Jan 31, 2014. Ester räknas alltså till främmande folk.

Nu vet jag säkert att böndernas torg i Väike Maarja säljer eko-varor. De har äppeljuice, ekologisk, som kostar 4€ för 4 liter. De har mjöl malt i tre olika grovlekar. Ekoodlat. Kan det vara bättre?
-----
Dagsljuset är oerhört viktigt. När solen skiner på den vita snön, då njuter jag och mår så bra. När solen gömmer sig bakom molnen, då är det ändå ljust. Man behöver inte åka till Thailand eller Kanarieöarna för att kunna supa in dagsljus. Välkommen till Estland. 
-----
 
 
David Satter.
I Postimees intervjuas en känd reporter från USA, David Satter, bosatt i Moskva,  som känt sig tvingad att lämna Ryssland pga. hot. Han diskuterar den ryska demokratin, Ukrainas situation och Rysslands förhållande till de forna sovjetrepublikerna. Han berättar om att när Litauen började tala om att införa egen elproduktion via skifferolja, då initierade Ryssland en våldsam protestaktion som utmynnade i att tankarna övergavs. Ryssland vill vara olje- producent i många av världens länder, och vill inte förlora en enda kund. Det handlar om makt. 
Han säger också att Baktikum är det område i f.d. Sovjet som mest frigjort sig från Ryssland. EU och Nato betyder mycket. 
 
I Asien har Ryssland större inflytande och Satter berättar om när Kirgisistans president tvingades avgå pga Moskvas aktioner. 
Medier och makthavare i Central-Asien har god koll på vad Moskva förväntar sig av dem och arbetar efter det. De baltiska länderna tillhör numera Väst och Underordnar sig inte. 
Att de har en annan ställning än de övriga f.d. Sovjetstaterna kan man se på en flygplats, Dodonovo, i Moskva. Där finns tre utgångar. En för ryssar och allierade (vitryssar) en annan för medborgare från tidigare sovjetstater och den tredje är för folk från andra stater inklusive balter. 
 
Ester räknas alltså till främmande folk, och det låter ju mycket bra. Men faktum kvarstår: så gott som varje dag angrips ester i ryska media. 
-----
Två amerikanska jaktplan landade i dag i Tapa, Estland. Amerikanarna är mycket glada åt att Estland är helt Nato-anpassat. Landin gen gick utmärkt, vilket den inte alltid gör i icke-Natoländer. 
 
Estlands luftrum bevakas dagligen av, Nato. Nu är det alltså an amerikanska plan. 
 

jan 30, 2014. Detta är ett exempel på sovjetisk kultur.

Såg ni Uppdrag Granskning i går?
Då såg ni beskrivningen om arbetarna som inte fick betalt för sitt arbete i Sotji. Ni såg mannen som blivit svårt misshandlad för att han ville ha sin lön. Ni såg hur eländigt människorna har det. Och hur ingen tar ansvar för att ärlighet ska  genomsyra de olympiska spelen och platsen där de spelas. 
Detta var ett exempel på sovjetisk kultur. Det är en fortsättning på det som hände i den stora unionen; hur fullständigt utlämnad den lilla människan var i livet. Och detta gällde även i Estland. Stor osäkerhet rådde, ingen kunde lita på någon annan. Det gällde att alltid vara beredd på att något kan utvecklas till det motsatta.
 
Visst. Svenskarna har också uppfört sig illa, bärplockare har inte fått lön, och det är skandal! men det betraktas som skandal också. Och ingen har fått ett spett inkört i analen så att han har svårt att gå och inte kan arbeta mer. bara för att han påminde om sin lön som han inte sett röken av. 
Jag blir så fruktansvärt tagen. Just så hade människorna det i hela Sovjetunionen och alltså även de här trevliga människorna jag är omgiven av när jag är i Estland.
 
Jag hörde en lite lustig sak på radion i dag. Malta har tänkt ge europeiskt pass till icke-europeer för den ynka summan av 10 miljoner €. Vilka har råd med det? Vilka är fruktansvärt intresserade av att kunna resa in i Europa utan pass? Just det. Ryssarna. I Moskva bor de flesta miljardärerna i hela världen. De har inga tveksamheter att kasta upp 100 000 000€. De är vana att betala för sig. Till doktorn, tandläkaren, frissan osv.
 
Valery Morozov, tidigare ansvarig för OS-spelen säger att han ska mördas efter OS för att han har avslöjat korruptionen.

Eftersom han anklagat presidenten som ansvarig för korruptionen förstod han att han måste fly landet. Han har bett om asyl i Storbritannien. “Jag ångrar ingenting”, säger han.

Redan 2010 berättade han att detta kommer bli det dyraste OS någonsin. Nu är siffran uppe i 50 miljarder dollar, gissar man.

Morozov menar att när världen vänder sina blickar bort från Sotji, då kommer han dödas. Det har hänt tidigare också. T.ex. 44-årige Alexander Perepilitšnõi som hjälpte de schweiziska myndigheterna att undersöka några fall av rysk penningtvätt vilket ledde till hans död.

" Alla vet att i förberedelserna till Sotji -OS pågår de allra värsta ekonomiska brotten i Rysslands historia", förklarar Boris Nemtsov, f.d. rysk vice premiärminister och nuvarande rival till Putin. "Jag uppskattar att de stulit sammanlagt 30 miljarder USD. "

Rysslands president Vladimir Putin meddelade nyligen till ABC News via Sotji OMIGA att korruptionen inte är något allvarligt problem. "Vi har inte märkt några stora korruptionsfall i samband med OS i Sotji”, har Putin sagt.
-----

Estniska veterinär -och livsmedelsstyrelsen skickade idag iväg en bunt dokument de fått med anledning av ryska importförbudet för estniska mejeri- och fiskprodukter.

 Ago Pärtel.

“Det är ett samarbete mellan mjölk- och fiskföretagen med en handlingsplan för varje företag. De visar hur alla företag ska förändra sin produktion och att fem företag i fiskeindustrin redan förändrat sin framställning för att tillgodose de ryska kraven." säger generaldirektören för livsmedels-och veterinärfrågor Ago Pärtel. En övervakningsenhet vid tullunionen är också tillsatt.

Pärtel uppgav att detta är ett mycket omfattande dokument som kommer att utskrivet väga ungefär ett och ett halvt kilo.

Det var den 9 januari som Ryssland meddelade att tullunionen (Ryssland, Vitryssland och Kazakstan) införde importförbudet. Estland lovade ge ett svar innan den sista januari.


jan 29, 2014. Hur små de än kan ha varit kan de ha minnen kvar.

Vi tänker inte på att det är många människor som för alltid är präglade av krigen. Hur små de än kan ha varit kan de ha minnen kvar. Ants minns när han sprang över ängen i Polen där tåget stannat på väg till Tyskland och de blev beskjutna av de allierade. Han minns mannen som sprängdes i bitar på väg för att hämta vatten åt Ants när han träffades. Naturligtvis kan sådana minnen prägla även ett litet barn under resten av livet. 
Vi tar emot så många flyktingar med traumatiska minnen. OBS! Det är inte "godhet" att ta emot dem och sedan lämna dem att klara sig själva. Det är synnerligen viktigt att vi hjälper dem till ett så "normalt" liv som möjligt. Vi får inte heller glömma att de ofta kommer från en helt annan kultur än den vi har i Sverige (!). Det är också en stor uppgift att lotsa dem så att de förstår hur vi tänker och vad vi har för vanor. De behöver naturligtvis inte ta efter det vi gör, men både de och vi måste förstå hur annorlunda vi tänker och gör. Det gäller inte minst rättstänkandet. Jag har berättat tidigare om Enno som sa vid sitt första besök här, att "ryssarna har redan kommit hit för att få del av våra bidrag." Han kände igen vissa av dem och visste. Apropå att vi har bekymmer med socialbidrag och annat, och apropå att jag läst några berättelser om ester som föddes under kriget och fortfarande är deras liv präglade av svåra traumatiska minnen. Dock inte Ants.
-----
 
Estniska flyktingar. Vad har de varit med om?
I dag läser jag i kvällstidningen att esterna inte sparar särskilt mycket på banken. Det förstår jag verkligen. Vi måste komma ihåg hur ryssarna beslagtog deras sparpengar under ockupationen och att de svenska bankerna i Estland, som hade miljardvinsteri svenska kronor räknat före 2007 fick problem vid den internationella bankkrisen 2007 - 2008 så att estniska låntagare fick gå ifrån sina hem och ändå vara skyldiga lånet de tagit. Jag förstår så väl deras tvivel på banker.
Jag minns också när vi var i Tallinn 1991 och skulle växla in ett par hundralappar till ryska rubel. Kassörskan stod och räknade sina 5-rubelsedlar, som inte var värda mycket i svenska kronor, så till sist fick vi en jättebunt. Pengar hade inget värde. Inget fanns att köpa. Utom i valutabutikerna förstås. 
Det Estland jag mötte, först 1978 och sedan från 1991 har utvecklats något fantastiskt. Allt, det jag ser, är annorlunda. Till och med människorna är gladare, och när vi kommer är alla så otroligt vänliga och trevliga. Vi känner oss verkligen välkomna. 
Detta är ett land med människor av alla slag, precis som i alla länder. Nu får de möjlighet att utveckla sina färdigheter på det sätt som vi får i Sverige, bortsett från att deras resultat i PISA-underasökningen överträffar de svenska med god marginal. Det var så mycket som försvann med friheten, då, på 1940-talet. Det är så genant att höra anklagelser om nazism och fascism. Vad vet de som anklagar om esterna? Egentligen. Ingen annanstans talar man om och anklagar människor för vad deras anförvanter gjorde för 70-90 år sedan. Dessutom dödades alla som hade samarbetat med tyskarna under den tyska ockupationen 1941-1944 vid den andra sovjetiska ockupationen 1944. 
Ne. Jag är helt omskakad av vad jag läst om hur ester i förskingringen har det. 
Jag klarar i inte heller att man gör sådan skillnad på dem som var fascister, nazister och kommunister. Varför är kommunisterna rumsrena? Hur kan någon dela ut ett pris till Lenins ära utan att det diskuteras i svenska tidningar? Varför talar man med avsky om högersextremister (hur mycket eller lite extrema de än är) medan vänsterfolket t.o.m. hyllas, som Sven Wollter, Jag Guillou, Åsa Linderborg, Sissela Kyle, den kvinnliga fotbollstränaren m.fl. m.fl.?
I dag är i dag. Nu handlar det om att vi aldrig, aldrig mer ska glömma eller aldrig låta andra glömma, vad humanism egentligen är. Det måste vara humanismen som är vårt riktmärke, och det som vi ska förmedla till alla andra människor som vi möter. Och nyfiken respekt.

jan 28, 2014. Han ska skämmas!

Först vill jag bara säga att Jan Guillou ska skämmas. Han har accepterat att bli årets Leninpristagare.
Susanna Alakoski ska hedras för att hon avböjt att liera sig med toatlitära regimer och tackat nej. I Jan Guillous värld betyder inte alla de miljoner och åter miljoner människor som mördades under Lenins och hans efterträdares och efterföljares tid någonting. Man kan tydligen skoja om alltihop och vara glad ändå.
-----
Det går allt bättre för Estland, ekonomiskt sett. Företagens skulder minskar. Men jag kan förstå att det ser helt otroligt ut när de kan läsa i tidningen att:

Swedbank i Estland gjorde en vinst på 176.000.000 € förra året. att jämföra med 197.900.000 under 2012.

Banken sade att nedgången i lönsamheten beror främst på en minskning av räntenettot och att  kreditförlusterna minskar. Kostnaderna var stabila. Bankerna lär sig att arbeta i det låga ränteläget, och sammanslagningen av bankerna i de tre baltiska länderna har också betytt en del.

Men vad tänker då esten som har lånat pengar för att renovera sitt hus och kämpar med återbetalningen på sin relativt sett låga lön när bankernas vinster blir så svindlande höga?

-----

Vi råkade höra en ordväxling.

En kvinna, som jag känner lite grand, lyfte upp en ihoprullad matta.

" Ska jag hjälpa dig att bära?" En man bredvid henne frågade.

"Här ser du en sovjetkvinna!"  Hon slängde rullen över axeln och gick iväg. I den meningen fanns bitterhet, men ändå hade hon en road blick i ögat när hon tittade på mig. Vad allt fick inte sovjetkvinnorna utstå.

----

Tre rådjur springer över åkern och letar efter något ätbart. Snön gömmer väl en del, men den är bara några centimeter tjock, så de hittar nog i alla fall.

Jag hann inte ta någon bild på dem!

 

 

 


jan 27, 2014. Kristnandet och kommunismen.

 Jag hittade en Populär historia och blev intresserad:
 

Hur kan man jämföra kristnandet och kommunismen?

Populär historia mars 2002
Den medeltida epokens början är för Sverige och dess nordiska grannländer den historiska tidens gryning, då skrivna källor börjar kasta ljus över skeendet och skingra den förhistoriska epokens anonyma mörker. Bakom detta skeende, som ligger mellan tidigt 1000-tal och 1200-talets mitt, finner vi kristendomens genomslag och uppkomsten av en kyrklig organisation, inordnad i den europeiska kristenheten under ledning av påven i Rom.

Kristnandet tillhör tveklöst en av de allra mest genomgripande förändringarna i vår historia. Det innebar att de svenska landskapen blev en del av en stor och expansiv europeisk kulturgemenskap, med återverkningar inom strängt taget alla områden. Redan de talrika runstenarna, med obetydliga undantag våra allra äldsta skriftliga källor som ristades och restes under 1000-talet, är en spegling av kristet inflytande. Runstenarna är ofta korsmärkta eller har inskrifter som speglar kristna dygder i en mera tidlös nordisk version, likt den småländska Bolmarydsstenens text som Assur lät rista över sin fader Önd:
Han var minst av män en gnidare
ej snål på mat, ej snar till hämnd,
på sin Gud den gode trodde.
/../
Under den europeiska högmedeltidens tre sekler, vilka sammantagna var den första verkligt dynamiska tidsåldern i Europas historia, blev alltså även Sverige indraget i ett internationellt projekt med centrum i Rom. Det blev en del i ett europeiskt-katolskt universum som bredde ut sig mellan Sicilien och Nordkap, från Irland till Ungern och östra Polen, därtill med utposter i Nordatlanten.

Nu ska vi se på förhållanden i Estland. Det var alltså när Europa kristnats som erövrarna blev intresserade av det lilla landet med det perfekta läget. Europas stater fick bestämda regler att leva efter och “uppmanades” att kristna hela världen. Det gjordes med eftertryck, även om det var extra besvärligt i det här lilla området, som ännu inte var en "stat", eftersom  människorna levde i små områden med en vald ålderman som fattade de gemensamma beslut som måste fattas. Människorna hade en väl grundad tro, lik den svenska asatron. De hade inget intresse av omvärlden och dess tankar. Påven fick sända missionärer i flera omgångar innan de tvingat över de motsträviga esterna till sin tro. Och riktigt kristna blev de inte förrän vid reformationen. 

Men jag tänker ofta på hur det var att betraktas som en andra rangens människa. Naturligtvis fick inte de enkla esterna begravas på samma kyrkogård runt kyrkan som det fina adelsfolket från utlandet. Inte ens kristendomen gjorde att esterna fick tillbaka hela sitt människovärde.

När det gäller kommunismen kan man säga att det fanns likheter. De gömde sig bakom budskapet att det var den “lilla” människans rättvisa det gällde. Alla skulle leva lika bra och det skulle gälla hela världen, naturligtvis. Och hur var det i verkligheten? Samma "von oben" syn på de vanliga människorna. Det var de som fick betala för de nya härskarnas goda leverne. Precis som det alltid varit. Det var oerhört många människor spom mördades och torterades i kristendomens namn, men under den korta tid Stalin ledde kommunisterna i Sovjetunionen mördades många miljoner människor. Finns det någon makt som mördat fler under lika många år?

 


jan 26, 2013 Ett brev.

Detta är ett brev till olyckskamraterna som bodde i lägret i Geislingen an der Steige under några år efter andra världskriget. Det är skrivet på det språk som flest människor i världen behärskar: bad english. 

 

 Geislingen an der Steige.

First time I went to Estonia, after WWII was in 1978. My wife and my three small children did accompany. The children because we believed that they made us more secure. It would have been embarrassing for the Sovjets to be violent against us, we belived.  Nowadays I know how wrong it was. Our relatives in Sweden where very concerned. I was related to Radio Free Europa and my stepfather, Harri Kiisk, was not well seen in Estonia. The communist leader Karl Vaino had said to another musician in Estonia, Harald Siiak, that Siiak never would be allowed to go abroad again, because he had met Harri Kiisk in Helsinki.

 We of course know that Soviet was terrible, but we could never imagine how terrible. Everything was terrible, grey and dirty, nobody smiled, the queues where unbelivebel and everything was terrible.

But one thing was nice, the meetings with relatives in secure rooms with dark curtains. We smiled and talked about the terrible situation in Estonia and the rest of the country. Really?

Yes, More or less they all lived when the freedom came 1991, and we talked of course of 1978, and they said: "We had to choose, tell you lies or the truth. We did choose the truth. Sink or swim. We knew who you knew in the West; that you and your friends would be careful about everything we said and so on. We trusted each other and it worked out."

And so it was, very little was told in Radio Free Europa, just what everyone alredy knew, cueues, shops for communists which were forbidden for others and…well, we all knew about Estonia during the Sovjet time. how incredibly strange it still seems to us.

Our relatives told us, in 1978, the most horrible stories of everyday life, but nobody really showed us any bad feelings;  we fled to the free world and they did not. That was that.

After 1991 many says often how glad they where that we dared to visit them, how their lives ”changed”, they have relatives in flesh and blood, and they repeated: we told you the truth and you kept your word.

After 1991 we have been in Estonia many times every year, I have met ex-soviet teachers, I have lectured for teachers in history, I have met pupils who asked their teachers, "why did you lie to us,” and I have heard their answers.

I have struggled with Tallinn city about houses and renovations.  I have argued with renters and learnt the soviet way of thinking - nothing to recommend, and I have seen Estonia been transformed from a former soviet country to a western democracy, and I am of course very pleased.

 

In 2005 we built our house, remaining of an old Estonian farm house, more or less, and now we spend every second month there. By the way, we are going to Estonia the day after tomorrow.

Nowhere we have met bitter and envy people. We do not only see relatives, also neighbors, farmers, politicians, historically interested people and historians, doctors, pharmacists, former members of the communist party, people who studied five years in Leningrad, people who served in the soviet army,  people who travelled over the whole Sovjetunion.

We had relatives in Kaukasus. Now the Estonian village near Sootj is destroyed…

And everybody show us good behavior and are friendly and nice.

Of course I understand that there was and now are problems. But I know why. Many officials, one former  Commander in Chief and  a former Foreign Minister, from US and from Sweden, talked before thinking. They treated people as stupid children. They meant well but did wrong. Many others made the same mistake.

Some left Estonia soon enough, but many bought houses and now they live there or spend vacations in Estonia.

The coast is, by the way, again filled with Estonian Swedes. They came the first time to Estonia already about 1000 years ago. In 1944-1945 they fled from the Soviets, but now they are back again.

I know people who has bad things to say about Estonians. And there are of course Estonians trying to cheat you, when you for example build houses, or make business.

 You must remember that, during the Soviet time, everybody tried to cheat ”the society” and people they did not know;  and then continued to cheat rich people from the West. That is why we are obliged to be careful, and if we are everything normally goes well. Nowadays it is in Estonia like in every other western country. Somebody tries to cheat you, somebody steals and so on. But most people are honest. Like everywhere.

I do recommend you all  to read a fantastic blog, ”http://karinsestland.blogg.se”. (Or google "karinsestland") It is in Swedish but you can use google translate. Karinsestland tells you about Estonia today and yesterday. She follows Estonian media every day, Russian media now and then and she knows ”everything about Estonia”.

And we must all remember that Estonia and Estonians have made a remarkable journey, well compared with the first freedom time. If the Russians had left Estonia alone and the occupation never had occured, Estonia had been as Schweitz or Lichtenstein, a little and prosperous republic. And soon they are there. Twenty years of freedom and soon they are there.

But Estonians are Estonians,like I once wrote: if two Estonians meet………

Good evening. 

 

Jan 25, 2014

Ett snabbinlägg i dag. Ants brevväxlar med de andra barnen i lägret i Geislingen an der Steige. Det är intressant att se hur alla är påverkade av vad de varit med om. Jag menar att vi ska inte glömma att alla de som på något sätt varit med om ett krig har svåra minnen att leva vidare med. Vi tar emot många flyktingar till vårt land, och måste vara mer aktiva i vårt mottagande. Ingen ska lämnas vind för våg, alla ska få prata om det som hänt. Fråga esterna, och ni får veta.

jan 24, 2013 OS i Sotji. Spel eller...

OS i Sotji har utvecklats till något som liknar förberedelse för krig. I Ryssland talar man mest om skenande korruption, homosexuellas rättigheter, restriktiva lagar och terrorism. Idrotten befinner sig i bakgrunden. Betraktar man hur USA och Ryssland förbereder sig för OS verkar det mer som om de förbereder sig för krig, inte den fred som de olympiska spelen ska handla om.

Ryssland har skickat ubåtar att patrullera Svarta havet och på marken står luftvärnnskanoner av typ S-400 beredda att skjuta ner fientligt flyg. 40 000 soldater och elitsoldater från Spetznats vaktar. Drönare utrustade med kameror bevakar området hela tiden.

USA har två krigsfartyg vid den ryska kusten som ska ligga där under hela OS. Ett okänt antal amerikanska militärplan finns på flygplaser i närheten. Vi får inte veta var. Idrottsmännen vaktas av minst två internationella säkerhetsföretag med specialiserade enheter. Dessutom finns där FBI-agenter.

(Postimees)

Är detta exempel på idrottstävlingar 2014? Det är helt fantastiskt vilken satsning. Är det ett fredligt land spelen går i?

-----

I Tallinn springer en kaukasisk fårhund omkring som den vill. Den attackerar andra hundar och äter t.o.m. upp dem vid behov. Människor är naturligtvis jätterädda.

Den har skador och har behandlats på Viimsi djurklinik, men verkar inte blivit bättre.

-----

I Tallinn byggs just nu lyxlägenheter med havsutsikt. Det ska vara mycket hög standard. Priset ligger på drygt 5.000€ per kvm. Det är mycket pengar, men ändå är redan 85% av lägenheterna sålda, trots att huset inte är färdigbyggt.

-----

Ett exempel på ett renoverat hus i Virumaa. 

Nu har det äntligen hänt. Det var ju så, att alla blev ägare till lägenheten de bodde i, när Estland blev fritt. Det var något helt nytt för människorna, och de har ofta renoverat interiören, men när det gäller exteriören gäller det att ha pengar. Elpriserna har ju ökat explosionsartat och allt kostar pengar. Man måste komma ihåg hur det såg ut 1991. Vi såg ju eländet på de hus Ants ärvde. Nu har man i alla fall förstått att man måste gå ihop i en större förening för att höras. En riksförening för blstadsrärrsföreningar är bildad, och nu ska man börja diskutera elpriser bl.a. Man ska också kunna få hjälp av en juridisk kommission under justitieminister Pomerans ledning.


jan 22, 2013 Aktuaalne Kaamera.

 
Aktuaalne Kaamera
 
Flytten från Estland minskar, men naturligtvis är det fortfarande en stor del av fr.a. ungdomar som flyttar utomlands. 2013 bodde 10 000 färre i landet  än 2012. Många länder har problem med utflyttningen, men esterna klarar det bra. En viss inflyttning finns också, främst från Ryssland. Det är särskilt intressant eftersom Moskva fortfarande sprider lögnen om att ryssarna blir illa behandlade i Estland. 
 
 
En hund hittades övergiven. Den hade stora sår över hela kroppen och togs till en veterinär som plåstrade om hunden och gav den medicin. Nu är den helt frisk. Då har ägaren gett sig till känna och vill ha sin hund tillbaka. Frågan är nu hur man ska göra. Ägarinnan, Mari Kangur som sitter i rullstol försäkrar att skadorna hände att hunden smitit, men veterinären menar att det är äldre skador. Nu diskuteras hur man ska göra för hundens bästa.
 
I Berlin pågår en mässa, "Grüne Woche/gröna veckan" där Estland är med och ställer ut. Det handlar om ekoprodukter och ett bra leverna. Esterna visar "Hav och sjö", och jag tycker det är så roligt att esterna är aktiva med att visa de goda sidorna i landet.
  
"Vladimir" har beställt mord på sin fru. De bodde i Lasnamäe. Tyvärr är det sådant som ändå händer i Estland. 
 

jan 21, 2013 En estnisk man som ser ut som en potatis?

Jag ska snart ha min första tenta i folkloristik. Den handlar om seder, ritualer och skrock. Och jag tänker på Estland, som alltid.  Vi skapar oss rutiner och ritualer för att få ordning på vår tillvaro utan att vi tänker så mycket på det. Vi firar våra högtider och födelsedagar på ungefär samma sätt varje år, och vi kan ritualerna och kan förbereda oss i tid.

Min tanke går då till esterna under ockupationen. De förlorade även den tryggheten. Allt blev farligt. De fick inte sjunga sina sånger, dansa sina danser, fira sina fester; de fick inte tända ljus på julafton, de fick inte ta in en julgran. De fick inte ens undervisa elevena med de kunskaper de hade. Allt skulle göras om. Nya läroböcker skrevs, och därefter var lärarna tvingade att ljuga om landets historia och omvärlden. De var dessutom alltid bevakade. Hur kan det ha varit att få sin tillvaro så förstörd. Dessutom var det många som dödades eller skickades till Sibirien. Kan det verkligen vara en god makt som gör detta? De säger ju att de var “goda” i tanken. “Kommunismen är det enda ´goda´ partiet”. Usch! jag ryser. Och vårt komunistparti arbetade tillsammans med dem. Länge.

-----

 En besrusad fågel som tagits om hand.

I det där östliga landet håller t.o.m. fåglarna på att supa ihjäl sig. I dagens Postimees kan vi läsa att temperaturen fluktuerar så att frukten jäser på träden och fåglarnba äter frukten och har glada dagar. De tappar balansen och flyger in i fönster och väggar. Folk skräms!

Enligt specialister har Sibirien en ovanligt varm vinter och först frös bären för att därefter tina och sedan jäser de och fåglarna blir fulla.

-----

Tidningen Õhtuleht fick tipset att i Facebook har skapats en sida “Estnisk man eller potatisskalle” Där vi ser att “mannen” flirtar och och man kan se att han är alkoholmissbrukare.

 Den som tipsade sa att det var ett skämt som de delade med landsmän bosatta i Estland.

"Vi vet att estniska män har humor” säger en av skaparna av sidan. Enligt honom är det inte en attack mot de estniska männen, snarare samma sorts skämt som att letterna har sex tår, "Vi tror att förmågan att skratta åt sig själv är nyckeln till livet."

Och vi förstår vi kan ju en del norgeskämt, och norrmännen kan dra några sverigeskämt.

-----

 Vitali Belobrovtsev
 I Postimess läser vi att läraren och mediaexperten Vitali Belobrovtsev menar att icke-ester bör delta i det politiska livet Och söka estniskt medborgarskap.

"30 % av Estlands befolkning är ryssar, och därför borde 30% av de valbara och väljarna vara rysktalande”.

«Vid valet till Europaparlamentet kan man bara rösta på EU-medborgare, varför kan inte ryska medborgare bosatta i Estland med grått pass väljas eller välja? Jag tycker att icke-ester bör så långt som möjligt aktivt delta i det politiska livet i landet, och därmed också söka estniskt medborgarskap! "sade medieexperten.

Ja, varför inte. Det skulle ju vara intressant om man på något sätt skulle kunna säkerställa vilka som utgör en femtekolonn i Estland. Vilka ställer sig på den estniska sidan i en konflikt med Ryssland? (Jag vet att det inte finns garantier.) Flera ryssar, även intellektuella, födda och uppväxta i Estland har vägrat svara på frågan om vilket land de skulle välja vid en konflikt.

jan 20, 2013. Inför OS.

 Jag läser en spalt av Johan Norberg om: Biståndsprojekt och deras konsekvenser. Han berättar om hur fel det blir när man ger pengar till projekt som inte de boende har frågat efter eller känner igen, och kommer till ett stycke där han skriver: Ett samhälle är inte en skogsbrand, utan en levande och föränderlig kultur. Ju mer heltäckande en extern plan blir, desto mer måste den ersätta medborgarnas egna drivkrafter och anpassningsförmåga – utan att ha deras lokala kunskap. ”Det är bara Gud och vi som förstår våra problem”, klagar en frustrerad kenyansk kvinna.

Just det. Så var det. När Sovjet ockuperade Estland var det absolut inte tal om att esternas liv och kultur skulle betyda överhuvudtaget något alls i det nya riket. Tvärtom. Allt skulle förändras. Allt. Det enda, det absolut enda, som skulle finnas i det nya samhället var den kommunistiska idén. Vilket betydde att allt skulle bort. Framför allt känslan för människors värde.

Så går det ofta när andra människor tolkar vad någon skrivit, i det här fallet Marx. Man ser det man vill se. Man förstår det som passar in i de egna erfarenheterna och de egna önskemålen, och så ser man inte helheten och allt blir fel.

-----

 Nya spårvagnar i Tallinn.

Regeringen har nu godkänt inköp av 20 nya spårvagnar som ska trafikera fyra olika linjer.

Fantastiskt. Tallinn får en mycket moderna look. Snart kommer ingen komma ihåg hur Tallinn såg ut under ockupationen.

------

 

Estlands hopp i OS i Sotji heter Jelena Glebova, konståkerskan, skriver Õhtuleht.

I EM placerade hon sig som sjua.

I OS i Salt Lake City 2002, Turin 2006 och Vancouver 2010 tog estniska landslaget hem medaljer. 1992 i Albertville var det Allar Levandi som var stjärnan och i Lillehammer 1994 hade vi Allar Levandi. 1994 i Lillehammer Levandi, Ago Markvardt och laget i Nordisk Kombination som nådde topp tio. 1998 i Nagano var det Andrus Veerpalu och Jaak Mae .

Det finns ingen anledning att förvänta sig något jämförbart i Sotji .

"Jelena ligger på ungefär 15: e plats i OS", säger en tidigare konståkare som nu är teknisk specialist inom den internationella träning, Margus Hernits.

Till Sotji kommer också starka idrottare från Japan, Sydkorea, US, Kanada och Kina . Som jämförelse kom Glebova på 16 plats i förra årets VM, och det var nr 8 av de europeiska åkarna.
Vi får vara nöjda om hon hamnar bland de 15 bästa.
 
Det finns också ett duktig par i konståkning. Det är Natalja Zabijako ja Aleksandr Zabojev som hamnade på 10:e plats i EM i Budapest i helgen. Jag är osäker om de ställer upp i OS.

-----

Virumaa Teataja har utsett “bästa kollegan” och valet föll på fotografen Arvet Mägi för hans professionalism, flit och samvetsgrannhet. Han fick i går ett keramiskt konstverk av Ene Tapfer på Taagepära slott på AS Ühinenud Ajaleheds (ägarna av tidningen) vinterfest.
På bilden ser vi Arvet Mägi ta emot sitt pris av chefredakltören Arne Mae.

jan 19, 2013. Sångfestivalens framtid diskuteras.

Till minne av frihetskriget har man spelat ett krig i Tapa. Här är en bildserie:

http://www.virumaateataja.ee/galerii/28982/tapa-vabastamise-naidislahing/2741336

-----

Marju Lauristin skriver i tidningen Arvamus att sångfestivalerna har stor betydelse för esterna. Det är en ritual för att fira sin estniska identitet. (Man måste förstå att den identiteten skulle dödas under sovjetåren.)

Professor Lauristin berättar om en undersökning där det klart framgår att majoriteten av esterna inte ser sång- och dansfesterna som konserter eller sångfestivaler utan är där för att uttrycka och återskapa sin nationella identitet.

 
Sångfestival!

Undersökningen visar att 49% av esterna minst en gång själva deltagit med dans eller sång på en festival. Och de som inte själva har deltagit har ofta varit där för att se en släkting eller nära vän uppträda. Det är ett exempel på vad gemenskapen betyder i ritualen. I vår virituella värld är detta ett exempel på hur alla är bundna av en livlig och känslosam kulturupplevelse.

När flera tusen människor samtidigt håller andan blir det som en magisk upplevelse av gemenskap. Somliga kallar det en “helig” känsla.

Den estniska sångfesten hade -och har - en samverkande roll med de estniska medierna. Det var när preseen började skriva om "Estland som nation" som den "gemenskap visionen" skapades. Eller som Norbert Elias säger att det var sången och dansen som skapade Estland som en modern nation. Frihetskampen blev en diciplinerad process och landsbygdens barn kunde undervisas kulturellt och politiskt i harmoni av energiska medborgare. Festerna var ett utmärkt instrument för att uppfostra alla till en gemenskap och självdiciplin som vi berövats under ett halvt sekel. Både “den sjungande revolutionen” och "den långa kedjan" var budskap till oss alla om vårt kommande medlemskap i en civiliserad nation.

För föräldragenerationen finns hela den betydelsen kvar, medan ungdomarna under 20 år mest ser festerna bara som en stor gemenskap.

Man kan diskutera hur det hela kommer utvecklas. Kanske kommer en trötthet att utvecklas efter t.ex. 2024. Då måste man vara beredd att diskutera förnyelse. Det får inte i vår globaliserade värld bli ett uttryck för negativ nationalism när de äldre lämnar över ansvaret till ungdomarna. Allt fler ungdomar söker sig utomlands, och kanske kan de då i stället inspirera andra att fira likadant.

Marju Lauristin talar om tre olika framtidsscenarior:

1. Vi fortsätter som tidigare. Vi försöker nå alla generationer. Då måste vi välja repertoar med skicklighet för att alla ska vara nöjda. Festprogrammet läggs då på en hög konstnärlig nivå och resurserna koncentreras på att främja kör- och folkkultur; både inne i landet och utomlands. Samt att säkerställa att alla har möjlighet att delta.

2. Vi börjar tänka ekonomiskt, och har ett program som passar även utländska media. Vi begränsar urvalet av gäster till erkända sång- och dansgrupper. Vi bjuder in världsberömda dirigenter, körer och solister och dansgrupper, men förlorar samtidigt den folkliga förankringen

3. Vi förändrar oss till att erbjuda modern pop- och dansfest. (Det har vi redan sett i Nattfestivalen)

Både det andra och tredje alternativet blir en mer högteknoligisk fest och en förbrukningsvara. Det är troligt att det då blir en subkulturell nischfest. Vi kommer till en punkt när frågan om den estniska kulturen ställs på sin spets. Ska esterna bidra till kulturen i världen med sin egen kultur eller ska vi enbart bli en del av världskulturen? Om vi vill erbjuda rent estnisk kultur måste vi vara medvetna om att det krävs stöd både med arbete och ekonomi. Det gäller både i förberedelsearbetet och vid utvecklande av tekniken.

Vi måste vara värda vår placering på Unescos världsarvslista. Festen tillhör vår tradition med sång och dans och ska skyddas i lagen och även ekonomiskt. Vi måste fortsätta diskussionen och vara helt öppna för att därmed diskutera vår nationella identitet.

-----

En stor nyhet från Italien:

Nu har det hänt igen. Ett gossebarn har fötts under speciella omständigheter meddelar Postimess.

I Italien kom en kvinna till ett sjukhus med buksmärtor i onsdags. Det var en nunna på  31 år som  födde ett friskt gossebarn. Lokala medier talar om ett mirakel. Nunnan själv, modern, säger att hon förstår ingenting. Från klostret meddelas att pojken, som döpts efter påven till Fransiscus, skall få växa upp där. När kvinnan blev nunna har inte meddelats. Sjukhuset har startat en insamling till kläder åt barnet.

jan 18, 2013. Postimees, nyheter.

Så var det dags igen. Borgmästare Edgar Savisaar visar sig återigen med en ny ung, snygg flicka.

Savisaar öppnade dörrarna på sin limousine och ut från baksätet kom en slank blondin. Hennes blanka stövlar reflekterades fotoblixtarna. Alla såg förvånat på varandra. En ny?

För att avslöja mysteriet - hon är Ekaterina Fedkina ( 23 ) , officiellt borgmästarens nya assistent. Vid de senaste sociala evenemangen har Savisaare haft Moonika Batrakova vid sin sida. " En vacker och smart tjej, " har Savisaar sagt om henne.

 

På lördagens sammankomst i Salme Kulturcenter för partiet anlände alltså partiledaren med en vacker blond flicka. Man får ett intryck av en blygsam jungfrus lugna leende. Hon lämnar festen också tillsammans med Savisaar.

Vid flera tillfällen efter festen har de synts tillsammans och Savisaar har förklarat:

"Nej, det finns inte någon ny eller gammal brud. Min tidigare assistent Oksana har ledigt  p.g.a. föräldraledighet , Katjast ( Jekaterina). är hennes ersättare.

Savisaar ser om sitt hus.

Han vet hur mycket de rysktalande betyder för hans parti. Nu har de beslutat att en ledamot i EU-parlamentet ska tas från den rysktalande gruppen. Det är bra dels för att det visar att esterna inte behandlar ryssarna illa, och att de rysktalande också får en röst i EU. Det man kan le åt är att Savisaar är så smart och vet hur han ska få behålla sin makt. Alla rysktalande i Estland ska rösta på hans parti. För esterna finns flera partier att rösta på.

-----

Myndigheterna i St Petersburg har förbjudit högtidlighållandet av minnet av årsdagen av Leningrads belägring av tyskar i staden.

 Belägringen av Leningrad , som varade i 872 dagar , från september 1941  till den 27 januari 1944, var en av de mest förödande och mest långvariga aktionernas i historien. Hunger, kyla och sjukdomar krävde över en miljon människors liv. Många begravdes i massgravar .

Jag läste någonstans att Stalin såg belägringen av just Leningrad som en möjlighet att bli av med många starka människor som han inte ville ha i landet. Han förföljde och dödade intelligensian och andra människor som visat att de kunde tänka själva.

-----

För övrigt har jag hört andra presentera samma åsikter som mina. Det är roligt. Det var en engelsktalande professor som förklarade hur tvivelaktigt ordet tolerant är. Istället ska man möta alla människor med respekt. Det  är en aktiv handling som kräver något från båda parter. Mina trogna läsare vet att jag förordar “nyfiken respekt”, alltså ett intresserad och respektfullt möte mellan människor.

 
 

Jag såg också en intervju med Nyamko Sabuni, f.d. jämställdhets- och integrationsminister. Hon sa mycket som överensstämmer med vad jag anser. Men jag kan inte ge något exempel just nu. En mycket klok kvinna är hon i alla fall i mina ögon.

Hon berättade att när hon blev utsedd till minister förstod hon att hon inte skulle hinna gå till frisören, så hon rakade av sig allt håret på huvudet. Det tycker jag var modigt och klokt.

jan 17, 2013 Sverige & Estland, av Mert Kubu.

 

Jag hittade en så fin broschyr som handlar om Estland och Sverige. Det är Mert Kubu som skivit den. NE skriver om honom bl.a.: Kubu, Mert, född 1933, journalist, med inriktning på främst bostads- och kommunalpolitik, medarbetare i Dagens Nyheter 1960–98.

Jag har saxat två artiklar som jag tycker är lite speciella. Den första är från 1992:

Kungaparet i Tartu

 

 Kungabesök i Tartu 1992.
Det blåste kallt och snön yrde när pressbussen med poliseskort närmade sig Tartu. Redan långt utanför stan stod folk och vinkade till oss. Ju närmare vi kom

 Rådhusplatsen, desto tätare var åskådarleden. Skolorna hade stängt. Barnen stod i första ledet och vinkade med blågula miniflaggor. Halva stan, kanske 50 000 människor, hade vän- tat i timmar.

Det svenska kungaparet har knappast någonsin mött en så stor och entusiastisk publik som torsdagen den 23 april 1992 i Tartu. Under skynket på Kungens plats bakom universitetets huvudbyggnad väntade den nyskapade 300 kilo tunga bronsstatyn av Gustav II Adolf, universitetets grundare. Den ursprungliga statyn från 1930-talet hade rivits ner och förstörts under Stalinåren. Som tur var fanns de gamla gjutformarna bevarade i Sverige.

En ny staty kunde gjutas i Tallinn. Problemet var bara huruvida arrangörerna i Tartu skulle våga montera upp den nya statyn innan den svenske kungen anlände. Det var under de första oroliga åren efter Estlands befrielse från sovjetväldet. Att sälja stulen metall var lukrativt. Dagarna innan hade metalltjuvar stulit luftkabeln till en trådbusslinje i Tallinn på en kilometer lång sträcka. I Tartu hade en 700 kilo tung staty försvunnit från sin sockel. Hemvärnsmännen hade därför stått på vakt vid Gustav II Adolf, så ingen under natten skulle stjäla bronsgubben.

 Det svenska kungaparet kom. De under 50 år förbjudna studentföreningarna paraderade med sina fanor. Barnen sjöng. Nationalsångerna spelades. Kungen talade. Täckelset föll. Gustav II Adolf återuppstod. Folket jublade. Det var en minnesvärd dag i Tartus historia.


Detta hände efter inte ens ett år av frihet. Det är självklart att det var roligt!

 

I Tartu finns det gamla universitetet.

 Ett gammalt vackert universitet.

Universitetet i Tartu var på sin tid Sveriges andra universitet. Det öppnades efter Uppsala (1477), men före Lund (1668). Kung Gustav II Adolf hade beordrat sin forne lärare, generalguvernören i Riga, förre kanslern för Uppsala universitet Johan Skytte att planera för ett universitet i Tartu. Skytte startade 1630 ett gymnasium i Tartu som sedan blev grunden till det nya universitetet. Den 15 oktober 1632 invigdes universitetet med en högtidlig ceremoni.

Kungen själv var upptagen av det 30-åriga kriget och hann aldrig komma till Tartu. Han föll i dimman vid Lützen, bara några veckor efter invigningen. Det första universitetet i Tartu hyrde lokaler i ett hus som låg på baksidan av nuvarande huvudbyggnaden som uppfördes åren 1803–09.

Den förste student som skrevs in vid universitetet hette Bengt Baaz och kom från Småland. Han skulle senare bli Karl X Gustavs lärare. Till universitetets förste rector magnificus utnämndes Johan Skyttes blott 19-årige son Jakob. Det var en mycket märklig utnämning då unge Jakob Skytte, samtidigt som han i egenskap av rektor höll installationstalet och hälsade de lärda professorerna välkomna, själv skrevs in som student vid universitetet.

Universitetet hade fyra fakulteter. Eleverna var som regel 14–17 år. Bland studenterna fanns många svenskar, finländare och tyskar, men under de första åren ytterst få ester.

Mot slutet av 1630-talet var cirka 170 studenter inskrivna i Tartu. 1651 hade antalet ökat till 711. Samtidigt fanns vid Uppsala universitet 844 studenter.

Skoj med lite historia. 19-årig univ ersitetsrektor som utan egen examen! 

Här är hela dokumentet: http://www.swedenabroad.com/ImageVaultFiles/id_2248/cf_52/Estland.PDF
 

jan 15, 2014

 
Kan det här vara sant då? Kin Jong Un lät mörda sin farbror för att inte sanningen om hans far skullwe bli känd, skriver Õhtuleht i dag. Sanningen ska ha varit att fadern var pedofil och det var farbrodern, Jang Song Thaeki, som förmedlade flickorna till honom. Kim Jung Un hade tydligen blivit uppmärksammad på att det hela skulle avslöjas.
Här hamtades farbrodern.
 
Den exentriske och osympatiske ryska dumaledamoten Zirinovskij som anser att esterna ska förintas, han säger nu i samma tidning, att man bara behöver ha sex en gång i kvartalet. De kan ju vara bra att veta.
 
Zirinovskij.
 
Samma tidning visar också en 85-åring som strippar. "Ingen har någonsin bett mig sluta, så varför skulle jag göra det?" 
 

jan 14, 2014 Han krossade glaset på ambassadens dörr.

Det är så intressant att läsa om våra traditioner och skrönor från förr. Men även från i dag. 
Näväl, jag har ju återberättat några sägner från Estland också. Se  Mars 3, 2010
 
Vi ser att esterna har blivit mycket överraskade av att svensk kulturradio gör reklam för en kommunistisk tidning. Det gäller den nya dagstidningen ETC. Visst är det märkligt. Skulle någon ny tidning ges ut av SD t.ex. skulle det antingen vara helt tyst om den, eller också skulle den förklaras helt vansinnig.- Själv är jag inte intresserad av någon av tidningarna.
 
 
 
Exemnpel på rysktalande väljare?
 Jag hittade en bild på när den estniska ambassaden fick besök av ryska Nasi, ungdomsförbundet efter Bronsnattens bråk 2007.  Han krossade glaset på ambassadens dörr.

 


jan 13, 2014 Minns ni Den sjungande revolutionen?

 
I Kursen i Folkloristik läser jag just om vardagsritualer och vad man gör för att få ordning på sitt liv. Hur man skapar krisriter när något händer.
Jag tänker på Estland förstås när jag läser. Hur de i möjligaste mån försökte bibehålla sina seder under ockupationsåren och hur det mesta förbjöds av myndigheten. Det är svårt för oss att förstå att man inte ens fick sjunga vanliga enkla sånger utan hot om att bli dödad eller misshandlad. Bara vanliga födelsedagssånger, julsånger, visor i skördetid o.s.v. De fick inte ha julgran, inga adventsljus. Inget av det som blivit en ljus tradition under den mörka vintern. Visst förstår jag kanske att, om man vill förändra världen helt och hållet, då måste man förändra även traditioner. Men att straffet kunde vara döden eller deportation är helt oförståeligt. Och : Det var absolut inte fråga om frivillighet för de allra flesta. Det var tvång och angiveri som rådde.
Våra släktingar var på Sångfestivalplatsen i Tallinn 1988.
Det är så typiskt västerländsk vänster att reagera som Harry Schein gjorde när han tolkade sångfestivlen i Tallinn, som blev starten för den sjungande revolutionen, som nazism. Tänk att han inte förstod den känslan alla fylldes av när de tillsammans sjöng de förbjudna sångerna utan att alls känna rädsla. Trots att landet fortfarande var ockuperat.
 
Vi har också våra sociala traditioner. Vi firar tillsammans och lär känna varandra. Under ockupationen hade de alltid gardiner för fönstren och klistrade ofta fast ljuddämpande material på ytterdörren för att få ha sitt privatliv i fred. 
 
Det ska verkligen bli intressant att läsa vidare. 
-----
Från estlandssvenskarnas hemsida:
 
Den 20 september 2014 är det 70 år sedan segelskutan Triina lämnade Estland och satte kurs mot Sverige med sin last av estlandssvenskar på flykt undan krig, ockupation och förtryck.

Den septemberresan över Östersjön 1944 kom att bli den sista av de s.k. sjuktransporterna som var godkända av den nazityska ockupanten.

Under Minnesåret 2014 kommer flera arrangemang som relaterar till flykten, förtrycket i Estland och flyktingarnas nya liv i Sverige att genomföras både i Estland och Sverige. Närmare information kommer att publiceras på www.estlandssvenskarna.org.

-----

 
Sergei Metlev
Sergei Metlev, den unge ryssen som för några år sedan blev hotad till livet när han protesterade mot Moskvas syn på de rysktalandes situation i Estland, säger i dag att han önskar att de estniska politikerna talar på så sätt att de rysktalande förstår vikten av den estniska kulturen och poltiken. Han menar att det är gott hopp att de kan göra det eftersom redan nu ser sig fler än 75% av alla rysktalande som ester. Problemet som kan kullkasta allt är att de rysktalande bara har ett parti att rösta på, Keskerakond medan esaterna har fler.
Det var ju genom att skapa en allians med och senare inkorporerande av de rysktalandes partier som Savisaars parti Keskerakond blev så stort.

jan 12, 2014 I Estland finns många trähus halvt eller helt förfallna

 
 
Dopingskandalen fortsätter med gräl och beskyllningar och motbeskyllningar. Ingen av de bskyllda vill kännas vid skandalen. EOK presidenten förstår ingenting. Raul Olle ska stämma läkaren som sprider rykten.
 
 
 
I Estland finns många trähus halvt eller helt förfallna. I några av dem bor det någon eller några, och man kan inte bara slänga ut dem och riva huset. Alla lägenheter ägs av den boende och måste alltså köpas ut. Nya bostäder måste hittas, vilket inte alltid är så enkelt. Det är både hus från frihetstiden som aldrig reparerats och sådana som byggdes under ockupationen. Staten räknar med att det kommer kosta ca 10 miljoner € att få bort husen.
Dessutom är de fulla av farligt asbest och sådant som gör att de inte kan brännas ner.
 
Ilon Wikland besökte sitt nya museum i Haapsalu i går. Det var roligt att se henne, hon hade glömt en hel del av de teckningar som visas.
 
En est bosatt i Kanada har skänkt hela sin samling av olika saker till Folkmuseet i Tartu. Personalen räknar med att det kan ta 100 år att gå igenom aoch arkivera, så det måste vara ganska mycket de fått.
 
Ett beslut diskyteras. Kan det vara efter erfarenheter från förra året?) All alkoholförsäljning under sångfestivalen bör förbjuden på platsen.
En rysk-judisk advokat, Joffe, har protesterat i ryska media mot en estnisk veterans begravning. "Estland hyllar honom fast han kämpade mot den kommunistiska befrielsearmén. Estland förnedrar sina räddare!" Sic!
 
 

Jan 11, 2014 En annan est som också betytt mycket.

Där ser man hur lätt det är. Ett rykte sprids och vi (jag) tror på det. jag gjorde som så många andra, jag dubbelkollade inte. Kim Jung Un har inte lämnat sin farbror levande till hungriga hundar. Tack och lov var det inte sant. Det finns gränser även för honom. 
-----
Var ska det sluta? Nu kan man också göra mat och godis i en 3D-skrivare. Här en godisbit de gjort:
 
 
Vi kan snart köpa egna 3:D-skrivare. Priset är ju överkomligt:
Skrivaren når marknaden under andra halvåret 2014, och den ungefärliga kostnaden är 10.000 dollar (7347 €). Den mindre och billigare version kommer att kosta omkring 5000 dollar (3674 €). (Postimees)
-----
I dag har det varit ett intressant möte i Sällskapshuset i Väike Maarja.
Man har firat att det är 90 år sedan Helmut Joonuks föddes i Tammikubyn.
Joonuks gick först i grundskolan i Salla-Tammiku men i gymnasiet flyttade han till Väike Maarja och tog sin examen 1943. På våren mobilierades Joonuks till armén. Han blev kurir och reste flera gånger mellan Berlin och fronten. 
Helmut Joonuks
I mars 1944 deltog han i striderna vid de Blå Bergen. Många av hans vänner dog. Under de sista dagarna av kriget togs han till fånga. Han var i både tyska och ryska krigsfångeläger som tvångsarbetare. 
Redan 1946 kom han tillbaka hem. 1947 började han arbeta som lärare i Simona skola, och 1947 till våren 1970 var han gymnasielärare i Rakke och 1970 till 1987 var han inspektör för kulturminnesmärken. 
I Rakke tog han eleverna på många utflykter. De vandrade cyklade eller åkte skidor till intressanta platser i Estland. Han blev tidigt en av de mest välkända hembyggdshistorikerna. Flera gånger har han tagit emot utmärkelser för det etnografiska materialet han samlat in. Och han inspirerade därmed sina elever. Under hans ledarskap startades också skolans hembyggdsmuseum. 
Redan i gymnasiet i Väike Maarja började Joonuks skriva dikter, och det finns böcker att läsa och köpa.
Han avled den 6 maj 2001 och är begravd på Simuna kyrkogård,
-----

Raol Olle, vasaloppsvinnaren, har förklarat att de pengar han överfört till läkarens konto är ett lån han betalat.  


Jan 10, 2014 som hastigast.

Jag ska bara berätta att Raul Olle, som vann Vasaloppet år 2000 har protesterat mot åtalet. Han har aldrig varit dopad.
Andra nyheter berättar jag i morgon.

jan 9, 2014. "Det är en skam; en skam och förolämpning mot alla offren under Stalins tid"

Minns ni Raol Olle som vann Vasaloppet 2000. En est! Det var jätteroligt och vi tittade snett på alla som vågade antyda att han kunde vara dopad. Nu är han avslöjad. Man har kunnat konstatera att han har överfört pengar till en läkares konto. Det var 2002 han överförde 10.500 € till läkaren Vitaly Bernatskis konto. Han förnekar att han ska ha varit dopad under sin karriär. Den läkaren har berättat att han hjälpt många idrottare med dopingpreparat. Alla förnekar.
 SEGERN!!
-----
Vad kostar en lägenhet i Estland? Någon har gått igenom statistiken och kommit fram till detta:

De genomsnittliga priserna per kvadratmeter:

Kohtla 102.9 eur / m²
Valga 113 EUR / kvm
Jõgeva 114,56 eur / m²
Jõhvi 229,72 eur / m²
Paide 263,75 eur / m²
Põlva 299,11 eur / m²
Võru 321,84 EUR / m²
Rapla 400,09 eur / m²
Narva 428,52 eur / m²
Rakvere 435,88 eur / m²
Haapsalu 460,96 eur / m²
Viljandi 484,52 eur / m²
Kuressaare 679,12 eur / m²
Pärnu 775,57 eur / m²
Tartu 1025,43 euro / m
Tallinn 1255,47 euro / m

Självklart är det allra dyrast att köpa en lägenhet i Tallinn. De billigaste hittar vi i de norra delarna, där det bor mest rysktalande. Däremellan ligger sommarorterna Pärnu och Kuresaare.

-----

 

Den ryska ortodoxa kyrkan har kritiserats för sin Stalinkalender 2014, som rekommenderas som en perfekt present till veteraner och historiefantaster .

I ett Moskvaklosters tryckeri har kalenderna gjorts. Den visar bilder och biografiska uppgifter från tiden då han var seminarieelev i sitt hemland i Georgien, och slutar med den period då han var en gråhårig ledare för Sovjetunionen. Både på nätet och i bokhandeln är försäljningspriset för kalendern 200 rubel .

En historiker som specialiserat sig på den rysk-ortodoxa kyrkan, Mikhail Babkin, har kommenterat kalendern i dag med orden: "Samtalet i den ryska ortodoxa kyrkan, i Moskvapatriarkatet är att minnet av nästan heligt."

Han har också sagt: "Den ryska ortodoxa kyrkan har för länge sedan förvandlats till ett affärsföretag och sysslar bara med ränteaffärer. Att vara troende är endast en källa till rikedom."

"Det är en skam; en skam och förolämpning mot alla offren under Stalins tid" har en annan sagt.

Stalins egen relation med den ortodoxa kyrkan var i själva verket mer komplex. Stalin blev relegerad från prästutbildningen och kastades ut ur seminariet. Under tiden som Sovjetunionens ledare ledde han en förföljelsekampanj mot kyrkan tusentals präster mördades och många är de kyrkor som helt förstörts under hans tid. Under andra världskriget tilläts kyrkorna igen på Roosevelts order för att USA skulle skicka krigsmateriel, kläder, skor och mat vilka var helt nödvändiga för att Sovjet skulle kunna föra krig. Stalin tillät då kyrkor igen, men bara under strikt kontroll av staten. Många av prästerna var då KGB-agenter och rapporterade om de besökare som kom och vad de gjort i kyrkan.

-----

På "Tre Konungars Dag" samlades ett tiotal kvinnor i Väike Maarja för att återinrätta det Kvinliga Hemvärnet. 

Första gången kvinnodivisionen startade var i Väike Maarja den 13 december 1925, då som en av de första i Virumaa. Dessa kvinnor deporterades eller mördades av kommunisterna.

Till ordförande valdes Anneli Mikiver och till vice ordförande Kaja Teder.

-----

 Tidigare ÖB Ants Laaneots.

Försvarsminister Urmas Reinsalu sade på ett besök i USA att skulle han vara mycket glad över att se en ökning av den amerikanska närvaron i Estland. Tidigare ÖB Ants Laaneots anser dock att amerikanska soldater irriterar den östra grannen. 

"USA: s styrkor skulle fungera som en röd duk framför en tjur, med efterföljande konsekvenser.

Laaneots menar dock att USA inte kommer öka sin närvaro i området.

-----

 Klippt ur DN för en tid sedan:

 Ekan är identifierad:
En blåsig sommardag tröttnade jag och tre andra killar på den estniska sommarkolonin i Västergarn. Vi var i 8 - 9 årsåldern. Av handelsmannen hade vi hemligt löfte att låna hans båt för att fiska i ån. Emellertid rodde vi rakt ut på Östersjön / Västerhavet. Vågorna blev högre och högre. Spännande.
Plötsligt såg vi att stranden var full med skrikande människor. Vi rådslog. Bäst att vända. Bättre lycka nästa gång. När vi vände båten slog en våg in. Men vi var vana vid krig. Ingen fara. Fram till stranden var det jättekul; vi surfade på vågorna. Till slut var vi över en meter upp på stranden.
Därmed tog det roliga slut.
Nästa morgon var ekan låst med kätting.
Hälsningar från en då mycket ung kapten.
 

 

 


jan 8, 2014 Det blir sångfestival i år igen!

Det är lungt just nu. Helgerna har just tagit slut. Livet går över till det normala.
Jag läser böcker om den gamla kulturen, och känner hur mycket som ändå gått förlorat i Sverige. Det som finns kvar måste vi vara rädda om. Jag hoppas verkligen att Estland inte kommer glömma sina gamla traditioner lika fort. Det är de gamla vanorna och tänkesätten som ger oss bättre möjlighet att förstå vad vår kultur bygger på, och vad som är roten till vårt nuvarande liv. Det gör det lättare för oss att förstå framtiden och ana dess möjligheter om vi kan följa det som hänt tidigare. I sommar har jag pratat med så många yngre människor som inte vet någonting, eller mycket lite, om vår historia. De vet ingenting om de olika skeendena under 1900-talet.
Livet började inte år 2000. 
 
På Aktuaalne Kaamrea har de berättat att Ryssland fortfarande inte köper estnisk mjölk. Det betyder att esterna försöker hitta nya marknader. I EU betalar de sämre för mjölken men där köper man den i alla fall. Kina och Mongoliet är också nya marknader. Just nu deltar estniska bönder på en matmässa i Tyskland.
 
Det blir sångfestival i år igen! 4-6 juli 2014 i Tallinn För två år sedan såg jag en jättefin sångfest för och av ungdomar. Det är en sådan det blir i år också. Det är den 26:e gången. Skolungdomar har redan börjat öva sångerna, det är nämligen 70 sånger och 26 danser vi kommer få se och höra. Här är hela repertoaren: http://www.errs.ee/index.php?id=63879
 
En est vid namn Martin Lazarev uppfunnit en smart ID-kortläsare med ett minneskort som alla ska kunna ha med sig sitt eget. Det ska bli intressant och se hur vanlig den blir! 
 
 
Valga.
Museet i Valga i södra Estland har blivit en oro för regeringen. Man oroar sig för kostnaderna. Staten erbjuder sig för att betala samma summa nästa år, men om lönerna ka höjas får Valga stad ta den kotsnaden själv.
 
Kulturen är viktig i Estland, som sagt. I går gick kulturprogrammet Op för fem hundrade gången. Första programmet visades i september 1999.
 
Setukör.
 
Och i Setumaa firades den ortodoxa julen stort i helgen.
 
 
 

jan 6, 2014 Vi ska köpa matvaror från våra skärgårdar.

Jag tycker mycket om tidningen Skärgård som ges ut av Åbo Akademi. Där kan man läsa om samarbeten åtminstone jag inte visste något om.
 
 
Det finns en organisation i EU som heter ESIN. Det står för European Small Islands Federation, som har 10 medlemsorganisationer och representeras av de små öarna i Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien Skottland, Sverige och Åland. Lite synd är det att det beslutats att en ö inte räknas om den har färre än tio invånare.
Vid ett möte presenterades bl.a. svenskt jordbruk, danskt matnätverk på öarna och närproducerad mat på Irland.
Idén är att man ska göra skärgårdens produkter intressanta. De ska då vara hälsosamma på riktigt och inte ha några dolda dåliga ingredienser.
Jag tänkte försatås på torget i Väike Maarja där man kan köpa allt möjligt som producerats av områdets bönder. Jag har köpt mjöl t.ex. som är helt ekologiskt odlat. De har också juice, sylt, ägg, rotfrukter, olika inläggningar och en massa handarbete. Välkomna dit!
 
Tidningen innehåller också recept på mat med skärgårdsinslag. Jag tänker naturligtvis baka det hårda rågbrödet.
-----
 
 
I dag är det julafton i den ortodoxa världen. "Det är samma sak, bara en annan dag", förklarar de ortodoxa i dagens Postimees. Det är ju inte så länge man ändrade almenackan i Estland så att vi fick stora helgdagar på samma datum, men alla ortodoxa har naturligtvis sin egen julafton enligt den gamla traditionen..
-----
Annars handlar det mycket om EU-valet nu i Estland. Man diskuterar vilka som ska nomineras och vi känner igen kända namn som Kadri Simson, ett tungt namn i Keskerakond och Ivar Padar, IRL.
----- 
Snart kommer snön både i Sverige och Estland. Vi - och alla barn väntar med spänning! Hittills finns det en bra backe med konstsnö i Estland, men den förslår ju inte långt.
 

jan 5, 2014 Nyheter på det nya året.

Setokören.
 
Idag hölls trots det regniga vädret en rysk marknad på torget i Karma i Haapsalu för andra gången. Gatorna var fyllda av glada människor.

Förra året låg tyngdpunkten på hantverk och handarbete, den här gången kommer mässan att fokusera på just maten.

Rysk mat kan man få dels i ett café i gamla stan, på Altmoisa pensionat,  och Puise herrgård. Bönder från Seto kopm till marknaden med  med boveteblinier, fisksoppa, borsjtsoppa, blåbärssoppa, varm öl, Pavlovatårta, dumplings, sill, skarpsill och bröd.

Efter att ha ätit, klunde man lyssna på den Slaviska Kulturföreningen Bõliinas sångkör sjunga sånger från Setomaa bl.a. «Sorrõseto» samt Galina och Evgeny Babin, operasångare från Nizjnij Novgorod som underhöll med ryska folksånger.

Här är fina bilder från Haapsalu:http://www.postimees.ee/2650978/galerii-haapsalus-peeti-vene-laata

-----

Helgen har varit relativ lugn, men trots det har olyckor skett. Gående uppmanas att se sig för när de ska korsa trafiken. Ett tåg hasr kört på och dödat en berusad man som befann sig på spåren. En annan man blev påkörd av en bilist som smet från platsen. Sammanlagt vae det 83 människor som miste livet i Estland i trafiken 2013, av dem var 23 gående. 

Premiärminister Andrus Ansip har ju sagt att han inte tänker fortsätta som statsminister en period till, föreslås nu som kandidat till Europparlamentet.
 
Nu är alla de gamla tågen utbytta mot de nya supermoderna tågen. Men. Informationen och tidtabellerna fungerar inte. Ljusen i väntsalarna fungerar inte. Ändå säger människor att tågen är fantastiskt bra. På sträckan Tallin - Rapla var tåget överfullt vid premiären.
 
Helgen har ocks inneburit många bränder. Inte orsakade av glömda ljus utan av människor som somnat med en cigarett och berusning.
 
  
 
 
"Ilon Wiklands värld" har invigts i Haapsalu. Det har byggts så att förutom hennes originalteckningar finns det lekmöjlogheter överallt i lokalerna. Den 11 januari kommer Ilon Wikland själv till Haapsalu för att fira öppnandet.
 
 

Jan 4, 2014 Livet i kommunism.

Jag fick en kommentar som säger att Sovjet inte var kommunistiskt. Det är så intressant att många absolut inte vill att kommunismen var ond. Man vägrar inse konsekvenserna av den fundamentalistiska läran. Vi ska ju alla vara lika. Leva på samma sätt. Ha samma möjligheter. Det är bara ledargänget som kan ha det lite bättre. Eftersom vi ändå är människor med människans alla egenskaper och önskan om att få det  "bättre", är frestelsen så stor och övertygelsen om att "jag är värd det" blir det så enkelt att ge sig själv fördelar. Eller som Stefan Einhorn sa: Alla människor accepterar att tjäna 20 000 i månaden om "andra" tjänar 15 000, men om andra tjänar 25 000 då är han inte nöjd.

I dagens tidningar kan vi läsa om hur den kommunistiske ledaren Kim Yong Un i Nordkorea lät hundar mumsa på hans farbror och andra fiender medan de fortfarande levde!

Vi ser också att i Kuba får man nu köpa sig en bil utan särskilt tillstånd från staten, som är ensamförsäljare!

Sedan i fredags kan kubanerna för första gången sedan revolutionen 1959 köpa nya och begagnade bilar från staten utan särskilt tillstånd. Men för de flesta är det en ouppnåelig dröm. Staten har monopol på att sälja nya bilar och sätter priserna därefter. En Peugeot 508 som kostar omkring 260.000 kronor ny i Sverige, kostar i Kuba 262.000 dollar – det vill säga motsvarande 1,8 miljoner kronor.

Den genomsnittliga månadslönen i Kuba är 130 kronor. skriver SvD.

I Sovjet krävdes också tillstånd från staten för inköp av bil. Väntetiden var minst 10 år. På den tiden hade man pengar eftersom det inte fanns något att köpa och kunde därför man undan en del av den ynka lönen man fick. Dessutom fick man bara köpa den ryska Ladan.

 -----

Det är så fantastiskt! Ants pratar just nu med Merike som han senast såg 1948 i Geislingen i Tyskland. De var då 6 resp. 9 år. Familjerna hade flytt de sista möjliga dagarna från Estland. Han hittade hennes kontaktuppgifter på Skype och ringde upp. Klockan var halv åtta på morgonen, men hon blev glad att höra honom och berättade att för bara några dar sedan hade hon pratat med sin bror Jüri om Ants. Och så ringer han plötsligt upp henne!

Oj, oj vad de pratar. Det var förresten Merikes kusin som sköts ner i Vietnam och vars kvarlevor hittades förra året. Nu är han begravd i Arlingtonkyrkogården i USA.
 
Aado Kommendant.
 
 Här förs hans kista till begravningsplatsen.
 

jan. 3, 2014 ...ett godtyckligt våld, en påminnelse om vad som präglat så mycket av Sovjettidens historia

 Frihetstorget

I dag kl 10:30 hölls en tyst minut vid Segermonumentet i Tallinns centrum för att dels högtidlighålla minnet av dem som dog i Frihetskriget och dels för att också högtidlighålla årsdagen av vapenvilan 1920, som betydde en fullständig seger i kriget mellan Sovjet-Ryssland och Estland.

Talare var försvarsminister Urmas Reinsalu och eleven vid Tallinns realskola, Kaarel Allemann. Ärkebiskop Andres Poder bad en bön med de församlade.

Den 31 december 1919 inleddes förhandlingar om upphörande av fientligheterna på alla tre fronter och den 3 januari kl 10.30 var man överens. En månad därefter skrevs fredsavtalet under i Tartu, och kriget var slut.

Så mycket har hänt sedan dess.

-----

  Svetlana Aleksijevitj.

I går såg vi på en intervju med den vitryska författarinnan Svetlana Alexsijevitj på TV. Hon har skrivit om den sovjetiska tiden i Ryssland och Vitryssland. Hon talade om den helt fruktansvärda ondskan som har förstört alla människor. Människorna har förändrats och har svårt med det nya livet. Mycket lätt, chockernade lätt, hamnar de i de gamla reaktionerna. Hon berättade om hur alla reagerat med ryggraden och börjat ange varandra igen. Jag ska läsa hennes böcker så jag kan berätta mer.

Jag tänker ofta på den korta tunnelbaneresan medan jag läser Svetlana Aleksijevitjs lysande krönika Tiden second hand. I den där vagnen i Moskva fanns något av det postsovjetiska samhället i koncentrat. En gammaldags artighet, unga kvinnor med västeuropeiska märkesväskor, medelålders män med läsplattor. Och så ett godtyckligt våld, en påminnelse om vad som präglat så mycket av Sovjettidens historia./.../

Här möter vi till exempel den gamle kommunistveteranen som likt en religiös fundamentalist uthärdar prövningar i den Allsmäktiges namn utan att tvivla eller förneka. Han har varit med om att ange en morbror som sedan dömdes till döden. Samme man var i sin ungdoms revolutionära iver med om att bränna ner en kyrka trots bybornas gråt och vädjanden. Själv blev han senare ett offer för angivare, mötte tortyr och fångläger men utan att egentligen tvivla på att högre syften krävde uppoffring och lidande.

Så skrivet Torsten Kälvemark i en recension av boken “Tiden second hand”.

 

Jag är helt övertygad om att vi måste förstå hur genomgripande ondskan var i det stora sovjetiska riket. Om vi kan tänka oss in i hur så många miljoner människor drabbades av den; fick sina liv förstörda och helt förändrades som människor, då kanske vi kan vara mer uppmärksamma på  vad människor kan göra varandra av ren okänslighet. Av ren skräck. Jag menar vad jag tidigare skrivit att Stalins paranoia smittades på hela folket. Att leva var att passa sig. Att aldriog slappna av. Vem som helst kan bli din fiende för att skydda sig själv. Sofi Oksanen skrev om just det i boken “Utrensning” när en kvinna angav sin syster som därmed deporterades till Sibirien.

Eller vår grannkvinna som ville ange sin man för något, så att han deporterades någonstans. Hon förstod inte att det inte fungerar så längre.

Man har i Sverige försvarat kommunismen med att den i grunden är “god”. Om den kan urarta så fruktansvärt som den gjorde i Sovjet, Kina,  Kambodja, Kuba och andra stater då är den inte alls god. Den bygger på förutsättningen att vi alla måste ändra på oss. Personligheter måste försvinna och helt slätas ut för att vi alla ska tänka likadant. Det är då sådant som Sovjet, Kommunist-Kina, och Nordkorea uppstår. En människa tar på sig att veta vad “sanning” och “rätt” är, sedan måste alla andra anpassa sig efter det, utan att reflektera över om det är förnuft bakom det som sägs. Den bygger på något annat än mänsklighet och humanism. Det gäller de flesta fundamentalistiska staterna i världen.

Churchill menade att demokrati inte är ett optimalt styrelsesätt, men det bästa alternativet nu. Kanske skulle vi dela in världen i mindre, stängda stater där man valde boplats efter sin övertygelse, och sedan får ingen försöka förändra det samhället utan flytta till något som passar honom/henne bättre. Nej, det är nog inte heller någon bra idé. 
Hur skulle Sverige sett ut om vi inkorporerats med Sovjet. Som alla de andra sovjetstaterna naturligtvis. En otrolig ondska hade förstört våra liv också

jan. 2, 2014 Det nya året börjar...

President Toomas Hendrik Ilves uppmanar alla ester att uppskatta sitt land.

 
President Toomas Hendrik Ilves sa i sitt nyårstal att "esterna ska inte smutskasta sitt land utan se  att det finns många saker som grannarna ser på med beundran.

Det är nämligen så, att av alla de stater som gjorde sig fria har Estland klarat sig bäst.

När det gäller skolan visar PISA_testet att esterna ligger i topp.

Vi har e-lösningar t.ex. elektroniska banktjänster, e-lärande, e - skattekortet, e-ratte , digitala recept etc som andra närliggande stater vill ta efter.

Vi har tillhört EU i 10 år. De träd vi planterade den dagen har växt och är ganska höga.

De andra fria staterna har inte hållit jämna steg. 22 år senare tvekar de fortfarande om vägen.

Låt oss arbeta för framtiden. Låt oss inte lämna över ansvaret till trötta klåpare.

Presidentens, regeringens och parlamentets uppgift är att skapa förutsättningar för att ge oss alla ett anständigt liv. Skydda våra rättigheter och vår miljö. Vi är alla kreativa!

Skolbarn och lärare ger oss anledning till att vi kan känna oss stolta . Nästa generation full av visdom har det bästa vaccinet mot råhet , arrogans och likgiltighet. Den verkliga Estland är frihetens och företagsamma människors land. Det verkliga Estland skapas av oss själva.

Alla är viktiga. Var och en av oss är lika dyrbar . Låt oss se varandra ochlå oss vakta det värdefulla. Detta är

en uppmaning till alla medborgare och alla politiska beslutsfattare.

Det nya året är en ny början, en ny möjlighet för oss alla. Använd den möjligheten.

Gott Nytt År.

…..

 

Ett monument över Stalin restes den 1 september 2013 i staden Telavi i Georgien. Pengar till statyn samlades in av organisationen “Stalinister och krigsveteraner”.
Därefter har den flera gånger varit utsatt för vandalisering utan att staten ingripit.

Stalinistledaren Šota Lazariašvili beordrade därför att man skulle ta bort monumentet och fördömde myndigheternas flathet.Vilket nu har skett.

11 mil från Telavi ligger Stalins födelsestad Gori.

 

RSS 2.0