sep 30, 2013 Med vilka ögon ska vi studera historien?

Såg ni att Berlusconi fick ett förslag att kandidera för att komma in i EU-parlamentet som estnisk representant? Jag läste det för några dar sedan och det var en italiensk affärsman, vän till Berlusconi, som hade en stor firma i Estland och därmed många viktiga affärskontakter som absolut skulle rösta på B. Intressant. Jag undrar vad esterna skulle säga om det blev så. Berlusconi i Estland. Märklig tanke. Där passar han inte.
-----
 
Det behövs historiska skildringar sedda med aktuella ögon. Jo, det är sant, men det behövs också att man ser tillbaka med den tidens ögon för att det ska bli rätt.
Jag läser rescensionen av Johan Lundbergs bok "Ljusets fiender. Västvärldens självkritik och den svenska idédebatten." av Henrik Berggren på DN Kultur.
Berggren skriver om allt ont västvärlden gjort sig skyldig till med kolonialism, slaveri och indianutrotning som utfördes av människor som kom från den del av världen som såg sig vara den mest upplysta. Det är verkligen jobbigt att tänka på att allt detta gjordes av "oss". Men vi kan inte ta på oss allt ansvar för detta, vi måste förstå i vilken tidsanda det gjordes. Upplysta? Människovärde? Det krävdes ju ett domstolsbeslut för att bestämma vilka som kunde betraktas som människor. Horribelt! Ja. Men en annan tid. 
 
Har vi inte under alla år arbetat för att våra barn ska få det bättre? Har vi inte forskat för att vi ska förstå sammanhang och förutsättningar bättre? Sätter vi inte våra barn i skolan för att de ska lära sig och bli bättre människor? De ska ju helst gå på universitet också. Det är ju också för att få större kunskap och erfarenhet. Allt för att nästa generation, och nästa, och nästa ska bli bättre människor som förstår och behandlar varandra och vår jord på rätt sätt. 
Vi måste acceptera att människan under tidigare århundraden tänkte på ett annat sätt än vad vi gör. Men jag kan aldrig acceptera att människor i vår tid inte ser på alla ondska som sker i vår tid. Varför skrivs det inte mer om ondskans imperium, Sovjetunionen, och dess grymheter och människoförakt? Hur kan så många "intellektuella" som ska vara talespersoner för vår tid, hur kan de undvika att ta avstånd från de grymheter som skedde där. De försvarar sig med att allt hade "ett gott syfte". Hitler hade också ett gott syfte. Problemet var att båda -ismerna innebar att stora folkgrupper skulle elimineras. Om man bara utsmyckar ondskan, då är den alltså godtagbar! 
Hur kan man ge ut "Mein Kampf" igen? Och Marx "Das Kapital", som läses som kurslitteratur här och där. De har förorsakat så många medmänniskors elände och död. Kan det inte vara slut snart? Finns det inte någon förnuftig människa som med hög röst kan säga att "Vi måste tänka om!" Vi måste acceptera att vi är människor på gott och ont. Läror som ska förändra både världen och även människan förvanskas av dess utövare. Frestelsen att kunna utöva makt över andra blir för stor. Pengarna strålar i våra tankar. Vi är bräckliga varelser som inte kan förändra alla till "goda". Den uppgiften är orealistisk för mänskligheten. Vi har våra mänskliga fel och brister, men även våra goda egenskaper att arbeta med. Världen består av si och så många miljarder individer som alla tänker på sitt sätt, har olika erfarenheter och ser olika på saker och ting. Tro inte att man på ett "vänligt" sätt kan få oss alla att tänka likadant som ni, vänstermänniskor!
Den svenska mediavänsterns åsiktsmonopol verkar vara på väg att brytas, äntligen. 
 

sep 29, 2013 Låga löner i E; gränsavtalet mm.

 

Jag har berättat tidigare om att alla löner i Estland sänktes när finanskrisen bröt ut 2008. Även statsministerns. I dag berättar Andrus Ansip att den båt han drömt om, men inte finns utrymme för i hans kassa.

 

Ansip: i statsministerns lön ingår inte möjligheten att köpa en nöjesbåt.

Premiärminister Andrus Ansip sade i dag i rysktalande Radio 4 att han försöker att spara och minska sina utgifter på samma sätt som alla andra i Estland "Min lön var 20% högre 2008 än den är nu. Statsministerns lön ligger fortfarande något över genomsnittet, men 20 procent är en betydande del av statsministerns lön. Jag kommer inte att kunna ha råd med någon segelbåt och vill inte längre ha den."

Han berättade att han som många andra renoverat sitt hem för att minska uppvärmnings- och elkostnaderna. «Vi bytte lampor för att spara el precis som alla andra familjer."

När det gäller barnen och stödet till skolorna kommenterar han att pga att BNP-tillväxten blev lägre än förväntat, var han tvungen att välja. "Staten kan bara använda de pengar som inbetalas i skatter. Mirakel sker inte, "sade statsministern. “Nästa års planerade 5,8-procent ökning av pensionerna är den största ökningen av pensionerna i hela EU.”

-----

Pussy Riotmedlemmen Tolokonnikovas hungerstrejk: Fängelsets tjänstemän gav mig inte mitt vatten.

Nadezhda Tolokonnikova, som inledde en hungerstrejk i början av veckan i fängelset, har meddelat att fängelset slutade på femte strejkdagen att ge henne dricksvatten.

Tolokonnikovas make Pjotr Veržilov berättade för nyhetsbyrån AFP att en av vakterna berättat för honom att chefen gett order om att ta bort vattenflaskorna t.o.m. med användande av våld. Fängelseledningen har förnekat hennes anklagelser.

I korrigeringsfängelset protesterar den  23-åria Tolokonnikova med att hungerstrejka i protest mot de 16 timmar fångarna tvingas arbeta varje dag.

Pussy Rioymedlemmarna dömdes till 2 års fängelse för huliganism och religöst hat och Tolokonnikova bör friges från fängelset i mars, säger domen. Bör…

 

 

En präst som stödde Pussy Riot är nu knivhuggen och död. Prästen Pavel Adelgeimi, 75 år, hittades i måndags död.

En man, född 1986, som misstänks för mordet ligger just nu på sjukhus själv knivskadad. Polisen har ännu inte kunnar förhöra honom.

Enligt preliminära uppgifter var en ung man inneboende hos prästen vid tidpunkten för mordet. Motivet för mordet är okänt.

Under sovjettiden var prästen dissident och fängslad och har under de senaste åren kraftfullt kritiserat ledarskapet för den rysk-ortodoxa kyrkan ledarskap i bloggar och tidningsartiklar.

Han var själv goy-troende och bestämde sig för att skydda kvinnorna i Pussy Riot när de dömdes till fängelse. Han undertecknade ett brev där han ber patriark Kirill att benåda kvinnorna.

I en blogg skrev han nyligen: "Kvinnor utsätts för den ryska ortodoxa kyrkan lögner och dess onaturliga relationer med Ryska federationen."

-----

Gränsavtalet mellan Estland och Ryssland är, som ni nog redan vet, inte undertecknat ännu. Det har förekommit protester i Tallinn mot det eftersom Estland ger upp en del av sin mark från Tartufreden, men nu verkar det ändå bli undertecknat.

Utrikesminister Urmas Paet sade igår kväll i New York vid FN: s generalförsamling att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov oväntat gått med på att avsluta diskussionerna med de överenskommelser som gäller nu. Tidpunkten för undertecknandet är ändå inte fastställd.

Postimees menar att undertecknandet bör kunna ske efter lokalvalen i oktober. Alltså i slutet av oktober eller i november.

Statsminister Dmitrij Medvedev beslutade att slutföra det hela i år i samband med att han godkände avtalet i förra veckan.  Den estniska regeringen godkände lagförslaget i maj.

 

sep 28, 2013 Albert Engström och lite till.

 
 
 
En bok och Albert Engström
 
Nu måste jag erkänna att jag inte har läst Albert Engströms böcker. Jag har läst om dem och citat från dem, men jag visste faktiskt inte vilken fin författare han var. Nu läser jag "En bok" av honom utgiven 1965. Det är där jag kan läsa om hans besök i Estland 1905. 
I går hörde jag någon säga i radion att "Man ska skriva nya historieböcker hela tiden. Allt blir skrivet med nutidens ögon och de förändras hela tiden." Sant. Tallinn/Reval 1905 är något annat än Tallinn i dag. Och om vi skulle försöka skildra det som vi tror att det var då, då blir det i alla fall färgat av våra egna ögon.
 
Engström, Carl Larsson och en till seglar in mot Revals hamn. Genom springan under skylightet ser jag ett virrvarr av master mot den varmblå luften och längst borta Reval med gamla svenska murar och torn.

- Vi seglade också in mot hamnen 1978, i ett mycket större fartyg visserligen, men tyvärr såg vi inte en enda mast. Det var tomt! Tomt! Bara lotsbåten fanns där, och den styrde mot oss.-
 
Men över den gammalvärdiga stadens grå och röda silhuett skrika Alexander-Nevskikatedralens fem barbariska gyllene lökkupoler, att det gamla svenska Reval vid vårt gamla svenska hav nu är en av trösklarna till Orienten.
 
Just det. Den kyrkan skiljer ut sig bland de andra spetsiga kyrktornen, men man blir förvånad över att den inte är större. Varför byggde de inte en jättekyrka på Domberget som kunde ses frå¨n långt håll? Det var ju tsarens kyrka!
 
På piren mitt emot oss hojta vodkastinkande kuskar, höljda i lumpor av orientaliskt snitt med pärlstickade skärp och låga, på mitten åtsnörda, stormar. Estniska bönder med vilda skägg och obarmhärtiga ögon hänga över vedskutornas relingar och bekika de ryska bönderna i röda blusar som ro stenlstade båtar, besläktade med nordlandsbåten och djonken.

Visst kan vi se den gamla staden framför oss, men aldrig har jag sett sådana bilder när jag försökt förstå hur livet var då i Estland. 1905 bodde familjen i Tallinn. Mamma, pappa och tre barn. 1905 var också oroligheternas år både i Ryssland, Estland och Lettland. 
 
Jag hör icke bullret på gatorna /.../ Jag bryr mig ej om de fulla kuskarna och småstadseleganternas sladder eller kvinnornas fnitter på trottoaren. Jag lyssnar till tystnaden i själva muren, och till sorlet av skuggorna som jag älskar att skapa därinnanför. Kanske dog någon av min egen släkt därinne. Han slogs som en djävul under den tappre grev Pontus och roffade åt sig så mycket av bytet att han blir en välbesutten man, och blev kär i en halvvild estnisk bondflicka och gifte sig och lade bort soldatmaneren och dog som jämförelsevis hederlig borgare just i den här kammaren.

Det kanske var så. Hur ska man veta? Och det är det som är så spännande att våra förfäder kan ha bott runt hela Östersjön och Finska Viken. Hur levde de där? Hur mycket svenskt liv fick det vara där efter svensktiden? Det ska jag ta reda på nu. Snart ska jag läsa en kurs på Åbo Akademi om skärgårdsliv. Det är så spännande!
-----
Kanske har ni sett i tidningen att den ryske delegaten lämnade ett möte i FN när Georgiens president Saakašvili talade om och protesterade mot de hot och påtryckningar som Ryssland pressar dem med för att inte samarbeta med EU. Ryssen kallade Saakašvili för ryssofob. Men de har också hotat Ukraina som kommit längst i samarbetet. "Kanske vintern blir kall." eller "Vi måste stoppa import av viner från dessa länder, där finns bakterier." och annat. De går igenom alla lastbilar från Ukraina på väg in i Ryssland och fördröjer leveranserna så att Ukraina förlorar miljontals kronor.

----- 

 
President Toomas Hendrik Ilves med hustru har varit på besök igen hos Barak Obama med hustru. 
-----
 

Affärsmannen Sergei Tšaplõgin som är både estnisk och rysk medborgare berättar io Postimees om hur han trivs i Estland, och att estland har lyckats bäst ekonomiskt av alla tidigare Sovjetländer.

Efter att ha studerat en mängd olika platser, vill jag säga att Estlands ekonomiska situation är relativt stabil. Detta menar jag om Estlands ekonomiska resultat, jämfört med dem i andra europeiska länder, som för fem eller tio år sedan verkade vara mycket mer avancerade.

Om vi jämför Estland med några stora finansiella centrum, är det inte lika imponerande. Om vi dock jämför Estland, Centraleuropa och sydöstra Europa, tror jag att vi verkligenatt esterna kan vara stolta. Jag gillar Estlands utveckling och det är bara att här jag känner mig bekväm och trygg. (inte i Ryssland?)

 


sep. 26, 2013, Ett estniskt företag.

Ett estniskt företag har gjort sig ett namn i Paris. Utvalt bland tusentals andra presenterar företaget Stigo  «en av 1000 pionjärer som förändrar världen en bärbar "grön" skoter.

Stigo Bike kan packas ihop på  två sekunder till ett paket på 45x40 centimeter. 17 kilo skoter kan vara relativt lätt att bära, meddelar tidningen Malay Mail.

Den har en elmotor på 250W som gö en maximal hastighet på 25 kilometer i timmen och kan köra 4 mil på en laddning. Den har aluminiumram och 12-tums hjul.

Av någon anledning tycker Ants att den skulle passa mig...


sep. 25, 2013 I Estland tänker man på djuren.

 
 

Snart är den första "ekodukten" färdigbyggd.

Bron är byggd för att vilda djur ska kunna ta sig till Kolu genom Tartu utan att riskera sina liv. Istället för att riskera sitt eget och chaufförernas liv ska de passera över Estlands “gröna bro” eller “ekodukt”.

Djuren ska se var "deras" väg går med hjälp av buskar och träd som planteras i ett 50-60 cm tjockt jordlager. Bl.a. ska hassel, rönn, granar och tallar planteras på bron vilket borde locka vilda djur att använda den.

Bron ska vara underhållsfri. Detta innebär att träden inte kräver skötsel. samt gräset inte behöver klippas. Det gäller att dett det hela ser så naturligt ut som möjligt för djuren. Det är också viktigt att en övergång placeras på invanda vägar för dem. Dessutom ska djuren kunna se fortsättningen av sin väg och att där finns skyddande skog innan de börjar gå över bron.

Ekodukten får inte vara för hög och det ska finnas träd längs sidorna så de inte faller ner, och som också ska dölja billjusen på vägen under.

Att bron placeras på den platsen beror på att så många vilda djur passerar just här vid olika tillfällen varje år.

Tre ytterligare ekodukter är planerade, men man avser inte att massproducera dem. De är dyra att tillverka, mellan 2 och 6 miljarder Euro kostar en bro beroende på storleken.

Under ockupationsåren var de inte ens rädda om människorna. Du såg t.ex. inte ens skyddsstaket vid viadukter eller på de stora vägarna, som för övrigt var i extremt dåligt skick. Men det är klart, de hade ju spritbarer utefter vägarna så alla kunde ta sig en snaps under hemresan från jobbet...

-----

Vad gäller de tama djuren har man tänkt på dem också. Hundar i koppel på promenad med sin ägare ‘är en relativt ny företeelse i Estland. Under ockupationsåren användes de som vakthundar och var kedjade utomhus i en hundkoja och skulle skälla och angripa den som försökte ta sig in i huset. “Polisen kommer inte till privathus”, berättade Liia Leetmaa för oss 1978. Men nu finns de och smutsar ner i städerna. I Tallinn har man därför ordnat speciella rastplatser för dem. Man t.o.m. skiljer på små och stora hundar:

små hundars plats
Träningsplats.
 
Här sitter hussar och mattar och vilar sig. 
 
-----
Gissa vad det är som kommer bli utslagsgivande i kommunalvalet i Tallinn? Svar: Hur många rysktalande som går och röstar den 20 oktober.
 
Postimees jämför röstsiffrorna 2005 med 2009. 2005 var Centerpartiet/Keskerakond stort, men 2009 vann de en förkrossande seger, och skillnaden var att MÅNGA fler hade röstat i de rysktalande områdena.
Som exempel:
 
I Lasnamäe var det 2005: 34 000 röstande och 2009 : 60 000.
I Norra Tallainn                 17 000                               28 000.
I Õismäe                          13 000                               22 000.
 
Vi ser ju hur Savisaar flirtar med väljarna hela tiden, särskilt de ryska. Tallinn-TV, gratis kollektivtrafik för stadens invånare, egen tidning osv.osv. Självklart kommer de rösta på honom; som boende i huvudstaden har de en priviligierad ställning, i motsats till alla landsortsester som får betala för alla sina resor.
Vem är första namn på de rysktalandes största områdes lista? Jo Edgar Savisaar, som naturligtvis inte själv bor där. Han bor mycket finare än så... 

sep. 24, 2013 Vilket rättssystem ska vi ha?

 
TV i går:
 
Först såg jag Björn Skifs släktforskning på TV och blev lika bekymrad som han över att ett föräldrapar i släkten förbjöds av familjen att gifta sig. Någon av dem dög inte för den andra familjen. De hade då redan fått en liten son, men valde ändå att ta livet av sig genom att dränka sig.
 
 
Det slutade trots allt lyckligt för dessa indier.

Precis efter det programmet såg jag ett annat i Kunskapskanalen: Förbjuden kärlek i Indien. Det var några indier som startat en hjälporganisation för att hjälpa de förälskade par som förbjöds gifta sig för att de tillhörde olika kast. I Indien måste man hålla på sin kast, sin ställning i samhället. Risken är stor att någon av dem annars blir mördad eller att de själva väljer att ta livet av sig.
I det svenska fallet hände det på 1800-talet. I Indien händer det i dag.

Det är två olika kulturer.

När Gudrun Shyman hävdade att det inte finns något som heter hederskultur och menade att alla svenska män är talibaner, då talade hon utan att veta. Hon sa det som hon ville skulle vara sant. Hur många gånger har politiker sagt det som de vill ska vara sant istället för att ta reda på sanningen? 

Vad beror hederskultur på? Sedvänjor. Men också därmed värderingar. Hur det vi gör och tänker uppfattas, det beror på människors värderingar. Värderingar förändras. Vid en tidpunkt är något helt avgörande som bara några år senare blir oviktigt. Det kan gälla vad som helst.
Under 1970 och 1980-talen hette det att "Jag städar inte, det är viktigare att vara med familjen." När det gäller vår föda är det hela tiden förändringar i våra värderingar. Jag minns så väl när långkok var det optimala, sedan blev det helt förkastligt eftersom vi då förbrukar för mycket el, "vi måste ju tänka på miljön", säger man, och det gället fortfarande.

När det kommer nya bosättare till ett land, då bryts de här värderingarna. Vi kan missförstå varandra totalt. Det som är oerhört viktigt för en muslim kanske, troligtvis, är någon vana eller något tänkesätt som vi här slutat med för länge sedan. Hur ska vi då kommunicera? Ja, inte genom att någon ska "göra om" den svenska kulturen, utan genom att de nya bosättarna får kunskap om hur det fungerar i vårt land. Naturligtvis behöver också vi få kunskap om hur de tänker och lever, så att vi undviker onödiga missförstånd. 
Vi tycker ju att vi har lämnat 1800-talstänkandet bakom oss och att vi utvecklats till det bättre. Vi kan inte backa från det vi anser viktigt: frihet för alla. 
Detta gäller i högsta grad för esterna också. Men då har det uppfunnits ett epitet som man värderar som farligt: nationalism. Man sätter det emot kommunismens allomfattande världstro.
Vi är alla lika och ingen är därmed bättre än någon annan. Men det är en självklarhet, det är inte det kulturen handlar om. Den betyder att vi känner oss hemma. Att vi kan koderna. Att vi kan slappna av där vi hör hemma. Vi vet vad saker betyder och kan rätta oss efter dem. Nationalism kan vara av godo. Men blandar man med nationalsocialism går det helt åt h...e.
Vi kan vara lugna eftersom vi har lämnat 1800-talssynen på människan och livet. Vi ska inte ta ett steg tillbaka för att förminska oss själva. Vi ska samtala med dem som kommer och förklara vad som är viktigt i vårt samhälle. Våra rättsregler, vårt tänkande.
 
Det finns förfärliga hederskulturer i världen som kostar liv. Det finns lagar som vi inte anser humana. Synen på kvinnor i vissa länder kan vi inte återgå till. Inte förrän det är klargjort för alla som bor i det här landet; inte förrän då kan vi andas ut. Men, tyvärr, vi har redan hört önskan om att införa sharialagar i vårt land. Och vi har exporterat "svenska muslimer" till terrorgrupper. Varför har vi inte lyckats ge dom våra mer humana ideer? Är det något vi gör fel?
 

sep. 23, 2013 Ryska militärövningar vid den baltiska gränsen.

Ryssland har till i dag organiserat en militärövning nära den estniska gränsen.

Det är en övning med Iskandermissiler som skjuts ut från Leningrad Oblast, Totška, Smets och Uragan.

Kommendören för västra militärområdets presstjänst Oleg Kotšetkovisade sade för två veckor sedan att nära Luga och de baltiska enheternas militära områden ska missiler och artilleri genomföra taktiska övningar och träning.

Den sista etappen är ett test inför examen och en möjlighet för dem att öva praktisk användning av vapnen.  

Av 22 September står Iskander operativ-taktiska komplex, och Totška Totška-U, liksom mitmelasuliste reaktiivsüsteemide Smertš Uragan och startposition lagen framför några tiotal meter bort från de etablerade lärande mål för destruktion.

Allt är alltså övningar. Bara övningar. Alltså i dag. Imorgon vet vi inte.

 
22 september. En enorm tragedi 1944 i Tallinn förändrade landet för alltid. 10-tusentals flyktingar flydde landet denna dag. Varför valde ryssarna just den dagen för sina övningar?

sep. 22, 2013 Ska vi försvara vår kultur?

Estland är, som jag sagt tidigare, ett land som höll på att förlora sin egenart, sin kultur och även sitt språk. D.v.s. om förryskningen hade lyckats hade vi inte haft något Estland i dag. Vi i Sverige ska vara glada att det inte blev så.

Estlands befolkning är fortfarande till största delen estnisktalande och kulturen är estnisk. De har mycket att tillföra världen när det gäller erfarenheter. De vet hur det är att vara ett folk som behövs p.g.a. sin duglighet men som ska raderas bort eftersom makten vill införliva dem i sin kultur och dra nytta av “de nya” ryssarna och låtsas att det är ryssar som blivit så “duktiga”. Minns hur de ville att skridskoåkaren skulle byta namn från Antson till Antsov för att det lät mera ryskt.

-----

De politiskt korrekta försöker lära oss (vare sig vi tror på det eller inte) att det inte finns någon svensk kultur. När jag satt och googlade hittade jag något bra skrivet av bankmannen Nils Lundgren. Han vänder på texten och visar tydligt hur märkligt Sahlins uttalande var och hur vi förnekar oss själva till förmån för de nya svenskarna.

 Nils Lundgren skriver:

...Så vad skrev jag? Jo, följande: Nog är det förfärligt! Här får Jimmy Åkesson frågan vad han tycker om invandrarnas kultur och svarar då: ”Jag får ofta den frågan men kan inte komma på vad invandrare har för kultur. Jag tror det är det som gör invandrare så frustrerade och avundsjuka. Vi har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop oss. Men vad har invandrarna? Ramadan, burka och sådana ”töntiga” saker.” 

Ska vi verkligen acceptera ett sådant förakt för andra etniska grupper i vår svenska demokrati? Faller det kanske under hatbrott? Vilka folkgrupper som skyddas och vilka kriterier som skall uppfyllas för att uttalandet skall vara ett brott är en kontroversiell fråga. Vanliga kategorier omfattar etnisk härkomst, religiös övertygelse, på senare tid även sexuell läggning och könsidentitet.

Hoppsan! När jag nu börjar gräva i frågan, upptäcker jag att jag har fått allt om bakfoten. Det var i själva verket Mona Sahlin som sa något liknande i en intervju i Tidningen Euroturk 2002: ”Jag har ofta fått den frågan men jag kan inte komma på vad svensk kultur är. Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana ”töntiga” saker.”

http://www.ekonomlundgren.blogspot.se

 

Som ni förstår har Jimmy Åkesson aldrig sagt just det. Men på ett mycket tydligt sätt visar Lundgren hur fruktansvärt grymt och felaktigt uttalandet om vår kultur är. Självklart har vi en egen kultur. Du kan fråga vilken främling som helst som kommer till vårt land, och han svarar att det finns mycket speciellt här som han inte träffat på någon annanstans. De ser våra främmande seder och våra speciella sätt att tolka och framställa vår verklighet som inte stämmer överens med vad han/hon är van vid.

i Estland vet man att det är språk och kultur som gör skillnaden. Detta betyder inte att man stänger ute andra kulturer. Tvärtom. jag kan inte sluta tjata om detta. Om ett folk förnekar sig själv och det som binder det samman, då är risken stor att det upphör som en etnisk grupp. Världen blir fattigare.

-----

 
I går begravdes 13 Skogsbröder i staden Vatsellina i Estland.

"Dessa människors död var hemsk och våldsam men deras liv och död var inte förgäves. Vi minns alla människor, män och kvinnor, som vågade göra motstånd mot det kommunistiska systemet, vi minns dem med stor respekt", sade försvarsministern i Vastseliina kyrka.

Vid Vastseliina begravningsplats lades kransar ner vid Skogsbrödernas minneskors av presidenten, parlamentet, försvarsministeriet och försvaret.

Man begravde 13 motståndsmän. Resterna av 10 av dem hade hittats på en soptipp i  Võru i augusti 2011.

De tre andra dog i ett slag vid Luhasoo bunker och begravdes då i dess närhet. Slaget ägde rum i december 1945 när bunkern attackerade av NKVD:s förintelsebataljon. De tre begravda är Harald Keemi, Henn Pihlapuu och en tredje oidentifierad man. I flera årtioneden var det okänt var de begravts.

Åtta av dem som hittades på soptippen Richard Vähi, Elsa Vähi, August Kuus, Karl Kaur, August Kurra, Leida Grünthal, Lehte-Kai Ojamäe och Endel Leimann föll i ett slag vid sin bunker i mars 1953.

I mars 1953 förintades också Viglasoo bunker då Rafael Vähi och Väino Härm dog i en skottväxling.

I dag den 22 september högtidlighåller vi minnet av alla de människor som vågade göra motstånd mot det kommunistiska systemet.

-----

Den svenska försvarsministern lugnar oss. De har koll på läget med det ryska militärfartyget som passerade mellan Gotland och Sverige. Vi behöver inte oroa oss... Nästa år rycker bl.a. 24 flickor in i estnisk militärtjänst. De försäkrar att de till varje pris ska försvara sitt land.

sep 21, 2013. Lejonet i Narva, ett svenskminne.

I dag får ni läsa om det lejon som ställdes upp 1936 för att vi alla ska minnas slaget vid Narva 1700. Det slaget som svenskarna cvann med hjälp av naturen. Det snöade och blåste rakt mot ryssarna. Peter den store hade redan lämnat slagfältet.

Efter segern flyttade kung Karl in i borgen vid Laius och bodde kvar där över vintern. De svenskar i huvudstaden som måste hålla kontakt med kungen hela tiden var en aning missnöjda, men folket i Laius hade det bra. Kungen förgyllde deras fester och vardag.

Här kommer berättelsen:

Svenskminnen i Estland

Hans Lepp

Kapitel 11. Lejonet i Narva

På fältet väster om staden, där Karl XII slog tsar Peters arme i det berömda slaget år 1700 restes den 18 oktober 1936 ett monument till minne av den svenska segern. Monumentet bestod av en granitsockel, ritad av stadshusarkitekten Ragnar Östberg, på vilken en avgjutning av Fouquets lejon från Lejonbacken i Stockholm var uppställt. Monumentet hade möjliggjorts genom frivilligt insamlade medel i Sverige.

Till den högtidliga invigningen den 18 oktober 1936 kom från Sverige vår nuvarande konungs framlidne far prins Gustaf Adolf. I sitt följe hade han greve Folke Bernadotte. Den kungliga gästen hade anlänt till Tallinn den 17 oktober och då fått företräde hos Estlands statsäldste Konstantin Päts. Prinsen hade också hunnit med ett besök i den svenska kyrkan på Riddargatan. Samma kväll for de med tåg till presidentens sommarpalats i Toila där övernattade. På morgonen den 18 drog en snöstorm fram över Narva. Trots det dåliga vädret hade tusentals människor samlats ute på slagfältet för att övervara den högtidliga ceremonin. Militärmusik spelades, flera tal hölls och inte mindre än arton kransar lades mer vid monumentet.

 Lejonet i Narva.

Tillkomsten av monumentet kritiserades hårt från svenskt håll. Vad var meningen med monumentet? Professor Adolf Schück skrev 1938 i Baltisk revy "Det kunde, om ock med mindre skäl, sägas att uppresandet av ett svenskt bronslejon på Narvas hed mera vittnade om vår förkärlek att dröja vid historiska minnen än vår vilja att positivt stödja den unga estniska republiken. Slutligen har det invänts, att det lyckliga Sverige, som mer än ett sekel varit förskonat från krigets fasor, icke borde påkalla uppmärksamhet för fordomtima militära bedrifter inom ett land, där man för blott sjutton år sedan kämpade en förtvivlad kamp för sin frihet."

Bronslejonet på Narvas hed blev inte långlivat. Det sköts sönder av sovjetiska styrkor våren 1944. En ensam, illa vårdad stenhög, vid sidan av den stora infarten till Narva är allt vad som idag återstår av det stolta monumentet.

År 2000 fick Narva ett nytt lejon, ett lite mindre men ändå ett minne av den svenska tiden. Varje år är det också festligheter i Narva med anledning av striderna. Där firas Karl XII.

Mer svenskt:

Svensk design är representerad på den traditionella designfestivalen Design Night som äger rum i Tallinn den 26-29 september. Designern Erik Olovsson deltar i Pecha Kucha-natten på lördagkvällen och visar bilder och berättar om sitt projekt Designbussen.
 
Och så en utställning:

Den 1 augusti invigdes i Narva vandringsutställningen Fästningsstäderna i Östersjöregionen som har tagits fram i samarbete mellan Estniska krigsmuseet, Tallinns Stadsmuseum, Narva museum och Artillerimuseet i Kristianstad.

Projektet syftar till att belysa fenomenet fästningsstaden med tonvikt på fästningsstäder med anknytning till det svenska stormaktsväldet. Hur och varför växte fästningsstäderna fram, hur såg den fortifikatoriska utvecklingen ut, vilken roll spelade de civila? – är några av de frågor som projektet hoppas kasta klarare ljus över. En annan viktig aspekt av projektet handlar om befästningarnas nuvarande skick och möjligheter till samarbete i syfte att bevara dem till eftervärlden.

Utställningen visades på museitornet Kiek in de Kök som hör till Tallinns Stadsmuseum under sommaren 2012. Därefter vandrade utställningen vidare till Estniska krigsmuseet och kan ses på Narva Museum t o m slutet av 2013.

 Sveaborg i Finland.

sep 20 2013. Var ska de göra sin militärtjänst?

Den 27 nov 2012 var minimilönen i Estland 855€. Den kan inte ha sjunkit så mycket som jag skrev i går. Jag kopierade direkt från Postimees. Något 'är mycket fel.
-----
 
En inte så liten del av den första republiken Estland ligger numera i Ryssland. Det som Stalin lovat att göra, att aldrig ha några krav på estnisk mark, struntade han naturligtvis i när möjligheten fanns. Det gäller området runt staden Ivangorod öster om Narva och det område där setufolket levde i sydost. Jag berättade om hur människor fick sina ägor uppdelade mellan de två staterna plötsligt och att ryska soldater vaktar att de inte passerar gränsen. Setumannen som råkade fälla en gran så att den största delen föll in på ryskt territorium och hörde hur soldaten gjorde mantelrörelsen, berättade jag också om. -Vi hörde också mantelsrörelse från en vaktkur på mannens f.d. ägor när vi var där. - Nu är de klart uppdelade och måste visa visum för att få sköta om sina släktingar på fel sida av gränsen. Ryssland har också tagit bort arvsrätten för egendom i Ryssland som innehas av familjen i Estland.
Ett annat problem har dykt upp som Postimees skriver om i dag.
 
Ska de göra värnplikt två gånger?
Vene sõdur harjutab 9. mai paraadiks
Rysk soldat i paraden den 9 maj. De har samma stil som vissa andra armeer. Vet ni vilka?

Enligt ny lagstiftning betyder det att är man rysk medborgare måste man göra värnplikt i ryska försvaret.

Estland har förbundit sig att följa den utbredda regel som inte kräver militärtjänstgöring av sina medborgare som har fast bostad i utlandet eller av den som har gjort den i något annat land. Förra året skrevs 38 värnpliktiga in i reserven som fullgjort sin värnplikt i något annat land.

Reglerna är olika i andra länder. Ryssland t.ex. har beslutat att den som "finns i längderna" och registrerats som medborgare måste göra service i den ryska armén.

Problemet kommer främst beröra de som förutom estniskt medborgarskap även har ryskt medborgarskap. Lagligt hamnar dessa människor  i en gråzon för den estniska staten samt: medborgarskapslagen föreskriver att en estnisk medborgare kan ha mer än ett medborgarskap samtidigt säger konstitutionen att ingen får berövas medborgarskapet vid födelsen. För dem som bor nära gränsen med släktingar på båda sidor har det därför varit fördelaktigt och klokt att ha dubbelt medborgarskap för att det skulle gå att hjälpa mormor på den ryska sidan eller att sköta gravar. Oavsett lagar har livet att fortsatt ... oavsett regler och stat.

Att medborgarskapet ändå skulle innebära att tre droppar ryskt blod är nog för att Ryssland ska hävda sina rättigheter kunde ingen förutse. Nu när prislappen för dubbla medborgarskap har avslöjats kan, i värsta fall, betalning ske med militärtjänst.

Det är ganska uppenbart varför, fram till nu, varför medborgare med dubbelt medborgarskap föredragit att tjänstgöra i en NATO-stat och inte i Ryssland. I Nato är militärtjänstgöringen åtta månader - i Ryssland ett helt år. I Nato råder en annorlunda kultur och maten, utrustningen och levnadsvillkoren är också bättre. Även att man t.ex. har utnyttjat värnpliktiga i de så kallade "varma krigen"  i Tjetjenien eller 2008 i attacken mot Georgien gör att de dubbla medborgarna intresserar sig för den västerländska militärtjänsten.

I vissa avseenden kan man förstå Rysslands problem. Å ena sidan talar vi om lojalitet till ryska staten, vilket ska leda till trohet. Hittills har valet av stat främst varit relaterat till karriärmöjligheter: de med militärtjänst i Nato kunde inte sättas in på brottsbekämpande arbeten i Ryssland. Å andra sidan kan det vara fråga om något mycket enklare ochmer jordnära. Som att dn minskande befolkningen utgör ett problem för Ryssland och nu vill de inte riskera att unga män som har gjort sin militärtjänst i väst väljer att inte återvända.

Om det alls är möjligt borde Estland stå upp för sina medborgare som bor på andra sidan av den östra gränsen, och försöka nå en överenskommelse med Ryssland om att ungdomarna skulle få behålla sin möjlighet att välja var de skulle göra militärtjänsten. Oavsett vad de skulle välja - att återvända till Ryssland eller följa känslan för NATO och demokrati - skulle det vara de unga männen som själva bestämde.


Sep 19 2013. Edgars café har öppnat.

I estniska nyheterna berättades om den ryska militärövningen som pågår just nu. Militära fartyg har passerat mellan Gotland och svenska fastlandet. Vad betyder det? Först att de utmanar svenskarna. De visar att de inte tar hänsyn till regler och överenskommelser. De kan öva på internationellt vatten, men kan inte låta bli att provocera. 

Hur ska man värdera det? I vissa fall arbetar de internationellt för fred, i andra provocerar de sina grannar. "Ni glömmer väl inte att vi finns. Har ni inget försvar i Sverige? Ojdå!"

Varför står det inget om detta i svenska medier? Att de redan har Slite, det vet vi.

-----

Och apropå att esterna "diskriminerar ryssar" kunde vi i samma nyhetsprogram se hur tre brandmän med rysk bakgrund fick medaljer för att de räddat liv. "Det är bara mitt jobb", sa en av männen.

-----

Stor nyhet i Postimees:

Edgars Cafe öppnade med gratis kaffe och pirog.

Ordföranden för Centerpartiet och borgmästaren i Tallinn, Edgar Savisaar öppnade idag vad som redan blivit en tradition i Harjumägi före alla val: Edgars café.

Den första dagen erbjöds alla gratis kaffe, pirog och en chans att njuta av sångaren Koit Toome.

Caféet fick besök av flera maskerade män som talade om vilken korrupt människa Edgar Savisaar är. De blev naturligtvis jagade från platsen.

 Koit Toome.
Paj och kaffe till alla och långa tal och valkampanj trots att många kommit bara för att lyssna på Koit Toome.

Caféet är öppet alla kvällar fram till valet, utom på söndagar.

-----

Postimees frågar läsarna om deras månadslön och får svaret:

Mindre än minimilönen (141 svar)       10%

Minimilönen (€ 320) (174 svar)            13%

Upp till två minimilöner (272 svar)       20%

2-3 minimilöner (301 svar)                  22%

3-5 minimilöner (263 svar)                  19%

5-10 minimilöner (166 svar)                12%

mer än 10 ggr minimilönen(66 svar)      5%

Hittills har 1383 personer svarat.

Minimilönen är alltså mycket låg i Estland, € 320, och 141 personer uppger att de har ännu lägre lön. Det här är inte någon vetenskaplig undersökning, så man ska inte dra för stora växlar på den. Vem vet hur mycket de med lägst lön arbetar varje dag. Eller om det verkligen är sant.

sep 18, 2013 Studera estnisk natur.

 
Vi vet att man kan steka ägg på asfalt när solen skiner, men visste ni att man kan odla tomater mitt på vägen också? I Rakvere på en stenlagd gata, Kooli, mitt i stan växer en tomatplanta:
 
De kanske ger upp till sist och säger: "Kom ketchup så går vi." 
Vi får se vem som äter dem till slut. Det kan ju inte vara en så starkt trafikerad gata, så de är kanske inte så angripna av avgaser från bilarna. 
----
 
Raba.
 

Estlands Miljöbyrå anordnar i början av hösten vandringar i alla län i Estland. I Lääne Viruma blir det av den 29 September i Norra Kõrvemaa.

Det blir en vandring över sjöar och myrar på 11 km.

Syftet med vandringarna är att förbättra folkets kunskaper i miljöfrågor. Deltagandet är gratis för alla.

Buss lämnar parkeringsplatsen vid Aqva Spa i Rakvere den 29 september kl 9, återvänder till Rakvere ca kl 18. Alla bör ta med sig matsäck.

Anmäl er senast den 25 September!

Visst låter det spännande! Men allvarligt talat. Vi har gjort sådanan vandringar själva, utan att miljöbyrån var inblandad, och det var verkligen intressant. Vi kunde se flora och fauna som vi inte sett på andra platser i Estland. Det var också här som många gömde sig under kriget och en tid därefter eftersom de utländska soldaterna inte visste var man kunde ta sig fram i de sanka områdena.


sep 17, 2013 Ryssland övar sin militär.

Ni kanske såg artikeln i dagens SvD? Den om den ryska millitärövningen. 

160 000 i rysk-kinesiskt vapenskrammel

En jättelik rysk militärövning, som till och med slår Sovjettidens krigsspel, pågår denna vecka i Fjärran Östern och Centralasien. Över 160 000 man deltar. Och i höst övar ryssarna i Väst.

Skramlet gäller den här gången en övningar inför ett anfall mot Baltikum.

 Skrämmande för ett litet grannland?

Tidningen skriver också (något beskuret):

Rysk storövning väcker oro i Baltikum

Det ryska övningsangreppet på Sverige på långfredagen var en väckarklocka för hela Östersjöområdet, säger Estlands president Toomas Hendrik Ilves. Denna vecka startar Ryssland en storövning som oroar Östersjöländerna.

Ryssarna hade under långfredagen en övning riktad mot Sverige. –Jag är stolt över att de enda som kom upp i luften var Nato med de danska planen. Även om de var lite långt ifrån ryssarna så reagerade de i alla fall, säger Estlands president Toomas Hendrik Ilves.

–Generellt ser vi långfredagens incident som en väckarklocka för hela Östersjöområdet. Det har funnits en sorts självbelåtenhet om säkerhetssituationen här. Men vi lever inte Den eviga fredens värld. Nu har vi framför oss övningen Zapad 2013 (Väst 2013) där Ryssland ska öva invasion av de baltiska staterna, påpekar Ilves.

"Vi hotar inte dem"säger presidenten och tycker inte att det finns någon anledning för ryssarna att göra en sådan övning. Estland är ju dessutom medlem i Nato. "Det innebär att Nato i sitt försvar kan slå tillbaka var som helst mot angriparens territorium." säger presidenten. Presidenten har mycket goda kontakter med både Nato och USA.

I november ska Nato för första gången på tio år öva försvar av alliansens territorium i stor skala. Övningen har namnet Steadfast Jazz (Orubblig jazz). Att den genomförs i Östersjön, Polen och Lettland är ingen slump.

–Steadfast Jazz är en övning som vuxit fram på grund av det ryska uppträdandet, förklarar Ilves.

Estland, som har ökat sitt försvarsanslag, är ett av de få länderna i Nato som enligt president Ilves når upp till alliansens mål att satsa 2 procent av sin bruttonationalprodukt på försvaret. Han oroas av att Europas försvarsutgifter sjunker, medan USA ensamt står för 70 procent av alliansens försvarskostnader vilket blir politiskt ohållbart i längden.

Av länderna runt Östersjön satsade Ryssland 2012 mest på sitt försvar, 4,4 procent av sin bruttonationalprodukt. På delad andraplats ligger Estland och Polen på 1,9 procent enligt fredsforskningsinstitutet Sipri.

Sverige på åttonde plats är det nordiska land som satsar minst: 1,2 procent av bruttonationalprodukten. Vid det säkerhetspolitiska mötet Riga Conference den 8 september hamnade president Ilves och utrikesminister Carl Bildt i en kortare irriterad ordväxling på podiet.

Bildt ville tala om framtida EU-strategier, medan president Ilves slog fast att flertalet länder i Europa idag inte ens klarar att leva upp till de ekonomiska mål de själva enats om inom eurozonen och Nato.

Ryssland är redan militärt helt dominerande i Östersjöområdet men ett nytt inslag är den kraftiga satsningen på snabba elitförband. I den nya svenska boken ”Ryska elitförband” skriver författarna Lars Gyllenhaal och Joakim von Braun att delar av svenskt territorium kan bli högintressanta i en konflikt Ryssland-Nato och tillägger:

”Ryssland arrangerar numera lika många militärövningar som under sovjetisk tid, inklusive oanmälda storövningar för elitförband. Många av de soldater som övar idag är, till skillnad mot gårdagens, välbetalda och stolta yrkessoldater medan officerarna ofta har stridserfarenhet från Afghanistan, Tjetjenien och Georgien”.

 

–Varje land har rätt att öva sin militär och sina trupper, men ryssarnas övningsscenarier kan ifrågasättas. Deras manövrer planeras inte för försvar av det egna territoriet utan omfattar också främmande territorier. Specialtrupper och luftlandsättningstrupper behövs inte för att försvara sitt eget territorium. Det gör oss lite oroliga, säger Lettlands försvarsminister Artis Pabriks.

Han är öppet kritiskmot att stora Nato-länder, särskilt Tyskland, inte sänder en enda soldat som kan sätta ner sina kängor i Baltikum under övningen Steadfast Jazz.

–Vi skulle vara mycket glada om våra partners, särskilt i Europa, vore mer engagerade. Det gäller även Sverige, säger Artis Pabriks.


Mikael Holmström som har skrivit artikeln i SvD tillhör de mest kunniga i dessa frågor.

-----

Bravo Åsa Romson!! Hon var klädd i folkdräkt vid Riksdagens högtidliga öppnande i dag. Det är just så man ska göra när man vill avdramatisera den. Vi har fått folkdräkten tillbaka!

Jag återkommer om den intressanta skriften om Narva under svensktiden.


sep 16, 2013 Senaste nytt.

I Estland har man förberett mottagning av syriska flyktingar. Lägg märke till att man är angelägen om att de lär sig estniska.
http://www.tallinncity.ee/2052586/galerii-tallinna-mosees-toimus-toetuslaat-suuria-pogenikele/2364452

Rail Baltica blir av!!
De estniska, lettiska, litauiska, polska och finska ekonomi- och kommunikationsministrarna har i Vilnius på måndagen ingått ett joint ventureavtal, som nu är grunden för Rail Baltica järnvägen.
Läs också om Narva under svensktiden. Se nedan.

sep 16, 2013, Motsättningarnas Narva.

Det finns ett intressant forskningsprojekt om den svenska tiden i Estland skriven av Jaak Naber, est som först studerade historia i Tartu, men sedan läste vidare i Uppsala. Han har skrivit:

Motsättningarnas Narva, Statlig svenskhetspolitik och tyskt lokalvälde i ett statsreglerat samhälle, 1581-1704.

 Skriften men jag läser en större version...

En mycket intressant skrift om den tiden. Jag har inte riktigt förstått hur mycket de svenska kungarna kunde påverka livet i Estland. Jag har hakat upp mig på de dåliga kommunikationerna på den tiden. Men sanningen är att de hade synpunkter om mycket.

Jag måste bara börja med en intressant sak. Tidigare i år började man i Estland tala om att det man lärt sig om den estniska historien under sovjetåten inte stämmer. Skolan hade lärt ut att esterna alltid varit lantarbetare. De hade inga rättigheter att studera, de bodde på landet. Det är också anledningen till att den estniska kulturen kunnat leva vidare trots de främmande kulturer som ledde landet. Men det är inte sant. Den est som ville studera kunde få det, men han måste då anta den tyska kulturen, bli tysk. Därefter räknades han in i den balttyska befolkningen. När landet senare blir en del av det tsarryska väldet, då kan esterna studera till präster i den ortodoxa kyrkan men då ska de anta den ryska kulturen. Det är intressant eftersom jag så ofta undrat över varför de antog ryska seder och gav sina barn ryska namn. Det var naturligtvis samma sak. De måste bli "ryssar" för att få studera. Detta var under tsarens tid, och de respåekterade honom för att de fick studera, så det var säkert inte så svårt för dem. 

 En grafik föreställande Narva-Ivangorod på 1600-talet.
Säljs på sidan http://www.ardedis.eu/grafik

Narva låg långt från Reval/Tallinn. Det var folket i Reval som hade bett om skydd från svenskarna 1561. De var därmed mer svenskvänliga än narvaborna. I Narva som erövrades av svenskarna senare blev det helt annorlunda. Där inledde man med rövarpolitik. Svenskarna lade beslag på en stor del av stadens bästa hus och hustomter till officerare och kungliga ämbetsmän. Så många svenskar som möjligt skulle bosätta sig i staden för att den skulle bli mer "svensk". Helst skulle de hålla sig för sig själva i kolonier för att inte ta intryck av tyskar och ester/ icke-tyskarna.

Då kommer vi till en annan fråga: Varför benämndes esterna icke-tyskar? De var inte tyskar. Deras land hade ännu inget namn. Kanske var det så enkelt. Förutom att de inte var adelsmän. Det fanns ingen adel alls i Estland innan främlingarna kom och som sedan arbetade för sina egna landsmäns bästa. 1227 tog danskarna den norra delen av esternas område och tyskarna tog den södra delen, Livland och därefter hade tyskarna överhöghet i landet i ca 700 år. Trots att andra stater hade regeringsmakten. Naturligtvis höll tyskarna på sin högre rang.

Men Narva hade redan på den svenska tiden en stor betydelse pga. sin närhet till Ryssland. Det behövdes rysktalande svenskar som kunde förhandla med ryssarna efter alla de evinnerliga krigen och motsättningarna som rådde under de här åren. Estland var svenskt 1561-1721. Den rollen var viktig, och därför var svenskarna noga med att det skulle vara trogna män som talade ryska.

Området på andra sidan Narvafloden, Ivangorod, var också svenskt. Ja, hela området runt Finska viken blev svenskt vid freden i Stolbova 1617. (Ivangorod blev estniskt vid Tartufreden 1920, men Stalin tog tillbaka det trots att han accepterat att inte ha något krav på Estland i "evig tid".

I Narva var en stor del av befolkningen rysktalande, precis som i dag. Överheten var dock tysk när svenskarna kom. De skolor som fanns var tyska. Adelsmännen var tyskar. Det var detta svenskarna måste ändra på. Kyrkan var tysk, lärarna var tyskar. Detta måste svenskarna ändra på. Problemet var att svenskarna förde så många kostsamma krig. Kungen lovade pengar till skolbygge och lärare, men inga pengar kom. Ett krig kom ivägen. 

Ja, detta var inledningen. Jag hoppas att jag kan fortsätta i morgon.


Sep 15, 2013 Vi är en del av Norden.

Jag ser på svenska yles hemsida att Paavo Lipponen granskar kulturen i Finland.
Förre statsministern Paavo Lipponen (SDP) har aldrig gjort sig känd för att hymla, utan det är klarspråk som gäller. Och Lipponen låter nu sin vassa tunga med besked hudflänga alla de historielösa som i purfinskhetens namn driver in Finland i en återvändsgränd.

Vad är det då han vill? Jo, han menar att Finland och Sverige har så mycket gemensamt. Vi var ett enhetligt land så länge. Lipponen kritiserar också historielösheten. Man ignorerar det faktum att all kultur har kommit via Sverige. Finland blev därmed en del av den västerländska kulturen. Lipponen nämner som exempel rättsordningen, kvinnofriden, demokratin, bondefriheten och den kristna tron.
 
Lipponen säger att Finland inte kan stå ensamt i världen. Var alltså söka samhörighet? Inte i den ryska sfären, och anglosaxerna bryr sig inte. De baltiska staterna är en liten grupp. Är inte Norden och Sverige det lämpligaste alternativet? undrar han.
Vi glömmer så ofta, eller kanske alltid, att vi var ett enat land. Vi glömmer t.ex. att Åbo var en viktig stad i riket. Och vad är alternativen? Hur gick det för de baltiska och östeuropeiska staterna under feodalismen? Utan Sverige hade Finland blivit en del av Sovjet, och läget i dag vore helt annorlunda, säger han.
 
När det gäller svenska språket i Finland säger Lipponen:
Det är ju ett faktum att svenska öppnar tusentals möjligheter i Sverige och Norden.

Det är skrämmande att åren går, historiska skeden förändrar förhållanden i världen, men för länderna runt det ryska riket finns faran ständigt kvar. Vi vet inte vad Ryssland vill. Eller... vi vet väl det. Ryssland arbetar för att ta tillbaka sin betydelse i världshistorien. Ett stort steg har de tagit i och med överenskommelsen med USA om Syriens kemiska vapen. De hotar de baltiska länderna och häromåret gällde det Finland och Nato, en fråga som hettade till. Jag minns det finska svaret en leende statsminister som förklarade att Ryssland inte ska lägga sig i inre finska angelägenheter. Hur länge kan vi le?
EU-kommissionärerna Olli Rhen och Siim Kallas.
I Postimees säger EU-kommissionär för ekonomiska och monetära frågor, Olli Rehn i en intervju att den estniska och den finska ekonomin är mycket nära förbundna, och därför påverkar den komplexa situationen i den finländska ekonomin utan tvekan även Estland.

Enligt Rehn är det största problemet i den finska ekonomin den snabbt åldrande befolkningen och minskad konkurrenskraft.

"Det tredje problemet är att i Finland minskar samtidigt två viktiga industrier. Jag hänvisar till den långvariga nedgången i skogssektorn och en kraftig nedgång på telemarknaden, "sade Rehn.

Rehn sade att det är viktigt att esterna drar sina egna slutsatser av det finländska exemplet.

Utan tvekan är det så, att vi länder här uppe i norr betyder mycket för varandra. Eller som den estniske EU-kommissionären uttryckte sig: Ensamma kan vi inte göra något.

I 10 år har nu Estland varit medlem i Europeiska Unionen. President Arnold Rüütel sa angående det:

"Estlands anslutning till Europeiska unionen var i princip helt rätt, och jag tror att när Europa förändras är det viktigt att Estland kan delta i dessa förändringar och faktiskt ge egna rekommendationer och åsikter i olika frågor. När vi talar om villkor i de nordiska länderna i utvecklingen av sina samhällen, skiljer de sig markant från de sydeuropeiska länderna. Och jag tror på vikten av att våra politiska ledare och valda representanter för Europeiska unionen innebar en viss grad av trygghet."


Vi hör ihop med hela Europa, men de speciella nordiska frågorna har vi gemensamt med våra grannar och kan driva gemensamt för större genomslag.

 

sep 14, 2013 Boken om Geislingenlägret nu på estniska.

 
 
"Estland är ett jättestort land. Det bor ester i hela världen."
Så tänkte barn i Estland under ockupationsåren. Och så är det. Esterna flydde sitt land under Andra världskriget och flyttade sedan till något helt nytt någonstans i världen. I Geislingen-an-der-Steige fanns ett stort flyktingläger. Ants och hans föräldrar bodde i Geislingen i flera år. Pappan var lägerchef och i samarbete med FN hjälpte han alla att hitta nya ställen att flytta till. Det kunde vara i Europa men också i Amerika, Kanada, Venezuela, Australien m.fl. länder.
 
 
Ett av barnen, Mai Maddisson började skriva ner sina minnen och fick hjälp av andra barn, som nu var vuxna. Det blev en bok på engelska som översatts till estniska.
Det är ett viktigt dokument över hur esternas liv i flykt formades. Det är svårt att förstå hur man levde i flyktingläger om det inte finns berättelser. Det är viktigt för oss att läsa, men också för esterna som blev kvar i Estland. 
 
Rahva Raamat presenterar boken så:

Estniska barns minnen efter flykten i rädsla för terror och kaos i Estland och resan till ett tyskt flyktingläger för att sedan spridas till den nya världen.

De påminner sig lägertiden i Geislingen de då 33 barnen, varav de äldsta födders 1935 och de yngsta föddes i Tyskland. Totalt tillbringade de fem år av sina liv de ca tusen estniska barnen från späd ålder till tonåren. Trettiotre berättelser finns i boken, berättelser som är som en miniatyr av republiken Estland med egen och eget försvar. Denna plats var under fem hela år en estnisk ö i Tyskland med eget språk och egen kultur. Senare for barnen med sina föräldrar till ett nytt hemland och i sina minnen såg de inte tiden i Tyskland som att de bott i flyktingläger utan mera som ett tillfälligt Estland. Många såg detta under resten sv livet som sitt första Estland.

"En enastående samling av berättelser om andra världskriget om barn som bor i ett litet land"
Dr Paul Valent
psykiater och tidigare rektor för Australiska centret för forskning om traumatisk stress. 

"Ett viktigt bidrag till forskningen om kriget och barnen, som ofta är den mest försummade."
Dr Martin Parsons
University of Readings center för forskning som studerar evakuerade barn och krigsbarn.

Geislingen från ett gammalt vykort:

 

 


sep 13, 2013 Slutord om Bronsnatten och Spetsens dag i Haapsalu.

Jag tror att vi ganska självklart kan bestämma att det som hände den där Bronsnatten visade tydligt och klart att de två staterna Estland och Ryssland agerar med två motsatta erfarenheter. Estland är ju det lilla landet som varit ockuperat av olika stater i flera hundra år, och som i fortsättningen vill leva som ett fritt folk. Ryssland har varit en stormakt som förlorade hela sin betydelse och stod som en nyvaken avklädd varelse som inte förstod någonting. Numera håller Putin på att få tillbaka rikets betydelse. Sitt rikes. Han håller på att lyckas, och det har han gjort genom att aldrig arbeta på det goda internationella sättet som jag skrev om i går. Vad är bäst? Att vara samarbetsvillig och en god internationalist eller en grym "realist"? Vad ska vi lära våra barn?
-----
 
Vi ska alltid minnas grymheterna under Pinochet i Chile. (Jag såg på TV i förrgår.) Salvador Allende i Chile har aldrig gjort någon illa om man ska tro svenska media. Men är det sant?
Aldrig talas om grymheterna under Fidel Castro på Kuba. Tvärtom har Castro och Che Guevara hyllats som hjältar. Ärligt talat: Hur många svenskar känner till vilka grymheter som utspelades i Sovjetunionen eller Kina? Varför hörde vi "Några offer krävs det alltid." när det gäller kommunismen? Och bara kommunismen.
 
Sanningen är den att om vi aldrig kan jämställa mord från höger med mord från vänster eller övergrepp från höger med övergrepp från vänster; om vi aldrig kan erkänna allt lidande som skett även i kommunistiska länder, då kan aldrig de offren eller offrens efterlevande få lugn i sina själar. Då lär vi aldrig våra barn sanningen, utan bara omskrivningar. Vi måste fastställa att mord ALLTID är ett allvarligt brott. Mord är alltid lika straffbart. I svenska medier ska det vara uteslutet att förringa mord eller övergrepp. Offren känner ingen skillnad om de mördas av en nationalsocialist, fascist eller kommunist. 
-----
Känner ni till Haapsaluschalen? Jag har förstått att den är vida känd i handarbetskretsar i alla fall. På Youtube kan du lära dig göra en. Det är inte så svårt när man väl lärt sig, säger de där. Men det är definitivt inte enkelt. Schalen ska vara så tunn att man kan dra den genom en ring.
"Det är ett helt äkta och allvarligt hantverk", säger ordföranden i Haapsalu Konsthantverkförening Mirje Sims. Har man gjort en schal en gång frågar man aldrig mer varför den kostar så mycket."

Förra söndagen var det "Spetsens dag" i Haapsalu. Då kunde man se och känna på äkta schalar. En kvinna, Silvi Saarlo har hållit på i 77 år. Hon började som 5-åring. Snart hade hon gjort sin egen mössa. Vid 10 år hade hon virkat vantar. 

- Själv minns jag så väl när min mormor lärde mig virka. Jag virkade allt möjligt, men förstod att de där tunna spetsarna hon gjort till lakanen skulle jag aldrig kunna göra, men så visade hon en spetsduk i tjockare garn hon gjort, och då förstod jag att DET var min grej. Det skulle jag virka.-

Silvi Saarlo stickade en jumper i skolan och läraren blev så imponerad och  frågade om hon kunde få använda mönstret i undervisningen.

Det var när tsarfamiljen promenerade i Haapsalu och såg de vackra schalarna som de blev riktigt populära, berättar Silivi. På 1800-talet skulle "alla" adelsdamer ha en sådan schal i Petersburg.

 Man kan virka dockkläder också...

Sep 12, 2013 Estlands och Rysslands internationella position

 
En studentuppsats: Estlands och Rysslands internationella position - konflikten gällande förflyttningen av den sovjetiska bronsstatyn i Tallinn.

Filosofie kandidat uppsats inom statsvetenskap. Författare: Marie Vaadre Handledare: Mikael Sandberg Framläggningsdatum 25 januari 2008 Jönköping.

Jag ser att författaren har ett estniskt namn, och jag hoppas att det är därför svenskan inte är så bra. Men om man bortser från det är uppsatsen läsvärd. 

Jag hoppas alla minns Bronsnatten i Estland i april 2007 då regeringen bestämde att en staty och några soldatgravar skulle flyttas från centrala Tallinn till en krigskyrkogård inte långt därifrån, Jag har skrivit om det tidigare flera gånger. Sök på bloggen så hittar ni. Det var upplopp i Tallinn av rysktalande ungdomar och den ryska dumans ordförande tog sig in i det estniska parlamentet och skrek att den estniska regeringen skulle avgå. Estniska ambassaden i Moskva ockuperades av ryska Nashi. osv. osv.

Motivet för flytten löd enligt följande uttalanden av Estlands premiärminister, Andrus Ansip: ”Regeringens syfte med flytten av bronsstatyn är att förhindra Estland från att stegvis falla under rysk kontroll.”

Det uppsatsen vill fastställa om något av de inblandade staterna handlar enligt internationella regler eller inte.

 • Är Estland respektive Ryssland ”idealistiska internationalister” i Goldmanns mening? (För att kunna mäta internationalism har en modell av Kjell Goldmann använts, där den idealistiske internationalisten skall vara enligt följande mönster; utåtsträvande, universell, samarbetsorienterad och moderat.)

 • Hur väl stämmer den officiella bilden av internationalism överens med verkligheten i Estland respektive Ryssland när de möts i en internationell konflikt?

 • Varför valde Estland att flytta denna sovjetiska bronsstaty just 2007 och inte i samband med självständigheten 1991? 

  Den tredje frågan vill jag själv svara på direkt. 1991 var det fortfarande ryska soldater i Estland. De lämnade landet först 1994 efter förhandlingar där Carl Bildt gjorde en mycket viktig insats.)

  Ett sätt att förklara internationell politik är genom den pessimistiske realismen och den optimistiske liberalismen. En lite lustig benämning som jag återkommer till. Realisten förespråkar också en avskräckningspolitik vilket innebär att man försöker hindra den andre parten som man är i konflikt med genom att injaga olika former av fruktan eller hot.  

  När det gäller Estland arbetade landet genast, t.o.m. före befrielsen för att skapa skydd och samarbete internationellt. Redan 1988 började de förhandla om medlemsskap i FN. Den 17 september 1991 blev de medlemmar Några månader senare gick Estland också med i CSCE och året därpå undertecknades ett handels- och ekonomiavtal med EU. Redan 1994 var Estland med i NATO:s fredsprogram och stärkte därmed sin internationella försvarsposition.  Den 1 april 2004 blev Estland fullständiga medlemmar av NATO och samma år den 1 maj fullständiga medlemmar av EU. 

 USA har haft en mycket betydande roll gentemot den estniska befolkningen då de under ockupationsåren förde ”En icke erkännande politik” av Sovjetrepubliken Estland.

Ett viktigt steg mot internationalisering:  Efter självständigheten var Estland fast besluten att man snabbt skulle etablera sig på den internationella arenan och bygga upp landet med hjälp av internationella relationer. Istället för att försöka kämpa emot globaliseringen öppnade Estland sin marknad för omvärlden, med en tillåtelse för utländska firmor att komma och konkurrera. Detta medförde en omstrukturering av marknaden och återkoppling med väst.

Efter Sovjetunionens upphörande 1991 blickade inte Ryssland ut mot världen med en hunger efter internationalisering. Istället försökte medlemmar av kommunistparitet att bevara partiet och den rådande ordningen in i det sista, vilket dock misslyckades.Detta ledde till en radikal förändring, både politiskt och ekonomiskt. I Moskva talade det Jeltsinledda styret om en framtid för Ryssland som suverän, en del av världsmarknaden, och de demokratiska staterna. Dock hade Ryssland ett annat utgångsläge än många av de andra länder som Ryssland ockuperat, de var länder redan innan Ryssland kom. Men vad var Ryssland egentligen? Självständigheten medförde en förlust av det imperium som man byggt upp och förvirring över hur landet nu skulle styras när det bara har funnits en makt. Ryssland var ekonomiskt bankrutt och med lite inflytande i det forna Sovjet staterna, en situation som naturligtvis var förödmjukande och svår att acceptera. Speciellt när en stormakt nu var tvungen att ta emot hjälp från väst. Under de senaste 15-åren har Ryssland försökt att skapa en post-sovjetisk identitet och försökt att hitta en ny position i världen, vilket dock har varit mycket svårt.

Efter 1989 var folket fritt att agera, kräva, begära deras representanter ansvariga, vilket var ovanligt både för de styrande och de styrda. Ryssland insåg tidigt hur man kunde dra nytta av den internationella diplomatiska spelarenan för att stärka sin egen makt. Som suverän stat, kunde Ryssland använda sin arme för att t.ex. kontrollera och ockupera den autonoma delstaten Tjetjenien 1994. För knappast kunde väl Ryssland acceptera en autonom, oberoende delstat inom sitt eget territorium och ännu mindre att Tjetjenien vägrade skriva under Federations avtalet.  Rysslands internationella relationer med resten av Europa har alltsedan självständigheten varit komplicerad. 

Rysslands utrikespolitik har också förändrats mot en annan inriktning efter Sovjetunions fall; den är inte inspirerad av ideologi längre. Det handlar snarare om nationella intressen; rivalitet med väst och integrationen in i det. 

Putin har också genom diverse avtal och överenskommelser försökt att utveckla olika instrument för att förhindra att USA eller NATO kan ha möjlighet att ta för stor makt. Just detta tror jag att vi nu ser när Ryssland har tagit en stor och kraftfull roll i Syrienkriget.

Hon menar att avsikten med uppgrävningen var: 

Då det har varit stor osäkerhet kring massgraven under bronsstatyn på Tõnismägi i Tallinn beslutade Estlands regering att göra en radikal utredning. Gräva upp graven, identifiera kvarlevorna och flytta dem tillsammans med frihetsmonumentet till Tallinns krigskyrkogård. Detta för att utreda hur många och vilka som egentligen var begravda där. 

Ja, osäkerheten var stor. Men hon nämner inte problemen med att många ryssar samlats vid statyn flera gånger för att fira "Sovjets seger över nazisterna", vilket esterna aldrig har sett som sanning. Sovjet intog Estland när det satt en estniska regering i ledningen. Har vi rätt att hedra det vi anser är sant eller ska vi underkasta oss andra människors sanning?

Avsikten var att förhindra Estland från att falla under rysk kontroll såsom den sovjetvänliga plan som Ryssland har haft och har avser och där ett spel i brickan var befrielse monumentet. 

Ja, Estland hotas regelbundet frän öster och nyss var det Zirinovskij som menade att foket skulle förintas.

Hur är det då med landets säkerhet: Estlands nationella säkerhet är direkt kopplat till utvecklingen gällande den internationella säkerheten. Medlemskap i både NATO och EU ger Estland möjlighet till en unik historisk nationell säkerhet och garanterar att Estland kan uppfylla de säkerhets mål som är uppsatta. 

 Det här är oerhört viktigt, och vi såg vad som hände i Georgien som inte hann med medlemskapen i tid.

Och så Ryssland:

Flytten av befrielsemonumentet (enligt ryssarna) väckte starka känslor i Ryssland, då det där ansågs att denna process och handling var ett hot och en förödmjukelse. För att visa sin maktposition utförde Ryssland en rad olika angrepp mot Estland. 

Ryssland ser fortfarande Estland som sn del av Ryssland. 

Demonstrationerna och upploppen kan ha varit ett försök att få Estland att framstå som ond inför resten av Europa och därmed ett försök att framhäva den egna positionen. Ryssland anklagade Estland för att vara en ond fascist stat. 


Estland var snabb i handling när det gällde internationella relationer. Dels var de otroligt medvetna om betydelsen av ett direkt avstånd till Ryssland, och dels tog de hjälp av utlandsester som kunde hjälpa dem med sina kunskaper.

Ryssland, som författaren kallar realist, hade istället först förlamats av att ha förlorat sin plats i världen, och har sedan ständigt arbetat för att bli en stat att räkna med igen. Jag ser det inte som realism att inte bry sig om det internationella spelet, men det är vad som hela tiden efter Sovjetunionens fall har varit målet för Ryssland.

Och om den speciella händelsen får hon fram slutsatsen: 

Ryssland uppfattade, som en ickeinternationalistisk aktör själva händelsen som ett hot och en förödmjukelse. Då den inåtsträvande aktören har svårigheter att se världen ur ett globalt perspektiv, uppfattade man flytten som en rysk händelse, ett hån mot det ryska, fast Estland har varit självständig i snart 15 år. 

I det här fallet säger författaren att Estland var en god internationalist men Ryssland agerade som en realist (jag skulle vilja kalla det inåtseende.) 

 


sep 11, 2013 Aqva Spa får gott betyg och Baruto slutar.

Det är roligt när det går bra för någon som man tycker verkligen är bra. Aqva Spa i Rakvere är en mycket trevlig inrättning. De har hotell, som de just byggt ut, och badanläggning. Jag har skrivit om företaget tidigare, men nu är det lite extra. Virumaa Teataja skriver:
 
 

"Jag är glad att kunna meddela att AQVA spa har nominerats till Näringslivets pris i kategorin “affärsverksamhet”," säger Katre Purga  i stiftelsen för företagsutveckling.. "Kategorin upptar framgångsrika estniska företag som inte exporterar, men är goda lokala aktörer."

Aqva Hotels Ltd har nominerats tillsamman med Karja Pagariäri (bageri)  ja Fellini Kohvik OÜ(kafé). Namnen på vinnarna och totalsegraren kommer att tillkännages den 8 oktober i Estonias konsertsal vid prisutdelningen. Evenemanget kommer att sända ETV.

Aqva Spa har 130 anställda, och är en av de största arbetsgivarna i Rakvere. "Vårt hotell har drygt 50.000 nattgäster per år och badet och bastuavdelningarna har 150.000 besök," sade företagets chef Roman Kusma "Aqva har stärkt regionens ekonomi. Till exempel samarbetar vi med teatern och Rakvere slott. Dessutom nyttjar våra kunder både det lokala köpcentrat, kaféer, souvenirbutiker och museer. "

Tävlingen "Näringslivets pris" är det högsta erkännandet för entreprenörer och entreprenörskap, och har även funnits den längsta tiden där konkurrens mellan företagen jämförs och identifierar de bästa företagen inom fem viktiga områden i landet.

Vinnaren i varje kategori och tävlingens totalvinnare utses av en jury som i år omfattar Eesti Panks (Estlands Riksbank) Ardo Hansson, utrikesminister Urmas Paet, rektor Andres Keevallik, Tartu Universitets  rektor Volli Kalm, EAS ordförande Cinzia Sik, Ekonomi-och kommunikationsminister Juhan Parts, och ""Näringslivets pris-vinnaren 2012" PKC Eesti AS.

Det kommer verkligen många turister till Spat. Och de tycker verkligen om stället. Det har skrivits i tidningarna och vi har talat med några på stan. Alla är förtjusta. Det var spännande när vi gick och tittade på skylten som stod i “evigheter” att ett spa skulle byggas där precis vid centrum. De gamla kyrka ligger bakom, teatern är också nära och så den långa Pikk-gatan som Jaan Kross skriver om i sin bok Sagan om Rakvere. Överallt historia! 

-----
En av de stora, sumobrottaren Baruto, Estlands stolthet meddelar i dag från Japan att han slutar med sporten. Nu kommer det nog aldrig mer bli någon VM-tävling i sumobrottning i Rakvere.
 
Han ska flytta hem till Estland.

sep 10, 2013 Jürgen Ligi och Sofia Joons.

 
 Finansminister Jürgen Ligi berättar i Kulturrådets tidning Fokus om landets ekonomiska läge:

Estlands budgetstrategi för 2014 - 2017 går mot fortsatt försiktighet och siktar mot kommande budgetöverskott och återställande av de reserver som minskat under den tidigare krisen, säger finansministern.

Trots att utgifterna för arbetsmarknadspolitiska åtgärder, hälsa och utbildning kommer att öka, och trots att skattetrycket sänks till nivån före krisen - bland annat planeras en sänkning av inkomstbeskattningen till 20% år 2015 - räknar den estniska regeringen med en fortsatt tillväxt i skatteintäkter till följd av ökningar i skatteinbetalningarna och avkastning från externa medel.

För den kommande 2014 - 2020 års EU-budgetperioden planerar Estland att använda 3,18 miljarder € av EU-medel för att finansiera fem rikstäckande mål.

• Planen är att fördela 755.000.000 € för att utveckla en konkurrenskraftig ekonomisk miljö, 438 miljoner€ för förnyelse av utbildningssystemet, 553 miljoner € för att utveckla arbetsmarknaden och öka den sociala tryggheten, 600 miljoner € för att utveckla trafiken, 666 miljoner € till att främja en ren och varierad natur, och 173 miljoner € för att öka administrativ kapacitet säger finansminister Jürgen Ligi.

Dock måste Estland överväga effekterna när landet skiftar från att vara en av EU: s stödmottagare till att bli bidragsgivare, sade ministern i den estniska dagstidningen Postimees i våras.

"Enkel matematik visar att utan EU-bidrag finns i vår budget endast ca 6% för att stödja nya initiativ. Lyckligtvis, har vi minst sju år på oss att anpassa oss till den nya situationen ", avslutade Ligi.

-----

 I en annan artikel i Fokus berättar Sofia Joons, Estnisk-svenska kulturrådets ordförande, om estlandssvenskarnas ställning och kultur i Estland.

 Under den förra friheten hade estlandssvenskarna, liksom t.ex. estlandsjudarna, kulturautonomi, vilket betyder att de kan fatta egna beslut och har en stark roll i besluten som gäller deras egen kultur. År 2007 återinfördes kulturautonomin. Vi kan skapa gemensamma utvecklingsstrategier och mål, samt demokratiskt välja talesmän tala för oss i möten med kommunala och statliga myndigheter, säger hon. Det stora flertalet estlandssvenskar i landet är gamla, men trots det finns en öppen lekskola för estlands-svenska barn i Tallinn. Hon menar också att alla med estlands-svenska rötter ska lära sig svenska. Många gymnasier har svenskutbildning. 

Vad vi aldrig tänker på, det är nog att den estnisksvenska kulturen inte är helt homogen. Svenskarna kom under olika tider och från olika platser i Sverige. Dialekterna skiljer sig från varandra. 

Sofia Joons vill också att estlandssvenskar och sverigeester ska samrbeta mer. Hon föddes själv i Sverige av estlands-svenska föräldrar. Som vuxen flyttade hon till det fria Estland och studerade estnisk kultur, språk och historia. Nu när hon har en son vill hon förmedla den gamla kulturen till honom. 

1992 återinförde Estland den speciella lagstiftningen för landets minoriteter, som  härrör från 1925. Och 2007 fick den svenska minoriteten sin egen kulturförvaltning med det estnisk-svenska kulturrådet ( Kulturrådet för den svenska minoriteten i Estland / Rootsi Vähemusrahvuse Kultuurinõukogu Eestis ) under Kulturdepartementet. 

Idag arbetar rådet för att återupprätta och stärka den estnisk-svenska kulturen genom att stödja initiativ för att bevara det svenska språket och dess dialekter som talas i Estland liksom traditionell folkmusik, dans, hantverk och estnisk-svenska kulturella seder.

I ett framtida perspektiv , tycker jag inte att det är svårt att föreställa sig de estnisk-svenska och svensk-estniska samhällen som två separata plattformar. Båda är lika genom att de består av personer som har dubbel kulturell identitet och som har sin kunskap om de båda kulturerna utifrån sina egna upplevelser.

Sedan ett par år tillbaka har vi organiserat Svenskdagen och i år ägde den rum i Haapsalu i samband med den estnisk-svenska sång-och dansfestivalen den 8 och 9 juni .

Dessutom stöder rådet organisationer, skolor och museer som arbetar med bevarandet och utvecklingen av det estnisk-svenska kulturarvet i Estland. 
På en makronivå kan det hela tyckasa enkelt och det är också lätt att inse värdet av dessa kulturplattformar ! Men i verkligheten är det svårt att inkludera personer som har antagit en ny kultur, den svenska eller den estniska, i dessa plattformar.

Jag hör nog själv till dem som är mittimellan. Jag tycker det är jätteintressant med den speciella kulturen som finns på de estnisk-svenska områdena. Jag är intresserad av all historia som finns gömd där borta. Men jag är också intresserad av den estniska kulturen och den historien. Estland är ett fantastiskt land. Det inryms så många, så otroligt många stora historiska händelser i detta lilla land. De har upplevt så mycket som vi i Sverige aldrig varit med om. Vi har levt i ett land där vi sällan sett främmande soldater. Våra lador har inte tömts av främmande herrar för att deras folk ska få något att äta. Vi har aldrig tvingats att lära oss något annat språk. När det gäller kultur i Sverige är det knepigare, eftersom det finns tongivande människor i vår nutid som tror att vi inte har någon speciell kultur. Kanske måste vi åka till Aibolands museum och vara med om en kulturpresentation för att förstå att vi trots allt har en egen kultur. Eller besök ett finlandssvenskt museum. Eller varför inte ett svenskt museum, eller varför inte Nordiska muséet eller Skansen, Biologiska muséet, Sjöhistoriaka muséet eller Skärgårdsmuséet i Stavsnäs. Svenska kulturmuséer finns över hela landet. Jag lovar att ni kommer hitta den svenska kulturen.


sep 9, 2013 Andrus Ansip är stolt över sitt land.

Premiärministern har hållit ett tal om situationen i hans Estland som refereras i Õhtuleht.
 
 

"Jag är stolt över Estland. Jag är stolt över Reformpartiet. Jag är stolt över den estniska arbetaren som skapat framgångarna. Jag är stolt över Estland, och jag är inte ensam om det", sade ordföranden i reformpartiet, premiärminister Andrus Ansip på Nokia konserthus på lördagkvällen vid partiets lokala valmöte, som fått namnet "Stolt över Estland" när man startade kampanjen för de 1500 kandidaterna från hela Estland "Genom eld och vatten".

"Estland är fritt. Med vårt fria Internet är vi ledande i världen, pressen är fri, handeln är fri. Vårt land är väl skyddat. Om vi vill att vårt land ska fortsätta att vara fritt och skyddat måste vi anstränga oss i valet," sade han.

"Det estniska folket är ett väl utbildat folk. Våra barn får en mycket bra utbildning. Estlands ekonomi har vuxit snabbt. Jag är stolt över det. Jag är stolt över att våra offentliga finanser fortfarande är i mycket gott skick. Estlands statsskuld är EU: s lägsta, "sade Ansip.

Han betonade att arbetslösheten under de senaste två och ett halvt år minskat snabbast i Europa.

"Ungdomsarbetslösheten har sjunkit snabbt. Och jag är stolt över det. Den genomsnittlig ålderspensionen och den genomsnittliga lönen i Estland växer mycket snabbt. Det beror på oss om denna tillväxt kommer att fortsätta i framtiden," sade Ansip.

-----

Så en rar historia om två tvillingsystrar som är lika som bär och delar på en roll i en film:

Tvillingarna Mirtel och Gerda : spelar en och samma flickroll.

"Vi ska spela den där flickan Liisi. Hon är ett barnhemsbarn vars mor har dött, men hon vet inte att hennes mamma dött. Och så börjar hon prata med sin mor när hon var på väg hem från hemmet, men hon hämtas tillbaka till barnhemmet," berättar Mirtel i ett andetag . Systrarna är överens om att det är fel att hon tvingades tillbaka till barnhemmet.

"Efter att ha läst manuset satt jag uppe en hel natt med telefonen i handen för att ringa och säga att flickorna inte fick vara med i en så sorglig historia. Men på morgonen var flickorna säkra på att de ändå ville", säger barnens mamma Daisy Laul.


Det är ganska praktiskt. När den ena systern spelar in, då kan den andra vila. Självklart ville de båda ha hela rollen ensam, men samtidigt ville de inte att den sndra systern skulle vara ledsen. 

I somras var de med i en pjäs där ingen visste att de var två som delade på en roll, så det var lite spännande varje gång i slutet när publiken började förstå.

Mamman kan inte heller skilja på flickorna. Hon har målat ett G på Gerdas ben och ett M på Mirtels, och efter varje bad måste hon göra om det. En sak skiljer dem ändå åt. Mirtel är en vild flicka, hon har varit på akuten sex gånger. Gerda har aldrig behövt åka dit, berättar hon själv mycket stolt.

Själva tycker de att det är praktiskt att vara tvilling.  

Jag vet ju inte hur det är att vara tvilling; jag har ju bara varit pseudotvilling. 

-----

Anders Ljunggren, Sveriges nya ambassadör i Estland.
-----
Passagerartrafiken till Tallinns hamn ökar. En stor ökning var när Robbie Williams hade sin konsert den 20 augusti i Tallinn.
I augusti var det 1,03 miljoner passagerare på farygen. Det är 4,6% mer än augusti förra året.
Under årets första åtta månader passerade  6.410.000 passagerare jämfört med 6.160.000 förra året, en uppgång med 4%.
Och däribland fanns vi och våra släktingar och vänner. 

sep 8, 2013 Vi ska vara som syskon vi svenskar, ester och finnar.

Jag vill betona att i vissa länder firas far-och morföräldrar med en egen dag. I Estland skrevs dagen in i feb 2010. Andra länder som också har den högtidsdagen i sin kalender är: USA, Kanada, Frankrike, Italien, Polen och Storbritannien.
-----
Apropå kommentaren från i går. Så presenteras boken Brorsan skriver om:
 
Provinsen bortom havet.
I juni 1561 övertog Sverige staden Reval, nuvarande Tallinn, med omgivande landsbygd vid Finska vikens södra kust. Inträdet på den baltiska scenen betydde samtidigt början på Sveriges stormaktstid. Den svenska tiden i Estland varade fram till 1710, alltså noga räknat 149 år. Tiden av svenskt välde har lämnat efter sig såväl synliga som osynliga band mellan Estland och det forna moderlandet, men ändå är områdets svenska historia relativt okänd i dagens Sverige och Finland.
Provinsen bortom havet är den första heltäckande presentationen av Estlands svenska tid för en svensk publik. Estland betraktas inte enbart som ett föremål för svensk rikspolitik och inte heller ur ett rent estländskt perspektiv, utan författarna tecknar en helhetsbild där båda aspekterna ges utrymme.
 
Jag vill verkligen läsa den.
En stor önskan jag har, det är att vi ska leva i ett slags syskonskap, Sverige, Finalnd och Estland. Jag tittade på Finnkampen i TV tidigare i dag, och jag upplevde att det var sån trevlig ton i referaten. Alla talade så uppskattande om varandra vare sig man var svensk, finne eller finlandssvensk. Så ska vi alltid mötas.
 

sep 7, 2013 Hotet.

 
Nu har jag kunnat läsa mig till att det är inte general Laaneots artikel som gör att ledaren för Liberalerna och vice ordförande i den ryska statsduman Vladimir Zhirinovsky hotar de baltiska folken med förintelse eller ockupation. Det gäller vad som ska hända i Syrien. Jag läser i tidningen Õhtuleht/Kvällsbladet:
 
Den politiskle clownen hotade i tidningen Komsomolskaja Pravda med att eftersom de baltiska länderna stöder en attack mot Syrien är de inte värda att få finnas kvar. 

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen avvisade i går i Vilnius Zhirinovskys uttalande. Han poängterade att han vill höra en officiell dementi från Ryssland. "Det enklaste skulle vara att klassa uttalandet som absurt. Men vi måste ta det på allvar och det är oacceptabelt," betonade Natos generalsekreterare.

Det är värt att notera att i slutet av augusti, hotades de baltiska länderna av den ryske statsvetaren Mikhail Alexandrov. Han sade: "Ryssland behöver väst för att visa att det skulle bli mycket dyrt med en anti-syrisk aggression. Ryssland måsten visa vad de menar i områden där de har ett tydlig strategiskt överläge - det vill säga i de baltiska länderna.."

Det här är exempel på vad Estland får höra nästan varje dag med olika variationer.

 

En annan sak: Vad fick man lära sig om Vinterkriget och förhållandena i Sovjet i de finska skolorna?


sep 6, 2013 Viktiga nyheter och så handarbeten.

Det har hänt en del i vår del av Estland.
  
 
En halvstor björn som skulle skiljas från sin mamma busade i går. Han var hungrig och kände att det luktade honung, och så kunde han inte få tag i godiset! Vad gjorde han? Han förstörde hela bikupan! Det tyckte bikupeägaren inte var ett dugg roligt.
 
En trött pendlare (kanske det var) orkade inte stå och vänta på den där förb...e bussen hur länge som helst varje dag, så han ställde dit en tjusigt klädd soffa. Man undrar hur länge den kommer se så här fin ut.
-----
 
Jag tycker så mycket om etno-hantvek, och hittade en sida på nätet: http://www.etno.ee/
Där kan vi se hur de estniska mönstren lever vidare. Folkdräkternas färger och randningar används i nya föremål.
 
En vardagsklänning med Kihnu-ränder och ett par tofflor med Muhu-randning.
 
Bomullstyg i metervara med Kihnumönster och linnetyg med Muhumönster.
Tehuva och pojkslips.
Porslinsmugg med estniskt mönster från stickning.
 
Och till slut en söt potmonnä.
 
Ärligt talat. Tycker ni inte att det är vackert mecd färgerna och ränderna? För mig som så väl känner igen dem från folkdräkterna blir det extra vackert. I Sverige skulle man väl aldrig få se något liknande, det anses väl löjligt. Men vet ni, den som inte ser skönheten går miste om något. Så tycker jag.
 

sep 5, 2013 Vem är han då, Ants Laaneots?

Estland hade besök av en amerikansk president november 2006. Då hette presidenten Bush.
Vår unge släkting Mikk var soldat och stod i första ledet när presidenten hälsades välkommen, så han hörde konversationen mellan de två presidenterna, Bush och Ilves.
"Was that all?" frågade Bush när han hälsat på dem. "Yes it is", savarade Ilves. Viktigt att komma ihåg.
 
Jag minns inte att det stod något i svenska tidningar om det presidentbesöket. 
-----
 
Estlands "bäste vän"  Vladimir Žirinovski.
I dagens Postimees kan vi läsa att  Vladimir Žirinovski, partiledare och dumamedlem har sagt sitt: "Som Estlands politiker gör just nu finns det bara två lösningar antingen förintelse eller ockupation! -Så talar en ryss.-
 
Kan det bero på general Laaneots artikel om Sovjet under Andra världskriget?
-----
För att ni ska förstå att generalen Ants Laaneots vet vad han talar om ska jag berätta lite om honom.
Han föddes 1948 i Kilingi, alltså under ockupationen. Hans far tillfångatogs för att han var skogsbroder och familjen deporterades till Sibirien. Han var där 1949-1958 .  Hans mor dog redan 1952 i lägret. 1966 började han på militärhögskola i Kiev. 1970 blev han officer. 1970-78 var han sovjetisk officer i Ukraina på olika höga poster.  1978-81 studerade han vid Malinovskijs Militärakademi i Moskva. 1981-87 var han placerad vid sovjet-kinesiska gränsen i Kazakstan. Från 1987 till 1989 var han i Etiopien där han tillbringade ett år som militär rådgivare åt befälhavaren på en infanteridivision, och ett och ett halvt år som militär rådgivare åt generalen vid en armékår som "deltog i militära åtgärder". Innan hans avgång från den sovjetiska armén i september 1991, tjänstgjorde han som chef för den regionala försvarsavdelningen i Tartu.
Sedan hade han olika höga befattningar inom det estniska försvaret. Han gick också en Nato-kurs i Italien för "att bli mer mänsklig". Kulturen i den sovjetiska armén var hård, tuff och grym. Där togs inga mänskliga hänsyn alls! 
1998 blev Ants Laaneots generalmajor i den estniska armén. Därefter gick han en kurs i den finska försvarshögskolan och blev chef för Baltiska militära Forskningscentret. 2001 blev han chef för Estniska statens försvarsutbildning och 2006 blev han Chefskommendör för det estniska försvaret för fem år. Därefter avgick han och nu har han gett sig in i politiken.
Han är onekligen insatt i militära frågor både i Sovjet och i Väst.
Och apropå den omänskliga kulturen i sovjetarmén. En Kanadaest fick uppdraget som ÖB i Estland efter 1991. Han klarade bara något år, sedcan återvände han till Kanada pga. kulturen som då fanns kvar även i den estniska armén. Nu är det annorlunda.
-----
 Och så kan jag berätta att i centrala Tallinn har byggts ett hus på Pagarigatan där en lägenhet kostar över 1 miljon Euro! Välkommen, Estland till det superdyra boendets tidevarv.
 
 
 

sep 4, 2013 Sista delen av general Laaneots artikel.

Generalens artikel fortsätter. Jag tror det är nyttigt för oss alla att se hur snabbt man tar livet av en befolkning. Vi ser faktiskt liknande saker i Syrien just nu.

 General Ants Laaneots.

Strikt konfidentiella dokument har inte varit tillgängliga för historikerna. Endast rapporter till Stalin och Molotov, som lyckligtvis innehåller de viktigaste militära planerna.

Krigsplanerna var mycket hemliga och de var avsedda för en liten grupp bland generalstabenes  operativa ledande befattningshavare. Särskilt intensiva var planerna för det andra halvåret 1940.   

Den första planen gällde den planerade offensiven i riktning mot de viktigaste områdena i Vitryssland - Warszawa och Ostpreussen. Det visade sig att den sovjetiske fokkommissarien Marskalk Timosjenko inte ansåg att Vitryssland och Warszawa var rätt mål. Efter nya analyser föreslogs att man skulle gå mot Ukraina istället.

Den 18 september 1940 var man så redo för den nya planen. Man föreslog att huvudmålen för Röda armén skulle både gå mot norr (Vitryssland) och mot söder (Ukraina). Man talade om den nordliga och den sydliga vägen.

Den 5 oktober nådde planen Stalin och Molotov. Den 14 oktober kunde de godkänna den södra vägen till Ukraina efter vissa förändringar som den viktigaste av de två. Men det beslutades att den nordliga vägen ändå skulle förberedas noga. Först i maj 1941 var planerna slutdiskuterade efter  ytterligare förändringar.

Krigsplanerna vandrade mellan Röda arméns generaler i högkvarteret under januari 1941.

Det första som hände var en mindre offensiv mot nordvästra Vitryssland eller i riktning mot Ostpreussen. Det andra var en strategisk militär offensiv i södra Polen med huvudsaklig riktning mot Ukraina och sedan mot Ungern och Rumänien i syfte att skära av tillgången av tyska råvaror och tyskt bränsle. Behovet att försvara sig i framtiden såg man inte.

Invasionen i Ostpreussen blev ett misslyckande, dock gjordes samtidigt framsteg i väster.

Som ett resultat ändrades huvudriktning mot söder. Operationsplanerna förfinades samtidigt som en ny befälhavare utsågs av generalstaben i februari  Det var general Georgi Zjukov.

Den slutliga krigsplanen var färdig 15 maj 1941. I planen ingick att Röda armén skulle, som sin “första strategiska uppgift”, angripa Polen ca 300 km in i landet, Wehrmacht hade förminskat motståndet genom sin erövring av  Polen och Ostpreussen. Operationen var planerad att pågå under 30 dagar. Detta var en ren följd av den tyska invasionen.  

 Offer för Andra världskriget i Katyn.

Arkivhandlingar har försvunnit men historiker bekräftar att under 1940 och 1941 utarbetade generalstaben planer, inte på att försvara utan offensiva operationer.  Ingen planering av vare sig strategiskt eller operativt försvar. Detta var till en början en icke-fråga.

Den stora tillströmningen av sovjetiska soldater och utökade offensiver i Ukraina och Vitryssland skedde under stor sekretess. Enheterna flyttades med mörkret som skydd.

Stalin insisterade på att de viktigaste transportmedlet - järnvägen - skulle fungera i sitt normalläge eftersom den kunde transportera soldater.

Röda armén måste avsluta förberedelserna senast den 15 juli 1941, och kriget kunde inledas i slutet av juli eller början av augusti.

Röda arméns förfärdigande av den strategiska offensiven och frånvaron av försvarsförberedelser visar varför  Sovjet aktiverar sina sovjetiska trupper den 22 juni.

Vid operation var man tvungen att använda militära grupper på fem fronter: Norra fronten (22 divisioner) mot Finland, Nordvästra fronten i de baltiska länderna (23 divisioner),  I Ostpreussen västra fronten i Vitryssland (53 divisioner) gäller också i Polen och Ostpreussen, den södra fronten. Den största var sydvästra fronten i Ukraina (123 Division), gick i krigsplanens huvudriktning. Rumänien vid sydfronten (27 Division) var ett nästan 700 km brett ansvarsområde där man genomföra en defensiv operation mot rumänska och tyska trupper.

De två huvudfronterna, den västra och den sydvästra, grupperades i två kraftfulla förband fokuserade på det stora slaget;

I den norra sidan i Vitryssland var de placerade vid Belostok- i södra Ukraina vid Lvovgränsen.

Under den första utmaningen stod ytterligare 77 divisioner strategiskt placerade trupper. Efter den första dagens strider återstod dock bara 17-20 man. Hela arméer med andra soldater var på väg. Även den stalinistiska historien berättar om att de tyska trupperna var fler än de sovjetiska i juni 1941, men uppgiftyerna kan inte bekräftas.

Den 22  juni hade den röda armén vid västfronten 190 divisioner och avsevärt större antal vapen och teknik än Wehrmachten:

15687 stridsvagnar, tyskarna 4171,

kanoner 42.601 mot 59.787 tyska,

10.743 flygplan mot tyska 4846

Endast antalet soldater var färre

Röda armén:. 3.289.851 man

Wehrmacht: 4.306.800 man

Röda arméns större antal militära flygplan och vapen förklarar nog också varför Stalin blev så överraskad den 22 juni vilket gjorde att han var uträknad under flera dagar. Han var säker på att Hitler kände till hans tekniska övertag och inte skulle våga attackera först. Führern kände på fölrnuftsmässigt och instinktivt att om han inte slår till först då gör Stalin det.

Hitler bestämde helt enkelt att striden skulle börja den 22 juni mot Stalin.

Stalins armé var fullständigt otillräcklig och räckte inte till för att genomföra planen att organisera det stora offensiva, mekaniserade och tanksrika angreppet mot den tyska anstormningen. Allt hade misslyckats.

Den sovjetiska propagandan har många gånger beskrivit den stora patriotismen och fosterlandskärleken folket hyser. Under sommaren 1941 visade de tyska styrkorna att Röda armén agerade agerande var som barns och att de förlorat motivationen för att skydda hemlandet i koncentrationslägren. Hela Röda armétrupper lät sig placeras i fängelse eller sprang därifrån. Enligt den ryske historikern Gurkini uppgick förlusterna för de båda parterna mellan 22 juni - 31 december 1941 enligt följande.

Röda armen:    802.191 dödade; sårade 1.269.978; saknade 3.906.965;

Tyska trupper: 273.816 dödade; sårade     802.705; saknade     57 245

I den stora euforin över sin stora seger börjar Hitler omorganisera Wehrmacht för att krossa Sovjetunionen och sedan ge sig på England och USA. Den galne Führern förstod inte att han stod inför sitt livs missta - invasionen av Sovjetunionen.

Även om "Barbarossa" hade fått ett  lyckligt slut, skulle det inte ens 150-160 tyska divisioner kunde hålla jätteriket ockuperat. Rikets kris kom redan på hösten 1941. I december var de tyska trupperna besegrade i Moskva. Den östra krigszonen hade förlorat.

I april 1945 stod den jättelika Röda armén redan vid Elbes och Donaus stränder. Vi kan bara gissa vad som skulle ha hänt om Stalin 1941 hade klarat den första anstormningen. Kanske skulle Sovjetunionens västra gräns gått längs östra Atlantkusten.

Andra världskriget tog nästan 50 miljoner människors liv. Mer än hälften av dem - 27 miljoner - var invånare i Sovjetunionen.

Huvudorganisatörerna av denna katastrof var två herrar med ambitioner att bli ett nytt världsherraväldes diktator: Hitler och Stalin. Allt vad dessa gjorde var att släppa lös ett krig, vilket bidrog till västvärldens unkna linje:  "icke-inblandning-" och "avslappnings-" politik. När nazisterna ställdes till svars vid en internationell domstol, då skulle domstolen också åtalat stalinisterna. De största offren för kriget har aldrig fått en rättvis upprättelse för sitt lidande efter Stalins brott mot de sovjetiska folken. När man försöker få saken belyst då visar imperiet snabbt vapen och talar för ett återupprättat Ryssland och vardagliga problem och frågan drunknar i prat. Istället talas det om något liknande kan hända igen: München, Molotov.Ribbentroppakten eller Jalta 2?

 Här slutar det. Det var verkligen rakt berättat. Vi får se om det kommer någon reaktion från den östra grannen.
 
Jag fick inte med det viktigaste i mitt svar till gårdagens kommentar.
 
Vi svenskar är skyldiga de finska soldaterna ett stort tack för att de stod emot Röda armén. Hade de inte gjort det hade Sverige säkert blivit nästa offer, med allt det inneburit.

sep 3, 2013 General Ants Laaneots har fortfarande ordet.

 

Först: när en kvinnlig reporter i P1 skulle förklara varför president Toomas Hendrik Ilves talar felfri amerikanska sa hon “Han har studerat i USA.” Det är ett annat exempel på okunskap bland reportrar, som uttalar sig utan att veta. Sanningen är att Ilves föddes i Sverige, i Vällingby. Därefter flyttade hela familjen till USA där han växte upp. Han kom till Estland som vuxen man.

-----

Här kommer del 2 av general Ants Laaneots artikel i Postimees om vad som egentligen hände under Andra världskriget. Det är en kunnig och initierad rapport. Man måste hålla i minnet vad Ryssland presenterar som sanning. Det jag skrev om i går.

 Krig i Polen.

1 September 1939 invaderade Tyskland Polen. Hitler var rädd för att hamna i samma situation som under det första världskriget då Tyskland tvingades slåss på två fronter.  Men uppmuntrad av Västs passivitet i Sudetenland genomförde han anfallet. Han var övertygad om att Storbritannien och Frankrike inte skulle börja ett krig för Polen. Vittnen berättar att Hitler och hans förtrogna blev chockade och modfällda när England och Frankrike förklarade Tyskland krig den 3 September. Stalin angrep Polen den 17 September.

Röda armén bestod av 620 000 man och 4 800 tanks som skar in i ryggen på Wehrmacht som slogs mot den polska armén.

Ett tydligt exempel på deras “vapenbrödraskap” var den gemensamma segerparaden i Polen den 22 september 1939, då staden Brest just erövrats. Tyske generalen  Heinz Guderian  och Röda arméns 29:e tankbrigads kommendör Maxim Krivosjein paraderade tillsammans. De var två rovdjur som broderligt delade på att byte. Tyskarna tog 420.000 och Röda armén 454.700 polska armésoldater till fånga.

När det visade sig att majoriteten av de polska fängslade officerarna inte kunde utnyttjas av Sovjetunionen, beordrade NKVD att 15.131 av dem skulle skjutas under våren 1940. (Jag har hört en annan värre version av detta, jag ska återkomma till det)

Hitlers och Stalins samarbete kännetecknas tydligast genom den sovjetiska utrikesministern Molotovs tal i Sovjetunionens Högsta råds möte den 31 Oktober 1939:

"Polen skröt över sin armé och dess styrka som skulle säkra den nationella säkerheten.Men det blev nog en smärre chock för dem när först Tyskland och sedan Röda armén visade att av Versaillesfördraget återstod ingenting / ... / Varken engelska eller franska garantier betydde något. Hittills har ingen säkert vetat vad deras garantier betydde." Molotovs skadeglädje var motiverad. Västländernas passivitet var mer än märklig. Det var förräderi mot Polen. Den polska staten försvann från världskartan.

Men Stalin sade om sin "vapenbroder» Führern i november 1939 "Hitler är ekonomiskt beroende av oss, och vi kommer därför att kunna göra så att revolutionen blir självklar i de krigförande länderna. / ... / Kriget gör dem svaga, och de kommer att vara ett lätt byte för oss. Folket väljer sin egen regim efter kriget."

Stalins plan för nästa fas gällde det förväntade tyska angreppet på Frankrike och Storbritannien . Han tänkte sig att det kriget skulle bli en lång och ansträngande kamp, och sedan skulle Röda armén komma som en frihetshjälte och införa sovjetmakt på kontinenten. Stalin genomförde sin plan till krigsslutet.

I september 1939 drogs Baltikum in i kriget. Estland blev det första målet för Kreml, eftersom Röda armén behövde passagen över Finska viken till Östersjön. Den var stängd av de finska och estniska kustförsvarsanläggningarna.

Inledningsvis gav Sovjetunionens utrikesminister Molotov ett ultimatum till Estland, Lettland och Litauen, för att förlägga baser och  25.000 soldater på deras territorium. "Sovjetunionen är i behov av att utöka vår nationella trygghet och använda den bästa möjliga vägen ut ur Östersjön.

Om ni inte vill ingå detta avtal om ömsesidigt bistånd med oss, då vi måste leta efter något annat sätt att garantera vår säkerhet, kanske betydligt svårare och mer komplext. Jag ber er, tvinga mig inte att använda våld mot Estland." Kravet betonades av kraftfulla armégruppers sammandragande vid de baltiska gränserna.

Sovjet var genast redo: Vid Narva sammankallades Kingissepps sovjertiska armé - 35.448 män, 243 stridsvagnar, vid Petseri-Tartu-vägen 8 arméeer - 100.797 män, 1.075 stridsvagnar. Vid lettiska gränsen stod 7 arméer - 169.738 män, 759 stridsvagnar och Litauen svarade med tredje armén- 193.859 män, 1078 stridsvagnar.

Röda armén hade fått en order när det gällde Estland: "Ett kraftfullt och avgörande slag mot Estland", vilket betydde att

1. Kingissepps armé skulle snabbt tränga in i Rakvere, Tapa och Tallinn.

2. 8:e armén skulle invadera Tartu och tränga vidare mot  Tallinn  och Pärnu mot Kingissepps grupp. Om lettiska trupper hjälpte estniska styrkor skulle de separeras från sin vänsterflygel för att mötas upp av en tankbrigad och 25 kavallerigrupper för att börja en offensiv mot  Valga-Riga.

3. 7:e armén säkras av Leningrads militärområde vid den lettiska gränsen. Om den lettiska armén då assisterar den estniska armén: skjut och arbeta er framåt längs stranden av floden Daugava och invadera Riga enligt den ursprungliga planen.


De baltiska staterna kapitulerade och skrev under avtalet om militära baser. Estlands anssende  sjönk ytterligare ner i förnedring och skuld inför finländarna när Sovjet flagrant bröt avtalet genom att starta från estniska flygplatser under vinterkriget och bomba finländska städer.

I juni 1940 ockuperades de baltiska staterna med hjälp av stridsvagnar och vapenhot, och de anslöts slutligen "frivilligt" till Sovjetunionen i augusti 1940. Det som tydligast utmärkte Stalins system var terror. Detta stod strax klart för folken i de baltiska länderna, när NKVD  tidigt på morgonen den 14 juni 1941 i alla tre länderna genomförde massdeportationer, där de skickade "folkets fiender" till Siobirien. Från Estland skickades 10.000, från Lettland 18.000 och från Litauen 15.000 oskyldiga människor. Många av dem såg aldrig mer sitt hemland.


Framgångarna i Polen, Baltikum och Bessarabien inspirerade Stalin att fullfölja ockupationen av Finland enligt Molotov-Ribbentroppakten med Hitler.

 De finska kämparna.

Till detta använde han sig av  fyra arméer  vilket betydde 425.640 Röda armésoldater , 24 divisioner , 2289 stridsvagnar , 2876 artilleripjäser och granatkastare , och 2446 flygplan .

Finland hade 265 tusen soldater, 534 artilleripjäser, 26 stridsvagnar och 270 flygplan att sätta in.

Den 30 November 1939 inledde Röda armén operationen för att avsluta erövringen av Finland; tre veckor senare började sovjetiseringen där. Till att skapa Terijokis prosovjetiska marionetter "folkets regering" valdes Kominterns exekutivkommittés sekreterare Otto Kuusinen.

Nationen med 3,7 miljoner invånare angreps av trupper från det sovjetiska imperiet med 172 miljoner invånare på ett kallblodigt och ihärdigt sätt.

Men Röda arméns offensiv stoppades och kriget kom i stå. I en desperat kamp under 105 dagar försökte finnarna försvara sin självständighet. Förlusterna för Röda armén var utomordentliga. Krigshistorikern Meltjuhhovi uppskattar att Röda arméns offer under vinterkriget var: döda, fallna och saknade uppgick till 131.476, sårade och sjuka 264.908 och krigsfångar 6116 människor. De förlorade 406 flygplan , 653 stridsvagnar och 422 artilleripjäser.

På den finska sidan var förlusterna enligt Mannerheims memoarer: antalet fallna, försvunna och begravda 24.923  och sårade 43.557. Historikerna Leskinen och Juutilainen presenterar ett större antal dödsfall - 26.662 personer. Dessutom togs  876 finska soldater. som krigsfångar i Sovjet. Således var de finska förlusterna nästan en femtedel av den fientliga arméns.

Den största myten som neostaliniserna försöka övertyga världssamfundet om är att Röda armén klev in i kriget först i juni 1941.  Forskare har dock kunnat konstatera att generalstaben för de väpnade sovjetiska styrkorna började planera för krig mot Tyskland i oktober 1939 och denna process ägde alltså rum före mitten av juni 1941.

Hitler gav kommando för verkställande av planen "Barbarossa" mot Sovjetunionen den 21 Juli 1940.


Fortsättning i morgon.


sep 2, 2013 General Ants Laaneots har ordet.

Här kommer den första delen av en artikel skriven av Estlands pensionerade general Ants Laneots i Postimees. (Ni minns kanske att han var tvungen att utbilda sig i mänsklighet för att bli ÖB i Estland efter att ha varit hög militär i Röda armén. Nej, Det är presidenten som är ÖB, men vad är då den högste militären?) Han berättar om andra världskriget. Det är en mycket intressant artikel som jag ska översätta i sin helhet åt er. 

 Ants Laaneots.

Observera att Rysslands bild av vad som hände, stämmer bra med vad många i Väst också ansåg.De som "ville" att det skulle vara så. De som läste de kommunistiska böckerna. Jag minns så väl när vpk:s partisekreterare Jenny Lindahl sa att hon läst om Stalin, och han "var inte så dålig." Om inte Stalin var "dålig" vem är då det? Att mörda miljontals människor är inte "dåligt"! Osv. osv. Som jag sagt så ofta, detta är den viktigaste lärdomen vi kan dra: Vi får inte bara tro på det vi ser och hör, vi måste säkerställa, så gott det går, att det som sägs stämmer något så när med verkligheten. Världen är inte som vi "vill", verkligheten är som den är.

Estlands nyligen pensionerade general Ants Laaneots skriver i Postimees att andra världskriget var en fruktansvärd händelse under det senaste århundradet,  vars orsaker och konsekvenser varit omfattande, och som satt sin prägel på hela den politiska konjunkturen.

Det finns två olika versioner av vad som egentligen hände under Andra världskriget. Den demokratiska världen har sin, mer eller mindre realistisk, grundad på dokument vilka lägger skulden för kriget på de två europeiska diktaturländerna: Hitlers Tyskland och Stalins Sovjetunionen, eftersom båda hade ambitionen att bli Europas herrar. Den andra versionen är stalinistisk och är i dag Rysslands tolkning av historien, där Sovjetunionen var offer för Tysklands angrepp.

Denna version är av västländerna och särskilt av de baltiska länderna klassad som ren historieförfalskning.

Under det senaste årtiondet har det varit rent hysteriska diskussioner. Lyckligtvis lyckades i  början av 1990-talet en grupp ryska historiker för en kort tid få tillgång till  arkivmaterial där vi kan utläsa sanningen.

20 maj 2009 undertecknade Rysslands president Dmitrij Medvedev i ukasen "Rysslands presidents kommission för åtgärder mot försök att förfalska historien på ett skadligt sätt för Rysslands intressen." "Kommissionens uppgift är att bevaka att "... utvecklingen av politiken och den verkliga sanningen om historiska fakta kommer till allmänhetens kännedom, och att bevaka aktiviteten i tolkandet av politiserande fakta."

Detta utlöste en ny propagandakampanj om andra världskrigets historia för att stödja den stalinistiska strategin. Dess huvudsakliga tes är som följer (obs! Det är dagens syn på händelserna):

 1. Det fredsälskande Sovjetunionen och Röda armén planerade aldrig för en socialistisk revolution på "export" till Europa med stöd av bajonetter. Användandet av våld mot grannländerna och ockuperingen av dem gjordes på grund av behovet av att garantera säkerheten. (här skrivs "ockuperingen"

 2. Stalin var en av arkitekterna i kriget, men försökte samtidigt att förhindra det.

 3. Stalin och Hitlers krig i Polen var inte ett för Sovjetunionens sida ett världskrig, det var ett militärt redskap för den "röda arméns deltagande i frihetskampen i Polen för att återförena dem och västra Ukrainas och västra Vitrysslands invånare i den stora och vänliga sovjetiska familjen."

 4. Angreppet på Finland i november 1939 "var en begränsad väpnad konflikt mellan Sovjetunionen och Finland", och inte en del av andra världskriget.

 5. Sovjetunionen ockuperade inte Estland, Lettland och Litauen, de ville själva bli en del av  Sovjetunionen.

 6. Sovjetunionen deltog inte i andra världskriget, vi slogs i det Stora fosterländska kriget mot Nazityskland som anföll oss oväntat.

 7. Stalin och Röda arméns generalstab planerade inte under 1941 någon strategisk offensiv mot Tyskland utan försökte bara att stärka försvarsförmågan i Sovjetunionen.

 8. Den röda armén var 1941 betydligt svagare än Wehrmacht; armén var bara redo att avvärja plötsliga attacker därav de stora förlusterna i den första etappen.

 9. Röda armén och NKVD utförde aldrig under det Stora fosterländska kriget något brott mot mänskligheten, utan var den ädle befriaren.

 

Andra världskriget växte fram ur det första. Konsekvenserna därav blev att den socialistiska världsrevolutionen tog makten i Ryssland och Sovjetunionen föddes ur den globala drömmen om bolsjevism.

1918 förklarade Vladimir Lenin sin ambition: "Från och med nu har Ryssland redan etablerat den första socialistiska landet. / ... / Det är bara en tidsfråga när vi ska uppleva världsrevolutionen." Samma år i juli fastställde den femte allryska kongressen den statliga konstitutionen, i vilken det sägs: "Läs noga din huvuduppgift / ... / upprättandet av socialistiska samhällen och därmed socialistisk seger i alla länder."

Sovjetunionen och skapandet av en global “revolutionsexport " bildades i Moskva - med den från Moskva ledda  Kommunistiska Internationalen ( Komintern ) , som organiserades 1924. Året för kuppförsöket i Estland.

Stalin var anhängare av en världsrevolution och att sprida Sovjetunionens idéer över världen. Under trettiotalet utvecklade han sin strategi för nästa period: "ett andra världskrig är en förutsättning för den kommunistiska världsrevolutionen i västländerna, ett krig som måste pågå så länge att västländerna är totalt utmattade av alla strider mot Röda armén."

De nazistiska tankegångarna presenterar Adolf Hitler i sin bok " Mein Kampf":

"När vi talar om nya länder och territorier i Europa då måste vi vända blicken mot Ryssland, men också till områden runt det landet och till länder som är beroende av det."

Båda diktatorerna organiserade febrilt sina länder militärt. Slavlägren vändes till ett lyckokast för Sovjetunionen. 1939 fanns det 1,9 miljoner soldater i Röda armén , 10.362 flygplan och 21.110 tanks.

Som förberedelse för krig med Polen var Wehrmachts möjligheter lite mer blygsam : 1,3 miljoner soldater, 3419 stridsvagnar och 4288 flygplan .

Jag fortsätter i morgon.

Sep 1, 2013 Jag såg en film på TV.

Jag hade inte tänkt att se filmen. Jag skulle stick färdigt det jag höll på med. Men så hörde jag en fin sång och tittade på TV-skärmen. Då såg jag en text: "jag träffade en flicka från Estland" . Jag måste se vad det där var.
Det var filmen Searching for Sugerman. 
Den handlar om den amerikanske sångaren Rodríguez som blev så otroligt stor och betydelsefull i Sydafrika under kampen mot apartheid.
De svartas frihet var oerhört beskuren. De fick inte sjunga vad de ville. De fick inte säga vad de ville. Det var så mycket som begränsade deras liv. Rodriguez sjöng om just det. Han sjöng om att man måste göra uppror. Han sjöng om sex. Han öppnade deras ögon för att se vad de kunde göra.
I stora delar av världen agerade man för att hjälpa dem. Vi kunde läsa om deras kamp. Vi hjälpte dem med pengar och handelsbojkotter. Vi visste allihop att vi måste se till att den svarta befolkningen måste befrias. När sedan Nelson Mandela kom ut ur fängelset jublade vi alla.
Men. Det var stora likheter med förhållandena i Sovjetun ionen. De fick inte heller säga vad de ville, de fick inte sjunga vad de ville. De fick inte gå in i alla affärer. Det fanns valutaaffärer för människor med utländsk valuta. Den behövdes i Sovjet, så den tog man tacksamt emot, men var den kom ifrån var mera tveksamt eftersom de inte foick ha kontakter i utlandet. Spionerna fanns överallt. De visste allt om alla. Därför hade man vadderade ytterdörrar och gardinerna neddragna jämt när man bodde i lägenhet.
1978 gick vi in i en affär i Tallinn. En valutaaffär. Ülo var med oss för att visa oss hur det var. Han var inte välkommen. Vi kände det direkt. "Only whites" men på sovjetiska: "Inga ester" stod det i biträdets ansikte.
Det fanns affärer för sjömän också. De måste ha affärer att handla i eftersom de såg ju vilken stor skillnad det var i utlandet. De fick inte skvallra för befolkningen som pumpades med att Sovjet var det bästa landet i världen, så man kan säga att de affärerna var en sorts muta.
I vanliga affärer fanns inte så mycket att köpa. När Liia Leetma bjöd hem oss på middag, då fick vi komma två dagar efter för att hon skulle hitta något hon kunde bjuda oss på.
 
Det stora sveket stod ändå västländerna för. Man hjälpte självklart de svarta i Sydafrika, men människorna i Sovjetunionen levde i ett drömland som skulle omfatta oss alla inom en snar framtid. Vad är skillnaden mellan förtryck och förtryck?
Sanningen , och jag kommer aldrig sluta påpeka det, är att världen utsattes för en omfattande och mycket stark propaganda. Alla gick på den. Nästan alla. Man tog inte reda på om det som sas var sant! Kom ihåg: En hel värld manipulerades. Tänk efter. Så kan vi alla manipulears. När som helst. Vi måste söka sanningen bakom allt som sägs. Hur sant vi än vill att det ska vara. Vi får inte låta andra bestämma vad som är sant och osant. Forska! Ge er inte förrän ni bestämt och med gott samvete kan tro på det som sägs. Det kan alltid finnas något mörkt bakom.
 
Jag måste tillägga att det var en mycket bra film! 

RSS 2.0