväxten återvänder tar det också tid innan de positiva effekterna på sysselsättningen börjar komma.”
-----
 
Kyrkorna får statlig hjälp till renovering.

 

Staten har skapat ett nationellt program "För bevarande och utveckling av gudstjänstlokaler"'. För budgetåret 2013 har staten har staten avsatt en summa på 622 486 € för restaurering av gudstjänstlokaler som ska fördelas efter behov.

I Estland finns inte någon statskyrka, och de ofta små församlingarna har fått bekosta restaureringar efter bästa förmåga. Alldeles för många kyrkor står i behov av renovering. Vi måste komma ihåg att under den sovjetiska ockupationen skedde inga reparationer över huvud taget utan kyrkorna användes som motionslokaler eller magasin eller vad som helst och stod och förföll.


 
 Väike Maarja kyrkas tak ska restaureras i år med hjälp av statens pengar. 



En annan bild från kyrkan, det restaurerade fönstret.


feb 26, 2013, Müüriku gård där en familj Hoffmann levde.

 
 
I vår närhet finns Müüriku gård där en familj Hoffmann levde i ett par generationer. Min brevvän Jurgen som är ättling till Leontine Hoffmann samlar på material angående sina förfäder och har skickat mig ett polisprotokoll:

Leontine Hoffmanns överklagande av domslutet som Kriksskadekommissionen beslutat angående den vandaliserade lägenheten och stölden av silversaker under Frihetskriget. Överklagandet är daterat den 19 mars 1927.
När tyskarna lämnade den av bolsjevikerna ockuperade staden etablerades en kommunistisk stad i Narva 1918. http://en.wikipedia.org/wiki/Commune_of_the_Working_People_of_Estonia
Leontine bodde fortafarande i en femrumslägenhet ägd av Krenholms Väverifabrik. Hon fick i sista ögonblicket kunskap om kommunisternas ankomst och var därför tvungen att lämna alli “i Guds händer”.
Hon lyckades bara packa ner silversakerna i en plåtlåda som hon lämnade kvar på sitt kontor i fabriken, vilket hon menade var en säker förvaring.
Bolsjevikerna tog över lägenheten och bodde där i flera veckor, och när de gav sig av var allting bortflyttat. Lägenheten var tom även Krenholms kontor var plundrat, lådan öppnad och silversakerna var borta. Tjänstefolket hade ingen information om dem, så bolsjevikerna hade inga vittnen närvarande när de stal.

Detta var alltså den kommunistiska staden Narva som utropades till egen republik 1918. Det var de här männen som sedan under sin reträtt arkebuserade flera Rakverebor innan de försvann tillbaka in i Ryssland/Sovjet.
Så enkelt gick det att stjäla och förstöra; precis så som esterna drabbats så många gånger av under många århundraden i Estland.
------
Den mördade f.d. ryske spionen Alexander Litvinenkos rättegång blir troligen uppskjuten igen, skriver Postimees i dag. Ryssland utlämnar inte de två ryska män som är misstänkta för brottet.
-----
Ryska bilister har installerat automatkameror på sina bilar för att visa hur poliser kräver att få pengar för olika saker och för att visa att poliser medvetet framkallar krockar för att få mutor. Vid en sådan krock kunde vi se hur ett barn kastades ut ur den påkörda bilen. Korruptionen ska ju bekämpas. Men frågan är om det gäller all korruption.

feb 25, 2013, Aktuaalne Kaamera.

På kvällen i går var det presidentparets mottagning. Det var verkligen många som hälsade på dem. Alla ambassadörer, alla som utsetts till Årets någonting. Många företagare. Många vackra klänningar. Jag fastnade förstås för klänningar som de smyckat med broderier som vi annars hittar på folkdräkter. Jag njöt! Men det är svårt att hitta bilder på just de klänningarna.
 
I Aktuaalne Kaamera i kväll intervjuades en italienare i 40-årsålderna som har en tjänst på Tartu Universitet och talar mycket bra estniska. Det var roligt att se en europe som fastnat för Estland!
 
Man talade också om att Estland är i behov av reformer på det administrativa området. Det finns t.ex. för många kommuner som kostar mycket pengar i administration. Vi såg ett förslag för någon tid sedan att hela Saaremaa skulle bilda en enda kommun istället för alla småkommuner med varsin kommundirektör och alla andra på kommunkontoret. 
 
Några ester har tagit chansen att skicka in ett förslag till parlamentet där de säger att alla parlamentsledamöter ska ha akademisk utbildning och de ska bo i sitt valdistrikt.
Det är frestande att ställa sådana krav för att få fram ledamöter med kunskap och man vill ju gärna tro att de ska ha bättre förstånd än  människor utan utbildning. Att förslaget kommer upp kan ju också vara en följd av förhållandena under den sovjetiska ockupationen då inga adekvata utbildningskrav ställdes.
 
Några f.d. inrikesministrar har också föreslagit att den polis- och den gränspolischef som nu ska tillsättas ska få förhöras av parlamentet innan tjänsterna tillsätts.
 
Franska skådespelaren Gérard Depardieu skämmer ut sig genom att festa med den tjetjenske presidenten, som har många mord på sitt samvete, och tagit emot en femrumslägenhet av honom. Han har också uppträtt i skinnmössa med kommuniststjärnan.
 
 
Att elen blivit så mycket dyrare beror på att kostnaderna för den stora ombyggnad av elnäten som pågår och att investeringar har blivit tre gånger dyrare än beräknat.
 
 
 
 
 
 

feb 24, 2013, Nationaldagen

Nationaldagsfirandet i Estland började enligt traditionen med parad på Frihetstorget.
 
Inför paraden intervjuades bl.a. en äldre estnisk historiker. Han berättade om att när han gick i skolan pendlade den historiska sanningen beroende vem som hade makten i landet. Ibland var ryssen skurk ibland tysken o.s.v. Det betonar just att någon sanning finns inte. Allt är bedömningar beroende på vem som berättar och i vilken tid det berättas.
Genomgående talades det om att ingen est kommer tillåta ett nytt hot utan att försvara sitt land.
-----
Vem har rätt till ett landområde? Ryssarna anser att Estland är deras eftersom de ockuperade landet under sammanlagt knappt 250 år. De många tusen år Estland var helt oberoende och fritt räknas inte i deras värld.
Jag läste en artikel om att Transylvanien räknas som Ungerns vagga, men nu tillhör Rumänien. Kiev i Ukraina räknar ryssarna som sin vagga. Kommer vi aldrig slippa krig i framtiden? Inte som det ser ut nu.
 
 
Paraden visade upp alla moderna militära vapen och fordon som Estland har numera. Det är en synnerligen stor skillnad mot vad vi fick se i början av 1990-talet.
 -----
 
I Väike Maarja tilldelades Marju Metsman, museets chef, medalj i egenskap av Årets kulturperson i kommunen.
-----
 
 
Ambassadör Palmstierna m. hustru.
 
Nordiskt firande av Estlands Självständighetsdag Ambassadör Jan Palmstierna och hans hustru Elsebeth kunde välkomna ett fullt hus till Svenska Ambassaden i Tallinn torsdag den 21 februari i samband med årets traditionella Nordiska firande av Estlands Självständighetsdag. - "Välkomna till Svenska Ambassaden för att uppmärksamma de första 95 åren av Estlands självständighet som inträffar inom bara några dagar. den 24 februari. Jag är glad över att ha medlemmar i de fyra Nordiska Handelskamrarna i Estland här idag, tillsammans med mina Nordiska och Baltiska kollegor, samt kollegor från Estlands Utrikesministerium. Palju õnne vabariigi aastapäevaks!", sa Jan Palmstierna i sitt tal som fokuserade på det Nordisk-Baltiska samarbetet inom Nordiska Ministerrådet och Nordic-Baltic 8 samarbetet. Svenska Handelskammaren i Estland och Sveriges Ambassad har lagt upp bilder från evenemanget på sina respektive websiter. SOV-Estland lyckönskar och gratulerar Estland på den 95:e Självständighetsdagen!
 
http://www.sov.ee
 

feb 22, 2013, historieundervisning på ryskt vis.

Postimees:

Putin vill kontrollera undervisningen i Ryssland. Historieundervisningen måste grundas på den ryska "sanningen",
Putin kräver en korrekt historiebok.

Rysslands president Vladimir Putin anser gymnasieskolorna måste utveckla en gemensam lärobok i historia som är skriven på ryska där tolkningar av slutsatsen är tydlig.
Putin sade att de nya läroböckerna utformas för olika åldersgrupper, men inom ramen för ett och samma koncept. «Konkreta exempel på att Rysslands kommer att fortgående bestå av olika nationer, kulturer och traditioner."
Putin menar att skolan spelar en viktig roll i de kulturella relationerna mellan de olika etniska minoriteterna. "Detta är en minnesskatt, och ett komplext och kreativt arbete, som måste uppfylla våra barns intressen och behov och även modern social verklighet."
För ett år sedan sa han att historieböckerna är skrivna på ett sådant sätt att de "får håret att resa sig på huvudet."
Putin anser att utbildnings- och vetenskapsministeriet ska stärka kontrollen över läroböckerna.
Ansvarige ministern menar att lärare måste kunna välja mellan olika läroböcker, men så många som finns för närvarande är inte nödvändigt.
Historikern Natalya Basovskaja berättade radiostationen Ekho Moskvy att en verklig lärobok inte åstadkoms via skriftliga överenskommelser med myndigheterna.
Enligt Basovskaja försöker makten göra något positivt, eftersom man alltför ofta får höra orden "korruption", "mutor" och liknande.
-----
Yana Toom försvarar sig. Hon har inte sagt att estniskan är ett utdöende språk...
 
 

Yana Toom: Jag har inte sagt något felaktigt!

Varför stavar du ditt namn med Y, tidigare stavade du med J?
Det var tidigare med J, ja, men jag hade ryskt medborgarskap, och de har andra bokstäver. Sedan, när jag fick mitt estniska pass, behandlades min önskan att göra en namnändring. Men det skulle kosta pengar och jag anser att skillnaden inte betyder något.
Estland är min födelseort. Tallinn är min hemstad. Jag är så förtjust i detta. Detta är den plats där jag vill leva.
Homeland, fosterland; men finns här något bra i detta system, på det sätt människor lever i Estland?
Jag skrev på det temat i Den za Dnjomile att det är på gott och ont. För banker och post t.ex.är autonomi det bästa för att uppnå och behålla Europeiska unionen vi har ...
Du är för estniska i Europeiska unionen?
Absolut.
Du sa det redan i den ökända artikeln att estniska inte ...
Jag är en intelligent person och uttrycker mig i enkla meningar. Vi pratade i över tre timmar. Min idé var att det inte är någon mening att kämpa mot kulturer. I dagens kultur kan krig i Europa inte vara ett vinnande koncept.

 -----

Tänk nu:

I Israel bor en ganska stor grupp rikstyskar, ca 20 % av befolkningen. De ser till att komma in i parlamentet. Många av dem är ofta i Tyskland och berättar hur eländigt det är för tyskar i Israel. Med hjälp av den tyska regeringen kräver de att historieböckerna ska ändras. T.ex. började Andra Världskriget inte 1939 utan 1941. Själva hade de ingen del i det. Det var Sovjetunionen som startade allt. Hebreiskan bör helst försvinna eftersom t yskan är ett mångtusenårigt kulturspråk. Israelerna bör genast sluta med sina s.k. frihetsmarscher där de som kämpade mot Tyskland hyllas. På alla tyska beskickningar i hela världen talar man i bisatser (det är det som är finurligt) om Israel som en fascistisk stat. När man talar med israeler på gatan som säger att tyskarna ska lämna Israel och återvända till Tyskland, då beskylls de för rasism och att vara underlägsna människor. Dessutom påpekar tyskarna i tid och otid att det ariska blodet är renare än något annat blod. Israelerna är i praktiken underlägsna varelser. För att inte tala om den gången ordföranden i det tyska parlamentet slog sig in i israelernas parlament och skrek att den israeliska regeringen "måste avgå eftersom de har skymfat Tyskland när de flyttade en staty och några soldatgravar från en plats i centrum till en krigskyrkogård i närheten!!" Osv. osv. osv... Vem skulle orka med sådant? Jo, esterna och letterna ska orka med den ryska chauvinismen och när de protesterar kallas de fascister av stora delar av världen. Hur kommer det sig?

-----

I Estland säljs hästkött öppet. Man är mycket förtjust i riktigt, äkta, oförfalskat hästkött.


feb 21, 2013, senaste nytt.

Peep Peterson
LO i Estland har valt en ny ordförande. Peep Peterson heter han. Han kommer från Transport- och vägarbetareförbundet. Han har varit ordförande för Unga Socialdemokrater 1994-1998.
Den förre LO-ordföranden blir riksmedlare.
Sjöfolksförbundets ordförande säger att det är viktigt att höja människornas medvetenhet om det fackliga arbetet och dess betydelse. Under den första friheten var man medveten om den, men när Sovjet tog landet, då försvann allt sådant och de fackliga ledarna sköts med nackskott och aktiva medlemmar deporterades till Sibirien.
Vid demonstrationer och parader använder fackföreningarna aldrig röda flaggor. Istället är flaggorna vita med ett klubbmärke centralt placerat.
 
Ni har väl hört att Bulgariens regering har avgått i dag på grund av höga elpriser. Nu kräver Edgar Savisaars parti Keskerakond att även Estlands regering ska avgå av samma skäl. "De hade lovat skattesänkning och därmed sänkta elpriser, men de har inte sänkt skatten!"
 
I dag var det utrikespolitisk debatt i parlamentet. Utrikesminister Paet la fram regeringens utrikespolitiska program. Efteråt klagade Socialdemokraternas Sven Mikser över att han bara talat om EU och Europa. Han sa inget om våra östra grannar Ryssland, Georgien etc.
 
Vi fick också se ett tal av Putin där han menade att de måste framhålla Rysslands mjuka sidor också.
När det gäller Estland sa han att det ryska språket måste få sin naturliga plats där. Den ryska kulturen är mycket mäktig! För att förhållandena mellan länderna ska förbättras måste esterna sluta med sina SS-marcher(sic!)!
Så var det med de goda tiderna som Putin lovat. Estland har högtider för att hedra de ester som dött på båda sidor i andra världskriget. De hyllar inte Hitler eller nazisterna, inte heller Stalin och Röda armén, nej de vill hedra esterna helt enkelt. De ester som gjorde vad de ansåg vara rätt för att Estland skulle överleva som fri stat.
 
I Tartu har man beslutat att antalet doktorsavhandlingar på det engelska språket ska ökas, men det viktiga då är att det måste finnas en mycket informativ sammanställning på estniska bifogad avhandlingen. Den ska vara så bra skriven att den kan användas i undervisningen.
Det är just nu 3 % av studenterna som läser på engelska i Tartu.
 
Boken
 
En viktig bok har getts ut. Eesti Ajaloolised Kõned/Historiska föredrag i Estland, skriven av Maarja Keskpaik. Boken vill visa hur folket och makten var/är i samklang under det sena 1800-talet och frihetsåren. Den har blivit mycket väl mottagen och Heinz Valk, estnisk konstnär och författare som myntade uttrycket "Den sjungande revolutionen" och uttrycket "Ükskord me võidame niikuinii", "En dag vinner vi i alla fall!" Han berättade för oss att han kan många tal mer eller mindre utantill som hölls vid den sjungande revolutionen och framåt, och han var påtagligt rörd när han talade om boken.
 

Drottningen och faderns nazism.

Drottningen häcklas för faderns nazism. Men de som hyllar de kommunistiska mördarna behöver inte ens be om ursäkt. De härjar fritt.

feb 20, 2013 Gissa var världens första snabbladdare för elbilar finns.

 
 
Estonian Air ska undersökas av EU. Man menar att staten får inte ge bidrag till ett flygbolag mer än en gång på tio år, men Estonian Air har fått stora statliga bidrag tre gånger sedan 2008. Flygbolaget har satsat stort på nya flygplan och är nära en konkurs.

Esterna är nöjda med landets sjukvård trotsa att det varit ont om sjukhusplatser under den senaste tiden. 71 % av esterna säger sig vara nöjda. Många söker sig dock till privatvården. Ibland kan de få vänta upp till två månader för specialistvård.
Vi har bara goda erfarenheter av den estniska sjukvården. Vi får komma till husläkaren samma dag eller dagen efter. De kan också skicka ambulansvårdare hem för att kolla hur man mår. Det har vi också varit med om.

Gissa var världens första snabbladdare för elbilar finns. Ni kan aldrig gissa rätt! Jo, det är klart att det är i Estland! Man har nu bestämt att det ska stå en laddare var 4:e mil på de stora lederna i Estland.
 
En gård på Runö.

Den lilla ön Runö i Rigabukten där det inte bor mer än ett par hundra invånare och som var en ö för estlandssvenskar under flera hundra år, vill som kommun bli sammanslagen med Tallinn av ekonomiska skäl. Men parlamentet menar att det inte kan gå till på det viset slår ifrån sig, så det blir nog inte så. De menar att det kan jämföras med att Estland skulle ansöka opm att bli stat nr 51 i USA.

I de bostadsområden som byggdes under sovjetåren har man inte tänkt på parkeringsplatser. I ett område har de ett sjukhus som det inte heller finns parkeringsplatser till. Det är nu stora problem! Men på den tiden brydde man sig inte om sådant. Det fick väl folk ordna efter eget huvud var de skulle ställa sin bil, om de var sådana som hade en bil!

I Tallinn ska man under firandet av 25 års frihet ordna försvarsspel och göra det som när esterna försvarade sig mot Sovjet. Borgmästare Savisaar tycker att det ska bli jätteroligt!

Använd inte dimbelysningen på bilen om det inte är dimma! Polisen bevakar nu att du inte gör det. Men i första hand blir det en varning på plats och ett brev hem till alla i huset för att ingen annan heller ska göra fel. Så tänk er för när ni kommer till Estland.

En gammal träbåt ca 20 m. lång från 1800-talet lämnades in för reparation. Det visade sig att den var rutten, så istället fick de bygga en ny båt. Vi fick se hur de värmde upp spanten och böjde dem rätt så att de kunde spika fast dem. Alla tyckte det var både roligt och intressant. Det räknas som en stor kulturgärning.

feb 19, 2013 Sotjibefolkningen ville inte ha OS.-

Kanske blir det lättare att förstå hur livet var för esterna under den sovjetiska ockupationen nu när det verkligen skrivs om Ryssland i våra tidningar. Det är inte kommunism längre i Ryssland, men det är ändå samma sjuka kultur. De bryr sig inte särsilt mycket om människorna nu heller. Det är de egna förhållandena för makthavarna som är det väsentliga.
Vi kan läsa om hur människorna som bor i Sotji har det i DN i artikeln Ryskt vinter-OS slår rekord i korruption, Ingvar Nevéus.
Självklart är det korruption. Alla måste betala till dem som de är beroende av. Och det är stora pengar! De stackarna som bodde i området innan det blev OS-område, de har råkat fruktansvärt illa ut. Husen glider nerför berget och har stått snett i ett par år. Varför? Jo, en tomtägare har tagit betalt för att låta byggarna dumpa skrot här, helt utan tillstånd. Och tyngden av byggskrotet har utlöst ett jordskred.
Så fungerar det. Det gäller bara att anpassa sig. Tatiana Skiba, som bor i området säger: Husen kan  rasa när som helst och visst borde vi flytta.Men vart ska vi ta vägen?"

Även hus som håller på att byggas står nu på sned. Hur ska det se ut när OS invigs?

Den ryska tankesmedjan Indem har beräknat att Ryssland förlorar uppemot 3 000 miljarder kronor årligen på korruption. Och det var bara en oart som esterna var tvungna att anpassa sig efter. Nu arbetar man för att allt sådant ska försvinna i Estland.

Den 8 februari skrev SvD också om korruptionen och de boende i området:
En journalist berättade för SvD att 80 procent av lokalbefolkningen röstade emot förslaget om att hålla vinter-OS i Sotji med rädsla för framtida kostnader och miljöpåverkan.
– Vi har aldrig haft vare sig hockeylag eller konståkare och det finns inget intresse för sådana sporter, så hur ska man utnyttja de här sportpalatsen efter OS? Och vad tror du att det kostar att hålla is i den här värmen? Vi har redan tillräckliga problem att bekosta skola och sjukvård, sade en lokal journalist, som av säkerhetsskäl inte ville ha namn eller bild i tidningen.
Flera av hans kollegor hade blivit hotade och misshandlade när de skrivit avslöjande artiklar om korruptionen kring vinter-OS. Alla ryssar vet att korruption tillhör vardagslivet, men det är Putin och hans medarbetare som bestämmer vilka personer som eventuellt ska avslöjas.

Även det speglas i dagsaktuella händelser. Bl.a. gäller det den ryske advokaten Magnitsky som avslöjade en korruptionshärva och själv fängslades för "något" brott. Han dog i fängelset men åtalas nu i och fallet tas upp i domstol i mars. Jag skrev om honom den 20 juli 2012. Vad händer om han blir dömd till fängelse? I DN läste vi tidigare: . I strid med fundamentala rättsprinciper återstartade man i höstas den Kafkaliknande brottsutredningen mot Magnitskij, fast han inte längre lever, och kallade hans änka och mor till förhör.

Magnitskys mor med ett foto på sin son.
 
Jag läser vidare i boken om Baltikum och stormakterna och det är fruktansvärd läsning. Ett så svekfullt land som Sovjet kan jag knappast tänka mig. Jag återkommer om detta när jag läst ut boken.

feb 18, 2013, senaste nytt.

 
Jag fortsätter lite med boken om uppgörelsen om de baltiska staterna 1939.
Vi har pratat mycket om hur president Päts egentligen kan ha tänkt när han upplät plats för de sovjetiska baserna. Varför försvarade han inte landet. Enligt "A Study of their Origin and National Development; Their Seizure and Incorporation into the USSR", 1972 ska han ha tänkt:
Kriget mot Ryssland skulle betyda vårt folks fysiska förintelse. Vårt enda mål nu måste vara /../ att hålla nationen vid liv /../ för att överleva denna katastrof.

Han hade antagligen helt rätt. Nuvarande president Ilves har dock vid ett flertal tillfällen deklarerat att Estland aldrig, aldrig någonsin, kommer att ge sig utan strid! Sanningen är ändå, naturligtvis, att Ryssland förfogar över en mycket större armé och fler vapen än Estland ensamt. Nu finns NATO, och de har lovat komma vid fara. Det har Sverige också.

-----


Nyheterna i Aktuaalne Kaamera handlade bl.a. om det för esterna så centrala ämnet: Hur ska man göra med böckerna för att rädda dem från samma förstörelse som de råkade ut för på 1940-talet. Man ska digitalisera dem. 10 personer som arbetar på det stora Folkbiblioteket i Tallinn scannar av alla böcker allteftersom det köps in nya.
De är stolta över sitt bibliotek, och som svar på Yana Tooms förakt för det estniska språket sa riksbibliotekarien att “Det är här det estniska språket finns! Inte på Facebook och andra sådana sidor. Här på biblioteket har vi 91 000 aktiva låntagare.”

Ormsö har köpt in moderna maskiner till sin läkarmottagning. Det är knepigt att få läkare till öarna. En sjuksköterska ska kunna ta olika prover som registreras och skickas direkt till en läkare på fastlandet någonstans, och han/hon tolkar dem och ger råd om hur patienten ska medicineras.

Det har varit en dödsolycka i en estnisk skiffergruva. En man som snart skulle pensioneras hade av någon anledning lämnat sin maskin när raset kom. Han kastade sig mot maskinen, men hann inte ända fram. Det är tungt.

I parlamentet diskuterar Socialdemokraterna med det Demokratiska partiet om ett samarbete inför nästa val. Resultatet meddelas på torsdag. Sossarna har gått framåt med stormsteg, och vill nå en bättre maktposition, därför söker de något parti att samarbeta med.

Keskerakond kräver att ekonomi- och kommunikationsminister Juhan Parts ska avgå. Skälet är att han lovat att elpriset kommer gå ner när elskatten sänks. Så har det inte blivit. Sänkning av elpriset är något som Keskerakond slagits för.

Vid ett visst klockslag ska alla ester stå beredda med en kamera och under samma minut ska alla fotografera det som de ser.  På så sätt ska man dokumentera det estniska samhället och dess vardag på republikens 95-årsdag.

feb 17, 2013. viktigt att de första sagorna uttrycker ”föredömligt dygdiga tankar” – statens tankar.

När våra barn var små skulle föräldrarna inte uppfostra dem själv. Man skulle överlåta det till dagis eftersom man inte skulle överföra sina värderingar till barnen. Risken var nämligen att föräldrarna var bärare av gamla förlegade insikter och kanske var de kapitalister! (Jag har berättat om den une mannen som arbetade på dagis där man aldrig läste de gamla sagorna för barnen. Du kan inte läsa Elsa Beskows "sagan om den lilla gumman", eftersom barnen inte vet vad ett ämbar är." Jag menade att de vet inte vad en hink är heller om man inte förklarar det för dem. Då¨svarade han inte.  
Jag tyckte det var helt idiotiskt och tog hand om mina barn och gav dem den uppfostran jag tyckte var av värde.
Nu är det dags igen. Roland Poirier Martinsson hade en kolumn i SvD i måndags med rubriken:

Staten ska läsa sagor för barnen.
 
 
Han ifrågasätter det socialdemokratiska förslaget att förskola ska vara obligatoriskt fr.o.m. barnets 2-årsdag.

Han undrar: Ska vi utan vidare tillåta att barn får höra vilka sagor som helst, påhittade av vem som helst, och lär sig andra åsikter än vad staten vill att de ska uppbära?

Han fortsätter: Sokrates ställde frågan för tjugofyra sekler sedan, i Platons dialog Staten. Och svaret? Nej, den rätten bör vi inte ge föräldrarna. Han anger skälet: Allt man lär sig i den åldern blir outplånligt och oföränderligt; därför är det viktigt att de första sagorna uttrycker ”föredömligt dygdiga tankar” – statens tankar.

Han visar hur Platon menar att familjen ska brytas ner och staten är det enda viktiga. Vi måste låta staten fostra barnen för att ingá "feltankar" ska uppstå.

Jag tänker naturligtvis på att det var så det kommunistiska Sovjetunionen arbetade. Man brände och slängde "felaktiga tankar", mördade människor som kunde tänka själva. Allt för att få fram den nya människan "Homo Sovjeticus" som arbetade och tjänade staten, ingenting annat. (När vi pratade om Homo Sovjetikus före Sovjets fall, då förstod ingen vad vi pratade om, numera är det en realitet.)

Tack och lov att jag hade insikten att inte lämna över mina barn till staten. Och bravo Hanno och alla andra ester som vågade berätta sanningen för era barn! Det var en stor risk med det, men ni trotsade förbudet.
-----
Jag gick fram till en av våra bokhyllor och tog fram några böcket att bläddra i. Den jag fastnade först för var Agnis Balodis bok "Sovjet och Nazitysklands uppgörelse om de baltiska staterna” från 1978.

Det första jag kan slå fast är att vi ska vara mycket tacksamma över EU. Det är otroligt att läsa om Hitlers och Stalins uppdelning av de europeiska länderna. Fullkomligt självklart diskuteras hur Europa ska delas upp mellan dem.
En annan intressant sak är att här inräknas Finland i Baltikum. Men vid den första överenskommelsen dem emellan tillföll Litauen Tyskland.
Jag undrar om de visste att sådana löften inte betyder någonting för ryssarna. Det finns så många exempel på detta. Jag tänker t.ex. också på Helsingforsöverenskommelsen om mänskliga rättigheter som de aldrig följt.
Att de lovade både esterna och letterna att “Sovjetunionen inte på något sätt tänkte hota landets Estlands resp. Lettlands suveränitet eller förändra deras statsskick, ekonomiska system och blanda sig i landets utrikespolitik och inre angelägenheter.  
I Lettlands fredsöverenskommelse står:
att Sovjetunionen /../ erkänner utan förbehåll Lettlands självständighet och suveränitet och avstår av fri vilja för alla tider från samtliga suveräna rättigheter som Ryssland har haft över Lettlands land och folk...

När man tänker efter så finns det vissa saker som återkommer i historien. När Estland och Lettland blev fria 1920 gick Ryssland med på det om de samtidigt erkände Sovjetunionen de jure.
När de baltiska staterna blev fria 1991 då kunde de förhandla mecd Jeltsin som var angelägen om att Ryssland skulle bli en ny statsbildning  efter Sovjetunionen.
 

feb 16, 2013 Ändringar i Ryssland.

 
 
Hur det går till i Moskvas högsta skikt kan vi läsa i SvD i dag:
/../en uppmaning som den oberoende radiostationen Eko Moskva berättade om häromveckan. Från Kreml kom följande krav till landets tv-stationer: ”Ni ska minska er rapportering om vad premiärminister Medvedev gör. Och när ni visar honom ska ni koncentrera er på vad han säger och på impopulära regeringsbeslut, som restriktioner för rökare och hårdare bötesstraff för bilister”.
/../ Sedan Putin kom tillbaka som president våren 2012 har oppositionen trängts tillbaka. När Human Rights Watch nyligen spublicerade sin årsrapport för 2012 konstaterade dess Europachef Hugh Williamsson att ”året var det värsta i det nya Rysslands historia när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati”. /../  innan Putin avskedar Medvedev måste dennes politiska rykte köras i botten så att ett beslut hälsas med glädje av majoriteten av befolkningen.
 
Allt detta för att någon måste vara skyldig till demonstrationerna mot Putin. Medvedev var för liberal, vilket skulle vara en fördel när han fick bli president. Putin kämpar för sin makt och tar till de vanliga sovjetiska metoderna. Under Stalins tid skulle Medvedev förstås ha blivit arkebuserad.
 
När man börjar förstå hur det arbetas i Moskva, kan man naturligtvis ställa sig frågan: Menar Putin allvar med att förbättra relationerna med Estland?
 
 

Estlands utrikesminister Urmas Paet har sagt att han tar Putins uttalande seriöst. Hans uppfattning är att det inte bara ska ses som en rent diplomatisk artighet. "Jag tar Putins ord på största allvar. I Estland har vi alltid visat att vi vill ha goda relationer med alla grannar, inklusive Ryssland. När vi ser på sasmarbetet den senaste tiden har utvecklingen varit positiv. Det gäller turism, kommunikation mellan olika ministerier. Relationerna har verkligen förändrats till det bätre mellan människorna under några år. Det kan också ses mycket positivt att Rysslands president seett behov att förbättra förhållandena med Estland i framtiden."

Det intressanta här är att frågan har ställts. Skulle vi ifrågasätta Västledares uttalanden på samma sätt?


feb 15, 2013 Meteoroitnedslag i Ryssland.

Meteoroitnedslag i Ryssland.
Sägs det i Sverige i alla fall, men i Ryssland sägs också något annat!
 
 
Meteoriten på väg ner.
 
Ni hörde kanske att det talades om att en meteorit slagit ner i Ryssland. Nu har partiledaren Vladimir Zhirinovsky
meddelat atrt det inte var en meteorit utan ett vapentest från USA.

Kerry (USA: s utrikesminister, John Kerry) ämnade rapportera detta och sökte kontakt med Lavrov (Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov) under måndagen men Lavrov var på besök i utlandet. Kerry ville varna i förväg om en sådan provokation, och att det kan ha att göra med Ryssland. "

Det amerikanska utrikesdepartementet meddelade i går att den nya utrikesministern, John Kerry, redan har försökt att tre gånger få en telefonförbindelse i Afrika med, Sergej Lavrov, men utan att lyckas.

Postimees.

I en annan artikel i tidningen beskrivs hur Kerry sökt Lavrov i andra ärenden. Han vill diskutera Syrien och nordkoreanernas kärnvapensprängning. Att Zhirinovsky gör ett sådant uttalande som det härovan betyder bara att allt fortsätter som under sovjetåren. Man varnade hela tiden för att Väst hade sina kärnvapen riktade mot Sovjet och att vilket ögonblick som helst skulle de anfalla.

 Vladimir Zhirinovsky

Fotnot:

Vladimir Zhirinovsky anses även av många i Ryssland vara en riktig galning.


feb 14, 2013, sovjetrepublik i Estland 1918

Den första sovjetrepubliken i Estland etablerades redan under det estniska frihetskriget och det ryska inbördeskriget 1918. Man ville dölja agressionerna från Sovjetryssland.


Den estniske bolsjeviken Jaan Anvelt

Kommunen bildades i Narva den 29 november 1918, en dag efter att Röda armén intagit staden. Den leddes av esten Jaan Anvelt under hela dess existens.
Den ryska offensiven var inledningsvis framgångsrik och så småningom nådde den ända fram till 34 kilometer från Tallinn. Men en motoffensiv började den 7 januari 1919 och de estniska styrkorna under Johan Laidoner körde så småningom ut Röda armén ur Estland med internationell militär hjälp främst från det brittiska imperiet.
När vi var i Narva 1992 sa vår guide att i Narva hade den första sovjeten i världen bildats i Narvas Rådhus och det var orsaken till att det huset hade skonats under bombningen senare.

Det var bolsjevikerna från Narva som mördade så många människor i Rakvere som en sista åtgärd innan de drog sig tillbaka till Ryssland. En av de mördade var Sergei Florinski, som numera är helgon och ligger bevarad i en kista i den ortodoxa kyrkan i Rakvere. Jag skrev om honom den 4 okt 2009.
Medlemmar av kommunen var estländarna:
Jaan Anvelt, Viktor Kingisepp, Hans Pöögelman, Artur Vallner, Johannes Mägi, Rudolf Vakman, Johannes Kärpert. Samtliga arkebuserades under den stora terrorn på 1930-talet i Sovjetunionen.

Den här länken fick jag mig tillsänd av en av mina läsare, Jurgen, och jag tycker det var intressant att bli påmind om att även Estland (naturligtvis) var indraget i det som kallas den ryska revolutionen.
Det är också viktigt att alla utländska kommunister förstår att under stalinåren kunde vem som helst bli mördad, speciellt om Stalin på något sätt stod i tacksamhetsskuld till honom, eller om han varit framgångsrik i sitt partiarbete. Man fick aldrig visa att man kunde tänka själv. Det gällde alla!


Jag skrev om Leninpriset. Nu har det tilldelats Maj Sjövall, och hon har tackat ja.

Kjell Albin Abrahamsson skriver i Expressen:
I Ryssland visar flera undersökningar att det bara är äldre människor med låg utbildning och små inkomster som fortfarande uppskattar Lenin. I Sverige är det däremot högutbildade med feta inkomster, gärna miljonärer som Lars Diding och överklasskrösusar som Jan Myrdal.
Ett litterärt pris uppkallat efter en av världens största massmördare och tyranner är en skam för Sverige och en förolämpning mot halva Europas befolkning som tvingats leva under det leninistiska systemet. Tydligen är Maj Sjöwall i penningsnöd eftersom hon inte ser hur blodet droppar från slantarna.
En reporter på Hallands Nyheter frågade "Hur är det att få ett pris som i mångas ögon förknippas med en diktator?" Maj Sjöwalls svarade käckt: "Bra. Jag är socialist och stolt över Leninpriset". Ingen följdfråga.

Det här är mycket viktigt. Den ena kulturpersonligheten efter den andra accepterar Leninpriset, samtidigt som de skulle ropa ut sin avsky om någon tog emot ett Hilerpris.

Som jag sagt så många gånger förr: Somliga människor får man tortera och mörda, få bryr sig. Andra får man absolut inte mörda (självklart inte).

feb 12, 2013. Hotet från Ryssland

 
Idag skriver både SvD och DN om hotet från Ryssland.
 
Jan Blomgren i SvD:

/../Mot Björklunds varningar för de ryska upprustningsplanerna finns två relevanta invändningar. Den ena handlar om förmåga. Sedan Sovjet­unionens tid har den ryska försvarsmakten förfallit. Det kommer att ta lång tid att bygga upp den på nytt. Dessutom är det osäkert om ekonomin mäktar med det Vladimir Putin utlovat. Landet är extremt beroende av priserna på olja och gas. Den amerikanska skiffergasrevolutionen kan inom några år sätta stark press nedåt på de europeiska gaspriserna.

Den andra invändningen handlar om geopolitik. Sverige ligger utanför det som Ryssland traditionellt betraktat som sin intressesfär. Även om Moskva kan komma att bli alltmer nationalistiskt och hotfullt så är det främst de närmaste grannländerna som har anledning till oro.

Ledaren i DN:

Även om detta är sant måste dock perspektivet breddas. Att lägga pengar på försvaret är en form av försäkring – och planeringen kan inte helt baseras på en analys av nuet.

 

Putin var framgångsrik i att skapa bilden av sig själv som en stark ledare och garant för samhällelig stabilitet. Den höll i tolv år – även om den aldrig var riktigt sann. Han surfade på en våg av höga oljepriser, och byggde redan från början sin ställning på korruptionens tjänster och gentjänster.

Det man nu kan se tydligare än tidigare är hur Putins maktsystem är i otakt med den framväxande medelklass som landet behöver för att kunna frigöra sig från sitt ensidiga beroende av råvaruexport. Svaret till de människor som krävt rättvisa val och större frihet har varit hårt och oförsonligt.

Repressionen har kommit i vågor under Putinåren. Men enligt en färsk rapport från organisationen Freedom House är läget för demokratin och de mänskliga rättigheterna i dag det värsta sedan Sovjetunionens kollaps.

Putin själv och alla andra ryska makthavare har växt upp i Sovjetunionen. De har matats med de regler som gällde för den tiden, och vi kan alla se resultatet. I arbetarnas paradis florerade korruptin och egen vinning.

Frågan gäller: vad kräver de unga medborgarna? Vad måste Putin göra för att hålla dem nere. Räcker det med det han hittillsgjort, helt i Sovjets anda med höga böter för demoinstrationer och att stämpla alla utländska arbetare och pengar som utländska agenter.

Jan Blomgren i SvD skriver:

Utvecklingen i Ryssland ger förvisso många skäl till oro. Den nygamle presidenten Vladimir Putin har på kort tid dramatiskt ökat trycket mot oliktänkare, från försvarare av mänskliga rättigheter till politiska konkurrenter. Detta är ett stort problem, men i första hand för Ryssland.

/../
Estland, Lettland och Litauens anslutning till EU och Nato innebär att Sverige fått en ”sköld” mot Ryssland. Det är svårt att se en krigssituation där Sverige skulle bli attackerat utan att baltstaterna – och därmed Väst - redan blivit engagerade. Det är något som Putin och makteliten kring honom knappast är beredda att riskera, inte bara av militära skäl. 
Sverige har faktiskt lovat att bistå Baltikum i kris. Det måste vi ha resurser till.
Men säger Blomgren, de har personliga intressen i Väst:
Hela den ryska makteliten av dollarmiljardärer har nämligen huvuddelen av sina tillgångar i fastigheter och på bankkonton i Väst. Dessutom har de i många fall redan sina familjer placerade i Väst. Av rent egoistiska skäl finns alltså en starkt återhållande kraft för att Ryssland militärt skulle vilja/våga utmana Väst.
Och:
Politiskt kommer retoriken mot i första hand USA säkert fortsätta. Men för Ryssland ligger den verkliga hotbilden i ett annat väderstreck. I öst innebär det överbefolkade Kinas uppgång ett strategiskt hot mot glest befolkade Sibirien och från sydost finns ett växande hot i form av militanta islamister. Det ryska militära intresset för Sverige har ingen hög prioritet.

Retoriken vänds också mot Estland och Lettland. Nu har visserligen Putin "lovat att vara snäll" mot esterna, Fan tro't.

 


feb 11, 2013, Nargö/Naissar

 I dag citerar jag en sida från SOV-e Svenska Odlingens Vänner, Estland http://www.sov.ee/news/show/38/nargo-sta-maria-kyrka
 
Den säger så mycket. 
 
 Nargö S:ta Maria kyrka
Kanske var det legenden om att Nargö en gång i tiden hade befolkats av en stam nordliga amasonkvinnor som inspirerade munken Adam från Bremen att kalla ön Terra Feminarum, kvinnornas land, i en skrift från 1000-talet.

Vad än Adam fick namnet från lever det fortfarande kvar och är den mest troliga etymologiska härledningen till öns estniska namn; Naissaar, kvinnoön.

Nargö, som ligger 12 km norr om Tallinn, hade redan på medeltiden två fiskarkapell som man satt i förbindelse med Birgitinerklostret i Pirita.

Pesten i början av 1700-talet gick hårt åt Nargös befolkning. Ön avfolkades och det kom att dröja till mitten av 1700-talet innan sex svenska, tre estniska och en tysk familj flyttade till ön och de kom att tillhöra Svenska S:t Mikaels församling i Reval, dåtidens namn på Tallinn.

Församlingen hade länge haft planer på ett nytt kapell på Nargö. Bristande ekonomiska resurser fördröjde projektet, men 1853 kunde grundstenen läggas till Nargö S:ta Maria kapell tack vare stöd från bl a den finländske konsuln von Böningh. Kapellet kunde invigas redan 1856 och kom att tjäna sin huvudsakligen svenskspråkiga församling fram till första världskriget.

Redan 1912 började Ryssland befästa Nargö och flera andra strategiska platser i Finska viken och ett par år senare, 1914, meddelades Nargöborna att de skulle evakuera ön. Under våren 1918 och efter fyra år med krig, matbrist, arbetslöshet och värdelösa valutor kunde Nargöborna, framförallt de som då fanns i Tallinn, Sverige och Finland, börja återvända till sin ö.

Nargö var nu en egen kommun i den nya Estniska Republiken, men av kapellet från 1856 fanns inget kvar. Det var, liksom det mesta på ön, nerbränt och jämnat med marken.

Nargöborna började bygga upp det som förstörts och 1934 kunde den nya kyrkan börja byggas efter ritningar av arkitekten Karl Tarvas och den högtidliga invigningen ägde rum den 11 september 1938.

Glädjen över den nya kyrkan blev kortvarig. Den 23 augusti 1939 undertecknades Molotov-Ribbentrop-pakten mellan Sovjetunionen och Nazityskland och i paktens hemliga tilläggsprotokoll föreskrevs att bl a Estland hörde till Sovjets intressesfär. Bara sju dagar senare, den 30 september har SOV’s tidning Kustbon nr 29/1939 förstasidesrubriken ”Rådsryska militärbaser på Saaremaa, Hiiumaa och i Paldiski”.

Snart stod också Nargö på tur. Sovjet invaderade Estland och den 10 juli 1940 kom besked till Nargöborna att senast den 19 juli skulle ön vara utrymd. Sovjet krävde militärbaser även på Nargö och den 14 juli samlades man till avskedsgudstjänst i kyrkan som avslutades med att man tog ner tornkorset i vetskap om att kyrkan skulle komma att vanhelgas av öns nya herrar.

Och mycket riktigt. Nargö blev en stängd Sovjetisk militärbas i 50 år och civila besök var inte tillåtna. Kyrkan blev först både biograf och officersklubb, och sedan hölada. Kyrktornet användes som utkik och mitt i USA’s och Sovjets kapprustning på 1980-talet försvann kyrkans plåttak!

- När Ronald Reagan drog i gång Stjärnornas krig hade Sovjet inte pengar att hänga med. I stället fick man försöka visa musklerna genom att göra missilatrapper och på Nargö blev det kyrkans plåttak som fick tjänstgöra som material, berättar Patrik Göransson, kyrkoherde i Svenska S:t Mikaels församling i Tallinn.

Estland återupprättade sin självständighet den 20 augusti 1991 och när de sista ryska militärerna lämnade Nargö 1994 var ett träskelett det enda som återstod av kyrkan. Allt annat, inklusive alla gamla byggnader på ön, var skövlat och på kyrkogården var gravarna uppgrävda i jakt på smycken och guld.

2003 påbörjades en omfattande och varsam återuppbyggnad och renovering av Nargö S:ta Maria kyrka. Kyrkans arkitektoniska plan är mycket enkelt men skickligt utformat med fina proportioner och den betraktas som ett viktigt monument över tidstypisk sakral träarkitektur under 1900-talets första hälft. Församlingen finansierar restaureringen med hjälp av privata donationer, anslag från Gustav VI Adolfs kulturfond samt EU-medel. Kyrkbänkar, altartavla och orgelfasad har donerats av Torns församling i Sverige och kommer från Odarslövs numera stängda kyrka alldeles norr om Lund.

- Kyrkan väcker starka minnen. Korset satte vi upp tidigt. Vi ville att de äldre som var med när det togs ner skulle hinna se att det kom upp igen. Nu har många gjort i ordning sina gravar igen och varje sommar har vi en kyrkodag på Nargö, säger Patrik Göransson.

- Det normala livet är på väg tillbaka, men man reparerar inte femtio års ockupation på en eftermiddag. Vi hoppas att kyrkan skall stå klar 2014 men allt hänger på om fler vill bidra med pengar och material, avslutar Patrik Göransson.


feb 10, 2013. Svenskar och kommunismen.

 
 
 Det är så skönt att bo i Sverige, ett land av goda människor. Människor som vill väl och som förstår. Svenskarna har länge varit kända för sin tolerans och humanitet.
Självklart finns inget som påminner om Adolf Hitler i vårt land. Aldrig skulle vi kunna förmå oss till att visa den minsta lilla sympati för den mannen, och det fåtal människor som ändå gör det, dem svartmålar vi och förkastar som icke-tänkande monster. Vi får aldrig glömma alla de brott mot mänskligheten som Hitler utfört. Han är Ondskan personifierad.
När det gäller de andra massmördarna från samma tid tänker vi helt annorlunda. Då menar vi att de är en del av historien, och minnet av dem ska alltid finnas kvar. De menade gott egentligen, men alla miljoner och åter miljoner mord de utförde själva eller lät andra utföra dem glömmer vi. “Man ska väl inte räkna offer!”

I ett hotell i det goda landet har man en speciell profil, en Leninprofil. I badet, det s.k. Leninbadet, har man profiler av Lenin i kaklet. Vi kan på hemsida läsa:
En särskild grupp bokälskare som regelbundet återkommer till Hotellet och dess bokhyllor är författarna. Under senare år har särskilt Jan Myrdal varit en ofta sedd gäst. På Gästis delar Jan Myrdalsällskapet varje år ut Jan Myrdals stora pris - Leninpriset till en författare som skriver i Mästarens anda. Att dela ut ett litterärt pris i såväl Jan Myrdals som Lenins namn blev för mycket för det svenska kulturetablissemanget. När priset delades ut för första gången blev det ifrågasatt av samtliga större svenska dagstidningar och i Sveriges Television blev det utdömt av Aftonbladets och Dagens Nyheters kulturchefer. Till och med av Svenska Akademiens nytillträdande ständige sekreterare, /../ Peter Englund, blev det hatiskt angripet.
— Helt normalt, skrockar Jan Myrdal förtjust.

Peter Englundh "instiftade" Pol Pot-priset i sin blogg och skrev:
Även nästa år kommer Pol Pot-priset att tillfalla Mattias Gardell, förutsatt att det inte dyker upp någon akademiker som är än mer naiv och historielös, men det förefaller osannolikt.

Trots protesterna har man fortsatt och ingen pratar så mycket om det. I Sverige får man hylla Lenin helt enkelt. Man får ha statyer av Lenin och döpa ett bad efter honom. Att Lenin var en massmördare och nedmonterare av ett samhälle istället för den uppbyggare många tror att han var, det bryr sig ingen om att diskutera ens. Jag kan säga er att de efterlevande till Lenins offer lider lika mycket som de efterlevande till Hitlers.
Många koketterar med att de är kommunister. Sedan händer inget mer.
Nu ber jag er igen att förklara för mig:
Hur kan man i det goda landet Sverige fortsätta att ignorera alla miljoner och åter miljoner mord som utförts i kommunismens namn. Hur kan man låta kommunister i det goda landet ha viktiga poster?
-----
En sak till bara:

Claes Arvidssons artikel i SvD på ledarsidan i dag.
Vart ska Ryssland ta vägen?

Kan man tänka sig bussar som åker runt i Tyskland med porträtt av Hitler målade på karossen? Nej. Är det möjligt med rullande hyllningar i form av Stalinbussar i Ryssland. Ja, och nu senaste i samband med högtidlighållandet av segern i slaget om Stalingrad den 2 februari 1943. Och det är fullt lagligt.
Man har alltså i Ryssland återupplivat minnet av Stalin, och det är svårt att förstå varför? Där lever ju så otroligt många kvar med bittra minnen av ledaren. Eller är det så att minnet bleknar, man minns bara att “Stalin vann andra världskriget”. Det firas fortfarande varje år. Ingen vet hur han kunde vinna. Ingen studerar de fakta som finns om hur USA skickade otroliga mängder vapen och militära fordonsdelar till landet. Det Ryssland självt bidrog med var människor. Slaktoffer.

Som svar på protesterna mot fuskvalen till duman i december 2011 och sedan mot stolbytet mellan Medvedev och Putin tas lagen till hjälp för att kväva oppositionen. NGO:s som vill ha ekonomiskt stöd utifrån måste registrera sig som ”utländsk agent”. Att inte följa reglerna kan ge fängelse.
Budskapet är att organisationer som försvarar mänskliga rättigheter egentligen är spioner och agenter för främmande makt.

/../ de unga och den välutbildade medelklassen, som inte har rötter i Sovjet, är hemmastadda i utlandet och som därför kan jämföra. Det är dessa som utgör ett hot mot regimen – mot dem som kommer efter Putin.
Pavel Tjikov, ordförande i människorättsorganisationen Agora:
Jag har en packad reseväska stående i hörnet närmast ytterdörren och ett icke-tidsbegränsat Schengenvisum. Det ger mig en känsla av trygghet.
Han har verkligen en packad resväska.

Så vad är Ryssland för land? Putins Ryssland blir mer auktoritärt – samtidigt som det, å ena sidan, finns en vilja att återta inflytande i ”det nära utlandet” och, å andra sidan, attityden mot Väst präglas i fiendebilder. Från och till ekar politiken av en gången sovjettid, men än tydligare är att det underliggande tänket är rena 1800-talet med den internationella scenen sedd som indelad i intressesfärer och som ett nollsummespel mellan stater.
Däremot satsar man på att krigsmakten fram till 2020 ska rustas till vår tid.

Det landet är granne med Estland. Stanken från det landet känns ända in i det estniska parlamentet (Yana Toom).
För övrigt anser jag att kommunsmen ska förbjudas liksom nationalsocialismen.

feb 9, 2013, Glöm inte det goda, fina hatet

 
"Glöm inte det goda, fina hatet";
en ledarkolumn i SvD, där Paulina Neuding diskuterar skillnaden mellan "hat" och "hat". Hon ger exempel på när andra än vänstermänniskor blivit hotade på nätet, men ingen bryr sig om det utan fortsätter och driver hatet vidare istället.
Hon berättar också om när Aftonbladets ledarsida försökte påtala likheter mellan henne och Anders Behring Brejvik!!
Förra sommaren skojade vänstertidskriften Galago om att man skulle skjuta Per Gudmundson, ledarskribent på SvD. När SvD gjorde en JK-anmälan hånades Gudmundson som lättkränkt. Simon Fors, som sitter i kommun- respektive landstingsfullmäktige för Vänsterpartiet i Pajala och Norrbotten, skrev på Twitter: ”Alla tänkande människor förespråkar väl Per Gudmundsons avrättning?” /../
Sajten Vita kränkta män hänger regelmässigt ut och hånar män som inte anses vara tillräckligt jämställda eller vänster. Denna sajt och dess upphovsman hyllas i etablerade medier som skojig och progressiv.

Detta har jag tänkt på så många gånger. Det går helt i linje med att det är helt OK att mörda ester. Våra medier är så ensidiga och har bestämt sig för att de själva är så "goda" att de har alla rättigheter i världen. Om man inte tycker som dom, tja, då är man inte mycket värd. De har tolkningsföreträde i alla sammanhang. Skulle vi kunna ordna en diskussionskväll och reda ut vad som pågår? Nej, vi andra skulle inte ha en chans. Skulle vi få tillräckligt med tal-tid skulle de bara resa sig och gå.
Jag har försökt nå Åsa Linderborg för att få en förklaring till varför hon kallar sig "stalinist", men det är total tystnad. Och då måste man fundera på hur denna rosade, "intelligenta" kvinna kan fortsätta som chef på tidningen. Vem var Stalin? Vad gjorde han som var gott för folket? Han var paranoid och skapade ett helvete för människorna. Han skrev under en order att alla "kulaker" skulle dödas, vilket innebar en dödsdom för miljontals människor, många, många fler än de som dödades av Hitlers nazister. Han såg till att många, många miljoner ukrainare svalt ihjäl. Han ljög för sitt folk och för omvärlden. Vilket förtroende ska vi ha för en människa som kan ha honom som idol?
Lars Ohrly,(V) vägrade att vistas i samma rum som Jimmy Åkesson, (SD). Jag vill absolut inte visatas i samma rum som Lars Ohrly. Hans parti har varit beroende av Sovjet och landets pengar medan folket där svalt och dödades, mördades av ingen för oss adekvat anledning. Ingen har tagit avstånd, utom Gudrun Schyman som snabbt förklarade efter Sovjetunionens kollaps, att hon aldrig varit kommunist, trots att hon var partiets ordförande. Flera år senare publicerades på YouTube en video där hon dirigerar en barnkör som sjunger en lovsång till Stalin. Varför är inte det lika hemskt som det högerextrema gör?
Vem bestämmer hur vi ska värdera verkligheten?
Får efterlevande till av kommunister dödade människor lika mycket sympati, som de efterlevande till av nazister dödade? Absolut inte. Vi får inte ha några nazistsymboler synliga någonstans men kommunistsymboler reflekterar ingen över. Ofta ser vi i våra medier sympatier för kommunismen och Sovjet, men självklart aldrig för Hitler och nationalsocialismen, trots att de har det otroliga  mördandet av miljoner människor gemensamt.
Vi anklagar esterna för att de var nazister, men vi talar inte om att de faktiskt fördelade landets jord från herrgårdsägarna till s.k. vanliga människor. Är inte det istället i socialismens anda? Trots att de inte var socialister.

Vi kan också diskutera förintelsebrott i Baltikum. Jag menar verkligen att Göran Persson visade total brist på vanlig mänsklig humanism när han i Riga menade att letterna måste ta ansvar för vad de gjorde 50 år tidigare, när de just blivit släpts fria från helvetet. Och att diskussionen aldrig dör för vad som även, tyvärr, hände i Estland under den tyska ockupationen. Det har nu framkommit att de drygt femtio estniska män som deltog i uppletandet av judar i landet blev mördade när Sovjet åter ockuperade landet. De fick alltså sitt straff. Varför ska nu deras landsmän anklagas och straffas  - för att de är landsmän?
Hur var det med nazismen i Sverige? Hur tacksamma ska vi inte vara för att Tyskland behövde vår järnmalm till sina vapen? Annars hade mångdubbelt fler svenskar gjort detsamma som de ester som sedan mördades av bolsjevikerna. Hade Sovjet istället tagit Sverige då hade troligtvis många av de svenska kommunisterna också mördats och antagligen hade en stor del av den svenska befolkningen deporterats till Sibirien för att medverka till industrins "fantastiska" tillväxt, men, tyvärr, många hade dött redan under resan dit.

Jag vet att jag upprepar mig, men “repetition är kunskapens moder”, säger läraren, och det är så svårt för svenskar att förstå den kalla verkligheten för de ockuperade länderna i öster.
Jag känner skam för mina landsmän som inte vill förstå, som inte vill tänka efter, som inte efterfrågar kunskap bakom propagandan. Om vi ska få någon sanning ur historiens alla händelser, då måste vi göra det för att inte leva just så oreflekterat som vissa grupper tjänar på att vi lever. Sanning är en svår sak. Men vi måste i alla fall försöka komma så nära den som möjligt.
 
 

feb 8, 2013, På spaning efter Stalins offer.



I åres första Axess finns en artikel "På spaning efter Stalins offer." skriven av Jan Hernebring.
 
Uppgrävning.

Det gäller kvarlevorna efter alla de människor som dog under "den stora terrorn". Det rör sig om ett ofantligt antal dödade under den tid då Stalin gjorde sig av med dem han hade att "tacka" för sin framgång och som drivit kommunismen frammåt i Sovjetunionen fram till 1930-talet.
I byn Dybovkas omgivningar finns flera massgravar, man har uppskattat att det finns ca 8000 mönniskor begravda där. Hittills har man grävt upp 2500 dödade där. Boende har berättat från den här tiden:
Nästan varje natt hörde vi ljud av lastbilar, människor släpades utomhus till "Kylskåpet" _ en magasinbyggnad - för avrättning. Och skriken: "Vart för ni oss? Jag vill leva!"

En av chaufförerna berättade: "I Voronezj skedde avrättningarna i källaren inne i fängelset. Liket forslades iväg i skydd av mörkret. I Dybovka sköts det aldrig, där bodde cheferna i sina sommarbostäder."

Framför allt skulle partifolket vara uppmärksamma på frigivna fångar och deporterade, som antas vara orosstiftare av olika slag. Man hittade folk, och straffet man kunde döma ut för något "brott" var antingen arkebusering eller Gulag. Det var Moskva som i förväg (som vanligt) brstämde antalet brottslingar. Antalet dödsdomar var 1937: 353 073 människor och 1938 var de 328 618. De allra flesta var vanliga arbetande människor.
Det är inte bara i Dybovka dessa gravar finns; sågott som alla större eller medelstora städer har dem, och jag kan vidimera att varje stad och kommun hade en tortyrkammare. Vi har sett ett par stycken i Estland, och cementväggarna skriker av alla tortyr som skett därinne. I källaren i huset i Väike Maarja har fångarna skrivit om sitt lidande på väggarna, och så har andra säkert gjort på andra väggar också. I den källaren blev Hannos pappa torterad, och i en källare i Tallinn blev Ants farmor plågad. Deras brott? Hannos pappa blev dömd till Gulag enligt § 58 som var en paragraf för dem man inte hade något att döma för och Ants farmor plågades i en lite cell för att hennes son med familj hade flytt från landet. I arbetarnas paradis kunde man bli dömd och torterad för ingenting.

Allt är bara fruktansvärt, och någon gång, någon gång i framtiden ska det vara uppenbart för hela världen att så var det. Jag vet inte när "stalinister" och andra troende ska låta gardinen försvinna från deras ögon och äntligen förstå att det var helvetet och ingenting annat som utvecklades i Sovjetunionen.
 
 
 

feb 6, 2013. Läkaren som lärt sig så mycket nytt under de senaste åren!

Nu är det dags igen!
 
99 förtjänsttecken ska delas ut av president Toomas Hendrik Ilves den 24 feb på Nationaldagen. Vetenskapsmän, kulturarbetare och andra som utmärkt sig under året, dock inte politiker, får sin medalj.
Vi fick se intervjuer med några av medaljörerna bl.a. en kvinnlig läkare R Kütner, onkolog, som berättade att hon de senaste 25 åren (efter ockupationen) har lärt sig så oerhört mycket nytt, som hon inte kunde tidigare.
Utmärkande för alla är att de är så stolta och lyckliga. Alla ser det positivt. Här i Estland skulle ingen tacka nej!
Det handlar om att alla människor är viktiga, alla måste dra sitt strå till stacken.

Premiärminister Andrus Ansip är inbjuden till Moskva av premiärminister Medvedev.

En ny skjutbana har invigts. Den arbetar med elektronik på så sätt att man skjuter mot en tavla och ser resultatet på en TV-skärm bredvid sig. På så sätt slipper man gå fram och studera den riktiga tavlan. Man vinner tid, mycket tid. Skjutbanan används av militären.

En stor skatterazzia är på gång. Det kommer in mycket smuggelsprit och -cigaretter. Via Aeroflots flygplanbl.a. Polisen varnar alla för att dricka smuggelspriten, nyligen dog några ryssar i Pärnu efter en sådan spritfest. Smuggelcigaretterna är alla ryska.
Polisen har också tagit omhand kondomer fyllda med knark som smugglare svalt. Farligt!

Den trevliga nyheten var en kopia av en amerikansk tank i naturlig storlek som byggts av snö och is i  Võrumaa.

-----

Annars kan jag berätta att vi sett filmer om Estland under kriget och läst många böcker, som ni väl vet vid det här laget. Jag kände att jag måste prata om det eftersom jag uppfattar att svenskar inte förstår hur fruktansvärt hemskt det var här. "Alla har det så i krig." säger man till oss. Är det verkligen ett försvar? Jag själv tänker mer på hur vi svek dem, de här folken som är våra nära grannar. Vi valde att tro på den propaganda som spreds. Om vi anklagade de här små folken, som våldtogs och bestals och berövades all frihet, för nazism och fascism och förtalade dem, då var vårt samvete rent trots att vi inte hjälpte till att befria dem. Så menar jag att felaktig historieskrivning sker. Vi ville verkligen tro att de var usla som inte förstod att de levde i arbetarens paradis. De var kapitalister och kapitalistlakejer hela bunten. Sverige var alltså först i världen med att erkänna den sovjetiska ockupationen, och vår utrikesminister Sten Andersson sa så sent som 1988 att Estland inte var ockuperat utan annekterat. Ja, jag lider så med dem när jag så tydligt blir påmind om deras lidande.

 

feb 5, 2013 Han hade kamel istället för häst!

Klockan är just nu två minuter i tre på e.m.. Vi lyssnar på en direktvideo från Historiska Museet i Tallinn. Forskare redovisar sina forskningar om den estniska hiostrien. Det hela började kl. två, och hittills har vi inte hört något som förvånar. Men det kanske kommer.
Diskussionen höll på ända till klockan fem, och det handlar alltså om Estlands historia under medeltiden. Var esten i gemen slav som det sagts och som Henrik av Livonien tillskrivits, eller var det som i stora delar av övriga Europa mera blandad befolkning. Var Estland en nation, eller var det olika bosättningar bara.
"Ni vill göra oss till europeer, vilka som helst." protesterade någon.
Jag ska återkomma till det här. Jag har aldrig sett en historierevision på så nära håll.

-----
De baltiska bönderna protesterar nu mot orättvisorna i EU. Det ska gälla samma regler för alla, menar de. De är inte sämre än andra. En man höll upp en stor kraftig gul lök som växt i Estland och jämförde den med små ynkliga lökar från Frankrike. "Vilken av dem vill ni ha?"

Längs Via Baltica tände de på halmstackar i protest, därefter fortsatte letterna och litauerna. Vi skulle nog tänka på den baltiska kedjan. Minns ni?

De baltiska länderna samarbetar kraftfullt i bondefrågan i Bryssel. Och så ska de fortsätta. Kanske nästa utveckling av samarbete kommer gälla energin, eller kanske järnvägen. Vi får se.

     
                                                                      
En ny borgmästare, f.d. vice borgmästare Stanislav Tšerepanov,  har utsetts i Paldiski, gamla Baltishport efter att den gamle avgått efter misstroendevotum. Nu har både borgmästaren och ordföranden ryska efternamn. Båda är socialdemokrater och talar mycket god estniska. Under sovjettiden var Paldiski förbjkudet område för esterna eftersom det var militärt.

En kvinnlig läkare, som orsakat att små barn fått allvarliga skador och ett spädbarn avlidit, har dömts till fängelse.

Vi fick se vietnameserna vars illegala intrång orsakat att de hamnat i Tartu tingsrätt. Enung kvinna grät och berättade att hon hade tänkt arbeta som sömerska, och en man svarade på frågan: "Hur tog ni er från Ryssland över gränsen till de estniska skogarna? "Med taxi."

Vi fick se en bild på en bonde som hade en kamel istället för häst i sitt dagliga arbete på åkern. Han bodde i Kazakstan, är nu död. I Kazakstan har bilden ställts ut som ett exempel på hur bönderna valde kamel som dragare. Grejen är bara den, att bonden på bilden är est, Jaan Aabel, som bodde i en estnisk by där. Han ägde fem kameler. Det var han ensam om. De inhemska bönderna använde häst! Han hade flyttat dit lockad av tsaren, vädret och skördarna.

feb 4, 2013 Är estniskan ett språk på utdöende?!!

Man har i dag konstaterat att de 28 illegala invandrarna är från Vietnam. De upptäcktes i södra Estland i Viitka by. Man använde helikoptrar i sökandet. De hittades och infångades. Just i det här området smugglas det allt möjligt. Inte bara människor. Troligtvis var de på väg till Sverige.
"Skyddar inte ryssarna sin gräns?" frågade reportern. "Man kan inte kontrollera varje cm varken i Ryssland eller i Sverige numera. Under Sovjetåren hade man större möjligheter. Lyckas vi hitta 40 - 50 % av de insmugglade, då byter de gräns. "Någon" organiserar smugglingen. Syftet är att de ska komma in i EU. Att skicka tillbaka dem till Vietnamn kostar upp emot 5 000 Euro/person.

En annan viktig nyhet som har diskuterats i ett par dagar gäller parlamentsledamoten Yana Tooms uttalande i Moskva att "det är konstigt att esterna kräver att de rysktalande barnen ska läras sig estniska när estniskan är ett språk på utdöende". Det har upprört i Estland.
Yana Toom
Hon tillhör partiet Keskerakond, Edgar Savisaars parti som har mycket samarbete med Moskva. Tre olika tunga namn i partiet intervjuades i kväll och de har olika åsikter om uttalandet alla tre.
1. "Att säga något sådant är oerhört! Hoppas hon nu har fått känna på riset!"
2. "Ryska journalister har vertkligen uppfört sig illa mot henne och ändrat hennes uttalande." (Hennes eget försvar också.)
3. "Hon sa nog så."!
Allmänt anses att hon bör lämna sin plats i parlamentet.
-----
Den ryske chefen Sergei på Bolsjojteaterna skrevs ut från sjukhuset i dag. Han fick syra sprutat på ansiktet när han var utanför teatern för en tid sedan. Han tvättade sig direkt med snö vilket antagligen gjorde att skadan blev mindre. Han har dock fortfarande problem med ögonen. Fem gånger är de opererade, och det kommer dröja länge tills de är helt bra igen, om de någonsin blir det. Orsken till syran? Några var upprörda för att de inte fått framträdande roller på tetern. 

I Moskva ordandes också ett snöbollskrig för ungdomar. Det blev en hejdundrande succé, så stor att polisen var tvungen att komma för att stoppa det.

En sak till från programmet “Farväl kamrater” i går om Sovjetunionen.
Kan ni gissa varför Ceausescu blev just kommunist?
 
När han var liten levde han på landsbygden tillsammans med sin mor och sin far. Fadern var en känd fyllerist och de jämnåriga bondpojkarna brukade ropa efter honom: Fylleunge! Fylleunge! Han hatade bönder efter det. När han så fick klart för sig att kommunisterna också hatade bönder och försökte utrota dem, då visste han var han hörde hemma.

feb 3, 2013, Farväl Kamrater.

27 illegala invandrare är upptäckta i Estland. De är från något land i Asien och har kommit via Ryssland, så de ska skickas tillbaka dit. De är vuxna kvinnor och män; inga barn finns bland dem. Det var boende i Võrumaa som upptäckte några människor som uppförde sig märkligt. De kontaktade polisen.
 
Det har kommit till meningsskiljaktigheter när det gäller jagandet av vilda djur i Estland. Markägarna ska få mer att säga till om, men jägarna anser att de inte har några jaktkunskaper och därför inte förstår hur det ska gå till. Markägarna menar att det kommer in männskor med vapen och ammunition i deras områden och därför måste de ha ett ord med i laget.
 
I Estland hålls kyrkoval i de lutherska församlingarna vart fjärde år, och nu är det dags igen. Det finns ingen statskyrka i landet.
 
I Virtsu ska det stå en isborg klar den 9 februari. Vi fick se dem skära ut isblock från viken. Virtsu är den orten man måste passera för att komma till Saaremaa, så många kan få chansen att gå in i den.
-----
 
 
Det går en bra serie på TV i sex delar om Sovjetunionen. "Farväl Kamrater" Den är gjord av en man och hans dotter i 30-årsåldern. Han var troende kommunist i 20 år. Hans drömmar om det perfekta samhället dog 1991. Han bodde många år i Sovjetunionen. Den börjar i svensk TV i morgon. Den ska alla se!
 
Jag ska berätta mer om det här. I dag ska jag bara citera två meningar:
Gorbatjov sågs som en krigshetsare inom Sovjetunionen.
Utanför Sovjet sågs han som en fredsmäklare.
 

feb 2, 2013. Historievinkling och historieförfalskning.

Historievinkling och historieförfalskning.
 
Nu har det kommit fram att esterna inte var livegna förrän efter Tsar Peters övertagande av landet 1720. Att man velat framställa det som om livegenskapen började redan under 1200-talet var för att det passade Sovjetunionen bättre.
 
Det har visat sig att några kända ester inte är söner till den man som har gett dem deras efternamn.
Den man som sammanställde esternas nationalepos Kalevipoeg, Friedrich Reinhold Kreutzwald var son till en balttysk greve. Hans far såldes av sin dåvarnade ägare till en annan greve mot en plogoxe.
Och den store juristen och Statsäldsten Jaan Tönisson, som var mannen som räddade Estland under finanskrisen på 1920-30-talen också är son till en greve. På familjefotografier är båda föräldrarna korta och lite satta medan sonen Jaan är en ovanligt lång och reslig man.
Dock tog grevarna stort ansvar för sina barn. Mödrarna fick en bra estnisk make och barnen en god utbildning. Så blandades befolkningen i smyg.
 
 
Kreuzwald och Tönisson
 
Men vad som ändå är sant, det är att esterna lyckades bevara sin speciella kultur under de 700 åren, och det är en prestation. Fortfarande i dag är det många som arbetar med kulturvärdena i Estland. Vi hade i dag ett jättetrevligt besök av Annika och Madis Michelson, som båda är geografer och forskar i estnisk kultur. Annika ska förresten hålla ett föredrag på Nordiska Museet i Sthlm i februari. Hon berättade om en estnisk konstnär, Tõnis Vint, som studerat livländska livremar och kommit fram till att figurerna som skurits in i skinnbältena utgör en berättelse.
Madis fortsätter att arbeta för att Kiltsi slott ska bli ett kartornas museum. Det är tydligen pengar som fattas just nu.
 
 
Konstnären Vint.
Annika ska arbeta för att han kommer till Väike Maarja och berättar om sin forskning. Hon och Marju, museichefen, planerar en 4-dagars kurs om mönster i handarbeten. Den hoppas jag kunna gå på.
 
Alla 35 flyktingarna som kommer till Estland varje år får bostad i Vao där de förbereds för ett liv i Estland.

feb. 1, 2013 Var det någon som sa att alla människor har samma värde?

 
Kommentar till artikel i dagens SvD
Dra tillbaka bosättarna skriven av Gunilla von Hall

Israel måste börja dra tillbaka bosättarna på den ockuperade Västbanken. Bosättarpolitiken strider mot folkrätten, och kan även anses vara krigsbrott. Det säger en oberoende kommission som gjort den första omfattande utredningen om Israels bosättarpolitik för FN:s människorättsråd.
Israel förkastar rapporten.

Vi översätter det till Estland under sovjetockupationen och finner att det finns många likheter.
Bosättarpolitiken är en kränkning av palestiniernas mänskliga rättigheter, hindrar upprättandet av en palestinsk stat och underminerar det palestinska folkets rätt till självbestämmande, enligt rapporten.
Detta gäller väl alla ockuperade folk.
Palestiniernas rätt till rörelsefrihet, rättsprocesser, yttrandefrihet, utbildning och tillgång till naturresurser, bostäder, vatten och lämplig levnadsstandard kränks varje dag, heter det vidare.
Allt detta strider mot fjärde Genèvekonventionen, och kan även innebära krigsbrott.
Estland:
Rörelsefriheten var starkt begränsad.
Rättsprocesser fanns det inga oberoende. Yttra
Yttrandefrihet fanns inte i realiteten.
Utbildning, relativt fritt att välja, men alla utbildningar var vinklade och helt kommunistiska varför man kan tveka om att säga att det var fritt att välja sin egen utbildning.
tillgång till naturresurser bestämdes helt av Moskva.
Bostäder, man kunde inte välja fritt, och man kunde få okända människor i sin bostad.
Vatten, i meningen havsvatten var det absolut inte fritt. Vakter spärrade alla stränder.
Lämplig levnadsstandard, de blev helt bestulna på den levnadsstandard de skapat under frihetstiden.

På den tiden var det ingen som bekymrade sig om någon Genèvekonvention eller över huvud taget bekymrade sig om vad som hände esterna. Jag minns naturligtvis Åsa Linderborgs artikel i Aftonbladet där hon menade att Sovjet inte gjorde sig skyldig till samma brott som Israel.

Bosättningarna har upprättats enbart för att gynna israeliska judar, och bevaras genom ett system av segregering mellan bosättarna och övriga befolkningen, anses det.
Nytt är att rapporten tar ett helhetsgrepp och bedömer Israels 45-åriga systematiska bosättarpolitik, inte bara en enskild period. Det är också första gången som det tydligt fastslås att folkrättsbrottet att tvinga sin befolkning till ockuperat område kan innebära krigsbrott som faller under internationella krigsförbrytardomstolen ICC:s jurisdiktion.
Hela Estland var till för ryssar. De invandrade i hundratusental och tog hand om både befintliga och nybyggda bostäder.

Israel släppte inte in utredarna på Västbanken, och anser att utredningen och kommissionen är partisk gentemot Israel. Rapporten anses skada ansträngningarna att hitta en varaktig lösning på den israelisk-palestinska konflikten. När FN-rådet beslutade om utredningen i mars bröt Israel sina relationer med rådet.

Sovjet gjorde sig alltså skyldigt till fjärde Genèvekonventionen, och det kan även innebära krigsbrott och som faller under internationella krigsförbrytardomstolen ICC:s jurisdiktion. De kunde alltså begå dessa brott utan att någon protesterade och utan att någon dömdes efteråt.

Det var intressant. Var det någon som sa att alla människor har samma värde?


RSS 2.0