juni 30, 2014 Det ska bli 27 grader varmt i slutet av denna vecka!

Den viktigaste nyheten i dag är att det ska bli 27 grader varmt i slutet av denna vecka! Fast det behöver inte bli så himla varmt. 23 grader hade nog räckt.

-----

         

 Statsministrarna.

Roligt att läsa är också att Finlands nye statsminister Alexander Stubb säger att han alltid varit ett stort "fan" av Estland!  Han är just på besök i Tallinn och träffade Estlands nye statsminister Taavi Roivas. “Estland har alltid varit vårt broderland.”

Han trodde att det var första gången i historien som en finsk statsministergör det första statsbesöket i Tallinn,(inte i Sverige)  och förresten ska han besöka Sverige snart också.

Han menar att Estland har haft en sådan beundrandsvärd utveckling sedan de blev fria, och faktum är att Estland står EU närmare än både Finand och Sverige pga. Euron.

Finland och Estland är de första länderna i världen som kommer använda gränsöveraskridande e-tjänster. Det har Ukrainakrisen visat, att Estland och Finland har gemensamma intressen och problem.”

De kom också överens att börja träna. Nästa gång de träffas, vare sig det blir i Bryssel eller Helsingfors, ska de ut och springa tillsammans.

 Stubb har också träffat president Toomas Hendrik Ilves.

-----

Finasminister Jurgen Ligi kommenterar presskonferensen som OSSE-observatören Tõnis Asson gav efter sin frigivning. Han är djupt besviken över att  Asson talade väl om separatisterna. Han menar att man ska inte prata om god mat och utvecklande samtal med så grova brottslingar. Att han själv nämnde stockholmssyndromet är betecknande. Det är avd det hanlar om, menar Ligi, som är djupt besviken på Asson.

Och så den första bilden jag sett där finansminister Jurgen Ligi ler! Han kan det, och det ser helt naturligt ut.

Han har kommit fram till en överenskommelse om energileverans till Jordanien! Naturligtvis är han glad. Det har funnits svårigheter som nu är avgjorda, och det är den estniska skifferoljan det handlar om.

-----

En dirigent från USA, Lonnie Cline, som kommit hit med sin kör för att delta i sång- och dansfestivalen i Tallinn i juli utnämner Tallinn till alla sångfestivalers huvudstad!  “Var annars kan man se 30.000 sångare sjunga så stolt för att fira sitt kulturarv och sitt språk? Andra kulturer gör det också, men jag tror att detta är i en mycket djupare betydelse. (Då känner jag att Sverige inte finns bland de länder han talar om. Varför kan inte vi fira vårt kulturarv också. Och vårt eget språk, visserligen med många låneord från fr.a. tyskan och engelskan. Men ändå är det vårt språk.

 Lonnie Cline med kören.

juni 29, 2014 Fria!!

OSSE-observatörerna har släppts!

 Utrikesministern och den befriade.

Asson kom till hemlandet i går. Han vet inte vilka som tog dem, och han vet inte varför de tvingats stanna där. De detog inte i någon förbjuden verksamhet; de var en vanliig OSSE-grupp.

"När vi greps, hade vi redan patrullerat i vårt ansvarsområde, i en månad, och sett tillräckligt för att kunna rapportera.”                                                              

“Vi placerades i ett rum; de låste in oss och började övervakningen,"sade Asson, som menade att de verkligen inte hade några positiva känslor för fångvaktarna, "men efter hand fick vi lite bättre kontakt med kidnapparna.”

«Vi kom varandra närmare både fysiskt, psykiskt och moraliskt och utvecklade ganska normala mänskliga relationer, vilket inte betyder att jag nu är drabbad av Stockholmssyndromet, vilket kanske på sätt och vis i så fall möjligtvis gäller båda sidorna. De andra kanske längtar efter oss och vill att vi kommer tillbaka.”

Enligt Asson var observatörerna inomhus hela tiden, och deras kontakt med omvärlden var begränsad till någon eventuell skugga i fönstret.

När de befriades gick det väldigt fort. Inte förrän de lämnat byggnaden de hållits fängslade i fick de klart för sig att de skulle släppas fria.

Asson planerar att fortsätta som OSSE-observatör.

På Lennart Meri-flygplatsen i Tallinn uttryckte utrikesminister Urmas Paet sin glädje över att det hela är över efter en månad.

"Vi vill uttrycka vår tacksamhet till alla som bidragit till frigivningen,", sade Paet.

Samtidigt är han oroad över de andra fyra OSSE-observatörerna som sitter fängslade. “Att ta internationella OSSE-observatörer till fånga är oacceptabelt. De måste få fortsätta sin verksamhet och därför ska även dessa fyra släppas!”

Paet sade att den särskilda delegationen från  OSSE spelar en central roll för att bidra till att lösa krissituationen i Ukraina och för att vi ska få en tillräcklig överblick över situationen. "Vi har gjort allt för att se till att uppdraget och säkerheten för dessa personer ska säkras i den mån det är möjligt, och att de kan utföra sina uppgifter," sade han och tillade att resultatet av den nuvarande situationen är att antalet observatörer har minskat i Donetsk- och Luhanskregionen.

För deras befrielse har estniska diplomater, tjänstemän vid OSSE-delegationen, UD och ambassaden i Kiev och andra departement arbetat och de har varit i ständig kontakt med representanter för OSSE i de fängslades hemländer. De har också arbetat nära med de ukrainska myndigheterna.

Vi får vara tacksamma att de är fria, samtidigt som det är tragiskt att ingen kan anklagas för brottet att fängsla dem.

I en tidning i dag läste vi att man undrar vad som egentligen händer i Ulkraina. Och jag förstår att det kan verka som ett stort mysterium för dem som trodde att vi lagt krigen bakom oss i den här delen av världen. Men för dem som följt alla händelserna sedan Sovjet föll är det inte märkligt alls. Och därför var de baltiska staterna och Polen snabba med att bli medlemmar i Nato och EU. Om man läser de ryska tidningarna och ser de ryska TV-programmen blir man också medveten om tonen som används mot de tidigare sovjetstaterna. Och: vilket annat lands parlament har fått besök av en skrikande ledamot från grannlandets, den tidigare ockupantens, parlament som krävt landets regerings avgång? Betyder inte sådana händelser något? Kan man inte använda sina “små grå” för att förstå att något är annorlunda i tänkandet i det stora landet i öster? Tror man att de här små länderna inte betyder något, eller tror man att de “egentligen” är ryska, eftersom de var det så länge? Lyssnar man inte när vi säger att kulturen skiljer sig så oerhört mycket i Baltikum jämfört med Ryssland?

 
Vi såg en historisk film från 1200-talet i går kväll. Om Estland. Där framgick det med all tydlighet hur landet våldtogs och folket förlorade sitt värde redan då. Under frhetskriget 1918-1920 fick man äntligen möjlighet att åter slåss för det som är viktigt för det egna folket. (Jag läste någonstans att esterna passade på att slå sig fria när Ryssland var försvagat. Naturligtvis! De är inte dumma!)
Nu har vi andra verkligen möjlighet att konstatera att Estland är ett europeiskt land. Det sovjetiska ligger långt bakom dem, även om det tog några år, men nu är det defiinitivt gjort. Jag önskar alla människor välkomna att se och njuta av ett litet, vackert, välskött land med en underbar natur som just nu står så rikt blommande framför våra ögon.
 

juni 27, 2014 Vi gjorde en helt vanlig biltur till Rakvere och tillbaka.

 
Vi gjorde en helt vanlig biltur till Rakvere och tillbaka. Så mycket vi fick uppleva! För det första är vi djupt imponerade av att de de gröna åkrarna fulla av liv! Allt är precis så ordentligt skött som vi är vana vid från Sverige. Men som det inte var de första åren. Och tänk när vi såg trettiotvå (32) storkar på en åker! Först var vi imponerade av att komma en enda stork så nära, men sedan, när de var 32, då var det mäktigt!
 
 
 
Först gick den lungt över vägen.
 
Sedan gillade den inte att vi stod och tog bilder, så den flög en bit bort förbi oss där vi stod.
 
 
 
Det gick inte att få alla 32 storkarna på samma bild, men ni kanske kan tänka er hur det var.
 
 
Och sedan. såg vi den vackert rödlysande vallmon som växer bland säden. Det är så svårt att förklara hur vackert det är i verkligheten. Man blir bara så glad av det.
 
På bilradion var det ett program om motorcyklister. Det har ju varit så många här på besök. De berättade att under sovjetåren fick ingen köra MC fortare än 70 km i timmen. Jag undrar varför. Man var ju inte speciellt försiktig på andra sätt i trafiken. Det var ont om vägskyltar, vägräcken och andra skyddsåtgärder. Det stod barer vid vägkanten så att förarna kunde värma upp sig med något starkt under resan. Det skulle vara intressant om någon vet hur de resonerade.
-----
Aktuella nyheter från nyhetsprogrammet i etv:
 
Statsminister Taavi Rõivas har åter sagt vad han anser om TallinnTV, Savisaars egen TV-kanal. Som svar på kritiken att Keskerakonds journalister inte får närvara vid regeringens presskonferenser säger han "Alla människor har rätt att säga att de inte vill ha med Tallins TV att göra."
TTV är ett partis propagandakanal. Kanalen är bitvis estlandsfientlig och fungerar som Kremls estniska röst. Men en mediaexpert vidhåller att de uppfyller alla formella krav, Även annan estnisk media är ensidig och propagandistisk. I Sverige skulle kanske det närmaste jämförelsen vara om Sverigedemokraterna startade en egen gratis TV-kanal för huvudstadens skattepengar. 
 
I Viimsi kommun har det uppstått problem. Partierna Pro Patria och Res Publika hade bildat union och var beredda att leda kommunen, men de blev nedröstade av oppositionen och tvingades avgå innan de tillsatts. Nu är problemet att ingen alls leder kommunen. 
 
Tartu universitet ska utbilda juridiska IT-specialister. 
 
Eleverna i avslutningsklasser både på teoretiska och praktiska linjer hade en avslutningsfest med presidenten som talare. Det är så roligt när alla är med. Här görs det ingen skillnad på teoretiker och praktiker. Precis så ska det ska vara! Man behöver inte ta en akademisk examen för att vara "bra".   Precis som det var under den fria estniska tiden, då teoretisk och praktisk examen smällde lika högt. Sedan var det inte alls så fint med praktisk examen - i det kommunistiska Sovjet. 
 
Man klagar över socialdemokraternas förslag till höjning av barnbidragen, det äts upp direkt av andra skattehöjningar.  
 
Palace hotell som ligger i Tallinn och byggdes redan under den första fria tiden har nu återinvigts. Det är klassat som 4-stjärningt och har kompletterats med bassäng, bastu och konferensavdelning. Alla små rum är borta; ingen var intresserad av dem!
Hotellet är helt est-ägt och maten, som tidigare importerades från Finland är nu helt estnisk. Man menar att alla ester ska känna sig välkomna till sitt "eget" hotell.
 
Alla har börjat öva inför sång- och dansfestivalen i Tallinn i juli. Vi fick se och höra en grupp stolta amerikaner, som studerar estniska språket i landet.
Alla biljetter är slutsålda. 
 
I Estland har "majblomman" lanserats. Den är blå-svart-vit. Den såldes för att samla in pengar till en maskin där krigsveteraner som tvingats amputera sina ben mycket snabbare ska komma igång med gå-träning. Vi fick se en man med benproteser träna. Försäljningen måste ha gått bra. 
 
 

juni 26, 2014 KGB och deras fängelser.

Estland har besök av den amerikanska jagaren USS Oscar Austin med 300 besättningsmän.

De ska delta i Östersjö-övningen Baltops, den största marina övningen under året.

Fartyget är ofta med i övningar. Den kan ha två helikoptrar, är beväpnad med olika missiler och torpedsystem med konventionella vapen. som ofta används i den amerikanska flottan.

Fartyget är uppkallat efter en modig soldat, Oscar Palmer Austin, som dog i Vietnamkriget 1969.

-----

I Tallinn finns det möjlighet att se hur KGB arbetade. På hotell Viru öppnade man tidigare lokaler som KGB använde för avlyssning av besökare. Jag kan intyga att det är helt sant eftersom vi vet att vi var bevakade under vårt besök 1978.

Många människor, de flesta, i Väst är ovetande om vad KGB gjorde i Sovjetunionen. Man har lärt sig att Ondskan är Hitler. Värre finns inte. Men det är inte sant. I Riga har man också öppnat ett KGB-museum. Jag tvivlar på att det kan få någon större betydelse för Väst-människorna. Jag tror inte att de är beredda att förstå den totala ondskan som rådde i Sovjet. Jag såg nyss en film om Hitler på SvT2, och den beskrivningen av honom skulle mycket väl passa in på Stalin. Omänsklighet. Grymhet. Kyla inför andra människors liv. Och mycket, mycket mer.

Här kommer nu artikeln från Postimees om det fruktansvärda huset i Rigas centrum:

           

I Riga öppnar man KGB-fängelset för besökare.

Det är i centrum av Riga det sex våningar höga tornhuset står, det som alla letter var väl medvetna om under de sovjetiska åren. Det var så skrämmande att alla undvek det och gick på andra sidan gatan om de måste passera där. De som hamnade där inne kom i bästa fall därifrån efter en mycket lång tid, eller aldrig. Eller kanske de skickades till Sibirien.


Bara betong i KGB:s lokaler i Riga. 

Här låg alltså KGB, i det sovjetiska Lettland officiellt högkvarter för den nationella säkerhetskommittén.

För första gången öppnas nu byggnaden för besök under Kulturhuvudstadsåret. Man förväntade sig en strid ström av turister, men det vsar sig att de flesta besökarna är rigaborna själva.

Här finns många speciella rum. Förhörsrum där fångar förhördes och torterades och rum vars väggar är klädda med gummerad väv och med en ränna i stengolvet där blodet skulle rinna ut; och ett källarrum där de svåraste folkfienderna hölls. De hade fyra kvadratmeter att dela på. De var nio stycken i taget!

När gärsterna lämnar de fruktansvärda lokalerna och kommer ut i solskenet, då drar de in frisk luft och njuter av livet omkring dem, då är de förändrade. Då inser de hur mycket de har att glädjas åt i livet.

Juris Viņķelis är en av dem, som just har klivit ut ur källaren i det fria - för andra gången i sitt liv. Den första var när han fängslades i nio månader. Hans brott var distribution av antisovjetiska broschyrer.

                                                                              

Juris Viņķelis 

"Det var helt absurt. Jag var en 29-årig läkare, jag hade en familj. Jag sattes i fängelse efter bara några pappersark. Det är därför unionen försvann. Det var summan av landets absurditet som förgjorde det."


1912 byggdes ett hyreshus på platsen. Det förstatligades 1918. Inrikesministeriet flyttade in, och sovjet tog över huset 1941; därefter nazityskarna. Tyskarna gjorde ett litet museum i källaren för att gratis visa ryssarnas grymhet. 1944 kom ryssarna tillbaka och huset blev högkvarter för KGB fram till Lettlands självständighet 1991.

Inte ens lettiska polisen, som flyttade in, klarade av att vara där. Skräcken, smärtan och olyckan fanns i väggarna. Nu vill man få igång en diskussion om vad huset ska användas till, och ännu mer: hur ska letterna komma genom den delen av sin historia?


Ska KGB-arkiven bli offentliga? Juris Viņķelis menar att om man gjort det 1991, då hade det varit rätt, men nu är det för sent. I arkiven finns 4.500 namn, medan agenterna i själva verket var nästan 25.000. Resten finns i Moskvaarkiven eller har förstörts.

Lettiska parlamentet anser att arkiven ska öppnas, men först efter att man gjort en grundlig forskning av dokumenten, som beräknas vara klar 2018.

Dagens ungdomar är ovetande om den här delen av den lettiska historien. När ungdomar besöker lokalen frågar de vad det är för något. Historikern Rihards Pētersons svara med en förklaring:  “Varje stat är en institution vars syfte är att ta hand om den inre och yttre säkerheten, såsom FBI i USA. Viktigast är dock för de demokratiska eller diktatoriska myndigheterna att skydda landets intressen. Sovjetunionen var en diktatur och KGB var ungefär som Nazitysklands Gestapo.

"När jag talar på det här sättet, börjar de förstå", säger Pētersons.

Många lettiska institutioner röstar för att det ska vara ett KGB-museum i framtiden också.juni 25, 2014 Hon skulle kunna känna en så tung börda på sina axlar.

Jag har berättat om ubåtskaptenen Verner Hans Purand. Mannen som fick amerikanerna att förstå att esterna inte var nazister trots att de bar tysk uniform.
http://karinsestland.blogg.se/2014/april/apil-28-2013-verner-hans-puurand-2.html
I dag invigds ett minnesmärke till hans ära i byn där han bodde och sedan gömde sig undan Röda armén. Vi är just på väg dit.
----- 
I dag valdes professorn, ambassadören i EU Marju Lauristin till vice ordförande för Socialdemokratiska fraktionen (S&D-gruppen) i EU-parlamentet. Hon är den enda representanten i styrelsen för Norden- Baltikum.

"Jag tror att inom ramen för min tidigare erfarenheter i estniska politik och internationell forskning, kan jag meningsfullt bidra till att S&D-gruppen genomför en politik för att bry sig om alla människor i Unionen. Jag anser att det är viktigt att de små staternafinns med i en av de största gruppen i Europaparlamentet välrepresenterade i ledningen för de olika delegationerna i norra och södra Europa för att på bredast möjliga grund arbeta för ett starkt och enat Europa,"förklarade Lauristin.

Det är så intressant med Marju Lauristin. Hon skulle kunna känna en så tung börda på sina axlar eftersom hennes föräldrar tillhörde de mest aktiva kommunisterna under de första sovjetåren, men hon arbetar hårt för ett fritt liv i ett fritt land, och man kan säga att hon gottgör den tidigare generationens misstag. Även om jag anser att ingen är ansvarig för tidigare generationers synder.

 

 Marju Lauristin.

Juni 24, 2014 Midsommardagen.

Vi har varit bortbjudna i dag och börjat planera för en historisk resa. Även om vi har rest runt i Estland under 23 år, ska det bli roligt att studera platser och samhällen med de nya ögon vi fått efter att ha läst så mycket om landet. 
 
Jag skriver mer i morgon.

juni 23, 2014 I dag på midsommarafton firades den stora Segerdagen

 

 En liten del av Segerparaden.

 I dag på midsommarafton firades den stora Segerdagen då estniska och lettiska trupper tillsammans segrade över tyska Landswehr och trängde dem över den lettiska gränsen och vann därmed den avgörande striden för Friheten 1919.

I Valga var det en stor militärparad med presidenterna från både Estland och Lettland. De hälsade alla militärer som ställt upp i Valga denna dag som skiftar mellan sol och regn. Även scouter, lottor och militärer från andra länder, Finland, USA, England och Sverige, deltar i firandet. Jag undrade om det var hela svenska försvaret som stod där? Det var en flaggbärare och tre andra soldater, men sedan fick jag höra att det var hemvärnet från Gotland. Skönt att de finns.

 
 Lettlands president Andris Bērziņš och Estlands Toomas Hendrik Ilves.

 

Det tal president Ilves höll var speciellt, men ändå så typiskt för honom.

“Till vår förskräckelse ser vi hur lite världen förändrats på 95 år. Vi trodde inte att något land i dag skulle gå tiill anfall mot en annan stat i vår del av världen. Men trots allt händer det. Vi har sköljts över av en massiv propaganda som hela tiden sprider lögner om allting. Den sortens lögnen var esterna under 50 år tvungna att stålsätta sig emot. Vi vill inte tänka på hur vansklig vår frihet är. Ingenstans i Estland kunde man 1938 drömma om vad som skulle komma att hända.  Minnena av detta har gjort oss mycket försiktiga. Numera vet vi vad som kan hända och vi är mycket tacksamma för Nato. Vi har en  revanschistisk och revisionistisk granne. Vi har sett att den liberala demokratin är en västlig företeelse. Om vissa länder för några år sedan ifrågasatte Nato har de nu förstått. Vi hör ofta frågan “Kommer de till vår hjälp?”  Jo det kan jag garantera er.  Vi ska ha klart för oss att ännu har inger land vågat angripa ett Natoland. Nu vet vi emellertid vad som kan hända och är beredda. Esterna ställer upp med 100.000-tusentals välutbildade soldater, hemvärnsmän och -kvinnor. De är ett svar till den som betraktat soldaterna som lekande pojkar. Vi har Natoallierade i våra baser, vi har Natoflygplan i våra baser, vi har Natofartyg i våra vatten, allt för att vi ska känna oss lugna. Vi kan se vad som hänt i Ukraina, ett land med svagt försvar. Vårt försvar är det som motståndaren bör se som det största hotet mot dem själva. Är vår frihet, vårt land verkligen värt att försvara? Alla måste svara. De flesta svarar ja. Detta är vårt eget land där vi själva bestämmer. Många tycker vi är för europeiska och för osovjetiska. Vi har aldrig försökt bli sovjetiska. Ester o letter, vi måste agera så att grannen förstår att vi aldrig ger upp.

Estland är vårt. Vårt hem. Vårt liv. Vår familj.

(Min förkortning av talet)

Ilves talar ofta om att esterna aldrig kommer lägga ner vapen igen utan att försvarat sig.

Efter det som hänt i Ukraina har det varit en anstormning av folk till det frivilliga försvaret.

Efter Ilves tal kom en militärjeep med en soldat med fackla. Det var en eld som sedan fördes över till representanter från hela Estland. I kväll ska det tändas midsommareldar och då är det med denna eld.

Klockan 16.15 ska 8 brittiska Redhawks flyga över Estland.

-----
 Dalia Grybauskaite

 

Litauens president Dalia Grybauskaite berättade för den tyska veckotidningen Focus att Ryssland försöker övertyga de baltiska länderna att lämna Nato. I utbyte skulle de få billigare gas och olja. Ryssland försöker göra länderna beroende av rysk gas, olja och rysk ekonomi.

"Putin har en vision att han ska skydda östra halvklotet. Han har en känsla för Ryssland som om det är i Katarina den storas tid vi lever. Hans karaktär har utvecklats märkligt."

USA: s tidigare utrikesminister Hillary Clinton sade i mars att Putins invasion av Krim liknar vad Hitler gjorde före andra världskriget. Litauens statschef svarade att vad Rysslands president Putin gör påminner om den taktik Josef Stalin använde i Sovjetunionen.  Stalin och Hitler agerade lika grymt.

Vi i väst ser bara på vad Hitler gjorde och försöker inte ens förstå vad som hände i Sovjet under Stalin. Vi måste lära oss att Stalin och Hitler var två grymma egon båda två, som drabbade miljontals oskyldiga människor med samma sorts grymhet. Den stora skillnaden är egentligen att Stalin fick hålla på längre, och att hans grymheter inte föranledde någon aktion från väst; och att nazismen svartlistades men inte kommunismen. De baltiska folken vet mycket väl vad ryssar kan göra, och de är inte beredda att bli nya offer för dem.

juni 22, 2014 Många är på besök här och där just nu.

Manuel Barroso på besök hos Arvo Pärt i Estland. Pärt är stor i hela världen.
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso külastas oma Eesti visiidil helilooja Arvo Pärti.Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso külastas oma Eesti visiidil helilooja Arvo Pärti.Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso külastas oma Eesti visiidil helilooja Arvo Pärti.
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso külastas oma Eesti visiidil helilooja Arvo Pärti.Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso külastas oma Eesti visiidil helilooja Arvo Pärti.Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso külastas oma Eesti visiidil helilooja Arvo Pärti.
Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso külastas oma Eesti visiidil helilooja Arvo Pärti.Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso külastas oma Eesti visiidil helilooja Arvo Pärti.Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso külastas oma Eesti visiidil helilooja Arvo Pärti.Bilder från Postimees.
-----

Premiärminister Taavi Rõivas är på arbetsbesök i Tyskland och hade där ett möte med förbundskansler Angela Merkel.

Premiärministern och  Angela Merkel var överens om att reformerna måste gå mot en mer öppen inre marknad och skapa en digital inre marknad detta skulle öka konkurrenskraften i alla länder.

De betonade också vikten av stabilitets-och tillväxtpakten och en fortsatt försiktig finanspolitik. De var eniga om att EU inte bör ändra de finanspolitiska reglerna och tillåta underskott på mer än 3 procent. Taavi Rõivas sa att det skulle vara det snabbaste sättet att skapa en ny skuldkris.

Vid mötet behandlades också säkerhetsläget. Taavi Rõivas sade att Tysklands och hela EU:s agerande i säkerhetskrisen i Ukraina är avgörande. 

Båda ledarna var överens om att Ryssland måste visa konkreta åtgärder för att minska krisen i Ukraina. EU:s regeringschefer måste arbeta tillsammans för att försöka bidra till enighet i Ukraina.

Båda säger att om Ryssland inte minskar sitt agerande måste man överväga en tredje sanktionsrunda. "Även om införandet av sanktioner mot Ryssland är ekonomiskt känbart både i Estland och på andra håll i Europa, fortsätter vi att tro att säkerheten är viktigt för ekonomiska vinster på kort sikt", säger Taavi Rõivas.

-----

Som det regnar! Och i morgon är det midsommarafton. I Estland alltså. Här firar man på den rätta dagen.

Det var en så obehaglig notis i Postimees i dag.

Minns ni den sovjetiska försvarsministern marskalk Dmitrij Army Jazov? Han var en av kuppmakarna i augusti 1991 mot Gorbatjov. Han menar att sätts ryska armén i krigsberesdskap kan framkalla ett tredje världskrig.

För övrigt berättas det att han satt 18 månader i fängelse, och därefter var han en fri man.

 


juni 21, 2014 Ständigt påminns vi om de svåra tiderna.

Ständigt påminns vi om de svåra tiderna. Nu har man hittat kvarlevorna av en ung man, 21 år och skogsbroder. Det var i byn Tori som historieintresserade besökte en gård och fann resterna av den unge mannen som dött i en skottväxling.

Den som nu bor på gården heter Olmer Õigus och han berättar att han alltid vetat att skogsbrodern Peeter var begravd i skogen. Även sex tyska soldater har grävts upp i byn.

Här är reportaget från Aktuaalne Kaamera:

http://uudised.err.ee/v/eesti/255e3302-d9a5-4afe-a1a1-5a76eea6844d

Och varje gång jag åker förbi den gamla kvarnen på vägen mot Rakvere tänker jag på den man som gömde sig därinne. Han hade sina föräldrar i det lilla huset bredvid, och fick mat av dem hela tiden. Naturligtvis måste all mat smusslas in till honom. Man visste aldrig när man var bevakad och kunde avslöjas.

Jag tänker också på dirigenten Siiaks mor, som 1978 bad oss söka efter hennes son som försvunnit under kriget. Det är ett fruktansvärt trauma att inte veta vad som hänt ens barn. Resterna av de försvunna finns överallt där kriget gått fram.

Och Putin rustar sina soldater i mellersta Ryssland. Han är beredd att gå till anfall eftersom han inte vet vad Ukraina ska hitta på. Det fick vi höra i dag.

-----

Regeringen har godkänt de mindre krävande språkkraven enligt vilka en arbetsgivare inte kan kräva att en anställd ska behärska estniska till fullo.

Utbildnings- och vetenskapsminister Jevgenij Ossinovski sade att en sådan förändring är helt rimlig, eftersom man, trots allt, inte kan kräva sådant av en person som som han/hon inte kan uppfylla. "Kravet är konstlat högt, och med oförändrat språkkrav strider lagen uppenbart mot principen om likabehandling; vilket vi ser i att rysktalande människor är kraftigt underrepresenterade inom den offentliga sektorn", säger Ossinovski. "Detta problem kan lösas genom att vi antar förslaget, eftersom det inte är bra att hindra någon att arbeta bara beroende på smärre språkproblem."

-----

Så gäller det problemet med Savisaars parti och (o)troheten mot landet.

Socialdemokraternas ordförande Sven Mikser menar att det är fel att inte tillåta Tallinns TV (TTV) att närvara vid regeringens presskonferenser.

       

Mixer menar att eftersom den estniska regeringen är regering för alla människor i Estland; vilket val av politiskt parti de än gjort och var i Estland de än bor.

 Sven Mikser.          

"Därför är det rimligt att de estniska nyhetskanalerna och nyhetsöverförande publikationerna har tillgång till den information som påverkar människor," sade Mikser.

"Om vi inskränker en del av media att närvara innebär det inte så mycket att vi straffar kanalen som att vi inskränker möjligheterna för de människor som får sina kunskaper från just den kanalen att bli informerade om vad regeringen gör."

"Även om jag inte gillar det, har Tallinn en kostsam, partipolitisk propagandamaskin, och tror jag inte att Tallinns TV-tittare ändrar sina mediavanor för att få regeringens information som de ska ha som estniska medborgare," sa Mikser.

Han betonade att människor ska ha frihet att välja mellan olika typer av media. "Vi måste bara inse att alla kanaler inte gör en balanserad nyhetsrapportering."

När TTV-journalisten inte tilläts närvara vid en regeringskonferens förklarade statsminister Rõivas det med

"Tallinns TV:s journalistik är en förolämpning mot journalistiken."

TTV har lämnat in en anmälan till domstol.

Styrelseledamoten i TTV Toomas Lepp säger sig inte tro att förbudet att närvara vid regeringens presskonferenser kan accepteras av domstolen.


Vi får väl se hur det går med det. Att det finns problem med Keskerakonds nära samarbete med Kreml är fullständigt klart, och att det är lätt att vinkla nyheter vet vi ju även från Sverige. Man hör det man vill höra och minns det man vill minnas och rapporterar på det sätt som passar en bäst. Vi har nyss sett hur en journalist skrev lögner och tog all heder och ära från en  annan journalist som inte ansågs "politiskt korrekt". Sveriges Radios program Media rapporterade.

Juni 20, 2014 Det där med att förstå Putin och Ryssland är ett stort problem.

 
Här och där möts man av de bruna skyltarna med ordet Kihelkond. 
             
 
Jag har skrivit att ordet kihelkond  ska härledas till svenskans gissel i betydelsen skattegissel.  Den bestod av en grupp människor som gemensamt skulle betala skatt till svenska kronan. Men. I dag köpte vi en ny vägkarta över Estland, och där står att
ordet kihlelkond eller kihel är ett lån från tyskan, som har använts för att beteckna en överenskommelse eller ett kontrakt. Samma ord används också för estniska kihluma, att förlova sig, och kihla vedama, att göra en överenskommelse. Människor som bor i samma kihelkond -by- ses som om de gemensamt gått in i en överenskommelse eller ett kontrakt, som de måste hålla. När Henrik av Livonien skrev sin krönika i början av 1200-talet hade Estland redan ett system med byar som fortsatte att vara administrationsställen tills den fria republiken Estland föddes. Det betyder att de estniska byarna inte kom till av kyrkliga skäl. Istället har församlingarna skapats i existerande samhällen. Under de följande 700 århundradena har deras antal fördubblats - de 50 som esterna hade när Tyska Orden erövrade området hade blivit 100 i början av 1900-talet. Sålunda är kihelkond den äldsta benämningen på ett samhälle, troligen landets egen benämning.
 
Kihelkond påminner om grunden för den regionala identiteten för esterna. Det tidiga Estlands kultur (folksånger, -dräkter, dialekter etc.) speglar landets indelning i dessa samhällen. Naturligtvis undrar man då: Vad fanns före det? Var det en grupp människor med samma språk och kultur som bosatte sig i samma område? Eller var det snarare kyrkobesöken och mötena på krogen som  gjorde att de i just den byn började klä sig och tala likadant? Sannolikt har båda sakerna haft betydelse - när grupper har flyttat har de tagit sitt språk och sina vanor med sig, och i det området de flyttat till har man påverkats av de nyanländas dialekt och tradition. Kan så vara, men den traditionella klädstilen påminner om andra byars, och estniska dialekter är präglade av byarna de kom till. 
Kihelkond speglar också klassisiseringen på Estniska Folkmuseet, estniska litteraturmuseet och andra liknande institutioner.
En annan viktig tradition som finns kvar bland ester är att begrava sina döda på församlingens kyrkogård och tända ljus där på gravarna för att hedra de döda.
 
Det här är en översättning jag gjort direkt från kartboken, och det där med att besöka gravar tycker jag är lite märkligt. Gör inte alla så? Är det att tända ljus som är ovanligt?
-----
 
Det där med att förstå Putin och Ryssland är ett stort problem. Vi har svårt att se världen med ryska ögon. Ryske författaren Boris Akunin, hans riktiga namn är Grigorij Tšhartišvili, är övertygad om att slutet på president Vladimir Putins agerande blir ett misslyckande.
Boris Akunin. 

"Vladimir Putin kan bara inte. Han avslutar alltid illa. Det gäller oavsett om det gäller förändringar av makten eller sociala förändringar", säger Akunin i en intervju som förmedlas i Postimees.
Ryssland har inte kunskap att på ett fredligft sätt gå över till ett mer demokratiskt styreklseskick.

Akunin sade att Ryssland inte känner kraften i sin enfald och kortsynthet och gör det därmed omöjligt att på fredlig väg gä över till ett mer demokratiskt styrelseskick.

Akunin var i Tyskland vid den årliga tysk-ryska konferensen "Potsdamer Begegnungen" (Möten i Potsdam). Han läste ett utdrag ur sin bok  "Black City" som skildrar världen  på tröskeln till första världskriget.

Akunin sade också att den nuvarande situationen i Ryssland är mycket lik den för hundra år sedan. «Dåtida plötsliga attacker; att återvända till det primitiva, stening och demonisering av motståndarna. Det är vad vi ser  i Ryssland i dag också, men som tur är på mycket låga nivåer. För närvarande ser vi en ökning av "hurra-patriotismen" och det är mycket likt situationen när Ryssland stod på på tröskeln till första världskriget. Därför tror jag att en andra revolution inte låter vänta på sig."

Författaren talade om Ukraina och Maidan. I Ryssland finns det inget Maidan, eftersom människor tycks leva bättre där än i Ukraina. Och så länge det förblir så kommer vi inte få se miljoner människor demonstrera på gatorna. Proteströrelserna är inte så starka."

 En rysk författare som kritiserar Ryssland och Putin alltså.

juni 19, 2014. Rysslands annektering av Krim kommer inte kunna upprepas hur som helst

Jodå, det både haglade och snöade i tisdags. Postimees skriver:

Även om det kunde verka både exotiskt spännande med snö och hagel i midsommartid, orsakade vädret skador på trädgårdsodlingar där känsliga växter finns.

             

 

"Gårdagens snö och hagel kan skada känsliga växter som pumpa, och andra växter med stora blad som trädgårdsgurka och andra växter som kräver värme", säger agronom Enel Feldmann. De exotiska växterna tycker inte om vintervädret.

"Först och främst, bromsar det växtens utveckling, för det andra skadar det bladen," förklarade experten.

Han berättar att man ska tillsätta näring, kalium och fosfor i vattnet så börjar de växa till sig. Och om -vilket inte får hända- det ska snöa igen, då måste man täcka över växterna. Vilket härligt sommar väder. Är det miljöförstöringen, eller...

Som tur var har jag inte ställt ut mina krukväxter än.

-----

Och så en fantastisk nyhet: Nu finns ingen ursäkt längre. Postimees rapporterar:

Att lära sig främmande språk bromsar hjärnans åldrande!

Studier visar attr man kan bromsa utvecklingen av Alzheimers, genom att studera främmande språk och lära sig så att man flytande talar två språk. Det främjar minnet och man övar på problemlösning. (Jaha, då måste jag träna mer!)

Forskaren Thomas Bak vid Edingburghs universitet analyserade en undersökning av 1100 personer som är födda 1936. I den skotska huvudstaden och dess närhet. Alla hade engelska som modersmål. Under deras första 11 år var det det enda språk som de kunde. Nästan 900 av deltagarna i undersökningen följdes i upp under 70 år. Ungefär en tredjedel av dem studerade ett främmande språk i skolan och flera dussin av dem gjorde det efter 18 års ålder.

Bak testade deras mentala kapacitet jämfört med de resultat som fått under skolan.

Det visade sig att de som lärt sig ett främmande språk i hög ålder var bättre mentalt än vad som kunde förväntats baserat på resultaten från grundskolan. Kunskapen i ett främmande språk har störst inverkan på läskunnigheten och intelligensen.

Bak sade att den åldrande hjärnan dessutom mår bäst av fysisk aktivitet och att inte röka.

Då lärde vi oss det.

 

Pärnus äldsta Olga Mikhailova blir 104 år skriver Postimees:

        

 104 år!

Olga är fortfarande aktiv med många aktiviteter - hon går på gymnastik, besöker alla konserter i staden och oavsett väder tar hon en promenad varje dag.

Olga är från Narva. Där bodde hon under barndomen och gick i skolan. Sedan arbetade hon som revisor i Kreenholms fabrik i Narva. Sedan blev det några år i Rakvere och nu har hon bott i Pärnu i många år.

 

Nu blir det politik.

Erik Helmerson skriver i DN på ledarsidan om rapporten  “Ett bryskt uppvaknande”. Det handlar om Ukraina, Ryssland och Sverige. Jag försöker se Estland i det också.

”Rysslands annektering av Krim kommer inte kunna upprepas hur som helst. Flera faktorer gjorde läget unikt för Kreml. Man hade några av sina bästa styrkor i närheten, Krim ligger behändigt nära och är lagom stort för att kontrolleras, det fanns en stor rysk befolkning – och motståndaren, Ukraina, var svag och splittrad. Det finns ingen anledning att tro att Ryssland vill, eller kan, utföra samma typ av aktion på särskilt många andra håll. Samtidigt märker manen sorts motvilligt imponerad oro hos FOI-forskarna. Det var en skickligt genomförd operation. Medan världen såg på agerade Vladimir Putin.

Estland är inte oförberett som Ukraina var. Esterna skulle aldrig låta ryssarna agera som de gjorde på Krim. Skulle någon ryss i Estland agera får han genast ett skarpt svar. Aldrig, aldrig kommer esterna ge sig för Ryssland utan motstånd! Visserligen har man svårt att tro att det blir precis ett nytt Sovjet igen, men aldrig lägger esterna sig ner platt på marken.

Att läsa om den välsmorda ryska propaganda­apparaten är obehagligt. Ryska trupper tog över telefonoperatörer samt tv- och radiostationer. Journalister trakasserades. Allt handlade om att förmedla bilden av ett fullbordat faktum, av att Krim redan var förlorat. Den som undrar hur Krim kunde falla utan mer blodspillan kan med stort intresse studera Putins propagandamaskin.

Svaret på dilemmat måste vara att Sverige söker större sammanhang. Man kan raljera över EU, men som politiskt instrument för fred, öppenhet och liberala värden är unionen svåröverträffad. Att stå upp internationellt för dessa värden är EU:s kanske viktigaste uppgift.

Jag tror att EU-motståndarna lever i en annan värld än många av oss andra. Vi får aldrig glömma vad EU betytt för freden i vår del av världen. Det är, som jag sagt tidigare, fullständigt naivt att tro att det inte dyker upp krigshetsare med stort ego. De finns både till höger och vänster. Men i Sverige är man bara orolig för "högerkrafterna". Glöm aldrig vänsterns ord “Några offer krävs det alltid.” Och betänk att man aldrig ordentigt diskuterat vad som hände i de kommunistiska länderna.

I dag avvisades 7 ryska stridsflygplan vid estniska gränsen av 2 brittiska stridsflygplan. Minns de 7 ryska planen som provocerade vid den svenska gränsenb för en tid sedan?

 


juni 17, 2014. 8 tecken på att Sovjetunionen är på väg tillbaka. (SvD)

 
 Ivan den föärskräcklige, Lenin och Putin.

Svenska Dagbladet listar 8 tecken på att Sovjetunionen är på väg tillbaka:

1. Ryssar kan hindras från att resa utomlands. Det handlar om offentliganställda poliser, försvarsanställda och myndighetspersonal. I stället erbjuds subventionerade resor till det som tidigare var utlandet, den nyligen erövrade och annekterade Krimhalvön.

2. Yttrandefriheten begränsas alltmer. Den sovjetiska idén att registrera alla skrivmaskiner får en modern efterföljare i Ryssland. Den 22 april antog det ryska parlamentet, Duman, ett tillägg till anti-terrorlagstiftningen som tvingar alla bloggare som har minst 3 000 besökare per dag att registrera sig och bli föremål för statlig kontroll. Andra lagar som håller på att tas fram gör det straffbart med fem års fängelse att publicera information som ställer staten eller militären i dålig dager, eller att delta i demonstrationer som inte fått godkänt i förväg.

3. Rädsla för utländska agenter.I Sovjet fruktade staten spioner och utländska agenter överallt. Rysslands konstitutionsdomstol har gett grönt ljus åt den två år gamla lagen som tvingar organisationer att registrera sig som ”utländska agenter” om de tar emot ekonomiskt bistånd från utlandet eller engagerar sig i ”politiska aktiviteter”. Den vaga termen ”politiska aktiviteter” har tolkats brett och många organisationer har trakasserats med inspektioner eller tillfälligt beordrats upphöra med sin verksamhet. Lagen är nu på väg att skärpas så att staten själv kan bestämma vilka organisationer som är utländska agenter.

4. Rädsla för homosexualitet.I Sovjet sågs manlig homosexualitet som ett uttryck för kapitalistisk dekadens och förbjöds efter att Stalin fått makten. Förbudet varade Sovjettiden ut och avskaffades först 1993. Friheten att älska vem man vill varade i tjugo år. Förra året införde Ryssland en lag som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”. Någon tydlig definition av vad denna propaganda kan vara görs inte i lagen och i praktiken innebär det att människor straffas för att de är sig själva, konstaterar människorättsorganisationen Amnesty International. Enligt president Vladimir Putin handlar det återigen om att försvara konservativa värden mot västvärldens dekadens.

5. Fantastiska valresultat.I Sovjet blev varje val en enorm framgång för den enda kandidat som partiet valt. Att få 99 procent av rösterna var närmast regel fram till Glasnost. Vid folkomröstningen på Krim var de sovjetiska valsiffrorna tillbaka. Mer än 96 procent röstade för att tillhöra Ryssland. Annat var det vid 1991 års folkomröstning om Ukrainas självständighet. Ingenstans var entusiasmen så liten för en självständig ukrainsk stat, men ja-sidan fick ändå 54 procent av Krims röster. I hela landet röstade 55 procent av de etniska ryssarna för självständighet från Moskva.

6. De gamla vännerna. När FN:s generalförsamling i slutet av mars tog upp frågan om Ukrainas territoriella integritet röstade en överväldigande majoritet av världens länder för att Rysslands annektering av Krim var olaglig. 100 länder röstade för, 11 länder röstade emot. 58 länder avstod. Det intressanta var vilka länder som röstade för Ryssland: Nordkorea, Syrien, Sudan, Zimbabwe, Vitryssland, Kuba, Armenien, Venezuela, Bolivia och Nicaragua. Några av dem tillhör världens minst demokratiska länder och de flesta stod på god fot med Moskva redan under Sovjettiden.

7. Union med gamla Sovjetstater. I maj skrev Ryssland och de tidigare Sovjetrepublikerna Vitryssland och Kazakstan under ett avtal för att bilda en euroasiatisk ekonomisk union, EEU. Det är bara början. Planen är att även de forna Sovjetrepublikerna Armenien och Kirgizistan ska gå med. Ukraina var tänkt att få observationsstatus. Redan står det klart att Krim kommer att ingå i unionen.

8. Ingriper i grannländer. Sovjet ansåg sig ha rätt att ingripa i kommunistiskt styrda länder där makten utmanades. Det kallades Brezjnevdoktrinen och drabbade bland annat Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968. På liknande sätt anser sig Ryssland ha rätt att ingripa i länder där ryssar hotas, vilket sägs vara skälet till att man gick in i Krim. Märkligt nog tycks ryssar hotas just i länder vars regeringar vill närma sig EU. Det drabbade Georgien som efter ryskt ingripande 2008 förlorade stora delar av sitt territorium när Sydossetien och Abchazien bröt sig ur landet. Nu drabbar det som bekant Ukraina. Och näst på tur tycks Moldavien stå, att döma av ett tweet från Rysslands vice premiärminister Dmitrij Rogozin i tisdags: ”Ett förbund med EU kommer att vara destruktivt för moldaverna och förödande för Moldavien.” Ett hot lika mycket som en faktisk beskrivning av den ryska politiken i dag.

JESPER SUNDÉN Nyhetschef Utrikes SvD.

Vad är självständigheten värd? Vad betyder den egentligen när den så lätt kan hotas? Hallå Gudrun Schyman, Åsa Romson och Gustav Fridolin! Är det så enkelt att vi bör föregå med gott exempel och lägga ner alla våra vapen? Är det så enkelt att inget annat land då blir frestat att äntligen, efter att ha försökt så många gånger, ta chansen och bara ta över vårt land? Första steget är redan taget. De har ju Slite hamn på Gotland.

Är det fara för de baltiska länderna? Naturligtvis vill Putin att alla gamla sovjetstater ska ingå i det nya Putinriket. Det handlar om att visa beslutsamhet från de baltiska länderna och deras allierade. EU är viktigt. Men allra viktigast är Nato.

Det fungerar så i vår värld. Starkaste vapnet vinner. I alla bemärkelser.

-----

 En stilla bön.

Anna-Lena Laurén skriver om den ukrainska paradoxen personifierad: Sjuchevytj.

En av de ukrainska paradoxerna är att nationalism och europavänlighet går hand i hand. Den motor som driver den europeiska rörelsen finns i västra Ukraina – samma region där extremhögerpartiet Svoboda är ett av de största partierna. En sinnebild för denna paradox är sovjetdissidenten och nationalisten Juryj Sjuchevytj.

/../Han är blind efter en misslyckad ögonoperation då han satt fängslad på 1980-talet, men han kan den här byggnaden i sitt huvud.

– Här satt jag isolerad i tio dagar. Det var straffet efter att jag försökte rymma. Jag hade bara skjorta och tröja på mig. Det fanns ingen säng, inga möbler. Det var i december och iskallt. Snön drev in genom de öppna fönstren. Jag satt i det där hörnet, stoppade huvudet under skjortan och andades mot bröstet för att hålla värmen, säger Sjuchevytj där han står inne i cellen. Den är ungefär lika stor som en hästspilta. (I Väike Maarja och alla andra större orter fanns en källarlokal där man placerade och torterade fångar. Det var sådana som godtyckligt hade arresterats av en eller annan anledning. Ants farmor t.ex. satt där för att hennes son hade flytt. Förhållandena var just så urusla som beskrivs i artikeln, och många av fångarna har skrivit på väggarna, så man kan läsa själv om hur det var.)

Sjuchevytj är inte bara före detta sovjetdissident och medlem i Helsingforsgruppen. Han är också ordförande för den radikala organisationen UNA-UNSO och i mångas ögon en extrem nationalist. Historikern Per Anders Rudling på Lunds universitet tvekar inte att kalla UNA-UNSO en ultranationalistisk organisation.

– Den tillhör utan tvekan extremhögern. De driver en aktiv personkult kring Stepan Bandera och Roman Sjuchevytj som samarbetade med nazisterna under andra världskriget och deltog i massmord på judar och polacker, säger Rudling som är docent i historia vid Lunds universitet. Hans specialitet är högerextremismen i Ukraina och Förintelsen.

Roman Sjuchevytj, Juryj Sjuchevytjs far, var befälhavare i partisanarmén UPA. Det var den militära grenen av OUN (Organisationen för ukrainska nationalister), en organisation som grundades år 1929 medan västra Ukraina var en del av Polen. Dess mål var att skapa en ukrainsknationalstat och en av metoderna var politiska mord. Ledaren för den radikala vingen OUN (B) var Stepan Bandera.

När tyskarna invaderade Ukraina 1941 ingick två specialtränade ukrainska bataljoner i Wehrmacht, Roland och Nachtigall. Den sistnämnda leddes av Roman Sjuchevytj.

– Vi vet med säkerhet att hans Nachtigall-bataljon deltog i massmord på judiska byar utanför Vinnytsia sommaren 1941. Dessutom vet vi att soldater ur Nachtigallbataljonen var med i pogromerna mot judar i Lviv som nazisterna satte i gång så fort de hade marscherat in i staden. Men framför allt vet vi att UPA år 1943-1944 anställde etnisk rensning i polska byar och mördade 91 200 polacker, enligt de senaste siffrorna. De här operationerna utfördes självständigt och med stor effektivitet, utan hjälp av nazisterna, säger Per Anders Rudling.

Jag frågar Juryj Sjuchevytj om detta. Han förnekar inte uppgifterna direkt. Han säger att det skedda ska ses i sitt sammanhang.

– Frågan är vem som led mest – ukrainarna eller polackerna? Det var krig. I krig väljer man inte sina allierade. Ja, min far ledde Nachtigallbataljonen, och om detta har jag ingenting särskild åsikt. Vi var i krig och Tyskland var vårt enda val – med Sovjetunionen kunde vi inte samarbeta och inte heller med Polen. Polackerna ville ju att västra Ukraina skulle återförenas med Polen.

Detta är mycket svårt för västlänningar att förstå. Det var krig. Två fruktansvärda makter stred mot varandra. Båda mördade dem på andra sidan. Naturligtvis finns absolut inget försvar för dem som deltog i förintelsemorden. Inget försvar alls. Men. Det finns heller inget försvar för dem som deltog i mord av vanliga människor i länderna de hemsökte. Det är precis lika brottsligt att mörda judar som att mörda ukrainare, polackeer och balter t.ex.

Som Laurén skriver: Till saken hör att motorn i den process som vill närma Ukraina EU ligger i västra Ukraina. Det är också här som stödet för Bandera och den ukrainska nationalismen är som starkast. Ryssland har utnyttjat detta i sin propaganda och försöker misstänkliggöra demokratiaktivisterna som ”banderovtsy”, galna nationalister. Det har lett till ett extremt polariserat diskussionsklimat i hela Europa när det gäller Ukraina.

– Jag är forskare och min källa är arkiven. Jag vill inte delta i politiserandet av den ukrainska historien. Men nu uppmanas vi att inte uttala oss kritiskt om de högerextremistiska rörelserna i Ukraina – för att inte spela Putin i händerna. Det är absurt. Putin kan inte tillåtas sätta agenda för vad forskare ska göra, säger Per Anders Rudling.

Det kan tyckas absurt, men vi har ju en tyst överenskommelse att inte kritisera vänsterextremisterna, och det anses inte absurt. T.o.m. var det ju en som menade att när “vänsterextremisten satte en kniv i högerextremisten var det helt rätt!”. När alla människor mognat och slutat vara så naiva, när alla kan erkänna att det var lika fel att tvångssvälta miljontals ukrainare och andra ockuperade folk (samtidigt som Sovjet exporterade säd till utlandet för att dölja nöden för oss), att arkebusera människor för att de haft “fel” yrke i sitt fria land (Iras kusin Nillas man; Nilla själv var nära att dö i läger som hon skickats till p.g.a. makens sommarjobb under studierna, men räddades av sin världsberömda syster), att skicka små barn till fångläger för ett brott som inte specifierats (som Evi Juhani) och allt, allt annat som miljoner människor drabbades av under kommunismen över hela världen. Inte förrän detta öppet diskuterats och värdesats; inte förrän vi inser att det finns ingen “god” ondska, att ett mord är alltid ett mord; utom i självförsvar i en akut situation förstås. Varför graderar vi politiska mord? Det som är det allra värsta är nog, att någon människa kunde hitta på något så fruktansvärt som att döda miljoner människor i gaskammare. Men jag kan lova er att lidandet är detsamma om man dör genom nedfrysning eller svält i Sibirien. Och lika fruktansvärt uttänkt är det.

För att återgå till Ukraina. Självklart ska vi tänka på vad vi säger, vad vi får andra människor att tro. Putin lär sina landsmän att vi på den här sidan gränsen är fascister och bara väntar på att skjuta av våra vapen mot dem alla.

 

juni 16, 2014. Vi är olika!

Bara en kort kommentar i dag. Det är snart midsommar och vi har mycket att pyssla med...
 
Anna Lena Laurén          
Det diskuteras varför Anna-Lena Laurén intervjuade ryssen Markov med de underliga åsikterna. Somliga säger att han inte står Putin nära. Andra menar att han gör det.
Själv tycker jag att intervjun var bra. Vi förstår sällan hur man kan tänka i Ryssland. Vi tror att de är som vi, och de tror att vi är som de. Och så är det absolut inte. När man levt i en diktatur där makten t.o.m. "bestämmer vad klockan är", som esten sa, då har man inte fått erfarenheter av den värld vi lever i. Då är USA och EU djävulen som hotar Ryssland hela tiden. Och när jag läser att både FI och Miljöpartiet anser att Sverige inte ska ha något försvar utan lägga ner det som finns kvar, för att istället börja prata med Ryssland, då blir jag tveksam om vilken kultur och vilka erfarenheter de har. Ser de inte vad som händer i Ukraina? Förstår de inte att de människor som ser på världen på ett annan sätt än vad de gör, den staten som har blev utsatt för "1900-talets största geopolitiska katastrof" känner hävdelsebehov. Vet de inte vad som hände Tibet när de slutade tänka på försvar? När de trodde att de kunde leva utan vapen och ingen skulle bekymra sig.
 
Visst ska vi ha en positiv syn på världen och livet, men vi får aldrig bli naiva och tro att alla människor tänker som vi. Alla människor är olika! Alla människor är formade av det som den upplevt. Hjärnan fungerar så innan den skadas på något sätt. 
 
Jag blir jätterädd av naiviteten som graserar i vårt land. Jag undrar hur många som tänker framåt. Vi måste alltid arbeta med vetskapen om att världen fortsätter även när vi inte längre finns, och de som då lever ska vi inte satt krokben för.
 
PS. Anna Lena Lauren är finlandssvenska. Hon vet nog lite mer om hur det är att leva i beroendeförhållande till Ryssland, trots att hon verkligen trivs att bo där.

juni 15, 2014. "Vi tror verkligen på frihet för oss alla medborgare i Estland."

Det var många som i går talade om det fruktansvärda som hände för 73 år sedan. Vi i Sverige har nog aldrig funderat närmare på det och aldrig satt oss in i, att under en enda natt natt kan livet förändras från det vanliga till något helt fruktansvärt.

Postimees skriver om tre av talen som hölls i går. Ingen av de tre hade ännu fötts den där natten, men deras liv har ändå präglats av den.

Först president Toomas Hendrik Ilves, som föddes i Vällingby 1953. (Socialdemokraterna).

 president Ilves.
 «Kommunistiska och nazistiska brott, deportationerna, svältkatastrofen i Ukraina och Förintelsen är brott mot mänskligheten, det får vi inte glömma," sade president Toomas Hendrik Ilves i Kadriorg Rose Garden vid en mottagning med anledning av massdeportationena.

"Denna meningslösa ondska som drabbade generationer måste vi för alltid minnas för att inte hamna i en upprepning, en situation med en blandning av blind intolerans, brist på frihet och demokrati, förtryck av det egna folket och mot andra folk," sade Ilves.

Ilves sade i sitt tal att den kommunistiska regimen i sitt förtryck medvetet valde offer som hade varit fria människor och kände till det livet. "De var rädda och försökte förstöra som alla totalitära regimer: deportera och mörda, plantera in fruktan och ödmjukhet", sade statschefen.

"I dag högtidlighåller vi alla offer, oavsett etnisk tillhörighet, religion eller hemland," tillade han.

Tjugofem år efter efter “det underbara året” - järnridåns fall och kollapsen av det totalitära systemet - i Europa har vi återigen bevittnat våldsamma förändringar av gränsen till ett annat suveränt land och att den internationella rätten trampats hårt.

"Det handlar om att deras självgodhet i retoriken är kusligt bekant för oss. Vi har sett hur de vackra orden har dolda mål och grymma avsikter ", sade presidenten och tillade:" Det är därför vi hela tiden måste ta hand om Estland. Låta alla människor stanna i sitt land och skydda den nationella säkerheten och friheten i och utanför Europa. Friheten och demokratin kräver omsorgsfullt arbete. Det måste vi göra själva, vi kan inte skjuta över ansvaret på andra."

-----


Taavi Rõivas,statsministern  född i Estland 1979, (Reformpartiet) tände ljus denna kväll.

Taavi Rõivas

Ett starkt samarbete med internationella säkerhetsorganisationer kan hjälpa oss att utesluta varje möjlighet för nya brott mot mänskligheten i Estland, sade statsministern.

“Vi har för närvarande lugnt även på nätterna. Jag kan bekräfta det som premiärminister. Och vi tror verkligen på frihet för oss alla medborgare i Estland. Och när vi minns de tragiska händelserna för 73 år sedan, förstår vi särskilt tydligt betydelsen av det nationella oberoendet, ett fritt land och ett demokratiskt samhälle.

Jag hoppas att natten var lugn för våra landsmän den 13 juni 1941, samma sommarkväll som i kväll. Även om tiderna var oroliga, och spänningar kändes i luften var ingen i Estland riktigt förberedd för det som började hända denna natt.

Det var livligt på järnvägsstationerna, vagnar kopplades ihop, men ingen i Estland kunde tro att något så tragiskt, gällande så många skulle kunna hända. Att det var en massdeportation som gav vårt folk en ny historia...

Att det i själva verket var den sista natten för tusentals människor i vårt land som de var i sina egna hem. Det var sista kvällen mannen låg bredvid sin hustru i sängen, sista gången han kunde ge sina barn en kram och sjunga godnattvisa för dem. Det är mycket svårt att förstå, fortfarande efter så många decennier.

Nu är allt detta historia, känsloladdat och tufft. För mig och mina jämnåriga läser jag sanningen i historieboken.  Många äldre landsmän har fortfarande alla minnen kvar av fångläger i Sibirien och annorstädes, det är tusentals esters livshistoria.

Som även de bland oss som den natten kanske för sista gången såg sin far, och senare de unga mödrar som blev tvugna att begrava sina barn i Sibirien. Många av dem som deporterades kom aldrig hem igen.

Jag böjer mitt huvud inför alla offer.

Och jag försäkrar er - esterna kommer aldrig mer att vara ensamma. Vi har byggt starka nationella och internationella samarbeten och säkerhetsorganisationer. Uteslutit alla möjligheter till ett likadant brott mot mänskligheten på Estlands jord. Vi känner alltför smärtsamt priset för att förlora friheten. Ljuset som brinner hjälper oss att minnas.

 

Och till sist utrikesminister Urmas Paet, född i Tallinn 1974. Han talar flytande estniska, finska, engelska och ryska.(Reformpartiet).

 Urmas Paet.

Urmas Paet menar att junideporteringen inte får glömmas, den kommunistiska regimens förtryck har på något sätt drabbat alla familjer i Estland.

"För 73 år sedan, den 14 juni 1941, deporterade en totalitär främmande mer än 10 000 ester, vilket betyder att tusentals familjer förlorade sina nära och kära", sade Paet.

Paet betonar att deportationerna är ett brott mot mänskligheten. "Det var ett försök att förgöra folket i Estland. Ett försök från självständigheten gjordes att ta bort människors minnen och göra så att allt hopp om att återfå friheten och självstyret skulle dödas för alltid", säger utrikesministern.

 Paet konstaterar att i Estland är junideportationerna en historiskt tragisk händelse. "Den sovjetiska regimen förtjänade ett internationellt fördömande för sitt  brott mot mänskligheten", betonar han.

Och jag har ju Õie Kuritsas hela berättelse om sitt liv i Sibirien. Hon hade varit på klassfest, examensfest, och tappat bort sina skor på söndagen den 13 juni 1941. Hon skulle just börja sitt vuxenliv och kanske studera på universitetet i Tartu, men var så bekymrad över de borttappade skorna att hon sov lite dåligt på natten. Tidigt på måndagsmorgonen vaknade hon av röster. Hon drog på sig en morgonrock och gick nerför trappan. Där satt pappa vid sitt skrivbord och tre män i uniform stod framför honom. Hon kände igen en av dem från skolan. Pappan vände sig till henne och sa: "Õie, vi ska åka till Ryssland." Vad det egentligen betydde det han sa, tog det en bra lång stund för henne att förstå. Men hon fick order om att packa en väska. Det var försommar och hon tog med sig sommarkläder. Pappa tog med sig den stora säcken med nymald råg. Konstigt. De kördes till stationen och där tog hon och mamma farväl av pappa, som de aldrig såg mer. Han dödades under resan liksom många andra män. Han var dessutom en frihetssoldat, så han var självklart dödsdömd.

 

 


juni 14, 2014. 73 år sedan juni-deportationen.

Nu vet vi. De förstörde inte bara kyrkogårdar och monument, de stal gravar också. I Postimees i dag läser vi om en estnisk grav som plötsligt benämndes "sovjetisk soldatgrav".

   
 Elvi Pääro vid graven.

Elvi Pääro var fyra år när hennes far på hösten 1941 dödades nära Jõhvi. Hon har inga egna minnen av honom, men hon ser framför sig hur hon på våren 1945 besöker den nya kyrkogården i Jõhvi och ser kistor täckta av rött kläde. I en av dem finns hennes döde far.

 
Jaanus Lensment, fadern som begravdes på platsen.

Elvi minns hur hennes mamma ofta besökte kyrkogården med den vita sanden och gravplatser. Hon ser på foton från ett album från mitten av 1950-talet när hennes mormors begravdes.

Vid gravkullen står mamma Linda, Elvi och några andra kvinnor. Runt gravplatsen står fem hörnstolpar.

I början av kriget, 1941, då den första sovjetiska ockupationen var slut och den tyska ockupationen började, blev Elvis far och ytterligare 14 män och kvinnor från trakten dödade av kommunistiska hantlangare vid Toila-Oruvägen och slängdes i hål i bergen där man tagit järnmalm.

På våren 1945, när det stora kriget närmar sig sitt slut, ersätts den tyska ockupationen av den nya sovjetiska. Två massgravar grävdes upp och man försökte identifiera liken. Istället för att ta på sig skulden, anklagade de sovjetiska myndigheterna nazisterna för morden. ( precis som de sa att det var nazisterna som bombat sönder Narva.)

Någon gång, troligen på 1960-talet elller början av 1970-talet sattes en minnestavla med hammaren ock skäran upp vid graven och med namnen på sexton oidentifierade sovjetiska soldater och officerare vid gravhögarna.  

I Riksarkivet hemliga arkiv finns det information om vilka som verkligen begravdes där.

Elvi är inte särskilt förvånad eller upprörd över att det sovjeterna gjord med graven.  Året 1941 och åren därefter var en oerhört tuff tid, människor stred sida vid sida utan ens att veta varandras namn. Men Elvi har en önskan att få hedra sina föräldrar på platsen igen.

-----


Junideportationernas offer säger: Vi som överlevde måste också tala för dem som inte gjorde det.


 Vello Salo.

På kvällen för exakt 73 år sedan, bankade det plötsligt på dörrarna till tusentals estländares hem.

I fulla boskapsvagnar skickades över 10.000 män, kvinnor och barn till Sibirien. Den estniska republikens säkerhet och vanor förändrades till något helt annat.

Den katolska prästen, teologen, historikern och författaren Vello Salos sammanställning år 1993 med alla namn på dem som hämtades: "Deporterades 1941". Boken var på engelska och släpptes i Toronto, han skrev den på engelska eftersom det under sovjetåren hade varit absolut omöjligt att ge ut en sådan bok i Estland. 

Salo säger att han ville finna de människor som var bortglömda och tystade. Han började att samla in information från olika håll. I USA, där många flyktingar fanns lyckades Salo få tag på den ursprungliga listan.

"Folk var glada att de äntligen fick berätta", säger Salo.

 På väg till boskapsvagnen för vidare transport.

I Estland deporterades alltså sammanlagt över 10.000 personer. Salo har inte eammanställt deras minnen i boken, men han har pratat med många av dem.

"Den mest skrämmande med deras berättelser är att man inte kan förstå att detta verkligen kunde vara möjligt. Vi kunde inte tänka oss, på den tiden, att människor hämtades godtyckligt från sina hem för att föras långt, långt bort. Det är skrämmande att tänka sig att människor kört fram godsvagnar, gjort dem klara och parkerat dem för att vänta på dem som skulle deporteras. Ingen anade något, inte förrän på kvällen den 14 juni då människor började föras bort.”

Han tänker ibland på att man inte kunde tro att järnvägen kunde användas för ett sådant brott.

"Jag kunde inte själv tro det," säger Salo, som var en liten pojke denna hemska måndag.

Styrelseordförande i estniska Memento, Leo Õispuu överevde två deporteringar. Han var bara tio år gammal, när familjen kördes på ett lastbilsflak till varvet i Kuressaare, på flaket fanns också ryska soldater med estniska vägkartor. Soldaterna visste att det var fem barn i huset och de hade gett order om att de skulle packa väskor och så Marsch iväg! till bilen.

"Detta är just en sådan händelse som folk minns och numera, sedan tjugo år, högtidlighåller utan något som helst tvång", säger Õispuu. Han säger att man talade inte om det tidigare och alla sammankomster var förbjudna, nogsamt övervakade av KGB.

Memento är en förening sedan 1989. Õispuu berättar att dagens ungdom inte vet mycket om deportationerna, men ber alla äldre att berätta om vad som hände för sina barn och barnbarn, samt att förklara, förtydliga och skriva ner sina minnen.

"Mina minnen är starka," säger den för exakt 73 år sedan till Ryssland deporterade Õispuu.

"Få av de deporterade är fortfarande vid liv. Vi måste berätta deras öden, och vi måste berätta om dem som aldrig kom tillbaka från Ryssland.

(Postimees)

Man undrar över hur det kunde bli så, att sovjeterna visste så väl vilka som skulle deporteras och/eller skjutas. Jag tror att jag har en förklaring efter att ha läst om det.

1. Ryssland hade erfarenhet. De hade ockuperat andra stater innan de intog Baltikum. De hade redan fängslat och mördat miljontals människor. 

2. Komintern hade bildats med avsikt att genomföra världsrevolutionen. De hade gett kommunister i andra stater i uppdrag att göra anteckningar om vilka personer i varje land som var emot dem.

3. De samarbetade nära med kommunistiska partier i Europa, och finansierade deras partier. Även de svenska kommunisterna. 

Därför är jag säker på att listorna bara var att ta fram. I Estland gällde de i första hand alla intellektuella, alla frihetssoldater, alla som arbetat inom journalistik och rättsväsende. De dröjde inte många dagar efter att Estland och Lettland införlivats i Sovjetunionen så samlades topparna och saken var klar. Det var bara att sätta i gång.

Nästa steg var att skaffa speciella personer i varje samhälle som rapporterade till Högsta Sovjet eller KGB om folkets fiender.

En annan sak är att när det behövdes arbetare till de nya fabrikerna i Sibirien, då gick det ut deportationsorder på ett visst bestämt antal folkfiender. Om de hann smita togs andra som hittades, och man skickade iväg det antal som beställts. Man bestämde i förväg i Moskva hur många “förbrytare” det fanns på orterna. Sanning och verklighet var ointressant.

I Estland var det ju också så, att egentligen var ju varenda est folkfiende eftersom de krigat sig fria från deN fina unionen Sovjet. 

Kom också ihåg att man var skyldig i minst tre generationer, och man kan förstå att det gick att bemanna ganska många fabriker.

Förhållandena var svåra, men arbetarnas eget förlovade land brydde sig inte om människor.
Dog en - då hämtade man en ny.
Ingen fick hjälpa en döende fånge.
En sjuk fånge hade inget värde - han kunde inte arbeta.

juni 13, 2014 Käsitöö / Handarbete.

Jag vet att jag skrivit om konsthantverket i Estland tidigare. Nu letar jag efter speciella estniska sticktekniker som översatts till sveska och presenterats i vårt land, och jag har hittat några riktigt bra saker.

1. Elastisk estnisk uppläggning som visas här (hoppa över annonsen i början):

https://www.youtube.com/watch?v=Frc5_9AIVy0

och här:

https://www.youtube.com/watch?v=xc_4ohrAzP8


2. Hur man stickar en dekorationsrand på estniskt vis, Vikkel Braid, Estonian Braid, or Lateral Braid

https://www.youtube.com/watch?v=Lu8Vv1YbV_g

3. Och så liljekonvaljemönstret från Estland. Kanske allra vackrast på en schal.

Internationellt blev estniska spetsmönster kända först 1995 då boken  Pitsilised Koekirjad (mer känd som Estonian lace book) av Leili Riemann såg dagsljuset. Men det var amerikanska Nancy Bush med sin bok Folk Knitting in Estonia: A Garland of Symbolism, Tradition and Technique som gjorde den estniska spetstekniken riktigt populär.  Liljekonvaljmönstret är nog det mest kända mönstret som även hyllas i en egen bok ”Variationen eines Traditionellen Strickmusters(Lily-of-the-Valley: Variations on Traditional Lace Patterns) av tyska Dorothea Fischer.

 Liljekonvaljer.

 

Hela beskrivningen finns här:

http://stickaboo.se/2013/08/31/estniska-liljekonvaljer/

4. Sticka estniskt fiskfjällsmönster:

 

5. En söt flickmössa:

    

 

Flickmössa handstickad av ullgarn, grundfärg grå med geometriskt mönster efter gammalt bandmönster i tegelrött, brunt samt litet klargrönt och ljusgult. Mössan är stickad i ett stycke med en framdel och en tydlig bakplatta avgränsad med en utskjutande kant runtom. Nedtill finns en kant med resårstickning med hålvarv för ett inträtt knytband av bomull samt några varv med rätstickning i mössans färger, runt framkanten ett varv virkade maskor med det tegelröda garnet. Varmfodrad med ljusbrunt bomullstyg s.k. mollskinn.

5. För den som vill köpa färdigt, finns naturligtvis alla butiker t.ex denna i Rakvere och Pärnu:

http://www.aale.ee/ 


och på nätet:

http://www.etno.ee/kott-toolid

Bäddset.
 
Mugg.
 

 


Jag har också berättat tidigare om allt nytt som sys och tillverkas med de traditionella mönstren. Jag hittade en bok som visade hur man kan sy vackra kläder och annat av tygerna. Nu kommer jag ju inte ihåg vad den hette, men det var otroliga vackra saker jag hittade.

De här bilderna kommer inte från boken, men visar hur det kan se ut:
 
Det är roligt med den folkloristiska stilen, som använder sig av traditionella mönster och tekniker. Allt var inte dåligt förr i tiden!

juni 12, 2014 Tvillingstäderna.

 

När Frihetskriget var över 1920 och Estland och Lettland skulle bli fria stater då återstod ett problem. Var skulle gränsen gå mellan dem? Det hade aldrig funnits någon bestämd gräns, gränserna hade varierat. Det var ett allvarligt problem. För att slippa fatta beslut och kanske bli eviga ovänner bad de Storbritannien om hjälp. Det brittiska sändebudet överste S G Tallents löste den delikata frågan så, att han la gränsen mitt i staden Valga. De två städerna Valga, Estland och Valka, Lettland är nu tvillingstäder. Valga är 16,5 kvadratkilometer och Valka är 14,2 km2. Antalet invånare är 12261 respektive 6164. Från och med den 1 januari 2009 är alla alla gränsövergångar borttagna och alla vägar är öppna mellan de två länderna sedan de anslöts till Schengenavtalet.

Det var verkligen en annan god sida av medlemsskapet i EU. Under några år var det passkontroll mellan stöäderna helt plötsligt. Under sovjetåren var ju inte gränserna så viktiga, då kunde man precis som nu röra sig fritt mellan tvillingstäderna.

 Gränsen mitt i stan.
    

Mycket har gjorts efter befrielsen från Sovjet. Flera hus har renoverats: Centralbiblioteket, Valga stadion, Valga Museum, Valga sjukhus, samt Centrum för Hobby och Kultur. Skolor och förskolor repareras efter hand. Dricksvattnet har flörbättrats, och många privata investeringar har skett i handel, lätt industri och skogsbruk.

Och så lite historia:

 • 1286: första gången stadens namn Valga (under tyskt namn Walk ) visas i ett register i Riga.

 • 1298, 1329, 1345: Staden plundras av litauiska bandider ledda av storhertig Gediminas och senare av Algirdas.

 • 1419: Staden blir säte för delstatsparlamentet i Livländska Konfederationen.

 • 1481: Ryssar plundrar staden som brinner ner för fjärde gången.

 • 1500: 36 gånger fram till år 1500 är Valga centrum för “stadsdagar” I Gamla Livonien.

 • 1501: Under en rysk räd bränns staden ner för femte gången

 • 1558: Under det livländska kriget blir den medeltida bosättningen i staden helt förstörd.

 • 1584 11 juni: Valga beviljas samma stadga och lagar som Riga av kungen av Polen, Sefan Batory.

 • 1590 17 April: Kung Sigismund Vasa av Polen ratficeras stadens stadgar för andra gången. Valga får sitt stadsvapen.

 • 1600: Den första stadskartan. Den visar 42 hus. Staden är 7 km lång och mellan 0,25 till 0,5 km bred.

 • 1626: Efter det polsk-svenska kriget tillfaller Valga Sverige. Kungen bekräftar stadsprivilegierna.

 • 1657: Den 9 juli, den svenska armén under Friedrich von Löwen besegrar en rysk armé i slaget vid Valga.

 • 1721: Som ett resultat av det stora nordiska kriget tillfaller Valga Ryssland, liksom resten av Estland.

 • 1764 5 oktober: Kejsarinnan Katarina II bekräftar stadsprivilegierna.

 • 1783: Under Katarina II bildas Valga län.

 • 1780: De första stenbyggnaderna uppförs: en kyrka, en skola och ett länskontor.

 • 1789: OS Engell utarbetar en karta över Valga som visar 76 tomter med hus.

 • 1816: Byggandet av S: t Johannes kyrka är klar.

 • 1876: Walkscher Anzeiger , den första tidningen i Valga (på tyska) utges.

 • 1889: Valga järnvägsstation öppnas. Den 22 juli invigs Tartu-Valgabanan.

 • 1890 16 December: Valga Nykterhetsförening bildas.

 • 1896: Den smalspåriga järnvägen Pärnu-Valga invigs.

 • 1901 7 December: Tillsammans med letterna lyckas esterna vinna valet över balttyskar för första gången på estniskt territorium. Till borgmästare väljs kemisten Johannes Märtson.

 • 1902: Byggandet av Nykterhetslogen Säde påbörjas och Andres Alver, smittskyddsläkare, väljs till ordförande. Den smalspåriga järnvägen Valga- Marienborg invigs.

 • 1904 22 maj: estniske poeten och författaren Paul Viiding föds i Valga.

 • 1908 24 juni: estniske militäre befälhavaren, Alfons Rebane föds i Valga.

 • 1917: En tysk zeppelinare flyger över staden och släpper fyrtio högexplosiva bomber utan att skada huvudmålet, järnvägsstationen.

 • 1918 11 januari: Delegater från “Valga läns manliga  arbetare, soldater och jordlösa” vinner makten i staden. Den 12 februari intar den tyska armén Valga.

 • 1919 11 januari: Valga Estniska Gymnasium öppnas vid Keskgatan 22.. För första gången i historien blir det som undervisningsspråket i en gymnasieutbildning i Valga sker på estniska i stället för tyska. I slutet av januari blir 107 människor offer för bolsjevikiska terrordåd. De finns i fem massgravar runt Valga; 67 personer förs bort som gisslan. Den 31 januari i slaget vid Paju befrias Valga från bolsjevikerna.

 • 1920 1 juli: Det brittiska sändebudet överste S G Tallents fastställer slutgiltigt gränsen mellan Estland och Lettland.

 • 1921 11 februari: Dekret från den estniska regeringen upprättar åter territoriet Valga län. Valga blir länscentrum.

 • 1940 17 augusti: Den sovjetiska ockupationen börjar och med den massdeportationerna av ester och letter från Valga / Valka

 • 1941 9 juli: Valga ockuperas av tyska trupper.

 • 1944 19 September: Under hårda strider frigörs Valga från den tyska ockupationen av Estland. Den  ersätts omedelbart av den sovjetiska ockupationen av Estland.

 • 1988. I Valga grundas Föreningen för skydd av gamla minnen. 27 november, på initiativ av föreningen, reses ett monument över dem som dog i Frihetskriget..

 • 1989 24 februari: Den första estniska flaggan hissas offentligt för att markera återupprättadet av självständigheten.

 • 1992 24 maj: Den ryska armébasen i Valga tas över av esterna och blir senare gränsbevakningens hus.

 • 1993 17 oktober: De första fria valen till kommunfullmäktige efter återställandet av självständighet sker.

 • 1994 31 januari: På 75-årsdagen av slaget vid Paju invigs ett minnesmärke.

Många siffror, många årtal, men bara en stad och dess människors liv. Invånarna i områden var tidigare liver med spåket liviska. Numera är det språket nästan helt borta.

Juni 10, 2014 Det var inte lätt att tycka rätt.

Nu ska ni få höra hur det var den där gången en ny rysk teaterregissör skulle presentera sitt nya teaterstycke för Stalin och hans närmaste män. Det var en pjäs, Peter den store, av greve Alexei Tolsoy, en medlöpare. Alla visste att man måste vara försiktig med sina omdömen. Man kunde råka väldigt illa ut om man gjorde något fel. Det var en testföreställning för diktatorn och några professoirer, som skulle ge klartecken för ev. fler föreställningar. Hälften hade sjkrivit upp sig på en talarlista, som brukligt. 

Ridån gick upp. Alla tittade på Stalin med ena ögat och på scenen med det andra. Utom Stalin förstås. Han tittade på föreställningen, men förändrade inte en min, så det var fullständigt omöjligt art veta vad han tyckte. När ungefär 10 minuter återstod av pjäsen reste sig Stalin upp och gick ut ur lokalen. Han hade inte applåderat en enda gång, och ingen annan heller naturligtvis.

När ridån gått ner reste sig den ene efter den andre och öste ur sig sin avsky över ett så "fruktansvärt dåligt stycke, typiskt skrivet av en greve som låtsades vara kommunist.".

Efter en stund kom regissören själv in. Han avbröt talare nummer elva strålande av lycka. Han och teaterchefen hade följt efter Stalin och frågat vad han tyckte. Stalin hade berömt föreställningen av hela sitt hjärta. Det enda han klagat på var att Peter den store inte hade famställrts som en större hjälte. Regissören avslutade med att säga att det var hans lyckligaste stund.  Det blev tyst i lokalen. Mannen som just börjat sitt tal med att beklaga det usla  spelet fick tunghäfta och vacklade ut ur lokalen. De återstående höjde föreställningen till skyarna, speciellt beskrivningen av tsar Peter och den ryska adeln. Dock gick pjäsen ut på att det var hårda tider som väntade folket under tsar Peter. Stalin tyckte att så hande de inte behövt göra, men han godkände föreställningen.

Pjäsen hade refuserats av alla teatrar utom just denna. Efter Stalins beröm sökte alla teatrar tillstånd att få spela pjäsen! 

Det är professor David Vseviov som berättat i radion. Vseviov frågar också: Varför gick Stalin? Han säger att det kan ha varit så prosaiskt som att Stalin blev hungrig, törstig eller måste besöka toaletten. Samtidigt älskade Stalin att sätta akademiker och politiska viktigpettrar på pottan. En paranoid människas skämtlynne. Och en massa nickedockors problem. Hade Hilding fått bestämma hade det varit likadant i Sverige. 

Så gick det till. Ingen vågade uttrycka en egen åsikt för att inte riskera bestraffningar, och missbedömde man vad Stalin tyckte eller ville gällde det att hålla tyst.

-----

Estland i dag i Postimees:

Den genomsnittlige invandraren till Estland är en man mellan 20-34 år och yrkesutbildad. Han är en skattebetalarna, snarare än mottagare av socialbidrag," säger handelsprofessorn vid Tartu Universitet, Raul Eamets.

Det finns för närvarande inga estniska statliga sociala förmåner tillräckligt höga för att locka hit människor från andra länder.

Tidigare har konstaterats att 60% av invandrarna till estland ä estniska medborgare. Det beslutades 1991 att alla med rötter i Estland hade rätt till estniskt medborgarskap.

Invandrade gjorde 4098 personer år 2013, och utvandrade 6740. Antalet invandrare var 1459 fler än året innan.

-----

Naturligtvis svarar Ryssland på Natos ökade närvaro och övningar i Östersjöområdet.

 Natosoldater.

Det ryska försvarsdepartementet rapporterade att deras östersjöflotta, flygvapen och marktrupper inleder en övning i Kaliningrad.

"Manövrer kommer hållas samtidigt som Natos övningar Saber Strike-2014-2014 och BALTOPS," sade det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande. "Kaliningradövningarna är helt jämförbara med de militära övningar som Natos genomför när det gäller antalet vapen och krigföring."

Natos övningar Saber Strikes började i måndags i närheten av Riga med cirka 4700 deltagande soldater från tio länder, bland dem Storbritannien, USA och Kanada. På tisdag flyttas övningarna till Litauens territorium.

(Ohtuleht)

Ja, det är klart att Ryssland måste svara på något sätt. Och inte blir det med överläggningar med Väst…

-----

Harley Davidsonfesten är över. Man har räknat ut att 7 500 motorcyklar samlades i Tallinn. Nästan allt har gått bra, en 18-årig flicka fördes till sjukhus efter en påkörning dock.

Och de ska ju se ut på ett särskilt sätt också:
 


Juni 9, 2014. Stormaktskomplexet

Christian Gerner skriver i dag att han blev alldeles chockad av Markovs uttalanden i går. (Se gårdagens blogg). Han hör till de som inte tidigare ville förstå, trots att han ska vara sakkunnig. så ofta vi har råkat ut för det. Vi som vetat det och sett det har inte tagits på allvar. Han var i alla fall en av dem som försökte förstå. I radio i dag kallade han Markov en schitsofren pajas som förstört väldigt mycket. 
 
Men en en annan sak. Är det inte ganska vanligt att, när man ska förstå andra människor, att man då flyttar över sina egna känslor på den andre? Putin arbetar för att han själv och Ryssland ska ses med största respekt. Putin vill att vi alla ska se Ryssland som den stormakt Sovjet en gång var. Där finns stormaktskomplexet, inte i Sverige. Vi har för länge sedan glömt bort det, och skolbarnen får vanligtvis inte läsa sig något om den svenska stormaktstiden. Jag tror inte ett ögonblick att Polen lider av det komplexet heller. 
 
Kom igen Ryssland! Hitta på något mer sannolikt. Faktum är att den ryska kulturen intresserar oss. Det är riktiga sagor och sägner det. Vi ser gärna Tjechov på teatern och jag har läst Anna Karenina och andra ryska mästerverk. Men Sovjet och Stalin är inget man läser om om man inte söker historiska fakta. 
 
 I morgon bl.a. om Stalin på teaterbesök. 

juni 8, 2014 Den sanning som serveras därifrån kan skilja sig totalt från det vi upplever som sanning.

Det finns mycket att skriva om kulturskillnader mellan folk. Just det som man inte ska tala om i Sverige. Men en allvarlig skillnad är den ryska kulturen kontra den vi har i väst. I Ryssland har man så gott som bara regeringstrogna medier, och har så haft så länge vi kan minnas. Den sanning som serveras därifrån kan skilja sig totalt från det vi upplever som sanning.

 Sergei Markov.

I SvD i dag intervjuar Anna-Lena Laurén  Putins personliga sändebud Sergej Markov. Han presenterar en sanning som jag aldrig har kunnat tänka mig.

För det första menar han att andra världskriget började pga. antisemitsm.

Fem, sex länder ligger i täten när det gäller russofobin i Europa: Sverige, Polen de baltiska länderna och Finland.

Jag måste fråga alla som lever i de länderna: Har ni känt det så?

Så tänke jag, om det skulle vara så vad är då gemensamt med dessa länder? Alla, utom Sverige, har en gräns mot Ryssland. Alla länderna, utom Sverige och Finland, levde direklt i Sovjets maktsfär. Finland var oerhört beroende av Sovjet. Men Sverige då? Sverige och Ryssland har krigat så många gånger, att t.ex. under svensktiden i Estland måsrte man ha en rysktalande som kunde medla varje gång det behövdes. Senaste freden slöts 1809. Därefter har det “bara” varit hot.

Markov själv förklarar det dels så: I Sveriges och Polens fall kan rysshatet förklaras med gamla stormaktskomplex, i Lettlands och Estlands med att det har blivit ett politiskt instrument. Russofobin i Finland är däremot oförklarlig, (Han tycks ha glömt Anfallskriget och Fortsättningskriget under Andra världskriget. Seregei Markov presenteras som "statsvetare", vad är det egentligen en statsvetare i Sovjet/Ryssland får lära sig?) Finland har ju bara vunnit ekonomiskt på handeln med Ryssland. Av allt att döma är det Sverige och de baltiska länderna som har påverkat Finland, säger Sergej Markov, Putins så kallade doverennoje litso.

Sverige och Polen och stormaktskomplexet? Är det någon som tror att det finns något sådant i de två länderna? Polen ska ju i första hand komma i kapp efter den enorma nedgången under kommunismen.

Lettland och Estland. Politiskt instrument? Absolut inte! Det är det enorma lidandet under sovjetåren som är grund för att man vill hålla sig borta från Ryssland. Erfarenheten, mina vänner, erfarenheten!

Vad har vi gjort då?

Europa ser i dag på ryssar på samma sätt som man i tiderna såg på judar. Ert mål är att förstöra Ryssland. Men det kommer ni inte att lyckas med. Napoleon försökte, Hitler försökte, utan framgång. Ni kommer att förstöra Europa i stället.

I Ukraina tar man livet av människor därför att de vill välja sina guvernörer själva och håller fast vid rätten att tala sitt ryska modersmål.(I Ryssland väljs alla guvernörer av Putin själv! Och nästa fråga: Får ukrainarna också den rätten då?)

Om Nato:

Det stora problemet är att Nato försöker skapa konstgjorda konflikter. Nato behövs inte längre, det har förlorat sitt existensberättigande och letar därför efter nya uppgifter.

Men Putin är försiktig och vill bara väl:

I Ryssland är vi tvungna att hålla tillbaka en stor ström frivilliga som vill åka till Ukraina för att skydda sina bröder. Trycket på att Ryssland ska intervenera stiger hela tiden, 70 procent av det ryska folket anser i dag att Ryssland borde gå in i östra Ukraina. Men Putin vill inte. Han vill ha en konfederation.

Men, alla vapen separatisterna har då?

Har ni sett vilka gammalmodiga raketer de har? Ryssland är världsbäst på luftförsvar.(!!) Rebellerna slåss med vapen från 1970-talet. Men om regeringen i Kiev inte slutar utöva våld mot sitt eget folk blir vi tvungna att bistå rebellerna - med både vapen och män.

 Äkta kärlek?

Men de gröna männen då? De som Putin förnekade så bestämt att de var ryssar ända tills han fått som han ville. Då tackade han de ryska soldaterna för deras fina arbete. Kan Putin nu säga när han ljuger och när han talar sanning, så vi vet?? Det skulle göra allt så mycket enklare.

Hur många i väst tror att antisemitismen var orsaken till andra världskriget?

Hur många i Ryssland vet att det finns något som heter “Andra världskriget”? De har ju så bestämt fått lära sig att “Det stora fosterländska kriget” började 1941 därför att Hitler gav sig på Stalin och Sovjet. -men det här ska väl inte läsas av ryssar förstås.


Är det Markov säger vad han vet, eller är det som han vill att det ska vara? Det är svårt att veta när allt blir så vinklat i våra ögon. Vi tror oss veta att det var de gröna männen som satte igång arbetet för att ryskt Krim. Det hade absolut inget att göra med Väst. Men jag förstår att risken att Ukraina skulle rinna ur Putins häner var ju tydlig.

Ett problem i Ukraina är, att de ytill skillnad från t.ex. Estland inte har arbetat aktivt för att få bort den sovjetiska kulturen med allvarlig korruption och europeiskt rättstänkande. Man levde kvar i sovjetsystemet, liksom Ryssland.

En fråga till Markov: Varför kallar ni oss alla i Väst för fascister? Vad menar ni då?

 

 


juni 7, 2014 Volgograd, eller…

Den ryske politikern, bitränande statsminisrtern, Dimitri Rogozin arbetar för att namnet Stalindgrad ska återtas!

"Jag har aldrig tvivlat på att det är nödvändigt att ge den stora staden Stalingrad dess namn tillbaka,. säger han på twitter.

Rysslands president Vladimir Putin talade i går  om att 1961 fick Volgograd namnet Stalingrad, Tidigare hade det hetat Tsaritsaen/Tsarens stad? Staden kan åter byta om invånarna stöder namnbytet.


Hur många i Väst förstår att Stalin är tillbaka som idol i Ryssland? Trots alla mord, tortyr och omänsklighet? Trots allt lidande han förorsakat. Hur fort glömmer människan?  Hur många har sett Gudrun Schyman på youtube leda en småbarnskör i en hyllningssång till Stalin?
 
 
 
 Stalin och Rogozin.

juni 6, 2014 Hoten framfördes direkt av Gorbatjov.

President Arnold Rüütel berättar nu i tidningarna, att han 1989 hotades av Moskva med 10-12 års fångläger med sträng regim för att han som ordförande i Estlands Högsta Sovjet hade skrivit under deklarationen om Estlands suveränitet inom unionen. Landet skulle ha sin egen flagga och skolorna skulle berätta den sanna historien. Man höll också på att arbeta fram en egen valuta för landet. Hela Estland var då som en stor sovjetisk militärbas, och därmed var det oerhört vågat av Rüütel. Hoten framfördes direkt av Gorbatjov.

-----

I tidningen Foreign Affaires finns en artikel

The Estonian Spymasters - Tallinn's Revolutionary Approach to Stopping Russian Spies.    

 Vy över Tallinn.

Artikeln är lång och innehållsrik, och går ut på att det estniska faktiska försvaret mot ryskt spionage är världsunikt. 

Estland har visat sig mer beredda att stå upp för rysk aggression än någon annan europeisk nation. Sedan 2008 har Talinn varit värd för Natos Cooperative Cyber Defence Center of Excellence, och den estniska regeringen har varit allmänt känd i väst som en pionjär inom cybersäkerhet. Mer i det tysta: landet har också blivit ledande i att använda gammaldags kontraspionage mot Ryssland. Enligt John Schindler, en före detta analytiker vid National Security Agency i USA och professor vid Naval War College, finns det  få i väst av samma kapacitet när det gäller att avvärja ryska underrättelsebrott. "Esterna har haft så mycket med ryssarna, och innan dem Sovjet, så länge att göra, att de intuitivt förstår det ryska underrättelsetjänsten kultur och hur de fungerar," sa Schindler till mig. "Vi gör det inte."

 
Herman Simm.

I Estland avslöjades storspionen Herman Simm, en gång det estniska försvarsdepartementet främsta säkerhetstjänsteman. Han är nu i fängelse, och man vet att han har avslöjat många hemligheter om Nato, men inte så mycket mer.

Estland gick med i Nato 2004. Under de senaste fem åren, har Tallinn koncentrerat sig på att bevisa - för sig själv och för sina allierade i Nato - att de har möjlighet att försvara sig mot Ryssland (med hjälp av öppna och dolda medel). Det har också utgjort ett starkt bevis för varför konfrontation med Moskva är oundviklig.

Säkerhetstjänsten (Kapo) hade dittills huvudsakligen jobbat med att få slut på korruptionen, som varit stor ynder sovjetockupationen.  "Simm-fallet" sa Schindler till mig (förf Michael Weiss), "tvingade esterna att ta itu med några riktigt långvariga problem i Kapo. Det tvingade dem att bli bättre. " Därefter har ytterligare några ryska spioner avslöjats. Bl.a. Vladimir Veitman som då var pensionerad, men hade hunnit tipsa Moskva om att Kapo undersökte Simm.

Krisen i Ukraina har ökat Moskvas ansträngning att ställa till bråk i Baltikum. 19 mars varnade Moskva i FN för att ryssar diskrimineras i Estland, så som de diskriminerades i Ukraina och Simferopol.

En uppsjö av nyhetsrapporter dök upp i april som tyder på att Narva, Estlands tredje största stad, snart skulle bli nästa Krim eller Donetsk.

Narva ligger geografiskt närmare S: t Petersburg än Tallin och har en befolkning som till 82 procent är etniskt ryska. De flesta utländska korrespondenter har varit snabba att söka efter och konstatera sanningen, nämligen att staden inte visar någon önskan om "befrielse" av Moskva. När pro-ryska protester uppträder tenderar de att samla "omkring 20 till 40 personer," och ibland är en tredjedel till hälften av dem från media och / eller estniska brottsbekämpande organ, enligt Arnold Sinisalu, generaldirektör Kapo.

Det viktigaste i Rysslands propaganda är att hävda att Estland är en nazistisk stat. Som de gjorde i Kiev, har Moskva har sysslat med en desinformationskampanj om Tredje rikets ockupationen av Estland på 1940-talet, och en omskrivning av den sovjetiska ockupationen som föregick och följde den. Under denna ofta banalt omskrivna berättelse beskrivs allt estniskt motstånd mot marxismen-leninismen automatiskt som sammanbundet med "Nordisk Hitlerism", som en politik riktad mot ryssarna. I en dokumentärfilm som visades i Tallinn och S: t Petersburg år 2013 med titeln The Hidden History of Baltikum hävdades att det som Estland, Lettland och Litauen gör mot sina ryska minoriteter är vad tyskarna gjorde mot judarna under Förintelsen. Vissa organisationer som driver denna linje, till exempel Mir Bez Natsizma (World Without nazismen), deltar i stora europeiska politiska sammankomster, bland annat den årliga konferens som Organisationen för säkerhet och samarbete som anordnas av Europakontoret för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter med huvudkontor i Polen. (Mir Bez Natsizma leds av oligarken och tidigare ryska federationsrådet medlem Boris Shpigel, som enligt israeliska tidningen Ha'aretz, skryter om sina "nära band med Kreml" och som år 2008 anklagade Georgien för  "folkmord" och "etnisk rensning".)

Så förutom att söka efter stupade och stulna minnen, måste Estland nu kämpa med Putins försök att göra landets förflutna till ett långt mörkt kapitel avbrutet av det starka ljuset under Rysslands imperialistiska styre. Dessa två strategier kompletterar i själva verket varandra, eftersom det blir lättare att rekrytera förrädare om Moskva redan har odlat en miljö i Estland där landets självständighet ses som det största sveket av alla. Och så, för överskådlig framtid, kan Tallinn räkna med att ryska spioner fortsätter att gräva i deras territorium. Och Moskva kan räkna med att se sina agenter fångade.

-----

Ytterligare 8 amerikanska Nato-jaktplan har baserats i Ämari, mellan Tallinn och Paldiski. Stridspiloterna berättar att det är kö för att bli placeriad i Estland.

------

 Minnesstenen invigs av bl.a. Edgar Savisaar och den franske ambassadören.

I Lasnamäe har det rests en minnessten över 23 franska judar som skulle arbeta med en tänkt flygplats där 1944. Samtliga överlevde kriget, och den siste överlevaren deltog i maj vid invigningen av stenen. Stenen har skapat irritation hos många ryssar i Lasnamäe, och någon har vänt stenen så att namnsidan har kommit mot skogen.

-----

Vid en slavisk festival i Sillamäe där även delegationer från Ukraina deltog, buade den rysktalande befolkningen i Sillamäe åt ukrainarna och skrek “Fascister! Fascister!”

----

I DN i går skrev man lovord över Pisaresultaten i Estland. Mitt förslag är att svenska lärardelegationer ska gå på kurser i Estland. I slutet på 1990-talet ordnades flera lärarresor till Estland där de svenska lärarna uttryckte stor beundran över Estlands fantastiska skolsystem. De svenska lärarna fick träffa svensktalande elever från lågstadiet till gymnasiet, oplanerat, och uttryckte sin förvåning över samtliga elevers mognad.


juni 5, 2014 Vilka är ryssarna mest rädda för?

Nu finns det en undersökning som visar vad ensidig propaganda betyder för människor.¨

 Gudov Lev, chef för Levada Center.

Det är Levada Center i Ryssland, ett oberoende icke-vinstdrivande forskningsinstitut som presenterar en undersökning de gjort. I slutet av maj i år ville de ha svar på frågan:  "Vilka fem nationaliteter anser du är de  mest ogästvänliga och mest fientligt inställda till Ryssland?"

Svaret är:

Rysslands fem mest fruktade invånare kommer från följande länder:

USA - anser 69%

Ukraina - anser 30%

Litauen - anser 24%

Lettland -anser 23%

Estland -anser 21%

Att de är oroliga för vad ukrainare kan göra dem beror naturligtvis på den pågående konflikten i östra Ukraina. Georgien har nu fallit till sjätte plats. 2009 var det georgier som ansågs mest fientligt inställda.

Varifrån är de vänligaste människorna? Svar:  Vitryssland, Kina, Kazakstan, Armenien och Indien.

Den höga siffran för USA är den absolut högsta på senare tid.

Jag minns när nyhetsprogram i Ryssland varnade ryssarna för att esterna gjorde sig beredda att anfalla. Det hela är absurt och beror naturligtvis på vad media säger. De har fått höra nu att USA och Europa är fyllt av fascister och bara väntar på att angripa deras land. Tänk om de i stället fick veta att ingen vill ge sig på dem. Ingen i Väst vill ha krig. Eller, majoriteten är emot krig i alla fall. Så här höll man på i Sovjetunionen också. Där trodde man verkligen att alla västmakter hade kärnvapen riktat mot dem hela tiden. I själva verket har vi ju sett att Sovjet hade kärnvapen riktade mot oss. Vi har varit i de gamla bunkrarna i Väjke Maarja-trakten.
 
Dagens karikatyr i Postimees:
 


juni 4, 2014 Arbetslunchen med USA och de central -och östeuropeiska ländernas ledare i Warszawa.

President Toomas Hendrik Ilves deltog på inbjudan av Barrack Obama i arbetslunchen med USA och de central -och östeuropeiska ländernas ledare i Warszawa.

 

Han gjorde efter mötet ett uttalande:

"Vi står nu inför en av de mer komplexa av vår samtids kriser. Vi måste alla arbeta tillsammans för att slippa besvara en fråga från de kommande generationerna om varför vi inte gjorde något för att skydda frihet och demokrati medan möjligheten fortfarande fanns. I Ukraina är det  inte inbördeskrig. Det är en konflikt, stödd och uppmuntrad av de ryska separatisterna mot den ukrainska staten; mot ett enat Ukraina. Det är med ett uppenbart godkännande från de ryska myndigheterna som förutom annekteringen av Krim de ryska väpnade terrorister infiltrerar över gränsen till Ukraina eftersom myndigheten inte stoppar det.”

Därmed har Ryssland förvandlats till en part i konflikten menar deltagarna i mötet i Warszawa .

"Men vår ståndpunkt är klar: Annekteringen av Krim var olaglig och har brutit mot internationell rätt. Ryska myndigheternas organiserade aggression har förändrat hela säkerhetsarkitekturen som hade sitt grund i Helsingforsavtalet 1975; det ryska parlamentets beslut att använda sig av en så kallad grannlandsarmé för att skydda de egna landsmännen är helt oacceptabelt.”

Estlands statschef sade att den nyvalde presidenten i Ukraina Petro Porošenko svåraste uppgift är att skydda integriteten i Ukraina och samtidigt uppnå en försoning och fungerande statliga institutioner i landet. “President Porošenko styrka är vårt hopp.”

"Estland är berett att med alla Ukrainas vänner stödja landet och de i Kiev instiftade reformerna för demokrati, rättsstat, marknadsekonomi, fördjupad insyn och öppenhet, vilket är en helt oumbärlig förutsättning för att framgångsrik sammanlänka Ukraina och Europa.”

Diskussionerna i Warszawa gällde förutom de händelserna vid de ryska gränsändringarna i Europa och energifrågorna också att förbereda sig för höstens toppmöte i Wales inom Nato.

Estlands statschef tackade i ett separat uttalande idag president Obama för att han ämnar stärka säkerheten i regionen. President Ilves tackade också alla andra allierade som bidragit till säkerheten i regionen: "Det här är en del av NATO:s svar på Rysslands agerande för att ändra säkerhetsbilden, en del av Nato-alliansens sätt att visa sin närvaro i Central-och Östeuropa på ett trovärdiogt sätt.”

De statschefer som var närvarande i Warszawa, kom från Polen, USA, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Slovakien, Kroatien, Bulgarien, Rumänien och Ungern.

-----

Det kommer nya idéer om vår kost hela tiden. En diet som Postimees presenterar i dag är intressant:

Brian Weiner, kostexpert, beräknar att om en vuxen äter en liter is per dygn förbrukar man 150 kalorier. En annan fysiker beräknat att en person bör äta cirka 30 kg is för att förlora nästan halva sin kroppsvikt i kg. "Inte precis den mest effektiva plan", skrev Andrew Zimmerman Jones.

Weiner säger att man inte ska äta en liter is på en gång, och att man bör vara försiktig när det är kallt ute.

Jaha. Det blir nästa trend. Problemet är kanske att det inte blir så mnga nya kokböcker av det här förslaget. Så det tystas nog ner.


juni 3, 2014. Estland är intresserat av att delta med stöd för de nya demokratierna i öst Ukraina Kirgizistan och Mali.

Förlåt mig, men det här måste jag ta med. Jag har visserligen inte testat allt själv, men jag ska! Man kan spara mycket pengar.

Många bra sätt att använda ättika!

 • Sköljmedel - Lägg till en fjärdedels kopp ättika till i tvättmaskinens sköljbehållare, då blir tyget mjukare .

 • Borttagning av statisk elektricitet - statisk elektricitet kan tvättas bort på samma sätt ,

 • Fläckborttagning - blöt kläderna i lite ättika för att få bort alla typer av fläckar .

 • Rengöringsmedel - ättikslösning kan fungera bra för att rengöra golv och väggar i badrum och toalett.

 • Tuggummiborttagning - värm ättikslösning i mikrovågsugnen och dra det över tuggummifläcken.

 • Rengöringsmedel för rostfritt stål - blandning av soda och vinäger fungerar mycket bra för att skrubba rostfritt stål.

 • Naturliga blekmedel - ättikslösning kan också användas som blekmedel om du blandar den med väteperoxid.

 • Luftfräschare - ställ en skål med ättika där du känner att lukten kommer från.

 • Skrämma bort katter. Spruta ättika där du inte vill ha kattor.

 • Rostborttagning - om du har rostfläckar på verktyg eller annat föremål lägg dem i ättikslösning över natten. På morgonen sköljer du dem i vatten, så blir de inte skadade av ättikan.

 • Rengöring av skärbräda - Rengör skärbrädan efter användning med ättikslösning, så slipper du bakterietillväxten.

 • Rengöring av köksavloppen - Häll lite bakpulver i vasken och sedan vinäger på den. När bubblorna stiger i diskbänken , skölj ordentligt med kokande vatten.


Visst var det intressant! Jag fick lära mig av min mormor att ha lite ättika i sista sköljvattnet när jag tvättar kläder. Då stannar färgen där den ska vara. Det vet jag säkert att det fungerar.


Råden hittade jag på sidan naine24.postimees.ee.

-----

 

 Utrikesminister Urmas Paet med hustru filologen Tiina på väg att hälsa på presidenten.

 

Utrikesminister Urmas Paet sa i går vid ett möte i Tallinn med Tomicah Tillemann, US Department of State, att Estland är intresserat av att delta med stöd för de nya demokratierna i öst Ukraina Kirgizistan och Mali.

Utrikesminister menar att de senare årens händelser som till exempel den arabiska våren och händelserna i Egypten och Ukraina inte betyder att vi kan ta demokratins framgångar för givna. Det är i stället så, att LEND (Ledare engagerade i nya demokratier ) och direkt hjälp från andra demokratier ‘är så viktiga. Paet och USA: s utrikesminister Hillary Clinton meddelade i juli 2012 att LEND, ett rådgivningsprojekt, fanns att tillgå för de nya demokratierna. Dess syfte är att säkerställa kvaliteten vid  övergången till demokrati genom att ett expertråd ska informera och finnas till hands. Projektet startades av det amerikanska utrikesdepartementet, som erbjudit Estland att deltaga med sin expertis.

(postimees)

Det är ännu ett exempel på hur USA värderar Estland. Den f.d. sovjetstaten som lyckats bäst vid övergången till demokrati och västlig utveckling.

En dag ska media i Sverige våga ta tillbaka sina lögner om vårt lilla grannland. De behöver gå igenom allt som sagts och skrivits och sedan be om ursäkt. (De kan fråga mig; jag har sparat en hel del.)  De måste inse att de styrdes av den otroligt skickliga sovjetiska/ryska propagandaapparaten och dra lärdom av det, Naturligtvis kan det vara svårt när vi ser och hör så mycket varje dag. Att tänka igenom och förstå att man är utsatt för lögner i vissa fall, när det är enklast att tro på det istället, det är inte lätt. Men alla måste vi vara ödmjuka och kunna diskutera även det svåraste. Det många media gjorde var ett rent brott. Men man kan ju inte sätta alla mediafolk och andra medlöpare i fängelse…

Är det extra pinsamt att det är just USA som förstod vad Estland utsattes för? Det började ju med att USA ålade Sverige att ta emot flyktingarna från Baltikum, och de nämnde de intellektuella särskilt. Antagligen för att de visste att de skulle mördas först. Sedan var det USA som förstod varför esterna hade klätt sig i tysk uniform och anförtrodde bevakningen vid Nürnbergsrättegången åt dem. Och nu visar de gång på gång att de högaktar esterna för deras skicklighet och intelligens.

juni 2, 2014. På scenen stod Arvo Pärt, dirigenten Tõnu Kaljaste, Estniska Filharmoniska orkestern och Kammarkören

Ni vet nog också. Vad jag alltid vetat. De vuxna säger en sak med stor bestämdhet, och så säger den raka motsatsen med samma säkra röst nästa dag.

Putin lovade att respektera presidentvalet i Ukraina. Hur länge höll det?

Utrikesminister Lavrov säger i ett uttalande: Östra Ukraina är i behov av humanitära korridorer.

Vad menar han med det?

Jo, Ryssland förbereder sig för att i FN: s säkerhetsråd lägga fram ett förslag för att lösa krisen i Ukraina, vilket även innefattar skapandet av humanitära korridorer i östra Ukraina.

Lavrov säger att man i Väst menar att det blivit lugnare i Ukraina efter valet, men "Faktum är att alla blivit precis tvärtom”.

"Människor dör varje dag. Fredliga invånare lider mer och mer - armén, flygvapnet och tunga vapen fortsätter att användas mot dem, "sade Lavrov.

Ryssland vill att FN: s säkerhetsråds resolution kräver slut på militärens våld  i östra Ukraina. Han vill att det skapas humanitära korridorer i östra Ukraina.

Kiev har upprepade gånger sagt att anti-terrorist operationerna inte kommer att slutföras innan de rysk-stödda separatisterna slutar demonstrera.

FN: s säkerhetsråd har fem permanenta medlemmar med vetorätt: Ryssland, Kina, USA, Frankrike och Storbritannien.

(Postimees)

Jag har en känsla av att vi ofta tror att orden vi säger har en och endast en mening i sammanhanget. Att alla menar samma sak när vi t.ex. säger “Jag lovar.” Så är det absolut inte. Trots att vi ser ganska lika ut. Vi människor. Du kan aldrig säkert veta vad som händer i en annan människas huvud. Nu gissar vi vad Ryssland vill.

I Europa börjar man allt starkare uttrycka önskan om att dra sig ur EU. Just nu! När vi behöver hålla ihop. Det är ofattbart. Har man redan glömt i Västra Europa vad som kan hända om vi hotas av en stormakt? De urspungliga länderna i gemenskapen gjorde något stort när de bestämde sig för samarbete istället för att kriga mot varandra. Vi får aldrig glömma den viktigaste idén bakom EU. Frihet. Frihet från krig!

I Aktuaalne Kaamera berättas det att man har tvingat fram presidentens avgång i Abshasien, landet som utropade sin frihet efter rysk-georgiska kriget, 2008. Vart tog han vägen? Var kände han sig säker? Jo, till en rysk bas. Tydligen är folket, som anser att hela regerengen består av förrädare, trötta på att till höra den ryska sfären. Vi får se vad som hnder nu.

 Den ortodoxa katedralen på Krim.

Vi ser förresten också i Postimees att ryssarna på Krim med vapen har angripit en ortodox ukrainsk katedral. Ryssarna tror att de ortodoxa ukrainarna arbetar mot dem.

I estnisk TV blev en krimtatarisk familj intervjuad. Som har hotfullt har fått order att lämna in sina ukrainska pass och ta emot sina ryska. De har ingen tanke att lämna ifrån sig de ukrainska passen. På Krim har de sitt hus, sina barn och barnbarn, men de måste hela tiden vara beredda att ta sig till Ukraina för sin säkerhet. 

Krimtatariska föreningen hotas till livet av små gröna män om de inte tar ner den ukrainska flaggan och hissar den ryska. 

-----

Nu är det dags att tala om något roligt.

Pärtkonserterna fortsätter i USA. I går var det en stor konsert i Carnegie Hall. Massor av amerikanska kulturpersoner var där. -Fast vi kände bara igen Björk-

Applpåderna tog inte slut. Det kändes stort.

På scenen stod Arvo Pärt, dirigenten Tõnu Kaljaste, Estniska Filharmoniska orkestern och Kammarkören. 2 800 biljetter hade sålts, så det var allltså minst 2 800 som applåderade.

Arvo Pärt emigrerade från Sovjet-Estland 1980 med hustrun Nora och deras två små söner.

Familjen stoppades av gränspolisen, som ville undersöka bagaget. “Vi hade bara sju resväskor, fyllda av mina färdiga verk och inspelningar.” De begärde att få höra på dem. Det var en stor station. Ingen annan var där. Vi spelade “Cantus”. Det var som liturgi. Sedan spelade de en annan skiva. De var hela tiden mycket vänliga. Jag tror att det var första gången i historien en polis från Sovjet Unionen var trevlig. När Pärt frågade hustrun vad hon tänkte om den märkliga scenen sa hon: “Jag såg hur musiken förändrade dem.”

 

-----

När det gäller observatörerna som tagits till fånga av proryssar i Ukraina menar utrikesminister Paet att de används som gisslan för att ukrainsk militär inte ska gå in. En av dem är ju est.

-----

I går var det Barnskyddsdagen i Estland. Det betyder att det fanns mycket att göra för alla barn. Justitieministern höll ett tal där han sa att “För barnens trygghet är det skönt att vårt land finns”.

En skolelev blev belönad för att han har tagit hand om en rörelsehindrad pojke. Pojken kom en dag till skolan i Taxi. En lärare bar honom från taxin till skolsalen. Men därefter är det den belönade Jaakob som alltid bär honom.

Många barn fick också möjlighet att komma ut på sjön. De fick göra tvål, gå på Zoo, smaka och bedöma saft. De hade med sig saker de tillverkat själva t.ex. trästycken som fungerar som träben. “Det kan ju alltid vara bra att ha.”

-----

Världsbanken föreslår att president Toomas Hendrik Ilves ska väljas in i deras styrelse. Esterna ligger främst när det gäller IT och säkerheten.

juni 1, 2014 Tallinna TV.

 
 
I dag såg vi Tallinn TV, -- Tallins egen TV, som Keskerakond satsat på -- när de försvarade sig mot det de anser var en "attack" från statsminister Rõivas. 
TTV känner sig alltså angripna av Rõivas och anmäler honom för förtal. Också en medieforskare anser att statsministern gått över gränsen. De menar att han sagt att: i TTV kan Keskerakond rumla fritt och förtala staten hur mycket som helst. 
Taani Rõivas.
Själva hävdar de att de ger samma utrymme för alla partier. I programmet "pool kuud" /halv månad där medlemmar från statsministerns parti alltid deltar. 
En kvinna från socialdemokraterna, som har ett program i TTV, säger att hon får inga restriktioner. 
Ordförande i journalistförbundet säger att problemet är att statsministern tänker som han gör. "Om statsministern anser att något är fel i TTV måste han visa det."  
Tidningsutgivarföreningens ordförande har aldrig sett något statsfientligt i TTV, däremot samhällskritiskt, och han tror att Rõivas inte menade det så illa som TTV har tagit det. 
Dessutom har de just fått förnyat sändningstillstånd för 5 år. Då kan de inte vara samhällsomstörtande. 
 
Men man kan säga att budskapet i gårdagens nyhetsprogram ändå var positivt för Savisaar och Keskerakond. Vi fick t.ex. se mottagningen vid borgmästarens. 65-årsdag. 
Vi såg också en ny asfalterad vandringsled där alla stadens invånare ska kunna springa, gå, cykla och t.o.m. åka skridsko när vädret tillåter. 
Internationella Harley Davidson-sällskapet firar i år i Estland. 10 000 motorcyklar och många tiotusentals turister väntas till Tallinn. Det är ju en positiv nyhet för Tallinnborna!
 
Baltiska kedjan, symbol.
Museernas dag var ett stort evenemang för skoleleverna. Konstskolan t.ex. fick i uppdrag att göra konstverk på temat Den baltiska kedjan. Först fick de en ordentlig föreläsning, och sedan fick de måla. Resultaten handlade mycket om händer, som de händer som höll i varandra mellan Tallinn och Vilnius den 23 august 1989 exakt 50 år efter Molotov-Ribbentroppaktens undertecknande. 
 
Förresten fick Savisaar en stor hemsydd flodhäst i present av någon. Han log och såg nöjd ut. Sedan kanske han tänkte på att han sägs ha flodhästskinn för att han är så hårdhudad. 

RSS 2.0