Juli 31, 2014 Det estniska bordet utarmas.

Nu kom ovädret. Ösregn, en liten stund, åska och blixtar. Och nu är det över., Jag undrar om bönderna tycker att det räcker.
 

Postimees:

Det estniska bordet utarmas. Varningen kommer från Estlands Lantbruksmuseum, vars chef heter Ellen Pärnu.

Det är spagettins fel. Under de senaste tio åren har esterna minskat på brödet och potatis. Istället äts det mer pasta och andra veteprodukter. Bönderna som satsat på råg och potatis har stora problem. Ändå har all information om vad man bör äta framhållit nyttan av att äta råg.

 Ett schema över odlingen i Estland från Postimees.

Visst äter man bättre än förr och förra året odlades potatis bara på 6600 hektar mot tidigare 100.000 hektar åkerjord.

Förr i tiden var potatis och alla rotsaker mycket viktiga i den estniska kosten, precis som i den svenska. Det kommer förhoppningsvis bli ökad efterfrågan, även om yngre människor  dag äter väldigt lite potatis, så de knappt vet att det finns… Jo, kanske pommes frittes, men det syns ju inte på dem att de är potatis.

Korn odlas nu mycket till djurfoder, men förstås också till öl.

Under sovjetåren var det vanligt att folk i städerna kom ut till kolchoser och sovshoser och jobbade för att få tag på rotfukter och säd. Det var arbetsintensiv odling, som man inte ägnar sig åt på samma sätt längre. Då odlade man för människoföda. Nu minskar den produktionen avsevärt.

På åkrarna utanför vår tomt har bonden odlat luzern i några år nu. Det är koföda. Före det odlade han raps.-

Användingen av insektsgifter har också ökat. Särskilt med rapsodlingen. Men många har kunnat konstatera att de faktiskt i längden förlorar på att använda sådant.

- Våra bönder här, använder inte gifter i odlingen. Och nu har det öppnats eko-butiker i Rakvere också.

 

-----
 Här pratar de med varandra i alla fall.
Och tidningen skriver också, att samarbetet mellan Putin och Merkal har hamnat i stå. Angela Merkel litar inte längre på Rysslands president.
-Hon gjorde det bra länge ändå, trots att hon växt upp i DDR. Man tycker att hon borde känt igen mönstret.

Juli 29, 2014 Ryssland bygger ett säkerhetsstängsel i Sydossetien.

För att alla ska förstå hur det är för ett litet land att ha en ondskefullgranne, som tar sig rätt att göra vad de vill citerar jag Postimees:

Ryssland bygger ett säkerhetsstängsel i Sydossetien.

På georgiskt territorium i Sydossetien bygger Ryssland ett säkerhetsstängsel. Det är västliga säkerhetstjänster som avslöjar det.

       

 

Sky.news.com skriver att man ännu inte kan se någon lösning på krisen i Ukraina, men istället försöker Ryssland öka sitt inflytande på andra håll.

I Georgien protesterar man och säger att det är annektering av området och ett icke-erkännande av Georgiens suveränitet.

2008 utbröt det fem dagar långa kriget mellan länderna, och därefter förklarade sig Sydossetien som en självständig stat. (Jfr Krim). Ett av de få länder som erkänt suveräniteten är Ryssland, och de ger hjälp ekonomiskt och militärt. De flesta andra länder, inklusive  Georgien, anser att landet fortfarande tillhör Georgien.

Säkerhetsstängslet har byggts under de senaste 12 månaderna. Under den tiden har Georgien skrivit under ett frihandelsavtal med EU.

Säkerhetsstängslet går genom byar och har skiljt familjer åt och tagit ifrån dem åkrar och trädgårdar. (Precis så som de gjorde i Setumaa, Estland.)  En 66-åring i Gugutiankar berättar att 2008 förlorade han sitt bostadshus, som brann ner, och nu har hans trädgård tagits från honom av taggtrådsstängslet. Den trädgård som gett honom hans inkomster de senaste trettio åren.

Andra stater som erkänt suveräniteten är Nicaragua, Venezuela och Nauru.

Fram till 2008 stoid alltså Sydossetien under georgiska statens kontroll. Numera har de ingått i en union med Abchazien och Transnistrien, “Ej erkända staters union”.

Med området Sydossetien inledde Ryssland en militär och civil förvaltning under tidigt 1800-tal.

1922 skapades den administrativa enheten Sydossetien, och den ingick i det autonoma riket Sovjet-Georgien.

Det här visar bara att dagens Ryssland arbetar precis som Sovjetunionen. Man är fullständigt ointresserad av medborgarna eller människor överhuvudtaget. Man tar sig alla rättigheter när det gäller andra folk, grannar. Nu säger ju också utrikesminister Lavrov att det inte finns något att diskutera om när det gäller Krim. Det är ju ryskt.

Kan man nu i hela världen förstå att man agerar på ett helt annat vis i den delen av världen? Vi kan aldrig någonsin förvänta oss att alla människor ska tänka som vi. Och vi kan faktiskt inte heller säkert veta att vi alla i väst tänker likadant. Snarare skulle jag vilja säga, att vi måste säkra våra rättsregler och moralregler som vi arbetat för så länge. Just för att vi inte vet vad andra människor har för avsikter.

-----

I Tallinn har det öppnats ett glassmuseum! Just det Glass-museum. 

Balbiino Museum är öppet för alla intresserade personer och berättar om en värld av glass och Estlands väg från den kinesiska desserten fram till Farbror Eskimos goda glass.

Balbiino glass har skänkt sina första estniska glassmaskiner till museet. De som tillhörde farbror Eskimå och videos om  via Balbiinos glassproduktion.

Museet ger en översikt av världens glasshistoria från den första glassen till det senaste i Estland.

Besökarna kan också roa sig med välkända och nya, spännande interaktiva spel.

 Bilder från museets hemsida.

Museet ligger i Balbiino glassfabrik (Viljandi mnt 26, Tallinn) och är öppet för besökare under augusti månad, varje första och tredje onsdagen, (om det inte är helgdagar). Först mpåste man anmäla intresse till [email protected] . Det är gratis för alla. Under besöken presenterar guiden museet, utställningarna, och glassens historia, och ger en översikt av spelen. Museet kan ta emot max 25 personer åt gången.

Det ni! Ett besök skulle passa denna heta dag. Vi väntar på oväder!

Juli 28, 2014

 Det är fortfarande varmt, men i Estland väntar alla på störtregnet från Sverige, som de visade på TV i går. Tja, det behöver inte störtregna, men ett svalkande regn skulle passa bra!

Kommer ni ihåg att den franske skådespelaren Gerard Depardieu fick sitt ryska pass direkt när han bad om det. Han slapp vänta som alla vanliga människor.

       

 

Han har i alla fall redan år 2005 talat om att köpa en tomt på Krim och starta en vinodling. Nu har han istället fått ett erbjudande från staten att ta över en vinodling och driva den i nationens namn.

Enligt Postimees har han inte svarat ännu.

I mina ögon vore det ett frultansvärt moraliskt svek om han tackade ja. Ett svek mot alla människors rätt. Det är aktiv medverkan i ockupationen av Krim.

-----

Holland vill ställa president Putin inför rätta för krigsbrott.

Och tyskarna vill att sanktionerna utvecklas mot Ryssland. Den artikeln i Postimees illustreras av en teckning:

 

-----

Vi hoppas på lite, lite svalare väder. Man blir mer aktiv då...

Juli 27, 2014

Vilken hetta! Vi reste till Tallinn och tillbaka i dag. Där var det 39 grader, gassande sol. Få människor syntes utomhus, och framför allt inga gamla. Vi njöt ändå med AC i bilen och beundrade det vackra landskapet, helt annorlunda än det vi upplevde i början av 1990-talet. Så många vackra hus, stora böljande åkrar, nyasfalterade vägar och blommande trädgårdar. Naturligtvis finns det många rester kvar sedan de svåra åren, men de blir allt färre.
Man får aldrig glömma att njuta av det som är bra.

Juli 26, 2014 Vad handlar allt om?

 

Vad handlar allt om? Är det inte så att många av oss låter andra tänka åt oss. Om rätt människa säger en sak, då är det sant. Jag vet att jag sagt det tidigare, men det blir allt tydligare ju mer jag.ser.

 Våld från vänster.

Jag läste just SvD från 9 nov 2009, där Birgitta Almgrens bok “Inte bara Stasi” presenterades.

Jag citerar:

I januari 1989 besökte Ingvar Carlsson DDR för att gratulera Erich Honecker inför DDR:s 40-årsjubileum. ”Svensk diktaturkritik var selektiv”, kommenterar Birgitta Almgren.

Under alla de år som DDR existerade for skaror av svenska högskol- och gymnasielärare med studenter och elever på studiebesök till DDR och lät sig imponeras av diverse kulturevenemang. Så även Birgitta Almgren. ”Varför agerade vi svenskar inte mer kraftfullt mot DDR-regimens brott mot mänskliga rättigheter?”, frågar hon självkritiskt. ”Varför gav vi inte regimkritikerna vårt stöd i stället för att samarbeta med makthavarna?


Ja sannerligen var regimkritiken selektiv. Det var så svårt för oss andra att förstå. Redan på 1950-talet hörde jag min lärare berätta om frakten av människor till Sibirien, och frakten av människor till tyska läger. Då tog jag ställning. De båda diktaturerna var helt jämställda. Men det var inte månfga som resonerade så. På något märkligt vis var kommunismens brott aldrig lika allvarligt som nazismen, trots att de vilade på samma grund. Den socialistiska. Hitler gjorde faktiskt en del positiva saker för de tyska arbetarna innan han blev helt galen. Däremot har jag inte fiunnit något äkta positivt i det kommunistiska Sovjet. Arbetarna samlades i kolchoser och levde ett eländigt liv där. Obs! Det var så eländigt, att ingen fick avslöja hur det var för esterna innan det var introducerat i Estland. När han utvecklade den fantastiska industrin i Sovjet fick han arbetare genom att deportera oskyldiga människor dit. Ja, det finns hur många exempel som helst. Men! Ingen i vår del av världen vill förstå hela innebörden av detta. I dag har vi många vänsterextremister, men det vill man egentligen inte låtsas om. Ivar Arpi skriver om det i gårdagens ledare i SvD.

Några snabba sekunder senare hade han fått ett hårt slag med batongen i magen. Det har gett honom bestående men. Orsaken? Hans bekant i AFA visste att han var moderat.

”Din äckliga borgarhora, den dagen vi ses bör du frukta för ditt liv.” ”Det vi ska göra mot dig är bara självförsvar, äckel”, är bara ett par exempel på vad 21-åriga Svea Hasanbegovic fått höra. Varför? Jo, Svea är med i Liberala Ungdomsförbundet. Gemensamt för hoten är att de kommer från personer till vänster på den politiska kartan.

Bara ett par exempel.

Ändå talade Mona Sahlin bara om högerextremister när hon presenterades i TV inför sitt nya uppdrag som chef för kommissionen som ska undersöka extremismen i Sverige.

Och då, 1989, besökte Ingvar Carlsson DDR för att gratulera Erich Honecker inför DDR:s 40-årsjubileum.

 
Propagandans bild av kolshos, och den verkliga bilden.

Olof Palme arbetade för demokrati i världen.

De som framhåller att Olof Palme tog avstånd från kommunismen framhåller konsekvent och alltid ett enda uttalande som han 1968 gjorde, när han kallade den tjeckiske kommunistiske diktatorn Gustaf Husak för ”diktaturens kreatur”. Efter detta uttalande har jag förgäves – i artiklar och böcker med mera – försökt hitta uttalanden av Olof Palme som visar att han tog avstånd från kommunismen.I stället har jag till min fasa läst alla hans uttalanden och ageranden som i tal och handling tagit ställning för kommunistiska diktaturer och kommunistiskt ”befrielserörelser”. /../.Jag har inte i några artiklar sett att Olof Palme kritiserade Sovjet-kommunismen trots dess miljoner offer. Tvärtom så kritiserade han dem som kritiserade Sovjet-kommunismen. Han sa att man inte skulle måla ”djävulsbilder” av Sovjet, ”vi sysslar inte med anti-sovjetism”, ”Sovjet ligger där det ligger” och han angrep dem som i ”korstågsanda ville befria Östeuropa”.

Citat från http://www.dagen.se/opinion/debatt/en-myt-att-palme-var-demokratins-forsvarare/


Jag är rädd för vänsterextremister eftersom de klart och tydligt sagt att de har rätt att använda våld, grovt våld, eftersom de arbetar för en “god sak”. Jag tror att de inte vet, inte ens försökt få kunskap om hur det egentligen är och har varit i de kommunistiska länderna. Berättar vi något, då skakar de bara på huvudet och ler försmädligt, som om vi är idioter. Men sanningen är ju, att vi vet. Vi har sett, hört och läst. Vi har talat med så många som levde i Sovjet. Vi har sett deras ärr, både fysiska och psykiska.

Men vi är inte dummare än att vi också vet, att inte alla människor for illa. Det vi vet är, att de som visste vad som skiljer ett fritt land från en diktatur, de led.

Vad är det som är bra med kommunism om det gör att alla människor ska leva på samma sätt? Varför var man tvungen att döda alla dem som hade studerat på högskolenivå under de fria åren i Estland? Varför måste man döda dem som hade lyckats arbeta fram ett väl fungerande familjejordbruk? Vad vann makthavarna på det? Varför måste man döda alla dem som kunde något annat språk än ryska i Sovjet-Ryssland? Det var ju därför den senare estniske presidentens (Meri) far fick leva. De hade ingen annan som kunde tala med tyskarna, då när Stalin tänkte sig en separatfred med Hitler 1941-42. (Den tanken han skrinlade när USA erbjöd lend-lease.)


Jag skulle vilja skrika ut så högt att ingen skulle undgå att höra:

Hallå! Börja om! Lär er hur det egentligen var! Demokrati innebär att det inte får finnas någon diktatur! Det är grundläggande.

Men så är det ju. Man läser det man vill läsa, man vägrar att läsa det som man inte vill läsa, man ser det man vill se, man kommer ihåg det man vill komma ihåg. Och det ger varje människa rätt att ge sig på andra! Eller?


Juli 25, 2014 Man har lyckats blanda gammalt och nytt på ett väldigt positivt sätt.

Det är fortfarande varmt! 
På vår balkong...

I går såg vi på Aktuaalne Kaamera. Där berättades om att 15 ryssar stoppas från att komma in i EU. Att EU beslutat att alla terrorister ska namnges och förbjudas inresa.

Det pratades om något de kallade "schröderisering". Det betyder att många ryska spioner har tagit sig in i EU och har fått höga poster. Ja, jag tyckte det var konstigt när Schröder började sitt arbete för ryssarna, Putin och den ryska oljan och gasen. Hur kunde europeiska länder göra sig beroende av rysk olja och gas när de sett hur Ryssland stängde av gasen för ukrainarna för att pressa dem? Och efter kriget med Georgien? Hur kunde de lita på ett land som sviker sina löften så konsekvent, som ryssarna har gjortt?

 Yana Toom.

Och när det gäller Yana Toom, den rysktalande kvinnan som sitter i EU-parlamentet för Estlands och Keskerakonds räkning, så har hon blivit hemkallad av sitt parti. Kadri Simson har kallat hem henne för att höra varför hon inte arbetar efter de åsikter som Keskerakond står för. Man klassar nu henne och den lettiska parlamentarikern som ryska agenter. De röstar konsekvent för Putin, och inte för sina hemländer.

-----

Så gott som varje dag får vi se folkdansare och musiker som uppträder på olika evenemang i landet. Ingen ler överlägset åt dem, nej, tvärtom. Man har lyckats blanda gammalt och nytt på ett väldigt positivt sätt. Och så roligt som alla hade förra året på vår stora fest med folkdans, sånger, långdanser och lekar, så visade det sig så tydligt, att man kan verkligen ha roligt med den gamla kulturen i modern tappning.

Just nu pågår Viru Folk i Viljandi.

       

 Scenen i Viljandi.

I går kl 13 öppnades festivalen av president Ilves, och han skämtade med att spela något från sin mobil rakt in i högtalaren. Det var faktiskt skönt med ett skämt!

Klockan 18 var det italiensk folkmusik. Det var en musikensemble, Canzoniere Grecanico Salentino, som startat sin verksamhet 1975, som vill lära oss det de kallar italienska pizzica-  som inte har med pizza att göra utan är speciell musik och dans.

De övriga dagarna blir det estnisk folkmusik, ukrainsk folkmusik, nigeriansk folkmusik, fransk och irländsk folkmusik.


Förresten är Ukrainas statsoperas dirigent på besök i Saremaa. Scenen är ett tält som står uppställt bakom den gamla borgen. I förrgår sjöngs Verdis “Don Carlos” till allas glädje.

Juli 24, 2014 Vladimir betyder världshärskare.

Visst är det så, att den mannen har vissa förebilder. Självklart vill han att man ska kunna läsa om honom i historieböckerna. Han, den store hjälten som gav Ryssland äran tillbaka. Landet som är den nya metropolen för mänskligheten. Kanske är det Peter den Store som lyser klarast framför hans ögon. Peter den Store, som han betraktade från sitt arbetsbord i sitt arbetsrum i Leningrad.

Känner han inte historiens vingslag när han går på den röda mattan i Kreml, där så många tsarer gått före honom? Han står stilla bakom den stängda dörren, som öppnas framför honom och hela duman och alla celebriteter ser på honom med beundran och under tystnad när han går fram till talarstolen. Vladimir!

 

Ja, Vladimir, han fick det namnet av någon anledning av sina föräldrar, och ännu bättre: han heter Vladimir Vladimirovich Putin. Vladimir betyder världshärskare. Alltså: Världshärskaren Världshärskarsonen Putin. Om alla kallar en för världshärskare, och man får möjlighet att verkligen bli det, självklart tycker man sig se ett omen.

Men Vladimir, det är så mycket som skiljer er åt, dig och tsar Peter. Han var en lång och ståtlig man. Över två meter lång. Hans huvud var högre än de flesta andras. Han ville att Ryssland skulle lämna det asiatiska och vända blicken mot Europa. Han byggde sin egen huvudstad som en strålande, skimrande, europeisk drömstad. Han tonade ner den ortodoxa kyrkans betydelse. Tyska blev det vanligaste språket i hans stad.

Gärna besökte han Haapsalu, den lilla staden vid Östersjöns strand. Han tänkte sig en stor hamn där för sina framtida fartyg. Han lät plantera ekar på ett stort område vid kusten inte långt från huvudstaden i just det området som han fick i freden med svenskarna. De skulle en gång bli hans storstilade fartyg, som skulle segla över hela världen.

     

 Ekskogen.

 

Han trivdes där. “Hade jag varit här tidigare, då hade detta blivit min nya huvudstad”, sa han när han besökte Reval första gången. 
 
Han, tsaren, Peter Den Store hade segrat över svenskarna. Han hade sett till att fienden förlorade allt de haft på den här sidan Östersjön.  

Där, Vladimir, där kan du finna likheterna med den Store. Han var känslolös när det gällde människor, lika känslolös som du. Eftersom han ville hindra att svenskarna skulle angripa hans rike från östersjösidan, då tog han allt ätbart från folket, utan en tanke på att de svalt, och dödade människor utan pardon i det området som han såg som sitt och skulle ta tillbaka. Just det området som han sedan skulle göra till en förebild för hela det jättelika Ryssland.

Döda och utnyttja. Är det vad ni har gemensamt?


Men, Vladimir, vi lever i en annan tid nu. Vi vet vad som händer över hela världen. När det händer. Om vi vill kan vi oftast få veta. Vi hör dig tala med kluven tunga. Vi hör dig säga en sak, som du vill att vi ska höra, men vi hör dig också säga motsatsen, det du menar att dina trogna ska höra.

Du bryr dig inte om människorna. Vad spelar det för roll om människor dör? Det viktiga är din avsikt. Ditt mål. Människor har alltid offrats.

Nu skriker världen av vrede för att några hundra människor dött i ett flygplan. För dig, Vladimir, betyder det inget. För stora delar av världen betyder det att du visat att du är en maffialedare. Vilken oförskämdhet mot dig! Du har bara visat att du kan göra vad du vill för att nå dina mål. Ditt mål är det viktigaste. Alltid!


Vladimir Putin. Du vet, att du måste ta en paus nu, eller hur? Den här gången nådde du inte ända fram, men du har ändå visat vad du är förmögen till. Nu vet vi. Nu förstår vi. Vår del av världen har inte nått fram till den eviga freden, hur gärna vi än ville tro det. Det finns fortfarande människor som du, Vladimir, människor som är hänsynslösa, målinriktade och som kan skapa en omgivning som applåderar och håller med.


Kanske var det just det vi skulle förstå.

Juli 23, 2014 Vilken värme!

Det är varmt där ute. Drygt 35 grader, och 27 i skuggan. Det är svårt att få något gjort. Men jag ska försöka.

 

I Ghaza är det krig. I Ukraina är det krig. I Syrien är det krig. Överallt lider folk, flyr för sina liv och skadas av bomber och anfall. De dödade i det malaysiska planet börjar komma hem i sina kistor.

I Estland är det fred. Just nu. Nato har inte avslutat sina övningar ännu. Men i Sinimäed ska man högtidlighålla minnet av alla som dog i ett av de största slagen under andra världskriget.

 Förra årets samling.

20:e divisionens veteraner och krigshjältar ska samlas i byn Vaivara. Det är de här samlingarna som Putin försökt stoppa. Han menar att esterna hyllar nazisterna, när de i själva verket hyllar de soldater som gjorde allt för att rädda esterna från en ny sovjetisk ockupation, och som gjorde det möjligt för så många ester att hinna fly från sitt land.

I år var det extra oroligt eftersom veteranerna är gamla män, som kanske inte klarar den här värmen. Man tror ändå att upp till 500 människor sluter upp.

Mauri Kiudsoo, divisionschefen, berättar om ryska försök att störa nationalsången och ministerns tal genom att spela Internationalen mycket högt samtidigt. “Varje år försöker bråkmakare störa evenemanget, men polisen och säkerhetsmän är bra på att hitta dem.

Blå bergen/Sinimäed är bara en del av den långa Tannenberglinjen, försvarslinjen där så många estniska soldater föll och har sin sista viloplats i bergen. Den sista veckan i juli träffas veteranerna sedan 1994.

-----

Annars är det vid stranden man träffar andra människor. Nu har det blivit hyggligt varmt i vattnet, så man kan svalka sig en stund.

 
 

 Gissa! Varifrån är den här folkdräkten?



Juli 21, 2014 Ett besök i Lahemaa Nationalpark är inte dumt!

 
 Lahemaa Nationalpark.
 

Ett besök i Lahemaa Nationalpark är inte dumt! Det är ett stort område (det rödfärgade ovan) i norra Estland vid Finska viken, som 1971 klassades som Nationalpark. Det är stort. Hela ytan är 72.500 hektar stort. Landytan är 47.410 hektar och havet 25.090 hektar!

Där finns allt, eller nästan allt… Sandstränder, mossar, tallskogar, urskogar, skogsbranter, alvar, och så strömmande vatten som har mejslat sig in i kalkstensklipporna.

Vi var där i mitten av 1990-talet flera gånger och stod högst upp på klippan och såg vattnet rinna över kanten. Landområdet bli mindre och mindre vartefter det erroderas bort. Jag minns ett hus som stod så nära den kanten, att risken att det skulle falla i havet var uppenbart. Kanske ska vi åka dit och se efter om det hänt.

Under tiden för inlandsisen flyttades stenblock hit från Finland. Och, ni kanske har förstått att Estland är ett land med många sagor och sägner, det finns alltså många sägner om de här stenblocken.

Under sovjetockupationen var det här förbjudet område för människorna. Det ligger ju vid kusten, och vaktades av betrodda vakter ständigt. Det var ju inte så, att man var rädd att människor skulle fly…. nej, man ville förhindra att västmänniskor tog sig in i landet, hette det. Ni vet, Sovjet var ju världens bästa land!

Detta betyder att området förblev orört under ockupationen. Däremot finns det rester kvar av militärer.

 

Lahemaa är nu ett av Europas viktigaste skogsskyddsområden, där ett flertal arter av större däggdjur lever. Söder om nationalparken finns de stora Kõrvemaa-områdena täckta av myrar och skog, vilka har utökat livsrummet för älg, vildsvin, brunbjörn, lodjur och räv med flera. Här kan man lära sig om bäverns liv och leverne på bäverleden belägen i en målerisk dal mellan åarna Oandu och Altja. Bland de vanligaste fåglarna hittar vi här slaguggla och spillkråka; tranor samlas på fälten runt Sagadi på hösten för att äta.

Precis som för 4000 år sedan kan man hitta historiska byar på kalkstensklipporna som löper genom Lahemaa. På klipporna finns speciella växtsamhällen eller alvar, vilka endast existerar i Estland och Sverige, och där snödroppar blommar om våren. Nedanför klipporna kan man hitta gles skog där månviol växer.

Lahemaas kustlinje och kulturarv är sammanflätade – härifrån startade fiskarna sina färder till öarna utanför Finland för att fånga fisk och säl; havet används såväl för vänskaplig handel som för smuggling av salt och sprit. De mest kända fiskarbyarna här är Kaptensbyn i Käsmu, Altja fiskarby och spritsmugglarnas by, Viinistu – där det nu ligger ett konstmuseum. Allt är värt att besöka. Jag lovar! 

 Det mysiga caféet i Altja, inrett i en gammal fiskestuga.

Lahemaa har flera tallskogar, villket har gjort skeppsbygge populärt här. Förr i tiden seglade fartyg tillverkade av furu från Lahemaa på de sju haven.  Det finns fyra stora herrgårdsanläggningar i området, varav tre av dem har renoverats: Palmse, Sagadi och Vihula.

Lahemaa Nationalpark ligger enbart en timmes bilväg från Tallinn. Besökscentret är beläget i Palmse; i Sagadi kan du besöka skogsmuseet och i Oandu kan du delta i aktiviteterna vid naturskolan. Den forna kurorten Võsu är utmärkt för strandsemestrar.

 Palmse herrgård.

Palmse är den herrgården som kusin Anne beökte med pionjärerna på 1950-talet. De fick i uppdrag att förstöra allt de kunde. Detta var ett kapitalistiskt näste, som inte skulle få finnas kvar i det kommunistiska Sovjet! Hon minns att de verkligen förstörde huset, och blev så förvånad när hon då, 1994, såg att det gick att renovera så fint. Det hade hon aldrig trott!

Missa inte tillfällena att besöka Lahemaas naturleder! Om du vill och har möjlighet kan du utforska nationalparken på cykel – på det sättet finner du fascinerande platser som du inte kan nå med bil.


Folkdräkten, varifrån kommer den?
 
 

july 20, 2014 Mu isamaa on minu arm.

Den sången, som man sjöng så intensivt och så många gånger under den sjungande revolutionen, det var Mu Isamaa, med text av Lydia Koidula.

 Mu isamaa on minu arm,

kel südant annud ma.

Sull' laulan ma, mu ülem õnn,

mu õitsev Eestimaa!

Su valu südames mul keeb,

su õnn ja rõõm mind rõõmsaks teeb,

mu isamaa, mu isamaa!

Mu isamaa on minu arm,

ei teda jäta ma,

ja peaksin sada surma ma

see pärast surema!

Kas laimab võõra kadedus,

sa siiski elad südames,

mu isamaa, mu isamaa!

Mu isamaa on minu arm,

ja tahan puhata,

su rüppe heidan unele,

mu püha Eestimaa!

Su linnud und mull' laulavad,

mu põrmust lilled õitsetad,

mu isamaa, mu isamaa!

Svensk tolkning:

Mitt eget hemland är mig kärt,

mitt hjärta hennes är.

Dig sjunger jag av glädje stor,

o Estland, blomma kär!

Den sorg du känner rör min själ,

din glädje får mig att må väl,

mitt fosterland, mitt fosterland!

Mitt eget hemland är mig kärt,

min håg av trohet full.

Jag skulle hundra gånger om

dö blott för hennes skull!

Om främlingar förtalar dig,

bor du i hjärtat än hos mig,

mitt fosterland, mitt fosterland!

Mitt eget hemland är mig kärt,

där vill jag vila ut,

och i din famn jag möta skall,

o Estland, livets slut!

Mig fåglar sjunga skall till ro,

och från mitt stoft skall blommor gro,

mitt fosterland, mitt fosterland!

Det är den texten som sovjeterna måste ha trott handlade om Sovjet eftersom de tillät den på festivalen. Det var den texten, som Harry Schein tolkade som nationalsocialism, nazism och som skulle förbjudas. Men det är också den texten som gav alla ester frid i sinnet och en känsla av, att en dag är vi fria. Det är fortfarande avslutningssången under Sångfestivalen i Tallinn.

Just nu pågår en annan sångfestival på Dagö/Hiiumaa.

"Hiiumaa Folk Festival är i alla bemärkelser en fest född av kärlek," förklarade Evelin Ilves när hon öppnade festivalen i torsdag. En långhelg med sång och musik.

Det är en alkoholfri festival!

I Estland spelas också säckpipa, både av estlandssvenskar och ester. Det är ett traditionellt folkmusikinstrument.

 

 

Det är oklart när säckpipan blev vanlig i Estland. Det kan ha kommit med tyskarna, men en analys av säckpipemusik i västra och norra Estland visar också på ett starkt svenskt inflytande.

Instrumentet var känt i hela Estland. Säckpipetraditionen bevarades längst i västra och norra Estland, där folkmusiken behöll sin ålderdomliga prägel under en längre tid. Senare när fiolen tog över folkmusiken byttes säckpiporna ut.

Vi hade besök av gästande Saaremaabor i Sverige för en del år sedan, och de hade en säckpipa med sig också.
 
Och så en folkdräkt: (jag vet att det inte är lätt att gissa.)
 

 

juli 19, 2014 I går talades de mest om flygplanskatastrofen i nyhetsprogrammen.

I går talades de mest om flygplanskatastrofen i nyhetsprogrammen.

Förre ÖB Ants Laaneots sa att raketvapen o -besättning har levererats av Ryssland. Det är minst fyra misilbesättningar som kommit. Vapnen är så avancerade att det krävs utbildning för att hantera dem. Han tror dock inte att de som sköt visste vad de sköt på, och därför skrev de på internet att det var ett ukrainskt plan de skjutit ner.

Både de ukrainska och de ryska myndigheterna visste att det var ett persontransportplan, men det visste inte separatisterna.

Estlands diplomat i Kiev intervjuades i nyhetsprogrammet och han sa att det nu är så mycket propaganda som florerar. Han kan inte veta säkert vad som händer, han som de flesta andra kan bara gissa. Ukraina var tills allt detta hände ett mycket fredligt land. Men det kommer fortsätta tills något dramatiskt sker som innebär en avgörande förändring.

President Ilves betonade att president Putin måste sluta stötta banditer.     

 Marko Mihkelson.

Marko Mihkelson, ledamot av utrikesutskottet menade att både Sovjet och Ryssland saknar förnuft. Utan Ryssland hade tusentals människor fortfarande varit i livet i Ukraina och infrastrukturen hade varit intakt.

-----

På torsdagen antog Europaparlamentet med 497 röster för och 121 emot, en resolution om situationen i Ukraina.

       

 Yana Toom och Tatiana Ždanoka.
 

 

Röstade emot gjorde bl.a., medlemen i Keskerakond, Yana Toom och Lettlands rystalande representant, Tatiana Ždanoka.

"Om vi vill stoppa blodsutgjutelsen och uppnå en fredlig lösning på konflikten, bör vi försöka förstå båda sidor. Tyvärr är texten i resolutionen obalanserad och kan ge intryck av att EU har lagt sina röster på bara den ena parten i den väpnade konflikten, där alla deltagare har förtjänat kritik. Flera dokument med allvarliga anklagelser är inte tillräckliga bevis. Det är därför jag inte anser det möjligt att stödja detta förslag, "förklarade Toom.

Hon säger vidare att väst bara bygger sina åsikter på den ena sidan i konflikten, Ukraina, som också är en part i den.  Båda parter har brutit mot vapenvilan. Hon säger också att omröstningen skedde innan det malaysiska planet skjutits ned.

Men visst uttrycker hon sig på ett annat sätt en den estniska allmänheten som hon ska representera.


Det är stora, viktiga händelser som sker just nu i Ukraina. Det är fullständigt klart, att det finns länder med helt annan kultur än den vi har i väst. Människor är mycket, mycket olika i vår värld, och det ska inte innebära att vi respekterar deras sätt att resonera och avstår från att se skillnader som faktiskt kan innebära fara för oss i framtiden. Som jag sagt tidigare: Vi får inte vara naiva, och se oss som “de goda”. Vi är människor som genom historiens olika skeden har erfarenheter som vi anser grundläggande. Det är t.ex. inte OK att ta sig in i ett främmande land för att sedan försöka ta över det med sina egna värderingar. Männskor som bor i ett land sedan århundraden äger rätt till sina värderingar så länge de inte utgör en fara för mänskligheten.
 
Men, sanningen att säga ska vi grilla nu och njuta av sommarvärmen. Vi kommer inte till Tallinn för Havsdagarna och inte till sångfesterna i Riga eller Tallinn heller. Men vi njuter och lyssnar på Marko Matveres sånger i stället.
 
 

Juli 18, 2014 Då kom den obehagliga överraskningen. Hans politiska åsikter blev kända.

En mycket besvärlig fråga just nu är om skådespelaren och musikern Steven Seagal ska få komma till Estland. Han engagerades för att medverka i Augusti-blues i Haapsalu tillsammans med sitt blues-band.

Huvudarrangören av festivalen och festivalens programchef, Indrek Ditmanni och Raul Ukareda vädjar till den estniska nationen:

Under senare år har Augusti-Blues-Festival gjort försök att engagera fler kända världsartister till Haapsalu och naturligtvis helst från bluesens födelseland, USA.

Tja, det här var för 2 år sedan.

Steven Seagal är en intressant personlighet, som har varit musiker i nästan 50 år, men som nu även blivit känd som skådespelare. När det blev klart tidigare i år att den här sommaren kommer hans band göra en Europaturné, skickade konsertbyrån en fråga till honom om han ville uppträda i Haapsalu med sitt band. I måndags, koom man överens och i tisdags morse kunde de illkännage bandets deltagande i Augusti-blues.

Då kom den obehagliga överraskningen. Hans politiska åsikter blev kända.

Steven Seagals Blues Band har under sin Europaturné haft konserter i Litauen, Tjeckien, Ungern och Slovakien, och det har varit konserter helt utan politiskt budskap. Arreangörerna sa först att "Nu måste det estniska samhället se Steven Seagal som skådespelare och musiker. Augusti- Blues-Festival är ett musikevenemang långt från politik, som alltid har varit omgiven av en positiv aura. Vi har en särskilt varm och vänlig atmosfär, som musikerna ger oss och staden Haapsalu." och tillägger senare: "Vi vill inte störa årets festival och har beslutat att tacka nej till Steven Seagal."

Vad har han då för politiska åsikter?

Vi kunde höra honom hylla Vladimir Putin som en mycket klok man, som gör de rätta sakerna, på TV i går. Han har uttalat sig positiv till det som proryska aktivister med hjälp av Putin gör i Ukraina just nu. Självklart är det svårt för esterna, särskilt i den här orostiden stå och jubla över hans musik med de orden i bakhuvudet.

I Wall Street Journal läser jag:

Action Star Steven Seagal Stokes Political Fires in Estonia.

 

 

Steven Seagal, in black, during a meeting with Vladimir Putin at a martial arts event last year.

/../

Mr. Seagal, also a musician currently touring in Europe with his blues band, is set to headline the Augustibluus festival in the small Estonian town of Haapsalu in early August. Organizers have tried to convince him to front the festival for years but now they are being bombarded with criticism for making him their main star.

Locals have called on people to boycott the event, accusing the organizers of being out of touch with political realities. Even Estonia’s foreign minister, Urmas Paet, has lashed out at the event managers for being “too one-tracked” when claiming that Mr. Seagal is merely a musician and thereby failing to take into consideration his support for Mr. Putin’s annexation of Crimea. Mr. Paet told local media that the movie star has actively supported political actions that are ”not acceptable for the bigger part of the world that respects democracy and rule of law.”

Russian media in March quoted Mr. Seagal as describing Mr. Putin’s actions in Ukraine as ”very reasonable,” comments that were carried around the world. Mr. Seagal has since joined the president to help promote physical fitness in Russia and was recently proposed by a Russian government official as a potential front man for a Soviet-era weapons factory.

Some 20 years after becoming independent from the Soviet Union, Estonia’s relations with Russia remain fragile with concerns reflecting ethnic tensions that run through the Baltic region, which includes Lithuania and Latvia.

Since making Mr. Seagal the festival’s top act, Augustibluus organizer Indrek Ditmann said he has received letters calling him a “betrayer of the state” and a “bloody henchman of Kremlin.”

Mr. Ditmann told The Wall Street Journal that he was completely taken aback by the reactions, since Mr. Seagal’s participation has nothing to do with his political views. ”We have had many artists performing in Estonia whose political or other views we know nothing about,” he was quoted as saying. ”Mr. Seagal is not part of weaving some sort of political messages. This is not why he is in Europe.”

Mr. Seagal’s camp could not be reached for comment.

Även om Estland är ett litet land, så har det samma rättigheter som ett stort rike. Vilket land skulle ta emot musiker som öppet uttalar sig för deras fiende? Även om han reser som musiker måste även han förstå att det han säger är emot Estlands säkerhet. Han skulle naturligtvis anse att Ryssland även har rätt att åter ockupera Estland! Farliga åsikter finns överallt. Ja, men uttalade åsikter har vi alla rätt att reagera mot. Jag vet inte hur mycket mr Seagal vet om vad som hände i Sovjetunionen under alla år. Vet han verkligen vad Sovjet är skyldig till, och dessutom: hör han inte hur Putin säger en sak en dag och motsäger sig nästa dag? Hur kan Seagul ha sina åsikter? Förresten, vad vet egentligen Seagul om vem Putin egentligen är och vad han gjort?

Vad skriver de estniska tidningarna om nedskjurtningen av malaysiaplanet i Ukraina?

Att det är Ukraina som är skyldig beror ju på, enligt Putin, att det hände i Ukraina. (DN i dag.)

Postimees:

Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) har idag släppt en ny inspelning med separatisterna angående deras Buk-M luftvärnskomplex.  Den är gjord samma dag, i östra Ukraina, då det malaysiska flygplanet sköts ner.

Valente, SBU, sade att chefen för SBU Nalõvaitšenko inspelning är tillräckligt bevis för att Malaysia Airlines med 298 personer sköts ner av separatister som hade ett vapensystem från Ryssland.

Enligt uppgift intervjuades de två separatistledarna på bandet och avslöjade då under samtalet att Buk-M missilkomplexet, med en besättning från Ryssland var i Suhhodilskiregionen i östra Ukraina i går.

Hittills har ingen oberoende källa bekräftat äktheten av inspelningen.

Tidigare har det ukrainska inrikesministeriet talesman, Anton Heraštšenko, rapporterat att planet sköts ned av ett missilsystem under gårdagsnatten från Ryssland...
Vad
 
Vad har inte Ryssland betytt för osäkerheten i världen? Redan tusentals döda, miljardkostnader för Nato, Sverige och Finland. Är det inte dags att skicka en första räkning till Putin?

-----

Men annars handlar det mest om folkdanser, folksånger, sommar, bad och lek i Estland nu. Det är varmt. Några mörka moln kommer närmare och kanske blir det ett behövligt regnväder. Det är inte som vi annars är vana vid, men vattnet sjunker så snabbt i kalkjorden, att allt regnande tidigare i sommar bara är ett minne blott. Vi ser på träden att bladen har börjat gulna! Redan. Mera regn! Mera regn!

Nu ska vi börja med frågesport!
1. Varifrån kommer denna folkdräkt:
 
 Nästa fråga kommer i morgon, och svaren kommer en vecka efter frågan ställts.

Juli 17, 2014 Estlands nye, unge statsminister Taavi Rõivas är en klok man

Estlands nye, unge statsminister Taavi Rõivas är en klok man. Han driver det, som jag anser vara så viktigt. Han menar nu att minst en av de högre representanterna i Europeiska rådet ska komma från de nyare medlemsstaterna.

 Statsministern i intervju.

"Estland stödjer erfarna och duktiga kandidater som har en tydlig förståelse för den förändrade säkerhetssituationen i Europa," säger han.

Statsministern menar att det ska vara en representant som förstår våra intressen i regionen, skriver Postimees.

Det är en viktig synpunkt eftersom de stater som på olika vis var beroende av den ryska mentaliteten har lättare att tolka vad Kreml tänker. Alldeles för lång tid tog det för västländerna att inse Putins nästa drag för att nå sitt mål. Redan när det utbröt ett regelrätt krig i Georgien borde man ha insett att det fanns en stor risk för att Ryssland skulle komma att agera kraftigare. Naturligtvis betydde orden “den största geopolitiska katastrofen under förra århundradet var Sovjets fall” att Putin skulle känna sig kallad bli mannen att återskapa det förlorade landet. Han har ju hela tiden arbetat för att inga nya stater i det forna Sovjetimperiet eller dess närhet skulle bli medlemmar i Nato eller EU.

Apropå krisen i Ukraina sa Rõivas:

 "Vid dagens sammanträde kommer att diskuteras ytterligare åtgärder för att stoppa Rysslands stöd till separatister i Ukraina. Dessutom är det tänkt att förhindra investeringar i det annekterade Krim och  förstärka sanktioner mot dem som stödjer eller gynnas av annekteringen.”

En som nämns som hög representant i EU är Italiens utrikesminister Federica Mogherini. Estlands statsminister Taavi Rõivas anser att det är ett dåligt val eftersom hon anses stå Putin för nära.

Postimees skriver i dag:

 Putin i samtal med Italiens utrikesminister.

Flera media i Italien är kritiska mot att utrikesministern står Putin nära.

Italien är förvisso inte det enda landet i Europa som är rädd att försämra handelsutbytet med Ryssland, säger den italienska tankesmedjan Istituto Affari Internazionalis representant Giampiero Gramagliat.

Il Messaggero säger apropå att Mogherini nyligen reste till Ryssland, för att bistå i lösningen av krisen i Ukraina, att relationen med Ryssland är av strategisk betydelse för Europa.

Il Fatto Quotidiano menar att Rom-Moskva-axeln aldrig ska överges. "Amerikanerna vet att även om det italienska hjärtat alltid finns i Washington, finns det också en väska i Moskva."

Ja, naturligtvis är det bra om någon är vän med Putin och kan prata med honom, men risken är att utrikesministern inte tyder Putin rätt, utan mer välvilligt. Då har väst snart förlorat sin möjlighet att hjälpa och stödja de forna öststaterna i sin kamp för sina fria stater.
 

Separatisterna har använt ryska vapen och ryska soldater för att nå sitt mål på Krim. Det vet vi säkert, eftersom Putin efteråt tackade dem just i egenskap av ryska soldater. Och då hade han fram till den stunden förnekat att de var ryssar!!

Han har skickat vapen och soldater även till östra Ukraina. -Vem har sådana vapen liggande i sin trädgård? -Han har stöttat dem i ockupationer av hus och polisstationer. Han har tyst sett dem ta livet av många ukrainare, men ännu har han inte kommit till det ögonblicket när han kan tacka dem, de ryska soldaterna. Men! När en raket kom in på ryskt område (vem som skjutit av den vet vi inte) då ser han som sin rätt att agera starkt på “kränkningen”. Man kan inte tala med en sådan person och lita på hans ord. Han använder samma sätt att agera som de ryska kommunisterna gjorde när de tvingade fram nya val i det ockuperade Estland 1940. De skulle absolut inte tvinga in människor i kolchoser. Och om någon återvändande est från Ryssland sa något om hur livet verkligen var i kolchoserna skulle han bli straffad. Det var helt enkelt livsfarligt. Det var det goda kommunistiska livet i Sovjetunionen som skulle lanseras i Estland när “valet” var över. Vi får inte glömma det.




Juli 16, 2014 Nu finns det åtta amerikanska stridsflygplan F-16 i Ämari.

       

 

Ytterligare Natoplan har kommit till landet. Den 7 juli kom två nya amerikanska stridsflygplan F-16 i Ämari. De nya är från Air Force National Guard, i delstaten Minnesota. De stannar i Estland till den 19 juni.

Dessutom har redan kommit, eller ska komma, en mängd olika transportplan och tankflyg. I slutet av veckan kommer också det amerikanska planet Boeing P-8, vars radar ser såväl under som över havsytan.

-----

Mycket viktig nyhet:

De vanligaste namnen för nyfödda i Estland i juni:

Pojkar: Robert, Oscar, Artyom, Rasmussen, Robin, Sebastian, Maksim, Mark, Oliver, Kristjan och Martin. (Ja, Rasmussen i förnamn!)

Flickor: Sofia, Liisa, Darya, Lisandra, Mia, Greta, Maria, Marie, Alexandra, Anastasia, Eliise, Emma, Lenna, Marlene, Melissa.

-----

Jag skrev ju ett mail till Richard Swartz med anledning av en artikel där han menar att han skrev:

Den historiska fascismen besegrades under det andra världskriget. Men segern var inte total, i Europa överlevde den i Spanien och Portugal, två stater som stått utanför kriget. Först sent skulle den där dö sotdöden. Men som tradition har den levt vidare, särskilt i de östeuropeiska stater som på det ena eller andra sättet samarbetade med eller var Hitlers vapenbröder: som i Ungern, Kroatien, Bulgarien, Slovakien, Baltikum eller Ukraina.

Det är ju så det går till. Man säger Baltikum och kontrollerar inte om det gäller alla tre staterna.

Jag fick ett svar där han medger misstaget, men jag vill naturligtvis att det ska bli en officiell rättelse. Ordentlig och tydlig. Vi får se om det händer…

-----

       

 

Ett nytt problem har dykt upp i Tallinn. I Aktuaalne Kaamer i går berättades att det luktar illa från havet i Tallinn. Man menar att det är när regnvattnet kommer ut i havet och har runnit genom illaluktande rör, det är då lukten uppstår. Riktigt störande är det om man ska festa på Sångfestivalplatsen som ligger nära stranden i Kadriorg. Då blir det riktigt besvärande.

Förslaget är att förlänga rören, så att lukten inte kommer till stranden.

I dag presenterade miljöminister Keit Pentus forskningsresultat angående lukten.

Dålig lukt orsakas av algväxter i havet, som kommer till stranden; de bryts ner och skapar då dålig lukt. Närmare bestämt är det i området vid statyn Russalka.

Jaha, men det är ju samma problem vi har i skärgården i Stockholm. I år var algblomningen tidig där.

Det bästa för att bekämpa lukten skulle vara att pumpa ut algerna längre ut i havet. "Så de slutar förorena stranden och därmed försämrar villkoren för framväxten av algerna.”

Ett annat alternativ skulle vara att samla in algerna eller någon form av mekanisk rengöring av stranden, men det blir bara en kortsiktig lösning. Alla andra åtgärder, som ytterligare rening av dagvattnet i avloppssystemet t.ex. skulle bli så dyrt. Likaså att förändra kustlinjen.

Naturligvis är det ett jätteproblem om det finns en hemsk doft över huvudstaden. Jag minns 1978, då luktade det också något, jag vet inte vad, men jag fick tvätta alla våra kläder när vi kom hem igen.




Juli 14, 2014 Talsinki?

Har Tallinn och Helsingfors år 2025 utvecklats till Talsinki? frågas det i den finska tidningen Helsingin Sanamat, som Postimees citerar.

Kommer det bli så att då är de två städerna i realiteten tvillingstäder där tiotusentals människor bor halva tiden i den ena staden och sedan i den andra?

      
 Tvillingstaden Talsinki.

Helsingfors och Tallinn kommer att bära det gemensamma namnet Talsinki.

Ett barnsjukhus i Helsingfors - ett planerat nytt barnsjukhus som under ett år ska kunna behandla cirka 30 barn från Estland vid en mycket ovanlig sjukdom. Barn från Estland ska kunna  genomgå särskild hjärtkirurgi och organtransplantationer i Helsingfors.

Hittills har det varit finnar som arbetat för att gemensamt skapa ett barnsjukhus. Helsingfors Barnsjukhusstiftelse önskar att fler ester ska utnyttja det. Estland kommer därför att köpa tjänster från Helsingfors barnsjukhus.

Barnsjukhusstiftelsen har undersökt möjligheterna till samarbete både i Tartu och Tallinn. Ett stort offentligt sjukhus bör vara i drift år 2017.

Talsingi turistreklam - tvillingstädernas turism-och fastighetsbolag kan marknadsföra sig i gemensamma reklamkampanjer både i Kina, Brasilien och Indien. Även i Ryssland, eftersom ryssarna alltid varit välkomna i båda städerna.

I våras deltog såväl Tallinn, Helsingfors och flera andra finska städer i den franska investeringskonferensen i Cannes och diskuterade framför allt ryska investeringar i området.

Hamnarna i Tallinn och Helsingfors deltar i nästa års kryssningmässa i Miami.

Ett gemensamt resekort i tvillingstäderna skulle kunna vara intressant  i framtiden. Ett kort som även skulle gälla spårvägen i Tallinn och tunnelbanan i Helsingfors. Det skulle också gälla för resor till Tallinn Zoo, Rocca al Mare och resor tiil andra städers sevärdheter.

Två byggnader i Rocca al Mare.

Tallinn väckte den tanken i Helsingfors som tvekade, det blir svårt att genomföra.

Parkeringsavgifter ska kunna betalas via mobilen, oavsett mobilpaket.

Projektet är i sin linda.

Digitala signaturer - ska kunna användas vi överenskommelse mellan parterna från båda länderna, vilket innebär att alla inte alltid måste vara fysiskt närvarande.  Numera är det ju ganska vanligt med digitalt undertecknande. När det gäller recept t.ex. ska ester kunna ta ut sina mediciner i Finland och tvärtom. Läkarna ska kunna ha en gemensam katalog med sjuknoteringar för sina patienter.

Saken undersöks nu, och det krävs ändringar i lagen i båda länderna för att detta ska kunna lanseras. I Estland hoppas man kunna lansera gränsöverskridande recept redan i år.

Järnvägstunnel -skulle bidra till att minska restiden mellan Helsingfors och Tallinn till 45 minuter. Rail Baltica kommer lanseras år 2022. En höghastighetståglinje mellan Tallinn och Berlin förbereds. Det bör vara möjligt att förlänga linjen till Helsingfors från Tallinn. Det skulle öka möjligheten att forsla gods via tåg istället för på vägarna. I år bör det undersökas om det är möjligt att bygga en järnvägstunnel i Nyland vid Helsingfors och i Viimsi utanför Tallinn.

De baltiska länderna har inte kunnat få fram ett konstruktivt samarbete mellan sina olika företag på detta område.

Information om företags skulder - dvs om de olika företagens ev. ekonomiska problem, måste ske automatiskt. Operatören måste betala ev. skulder först i Finland, om den ska fungera som företagare i Estland och tvärtom. Betalning måste ske till det egna landets skattemyndighet.

Man ska också ge information om trafikförseelser till varandra, och sådant som tilldöms någon i landet.

Idag har man börjat lansera ett projekt mellan den estniska och finska Skatteförvaltningen, och Trafikverken som ett pilotprojekt.


Det här är oerhört fascinerande. Tala om samarbete mellan länder! Och dessutom är det verkligen en utbyggnad av EU-samarbetet. Det här skulle kunna vara en förebild för fler stater i Europa. Men naturligtvis är det många som då blir oroade över att förlora makten i sitt eget land. Ett positivt samarbete bör alltid vara lönande. Självklart ökar turistströmmen om man kan resa mella länderna på detta förenklade sätt. Kommer det märkas i Sverige, att vi inte är med? Vi får se.

juli 13, 2014 VÄNSTERNS GODA, FINA HAT/Ivar Arpi

Vi satt och talade om IQ och EQ. Det är en stor fördel om människor på viktiga poster har både hög IQ och EQ. -Att ha hög EQ betyder att man förstår andras (och sina egna) känslor.- Men är det så? Naturligtvis inte. Det är nog snarare tvärtom. Några som måste ha saknat EQ totalt, det är väl 1900-talets diktatorer. Att kunna besluta om andra människors död på det sättet som både Stalin och Hitler gjorde kräver att man inte förstår vad man sätter igång. Att värdera olika människors rätt att leva och sedan se till att de, som man inte ser något värde i, dödas så effektivt som möjligt, utan att man får några skuldkänslor eller vad man ska kalla det när det rör sig om så oerhört många människors liv.

Tänk om vi kunde få försäkran om att minst några stycken i varje regering har en hög EQ. Men sanningen är nog den, att om man har hög EQ, då vill man inte tävla med de känslokalla klättrarna som avancerar mot höga poster. Vi människor är så olika. Vi behöver vara olika. Alla behövs. Men om vi ändå kunde trolla, och få med kloka, medkännande människor på beslutandenivå, då skulle världen se annorlunda ut.

-----

I Tallinn har de gjort ordning en stor-bild-TV på Frihetsplatsen där de visar de viktiga fotbollsmatcherna i VM. I går var det över ett halvt tusen åskådare som såg bronsmatchen. I morgon visas finalen. Undrar hur många som kommer dit då?

-----

I dag är det sista dagen för Medeltidsdagarna i Tallinn. Det ska tydligen bli ett fantastiskt program i kväll- för alla åldrar! Centrum för festligheterna är Riddarhustorget.

 
-----

I dag bekräftade Ivar Arpi det vi har kunnat konstatera under många år. Der är i SvD jag läser: Han menar att det är alldeles för många vänsterjournalister i Sverige, och att de alltid har ett försvar när vänsterextremisterna går till angrepp och t.o.m. mordhotar: De vill ju bara gott.

Han skriver:

VÄNSTERNS GODA, FINA HAT

Politiker som hotas och misshandlas. Journalister som trakasseras och avstår från att skriva om ämnen som kan provocera. Den autonoma vänstern i Sverige är ett hot mot demokratin, men ändå försvaras den av många i offentligheten.

”Din äckliga borgarhora, den dagen vi ses bör du frukta för ditt liv.” ”Det vi ska göra mot dig är bara självförsvar, äckel.” ”Hur har du mage att klaga på våldet från oss, när samhället vi lever i slår tillbaka mot oss, tack vare kapitalister som dig.” ”Du ska dö en plågsam död.”

Det ovanstående är bara ett axplock av alla de hot som 21-åriga Svea Hasanbegovic fått utstå på nätet. Han skriver om många andra som hotats på liknande sätt också.

Antingen förstår de extremisterna vad de utsätter människor för och njuter av det eller också bara trakasserar det för nöjet att göra det utan att förstå att de är ett hot mot demokratin.

För att återgå till min första punkt i dag: Jag undrar om de har någon EQ. Jag förstår inte hur man kan anse att det finns ett hat som är bättre än något annat.

Det största hotet mot demokratin i Sverige kommer från autonoma vänsteraktivister, menar åtminstone Säpo. ”De har större förmåga än vit makt-anhängarna att använda våldsamma metoder”, enligt Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström.

Nu gäller det om socialdemokraten Mona Sahlin, som fått regeringens uppdrag att undersöga extremism i Sverige, om hon förstår att det även gäller vänstern. Hon nämnde inde den extrema vänstern en enda gång i Rapportintervjun härom kvällen. Hon talade bara om högerextremisterna. Förresten. Nationalsocialister - nazister är de inte vänster?

Juli 12, 2014

I dag blir det inget skrivet. Det är en mellandag med nästan höstkänsla. Plötsligt fryser man när det inte är stekhett längre. Men värmen ska komma tillbaka. Jag längtar!

Juli 11, 2014 Pengar, pengar och pengar.

I Sovjet var korruptionen fruktansvärd. I det landet där man fokuserade på den lilla människan, där alla skulle ha råd att gå till doktorn, och kunna utnyttja alla andra tjänster som är viktiga för en människa, där var de tvungna att betala stora pengar som mutor för att bli behandlade eller få annan service. I Ryssland fortsätter korruptionen har vi läst. Det var de där pojkarna t.ex. som ska bli poliser för att poliserna är så rika!
 
När Sovjet föll, då måste hela systemet förändras i flera av de nya staterna. I Estland t.ex. tog man mycket tidigt itu med korruptionsproblemen. En orsak var att önskade få medlemskap i EU. Då avsattes många tjänstemän som var alltför inskolade i korruptionen, och bland dem stod domarna i en klass för sig. Så gott som alla domare avsattes och nya utnämndes. Tyvärr hade de nya inte hunnit få tillrävcklig utbildning, så visasa problem fanns kvar. Men det som jag ser som mest speciellt var att man började mycket tidigt med att använda internet för statliga och kommunala uppgifter. Om man la över alla inbetalningar på nätet. då försvårade man möjligheten att sticka åt tjänstemän pengar i handen. Man skulle också göra beställningar på nätet. Detta läste jag i en uppstats vid Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds Universitet från i år. Skriven av Lovisa Petersson.
http://www.lunduniversity.lu.se/o.o.i.s?id=24965&postid=4229187
Naturligtvis försvann inte all korruption på en gång, men det konstateras att Estland ligger i framkant i Europa. 
 
Jag minns t.ex. när vi anmodades att betala pengar till en läkare i början av 2000-talet. Vi försöker alltid förklara för dem som tipsar oss om sådant, att vi gör inte det. "Det är en gammal ovana som måste försvinna", säger vi, men det är inte alltid lätt för "gamla hundar" att förstå. De gör det av omtanke om den andre, de är så inlärda i att alla tjänstemän är underbetalda. 
Tänk om någon bara kunde göra en studie i hur alla tidigare lågavlönade, de som skulle få ett nytt liv med kommunismen, fått sina liv förändrade under Sovjetåren. Vad blev det av kommunismen i verkligheten. Då säger dagens kommunister "Det där var inte kommunism!" Men det var det visst. Det var Marx lära som låg till grund för alla förändringar, för alla mord, för alla konfiskationer. Livet blev som det blev därför att människorna utvecklades med kommunismen. Det alla inte visste, det var att det krävs kunskap och utbildning för att leda ett land. Det krävs det också för att ge alla människor chansen till ett bättre liv. Bara genom att förstå hur en människa fungerar i olika situationer kan vi förbättra livet i världen. Vi måste skapa lagar och regler som gör att nya -ismer inte kommer till makten bara för att några speciella människor vill ha den (makten). Vi måste vara så lyhörda att vi kan skilja sanning från propaganda!
-----
Nu har man publicerat politikernas årslöner i Tallinn. Det visar sig att borgmästare Edgar Savisaar tjänar mindre än vice borgmästaren.
 
Merike Martinson, vice borgmästare, hade högsta inkomsten med 62.003 €. 
 
 
Vice borgmästare Taavi Aas, har en årsinkomst på 61.013 €. 
Vice borgmästare Hazel Arvo tjänade 44.425 € och hans kollegor Eha Nätverks 42 913 €.
 
 
Edgar Savisaar tjänade bara 39.981 €.
 
 
Vice borgmästarna Kalle Klandorf, 33 690 € ja
 
 
Mihhail Kõlvart, 33 447 € har alltså lägre inkomst än borgmästaren. 
Jag undrar om det är helt sant. Kan verkligen Edgar Savisaar acceptera att tjäna mindre än sina underställda? Jag undrar... Visserligen får han flotta tjänstebilar och antagligen annat också men ändå.
 

Juli 10, 2014 Motocrosstjärnan Indrek Mägi.

30 maj avgjordes motocrosstävlingen Pärnus kung. Vinnare blev Indrek Mägi!

Indrek ledde under hela första loppet och vann sammanlagt. Han är en stjärna!

Indrek föddes 1991. Vi träffades första gången 1994, då han just börjat köra motorcykel. Hans pappa Koit var läromästare, eftersom han själv tävlade på en motorcykel med sidovagn; där han var i sidovagnen. Han och medtävlaren var mycket framgångsrika, och 1994 började alltså hans arbete för Indreks framtid.

Numera är Indrek också kommunalpoitiker i Väike Maarja för Reformpartiet.

Vår unge släkting Indrek Mägi syns alltså stor på motocrossbanan. Han är också stor i Sverige.

 
Han deltar i SM-tävlingarna i motocross 2014, och har haft framgångar. Hittills är tre deltävlingar avgjorda:
Hans klass heter: SM MX1 (250cc 2-takt, 450cc 4-takt).

Årets första deltävling av de Svenska Mästerskapen i Motocross har nu avgjorts och detta skedde hos Landskrona MK som bjöd på ett strålande solsken och med en publiksiffra över 3000 under söndagens finaler.

I MX1-klassen så kom det över 60 förare till start och de fick delas upp i två grupper under lördagens tidskval innan vi kunde sammanställa startlistan inför söndagens final. I den första gruppen kunde förhandsfavoriten Filip Bengtsson från Tomelilla MK dundra till med helgens snabbaste tid och tog därmed första platsen i tidskvalet med över 3 ½ sekund snabbare tid än Tom Söderström från Nyköpings MS på en andraplats och Rickard Sandberg från SMK Eksjö MC på en tredjeplats. I den andra gruppen blev det alltmer jämnare bland tiderna men där kunde Remi Nyegaard från Norge sätta den snabbaste varvtiden före Kim Lindström från Järva MK och Per Nyberg från Bollnäs MK.

Men på söndagen var det ingen som hade kapaciteten till att stoppa Filip Bengtsson. I det första heatet kopplade han greppet direkt med att ta starten och sedan segla iväg mot en seger med nästan 40 sekunder ner till Indrek Mägi från Estland på en andraplats som var tätt följd av Kim Lindström i mål. Lite längre bakom följde Rickard Sandberg in på en fjärdeplats före Tom Söderström, Tom Johnsson från Kinds MK och Remi Nyegaard.

I det andra heatet tog Rickard Sandberg starten tätt följd av Kim Lindström och Filip Bengtsson. Men det blev samma visa denna gång för redan efter första varvet hade vi återigen Filip Bengtsson i ledningen som sedan seglade iväg mot en ny överlägsen seger. Filips bästa varvtid under heatet var fyra sekunder snabbare än närmaste konkurrent, vilket bevisar att Filip verkligen var i en helt klass för sig själv denna dag.

Men där bakom kunde vi följa en spännande fight om pallplatserna men det blev tillslut Tom Johnsson som kunde knipa andraplatsen före Rickard Sandberg, Kim Lindström och Tom Söderström.

Efter den första deltävlingen kopplade Filip Bengtsson ett stadigt grepp om mästerskapet direkt och leder nu med maximala 50 poäng före tvåan Rickard Sandberg och trean Kim Lindström på samma 38 poäng och däreftrer hade vi Tom Johnsson på en fjärde med 37 poäng och Indrek Mägi på en femteplats med 32 poäng.

Resultat:

Heat 1: 1) Filip Bengtsson, Tomelilla MK 2) Indräk Mägi, Estland, 3) Kim Lindström, Nyköpings MS, 4) Rickard Sandberg, SMK Eksjö MC & US, 5) Tom Söderström, Nyköpings MS

Heat 2: 1) Filip Bengtsson, 2) Tom Johnsson, BMK Uddevalla, 3) Rickard Sandberg, 4) Kim Lindström, 5) Tom Söderström

Sammanställning: (efter 1 av 6 deltävl.)

1) Filip Bengtsson 50p 2) Rickard Sandberg 38p, 3) Kim Lindström 38p, 4) Tom Johnsson 37p, 5) Indrek Mägi 32p

 

Andra deltävlingen:

Första heatet drar iväg och inledningsvis har vi med Indrek Mägi från Estland, Niclas Gustavsson från Carlsborgs MK och Filip Bengtsson från Tomelilla MK med i toppen. Det var återigen ingen som kunde sätta stopp för Filip som drog ifrån de övriga mot en ny solklar seger. Inrek Mägi låg i ingenmansland på sin andraplats som han lugnt och säkert kunde hålla in i mål före Rickard Sandberg från SMK Eksjö.  

Så med sina två nya fullträffar fick Filip Bengtsson ännu en gång kliva upp överst på prispallen som segrare i Tibro, före Indrek Mägi på en andra och Kim Lindström på en tredjeplats. I den totala sammanställningen leder nu Filip med maximala 100 poäng (efter fyra heatsegrar) med 24 poängs försprång till andra placerade Kim Lindström. Toppduon följs av Indrek Mägi, Rickard Sandberg och Tom Johnsson.

Resultat:

Heat 1: 1) Filip Bengtsson, Tomelilla MK 2) Indrek Mägi, Estland 3) Rickard Sandberg, SMK Eksjö MC & US, 4) Tom Johnsson, Kinds MK 5) Kim Lindström, Järva MK

Heat 2: 1) Filip Bengtsson, 2) Kim Lindström 3) Indrek Mägi 4) Tom Söderström, Nyköping MS 5) Marcus Norlén, Arlanda MC

Sammanställning: (efter 2 av 6 deltävlingar)

1) Filip Bengtsson 100p 2) Kim Linström 76p, 3) Indrek Mägi 74p, 4) Rickard Sandberg 71p 5) Tom Johnsson 69p

Deltävling 3

Här nämns inte Indrek alls, men han måste ju ha åkt eftersom han fått poäng.

Ett stort Grattis till Filip Bengtsson som nu vunnit sex raka heatsegrar av sex möjliga. Filip har bara inte vunnit alla heat denna säsong, han har även hållit i ledningen i alla de 90 varv som körts sammanlagt och aldrig låtit någon annan hålla i taktpinnen efter det första varvet.

Detta betyder samtidigt att Filip nu leder mästerskapet stort och det med maximala 150 poäng inkörda. Närmaste konkurrent har vi Tom Johnsson med 113 poäng och Rickard Sandberg på en tredjeplats med 107 poäng.

Resultat:

Heat 1: 1) Filip Bengtsson, Tomelilla MK 2) Tom Johnsson, Kinds MK 3) Remi Nyegaard, Norge 4) Rickard Sandberg, SMK Eksjö MC & US, 5) Tom Söderström, Nyköping MS

Heat 2: 1) Filip Bengtsson, 2) Tom Johnsson, 3) Remi Nyegaard, 4) Rickard Sandberg 5) Kim Lindström, Järva MK

Sammanställning: (efter 3 av 6 deltävlingar)

1) Filip Bengtsson 150p 2) Tom Johnsson 113p, 3) Rickard Sandberg 107p, 4) Indrek Mägi 103p, 5)Kim Linström 93p

Nästa deltävling genomförs 23-24 augusti, då står Västerås MK (Malmabanan) värd för Motocross-SM.

Jodå. Jag hittade en intervju med honom: Den första dagen gick allt bra. Tyvärr skadade jag armbågen och ryggen i det andra loppet. Trots smärtor lyckade sjag köra in en sjundeplats.” Han tar nu en paus för att kurera sig, och hoppas vara tillbaka om ett par veckor på tävlingsbanan. Nästa start sker troligen antingen i Finland eller i Vilaskis i Lettland.

 Indrek med stolt morfar.

Jag vet ju att han varit skadad förr och varit tvungen att ta längre uppehåll, men efter den här skadan har redan han varit igång och han ska delta den 11 juli i Finland i FIM mästerskapstävlingar. Det är en deltävling i Världsmästerskapen.

 

juli 9, 2014

Det är mycket varmt och lugnt i landet. Många är trötta av värmen och efter festen i helgen. 
Mycket hände där. Ett barn föddes och en man friade till sin flickvän mitt under dansen.
Många politiker och andra har uttalat sig om festivalens stora betydelse för esterna. Den är en sammanhållande länk; alla är så otroligt vänliga. Alla generationer festar tillsammans. Jag tror vi kan vara ganska avundsjuka på esterna som har den festen som vi aldrig har. På midsommar festar vi visserligen, men det är inte alla på en plats, som i Estland. Alla i Estland är antingen deltagare eller publik framför scenen eller TV:n.
 
Den brittiske journalisten skriver att Baltikum är den största säkerhetsrisken just nu. Han menar att är Rysslands mål nu är att bryta säkerheten alla känner med Natomedlemsskapet. Moskva kommer att använda sitt inflytande för att dra nytta av den växande energisektorn och med pengar och propaganda är de beredda att hota och tvinga Baltikum och är beredd att hota och tvinga balterna att använda den ryska oljan. Lucas anser därför att de allierade måste öka närvaron av militär i luften, på marken och i havet. I Polen bör en Nato-bas etableras för att inkludera Sverige och Finland i verksamheten. Samt arbeta för den amerikanska gasens användande i Natoländerna.
Det är intressant. Jag tycker verkligen att det är märkligt att, trots att man såg hur Ryssland använde oljan för att pressa Ukraina dit man ville, så lät flera stora länder Ryssland dra sina oljeledningar till sig. Jag förstår inte hur de kunde vara så blinda.
 
 

juli 8, 2014 Polisen rapporterar att festivalen varit lugn.

Var det inte det jag sa?

      

 Andrus Ansip, f.d Statsminister.

När Europa vågar titta med rena glasögon, då kommer deras blickar riktas mot Andrus Ansip. Han är föreslagen som efterträdare till van Rumpuy i europeiska rådet. Angela Merkel och andra anser att ämbetet måste innehas av någon som inte tillhör vänstersidan, som motvikt till Juncker och Hollande som blir för starka ihop. Men de är tre kandidater, så vi vet inte än om det blir Ansip.

-----

Sista dagen av Sångfestivalen räckte Festivalordföranden Eri Klas över en dirigentpinne till årets konstnärlige ledare dirigenten Hirvo Surva.

 Hirvo Surva.

“Märkliga saker inträffade under denna festival”, sade Klas, 75 år, “Detta är Ernesaks dirigentpinne som han gav mig på sin 70-årsdag. Så tog jag över ordförandeskapet i Festivalstiftelsen från honom”, sade Klas när han överräckte den till Surva, 50 år, som tvekade innan han kunde ta emot den.

Gustav Ernesaks (12 December 1908 i Perila – 24 January 1993 i Tallinn) var en estnisk kompositör och dirigent. Han var den som gav Sångfestivalerna ett ansikte under sovjetåren. Han är också den som komponerat sången “Mu isamaa on minu arm”, sången som sjöngs under de sista sovjetåren, då man fått lov att sjunga den. Sovjeterna/kommunisterna trodde att Mu isamaa/ Mitt fosterland var Sovjet. Ernesaks var en mycket viktig person under den sjungande revolutionen. Hans staty finns nu på sångfestivalplatsen, där han sitter och tittar och lyssnar på körerna och musiken. Och det är absolut tillåtet för barn att klättra på honom.

Nästa festival blir juubelipidu-jubeleumsfest.

Polisen rapporterar att festivalen varit lugn. Ett barn föddes. Annars var det sökande efter försvunna barn som polisen fick ägna sig åt, och förstås hjälpa människor som fått värmeslag.

 Det ser inte så farligt ut, det blev mycket värre än på denna bild från Viljandi.

Det var alltså sol och varmt i Tallinn, men i Viljandi i södra delen av landet var det sådant regnväder att gatorna översvämmades och bilarna stannade. Så olika kan det vara trots att landet är så litet.

Jag har aldrig sett så många människor både dirigenter, sångare och publik med tårarna rinnande utefter kinderna. Det är mycket känsloladdat, och många har egna minnen av sovjetåren och den underbara känslan när Estland blev fritt.

Och så siffror: 153 822 biljetter såldes, 33 025 sångare och 10 082 dansare deltog. Den största festen hittills. kanske den största festen av detta slag i hela världen, det tror i alla fall Eri Klas. 

 

En besökare från Polen säger att han upplever esterna som positivt patriotiska. Det är svårt att klä det i ord, det man upplever sådana dagar, allt kan uppfattas fel av någon som vill Estland illa.

-----

Jag ska bara nämna att jag skickade ett mail till Rikard Swartz efter att jag läst artikeln i DN där han skrev om extremhögern i de östra delarna i Europa, och räknade in Estland. OBS! Det finns inget högerextremt parti i Estland!

-----

 
I Tallinns Gamla Stad kommer festen Medeltidsdagarna vara den 10-13 juli. Det är ett samarbete mellan Folkkonsten och Hantverket. Det är väl en fest att likna med Visbys Medeltidsdagar. Båda städerna är ju Hansastäder och har många minnen kvar från den tiden.

juli 6, 2014. Sista festivaldagen för i år.

Hela dagen i dag och hela dagen i går. Sångfestival På TV.
 
 
I går var det en sång eller ett musikstycke från varje festival vi fick höra. Jag blev trött, gick och la mig med TV:n på så jag skulle kunna höra i alla fall. Det sjöngs och applåderades. Jag njöt. Men så sjöng de sången som Lydia Koidula skrev. Den handlar om Isamaa, fäderneslandet och blev av misstag godkänd av sovjeten trots att den var estnisk på 1980-talet. Den festivalen regnade det, och kommunisterna gick hem och körerna och publiken sjöng den gång på gång hela natten. Det var då. Nu sjöngs den, och publiken applåderade och applåderade och ropade "en gång till!". De sjöng den igen. Publiken applåderade mne då fick det vara nog. Efter det hörde jag att Tönis Mägi sjöng med körer en sång, som han också fick ta om. Det blev liksom mer fart på festen framåt natten. Men jag somnade ifrån.
 
I dag började de med symfoniorkestrar och lite högtidlighet. 
Det ska vara sammalagt 32000 på scen i dag, och en publik på drygt 90000 personer. Ni förstår att det är stort. Jag måste sticka emellan med en tanke:
Har ni någon gång sett en människa som för första gången upplever sig bli sedd och att hans åsikt är av betydelse? 
Jag tror att man kan jämföra det med det som det estniska folket har upplevt två  gånger under det senaste århundradet. Från att ha varit ett folk som inte fick bestämma i sitt eget land som oftast var livegna arbetare På andra folks herrgårdar. Ett folk som inte hade någon riktig historia bakåt i tiden. Och så efter krig och hårt arbete blir de ester. Och börjar söka sina rötter. Tjugo år senare är allt förlorat igen. Men den här gången glöms inget. När de åter blir ester, då har de en grund att bygga på, och kan njuta av sin frihet att göra sådant som gagnar det egna folket. Ingen kräver deras arbetskraft för sådant som inte gagnar dem. De är fria. De är ester. Men de är inga illasmakande extremister trots att de sjunger sånger om sitt land, sitt språk och sin kultur. De är bara så otroligt nöjda med att åter vara ester och får leva i sin egen kultur där de hör hemma. 
 
Det är detta som genomströmmar Sångfestivalen. Glädje, lycka och sammanhållning. 
 
I dag blir det mer moderna toner. Temat är: Vilka är vi? Vart går vi?
Det blåser varma vindar. Och programledaren i TV säger: "Kom hit! Men glöm inte solglasögonen."
 
Först fylls scenen av olika orkestrar och vi njuter av skön musik.
Sedan går de ut och in kommer småbarnskörer; jag missade hur många barn det var, men de sjunger av all kraft och visar glädje; somliga vinkar till oss i sofforna.
Därefter går de ut och in kommer flickkörer. 5600 flickor sjunger. En ensam flicka spelar fiol solo, och jag beundrar henne för att hon kan stå ensam och spela framför över 90 000 människor. Och så alla framför TV-apparaterna. Hon får en varm applåd efteråt.
I pausen intervjuas några estnisktalande ungdomar från Australien, som berättar att den estniskan de kan har de lärt sig av sina föräldrar, och det är många ord i Estland nu, framför allt slang, som de inte kan. Men de pratar i alla fall.
Dirigenten Pärt Uusberg intervjuas också. Han föddes 1986. Hans mamma är dirigent, så han har varit på allla festivaler sedan 1990. Han har alltid älskat det och tyckt att det är jätteskojigt. Det mest märkliga är att 3 av sångerna den här gången här har han skrivit! 
Sedan är det pojkar som kommer in. Först leds de av en setuensembel, och jag gillar ju det. Jag tycker om setukeserna. 
När pojkarna lämnat scenen är 1 200 män kvar på scenen. Kvinnorna därefter är 3 200. Förstår ni hur det låter?
 
Men jag minns 1978, när vi fick se Sångfestivalen från 1976 (tror jag det var) på video. När de sjöng Eestimaa, då grät jag. Vilken känsla de sjöng med! Och det gör de fortfarande. 
 
Ja, allt kommer fortsätta hela kvällen. Gissa vad alla ester gör i dag?
Ants ringde till en god vän för att fråga något. Var var hon? I Tallinn på Sångfestivalplatsen förstås. Så är det bara.
 
Den högt älskade sångaren och låtskrivaren Tonis Mägi mindes i en intervju med Postimees sina första sångfestivaler, och sade att det inte bara är sången, det har blivit en ritual. "Vi tycker att det är viktigt att Mihkel Lüdigs"Gryning"är det första spåret och "Mitt fosterland är min kärlek"den sista berättelsen. Och det som är däremellan gör hela nationen tillsammans."
 
 
 

Juli 5, 2014 Sångfesten!

 
Just nu är det en 50 000 personer lång procession som går genom Talling på sin väg till Sångfestivalplatsen. De ska klara 5 km promenad. Somliga är små barn. 
Det är människor av alla åldrar. Även estniska ryssar finns med. Och gotlänningarna, finnar, ålänningar och andra länder. 
Det är glädje hela tiden. De skojar och en grupp män satte dig i rad över vägen och "rodde". De andra stod snällt och väntade. 
           
 
Många har folkdräkt, men långt ifrån alla. Några har sytt sig moderna klänningar av det randiga folkdräktstyget. Vackert! 
Det är roligt för att alla sjunger med. Även TV-folket. 
I går var det dansfestivalen på Kalevistadion i Tallinn. Det var inget mindre än ett konstverk vi betraktade. Dansarna, hur många i taget vet jag inte, fyllde hela planen och dansade i formationer. De byttes av i formationer. Musiken var till en del traditionell, men dels var den upphottad och dels var det mycket nyskrivet. 
här finns bilder: http://www.ohtuleht.ee/586355/oled-tantsupeol-kohal-jaga-ohtulehega-enda-fotosid 
 
Oj, nu ser vi en 93-årig kvinna. Hon får åka i en vagn efter en häst, men i alla fall...
 
En estniska numera bosatt i Norge berättar att "Det är så roligt att vara est just nu."  
 
Här underbara bilder från processionen.
http://www.postimees.ee/galerii/37577/eredaid-hetki-rongkaigust/3171563
 
I de områden, Narva och där omkring, där det också bor många ryssar, polacker och vitryssar, där dansar de i samma danslag. Och här är de nu tillsammans. 
 
 
Varje stad, varje kommun, varje by, varje skola har en manskör, en damkör, en barnkör, minst ett danslag och en orkester, alla går här nu. 
 
Nu hör jag att Haapsalu är Estlands Venedig. Kul. 
 
Och där är far, son och sonson i samma orkester i Pärnu. Sonsonen är i tonåren. 
 
Jag tror det är svårt att förstå glädjen i allt detta om man inte tänker på att allt estniskt i princip var förbjudet. Visst hade de sångfester under ockupationen, men de fick inte sjunga de gamla sångerna. Allt måste godkännas av sovjeten. Den här underbara stämningen fanns inte, förrän de vågade på 1980-talet sjunga en sång om Eestimaa skriven sv Lydia Koidula, som var stor under frihetstiden 1920-1940. 
De sjöng om den och sjöng om den i ren glädje över att få sjunga den. Man tror att den blivit godkänd av misstag. 
 
En annan sak som glädjer mig, det är att så många sytt "nya" folkdräkter, som är riktigt snygga. Moderna skärningar men de gamla tygerna.

Juli 4, 2014 Varför tror ryssen på allt Putin säger?

I dagen DN skriver Jonas Thente om vad Reza Aslan kommit fram till angående kristendomen och Jesus.       

 Reza Aslan.
Medryckande om rebellen från Nasaret. Jesus var aldrig kristen. Kristendomen skapades av folk som aldrig träffat honom eller ens besökt det heliga landet. Reza Aslans kontroversiella bok om den historiske Jesus har kommit på svenska.  (http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/reza-aslan-upprorsmakaren/)

Har han rätt i sin forskning kan man dra många slutsatser.

Religionen har använts som maktmedel under långa tider. Varför var det så viktigt att kristna alla folk? Varför skulle alla betala skatt till kyrkan? Hade människor någon möjlighet att själva skaffa sig någon uppfattning om kristendom och religion? Böcker och andra kunskapskällor har inte funnits under så lång tid.

Vågade man förr i tiden protestera blev man hårt straffad.

Det är intressant att studera de vanliga ryssarna under Putin. Varför skriker de att Amerika är skyldiga till allt som händer i Ukraina? Varför skriker de fascister om amerikaner och européer?  Självklart för att Putin säger det. Putin, som ska ge dem tillbaka det stora riket och som ska vara deras "Messias". Han ger dem tillbaka den statusen de hade då de visste att Moskva visste allt och kunde förklara allt, och sa till dem att Sovjet var det bästa landet i världen. Inte tänker de på all tortyr och alla mord på de egna. “Det var väl nödvändigt för det stora riket att rensa ut”. -Det var många krig i Israel också.-

Varför tror de på allt Putin säger? De får all information från statlig media. Det är bara Putins utsagor de får höra. Självklart blir det den enda sanningen.

 

I Duman har man i dag fastslagit att Krim för alltid ska vara en del av Ryssland. Det var ju Chrustjov som av någon anledning gav Krim till Ukraina. Många ester tänker då på att Stalin stal en del av Estlands område i öster. Är det lika självklart att esterna där, setufolket, kan hävda att de vill tillhöra Estland; de har ju så många släktingar på den estniska sidan av gränsen. Ser Putin att det kan liknas vid Krimproblemet? Först ändra och sedan lämna tillbaka? Eller, är det annorlunda när det gäller ryssar?

Dessutom: Rysslands Konsumentverk Rospotrebnadzor meddelade på fredagen Milkilandfabriken i Kiev inte längre får exportera sina mejeriprodukter till Ryssland eftersom de inte uppfyller normerna i landet och därför förbjuds införsel. Enligt styrelsen är dessa produkter mikrobiologiskt förorenade.

Kritiker säger att Ryssland använder importförbud som ett politiskt vapen. Denna vecka har  Rysslands förbudjudit import av moldaviskt kött; lustigt nog i samband med att Moldavien underteckande associeringsavtal med EU:

-----

Annars handlar det mesta just nu om den stora Sång- och Dansfestivalen. Klockan 18 ska vi också bänka oss framför TV:n och titta. Man vill inte missa den gigantiska festen.

Festivalen är så viktig att t.o.m. tågen får anpassa sig. Tågtidtabellen har ändrats för att passa festivalbesökarna!

-----

 

Och när det gäller jordgubbar så har odlarna drabbats hårt av de senaste dagarnas regnväder. Bären var alldeles vattenfyllda och vändes ner i jorden igen. Vi har hunnit köpa tre omgångar jordgubbar, men de tar ju slut hela tiden. Vi måste få tag på mer någonstans!

-----

 
Hur kan det komma sig att i Sverige säljs svenska gurkor för 23,90 kr/kg (Cooponline) medan de svenska gurkorna i Estland kostar ca 8 kr/kg? Däremot kostar estnisk gurka ca 23 kr/kg. I Sverige säger man att den svenska gurkan är bäst, och i Estland är det den estniska som är bäst. Men vad får esterna betala för den svenska gurkan vid importen? Konstigt.

Juli 3, 2014 Ibland kärvar det till sig.

Vi har haft problem med nätet under dagen. Hoppas det ska fungera nu!

 Den luttrade presidenten.

Finlands statsminister Alexander Stubb sa på sin presskonferens i Tallinn att han alltid varit en stor beundrare av Estland. Jag tror honom; esterna har genomfört så många goda förändringar sedan sovjettiden; mer än de andra f.d. sovjetstaterna. Men tyvärr är inte alla finnar som sin statsminister.

I dag säger president  Ilves på sin twitter att han är van att bli förolämpad av finnar.

"Det är inte riktigt så man ska bete sig i förhållandet mellan stater, men ändå. Jag är van vid det. Men broderfolk bör hålla ihop”

Förklaringen: Då Finlands president, Tarja Halonen, förolämpade honom 2008 tog Estlands president det så hårt att han avslutade den ömsesidiga kommunikationen.

Halonen, sade nämligen att de postsovjetiska esterna led av så svårt trauma att de var oförmögna till att etablera starka relationer med Ryssland. Hallonen menade att Estlands president borde tala klarspråk.

Finska nyheter förmedlade den historien i går.

Frågan togs upp igen på Ilves Twitter-konto, där han berättade om sin twittervän.

"Talleyrand(1754-1838) har lärt oss mycket  men vi glömmer inte heller", skrev Ilves och betonade "Som president kommer jag att stå upp för mitt folk, om man så skjuter ner oss, förolämpar och börjar analysera oss psykologiskt".

Ilves tröstar med att säga: “Vissa politiker går emot strömmen genom att inte visa bitterhet. De finländska politikerna har ännu inte har förstått att nu är allt förändrat. Men ignorera dem inte”, rekommenderar han.

Och säger också att broderfolk ska ändå hålla ihop och ha en lugn samtal med varandra.

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja skyller inte bråket på Ilves. “Estlands presidents syn på världen är den man finner i USA och i München.”

Ilves svarar Tuomioja medvetet syrligt: "God natt och trevliga drömmar önskar jag alla i USA och München:-).

Vad menar Utrikesministern? Det förstår inte jag, men Ilves gör det.

Juli 2, 2014 De gammeltroende ryssarna i Estland

Jag ligger på soffan, stickar och lyssnar på estniska sånger, njuter och kommer ihåg den där festen för några år sedan i Saku när Malle firade födelsedag. Några av gästerna kom från andra länder: Sverige, Finland och något sydamerikanskt land. Malle hade hyrt in en musikgrupp som sjöng visor för oss. Så tog de fram ett stort ritblock där de skrivit texten på några visor från just de länderna. Det var så fantastiskt roligt att ställa sig upp och tillsammans med de andra gästerna sjunga en svensk visa -de sjöng så gott de kunde. I Sverige har vi glömt den där känslan av glädje man får när man delar sin kultur med andra människor och får dela deras. Det går ju inte när man inte har någon kultur. När alla ska ha samma. Så här skapas i stället nya upplevelser. Förståelse. Vi är nämligen inte lika. Vi har så olika bakgrund och historiskt har vi levt så olika liv. Våra liv i Sverige har varit något helt annat än de som människorna i Sovjet-Estland levde.
     
Den pensionerade ubåtskaptenen med sina egenodlade lökar.
 
Nu till de gammeltroende ryssarna i Estland. 
Det var 1652 som patriarken i Moskva ville närma sig den grekisk-ortodoxa kyrkan och därför ändrade ritualer. Avakum, presbyterian, protesterade och samlade sina trogna runt sig. Han ansåg att förändringarna innebar ett avfall från den rätta tron. Patriarken svarade med att 1666 bannlysa alla som var emot honom. Därefter förföljdes de och Avakum avrättades 1682 tillsammans med flera andra trosfränder. Det var då flykten in i obebodda marker började.
Jag kan inte glömma de gammeltroende som Õie träffade i Sibirien, där de levt gömda i trehundra år. Och det var trots att tsar Nikolaj II  lovade alla trosfrihet. Efter hans död 1915 och med sovjetiseringen blev all religion mer eller mindre förbjuden. 
    
Kolkja kyrka.
 
En grupp gammeltroende flydde under förföljelserna till Estland. Landet var då en del av Ryssland, men där fick de ro. De bosatte sig dels på ön Piirisaar/Gränsön och dels på stranden av den estniska delen av den stora Peipsisjön. Här har de levt sedan dess. Deras gamla traditioner har följt dem samtidigt som de utvecklat en del nya. Lökodlingen, t.ex., började de med efter ankomsten till Estland, och den är stor och betydelsefull även i dag. Annars är fisket huvudnäring. Tyvärr blev de lurade under de första fria året. Det var medan människor hade det sovjetiska tänkandet kvar.  Flera utlandsester drabbades också. Här var det så, att den sovjetiska fiskekolshosen skulle läggas ner. Då fick de gamla ägarna till fiskevattnen sin gamla andel tillbaka i ett löfte om aktier i ett nytt fiskeribolag. Vad ingen talade om för dem, och som de absolut inte hade  fått veta då i den kommunistiska skolan var, att de bara hade två veckor på sig att lösa in dem. På så sätt gick de miste om fiskerättigheterna och måste nu sälja sin fångst till bolaget och sedan köpa tillbaka den till ordinarie pris. 
 
I byarna står deras träkyrkor kvar. Gudstjänst firas varje söndag enligt den gamla läran.
       
Unga gammeltroende flickor ska sjunga.
En intressant sak är också att de gammeltroende bor nära varandra. Husen ligger med bara några meters mellarum. I de gamla estniska byarna däremot är det längre mellan husen, och på landsbygden ligger de mitt bland åkrarna som en liten ö. 
 
Jag berättade i går att männen har långa skägg, och damerna har en sjal om huvudet. När de små flickorna föds får de på andra dagen en liten sjal om huvudet, och sedan måste de alltid bära den. Men jag såg ingen kvinna med sjal under besöker igår, så den seden kanske är borta. Viktigt är att ha en sjal i kyrkan dock. Det gäller alla kvinnliga kyrkobesökare. 
Det här är duktiga arbetande människor. De är väl sedda i Estland.
Hannos lada är byggd av gammeltroende 1902, de var duktiga på stensättning. 
 
Jag rekommenderar ett besök hos folket vid sjön Peipsis norra strand. 
 
 

Juli 1, 2014 En resa till gammelryssarna.

Det var första etappen på vår historiska resa för den här gången. Den gick till de ryska gammeltroendes område vid sjön Peipsis strand. För ca 300 år sedan ändrade den ryska kyrkan några ritualer, som inte alla var beredda att gå med på. De ville göra som man alltid gjort och tvingades flytta till områden där de fick ha sina vanor och sina kyrkor i fred. Några bosatte sig på något obebott ställe i Ryssland, några i Estland och andra ännu längre bort. 
 
 
Vi bilade österut, och blev varse att det finns 2 muséer i området.
Det första muséet ligger i byn Kolkja. Där blev vi visade runt av en gammeltroende ung estnisktalande kvinna, som berättade om sig själv att hon faktiskt föddes i Tartu men flyttat till mormors stuga. Hon hjälper till på museet, men har också en lökodling på en hektar. Imponerande! Hon berättade om hur odlingen går till. Första året tar man lökfrön som får mogna i ett par strumpbyxor över vintern. Nästa år sår man dem och tar upp de små lökarna för vinterförvaring inomhus. Tredje året sätter man lökarna och först den sensommaren är det dags att sälja dem. 
Gammelryssarnas by i Kolkja.
 
 
Porslin och dukar på muséet.
Annars visade hon oss alla otroligt välgjorda handarbeten som kvinnorna gjort. Dukar, gardiner, mattor och kläder. Skjortor till männen med vackert broderade kragar. Klänningar likaså fantastiska broderier. Ja, allt var översållat med blommor och annat i olika fina färger. 
Brodyr och spetsar på kuddvar och lakan.
Hon berättade också att innan man dör får man inte ligga utsträckt i sängen och sova. Så får man bara ligga i kistan. Nej, några lager kuddar gör att man sover halvsittande. 
En vuxen man som dör utan skägg är en dålig man, liksom en vuxen kvinna med kort hår. På alla bröllopsbilder var dock mannen rakad och kvinnan korthårig. Det är efter vigseln som reglerna gäller. 
 
Nästa museum i Kallaste var faktiskt ganska likt det första.  Men där var guiden rysktalande, så där förstod jag inte så mycket. Varför de har två museer som berättar samma historia med bara några kilometer ifrån varandra ver jag inte. Det här var också fyllt av handarbeten. En sak som vi fick se var specialtillverkade skålar som stod på spiselkransen ganska högt upp. Dem kunde man inte få ned utan en stege. Jo, om man som gammelryssarna hade tillverkat särskilda verktyg som var anpassade efter storleken på de olika skålarna, då lyfte man elegant ner dem. En praktisk förvaringslösningar!  
Den här lille gubben får en ny skjorta varje år
 
Nästa anhalt var hos en man, Konstantin, som var pensionerad ubåtsofficer i Sovjetarmen. Vi frågade om han varit på besök i svenska vatten, men han försäkrade att hans ubåt var för stor för Östersjön. Han var mycket trevlig och berättade mycket för oss. Vi förstår att man pensioneras tidigt som ubåtsofficer för han var inte särskilt gammal. I alla fall berättade han ännu mer om lökodling för oss. Vi inspekterade hans egen odling innan vi gick in och drack te från samovar  och åt nybakade lökpiroger. Läckert! 
Lökarna odlas på bäddar, kan man säga. Varje år gräver man små diken runt en odlingsbädd. I de gamla la man blast från lökarna och lite annat gödande för jorden. Eftersom man odlar lök varje år på samma jord måste man tillföra näring och göra förändringar av odlingsplatsen, annars skulle jorden urlakas. Här förändrar man jorden på annat sätt alltså.
Konstantin berättade att han också är utbildas från högre jordbruksskola. Det är därför han kan så mycket antar jag. 
För 8 000 år sedan låg hela området under vatten. När esterna kom vandrande från Uralområdet var där bara myrar. Sedan har landhöjningen gett den här fina jorden, och gammelryssarna kom hit och började så småningom med lökodlingen som nu är deras "grej". Under hösten står odlarna och deras familjer över hela Estland på marknader och torg och säljer. Jag brukar alltid köpa när jag ser dem, och nu har jag fått lära mig hur man gör lökfyllningen till pirogen. 
Man tar fina lökar, skär dem och sjuder dem i rapsolja en god stund, och kryddar med salt. Sedan fyller man pirogen med detta. Jättegott!
 
Vad gjorde det att det regnade hela dagen! Vi satt ju i bilen och njöt av landskapet och byggnaderna vi körde förbi när vi inte var på museum eller satt på verandan hemma hos Konstantin. 
 
I morgon: historien on de gammeltroende. 

RSS 2.0