feb 28, 2014 En klok kvinna.

 

Nu kan vi tydligt se hur man ser på samma problem på olika sätt. Stalin ändrade några gränser i sitt väldiga rike.

1. Han tog en del av Estland och inlemmade det med Ryssland.

2. Han gav Krimhalvön till Ukraina.

 

Hur reagerar dagens makthavar då? Ja, alldeles rätt.

1. Estland kan absolut inte räkna med att få tillbaka sina landområden.

2. Ryssland försöker nu ta tillbaka Krimhalvön.

 

Den som har de starkaste vapnen vinner. Kanske. Vi får se hur det går med Krim.

 

 Kadri Liik.

En klok estnisk kvinna heter Kadri Liik, född 1970. Hon utbildades sig till journalist och tog 1998 en magisterexamen i diplomati vid Lancasteruniversitetet i Storbritannien.

Mellan 1993-1995 var hon kulturreporter i Gazette, 1995-96 arbetade hon vid pressavdelningen på Estlands ambassad i Moskva, och 1996-97 var hon Moskvareporter för Eesti Päevaleht och BNS. 2002-04 var hon Postimees utrikesredaktör.

2006 grundades International Centre for Defence Studies där hon var chef fram till år 2011.

2004-10  var hon chefredaktör för det politiska månadsmagasinet Diplomaatia. 2004-12 var hon chef för radio Kukus utrikessändningar. Från 2012 arbetar hon som programdirektör för EU-kommissionens centrum för utrikes relationer.

Hon är alltså en mycket klok kvinna, och hon poängterar det ekonomiska stödet Ukraina är i så stort behov av. (Att jag gillar henne så mycket har inte med att göra att Ants mormor är född Liik. Jag har ingen aning om ifall vi är släkt.) Hon brukar intervjuas när det behövs ett tungt namn, en klok människa. Jag ska berätta mer om henne snart.

Urmas Paet, utrikesministern anser att det är hjälp med det administrativa som behövs.

Vi reagerar naturligtvis på det överflöd som f.d. president Janukovitj levt i. Självklart är det stötande, och när den Ukrainska statens stora underskott i finanserna uppenbarats, då blir det ännu värre. Det påminner om andra kommunistiska diktatorers liv.

-----

I Estland är det problem med att den allmänna pensionen inte räcker att leva på. Systemet behöver förändras. Just nu försöker man informera om eget pensionssparande, och en man berättade i TV att han köpte skog och mark för en del år sedan med tanke på pensionen.

-----

Folkmängden minskar i landet. Alla områden förutom Tallinn och Harjumaa minskar i befolkningsantal. Jag hörde någon för en tid sedan tala om att om några år kommer Estland bebos av gamlingar, de unga har flyttat. Och jag hörde också om den unga rysktalande flickans framtidsplaner. Hon utbildar sig till sjuksköterska, tar ett jobb i Tyskland och gifter sig med en rik tysk. Enkelt! Det funkar eftersom ryska kvinnor är så vänliga till skillnad mot de tyska...

feb 26, 2014 Situationen i Ukraina oroar.

Ukraina talas det mycket om i estniska nyheter. Man diskuterar och analyserar.

 

 

Idag berättas det i Postimees att Putin har gett order om en inspektion av gränsen mellan Ryssland och Ukraina, gränstrupperna som ska hållas stridsberedda.

Det gäller  mer än 90 flygplan och 120 helikoptrar, 80 fartyg och 1.200 basenheter och annan militär utrustning,

Ukraina är speciellt eftersom ryssarna anser att Rysslands vagga stod i Kiev. Dessutom ska man ha klart för sig att Moskva gjorde så att ryssar skulle flytta in i sovjetrepubliker för att det skulle bli lättare att göra allt ryskt. Det var en anledning till att det levde så många ryssar också i Estland och Lettland under sovjetockupationen.

I går fick vi vet att det fattas 95 miljarder dollar i Ukraina, och att i Europa försöker man lista alla som är skyldiga till allvarlig korruption och kriminalitet där. En av dem är presidenten, som söks av Interpol.

Annars sken solen ljuvligt i går. I dag har det varit en aning gråare. Men meteorologerna lovar att det snart kommer en ny vår!

feb 25, 2014 Bilder från festen.

 
I Pärnu hissades flaggan med hjälp av en lyftkran 56 meter över havet.
 
 
 
 Högst upp på bilden kan man ana flaggan, den blå-svart-vita.
I går firades Nationaldahen hela dagen. På kvällen var det konsert och presidentens mottagning. Då gjorde vi som vi alltid gör. Vi satt framför TV:n hela kvällen och tittade på gästerna. Jag minns så väl första gången vi satyt tillsammans med Hanno i Saku och tittade. Han blev så upprörd när han såg flera kvinnor komma i långbyxor! Det var anskrämligt och förnedrande. Att det var festbyxor det betydde ingenting. "Nu blir det färre och färre kvinnor i byxor. Förra året var de bara 4", sa han i går. Vi blev tvungna att räkna i går, och voi såg bara en kvinna i esopm hade ett par vida svarta snygga byxor. Nöästa år blir det väl ingen då. Annars var dn vanligaste färgen röd. Vi kunde se många snygga välskurna röda klänningar. Några folkdräkter, och väldigt fint var det när en k'änd estnisk äldre folksångerska kramade om presidentfrun innan hon kramade om presidenten.
 
Den ryske ambassadören lämnade över ett brunt kuvert till presidenten. Alla undrade vad det kunde stå i det. Allt var möjligt. Det ska ha varit en hälsning från president Putin
 
Presidentens mottagning kätlemistseremoonia.  Ambassadör i Ryssland Yuri Merzljakov make.

Enligt presidentens kansli Ilves var Putins hälsning så här: "Jag är övertygad om att de goda grannförbindelser mellan Estland och Ryssland i konstruktiv utveckling till fullo uppfyller våra folks intressen. Jag önskar dig och alla dina multi-etniska invånare i landet lycka, framgång och välstånd."

Här är några bilder från mottagningen, närmare bestämt 707 stycken:http://www.postimees.ee/2708396/suur-galerii-707-pilti-presidendiga-katelnud-kulalistest

 

Evelyn Ilves, presidentens fru har designat sin egen klänning den här gången.

 


feb 24, 2014. Nationaldagen.

Hela dagen går i nationaldagsstämning. Parad, president, militärer, Nato. Jösses, och i kväll är det presidentens mottagning. 
Vi har druckit nationaldagskaffe och pratat Sovjet. 
Farmor och hennes flickor fick inte bo kvar i huset  efter 1944 eftersom deras bror flytt och de var kapitalister. De fick order om att ta sig till sin släkt i Kasakstan. Det var farmors mamma, styvfar och deras barn som flyttat dit. 
De klädde sig för långresan i hatt och kappa. Tåget körde in på stationen inte så långt från Sotji. De klev av tåget, och hörde hur folk på perrongen drog efter andan. 
Det var så här, att alla människor som hade ägt något hade eliminerats. Hatt användes inte av någon, det var för kapitalister som skulle elimineras. Verkligen elimineras. Folk närmade sig för art ta itu med förrädarna. 
Onu Jakob, farmors bror, såg vad som höll på att hända. "Låt bli. Det är min syster!" Han skrek högt och flera gånger. Tog tag i henne och kastade in dem i den taxin han kommit med. Därför fick de leva. 
 
Karl Vaino.
Nyligen intervjuades Tallinns gamle kommunistchef  under åren 1978-1988 Karl Vaino i en västtidning. Han lever fortfarande i Moskva. 
Han berättade oom sitt arbete och allt möjligt från den tiden, och så fick han frågan: "Vad var det värsta undet åren?"
Han svarade kort och gott "Finsk TV." 
På finsk TV kunde alla ester se sanningen om hur man levde i väst. Det var helt klart att i Moskva serverades bara lögner. Det var jobbigt för herr Vaino.
 
Nato övervakade festen.
 
Bilder från Pärnu, som var årets stad där Nationaldagen firades.
 
 

feb 23, 2014 Vem är nazist/fascist?

En ledare i DN i dag.

Det nordkoreanska ledargarnityret, med Kim Jong Un i spetsen, är vår tids nazister. Åsikten är inte banalt polemisk, den framförs av ordföranden för den FN-kommission som nyligen lade fram en tung och detaljerad rapport om landet.

Den långa, vindlande texten tar upp koncentrationsläger och systematisk tortyr. Mödrar som tvingas döda sina nyfödda barn, fångar som behandlas som djur. Hundratusentals människor fängslade för sina politiska åsikter – eller misstänkta åsikter. Barn och till och med barnbarn som straffas för vad någon gjort – eller misstänks ha gjort.

Kidnappningar av utländska medborgare, däribland barn. Sexuella övergrepp och sida upp och sida ner av bestialiska sätt att plåga andra människor. Brott mot mänskligheten som alltså i en FN-rapport närmast jämställs med nazisternas.

 I den här vackra staden kan väl inte människor lida av fattigdom? Eller...

 Vad ska man säga? Nazism (och fascism) har fått en ny betydelse. Det används när man behöver ett attryck för det värsta man kan tänka sig. Det är inte längre en ideologi. Det märkliga i just den här artikeln är att den handlar om Nordkorea. Vi vet ju alla att Nordkorea är en kommunistisk stat. Och vi som vet vad det innebär, vi vet att där finns ingen humanism. Där får människor dö i miljontals utan att någon (eller i varje fall inte så många) reagerar. Allt som tas som exempel här, skulle också kunna skrivas om Sovjet. Det intressanta man kan se i t.ex. Estland och utvecklingen efter sovjetåren, det är hur man tänker på invånarna, deras säkerhet, och vardag. Hela infrastrukturen har moderniserats. Vägsystemet blir allt säkrare med skyddssystem som vi i vårt land inte ens tänker på att det finns där. Sjukhusen upprustas. Moderna maskiner köps in. Alla får vård vid behov. I Sovjet användes ofta alternativa metoder och alternativ medicin eftersom inte alla hade tillgång till apoteksmedicin. Den var avsedd för “vissa”. Jag har sett koppning. Ants blev ordinerad blåbär för sina magbesvär etc. etc.

Att grymheten var svår under stalinåren har jag också tidigare berättat om; hur människor sköts på gatan för att de råkade säga något olämpligt, eller för att de hade haft fel yrke under frihetstiden.

Ett bra sätt att ta död på deporeterade, svältande människor i Sibirien var att ge dem salt fisk att äta. Efter en vecka var de döda. Ville man att de skulle dö direkt, då satte man dem på bilflaket i den kalla sibiriennatten utan ytterkläder och körde runt dem till det bittra slutet. Sedan var det bara att hämta nya passagerare.

Floden Neva utanför Leningrad var rödfärgad. Då skaffade man fram propellrar som svepte runt vattnet, och färgen tunnades ut.

Det finns så många sätt att ta livet av folk, och i Sovjet var de skickliga på det. Så även i Kina och andra kommunistländer. Att Kina inte agerar i det här fallet kan ju bero på, att det slår mot dem själva.

Vet man inte det på DN? Då tycker jag att de ska läsa på.

”När propagandadrevet mot Nordkorea går är det svårt att värja sig”, skriver Proletären. Ändå är det just vad omvärlden gör sedan decennier – värjer sig mot fakta och vänder blicken åt annat håll. Men i fallet Nordkorea är det omöjligt att säga att vi inget visste. FN-rapporten har bekräftat ett lidande som är obeskrivligt och obegripligt och som pågår nu, i vår tid.

Proletären låter som en kommunistisk tidning. De kan väl inte försvara nazister? Visst är det konstigt. Är proletärerna också nazister? Eller?

Ska  vi vattna ur begreppen så som det görs i dag? Ska alla grymheter kallas nazistiska/fascistiska? Är kommissionens medlemmar så okunniga? Är alla mediamänniskor kommunister? Ska vi sprida lögner? Ska vi tiga om sanningen? Vad vill vi att människor ska veta om vår historia?

Det är min fråga.

 

feb 21, 2014 Vad kostade kriget för esterna?

Dagens uttalande står dumaledamoten Zirinovskij för. Inför nästa ishockeymatch mellan Finland och Ryssland ska de ryska spelarna titta på en film från kriget mellan de två staterna och se hur finnarna dödar en massa ryssar. Då blir de så förbannade och måste vinna!!
Grigory Zinoviev Jevszejevics
Vi pratade om det och tänkte på siffror från andra världskriget, men även en text från tsarens Ryssland. Det var Grigory Zinoviev Jevszejevics, en rysk bolsjevik som, medan tsaren ännu regerade, protesterade mot att det var så många balttyska (estniska) officerare i tsarens armé. De borde rensas ut. “Vad tycker du jag ska göra? Jag har 126 balttyska officerare. Tycker du jag ska reta upp dem?” svarade tsaren. Det tyckte inte Zionoviev...
 
Nu ska ni få en lista på hur många balttyskar det egentligen fanns i tsarens tjänst. Det blir i procent av samtliga anställda.
Krigsministeriet: 46%
Högre officerare: 41%
Parlamentet: 36%
Hovet: 39%
Utrikesministeriet: 57%
 
Förresten var det ju några “svarta änkor” som skulle smälla bomber under OS. Varför har inget hänt? Jo, de har husarrest och i byarna vaktar soldater som hotar dem: “Om ni kommer ut, då…”
 
Nu kommer mer siffror:
Under den första sovjetiska ockupationen 1940-41
arresterades 8 000 ester.
av dem överlevde 200.
och i Ryssland dog 5 400 av dem,
i Estland dog 2 400.
De deporterades antal var 10 000
av dem överlevde 4 000
och 6 000 dog.
Till Röda armén tvångsvärvades 34 000 ester.
av dem överlevde 10 000.
antalet döda på väg till utbildning var 2000.
Döda i röda armén 10 000
Döda i straffbataljoner 12 000
 
Röda armén.
Evakuerade till Sovjet 25 000 ester
Överlevande 20 000
Döda 5 000
Försvunna 1100
 
Under första ockupationen hade 500 lyckats fly utomlands
 
Nu den tyska ockupationen 1941-44
Stupade i tyska armén 10 000
Dödade civila 7 800
 
Skickade till arbetsläger 800
av dem är 200 försvunna.Skickade till fångläger 4 000
av dem är 1 040 försvunna
och överlevande 2 960.
 
Ester som flydde till Finland: 6 000
av dem är 4 000 försvunna. (sannolikt tillhörande finska armén i krig mot ryssarna)
1 800 av dem återvände till Estland för att slåss mot Sovjet. Finnarna lät dem fly från landet, dock utan vapen. 
 
Estlandssvenskar som evakuerades var 7 900.
Antalet ester som flydde västerut 70 000
De av dem som föll offer för sovjetiska bomber var 800.
I Tjeckien mördade Röda armén 1 000 ester som burit tysk uniform. Detta efter krigsslutet. Alltså: MORD!
 
Under andra sovjetiska ockupationen 1944 - 1989
arresterades 30 000
av vilka 10 000 dödades.
 
23 000 deporterades
av dem dödades 3 000.
 
Dödade skogsbröder 3 000.
 
Av politiska skäl arresterades mellan åren 1953-88 500 ester.
 
Nu ska man komma ihåg att det 1940 levde ca 1 200 000 människor i landet. Då blir procenten mycket hög.
 
Sedan tycker jag det är lite lustigt hur en ockupationsmakt förändrar i ett land.
Konsthögskolan i Tallinn hette under åren 1938-40 (estnisk regering) Eesti Kunsti Akadeemia/ Estlands konstakademi eller Statens högre konstskola.
1940-41 (Sovjet) byttes namnet till Jaan Korti (kommunist).
Under den tyska ockupationen fick den först namnet Tallinna Kojutava ja Rakendus Kunsti Kool ung. Tallinns skola för bild och skulptur.
Under 1943-44 tod man bort “kojutava”.
Under 1944-50 (Sovjet igen)  hette den Tallinna Riiklik Tarbekunsti Instituit/Tallinns hantverks och konstinstitut. 1989-96 Tallinna Kunsti Ülikool/Tallinns konstuniversitet.
1996 blev det åter Eesti Kunsti Akadeemia.
 
I Tartu var det ungefär detsamma:
Tartu kõrgem kunstikool Pallas /Tartus högre konstskola Pallas bytte namn och hette
1940-41 Konrad Mäe Riigi Kõrgem Kunstikool/Konrad Mäes högre konstskola. (K M Kommunist)
1943-44 Körgem Kunstikool Pallas/Högre konstskolan Pallas.
1944-50 Tartu Riiklik Kunstinstituut/Statens konstinstitut i Tartu.
1951-5550- Eesti NSV Riikliku Kunstiinstituudi (ERKI) Tartu osakond. /Sovjetestlands konstinstitut i Tartus avdelning.
I dag: Tartu Kõrgem Kunstikool/Tartu högre konstskola.
 
Siffrorna  från A.Rahi-Tamm Inim kautused /../1940-91 (utkom 2005, Eesti Entsüklopeediakirjandus) och Teise maailmasõja järgsed massirepressioonid Eestis (utkom 2004, Tartu Ülikool)
Det är mycket man ska tänka på när man ockuperar ett land! 1940 förbjöds ALLA föreninghar från frimärkssamlare till hemvärnet. Frimärkssamlarna fick oftast behålla livet. Hemvärns män och -kvinnor arkebuserades. Obs! Detta gällde alla föreningar, sammanslutningar och kooperativ. Därefter skapades nya enligt den bolsjevikiska läran.

feb 20, 2014 Sanning eller...?

Det är så svårt att släppa tanken på de där övergreppen som hela tiden görs på esternas politiska uppfattning. Jag skriver och skriver, men det verkar inte finnas något som helst intresse från medias sida att ta upp problemet. Jag tror att man lugnt kan säga, att Sovjet/Ryssland har lyckats med smutskastningen av vårt grannfolk. Propagandan är för stark och "lögnen har upprepats tillräckligt många gånger och blivit en sanning". Är det så man handskas med sanning, då vet jag inte vad verklig sanning är. Man måste ju alltid komma så nära sanningen som det går. Det måste väl vara det vi eftersträvar. Eller är problemet att vi får så mycket information hela tiden, att vi inte hinner göra någon kontroll alls? Vi bara sväljer ner allt, så som det serveras.
Jag minns förresten när jag för många år sedan kollade på kommunisternas hemsida om Stalin, och jag förstod att de inte visste någonting. Han var en bra ledare. Det var deras sanning. Den som sade något annat var idiot och falsktalare och skulle hålla tyst.
 
Gravar i Sinimäed efter ett av de blodigaste slagen under Andra världskriget.
Vem ska äga sanningen när det gäller vår historia? Vi vet ju numera att den historia ryska barn får lära sig skiljer sig från den våra barn lär sig. Båda versionerna kan förefalla helt övertygande. Sovjet vann kriget åt väst. Javisst. De var verkligen beredda att offra varenda soldat för att nå sitt mål. En ryss som retirerade blev skjuten av de egna. "Varför kommer ni hela tiden?" En estnisk soldat i tysk uniform ropade till en annan estnisk soldat, men i rysk uniform vid Narvafloden 1944. Det bara vällde in röda-armé-soldater trots att de sköts ner hela tiden. "Kommer vi inte mot er och blir skjutna, så skjuts vi i alla fall", fick han till svar.
Den historien anses säkert vara en lögn i Ryssland. Liksom den att Putins pappa, röda-armé-soldat som tillhörde dem som brände byarna i Estland, att han tog sin tillflykt till en estnisk bodgård. Där bodde en vanlig estnisk familj som sett hur husen omkring dem satts i brand. De lyckades meddela någon att de hade en ryss i huset, men Putin hann fly därifrån. Presidenten hatar ester efter det. Det är väl bara att vända till historien på något sätt, så blir esterna skurkar.  Att gårdar, ibland hela byar, brändes ner kanske går att förklara som ett sätt att vinna kriget. Vad vet jag?  Men jag vet att jag förstår den estniska familjen. Dessutom visste de mycket väl vad som skulle hända om ryssarna kom tillbaka och ockuperade Estland igen. Vad då? Precis det som hände. Nya massakrer. Nya deporteringar. Nya stölder. Friheten skulle definitivt vara slut. Och det var den.
-----
Annars så är det händelserna i Ukraina som oroar. Det är farligt det som händer i Kiev. Vi unnar dem fred och frihet.
-----
Och gränsavtalet kan medföra att det blir bättre förbindelser mellan Estland och Ryssland. Det verkar så. Men. Vi får inte glömma att det ska ratifieras först. Så här långt har det varit en gång förut, och då blev det inte klart. Kanske nu. Kanske.
 
 
 

feb 19, 2014 Ett brev till DN Debatt i dag.

I dagens DN skriver Magnus Alkarp ett svar på de anmärkningar han fått efter sin artikel om Gustaf Hallström. Han nämner dock inte ett ord om att han förlöjligade det estniska frihetskriget!

Jag börjar med att ställa några frågor:

Vilket land i Europa får man förtala och skriva felaktiga anklagelser om, utan att man någonsin behöver förklara sig?

Vilket land har förtalats i radio, TV och andra media utan att rättelser tillåts?

Vilket land får man anklaga utan att veta något om dess historia?

I anständighetens namn måste en svensk tidning någon gång säga sanningen!

 Bild från frihetskrigetF

1918-1920 rasade ett frihetskrig i Estland. Esterna slogs mot både tyskar och ryssar.

De hade sedan livegenskapens upphävande börjat utbilda sig för att kunna sköta sitt land både i parlament och på gårdar.

När fredstrakratet hade undertecknats i Tartu 1920, då började den första fria tiden sedan 1200- talet. Under hundratals år hade andra makter tagit in skatter, stiftat lagar och skickat ut esterna i krig. Landet hade plundrats vid ett flertal tillfällen. Livet hade varit hårt.

Den frihet de hade tillkämpat sig under kriget använde de till att utvecklas som alla andra länder i omgivningen, nästan alla andra länder.

Bland det första man gjorde var att expropriera den jord som hade stulits under århundraden från dem av främmande makter, och gjorde det möjligt, för alla som ville, att med bra lån kunna bli fria bönder.


Världen genomgick en ekonomisk kris under 1930-talet. Den drabbade också Estland. Oron spreds sig i världen, och alla försökte hitta en lösning. Nya tankar blev starkare och diktaturer föddes i Europa. Estlands president upplöste parlamentet 1934 och tog sig rätten att regera med hjälp av dekret. Varför? Det som sågs som en hotande rörelse med risk för diktatur med risk för fascistiska inslag avvärjdes och redan efter ett par år utlöstes nya fria val. Andra länder agerade på andra sätt.

Estland brukar anklagas för fascism och judeförföljelser.

Estland är det enda land i världshistorien som tilldelats Judiska Världsrådets Guldplakett som tack för den autonomi som judarna, liksom andra kulturminoriteter, fått. Detta hände när esterna själva kunde bestämma i sitt land.

Det enda land som tillät fri invandring av judar fram till andra världskrigets början var Estland. De kom in i landet och fortsatte därefter mot USA, Kanada och England. Denna möjlighet försvann när Sovjet ockuperade Estland. Som bekannt skickade Stalin judar som present till Hitler på hans bemärkelsedagar. De började ju som allierade.

En svensk historiker kanske ska komma ihåg vilket land som krävde att judarna skulle ha stjärnan i passet för att kunna skicka tillbaka dem till Tyskland. Ska vi kalla det landet fascistiskt?

Valen som hölls var fria.

Esterna fick redan 1940 uppleva vad icke-fria val innebär, när Sovjet bestämde villkoren. Moskva bestämde vem som fick ställa upp i valen somliga hämtades till vallokalen med våld, och resultatet kunde meddelas innan vallokalerna stängts.

 Gerillamän, skogsbröder.

Det som därefter följde var mord, stöld och deportationer. Inget var längre säkert. När som helst och var som helst kunde något hända. Det var ett helvete värre än de kunnat föreställa sig. Man var inte ens fredad i sitt hem. Helt oväntat kunde någon komma och tvinga sig in för att bo i ett av familjens rum, och sedan kom nästa främling...

Därefter kom ännu en ockupation när tyskarna drivit bort de röda. Esterna hoppades få tillbaka sitt självstyre, men blev djupt besvikna.

Det som läggs tungt på alla estniska axlar är, att det fanns ester som hjälpte tyskarna i deras fruktansvärda värv att ta livet av oskyldiga människor. 

Det var ester som samarbetade i mördandet både under de sovjetiska och under den tyska ockupationerna. Förrädare finns tyvärr i alla stater. De som samarbetat med Sovjet  avrättades av tyskar och de som samarbetat med tyskar avrättades av sovjeter. Vilka skulle samarbetat med Sovjetunionen om Sverige ockuperats? Vad hade vi fått för liv då? Hade livet i Sverige blivit bättre än det var i själva Sovjetunionen?

Den sovjetiska ockupationen fortsatte fram till 1991. Den estniska gerillan arbetade aktivt fram till ca 1955.

Efter Stalins tid lättade det för esterna. Nyckfullheten var inte längre dominerande. Ändå gällde det att kunna spelreglerna för att leva ett hyggligt liv. Någon frihet fanns inte, inte vad vi menar med frihet.

När Sovjet krackelerade och flera stater kunde utropa sin frihet igen då började en uppbyggnad av allt det som förstörts, allt det som raserats under ockupationsåren, och inte minst: alla människor skulle lära sig att leva i den nya, fria staten. Eller som en annan kund i bokhandeln i Tallinn sa till oss 1991: "Ni kan inte vara härifrån, ni talar så vänligt." Ja, det var mycket som skulle förändras.


Alkarp verkar ha fått sina sanningar från samma källa som finlandssvenska docenten Beckman, som påstår att esterna frivilligt reste till Sibirien för att slippa de farliga gerillamännen. Resan betalades av Sovjetunionen.
 
För lång! DN tar bara in avsevärt kortare repliker.

feb 18, 2014. Gränsavtalet!

 Utrikesministrarna efter undertecknandet. Paet har just inbjudit Lavrov till ett besök i Estland!

Nu är det gjort! Gränsavtalet mellan Estland och Ryssland är undertecknat. Vi kan konstatera att det avtal som skrevs under i Tartu 1920 av representanter för båda staterna, där det betonades att Ryssland aldrig mer skulle ha några krav på estnisk mark inte har någon relevans. De områden som Stalin förde över på Ryssland vid ockupationen är nu ryskt. Men. Det finns i alla fall ett gränsavtal. Gränsen är ju också en EU- gräns, och därför extra viktig.

 

Det är många som har protesterat mot undertecknandet. De anser, med all rätt, att Ryssland stjäl marken. I området runt Petseri lever många setokeser som är ett estniskt folk. Som hamnade i Estland och andra i Ryssland efter Stalins gränsdragning. De blev i flera fall av med sin mark och familjer delades upp.

Men vad kan Estland göra mot Ryssland? Nato skulle säkert inte rycka in i en konflikt som startas av Estland av det skälet. Och ett krig är ett krig. Är det värt alla dessa döda? Tydligen finns det människor som menar att esterna ste hävda sin rätt, kosta vad det kosta vill...

 

En annan följd av avtalet är att Ryssland kräver att esterna (liksom bulgarerna redan gjort) ska sluta med vad de kallar nazistmarscherna. Eller de" antisemitiska och nazistiska" marscherna, som de säger. Men. Det är inte så. Det man paraderar för är de estniska soldaterna i tysk uniform som försökte rädda landet från de sovjetiska ockupanterna och få tillbaka sina anhöriga som överlevt deportationerna till Sibirien. Helt enkelt vill man hedra dem som försökte rädda landet. Det har absolut ingenting med den tyska ideologin att göra.

Varför kräver inte Ryssland några krav på Finland? De som var i pakt med Tyskland. Beror det på att finnarna gjorde motstånd och dödade en massa ryssar?

Men logik och konsekvens kanske inte är Rysslands bästa grej. Vi vet ju när de undertecknade Helsingforsavtalet, då var det glömt i och med att de reste sig upp från bordet.

 

feb 17, 2014. Vi hade besök.

Vi hade besök i går av en granne i 45-årsåldern. Vi pratade i åtta timmar. Att äta och fika tog lång tid eftersom vi måste diskutera hela tiden. Jag förstår så väl att det Estland jag sett under åren inte helt stämmer med hennes minnen. Men när vi pratade om barn och hur barn upplever det som händer hade vi samma erfarenheter. En vuxen kan aldrig riktigt förstå hur barn upplever verkligheten utan att diskutera med barnet om de som hänt. 
Hon minns när hon var liten. Mamma var så snäll och rar. Hon älskade sin fina mamma. Men så ringde telefonen. Det var någon på mammas jobb i andra luren, och mamma förändrades totalt! Hennes snälla, mjuka mamma stelnade i kroppen. Ansiktsdragen stramades åt och rösten... Rösten... Hon lät så arg! Ilsket svarade hon på frågorna hon fick, och så slängde hon på luren. Var det hennes mamma? 
Ja, det var det. Mamma hade bara växlat från att vara en snäll mamma till att bli en helt vanlig tjänsteman. Så talade man med varandra. 
Jag kommer ihåg när Malle ringde Hanno, sin man, så uppfattade han inte vem det var. Han blev just så där otrevlig och svarade snäsigt och irriterat tills han till slut förstod vem han pratade ned. "Det var nyttigt att se så tydligt hur vi förändrades som officiella personer", sa Malle. 
Och i affärerna måste expediten prata färdigt ned väninnan innan hon kunde hjälpa oss. I mjölkbutiken, 1978, blev hon jätteförargad när hon förstod att vi ville att hon skulle hämta det vi behövde från lagret! Skulle hon gå till lagret för vår skull? Aldrig! 
Tonen var annorlunda då. Nu har vi bara trevligt när vi går i affärer. Alla är så vänliga och hjälpsamma. Precis som i Sverige.
 
Sergei Metlev.
När det gäller ryssarna i Estland fick vi lära oss att det krävs mod av den som protesterar när Moskva säger att de diskrimineras av esterna. De blir helt enkalt utfrusna ur gemenskapen. En som vågat är Sergei Metlev, som jag skrivit om tidigare. http://karinsestland.blogg.se/2009/october/draft-okt-19-2009.html
 
Vi pratade också om skolorna i Estland i dag. Hon menade att de ryska skolorna i flera fall är bättre än de estniska. Nu måste ju viss undervisning ske på estniska, och då krävs det mer eftertanke från lärarna för att eleverna ska hänga med. Det är till elevernas fördel. Ett annat resultat är att när det efterfrågas personal till serviceyrken är de rysktalande efterfrågade. De talar tre användbara språk estniska, ryska och engelska, medan de estniska ungdomarna bara talar estniska och engelska. Hur länge ska Moskva kunna säga att ryssarna diskrimineras i Estland? Dessutom är de ryska skolorna (och estniska)  i Estland mycket bättre än skolorna i Ryssland, och det har därför kommit folk därifrån för att se hur de ska förbättra sina skolor. 
 
Ett jätteproblem som kommer finnas kvar länge är att så många miljoner människor har fått lära sig en annan sanning än den vi hävdar. 
Svälten i Ukraina under Stalintiden berodde, enligt vad de lärt sig i skolorna i Sovjetunionen, enbart på kulakerna. De tog sina skördar och maskiner och flydde till Väst! Därför fick miljoner människor dö. Och att makten krävde in all säd, t.o.m. utsädet, till Moskva och dessutom samtidigt exporterade säd till väst trots svälten, det är fascistisk propaganda. Alla som säger emot den officiella propagandan är fascister! Att det kan vara omöjligt att ta sig från Ukraina och ut genom järnridån på traktor är inget de över huvud taget funderar på.
 
Och det är bara ett exempel. Det finns massor. Våra upplevelser och sanningar präglar oss och gör oss till dem vi är. Kommer vi någonsin kunna förstå varandra till fullo i vardagslivet? 
 
Bronssoldaten.
När det gäller Bronssoldaten och upproret i Tallinn i april 2007, så har inte esterna förstått vad statyn betyder för ryssen. Soldaten är att betrakta som en helig man, en Jesus, för ryssarna. Han är lika helig som tsaren var. Därav kravallerna. Men att man måste bränna affärer och stjäla varor (med i de flesta fall ryska ägare), är det en absolut konsekvens?
 
Att Bronssoldaten har en helt annan betydelse, den motsatta, för esterna är ointressant i sammanhanget. 
För ryssen är statyn symbolen för den stora segern, Rysslands seger över världens ondska. För esten är han symbolen för alla mord, deportationer och det eländiga livet som följde efter krigsslutet. 
 
Ja, det var verkligen en speciell dag.

feb 15, 2014. Sanning eller konsekvens?

I dag i radioprogrammet Konflikt hörde jag Carl Bildt säga, att han i samtalen med Boris Jeltsin om de baltiska staternas kommande frihet fick svaret att "De är fascister allihop." "Men", sa Bildt "det var de ju inte." (Så småningom blev Jeltsin en sann baltvän.)
Man får inte glömma att det allmänt hette i Sovjet att esterna var fascister därför att de kunde se finsk TV. Allt som sas i Estland om livet i Väst måste misstänkliggöras. Jag ska ta några exmpel:
När Ave kom till Sverige 1988 blev hon fölrst kallad till förhör oi Tallinn. De sa några viktiga saker till henne:
1. Kom ihåg att din familj är här.
2. När båten kör in i Stockhoilm ska du inte tro på det du ser. Allt är bara kulisser. Bakom dem ligger barnen och gråter av hunger."
 
En arbetskamrat till Anne i Tallinn 1989, som verkligen trodde på allt som sas i Moskva, åkte till Helsingfors helt övertygad om att där bara var elände och fattigdom. Alla andra på kontoret kände till sanningen, men det gick inte att få honom att ändra uppfattning före resan. Han for. Var borta ett par dar. Kom hem. Låste in sig på rummet ytterligare ett par dagar. Kom sedan men talade inte med någon därefter. I partiet såg man honom som en "nyttig idiot", precis så som man såg på de i väst som gick Moskvas ärenden.
 
Jag minns också nyårsprogrammet i sovjetisk TV någon gång efter 1985. Man fick se hur det var i olika huvudstäder i Europa den natten. I Paris var det eländigt. Folk hade ingestans att bo utan de sov under broarna.
I Stockholm var folk så fattiga att de måste sitta på stans gator och tigga för sin överlevnad. Jag minns inte hur det var i de andra huvudstäderna.
 
 
Och visst minns vi när Gorbatjov fick Nobels fredspris och förklarade att "Balterna förstår inte hur mycket de har Sovjet att tacka för." 
Antingen ljög han inför hela världen, eller också trodde han på vad han lärt sig i skolan. Hade han ändå frågat någon från Estland var det nog ingen som vågat säga honom sanningen rakt i ögonen, det var nog alldeles för starkt.
Varför fick just han fredspriset? För att han gav medborgarna tillstånda att ha egna åsikter och därför kunna kritistera systemet utan att riskera sina liv?  För att han därför fick hela Sovjet att krackelera och försvinna?
 
När Anne kom till oss 1989 bad hon att få ta några bilder från ett varuhus vi besökte."men det är inte många som kommer tro att det är sant. Vad ska de med så många olika hårschampon till, kommer de fråga."
 
Nu förstår ni hur fruktansvärt upprörd jag är av att en tidning som DN trycker kommunistpropaganda. Det trodde jag ändå inte!

feb 14, 2014 Demokrati?

Apropå det okunniga påståendet i DN-artikeln häromdagen.
 
Jag låter er igen läsa de "roliga" historierna som berättades i Sovjetunionen. Det visar hur de själva upplevde sina liv och hur demokratiskt det var. Från boken Sovjetunionens roliga historia:

”Vad är skillnaden mellan USA:s och Sovjetunionens konstitutioner?”

”Båda ger frihet att yttra sig, men bara USA:s konstitution garanterar frihet efter att man har yttrat sig.”

”Varför arresterades kvinnan när hon gick på Röda torget bärande en skylt som det stod Brezjnev är en nolla på?”

”Hon avslöjade en statshemlighet.”

-----

”Om vi bara tillverkar tillräckligt mycket korv ska du se att vi inte får några dissidenter.” /Jurij Andropov.

-----

En man går in i en affär.
"Ni har väl inget kött i dag?"
"Nej, vi har ingen fisk. Det är affären intill som inte ha något kött."
-----

"Uppfanns kommunismen av politiker eller vetenskapsmän?"
"Av politiker förstås. En vetenskapsman skulle ha testat den på apor först."

-----

”Hur många gånger kunde man berätta ett politiskt skämt i Sovjetunionen?”

”Tre gånger. En gång för sin vän, en gång för förhörsledaren i KGB och en gång för sin cellkamrat.”

 -----

”Ska ett land utan kust som Schweiz ha en flotta?”

”Varför inte? Vi har ju ett kulturministerium.”

-----

Läraren till klassen: ”Hur är det att bo i Amerika?”

En elev: ”Amerika är ett fruktansvärt kapitalistland. Arbetarna exploateras av utsugarklassen; det finns ingen offentlig sjukvård; många barn svälter; man tar inte hand om de äldre.”

”Helt riktigt. Och vad är Sovjetunionens mål?”

”Vårt mål är att komma ikapp Amerika.”

-----

John F Kennedy, Charles de Gaulle och Nikita Chrusjtjov träffar Gud och får ställa varsin fråga.

Kennedy frågar: ”Kommer mitt folk någonsin att bli lyckligt?”

Gud svarar: ”Ja om tio år.”

Kennedy rörs till tårar.

De Gaulle ställer sin fråga: ”Kommer mitt folk någonsin att nå välstånd?”

Gud svarar: ”Ja, om tjugo år.”

De Gaulle fylls av glädje och börjar gråta.

Chrusjtjov tar mod till sig och frågar: ”När kommer Sovjetunionen att nå den äkta kommunismen som vi väntar på?”

Gud bryter ihop och börjar gråta.

-----

Hört på ett kafé i Budapest:

”Vilket te är bäst – det kinesiska eller det sovjetiska?”

”Akta dig för att kritisera en stormakt. Drick kaffe.”

 

Nog känner man vindarna av ett land där det fanns stora problem, och kanske, kanske var det därför det gick under.

Det räcker inte med en ideologi.

Den måste gälla HELA folket och den får inte bygga på att intelligensian, alla med utbildning och alla duktiga bönder mördas, så att det bara är outbildade kvar i landet. 

Vem har rätt att bestämma vilka som ska få leva och vilka som måste dö? Och, som så många gånger förr frågar jag, varför är det inte ett brott att mörda alla dessa miljoner människor som kommunisterna tog livet av?

 


feb 13, 2014 Ett brev till chef.red. på DN.

Peter Wolodarski,
 
jag tror att du är en ärlig människa som jag nu vänder mig till i ett viktigt ärende.
 
Jag har studerat allt om Estland under flera år. Jag har läst språket och historien på Uppsala Universitet och jag har läst många, verkligen många böcker om och av ester. Man kan inte studera Estland utan att också läsa om Ryssland, så det har jag också gjort. Du kan se min litteraturlista (from 2009) här: http://karinsestland.blogg.se/category/litteraturlista.html
 
Nu till saken.
Det sprids så mycket felaktigheter och lögner om Estland i våra media. Det började redan på 1980-talet. Jag har försökt påpeka det och få möjlighet att rätta till allt, men jag får inte komma fram. Varför? Ja, säg det.
Jag skulle kunna räkna upp några saker, men för att du ska slippa läsa mycket text lägger jag det som en frivillig bilaga; ett annat brev jag skrivit. Se:
 
 APRIL 27, 2013. ÖPPET BREV TILL SVENSKA MEDIER.
 
Den 7 februari kunde vi alla läsa en artikel där historikern Magnus Alkarp framförde sina åsikter om en utställning i Umneå under rubriken: Så vill Umeå hylla en inbiten nazist.
 
I artikeln läser vi Hallström var allt annat än demokrat, hans kamp mot "kommunismen" var kampen mot de finska och baltiska folkens demokratisträvanden. Han slogs på de vitas sida i det finska brödrakriget, försökte värva frivilliga till det estniska "frihetskriget". Hur i hela friden kunde en sådan person hyllas? Och varför just i Umeå, en plats som han saknade koppling till?

 

Alkarp skriver alltså att Gustaf Hallströms deltagande i Finlands inbördeskrig och esternas frihetskrig (1918-1920) var MOT demokrati! Detta är ett ställningstagande för kommunismen! Inte demokratin! I Estland infördes demokratin i och med Tartuifreden 1920 efter krig mot BÅDE Ryssland och Tyskland! Det är just det här som alltid vänds mot esterna. En ren och skär lögn, som aldrig tillåts falla i glömska. Estland var en helt vanlig demokrati till 1934 då presidenten tog all makt och löste upp parlamentet. (Kanske skulle fler presidenter gjort det så hade vi eventuellt sluppit Europas diktaturer.) Allmänna val återinfördes 1938. 1940 var det slut på demokratin, då var landet i realiteten ockuperat av Sovjet som påbjöd ett “val” med endast av dem godkända partier och kunde sedan presentera ett valresultat innan vallokalerna stängt! Är det den demokratin Alkarp frågar efter? Är det alla dessa mord och deportationer som sedan inleddes som Alkarp menar är demokrati?
Jag kan skriva hur mycket som helst om det här. Jag är så upprörd över att svenka medier fortsätter med lögnerna om det lilla, lilla landet i vår absoluta närhet, som råkade så fruktansvärt illa ut 1940 och inte befriades förrän 1991. I en frihetsrörelse som inte dödade någon i landet, varken esterna själva eller deras ockupanter!
 
Snälla rätta till den allvarliga felet i din tidning! Estland är ett litet land, men vi måste visa respekt mot alla länder, och ta reda på sanningen innan vi anklagar dem.
 
Jo, jag skickade in i går ett brev till Insändarsidan, men jag vill försäkra mig om att du förstår att det här måste uppmärksammas.
 
Med vänlig hälsning

Feb 12, 2014 En vidrig artikel i DN.

Det är klart jag förstår att politiskt neutrala vetenskapsmän inte är särskilt vanligt förekommande. Jag förstår också att det är svårt att prestera opolitiska presentationer när man har en bestämd politisk övertygelse.

Men... I Finland förlorade docenten Bäckman sitt jobb när han diktade om esternas semesterresor till Sibirien.

I dag har jag läst en artikel i DN där Magnus Alkarp, doktor i arkeologi ljuger om Estland. När ska esterna befrias från lögnaktiga påståenden.  Oj. Nu måste jag dra några djupa andetag.

Magnus Alkarp: Så vill Umeå hylla en inbiten nazist

 Forskningsarkivet Arkeologen Gustaf Hallström (t h) bedrev rasbiologisk forskning och stämplade samer som "bastarder".  

Artikeln:
 

Inför Kulturhuvudstadsåret lyfter Umeå fram arkeologen Gustaf Hallström. Men vad man talar tyst om är att han var rasbiolog, nazist och en av Sveriges mest komprometterade forskare, skriver Magnus Alkarp.

/.../

Med jämna mellanrum brukar det uppstå en diskussion om svenska akademikers förhållande till Nazi-Tyskland. Oavsett om man finner ämnet angeläget eller uttömt kan man åtminstone inte klaga på antalet studieobjekt: det råder ingen som helst brist på akademiker som engagerade sig i högerextrema, antisemitiska rörelser och som knappt hunnit hem från Tyskland innan de for dit igen. Självfallet skulle de flesta som låtit sin tyskvänlighet övergå till öppen nazism försöka sopa igen spåren efter sig efter kriget – och några av dem lyckades alldeles utmärkt. De som tindrat inför åsynen av fackeltågen, svastikan och det eviga gapandet hade – som genom ett divinatoriskt ingripande – förvandlats till föredömliga demokrater. Om de någon gång skulle påminnas om att de i början av kriget hade jublat över Hitlers framgångar, kunde de alltid peka på någon annan som hade jublat högre.

/.../

Hallström var allt annat än demokrat, hans kamp mot "kommunismen" var kampen mot de finska och baltiska folkens demokratisträvanden. Han slogs på de vitas sida i det finska brödrakriget, försökte värva frivilliga till det estniska "frihetskriget".(Det är här jag tappar andan!)

Hur i hela friden kunde en sådan person hyllas? Och varför just i Umeå, en plats som han saknade koppling till?

 

Alkarp skriver alltså att Gustaf Hallströms deltagande i Finlands inbördeskrig och esternas och letterna frihetskrig var MOT demokrati! Detta är ett ställningstagande för kommunismen! Inte demokratin! I Estland infördes demokratin i och med Tartuifreden 1920 efter krig mot BÅDE Ryssland och Tyskland!

Hur kan DN ta in en sådan artikel? DN är, vad jag vet, inte en kommunistisk tidning.

Länderna stred mot kommunismen och tyskarna (det var 1918-20 före nazismen) ! Mot bolsjevikernas mord och förstörelse!  Är det i demokratiska länder som makten skjuter vanligt folk på gatan i fredstid, eller skriver under beställning av mord på miljontals människor för att de är bönder? Är det i demokratiska länder människor fråntas alla sina rättigheter, egendomar och sparpengar?  Var det demokrati som esterna/letterna levde i när de ockuperats? Då vill jag att herr Alkarp definierar vad han menar med demokrati. Det måste slås fast att baktaleriet om esterna måste få ett slut. Det är ett litet land, javisst, men även små länder ska behandlas med respekt.

Måste inte svenskarna till slut erkänna att det livet många miljoner människor erbjöds mera kan benämnas som slaveri och inhuman godtycklighet. Särskilt under Stalins tid.

Någon måste våga stå upp mot de kommunistiska diktaturerna, och även ifrågasätta att felaktiga uppgifter sprids vid våra universitet och andra utbildningsplatser.

På Wikipedia läser jag: Alkarp undertecknade 2008 det så kallade "Historieuppropet" i vilket man kritiserade politisk styrning av historieundervisningen i skolan genom Forum för Levande Historias kampanj kring kommunistiska regimers brott mot mänskligheten. Alkarp kandiderar till kommunfullmäktige i Uppsala för Miljöpartiet de Gröna i valet 2014

Jag säger bara: Rädda Uppsala! Välj inte in Alkarp! Du kan inte vara säker på att han inte ljuger.


feb 11, 2014 Alltid dessa ryssar...

Tallinns borgmästare Edgar Savisaar skriver om OS i sin blogg att esterna inte ska vara så småaktiga när det gäller allt som kommer från öster .

"Igår satt jag på arenan i Sotji och njöt av showen tillsammans med tusentals andra människor, och jag kände hur ryssarnas scenproduktion välkomnade oss alla med ett program som inte kan ha varit lätt att producera” skrev Savisaar.

 Invigningen.

"Jag funderade på varför vi ester är så småaktiga och varför vi försöker presentera allt som kommer österifrån i ett så dåligt ljus. Jag tycker det är tråkigt att det vi berättar inte ens är mer trovärdigt än andras berättelse. I själva verket var detta en kraftfull idrottsfest . Produktionen förtjänar stor uppmärksamhet  även om jag inte nu vet hur mycket av den som verkligen når fram i estniska medier."

"Först och främst var det som visades om S: t Petersburg utomordentligt, eftersom huvudstaden var S: t Petersburg och inte Moskva . För det andra hörde vi inte ett enda ord om andra världskriget och “den stora ryska segern”. (Där ser man. Var pluggade Savisaar historia, så historiker han är.) För det tredje visades inte någon särskild uppmärksamhet på rymdfärderna även om Tereshkova var en av dem som bar den olympiska flaggan. Det var för långt och fullt av detaljer men det ändrar inte helhetsbilden - piggt och spektakulärt", sammanfattar Savisaar sitt betyg.

«Ryssland kommer att vinna tävlingen om bästa OS under de senaste åren. De olympiska spelen bör inte ses som en politisk seger eller förlust för någon eftersom spelen fortfarande gäller sporten. Tyvärr har dessa spel börjat utvärderas innan de ens börjat. Jag håller tummarna för att Sotji ska kora en hel del vinnare och ingen ska vara förlorare på något sätt.  Det gäller både ester och andra. Låt oss inte tro att vi är bättre än andra. Det är det bästa för oss”, säger Savisaar .

Vem uttalar sig på detta sätt? Borgmästare Edgar Savisaar. Bäste vän med en av de huvudansvariga för OS i Sotji, järnvägsdirektören som skänkt en massa pengar till den ortodoxa kyrkan i Tallinn, till partiet Keskerakond och till Savisaar personligen.

Savisaars vice borgmästare har avslöjats som Moskva-agent. Själv är han mycket nära lierad med Moskva, även om han inte vill ha ett nytt Sovjet.

-----

President Toomas Hendrik Ilves har hållit ett tal i det ryska guymnasiet i Tallinn. Skolan som använder de ryska historieböckerna i undervisningen.

 Presidenten på besök i ryska gymnasiet i Tallinn.

 

 

President Toomas Hendrik Ilves sade “Att ha ett annat modersmål än estniska betyder inte att man är handikappad och ska särbehandlas. Vi kan inte göra distinktioner på grund av ursprung, språk och nationalitet. Lagarna är statliga och alla människor som lever här behandlas i enlighet med vår rättsliga status . Här finns estniska medborgare, medborgare från andra länder och statslösa personer.”

" Jag har ganska svårt att acceptera argumentet att ryssarna inte har funnit sig tillrätta. En av cheferna för mina livvakt är av rysk nationalitet. Att ifrågasätta hans lojalitet vore att förolämpa honom djupt", sade presidenten .

Toomas Hendrik Ilves betonade alla infödda medborgare kan bli Estlands president.


I Estland anser esterna det självklart att samma historieböcker ska användas i alla skolor. Tänk om det i Israel fanns skolor som använde nazistiska läroböcker!

Feb 9, 2014. Chopin-tävling i Narva!


Porkuni herrgård är till salu! Endast 654.000 € kostar den stora gården med en bostadsyta på 5271 m² och en tomt på 760.000 m². Byggnaden uppfördes 1874 av baron von Rennenkampf.

Som så många herrgårdsbyggnader blev den skola 1920, men skolan har flyttat till moderna lokaler nu.  

Gården har säkerhetssystem, internet, telefon, el och vatten, men behöver en ordentlig renovering.  Den ligger i norra Estland, inte så långt från Väike Maarja. Vid insjön med de flytande öarna.

Frestad?
-----

Man tänker på val i Estland också, och IRL, som är ett samarbete mellan partierna Isamaaliit och Res Publica Liit säger nu att de är redo att ta regeringsansvar.

“Keskerakond lutar åt öster, Ryssland, medan vi lutar åt väst. Vad som än händer kan vi aldrig arbeta ihop med Keskerakond”, säger Urmas Reinsalu, försvarsministern, som är ordförande.

Nu ska IRL bli mer inriktat på rent estniska frågor säger ledningen.

Jag måste så småningom förstå hur de olika partierna skiljer sig åt. IRL är mer åt höger i alla fall. Men jag tror inte man kan säga att keskerakond är ett rent vänsterparti. Men jag ska  kolla...

-----

Narva stad, Estniska Kulturministeriet, Polska kulturministeriet, Estniska radion, Chopinsamfundet i Warsawa, Polska ambassaden i Estland och Warsawas nationella Chopin-institut har hållit en tävling i att framföra verk av Chopin.

pianister säger att Chopins verk är svårspelad, men rolig!

 
 
Jag kan inte läsa texterna, men på TV fick vi se och höra en ung pojke som vunnit, och det lät fantastiskt vackert.
 
 
 
Bilder från festen.

Feb 8, 2014 Fest?

Såg ni på OS-invigningen från Sotji i går? När det skulle bli så fantastiskt om Rysslands historia. Sovjetåren handlade om dåliga ryska bilar och en industrialisering som i verkligheten handlade om att befolka fabrikerna med tvångsförflyttade människor, dålig teknik och dåliga villkor. Vene värk, säger man i Estland, och ler. Det betyder ryskt skräp.

Feb 7, 2014. Kanske är de inte så många...

 
Någonstans läste jag att Putin sagt att Ryssland har lämnat tanken på att åter införliva Baltikum i den Ryska Federationen. Någon gång har Putin också sagt att Ryssland och Baltikum har ett gott förhållande. Men motsatsen sticker fram sitt fula tryne hela tiden. Nu har det meddelats från Moskva, att när OS i Sotji är över ska man berätta vilja estniska idrottare som vid OS 2006 i Torino lämnade positiva dopingprov. Man väntar alltså tills festen är över. Då ger man sig på esterna igen.
 
 
Kristina Šmigun-Vähi, guldmedaljör i Torino, fick möjlighet att kommentera påståendet i går i sportnyheterna. Hon var så fruktansvärt arg. Hennes advokat har rått henne till att vara tyst så länge, men hon klarar det inte.
 
Hon har hört att Moskva hittat några molekyler i hennes prov. Hon har ingen aning om vad det skulle kunna vara för molekyler. Hon har aldrig tagit något förbjudet preparat. Hon har varit ren. Varför gör Moskva så här då? En anledning, förutom att misstänkliggöra esterna, kan vara att hon övergett sitt eget folk (hennes pappa är ryss) när hon valt att tävla för Estland och inte sitt "fosterland" Ryssland. Hon är född och uppväxt i Estland, och familjen stannade kvar här vid befrielsen 1991. 
----- 
Mihhail Kõlvart
Jag jag har aldrig sett en så upprörd intervju i ett nyhetsprogram som i går när en journalist intervjuade vice borgmästaren i Tallinn, Mihhail Kõlvart, om att staden ger 130 000 € till det Ryska Gymnasiet som undervisar eleverna i den ryska versionen av historien. Man använder alltså böcker från Ryssland, och eleverna får fel uppfattning om vad som egentligen hänt. 
Kõlvart påstod att de ryska böckerna användes som jämförelse med de estniska för att eleverna ska förstå skillnader i historiesyn. Sedan fortsatte han att prata på så att intervjuaren knappt fick fram sina frågor. Och efteråt suckade intervjuaren högt. 
Kõlvart lär vara Moskvas man i Tallinn. Han står närmare Putin än vad hans chef borgmästare Edgar Savisaar gör. 
Kõlvart föddes 1977 i Kazachstan. Han kom som 3-åring till Estland och har växt upp i landet. Han var först medlem i det socialdemokratiska partiet, men när Savisaar gjorde Keskerakond till ett parti för alla rysktalande gick han med där. Han är också känd som utövare av taekwondo.
 
Jag blir så ledsen, faktiskt ledsen, när jag får höra om den ene efter den andre i Estland som går Moskvas ärenden. Kanske är de inte så många, men att de över huvud taget finns, det känns hopplöst.

feb 6, 2014. Folkkultur.

Nu har jag läst två delar av fem i min kurs i folkloristik. Det är mycket jag nu fått ihop och jag måste säga att inte heller jag hade hela bilden klar när det gäller den s.k. svenska "tramskulturen" och de till Sverige invandrades  "intressanta kultur", som tex. socialdemokraten Mona Sahlin sagt.

 Nils Månsson Mandelgren.

Intresset för det vanliga folkets kultur fanns inte före 1800-talet. Äldre är det inte. Först med nationalromantiken väcktes det. Först då reste intresserade, som t.ex. Nils Månsson Mandelgren, ut på landsbygden för att studera och nedteckna sina iakttagelser. Man studerade alltså det vanliga folkets pågående seder, ritualer, vanor, kläder och sådant som var speciellt för dem, och som skiljde sig från makthavarnas.

Det var vid sekelskiftet därefter som flera svenska konstnärer och författare gjorde studiebesök i svenskbygderna i Finland och Estland. Inte heller dem hade man brytt sig särskilt mycket om tidigare.

De gjorde sina iakttagelser, presenterade dem i text och bild och så blev folkkulturen fastställd. Jag läser texter från Sverige, Norge, Finland och Estland. Likheterna är många i våra länder.

En annan text handlar dock om Rom under 1400-talet och framåt. Där reagerade kyrkan med att införliva folkets berättelser i sin tro och sina ritualer. Man ville ha full kontroll över folkets tro. Folkkulturen blev på det sättet även "elitens" kultur. Man dyrkade t.ex. Jungfru Maria för att hon ingrep med under i vardagslivet. Sådant skulle den lutherska kyrkan inte komma att acceptera. Här gjordes verkligen skillnad på kyrklig religion och sagor och sägner.

Under 1900-talet spreds den kommunistiska/socialistiska läran i världen. I den ingick att inga nationer skulle finnas längre och därmed inga nationella kulturer. Vi ser det tydligt i hur livet i Sovjetunionen utvecklades. Alla skulle leva likadant. (Utom eliten förstås). Religioner suddades bort, kyrkorna användes istället till boxningshallar, lagerlokaler eller annat. I de få kyrkor som ändå var öppna var prästen knuten till KGB med rapporteringstvång. Inga nationella sånger, eller sånger som kunde misstänkas ha ett dolt nationellt budskap, fick sjungas. Kontrollen var rigorös.

 
 Svenska Mikaelskyrkan i Tallinn som var sportlokal under ockupationsåren.

Även i Sverige ströks intresset  för folkkulturen. I ledande kretsar förlöjligades folkdansare och folktro. På dagis lästes inte längre de gamla sagorna av Elsa Beskow o.a. Vem minns inte Prins hatt under jorden? Jag minns dagisfröken som sa att han inte kunde läsa om "Den lilla, lilla gumman" för att barn inte vet vad ämbar är. När jag sa, att de vet inte vad hink är heller innan vi har berättat det. Då blev han tyst. Folkskolans läsebok och Folkskolans sångbok sållades bort. Historieundervisningen förändrades.

Det som en gång varit folkkultur försvann ur vårt medvetande.

I länderna varifrån många av våra invandrare kommer bygger kulturen ofta på en sträng religion. Vi kan se hur olika grupperingar angriper och dödar varandra, t.ex i den muslimska världen där båda grupperna ropar "Allah Ahbar!"  Precis som europeiska krigare ropade om hjälp från Gud när de skulle ut i strid.

Det finns inslag i de invandrade kulturerna som vi i Norden lämnade för länge sedan som tvångsgifte, hederskultur, ojämlikhet.

Nu är det märkligt nog vänsterns representanter som talar om att vår kultur bara är trams. Var det deras mål? Det var ju de som genomförde förändringarna. Och så beundrar de kulturen som våra invandrare har. Det är också invandrade politiker som ska forma en ny svensk kultur.

Vad lever vi i för värld?

-ismer är farliga. Den som tror sig ha ett svar på alla frågor blir en fara för andra. Vi måste få behålla vår svenska kultur. Men låt det goda från andra kulturer vara välkommet i vårt land.

Det märkliga är att i både i Sverige och Sovjet skulle folkkulturen sållas bort. I Sverige skedde det etappvis och ganska otydligt. I Sovjet var det med tvång. Och just nu är det de, som tog bort vår folkkultur som påstår att vi ingen har. Det kanske är dags att studera svenskars vardagsritualer och tänkesätt igen. Vi kanske behöver en ny Mandelgren.

 

feb 5, 2014. 1900-talet var ett fruktansvärt århundrade.

 
 

Det diskuteras fram och tillbaka om den nya järnvägen från Tallinn till Warsawa, Rail Baltica. Beslut har fattats, men i Litauen har en ny regering valts, och de är missnöjda med beslutet att järnvägen ska gå genom Kaunas och inte genom huvudstaden Vilnius. “Den går genom de andra huvudstäderna Helsingfors, Tallinn, Riga, Warsawa, Berlin men inte genom vår huvudstad!” säger de där. Dessutom vill Putin naturligtvis att den ska gå genom Kaliningrad också. Vi får se när de kan komma i gång. Statsminister Andrus Ansip är bekymrad. Alla ändringar skulle fördyra projektet alldeles för mycket, mer än han anser skäligt. Besluten är ju redan fattade och godkända av alla inblandade.

-----

Vi såg en bra uppfinning! På ett apotek i Estland, jag uppfattade inte var, kan en apparat sortera medicinen åt patienten vid köptillfället. Helt genialt. Åtminstone för den som tar flera tabletter om dagen. Den finns i Sverige också, säger Ants, men jag har inte sett det. 

-----

Nu ska ni lära er ett nytt ord: Mülkameister.

 Det är en traktor som kan ta sig fram i myrmarker. Den tar sig igenom en och en halv meter högt vatten. Konstruerad av Arvo med sonen Veiko Kirs. http://www.youtube.com/watch?v=ovQwVOAUcj8

Dom är duktiga, de där esterna.

-----

 På Tamme Gümnaasium/Tamms gymnasium i Tartu kan eleverna tillverka saker med 3D-printer. Skolan har köpt in en apparat för 3500 €. Vi fick se några fina exempel, men jag har inga bilder.
-----
 
Häromdagen recenserades boken "Myten om judebolsjevismen". En genomgång av tidens svenska medier ligger till grund för slutsatserna. 
Det är  historieprofessorn Ulf Zander som skriver. 
Det var den tyska krigspropagandan som ville visa hur judar och bolsjeviker hotade Västvärlden.
På den andra sidan järnridån, i Sovjet, varnades högljutt för västvärldens farlighet. 
 
Det man aldrig riktigt diskuterar är att 1900-talet var ett fruktansvärt århundrade. Två världskrig, vilket är tillräckligt hemskt och i Europa två diktaturer där några få människor som hade makten i respektive land hade bestämt sig för att det fanns människor som inte skulle få leva. Det är fruktansvärt och går inte att riktigt förstå för en vanlig människa kan ta sig den rätten. Hur kan en sådan tanke komma upp i ett huvud att " jag är jag och andra ska dödas, förintas."
Sortera in människor i olika köer i lägren, varav den ena går direkt in i en dödskammare! Eller bara skjuta ihjäl vanliga människor på öppen gata, på allmänna platser eller i skogen bara för att " jag" fått makten att göra det. Köra ut dem i Sibiriens iskyla utan ytterkläder för att snabbt ta livet av dem. Låta miljoner svälta ihjäl för att några andra ska få mat. Allt detta och mycket, mycket mer hände under det svarta århundradet. Och märk väl: de som skickade folk i gaskamrarna är Ondskan personifierad. De som systematiskt mördade många, många miljoner på andra sätt är på något sätt nästan förlåtna. "De hade goda avsikter, och några offer krävs det alltid."
Boken som jag läst om borde översättas till östeuropeiska språk och skulle läsas i länderna som utsattes för dessa brott nu när de äntligen får berätta, och vi verkligen lyssnar, då kanske världen kan bli lite ljusare. Vår del av världen. De skulle få kommentera och berätta vad som verkligen hände. Vi vet att många har märkliga uppfattningar om olika saker.
Jag har berättat tidigare om att svenskar påstod att "judarna sitter med väskorna packade i Baltikum för att snabbt kunna fly." Det var i början av 90-talet. Men i Tallinn sa ordföranden i judiska föreningen att hon aldrig hört något så dumt. 
Jag tror att det skulle vara mycket välbehövligt om någon klargjorde vilken roll judarna har haft i historien. Vad hände egentligen i Sovjetunionen? Det finns fördomar och felaktigheter som sprids vidare hela tiden. Om de hade någon roll i bolsjevismen kanske man ska fråga folken som levde där. 

feb 4, 2014. Två kvinnor och en man.

Jag såg ett så fantastiskt bra program på etv i går. “Meie Inimene.” Översatt ung.:  Våra människor, eller En av oss.

Det handlade om en kvinna, Sabina, gift och med tre små barn. Hennes tid hemma med barnen blev för lång, så hon förlorade sitt arbete. Därefter har hon sökt nya jobb, men inte lyckats.

Arbetslöshetskassan hjälpte henne då med en ide. Hon fick gå en kompletterandse kurs i porslinsmålning och startade därefter en egen firma med stöd av Kassan. Firman fick namnet  Muhu Portselan. På ön Muhu mellan fastlandet och Saaremaa har familjen ett sommarhus, annars bor de i Tallinn. På Muhu målar hon sina porslinssaker och säljer dem sedan via butik i Tallinn och på nätet. Hon är duktig, mycket skicklig och har fångat traditionen på ön med sina motiv.

Sabina
 
 
Ett exempel.

Kan ni gissa vem som producerat TV-programmet? Jo, arbetslöshetskassan. Vilken ide! Programmet ger dem PR;  det vill inspirera andra arbetslösa; och, inte minst, det ger Muhu Portselan fantastisk reklam. Här finns hon:

http://www.muhuportselan.com/p/in-english.html


 Den tuffe programledaren för Osoon.

TV-Programmet före var kulturprogrammet “Osoon”, som i går också handlade om en kvinna. Hon har bott i Sverige, men lever och arbetar i Estland. Hon är arkitekt. Hon sa något som jag tycker är intressant "Det är bra för mina barn att bo i det land där deras modersmål talas." Hon vet ju vad hon talar om. Kanske är det så, och kanske är det också så när alla andra vanor och koder också stämmer.

Familjen har ett fritidshus nära Tallinn mitt i skogen och utan vatten och elektricitet. Bara för att koppla av. Hon reser mycket utomlands i jobbet. Jag kan inte tänka mig att en svensk skulle kunna ha ett så primitivt somarställe, men det fanns en speciell stämning där, i det lilla, gamla trähuset med valmat tak så ensamt helt omgivet av höga, raka trädstammarna, så varför inte...

-----
Eesti Express skriver om en politisk flykting i Estland,

Suren Gazaryan. 

Estlandsryssarna förstår inte problemen i Ryssland. De har ett bekvämt liv. Samhällets tjänster fungerar i Estland säger Suren Gazaryan. Det är verkligen inte som i Ryssland.

Han tillhör en grupp som ville rädda naturen och de gamla byggnaderna i Sotji. Och åkte fast för att de klottrat att “Zanja är en tjuv”. Zanja heter egentligen Alexandr Tkatsov, f. d guvernör i Sotji. Han stal statlig skogsmark och byggde sig ett hus där. Gruppen protesterade bl.a. till dåvarande presidenten Medvedev, som lovad att göra något, men inget hände.

En dag togs de in för förhör. De släpptes, men togs in ytterligare 5 -6 gånger. De hotas av flera års fängelse, och Gazaryan flydde först till Georgien där han arbetat tidigare; men när de bytte regin blev han osäker på om han verkligen var säker där. Dessutom höll passet på att gå ut. Några vänner som bor i Estland föreslog att han skulle ta sin tillflykt där. De förklarade att det var helt ofarligt. Därför lever han nu i Tallinn.

Han umgås mycket med rysktalande och reflekterar över att åsikterna om Ryssland varierar så. Dels är det ett parti, Savisaars Keskerakond, som hela tiden talar om hur bra det är i Ryssland, och så är det estniska media som förmedlar att det bara är en massa problem. “Sanningen finns någonstans där emellan”, säger han. “Allt är inte dåligt. Ryssar är vanligtvis mycket vänliga. Jag kan inte heller tänka mig att ryssar ser esterna som fiender. Men det finns stora problem i staten. Ryssland kan aldrig vara en förebild för esterna. Där finns en enorm korruption och mycket liten frihet. Jag tror att Savisaars parti leker med elden.”

“Jag förstår inte varför esterna åker till OS. Esternas gamla by där är ju helt förintad.  Där kan ingen längre bruka jorden eller ha någon boskap. Men det är väl så att esterna är bundna av sponsoravtal och måste delta.”

Han räknar med att vara tvungen att leva i många år i Estland, och han är besviken på Michail Chodorkovskij. Han hade räknat med att Chodorkjovskij skulle ta på sig oppositionsledarrollen när han frigavs, men han blev väl hotad att hans släktingar skulle straffas då. Han reste ju utomlands direkt.

När det gäller Pusy Riot-kvinnorna anser han att det var idiotiskt att protestera i kyrkan. "De måste väl ha vetat att, trots de hårda sovjetåren, är ryssen mycket religiös och konservativ. Ryssen anser att straffet de fick var helt rättvist. Det hade varit mycket bättre om de protesterat någon annanstans."

feb. 3, 2014. Estniska Grammymottagare.

I gårdagens Aktuaalne Kaamera fick vi se ett eländigt boende i en sovjetisk betonglada, där tre människor dött pga. sängrökning. Så illa ska ester inte behöva bo, tycker man.

 
 Enn Tarto.

Med anlening av 84-årsdagen av Freden i Tartu lades kransar ner vid olika minnesplatser i landet. I Tartu talade Enn Tarto, som föddes 1938 i Tartu och var ledande dissident under sovjetåre. Han satt i fängelse 1956-1960, 1962 - 1967 och 1983 - 1988 för antisovjetisk verksamhet. Han protesterar nu mot den gränsöverenskommelse med Ryssland som finns, men inte ännu är underskriven.

I Tartu1920  lovade Sovjet att aldrig ha några anspråk någonsin på det territorium som blev estniskt 1920. Stalin tog dock tillbaka en stor del som ryskt när han gjorde nya gränsdragningar, och nu vill Ryssland naturligtvis inte lämna tillbaka den stulna marken.

Enn Tarto m.fl. arbetar för att esterna inte ska ge efter utan kräva sin rätt. (Men vad har Estland att sätta emot?)

 
Estlands första isbrytare ska renoveras. Suur Tõll ska se ut precis som den gjorde 1914. Nu är den enbart museum, men man tänker sig att den ska kunna fungera som museum, konferrenssal för mindre grupper och caf'e. är väl ett tecken på att det går bättre för Estland nu när man tar sig råd med sådant!
Men om sanningen ska fram, så har namnet knyckts. Suur Tõll är i själva verket en stor hjälte som levde på Saaremaa med sin hustru Piret (se bilden). Han räddade öborna från deras fiender. När han ändå dog, då lovade han komma tillbaka och rädda dem om det blev nytt krig. Men, tyvärr, barnen förstörde allt. De gick till hans grav och sjöng en ramsa till honom om att kriget hade kommit. När han då kom fram och det inte var något krig blev han förbaskad och gömde sig i graven igen, och igen. Man kan säga: jfr det med att ropa “vargen kommer”.

 

 Kaljaste sitter vid pianot och Pärt står bredvid. 
Den här veckan har det varit Mozarts vecka och det har firats i Saltsburg. Grammy har utdelats. Prisutdelningen inramades av en nyskriven hyllningskonsert till Mozart av Arvo Pärt, dirigerad av Tõnu Kaljaste och det var Lettlands radiokör som sjöng. De fick alla var sin Grammy! Grattis!

Kaljaste och Pärt är som tvillingar, berättade Pärt. Visserligen har han skrivit noterna, men de diskuterar igenom stycket några gånger, och först därefter framförs det. “Musik ska präglas av dirigenten och musikerna, inte bara kompositören", menar Pärt.

 

Dubbelt medborgarskap är tillåtet i många länder, dock inte i Estland. Förutom för dem som är ättlingar till ester som flydde vid andra världskriget. Nu finns det i alla fall ca 25 000 människor i Estland nmed dubbelt medborgarskap. Drygt 13 000 av dem är ryssar. Det oroar ester. man är rädd att de kan vara förrädare, nu eller i framtiden. Andra menar att det säkert inte är någon fara. Ja, vad ska man tro? Vad säger historien?

 

Feb. 1, 2014. Aktuaalne Kaamera hade flera intressanta nyheter att förmedla.

Aktuaalne Kaamera hade flera intressanta nyheter att förmedla.
Nu får vi veta mer om olympiamedaljören Andrus Veerpalus dopinghistoria.
Ja, han hade tagit ett tillväxthormon, men inte mer än tillåtet. Då. Antagligen som alla andra idrottsmänn tyvärr gör. Nu har man blivit restriktivare och tillåter inte de doserna längre.
Finns det idrottsmän eller -kvinnor som är helt rena? Jag säger det inte som ett försvar för Veerpalu, utan för att jag verkligen undrar. Vad betyder alla nya rekord egentligen?
 
 
Georgi Moradov.
Sedan gällde det en man vid namn Georgi Moradov, en rysk man som basar för en kulturförening i Ryssland som ska tillvarata utlandsryssars intressen. Säkerhetspolisen har många tankar om honom. . Han ska nu tilldelas någon hedersbetygelse för sitt arbete. I Moskva. 
2007 besökte han Tallinn och han beskylls av esterna för att då ha besökt ryska ambassaden och diskuterat hur de skulle gå till väga för att få in så många rysktalande som möjligt i Europaparlamentet. Han hade 10 miljoner estniska kronor att ge dem som var beredda att jobba för saken. Men det lyckades inte. Att han just nu är i Tallinn igen, tror man i Estland, beror på att det är val till EU i år.
 
Moradov svarar att 2007 gjorde han 50 olika besök i olika länder, och han minns faktiskt ingenting från det Tallinnbesöket. "Jag vet inte ens när det är val till EU", säger han. "Ryssland har aldrig någonstans någonsin stöttat någon eller några vid några som helst val utomlands."
Det oroande är att han försöker få urlandsryssarna att gå Rysslands ärenden. Han har också förklarat att alla de finsk-ugriska folken har sitt ursprung i Ryssland. De länder de nu bor i är kanske deras fosterland, men deras egentliga fosterland är och har alltid varit Ryssland och ska vördas som just det. 
Är då utlandsryssarna kommande agenter? De finns ju överallt. Även i Skandinavien och Estland. 
Ingen i Säkerhetspolisen i Estland har kommenterat anklagelserna.
 
En rolig sak mitt i allt elände är att även vintern har sin sångfestival. Det är just nu i Otepää. Sångarna säger "När man förbereder sig för att sjunga utomhus i den här kylan, då blir man iskall ända in i benmärgen, men när man kommer hit, då är det bara värme!"
 
Linnahall
 
1994 var vi i Linnahall i Tallinn. Det är en stor betongbyggnad i sovjetisk stil. Det enda som var positivt var den fantastiska akustiken. 
Nu vill man göra något bra av huset. Man vill göra en ny operabyggnad. Men det kostar pengar... Är det värt att lägga ner en massa pengar på den sovjetiska betongbyggnaden? Operachefen tycker att tanken är spännande.
 
I Narva hittar man fortfarande saker från kriget. Nu har man hittat ett plan som sköts ner för 70 år sedan. Resterna av det alltså. Något estniskt museum ska få ta hand om det. 

RSS 2.0