mars 31, 2014 Storkarna har kommit!!!

 
 Storkarna har kommit!!!

Aktuaalne Kaamera, 30 mars

Det konservativa partiet Rahvaerakond skickar en ny generation till EU. En generation som inte var med i kommunistpartiet. Partiet är för EU men de anser att de har för stor makt.

-----

Estonian Air har nu infört sommartidtabellen, vilket innebär att det blir många resor söderut. Däremot har de minskat flygningarna till Kiev!

I Ryssland har man inte sommartid i år. Jag antar att det är för att visa att de mer hör till Asien än Europa.

-----

USA har beslutat att ge 10 miljoner dollar till Moldova för att de ska förstärka sina gränser mot Ryssland.

-----

I Taiwan har det varit demonstrationer för att understryka att folket vill leva i ett demokratiskt land; de är rädda för att det blir förändringar om Kina får som de vill.

-----


 Ants Laaneots.

I Aktuaalne Kaameras tillbakablick på veckan som gått ser vi att esten förstått vikten av att de är med i Nato. Förre ÖB Ants Laaneots att “Nu är det knytnävsrätten som gäller i Ryssland.” Han talade också om att Krim togs utan att man egentligen använde några vapen, men det var ryska soldater som var där, utan signifikanta märken. Enligt vedertagen praxis är detta förbjudet. Alla måste alltid kunna se varifrån soldater kommer. Hade det varit krig, då hade de ryska soldaterna inte behandlats som soldater eller krigsfångar p.g.a. att den tinternationell rätten kräver att de ska kunna identifieras.

Inga krigsfångar togs heller, antagligen för att det inte gick eftersom soldaterna “inte var ryska”.

-----

Den nye försvarsministern Sven Mikser (Soc.d.) vill ha Natotrupper stationerade i Estland. Han sa också att det är “svettigt” för Nato nu, som lovat både Ukraina och Georgien medlemsskap.

-----

2014 är Motionens År i Estland. Alla ska ut och röra på sig (Som svenskarna!) 47% av esterna motionerar inte alls.

-----

Under veckan har man högtidlighållit minnet av alla dem som deporterades i mars 1949, och alla de andra. Det var en stor samling med ljus på Frihetstorget i Tallinn. Esterna noterade att många turister inte förstod någonting.

 Imbi Paju.

Författarinnan Imbi Paju, som bor i Finland, berättade att när Sovjet föll samman, då var det många i Finland som blev rädda. De trodde att nu närmade sig slutet för alla människor. Hon berättade om en regissör, 59 år, som satt och grät öppet för att fredens stamort på jorden gick åt helvete.

Imbi Paju sa också: “Vi är ett så litet land; ingen bryr sig om vad vi varit med om.”

-----

Ryssland har sin egen (skruvade) historia, som alla lär sig i skolan. Man lär sig där att ryssarna är Europas befriare, och så kommer de till Väst och upptäcker att de betraktas som ockupanter och mördare. De förstår verkligen ingenting.

Ryssland är schitsofrent.  De som försöker säga sanningen om deras roll i Europa slås ned på gatorna. De tror på Putin. De vet inget annat. De gamla som deporterades dog i lägren; de få som kom tillbaka hem, de berättade ingenting. De orkade inte berätta om sin monumentala skräckupplevelse. De yngre som överlevde och återvände; de fortsatte sina liv, och såg inte tillbaka på lidandet. Föräldrarna berättade inte för barnen vad som hände. Framför allt är det barnbarnen som inte vet någonting om lidandet.

"Alla som säger så, (som säger hur det verkligen var,) de ljuger. Frihetsälskande ryssar är utsatta för förtal."

Samtliga lägervakter, våldsverkare och hemliga polisen-personal är nästan alla borta. Deras barn visste att något hänt, men mycket sällan vad. Och med hjälp av skolans böcker vet barnbarnen ingenting om sanningen.

Det visar sig att erfarenheten är densamma i Taiwan. En estniska visade film om deportationerna för en kinesiska i Taiwan. Hon grät och sa att de har samma minnen från Kina. Hon förstår folkets, i Ukraina; skräck för Ryssland, det är vad taiwaneserna känner för Kina.

En ny film om den svåra tiden kommer snart.

-----

Ja, är det inte dags att vi här i Sverige tar itu med vår falska bild av Estland, landet som ligger så nära oss. När jag skickat in material till tidningarna har jag inte fått något svar. Det kanske inte är aktuellt för dem, har jag tänkt. Men så är det inte längre. Estland är ett högaktuellt land nu när Ryssland visat sån aggressivitet och gett sig på Ukraina. Förra gången var det Georgien. Före det var det Tjetjenien. Nu måste hela Västvärlden visa solidaritet med de baltiska staterna. Nato gör det. Sverige behöver också göra det.

Vi visar att vi uppfört oss illa mot romer. Vi vet att vi behandlat samer mycket illa. Vi vet att vi var tyskvänliga i början av andra världskriget. Vi är inte några goda änglar. Vi är vanliga människor! Men  vi blir inte straffade för allt illa vi gjort, som de baltiska folken blev när de klassades som nazister och lämnades åt Stalin. Kanske kan vi äntligen förstå att de absolut inte är värre än andra människor på vår jord. kanske de t.o.m. är de bättre än de flesta. De har klarat friheten efter 1991 bättre än de andra f.d. sovjetiska republikerna.

Jag tror verkligen att esterna som röstade för Vapsarna 1933, de röstade i själva verket på frihetssoldaterna som grundat partiet. De hade räddat landet en gång förut. Detta var under den svåra ekonomiska krisen i USA och Europa.

De som hjälpte tyskarna att hitta judarna under den tyska ockupationen var ett fåtal ester, som senare mördades av ryssarna. Hur många svenskar skulle ha gjort samma sak, hjälpt nazisterna? Om man straffar syndarna, ska man då också straffa andra människor för att de har samma nationalitet? Är det som i Sovjet att alla var skyldiga ned till femte led om någon dömts som folkfiende? Eller som i Nordkorea i dag? Hur många led gäller det där?
mars 30, 2014 Nato ser problemen.

I Der Spiegel skriver man i dag att tyskarna är redo att stödja de baltiska staterna militärt pga. oroligheterna på Krim.

 Tyskt flyg.

Det tyska försvarsdepartementet meddelade att de planerar att att skicka:  "upp till sex av flygvapnets flygplan för att skydda luftrummet över Östersjön.”

Dessutom är Tyskland berett att ge militärt stöd till de baltiska staterna med krigsfartyg.

Detta är grundat på ett beslut med Nato i Bryssel.

Frankrike har meddelat att de har beredskap för att skicka ytterligare fyra fighters.

Storbritannien föreslår att de i slutet av april skickar en Typhoon fighter. Och Postimees skriver att den brittiske försvarsministern vill att det görs fler övningar i Baltikum.

Estland svarade på en begäran från USA nyligen som skickar ytterligare sex jagare utöver de fyra som redan stationerats i Siauliai  för att skydda Östersjöns luftrum och soldater som bevakar det  baltiska luftrummet enligt en roterande lista.

-----

 Surkov och Putin.

Vladislav Surkov som varit rådgivare i Europeiska unionen, trotsade förbudet att resa till Sverige, skriver Postimees. Han for dit den 23 Mars, två dagar efter det att EU införde inreseförbudet.

Surkov var i Stockholm med sin fru Natalja Dubovitskajaga som publicerade bilder på webben, en på Millesgården där de poserar framför museet med alla skulpturer.

Svenske gränspatrullagenten Kent Söderlund säger till tidningen Expressen att Surkov inte bryter mot lagen, eftersom de reste till Sverige innan förbudet trätt i kraft.

Naturligtvis var han tvungen att resa. Att demonstrera sitt missnöje. Eller för att han är i trotsåldern.

-----

Den danska kronprinsessan Mary kommer till Tallinn den 2 april. Hon ska tillsammans med Evelyn Ilves närvara vid seminariet "Hållbar design som affärsmodell", där den estniska modedesignern Reet Aus introducerar sina principer vid tillverkning och visar sina skapelser.
 Prinsessan Mary.

Kronprinsessan Mary är hedersgäst i egenskap av att hon är känd för hållbar design i Norden och beskyddare av det danska kulturinstitutet. Dessutom får Reet Ausile en chans att visa upp sina egna produkter.  

Aiayu är ett känt danskt märke som kombinerar kompetensen hos hantverkare i Bolivia med  dansk design.

Kreativa Estland och det danska kulturinstitutet samarbetar med detta seminarium som syftar till att uppmärksamma en hållbar användning av resurser och produktionsmetoder inom modedesign, som visar upp befintliga rutiner för dagens affärsmodell för modeskapare, produktionsbolag, investerare och studenter.

-----

Ett par tusen ukrainska soldater kan inte ta sig från Krim. De har inga pengar!

------

Jag tycker det här är intressant: Under hela den osäkra tiden på Krim försäkrade Putin att det inte var ryska soldater som invaderat Krim. Nu när han flörklarat att Krim är ryskt tackar han de ryska soldaterna.

Är det helt OK? Tycker världen att det är rätt att ljuga så rakt, att inte ens försöka slingra sig. Det var raka uttalanden uttalade med samma säkerhet, men med helt olika innehåll. Litar världen på vad den mannen säger?


När dagarna blir längre...

...blir det svårare att skriva på dagtid. Jag ändrar min skrivtid till någon senare timme. Jag vill bara fråga om ni hörde programmet på P1 där en ung kvinna berättade om sin mormor, krimtartaren, som deporterades ensam, ung och utan mycket saker? Det var så rakt och utan omskrivningar. Hon kunde t.o.m. jämföra Hitlers Förintelse med mormors öde. "När mormor hade ett dött spädbarn som huvudkudde."
Nu kommer det. Alla berättelser. Det fruktansvärda. Det onda som "man inte kan jämföra med annat ont", säger de som tror att Hitler ensam personifierar ondskan.

mars 28, 2014 Nu är det Putin som oroar hela tiden.

 

President Toomas Hendrik Ilves säger i en intervju med The Daily Beast. att vi bör behandla Kremls banker på samma sätt som vi behandlar terroristers. Vi ska inte ifrågasätta Putins önskan att expandera sitt rike. Han poängterar också att i Estland är man väl bekant med hur ryssar behandlar sina grannar.

Han sa också att för Ryssland gäller inte gamla regler och överenskommelser. Hade de gjort det hade annekteringen av Krim aldrig varit möjlig.

På frågan om vad Väst nu bör fokusera på nämner Ilves just bankerna.

-----

En av medlemmarna i Pussy Riot säger i en intervju vid sitt besök i Estland:

Om ni inte har ett ordentligt eget försvar, då är det bara att vänta på Putin.

Intervjun i estnisk TV.
Det är Maria Aljohhin som talade om Rysslands mäktiga propagandamaskin, som smutskastar alla de människor som är emot regimen förklatrar dem som folkets fiender.

"I Ryssland kämpar människor för frihet". Och förklarade att av dem som satt i fängelse har ingen ändrat sina åsikter.

Hon sade att Ryssland har agerat mot dem och andra oppositionella genom att stänga alla objektiva och oberoende medier och gjort det omöjligt för de oppositionella att komma till tals.

“Det är inte längre ett krig utan en ockupation. Om Estland inte vill att samma sak han hända i deras land, det som hände i Ukraina, då måste de kämpa mot Putin, även när det verkar meningslöst .

"Putin är en verklighetsfrämmande människa med just nu en euforisk känsla över resultatet av sitt agerande , och det finns inga garantier för att han inte efter den festen kommer att vända sig mot ert land", hon utesluter inte att den ryske statschefen kan ha stora planer på ockupation. Hon betonade att Väst måste använda mycket starkare ekonomiska sanktioner än de gjort hittills.

-----

Aktuaalne Kaamera i går kväll:

Trakai slott i Litauen.

En rysktalande man i Lettland föreslår att Lettland ska införa ryskan som ett andraspråk, och ha ryska skolor med ryska som skolspråk och med ryska läroböcker. “Krim har gjort det roligare att leva!” Han ler stort. Han menar att ryska är modersmål för så många.

Inrikesministern säger å sin sida att “Vi tycker det är svettigt med ryska aktivister som så uppenbart hurrar för ryssarna. I Lettland är det nu så, att vem som helst kan bli lettisk medborgare. Det är ett fritt land och inte alls som Ryssland!

Litauen är i ett annat läge än de två andra baltiska länderna. De förde ett mera aktivt motstånd mot ryssarna under hela ockupationen, därför var ryssarnas intresse att bosätta sig där minimalt.

Det är intressant just för att “alla” tror att det här är tre likadana stater, när de i själva verket är mycket olika. Nu har de inte heller samma omedelbara risk att ett krig närmar sig.

-----

Danskarna har nu meddelat att sex plan ska kretsa över Estland. “Vi ska visa lojalitet, precis som vi gjort förr.”

-----
En estnisk statsvetare säger att det är självklart att ryssarna är beredda att starta ett krig efter att Ukrainafrågan fått sin lösning.

Kort igen.

Ibland stannar allt upp och oron tar ett hårt tag om hjärtat. Någonstans läste jag i dag att EU oroar sig för Baltikum. Danskarna har skickat extra övervakningsflyg över Estland för att visa att EU och Nato kan om de bara vill.
Än är inte all fara över.

mars 26, 2014 Amerikanska flyget över Baltikum?

Den välkände historikern med specialämnet “den amerikanska militären” och utrikespolitiske analytikern Max Boot har skrivit att USA borde placera trupper i de baltiska länderna, innan Rysslands president Vladimir Putin hinner utnyttja samma svaghet i Baltikum som de gjorde i Ukraina och Georgien. Försvarsminister Urmas Reinsalu instämde och sade att det  inte vore omöjligt.

Reinsalu sade t.o.m. att detta är en mycket bra idé, och det är inte omöjligt att det skulle kunna hända redan i år. "Jag stödjer det helt och fullt," säger försvarsministern i en intervju i Postimees. "Det faktum att amerikanska soldater är permanent placerade i Estland skulle vara en av våra starkaste säkerhetsgarantier.”

"Även om det inte blir så skulle amerikanska försvaret åtminstone kunna installera eller underhålla sin utrustning här för att genomföra besök och övningar. Det skulle vara en vägvisare för en potentiell angripare som Ryssland.”

Reinsalu lämnade ett förslag i januari till den amerikanska försvarsministern Chuck Hagel att de skulle flyga med stora enheter över hela Baltikum. "Han var inte negativ utan skulle överväga förslaget”, säger Mart Laar, f.d. försvasminister  . " Visst  det här är en idé som uppkommit efter  händelserna i Ukraina, och är av en helt annan skala."

USA: s vicepresident Joe Biden sade förra veckan under ett besök i Vilnius att det är realistiskt med enheter i de baltiska länderna. Han sade att USA har börjat undersöka hur man kan placera trupper i Baltikum så att det skulle vara effektivt för alla länderna.

"Jag tycker det är helt rimligt", säger Mart Laar. "För att komma igång i år kan en flygenhet från USA över de baltiska länderna vara möjlig. Det vore intressant för oss om just Estland skulle vara basen för det flyget.

-----

Statsminister Ansip tackade i dag sitt avgående team med jubileumsmynt i brons. Alla som närmast arbetat för honom avtackades, även kontorspersonalen.
Den nye statsministern har redan installerat sig i Stenbocks Hus.
-----
 
Detta är en man vid namn Merelaid, som deltog i går vid minnesstunden på Frihetstorget. Han söker andra som deporterades till Sibirien när de var barn. 

"Dobromõslovka var namnet på denna bydär vår internatskola låg."

 Merelaid var själv en av de sista som kom därifrån levande tillbaka till Estland.


mars 25, 2014 Vi måste få dem att förstå!

Cirka 60 ryssar nekas tillträde till Viking Line-fartyget på grund av att "slagsmål".

I måndags i förra veckan, när fartyget var på väg från Åbo i Finland till Stockholm i Sverige beslutades att ca 60 ryssar skulle nekas tillträde till Viking Line, rapporterar företagets informationsavdelning.

Vikings kommunikationschef Johanna Boijer-Svahnström sade att förbudet infördes på grund av ett slagsmål. Detaljer inte vill Boijer Svahnström gå in på.

"De störde ordningen. Av säkerhetsskäl meddelade vi dem att de inte är välkomna på tillbakaresan.  Förbudet gäller tills vidare. De var mestadels män, och skulle titta på fotboll i Sverige", säger Boijer Svahnström.

Boijer-Svahnströmi säger också att de frihetsberövades under resan och fick tillbringa en tid i fartygets cell.

Att en så stor grupp vägras tillträde till fartygen är ovanligt. Ryssarna meddelar att de inte kräver ersättning för Vikings agerande.

-----

I dag vid lunchtid, hölls en minnesstund Frihetsmonumentet i Tallinn med anledning av deportationerna till Sibirien. I dag är det 65 år sedan de första esterna skickades till Sibirien.

President Toomas Hendrik Ilves la ner en krans vid Frihetsmonumentet och höll ett tal.

 President Ilves i dag.

 "Idag  sörjer vi tiotusentals offer som under Sovjetunionens ockupation drabbades av deportationerna. Under en natt var det många som hämtades när den främmande totalitära och för oss främmande makten försökte förstöra vårt land, vårt folk och våra minnen, och vår långa längtan efter en återkomst till friheten," sade presidenten i sitt tal.

"Nu är vi åter en del av Europa. Tyvärr ser vi också hur somliga tittar med skygga eller likgiltiga blickar och inte vågar eller inte kan göra något mot våldet. Blåögda förhoppningar och aggression för offrets eget misslyckande har aldrig bidragit till att göra världen säkrare och stoppa angriparen, det hjälper inte heller i framtiden."

“Vi måste påminna världen om frihetens pris! Det är dyrare för oss än tillfälliga ekonomiska nedgångar.

"Av egen erfarenhet känner vi till den onda agressionen, även om angriparen först låter vänlig. Estland vann över ondskan och blev ett fritt land igen. Nu måste vi stödja andra och ge dem hopp och tro på deras frihet. Detta för att bekräfta vår tro om ett fritt Estland. Och på så sätt bekräfta att några deportationer aldrig ska hända igen.

De långa listorna med namn på de deporterade är inte siffror, de är våra mammor och pappor, barn och morföräldrar, farbröder och fastrar, vänner och arbetskamrater. Sådant är ödet för vårt folk och våra familjer fyllt av fruktansvärt tragedier.

Den främmande makten krävde lydnad av sina offer och totalt tyst acceptans. Den som inte höll med sågs som en fiende som måste dödas, fängslas eller deporteras.

Vi måste få våra partners i Europa och runt om i världen att förstå den fruktansvärda sanningen. Vi måste stödja Ukraina och göra det som medlemar i Nato och EU.”

-----

På Twitter ser jag

1. att Bildt varnar för ryska styrkor som samlas vid Ukrainas gräns.

2. Peter Wolodarski upprepar den ryska Masha Gessens spådom: Inget kommer få Putin att backa.

3. Putin säger: Vi är ett folk, och Kiev är alla ryska städers moder.

 

mars 24, 2014. Estland i dag.

Jag fick mail från Estland som beskriver stämningarna i landet just nu.
 
19.4

Hej! Är ni i Estland? Försvarsministern höll idag direkt tal i riksdagen. Han uppfodrade alla estniska män att ansluta sig till hemvärnet (Kaiseliit). Det lät verkligen skrämmande. Vår son har varje veckoslut övningar i hemvärnet. För ett par veckor sedan var dom två dagar på en mosse. Med sig fick dom en halshuggen hel höna. Den skulle tre man leva på under två dagar.

 

Och så i dag:

24.4

Hej!

Kaitseliit har fått många nya medlemmar och man förbereder sig för det mesta. Folk funderar som bäst ut vad de skall gräva ned och var bästa stället är för att kommande generationer skall hitta sakerna senare. 

Det att Estlands "ränns över" är en så gammal sak, så alla förbereder sig, så som man fått göra genom årtusenden, när någon igen kanske är på kommande. 

Vi talar om att köpa ett hus någon annanstans i Europa, bara för säkerhets skull. Man måste bara vara som ekorren och räven - ha flera utgångar från boet!

Folk orkar inte välan riktigt vara oroliga ens, alla bara förbereder sig.

 övning

24.4

Jo, här har alla klart för sig att EU och Nato, till trots, så när det gäller kan man bara lita på sig själv...man har ju sett nu hur "slagkraftigt" EU har handlat!

Det är ju helt otroligt hur olika vi tänker i vårt Sverige och i Estland. Mitt hopp är att kontakten mellan den estniske presidenten och den amerikanske verkar så god. Esterna har arbetat så bra under åren efter 1991 för demokrati och utvecklingen av sitt land, så jag tror verkligen att Nato har förtroende för dem. Dessutom ökar Nato sin närvaro i Estland. Men med Putin och hans gäng vet man aldrig. De säger en sak en dag och det gäller inte nästa dag.

Estland ser i dag tillbaka på hur Finland agerade på 1940-talet. Motståndet är viktigt, men freden var inte så bra. Förmodligen finns finska rådgivare i Finland redan nu som det fanns 1918 - 19. Utlandsester har större tilltro till Nato, än estesterna. 

Vi ska erbjuda våra tjänster till Hemvärnet. Kanske kan vi göra någon nytta i alla fall. 


mars 23, 2014 Minoritetsfolk i Estland.

 
Jag såg en ny bok på biblioteket om minoriteter i Europa. "Jaha, vilka kan det handla om", tänkte jag. "Det kan ju faktiskt handla om ester." Jag lånade den och så började jag läsa.
Den handlade verkligen om ester, men om minoriteter i Estland. Võrufolket och setuesterna. (Jag kallade dem för setukeser när jag skrev om dem i bloggen tidigare. 
Det intressanta är att sydesterna eller rättare sydostesterna, har sedan 1980-talet arbetat för att behålla sitt språk, sin dialekt. 
Estniskan har flera dialekter trots att landet är så litet. De kunde bevara dem under århundradernas lopp eftersom så många av dem var livegna och förflyttade sig inte så långt från gårdarna. När esterna började vakna efter livegenskapens upphörande 1816, då arbetade man också för ett enhetligt språk, och då var det den nordestniska dialekten som blev dominerande. I norra delen av landet fanns ju den stad som många år senare, faktiskt drygt hundra år senare skulle bli huvudstad, Tallinn, . Några glosor togs också från sydestniskan. Jag förstår nu, att det var mer än bara själva orden som skiljde dialekterna åt, det var stavning, betydelsen och uttal också. 
 
 
En karta från den här tiden. Võrumaa ser ni, och öster därom ligger Setumaa, nu bara på ena sidan av Peipsi /Pihka järv.
I Setuland talade man inte likadant som i Võru trots att landskapen gränsar till varandra. Även religionen skiljer. Setukeserna tillhör den ortodoxa kyrkan medan Võruborna är protestanter. Setufolket bodde på båda sidorna av den stora sjön Peipsi. Det här var inga problem under tsartiden då det inte fanns några specifika gränser, och inte heller under sovjetockupationen eftersom riksgränserna var utan egentlig betydelse. Stalin tyckte att han skulle få en bit av Estland, trots löften från Sovjet vid fredsavtalets ingående 1920. Han la gränsen bortom Peipsifloden kan man säga, och nu, efter 1991,  kan de alltså inte resa fritt och besöka varandra, anförvanters begravningsplatser eller den stora katedralen i Petseri. De som hamnat på den estniska sidan har förlorat äganderätten till sina hem och ägodelar som fanns på den ryska sidan.
Jag kan inte låta bli att tänka på hur Putin kräver att ryssar ska behandlas i andra länder. Han behandlar andra än ryssar mycket illa i sitt land, men det är ju en helt annan sak. Säger han. De rysktalande i Estland har det t.o.m. bättre än de flesta ryssarna i Ryssland. Det läste vi nyligen i tidningen i en berättelse om en ryss som emiígrerat till Estland och säger att ryssarna i Estland förstår inte alltid hur mycket bättre de lever där. Ändå bråkar Putin och andra. 
Folkdansare från Võrumaa. Titta noga det är livligt!!"
Det som jag ser som så intressant i boken jag läste, det är att i det lilla landet finns minoriteter som verkligen kämpar för att behålla sin särart. I Setumaa väljer de t.o.m. en egen kung. Och kvinnortna är viktiga eftersom de är försångare och körsången med den speciella sångstilen är viktig för dem.
En kör från Setumaa.

Boken  heter: Minoriteter i Europa en antologi av Ingvar Svanberg och Ingmar Söhrman
Kapitlet av Raimo Raag heter: En estniska, flera estniskor.

mars 22, 2014 Aktuellt.

Aktuuaalne Kaamera:
 
Det meddelas att det ska bli enklare att få estniskt medborgarskap. De nya reglerna:
1. Om båda föräldrarna saknar medborgarskap blir barnet automatiskt estnisk medborgare. 
2. De som fyllt 65 år behöver inte redovisa skriftligt att de kan estniska språket, för dem räcker det ned muntligt språkprov. 
Kanske beror det här på att det är darrigt i Estland nu. 
När vanliga människor, både etniska ester och rysktalande intervjuades om de nya reglerna var de positiva!
 
Annars talas det mycket just nu om den nya regeringen som ska utses. Senast var det borgmästaren i Tartu som tillfrågades, han tillhör Reformpartiet, och han ska ha svarat "ja".
De populäraste partierna just nu är Keskerakonds och socialdemokraterna. Keskerakonds, Edgar Savisaars, parti stöds av 27% av befolkningen, men man måste då komma ihåg att drygt 25% av befolkningen är rysktalande. Och det är definitivt de rysktalades parti. Man måste dessutom vara estnisk medborgare för att få rösta i parlamentsvalet. Alla boende får däremot rösta kommunalt, vilket är orsaken till att Savisaar är borgmästare i Tallinn. 
 
När det gäller Ukraina, betonas de enorma problemen med ekonomin. Det kostar gigantiskt mycket pengar att få Ukraina på fötter. Landet är genomkorrumperat. Makthavarna har fortsatt med samma stil som under sovjetåren, vilket kostat för mycket för landet, men givit Jaunukovitj och hans familj, m.fl. korrupta människor, en god förmögenhet. 
Der viktigaste för Ukrainas överlevnad som fri stat måste vara att utbilda dem i ekonomi. Man kan jämföra det med förre estniske ÖB:n Ants Laaneots, som gick en kurs i Italien för att lära sig hur  man ska uppträda mot soldater i ett modernt land. Kulturen i Sovjet var så olik den som finns i Europa. Synen på människan och hennes värde skiljer sig helt från vår syn. 
 
 
I Kadriorg, en förort till Tallinn, planerar man för ett nytt bostadsområde med höghus och affärscentrum. De omkringboende protesterar högljutt. Det nya bryter helt mot de nuvarande gamla, vackra trähusen. Några av dem ska vara kvar som kulturminnen, andra rivs för det nya.
"Hyresgästerna i de nya husen kommer kunna stå och titta ner på oss när vi är i trädgården. Vi kommer aldrig kunna känna oss fria." 
 
 
Tallinn Konsthall har haft vernissage på Vårsalongen. 
 
 

mars 21, 2014 Viktiga artiklar i dag.

I dag blir det mycket att läsa.  Först citerar jag Dagens Nyheters kultursida. En artikel av Sverker Lenas.

Ryska författare har i veckan blixtsammankallat en fredskongress i Moskva. I protest mot Putins militära frammarsch undertecknar intellektuella nu en deklaration mot krig och totalitarism.

”Mot krig, mot Rysslands självisolering, mot återinrättandet av totalitarism”, lyder rubriken på deklarationen som är undertecknad av Rysslands största författare, bland dem Ludmila Ulitskaja, viceordförande i Ryska PEN. Ola Wallin har översatt deklarationen.

– Det är ett historiskt dokument. Underskrifterna väller in. Man griper tillbaka på en rysksovjetisk dissidenttradition och försöker samla intelligentian som landets samvete, säger Ola Wallin, internationell sekreterare på Svenska PEN och ordförande för Internationella förläggarföreningens Freedom to publish committee.

Har de fredsivrande författarna folkets öra i Ryssland?

– Nej, i Ryssland finns inte samma kulturförakt som i Sverige, men det är fortfarande regeringens röst som ljuder överallt eftersom tv-kanalerna i princip är statsstyrda. Förra veckan stängdes också oppositionella medier ner från internet.

Är det riskabelt att skriva under deklarationen?

– O ja, när Putin i tisdags från talartribunen i själva parlamentet kallar fredsdemonstranterna för femtekolonnare och nationsförrädare är det naturligtvis ett grönt kort för repressalier mot dem som kritiserar regeringens aggressiva politik.

– De senaste veckorna har över 1 500 demonstranter gripits. Det är rekord. Vi har inte sett sådana mängder arresteringar sedan Sovjettiden, säger Ola Wallin. (Förkortat av mig.)

Och så utdraget ur fredsdeklarationen:

”Vi företrädare för den ryska intelligentian är förpliktigade att varna presidenten och regeringen för de historiska misstag som nu begås: strävan att med ryska väpnade styrkor ta kontrollen över delar av ett land som tills helt nyligen var vår bror: Ukraina. Det första steget – att ansluta Krim till Ryssland – är redan taget, det första blodet har redan spillts.

Nästa steg kommer att leda till ett blodbad av oförutsägbara dimensioner, Rysslands isolering, förvandla landet till en paria och i slutändan till ett u-land, kort sagt skulle vi kastas flera årtionden tillbaka i utvecklingen.

I dag, när majoriteten av våra medborgare betraktar den inledda aggressionen inte som ett farligt vågspel, inte som ett brott mot internationella lagar, utan som ett återvändande till ”den starkes rätt” som kan tillåta sig vad som helst, då måste alla tänkande och ärliga människor göra allt som står i deras makt för att landet inte ska förinta sig självt genom ett brutalt experiment så som det en gång var nära att göra under det kommunistiska experimentet. Vi är förpliktigade att inte ge vika för propaganda som gör oss till zombier, att inte hänge oss åt hat mot nära och fjärran folk, att inte upprepa lögner, att inte ange varandra, att inte berusas av det egna moraliska förfallet som redan kommit till uttryck i den patriotiska extasen.

I historiens mest dramatiska skeden har intelligentian alltid försökt påminna samhället om det moraliskt riktiga – ingen stat, ingen politik, ingen ekonomi står över moralen.”

Ludmila Aleksejeva, Lija Achedzjakova, Valerij Borsjtjev, Jurij Vdovin, Svetlana Gannusjkina, Andrej Makarevitj, Vladimir Mirzovev, Lev Ponomarjov, Eldar Rjazonov, Ludmila Ulitskaja, Natalja Fatejeva Övers. Ola Wallin.

-----

 

I Expressen säger Sofi Oksanen, som har blivit Estlands röst i världen (förkortat av mig):

Rysslands folkrättsvidriga annektering av Krim är en symbolisk makthandling. Stoppa Putins kolonialism! Den nya tiden har redan börjat. Tiden mellan de kalla krigen – 1989-2014 – är över.

Senaste gången såldes Östeuropa och de baltiska länderna till Sovjetunionen och dess maktsfär genom Molotov-Ribbentrop-pakten, en manöver som bidrog till att sovjetimperiet uppnådde full styrka. Gratis arbetskraft stängdes in i slavlägren i Gulag. Nu har Ryssland genom såväl ord som handling uttryckt att man kommer att återbörda imperiet dess forna glans. Brezjnevs lära har uppdaterats och blivitPutins:

Ryssland betraktar det som sin rätt att blanda sig i självständiga staters agerande, ifall dessa är på väg alltför långt mot väst och ifall Ryssland anser sig ha bestämmanderätt över området i fråga.

Vågar man lita på Väst, eller kommer de svika igen?

Ryssland har olagligt införlivat en del av en självständig stat! De har testat Väst!

Den ryska versionen av historien är tänkt att väcka ryssarnas nationella stolthet och påminna om att tillhörigheten i det ryska imperiet har varit gynnsam för de olika folken.I de tidigare lydstaterna har man en helt annan erfarenhet. (Hallå Savisaar, förädare! se bloggen i går)

Putin själv har definierat sin samhällsmodell som en ”styrd” demokrati. En sådan förvaltningsform är ingen demokrati, men väst köpte förklaringen, liksom även andra eufemismer från FSB (nuvarande KGB), som syftade till att lugna omvärlden medan makteliten i Kreml förberedde sig för Putins nya sköna värld.

Grundläggande för den europeiska unionen är att vi åtminstone försöker lära oss något av historien. Den euroasiatiska unionen, som drivs av en klick inom Putins maktelit, utgör motsatsen. Den bygger på de bästa bitarna av stalinismen och nationalsocialismen, vars propagandaläror ständigt efterföljs. Och denna form av maktutövning har en aldrig sinande budget.

År 2005 städslades den engelskspråkiga tv-kanalen Russia Today för Kremls propagandaändamål och den årliga budgeten överskrider 300 miljoner dollar. Eftersom kanalens program ser ut som nyheter, tror man att de är det, men i själva verket ligger fokus på att sprida ryska "sanningar" gentemot väst, vilket tidigare medarbetare har erkänt.

Det är först i och med krisen i Ukraina som propagandan har blivit så oförskämd att man inte ens gitter maskera den för att den ska passera i väst, liksom förr. Det är en betydande förändring.

I väst är redaktörer vana vid att åtminstone nudda vid sanningen i sina artiklar. Men det är fel sätt att närma sig när ena parten bokstavligen ljuger. Ett dylikt förfarande leder till att också västerländska medier indirekt upprepar exakt de budskap silovikerna [ungefär: högt uppsatt tjänsteman med bakgrund inom säkerhetstjänsten, red:s anm.] i Kreml önskar.

Kärnan i Kremls maktutövning består nämligen av informationskrig och pådyvlade föreställningar, eftersom det är det billigaste sättet att kriga och erövra områden utan pansarvagnar. Skrämsel, provokation, projektion och propaganda: I Kreml är man mästerlig. Med dessa vapen har man alltid rättfärdigat ockupationer, såväl för det egna folket som utomlands.

I skrivande stund märker man dörrarna till tatarernas bostäder med ett kryss. Låter det bekant?

Ryssland har ifrågasatt Ukrainas rätt till okränkbara gränser, och genom skickligt uppbyggda lögner fått det att nästan framstå som en rysk stat. Strategin är inte ny: så gick det också för det unga Österrike på 1930-talet.

De baltiska länderna har redan länge tvingats lyssna till samma slags retorik från Ryssland. Yttervärlden vet ganska lite om dessa länder – precis som om Ukraina. Därför är Rysslands agenda – att ifrågasätta rätten till självbestämmande – ingen omöjlig uppgift.

I ryska så kallade medier har man under årens lopp berättat vitt och brett om koncentrationsläger för ryssar i Estland (lögn av årsmodell 2007). Det hävdas även att barn till ryska turister kan bli kidnappade på hotell i Finland, som man med hänvisning till historien anser tillhöra Ryssland (lögn av årsmodell 2013).

När dylikt stoff tutas ut i etern år efter år, är det inte konstigt att den stora massan småningom börjar förhålla sig misstänksamt gentemot väst. Det är precis det som är meningen. På så sätt mobiliseras människor andligen inför krig och tidigare sinsemellan vänliga etniska grupper hetsas mot varandra. 

Imaginära fiender är precis vad Putins klick behöver för att bevara sin popularitet, och hålla de tillgångar man skaffat med tvivelaktiga medel för sig själv. Förlust av makten skulle nämligen innebära ett avslöjande av källorna till egendomen man tillskansat sig genom korruption. Så gick det ju för Ukrainas avsatte president Janukovytj.

För närvarande är Rysslands ledning koncentrerad till en liten grupp siloviker och Putin, Europas och Rysslands rikaste man, är gruppens ansikte utåt. Gruppens utbildning skiljer sig från västerländska politikers bakgrund, den har sitt ursprung i FSB och KGB. I den ryska makthierarkin finns ingen som står högre. På Sovjetunionens tid var åtminstone partiet överordnat KGB.

Den som fortfarande tror att Ryssland genom sitt utövande av ”landsmannapolitik” intresserar sig för de etniska ryssarna utanför landets gränser, gör klokt i att genomföra ett litet verklighetstest och erinra sig hur Hitler utnyttjade etniska tyskar. Var och en som har besökt Ryssland vet hur lite man där faktiskt bryr sig om ryssar. Det var också Rysslands verksamhet i namn av ”humanitär hjälp” som försatte Sydossetien i uruselt tillstånd.

I Kreml gillar man inte kulörta revolutioner i närbelägna länder. Därför placerar man Moskvasinnade personer i korrupta länders regeringar.(!!) Medan han ännu satt vid makten hann Janukovytj anhålla historiker som studerade sovjetbrott och själv förhålla sig fördragsamt till svältkatastrofen Holodomor, ett folkmord initierat av sovjetmakten i början av 1930-talet. Janukovytj agerade som en Moskvasinnad ledare förväntas göra. Folket sa nej och rubbade Putins långt framskridna planer på att obemärkt ansluta Ukraina till Ryssland.

Nu är det dags för väst att säga nej till Rysslands intentioner att utvidga sitt rike utanför landets gränser och det görs inte genom diplomatisk dialog.

I väst har man försökt förstå aktiviteten som bedrivs av ledningen i Kreml, men man behöver inte förstå kolonialism. Det är bara girighet som måste stoppas.

Eller borde man agera förstående om Elisabeth II bestämde sig för att återinföra den brittiska kolonialismen? Skulle ni försöka begripa Merkels hugskott om hon hotade med att återuppliva

Tysklands storhetstid? Tänk om tysk tv skulle börja sända barnprogram där mjukisdjur förbereder sig för krig? Tänk om Tyskland skulle styras av människor som utbildats av Gestapo? Hur skulle det kännas om tyskarna ansåg att Hitler är en av de största männen i landets historia, som man säger om Stalin i Ryssland?

Tänk om Tyskland skulle påstå att Europa (på ryskt vis "Gayropa") styrs av en homokonspiration, som det hävdas i det av antipropagandalagen eggade Ryssland? Minns ni vem det var som påstod att den västerländska degenerationen berodde på judisk konspiration?

Det skulle ingen tolerera, ens för en sekund. Ni vet att ni aldrig på något vis skulle kunna förklara för era barnbarn varför ni lät det ske.

Hela artikeln: http://www.expressen.se/kultur/toppnyheter-/svik-oss-inte-igen/ Hela artikeln måste egentligen läsas. Allt är lika viktigt!

mars 20, 2014 Så var det sanningen igen...

I dag kom Tallinns borgmästare Edgar Savisaar tillbaka från Moskva, mycket irriterad över journalisternas frågor.

 Savisaar tas emot på flygplatsen.

Han sa att han träffat medlemmar i Putins parti Förenade Ryssland även sin gode vän, chefen för Rysslands järnvägar, Vladimir Jakuninin. Det var den mannen som skänkte pengar till Savisaars bygge av den nya ortodoxa kyrkan i Lasnamäe och till partiet så att de kunde betala sina skulder; dessutom var han en av cheferna för bygget av olympiaarangemangen i Sotji.

Den 18 Mars höll Savisaar ett föredrag på utrikesministeriet i Moskva om Estland under Andra världskriget, och ockupationen därefter. Han sa bl.a. att ockupationsåren inte påverkade Estlands befolkning lika drastiskt som de har påverkats under de senaste åren under det liberala ledarskapet.(SIC!)

Det uttalandet är ett jättestort föräderi! En synnerligen allvarlig lögn som direkt är riktad till makthavarna i Moskva, och som inte var för esternas öron. Det är just så här vissa människor hanterar sanningen. Det spelar ingen roll vad man säger så länge man har fördelar av det själv. Savisaar  vill naturligtvis bli Estlands näste president, och detta uttalande kan göra att han får hjälp av Moskva för att nå sitt mål. Bronsnatten 2007, när Tallinn vandaliserades av rysk mobb, var antagligen just Moskvas försök att påverka valet till parlamentet det året. (Den tiden höll sig Savisaar sig helt borta från offentligheten.) Kreml ville ha Savisaar som statsminister i Estland. Den gången lyckades de inte, och de kan väl inte tillåta sig att misslyckas en gång till. Inte nu när Putin fått så stora muskler.

-----

Postimees skriver också att amerikanska företag ska göra sig beredda att evakuera från Ryssland. Det är analytiker på Bloombergs som säger det. De menar också att turister från USA bör undvika att komma till landet. Företagen ska förbereda sig på cyberattacker.

Sedan 2012, när Ryssland blev medlem i WTO,  har amerikanska affärsintressen i Ryssland ökat stort.

Om krisen i Ukraina ökar kommer USA få problem i Ryssland. Den ryska opinionen kommer definitivt vändas mot dem.

-----

Estlands utrikesminister Urmas Paet är en klok man. Han talade i dag på EU:s asylkonferens där man diskuterade den förväntade stora förflyttningen av syrier och människor från andra afrikanska länder till Europa.

Krisen i Ukraina och hjälpbehovet där är också stort. Plikten för EU att stödja rättsstaten är viktig. Vi måste arbeta för uppbyggnad av det ukrainska samhället och dela med oss av våra erfarneheter för att stödja reformering av samhället.

Han tillade att Estland har stött Ukraina med 85 000 € i humanitärt bistånd och är berett att ta hand om skadade, offer för protesterna i Ukraina.

Rörligheten mellan världsdelarna förväntas öka och därmed migrationstrycket i Europa. Det är viktigt för oss att  klara av det växande antalet flyktingar. 

“Det är viktigt att alla medlemsstater strävar mot ett gemensamt mål gällande hur vi ska hantera migrationsfrågor och att vi har gemensamma uppfattningar och värderingar.

Det är verkligen mycket viktigt att vi alla förbereder oss. Det kan inte fortsätta som i Sverige, där man inte gemensamt diskuterat hur vi ska lösa problem som självklart uppstår när människor från så olika kulturer ska samsas i ett samhälle.
 
Vid regeringsombildningen blir den estniske socialdemokraten (Obs. estnisk sosse, utan röda fanor och "arbetets söner) Sven Mikser ny utrikesminister. Jag hoppas det kommer fungera lika bra som det gjort med Urmas Paet.

mars 19, 2014 Ryssen presenteras.

Krimborna hälsas välkomna av Arkadij Babtjenko i DN. Hela artikeln:

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/valkomna-till-ryssland-kara-krimbor/

Det är intressant läsning eftersom den handlar om livet i Ryssland, och de begränsningar man lever under. Men  när han säger För det andra kan ni säga adjö till er television. Hej då direktsändningar, pratshower och debattprogram. Hej svartmålningar, döda kroppar, knäppgökar och skämt om kiss och kön. Propaganda i stället för nyheter, hardcore! Extrasändningar med Putins evighetsmonologer, då tror jag att Krimborna redan vet. Ryssasrna har nog bara tittat på rysk TV. Det är för den ukrainska delen av befolkningen, de som avstod från att rösta, som det blir nytt.

 

I Postimees skriver de en mycket vänlig presentation:

Hur ska man förstå ryssarna? Fakta om Ryssland och ryssarna.

I länderna i Väst har politiker och statsvetare betraktat den ryska annekteringen av Krim vilken kommer förändra Europas karta under en lång tid, och situationen kan vara stressande.

Publikationen Live Science rapporterar att ryssarn mycket väl kan dra nytta av omständigheterna, och då är det bra om vi först förstår deras sätt att tänka och vara.

Ryssland har en lång historia och ett långt kulturarv. Ryssland är främst känt för den klassiska baletten, litteraturen och musiken. Förutom välbevarade traditioner och vanor spelar den ortodoxa kyrkan en viktig roll.

Ryssland omfattar17.098.242 kvadratkilometer och är därmed det största riket i världen.

År 2010 ska befolkningen ha uppgått till 142.905.200 personer. En minskning har noterats sedan 1991 vid Sovjetunionens fall då de var 148.689.000.

Rysslands befolkning består till 82 procent av ryssar. Den största minoritetsgrupperna är tatarer (fyra procent), ukrainare (tre procent), tjuvasjiska (en procent), basjkirer (en procent), vitryssar (en procent) och moldavier (en procent).

Språk - Ryska är det officiella språket i Ryssland och skrivkunnigheten är nästan 100-procentig. Många ryssar talar också främmande språk, särskilt engelska. Ryska talas även i minoritetsområdena. Tatar talas av tre procent av befolkningen. Andra språk är bl.a.  ukrainska, tjuvasjiska, bashkir, tjetjenska och mordvinian. (och estniska av setufolket)

Religion -  Den dominerande tron är den rysk-ortodoxa, 75 procent av befolkningen. Fem procent är muhamedaner. En procent är katoliker, protestanter och buddhister. Åtta procent är ateister.

Konst, litteratur och arkitektur - I Ryssland har baletten alltid varit viktig. Moskvas Bolsjojteaters balettrupp grundades redan 1776. Den är känd och beundrad över hela världen. En annan berömd rysk balettrupp finns i  Mariinskijteatern i S: t Petersburg.

Rysslands berömda kompositör Pjotr Tjajkovskij skapade den berömda baletten "Svansjön", och många andra ännu inte kända musikstycken.

Rysk litteratur har lämnat ett djupt intryck i världslitteraturen. Lev Tolstojs "Krig och fred" och "Anne Karenina", Fjodor Dostojevskijs "Brott och straff" och "Bröderna Karamazov" för att bara ett par exempel. (Någon rysk litteratur från 1800-talet och äldre finns inte.)

Turister köper ryska matryoshkadockor som souvenirer, och de är numera symboler för Ryssland.

Ryssland är också känd för sina färgglada lökkupoler. Den första av dessa byggdes redan under Tsar Ivan den förskräckliges regeringstid. (år 1533-1584)

 
Vasilijkatedralen.
Kupolerna är vanligtvis tre stycken. De symboliserar treenigheten - Fadern, Sonen och den helige Ande.

En av de mest kända ligger på Röda torget i Moskva, Vasilijkyrkan, som inte ändrats märkbart sedan 1600-talet.

Rysk mat och dryck - en av Rysslands mest kända maträtter är borš, rödbetssoppan som också innehåller nötkött. Det äts oftast med gräddfil. Etnisk mat är annars potatis, kött, kål och ostfyllda piroger.

När man talar om rysk mat kan man inte förbigå den svarta störromen. Blinier, ryska plättar, serveras med rom. De kan också ätas  med en mängd olika fyllningar från skinka till choklad.

Rysslands mest populära dryck är vodka, gjord av potatis. Det konsumeras också en hel del öl.

Semester och högtider - Julen firas enligt den julianska kalendern, och den infaller 6 - 7 Januari. Under sovjettiden firades ingen jul. Påsk är en annan stor ortodox högtid i Ryssland.

Rysslands nationaldag firas den 12 juni. Detta var den dagen då man i det ryska parlamentet fattade  beslut om att återskapa Ryssland. Det var president Boris Jeltsin som införde nationaldagen, som första gången firades år 2002.

Rysk affärsetikett - i Ryssland har man bestämda strukturer och regler. Det förväntas att besökaren anländer i rätt tid. Däremot är de väl medvetna om att de kan få vänta på politiker och affärsmän från andra länder.

Ryssarna njuter av diskussioner, förhandlingar, och ljudet av ord, men bara frivilliga diskussioner. Tvingas de då säger de inget.

Det är dock inte ovanligt de höjer rösten och går därifrån. Det är det ryska  temperamentet.

Ryssarna älskar enväldig ledarstil. Det är ledaren som bestämmer. Konsensus finns inte.

Detta är det vänliga sättet att presentera ryssarna, men kanske det behöver kompletteras med det som skrivs i Dagens Nyheter.

De som hade makten i Estland och Lettland var, sedan Peter den stores tid, balttyskarna. Han ville ju skapa ett europeiskt Ryssland och började med de nyförvärvade staterna Estland och Lettland. Balttyskarna innehade också många viktiga poster i Ryssland, i S:t Petersburg. Peter avskydde bojarerna i Moskva och försökte ta all makt från dem. Det var fler balttyskar på viktiga poster än etniska ryssar också i Petersburg. 

I Estland fanns inte många ryssar före den sovjetiska ockupationen. Först skickades militär, milis och lägervakter till Estland. Sedan placerades särskilda ryssar, som Moskva ville bli av med i landet. Därefter var det en stor invandring. Ryssar erbjöds arbete och bostad och flyttade in i esters hem och i de nybyggda områdena. Nu är de ungefär 25% av befolkningen.

Inflyttningen var påkallad av att den estniska kulturen skulle försvinna, men så många ryska seder infördes inte i landet. De var sovjetiska och nya även för ryssarna.

Att Andra världskriget började med Tysklands och Rysslands överfall på Polen, Rysslands ockupation av Baltikum och Rysslands anfall på Finland vet inte ryssen i Ryssland. De tror att det “Stora fosterländska kriget” började med Hitlers anfall på Sovjetunionen. De tror verkligen att Estland och Lettland "bad" att få bli medlemmar av unionen trots att de redan från början kallades fascister!

Nu ska Ryssland "stödja och rädda" alla ryssar i världen. Det är helt horribelt. Dessutom kallar de andra folk för nationalister och fascister. Inget folk i Europa är så nationalistiska och fascistiska som ryssarna. Jag undrar hur de tänker. Eller rättare sagt: när ska alla ryssar förstå vad som är vad? Förmodligen aldrig.

När kommer Ryska orodoxa kyrkan upphöja Stalin till helgon? Det händer liknande saker i Kina med Maokulten just nu. Två hjärntvättade folk.


mars 18, 2014 Undertecknandet i Kreml.

Tallinns borgmästare Edgar Savisaar uttalar sig i dag om valet på Krim.

Legitimiteten är en sekundär fråga, det viktiga är att människorna är nöjda med resultatet i omröstningen.

Men uttalandet har också dementerats. Så hur ska vi veta vad som är sant? För mig är det sannolikt att han sagt det.

------

Ukraina har aldrig erkänt den ryska annekteringen av Krim meddelade talesmannen för ukrainska utrikesdepartementet i dag.

"Vi erkänner inte och kommer aldrig erkänna det så kallade avtalet", sade utrikesdepartementets talesman Jevgenij Perebõnis. Han betonade att den överenskommelse som undertecknades i Kreml inte på någt sätt kan relateras till demokrati, rättsstatsprinciper och sunt förnuft.


Premiärminister i Krim och Sevastopols borgmästare undertecknade i dag ett avtal i Kreml, som gör Krimhalvön till Republiken Krim och förbereder ön för inträde i Ryska federationen.

-----

Just nu kom en ny rubrik i Postimess:

Interfax: Ryska trupper anfaller militärbas i Ukraina.

Expressen skriver:

Ukrainsk soldat dödad på Krim.

Ryska styrkor uppges ligga bakom attacken mot militäranläggning på Krim.

-----

 

 

I en annan artikel i tidningen säger Putin när avtalet med “Republiken Krim” underetecknades. Ceremonin visades i rysk TV. Han sa att när Chrustjev överlämnade Krim till Ukraina gjorde han sig skyldig till flera misstag.

Putin betonade också det att folkomröstningen på Krim på söndagen var av historisk betydelse och allt skedde i enlighet med demokratiska regler och internationell rätt.

Rysslands president jämförde folkomröstningen om Krim med Ukrainas självständighetsförklaring 1991 och Sovjetunionens tillbakadragande.

Putin beskrev synen på Ukrainas aktuella politik: "I Ukraina finns det ingen legitim regering. Det finns ingen man ska samverka med. I många statliga myndigheter finns självutnämnda chefer. De ähar ingen kontroll, och många av dem kontrolleras själva av de radikala. "

Putin sade att de som låg bakom kuppen i Ukraina var nynazister, antisemiter och Russofober och de är de som nu bestämmer Ukraina.

Samtidigt underströk han att Ryssland inte är orsaken till sprickorna i Ukraina. "Jag vill att alla ska förstå mig. Tro inte dem som försöker skrämmas om Rysslands avsikter och skriker att Krim är bara början och att andra regioner kommer följa efter. Vi önskar ingen uppdelning av Ukraina, vi behöver inte det.”

-----

 

Ordföranden i utskottet för utrikesfrågori i estniska Parlamentet, Marko Mihkelson, säger att sanktionerna mot Ryssland var som en show och det blev uppenbart att EU inte lyckas nå enighet .

Mihkelson berättade för Postimees att sanktionerna som infördes på måndagen egentligen bara visar att EU saknar beredskap mer seriösa åtgärder. EU och USA införde viseringsrestriktioner och frysning av tillgångar, vilka enligt Mihkelson endast var fragment av de ursprungliga förslagen och det som representanterna från alla de 28 EU-länderna kunde enas om . "Det här är ett absolut minimum", sade Mihkelson .

I en intervju med den internationella nyhetskanalen Al Jazeera uttalade sig Mihkelson mer kraftfullt. Han sa att det som händer på Krim påminner om vad de baltiska länderna redan upplevt under 1900-talet. "Därför skulle inte bara våra landsmän utan också hela det internationella samfundet känna oro", säger Mihkelson via Skype. Han uppmanade statscheferna att visa mycket tydligare att Rysslands agerande inte är acceptabelt .

“Listan med sanktionerna bör omprövas av Europeiska unionens råd i slutet av denna vecka.”


Polen och Litauen har fördömt det ryska agerandet mycket skarpare än övriga EU. De menar att EU måste sätta hårt mot hårt. Vad de nu menar med det. Litauerna verkar beredda att gå in i en väpnad konflikt, men så bor det knappt några ryssar där. Samtidigt har de Kaliningrad innanför dörren.


Sanning? Nej!

Ser ni på TV om brandskattningen av Visby? Det som vi lärde oss i skolan.  Valdemar Atterdag hette den danske skurken, och  så är det inte sant! Visbyborna hittade på! Han kom aldrig in i Visby. En ren nödlögn blev sv det som var så viktig historia. Där ser ni. Vad är en sanning?
Är det att borgarna vägrade släppa in och rädda bönderna in i staden? Så tror forskarna i dag. För att rädda sin heder ljög Visbys borgare. Och det är väl så det ofta går till. Har man möjlighet att förändra historien om ett händelseförlopp för sin egen skull, för sin egen heder, då väljer man lögnen. 
 

mars 17, 2014 Dagen efter valet på Krim.

I dag berättar Postimees att den man som Moskva skickade som observeratör vid omröstningen på Krim heter Johan Bäckman. Det är just den mannen som har förtalat esterna; han som sa att de reste till Sibirien av fri vilja för att skydda sig mot estniska banditer ( skogsbröderna, som kämpade mot Sovjet ända in på 1950-talet.) och att de fick ta med sig sina tillhörigheter etc. En man som skulle skämmas!! Lögnens redskap!

Han är finlandssvensk, tidigare docent i statskunskap i Finland där han undervisade eleverna i den ryska versionen av historien, och alltså förtalade esterna. Han har spelat en viktig roll i sin egenskap av statsvetare vid detta val eftersom han förklarat att omröstningen är helt laglig.

I rysk media presenteras Bäckman som "internationell observatör".

"Jag kan som internationell observatör säga att allt gick enligt internationella regler; helt enligt lagstiftningen i Ukraina och Krim. Väljarna var mycket aktiva och det var en lugn atmosfär ", rapporterade Bäckman genom nyhetsbyrån Ria Novosti igår .

Bäckmans uttalanden har spritt sig över hela världen. Han intervjuades också av Russia Today. Tittarna vet inte att Bäckman inte skickats till Krim som officiell observatör från Finland.

Dessutom sägs i ryska medier att Bäckman var en av 70 observatörer från 23 länder. De andra var från bl.a. USA, Kina, Polen, Österrike, Frankrike, Tyskland, Belgien, Bulgarien, Serbien, Ungern, Grekland, Italien, Lettland och Spanien.

I själva verket var inga internationella observatörer på Krim eftersom folkomröstningen inte ansågs legitim.

 Johan Bäckman

Att Bäckman blivit intervjuad av så många journalister sägs bero på att han talar mycket bra ryska.

Så snart han hade kommit till Krim blev han intervjuad av Life News där han berättade att han i sitt hemland, Finland, blivit dödshotad p.g.a. att han rest som valobservatör till Krim.

Bäckman menar att nu är det “illegala fascister" som har makten på Krim och att västvärlden försöker kväva demokratin.

Han berättade också i ryska medier att västerländska journalister försökte organisera provokationer på Krim för att störa väljarna i vallokalerna.


Johan Bäckman är känd i Finland bl.a. för att han håller på med en vårdnadstvist med sina barns ryska mor om var barnen ska växa upp; i Finland eller i Ryssland.

Bäckman har deltagit som observatöri andra val för Ryssland. Till exempel förklarade han att Rysslands inblandning när Georgiens delstat Abchazien  2009 (illegalt) valde president, att allt var lagligt.

Bäckman är representant för det Ryska institutet för strategiska studier i Finland och de nordiska länderna .

-----

 Karmo Tüür.

Statsvetare Karmo Tüür vid Tartu Universitet varnar:

"Man kan inte vara säker på att är över nu. Tvärtom - det nyfunna inre självförtroendet och en allt mer växande visshet att västvärlden inte ingriper utan känner sig nästan maktlösa mot Ryssland, det  sporrar."

Han tror på en fortsatt rysk aggression. Han menar att den nuvarande västerländska passiviteten gör att Ryssland vill prova hur långt de kan gå.

"Så risken är att något kommer att hända. Det är en ganska stor möjlighet att det kan vara Kazakstan som står på tur", säger Tüür.

Han förklarar att Kazakstan har mobiliserat ytterligare trupper och att rysktalande i de norra delarna söker skydd. “Ingen vet vad som kommer hända, kanske inte ens Putin”, säger han.

Västs icke-agerande gör att Ryssland gör sig berett för ett nytt kallt krig. De sanktioner som Väst hotat med verkar inte särskilt övertygande.
 
Vad är egentligen sanning? Gör vi rätt när vi försöker lära våra barn att sanningen är viktig, t.o.m. grundläggande för vår tillvaro? Gång på gång får vi bevis för att människor med makt ljuger. Vi förstår att så många kallar det ,de de här människorna säger, sanning.
Vad är sanning då? Hur ska jag veta vad som verkligen är sant? Är något verkligen sant? Är det en del som är det, och annat som är lögn? Har maktens folk rätt att framlägga det de behöver framställa som sanningen för oss, trots att de vet från början att det är lögn eller en halvsanning.
Att vi har olika ståndpunkter i olika frågor beror ofta på hur det stämmer med tidigare sanningar och hur vi vill att det ska vara.
Människan är en ofullständig uppfinning, men vi tror (åtminstone flera av oss) att vi är obefläckade. Vi sätter oss på dem som inte förstår att vi har rätt. visst kan man bli lite smått förtvivlad. 

mars 15, 2014 Kris i Ukraina och Båtmässa i Tallinn.

 

I går godkände presidenten bildandet av en ny regering.

Under helgen fortsätter Reformpartiet och Socialdemokraterna  koalitionsförhandlingar, som ska avslutas med presentation av den nya regeringen på må¨ndag.

Förmodligen vill Reformpartiet behålla de ministraer på de poster som de haft i Andrus Ansips regering. Statsministerns parti är även intresserat av att öka sin andel av ministrarna t.ex vill de ta finans-och kommunikationsministerierna.

Spekulationerna fortsätter om de olika ministerpoisterna. Utrikesminister Urmas Paet som arbetade för att Siim Kallas skulle ta över som statsminister är ett inte helt säkert kort.

På måndag får vi veta.

Postimees gissning är i alla fall denna:

-----

Postimees skriver också:

Putins tidigare rådgivare Gleb Pavlovsky: Ingen är villig att slåss för Krimborna.

Väst måste göra allt de kan för att hitta en utväg. Putin har befunnit sig i allas intresse under krisen. Det stärker honom.

Det är Putin, snarare än Väst som kommer besluta om revolutionen i Ukraina.

Putin spelar ett spel med mycket höga insatser för att förstora Ryssland. Insatser som skulle vara för stora för de flesta politiker.

-----

 

Professor Nikolai Petrov, Moskvas Ekonomiska Högskola: Putin är en bra taktiker, inte en strateg.

"Han är en briljant taktiker, men han är inte en strateg", säger Petrov, när han ombedds kommentera den ukrainska krisen. Putins tanke med att belägra delar av Ukraina fungerar på kort sikt, men på lång sikt är det inte lika säkert.”

Petrov säger att Krim har varit viktig för det ryska psyket, och att halvön därför är meningsfull för dem.

Dessutom ansåg professorn att Putin har försvagat västländerna. "Han anser att spelreglerna förändras, och om han drar först, då kommer han att vinna". Och tillade att Putins regim blir allt mer auktoritär. Han låter  händelserna på Krim stärka greppet om regimen i hemlandet.
 
Jämför den politik som fördes i Tyskland 1936 och framåt.
-----
En stor båtmässa pågår nu i Tallinns mässhallar. Där presenteras mest små och halvstora båtar.
Två båttidninggar kommer ut i Estland. De heter Paat och Navigaator.

mars 14, 2014. Den där sanningen...

 
 Nu läser vi i våra svenska tidningar och hör på TV och radio om hur Putin hanterar sanning och militära medel. Han pumpar alla ryssar fulla med lögner om de fascistiska grupperna som tagit makten i Ukraina och utgör ren livsfara för de ryssar som bor där. Samma lögnpropaganda drabbar alla utlandsryssar som bara tittar på rysk TV och lyssnar på rysk radio.

Det glädjande är att svensk media nu förmedlar det förvirrande sättet som rysk politik tillämpas på. Putin har drabbats av storhetsvansinne. Precis som Lenin och Stalin före honom. Inga överenskommelser gäller och landets egna folk får bara veta lögner. Ryskt blod är det enda som gäller, även om han kan offra hur många ryssar som helst för att nå framgångar.

Så var det också under och efter andra världskriget. Skillnaden nu är att lögnerna är uppenbara. Så var det inte då. Då trodde så många i Väst på propagandan, och just det kostade ester och letter bl.a. deras möjligheter till ett fortsatt bra liv, ett sådant liv de fått chansen till efter frihetskrigen. (Det är fantastiskt hur mycket de hann med att förändra på 20 år.) I vårt land fick vi lära oss, att de inte var värda det. Här kallades de efter de tillmälen som skapades i Sovjet. Fortfarande tror man på lögnerna. Ingen har kunnat tro att man kan hitta på så mycket som de gjorde i Sovjet. “I väst var vi så fattiga att vi tiggde på gatorna och bodde under broar etc.”

Jag vet att många ester i Sverige försökte rätta till alla lögner som spreds om dem, men det var helt omöjligt. Lögnen hade upprepats för många gånger… Jag vet att en est helt enkelt blev utslängd från redaktionen på SvD när han kom med rättelser. Det var före min tid, men jag själv har läst i Populär Historia om hur ester sa att deras president Päts inte var den skurk tidningen skrev om, men esterna fick inte säga något i tidningen http://www.popularhistoria.se/artiklar/det-forflutna-viktigt-for-ett-nytt-baltikum/. Obs. Folke Schimanski har alltid haft svårt med sanningen om Baltikum.

Jag har gång på gång försökt få tidningar, radio och TV att ändra sina påståenden, men ingen är ett dugg intresserad. Lögnerna har fastnat i vrångstrupen på merparten av mediafolket i vårt land.

-----

 

 Oskars Spurdziņš  

I dag hörde jag att den lettiske premiärministern, Oskars Spurdziņš, förbjuder alla att hedra de letter som dog som tyska WaffenSS-soldater under kriget. Det anses för utmanande mot Ryssland!

Jag vet också att Moskva försöker få esterna att avstå från samma sak.

Jag blev glad när jag hörde att Dagens Eko sa att de letter som skulle hedras var

a. nazister

b. tvångsvärvade och

c. några få hade gått med WaffenSS för att rädda släktingar i Sibirien.

Det är en helt otrolig framgång. Tänk att en svensk äntligen kunde säga att balterna tvångsvärvades och att de ville rädda sina släktingar. Det förstod de redan i Nürnberg, men de var ju amerikaner… Därför var det f.d. estniska WaffenSS-soldater i amerikansk uniform som vaktade under rättegången där.

Tänk den dagen, då världens media törs säga att: "Visst fanns det fascister/nazister i Estland och Lettland, men de var ett fåtal. Inte större andel än svenskarna."

Och vem vågar berätta sanningen om de Röda Förintelsebataljonerna, vars enda uppgift var att döda allt levande? Tänk på alla mördade människor, brända bondgårdar och även dödade boskap, som inte skulle få ge mat till tyskarna när de kom 1941 och fortsatte dödandet efter 1944 när de återkommit.

-----

 Arseniy Yatseniuk 

Ukrainas premiärminister har sagt, apropå Putins uttalande att den största geopolitiska katastrofen under 1900-talet var Sovjetunionens undergång. Han säger att århundradets största katastrof vore om Sovjetunionen återuppstår. I detta instämmer miljoner och åter miljoner östeuropeer. Vad skulle judarna säga om Nazi-Tyskland återuppstod?

-----

 Taavi Rõivas

För övrigt kan jag berätta att det pågår diskussioner om vem som ska efterträda Andrus Ansip som statsminister i Estland. Ett nytt namn har dykt upp. Det är den unge Taavi Rõivas, född 1979, nuvarande socialministern.


mars 12, 2014. Kan det hända i Narva också?

Kan det hända i Narva också?

 Narva, Herrmanborgen.

I Narva är en stor del av befolkningen ryskspråkig, efter sovjetiska omflyttningar av människor.

 Jüri Nikolajev

I Postimees återges vad som sades i TV-programmet «Vabariigi kodanikud»/Republikens medborgare, där korrespondenten Jüri Nikolajev sa att narvaborna inte tror på samma scenario i deras stad som i Krim. “Det finns inga sådana stämningar i Narva, och ingen som är beredd att genomföra det."

 Vitali Belobrovtsev

Vitali Belobrovtsev, medialektor vid Tallinns Universitet menar att det finns ester som är oroliga för att det i Östra Virumaa/Ida Virumaa ska bli upplopp. Den oron kallas i vissa sammanhang esternas paranoia.

Men någonstans i våra huvuden förstår vi, att dagens ryssar knappast skulle göra så.”

Jüri Nikolajev menar att Rysslands agerande är svinaktigt och arrogant och att det som händer på Krim väcker så många känslor.

-----

Expos chefsideolog Daniel Pool råkade tala ur hjärtat vid en intervju .

Han får frågan hur Expo ser på AFA och RF, extremvänstern.

"Vi har flera gånger förklarat att vi inte anser att det är fel att använda våld som politisk metod."

 Det är precis vad vi redan vet. Vänsterns uttryck “Några offer krävs det alltid.” är ju väl känt, och att Expo är en vänsterorganisation är också helt klart. Vad jag däremot inte förstår är att de ska tillfrågas som experter i många sammanhang. Varför en vänsterorganisation? Och att så många miljontals människor skulle bli deras offer ska vi ju aldrig diskutera, men svenska journalister är ju övervägande vänster.

Får jag också påpeka att

1. Kommunism är en socialistisk lära.

2. Nazism ska uttalas nationalsocialism.

3. Att Marx i sin bok skrev att vissa folk inte hade rätt att finnas, ex. serber.

4. Att Stalin och Mao lät mörda många, många miljontals människor. Men inte endast p.g.a. etnisk bakgrund utan också p.g.a. utbildning, yrke och duglighet. De dugligaste mördades först.

5. Nationalsocialisterna försökte förinta: judar, zigenare och även homosexuella.

 

Var står de som i dag kallas fascister, nazister och kommunister? 


mars 11, 2014. Det påminner om valet 1940.

 
Vad är det som händer i vår värld?
 
Plötsligt är Sverige fyllt av extremtänkande. 
 
Hur är det i Ryssland, landet spm invaderat en region i ett annat suveränt land utan krigsförklaring eller motstånd? Åter måste jag påminna om att detta var exakt vad som hände 1939 när Röda armén tvingade bort ester från deras hem och fyllde landet med främmamnde soldater. 
 
 
 Alexander Dugin.
I DN kan vi läsa om en man, som har blivit rådgivare åt president Putin. -Och kanske kommer ni ihåg Putins vurm för Peter den store.- Mannens namn är Alexander Dugin. För att få en helhetsbild ska jag börja med att citera vad som skrivs om euroasiatism, den nya makten som Putin vill ha. 
Euroasiatism,/../ är en sammansmältning av stalinism och nazism, kryddad med ortodox kristendom och en vurm dör set ryska tsarimperiet och Sovjetunionen. Betänk då att stalinism=kommunism och nazism=nationalsocialism. Beteckningen rödbrun har nog aldrig varit så träffande. 
Bugning var tidigare medlem av nationaöbolsjrvikerba. Han är också antisemit. 
Eurasien ska sträcka sig från "Lissabon till Vladivostok". Fienderna är "atlantisk", "liberalism" och "globalisering". 

”Konflikten skärps, EU och USA trycker på och släpper loss terror­handlingar i norra Kaukasus. Putins popularitet ökar. Regimen i Kiev inför en nationalistisk diktatur. Etapp två av dramat inleds: ”slaget om Novorossija” (Dugins namn på sydöstra Ukraina). Ryssarna i sydöst gör uppror mot regeringen i Kiev. Ett blodigt inbördeskrig utbryter. Ryska arméförband går in över gränsen. Väst hotar med kärnvapenkrig. Ett existentiellt moment för Putin, men nu kan han inte stanna upp. Till slut befrielse av östra Ukraina, fram till Dnjepr, under svåra förluster./../ Nu är den Ryska Tiden här, medan Kievs homo-försvarare är dömda att gå under. I dag finns i världen bara två nationer: Den Ryska och den icke-Ryska. /../De som i dag säger ’bara det inte blir krig’ är förrädare… Ukraina är Ryssland! Realisten Putin vacklar ännu, men om han tar steget ut i avgrunden … kan han komma ut som en Helig Ledare”.

Rasputin.
 
Visst. Solklart en ny Rasputin. Och hur stämmer detta med anklagelserna att i Kiev är regeringen fascistisk? De svenska kommunisterna stödjer Putin. Har de inte sett vad Putin vill? 
För mig är det så uppenbart att detta handlar om makthunger. Om en man som vill ge igen. Han vill ha ett rike som ska regera världen. Han vill inte bara tvätta stövlarna i Bosporen, nej längre västerut är likvaka viktigt. 

Redan i går kunde vi i SvD läsa Claes Arvidsson som skrev i en gästledare "Allt är fel men ska gå rätt till", om Ukrainakrisen. 

Han har ett stycke som är speciellt, då det säger hur demokratin fungerar i Ryssland och fungerade i Sovjet då Estland drabbades.

Att det lokala parlamentet rätt och slätt kuppades av Putins vänner spelar inte någon roll för fasaden. Inte heller att parlamentsledamöter kallades till omröstningen under hot eller att icke närvarande registrerades som ja-röstare. En snabbutlyst folkomröstning på Krim den 16 mars ska kröna verket. Allt ska gå rätt till.


Inget parti som inte kunnat godkännas av Moskva fick delta i det val som skedde i Estland 1940 påkallat av Moskva. Jag minns också så väl när moster Tanja berättade om hur hon tvingades till vallokalen i Tallinn av en beväpnad soldat som hämtade henne i bostaden. Och att valresultatet presenterades innan vallokalerna stängt. Precis samma ärlighet och demokrati som vi kan se i Moskva i dag alltså. Ni vet, det var det där valet då "alla" ester röstade för att landet skulle bli en del av Sovjetunionen. Jämför Krim i dag. Det märkliga var att Sovjet alltid framhållit att före och efter det valet var esterna fascister.

När det gäller Sverige anser jag att problemen bottnar i att ingen förberett den stora invandringen; att ingen förstått vad som kan komma ut av att människor som föraktar varandra hemma i sina fädernesländer tar med sig föraktet när de flyttar hit. Man skulle ha kunnat arbeta för en större förståelse från alla håll. Nu är det bara så, att Vi ska älska varandra! Punkt och slut och ingen diskussion. Finns det ingen kunskap om alla människors skilda värderingar och skilda erfarenheter. Konstigt. Jag har ju läst så mycket om det. Varför har de som skulle ha gjort det inte gjort det.


mars 10, 2014. Sofi Oksanen och Kadri Liik intervjuas.

 
Sofi Oksanen

Sofi Oksanen intervjuades i Agenda i går. Hon var mycket bra. Bl.a. sa hon, att det som händer i Ukraina nu är en kopia av det som hände i Estland 1939-40 under den sovjetiska ockuptionen. Först ser de till att få någon, konstruerad anledning att gå in i landet. Sedan ser de till att det blir ett val, där de begränsar valmöjligheterna till ett minimum. De tar sig rätten att regera landet/området efter egen vilja.


Kadri Liik ger henne rätt i en intervju i estnisk TV. Kadri Liik, som jag presenterade för er den 28 feb. Jag skrev bl.a.  att hon från 2012 arbetar som programdirektör för EU-kommissionens centrum för utrikes relationer. 

Intervjun:

Ryssland börjar tro på sin egen propaganda.

Georgienkriget skadade inte Rysslands relationer med Väst på något sätt. De vet nu att ingen går i krig för ett land utanför Nato. Putin vet, med andra ord, att det är han som bestämmer, att han kan handla efter sitt eget huvud. 

Människor i Angela Merkels närhet har sagt att Putin lever inte i samma värld som vi. Deras system utan fri nyhetsförmedling är farligt för oss. De blir övertygade om att deras egen propaganda stämmer med verkligheten. 

“Varför är ryssarna som de är?”

Svårt att svara på. Väst har begått så många misstag t.ex. i  Irak och Afghanistan. De vet också att om vi utnyttjar alla sanktionsmöjligheter vi har mot Ryssland, då har vi inget ytterligare att ta till. Ryssarna vet nu att de inte kan ge sig på Natoländer, men med andra stater är det inga problem.

Vill de visa sin nyvunna makt?

Ukraina är speciellt på ett sätt som vi i väst kanske inte förstår. I Ryssland har man länge talat om Ukraina som en blivande federal stat.

Ryssland vill ha en Eurasisk Union. Kanske är det bäst att västra Ukraina går till väst och att Ryssland behåller de östliga delarna.

De har gått på sin egen propaganda att det de gör är för att skydda ryssar, trots att vi alla vet att det är inte något de egentligen bryr sig om. Det är en fantasi som den grå massan tror på, men numera verkar det som om även de själva tror på på sin egen propaganda.

 Kadri Liik

Krim är nu helt under deras kontroll. Syftet. De enda som kan göra det besvärligt i ett ryskt Krim är tatarerna. Och de kan göra det mycket besvärligt för ryssarna. De betraktar ryssarna ungefär som judarna betraktar nazisterna. 

Hur blir det i östra Ukraina?

Vi får se. För en vecka sedan var det helt lugnt där, men i lördags hade man synkroniserade upplopp och demonstrationer FÖR Ryssland. Allt var mycket välplanerat. I söndags, dagen efter, var det i stället spontana demonstrationer i det området. Denna gång MOT Ryssland.

Hur är kontakterna mellan Ryssland och det nya parlamentet i Kiev?

Putin har inget intresse att tala med dem. När de ringer Moskva är det ingen som svarar.

Vad kommer hända nu?

Ingenting, det kommer sega sig fram. Väst har inget att ta till för Krims skull. Kanske kan man sporra de nya makthavarna och hjälpa dem med pengar, handel och politisk rådgivning.

Det bästa som kan hända är om Väst o Ryssland kan komma till ett juridiskt samförstånd. Men jag tror inte det. Dessutom har ryssarna aldrig och kommer inte heller i framtiden att stå för några överenskommelser.


Hon vet. I Estland har man verkligen kunskaper om hur makten fungerar i Ryssland. I det här fallet är de experterna. Kadri Liik talar om en värld med helt andra värderingar, rättstänkande och livsstil än vi har i väst. Ryssar som intervjuades på Tallinns gator för estnisk TV var övertygade om att det inte finns några militärer på Krim. De menade att allt bara är fascistiska påhitt. Man kan kanske förstå vilket lands TV de tittar på. 

 Putin och Lavrov som hävdar att ryssarna är totalt oskyldiga, och att det inte finns rysk militär på Krim.
 

Känd skådespelerska älskar Estland.

 
Ni får vända på bilden för att läsa hur hon älskar Estland!

mars 9, 2014. Nu är det Finlands tur.

Läste ni möjligen vad jag skrev tidigare om Finland och Ryssland den 2 mars?

Finska Ilta - Sanomat skriver om 12 åtgärder Ryssland vidtar för att sätta press på Finland.

Postimees har skrivit om det:

Rysslands allt starkare självförtroende som ett starkt land visar de i attytyden mot ännu ett av grannländerna.

Ukrainakrisen har visat på omfattningen av vad president Vladimir Putin är beredd att göra för att kraftfullt försvara nationella intressen i grannländerna .

En av teserna för Putins nya Ryssland är att "skydda rysktalande människor", vilket motiverar Kreml att utföra flera av sina drag.

Kriserna har visat för oss hur snabbt ryssarna blir hårda i retoriken, och hur lätt statsduman  eller de beslutsfattande  tjänstemännen trycker på för att sätta press. Nu kan de bara inte hålla sig borta från Finland .

Tidningen Ilta - Sanomat har gjort en lista med tolv punkter på hur Ryssland sätter press på grannstaten.

1 De erbjuder ryskt pass.

 Karelen delades upp mellann Finland och Ryssland.

 

På grund av utbrottet av krisen i Ukraina började statsduman diskutera ett lagförslag som möjliggör snabba medborgarskapsbyten för den rysktalande befolkningen i grannländerna.

Nyligen blev det klart att möjligheterna för finländare att få ryska pass har förenklats så att vissa finländare har möjlighet att få ryskt medborgarskap som ett “brådskande ärende”. Samt ryskt pass utfärdas till dem som "lever i områden som var en del av det ryska imperiet" . Av någon anledning vill landet få oss att minnas att gränserna för det ryska riket har ändrats.

2 Ryska medborgare skyddas.

Den nya medborgarskapslagen innebär att de mer än 70.000 rysktalande människor som lever i Finland kan få ryskt medborgarskap på förtur om de inte redan har det.

Detta skulle dock innebära att de avsade sig sitt finska pass. I Ukraina har det snabbt utfärdats ryska pass utan att skott avlossats som det hände i Georgien. När den ryska befolkningen ökade i antal i Sydossetien kom den till en nivå som innebar att ryssarna såg sig tvingade(!) att öka den  militära närvaron i området för att skydda det.

Tidningen Helsingin Sanomat skrev i går att Ryssland och Finland i fördraget från 1992 garanterat Ryssland rätten att " skydda ryska människor i Finland från att uppge sin kultur". (Helt ofarligt. Ingen tvingar ryssarna att ändra sin kultur, bara förbjuda dem att stå på toalettstolsringen när de bajsar. Och att sluta slå sina barn.)

3 Utländska medborgares tillgångar fryses i Ryssland.

Federationsrådet förbereder en lag som ger landet rätt att frysa utländska företags och privatpersoners tillgångar. Överhusets talman Valentina Matvijeko menar att den nya lagen ger staten rätt att konfiskera utländsk egendom.

4 Förstärkning av armén längs gränsen mot Finland.

Ryssland har under senare år valt att modernisera sina arméer och har först nyligen nått den finska gränsen med sina  militära övningar. Putin har då personligen iakttog hur illa den ryska befolkningen har det i Karelen (det mesta av Karelen tillhör i dag Ryssland. I det finska Karelen mår människor bra.) Övningarna är ett säkert budskap från Putin. Karelen är ett viktigt militärt område och återlämnande av detta ska inte alls ses som fantasi eller en dröm för honom.

5 Barnens uppfostran skapar oro.

Försvaret av de rysktalande i Finland och skyddet av de ryska barnen och adoptivbarnen i Finland saknas.

6 Finländska mänskliga rättigheter kritiseras.

Ryssland har nyligen utarbetat en rad rapporter som belyser behandlingen av den ryska minoriteten i Finland.  I dem, som avslutades precis före OS i Sotji, talas det om att den ryska befolkningen behandlas rasistiskt och barn rövas från Ryssland för att adopteras.

7 En spion.

Samtalet mellan Estlands utrikesminister Urmas Paet och EU:s utrikesminister Catherine Ashton, som läckt ut via Internet ökar intresset för telefonavlyssningsfrågan. Först spelades samtalet in av Ukrainas säkerhetstjänst, sedan hängde ryska TV-kanalen RT ut det på nätet.

För en tid sedan kunde vi i finsk media läsa om en skandal på internet där Ryssland var en av flera misstänkta.

Dessa händelser visar att alla i Finland ska veta att det finns risk för avslyssning av deras kommunikation.

8 Finland har fått anbud från Ryssland om ett kärnkraftverk.

Händelserna i Ukraina har satt ljuset på energisamarbetet mellan Ryssland och Finland. Ryssland har erbjudit sig att bygga ett kärnkraftverk i Finland. Om situationen skulle förändras så att Ryssland vill utöva påtrycknungar på Finland skulle energin kunna användas som påtryckningsmedel. Det som hänt är en tankeställare både när det gäller energin och informationssäjkerheten. (Ryssland har redan stora intressen i Slite hamn. Är det något svenskarna bekymras av?)

9 Politisering av tvister rörande import av livsmedel .

För Ryssland har det under senare år blivit vanligt att hitta farligheter i maten som de importerar från länder som har orsakat politiska problem för dem. (Samtliga baltiska länder har råkat ut för den ryske hälsovårdsmyndighetens exportförbud till Ryssland, pga. otjänlig föda.)

10 Ryssarna har ett Kreml-institut i Helsingfors som de vill utvidga.

För att visa det stora intresse som Ryssland hyser för Finland, så finns det ryska institutet för strategiska studier (RISI / Riss), som är helt underställt den ryske presidenten och sköts av underrättelsetjänsten.

RISI, som har representanter i Helsingfors och i Norden, försvarar de ryska intressena, och  företräds av den ökände docenten Johan Bäckman .

11 Finland ska skriva om sina läroböcker i historia .

Putins Ryssland har inlett en operation som ska harmonisera vetenskapshistoria och -böcker . Enligt Kreml är det tänkt att detta ska förhindra förfalskning av historien . Kritiker säger att operationen ska stödja de nuvarande männen vid makten i Kreml, och deras version av de historiska händelserna . Finland har stor betydelse i det arbetet; det handlar bl.a. om att stödja ryssarnas version av Vinterkriget. (de ryska skolorna i Estland vägrar att använda de estniska historieböckerna i undervisningen. Det är orsak till många problem.)

12 Utveckling av KHL Hockey League.

Att utveckla hockeyligan till att bli världsomfattande  är ett mjukt sätt att erövra hela världen för Putin. De största supportrarna i KHL är samma miljardärer som är vänner till Putin och ett stort stöd för Kremls politik.

Vi är evigt tacksamma för att Nato finns i Baltikum. Han kan inte göra vad som helst där.

Man kan lungt säga att det är mycket farligt att en gång i historien varit inlemmad i det ryska riket och att det är fruktansvärt farligt att ta emot ryska immigranter.

Från tidningen Kustbon tar jag följande siffror:

Den estniska Befolkningsandelens utveckling 1945-2011.

1945 var 97,3% av  invånarna ester.

1959 var de 74,6%

1970 var de 68,2%

1979 var de 64,7%

1989 var de 61,5%

2000 var de 68,3%

2011 var de 68,5%

Ingenstans i den slaviska världen har de rysktalande det så bra som i Estland, vilket vi kunnat läsa att ryska intellektuella sagt vid besök i landet. Nyligen skrev jag om en rysk politiker som flytt till Estland. Han sa: "Ryssarna i Estland vet inte hur bra de har det och hur dåligt de flesta i Ryssland har det." Han blev hotad till livet av Kreml, därför flydde han. Som biolog visade han på en massiv rysk milöjöförstöring, som enligt Kreml inte finns.

Många ester är oroliga för att alla ungdomar flyttar från landet. “Snart är vi en samling gamlingar i det här landet. Men försvara oss, det kommer vi!”

 

mars 8, 2014. Polens utrikesminister talar.

 

I Narva har några utrikesministrar träffats för att diskutera krisen i Ukraina och ryssarnas agerande. I dag gjorde Polens utrikesminister ett uttalande som återges i Postimees.

 Några av deltagarna på mötet.

Polens utrikesminister Radosław Sikorski sa efter att utrikesministermötet med de 19 utrikesministrarna avslutats att “det är mycket symbolik i att vårtv möte skedde just i gränsstaden Narva.

Jag  vill tacka utrikesminister Urmas Paet för att han tagit oss hit till Narva. Man kan inte tänka sig en mer passande plats än Narva för att diskutera den kris som vi nu står inför.”

Å ena sidan är Narva gränsövergången mellan Estland och Ryssland och en port där vi alla som är med på mötet kan nå Ryssland och å andra sidan är staden en möjlig entre för alla ryska turister och investerare som Ryssland gärna vill ha.

Narva College. 

 

Här står två borgar och betraktar varandra. Dessutom står vi nu i en byggnad, Tartu Universitets “Narva College”, det nya hus som byggts på ruinerna av det som en gång bombades sönder under andra världskriget.

Att Narva är en gränsstad är ett resultat från den tiden då statschefen själv förbehöll sig rätten att ändra på landets gränser med våld.

Vi vet var allt började. Till och med etnisk rensning började här i Baltikum, i Narva, och vi vet hur alla i Baltikum, Centraleuropa och Sovjetnationerna fick betala ett högt pris vid uppdelningen av den här delen av världen.

 Herrmanborgen och Ivanborgen. Så nära, så nära

Det är nog inte många som förstått att länderna i och med deportationerna och mord och arkebuseringar var utsatta för etnisk rensning. Att man istället placerade mängder av rysktalande i deras ställe -och ännu fler - för att så småningom kunna utplåna deras kulturer. Det skulle bara finnas ett folk och en kultur - i hela världen. Det var målet. Och Baltikum var bland de första att drabbas.
I denna tid av användandet av orden nazism och fascism utan att förstå deras betydelse, anser jag av hela mitt hjärta och hela min själ att någon i mediavärlden skulle förstå betydelsen av att öppet tala om vad som verkligen hände i den här delen av världen. Var de verkligen nazister? Vilka var fascister? Vad är dagens upprorsmän? Tillhör de just de fraktionerna, eller använder man benämningen för att man då vet vilken reaktion man får hos läsarna, tittarna?

mars 7, 2014. I Ukraina fortsätter problemen.

 

 Urmas Paet och Catherine Ashton.

Nyheterna i svensk TV i går presenterade ett inslag om den estniske utrikesministern. I ett telefonsamtal med Catherine Ashton, EU:s utrikesminister, hade Estlands utrikesminister Urmas Paet, sagt att han hört av en bekant i Kiev att det var samma personer som sköt både poliser och demonstranter på Maidantorget. Klippet var beskuret i rysk media och blev på så sätt felvinklat. Vad man inte nämnde i nyheterna (jag tror det var Aktuellt) var att EU:s utrikesminister och Estlands utrikesminister alltså var avlyssnade och samtalet inspelat. Tydligen av Ryssland. Vem av dem som egentligen avlyssnades, det vet vi inte. Men anser man på svensk TV att det är helt normalt att det sker?  Är det så att Ryssland har en liknande avlyssning av telefoner som avslöjats att USA har? Det blev ett väldigt liv den gången vi fick veta det.  När det gäller Ryssland passerar det utan en suck! - Ashton vägrar att kommentera avlyssningen.

 

En annan reflektion är att alla använder uttrycken "nazister" och "fascister", som jag skrev i går, och när Hillary Clinton säger att "Rysslans agerande för att, som Putin säger, rädda ryssarna i Ukraina" påminner om när tyskarna gick in i Sudetenland för att "rädda" tyskarna där. Det är ett fruktansvärt brott i världens ögon att säga så, då anses hon vara fascist. Det var nämligen Hitler som gav order om sudettyskarnas räddning. Då var det Ondskan själv som gjorde något, och inget annat kan vara lika ont. Man får inte jämföra Putin med Hitler, Att likheterna är slående, det får man inte se. Detta såg och hörde jag på Aktuellt i går.

En annan tanke är att de svenska stalinisterna och leninisterna, som Åsa Linderborg, ursäktar Putin och Ryssland mot väst. Har de inte förstått att Ryssland inte längre är en kommunistisk stat. Tvärtom! Där har rövarkapitalismen spelat en stor roll, nu är det väl mer som en korrupt kapitalistisk stat. Korruptionen har varit stor i Ukraina också. Det vi hoppas på nu, det är att landet ska utvecklas till ett land med medborgaren i centrum. För mig har det varit demonstranternas mening.

-----


Igor Kolomoiski 

Rysslands centralbank meddelade på torsdagen att man omedelbart tar kontroll över den ukrainska oligarken Igor Kolomoiskis Privatbank Moskva.  

Privatbank tillhör den ukrainska Privatgruppen, vars delägare Kolomoiski föreslås av Ukrainas president  Oleksandr Turtšinov som guvernör i Dnipropetrovskregionen. Rysslands president anklagar Kolomoiski för att vara en fuskare som har brutit mot ett avtal med den ryska affärsmannen Roman Abramovich, "och fusket har gjorts i guvernörens region", sade Putin vid en presskonferens. Forbes värderar Kolomoiskis tillgångar till $ 2400 000 000.

1992 grundades Privatbanken och är nu den största banken i Ukraina. Kolomoiski och hans affärspartner Gennadij Bogoljubovile äger 33,9-34,2 procent av aktierna.

Kolomoiski köpte nyligen två av Rysslands största stålproducenter.

Putin har alltså genomfört det som väst hotar med att göra när det gäller hans egna tillgångar. Jag tror inte han är orolig för att bli utan kapital.

-----

Vad menade Putin när han sa att “Problemen i Krim är lösta.”? Det är ju inte ryska soldater där! Det har Putin sagt. Men ändå ska de rösta för att bli ryssar. Fast det är redan klart. Och det visste Putin när han sa det där för några dagar sedan. 

Ålänningarna fick rösta på vilket land de ville tillhöra. Skottland ska rösta för att bli en fri stat. Men det är med värdlandets medgivande. På Krim är det mot statens vilja. Dessutom var/är det riktiga val.
 
Litauens president sa i går att i USA är man medveten om vad som händer, men inte i Europa. Om Putin får hållas, då fortsätter han i land efter land tills Sovjetunionens gränser är återupprättade. När det är dags för Baltikum räknar han med miljonförluster i människoliv, både ruyska och baltiska, men det är det värt för att återställa hans geopolitiska verklighet. Det enda som skyddar balterna och även polackerna är USA och Nato. De kan få Putin att avstå. EU tar han inte på allvar.
 
 

mars 6, 2014 Nationalism? Fascism? Nazism? Kommunism?

Jag reflekterar över hur vi värderar händelser, och om svårigheten att bestämma om vad ordet sanning egentligen betyder.

I många länder talas det om att det var nazister och fascister som fick den ukrainske presidenten att avgå. Det är så märkligt att när man vill understryka att det är riktigt usla människor som agerar, då är de fascister, vilket också betyder att alla har rätt att agera emot dem. Putin använder de uttrycken, och man hör det i också Sverige och andra västländer. Det är så torftigt.

 Hitler på turné.

Det handlar om att världen bestämt att endast Hitler personifierar ondskan och han står för alla dåliga tankar och egenskaper en människa kan ha. Samtidigt som de som utförde de fruktansvärda morden, tortyren och de andra omänskligheterna i de kommunistiska länderna, de är nästan onåbara. De är "goda" i grunden. Och jag kan aldrig, aldrig förstå skillnaden.

Krim.

Om vi kallar demonstranterna i Ukraina för fascister går vi Putins ärenden. Vi har hört att Sverige varit inblandat med en svensk militär, vilket ger Sverige en roll bland fascisterna. Hur kan vi på något sätt förringa sanningen, nämligen den att Putins militär gick in i ett främmande land (även om de tagit bort alla nationalitetsbeteckningar) , och femtekolonnare har utropat en regering för Krimhalvön.

Vi har också bestämt att nationalism är en fruktansvärd företeelse. Ja det är den definitivt om den utestänger andra människor med våld och helst vill förinta dem. Om vi missunnar dem vår välfärd och stänger oss inne i vårt goda liv och ser på de svältande, lidande utan att reagera. Om vi föraktar de andra.

 Var det här det började?

Det är en bild av nationalism.

Om vi istället tänker oss in i att vi i vårt eget land påtvingas en helt ny kultur, som vi uppfattar som främmande, omänsklig och förödande för vår frihet. Vår uppfattning om hur livet bör levas skiljer sig totalt från detta. Vi vill tala vårt eget språk i vårt eget land. Vi vill leva enligt de traditioner vi haft sedan länge. Vi avser inte att påtvinga någon annan vår livssyn. Vi vill bara leva i vårt eget land på ett sätt som känns rätt enligt vår moral och rättsuppfattning. Andra människor är välkomna hit, men vi talar vårt eget språk till vardags, men kanske "bad English" med dem. Det kallas också nationalism, men jag kan inte se det negativa i det.

Jag läste om Nationalismens apostlar i gårdagens DN, där man bara ser negativa egenskaper i begreppet. Det är "antingen - eller" som gäller. Man tar för givet att ett land där man har kvar och odlar sin gamla kultur, där är det farligt för andra att vara. Där arbetar man för att utesluta andra eller t.o.m. förinta dem. Är inte det propaganda också?

Vi propagerar så hårt för farorna med nationalism att det till slut inte kan finnas något positivt med den. Vi tar för givet att man behandlar alla folk illa som kommer från ett annat land. Vi tar det så för givet att vi inte ens undersöker om så är fallet. Det var precis så det gick till i Sverige när Sovjetunionen upplöstes. Självklart blev alla ryssar misshandlade i de återuppståndna staterna! Och ingen dj...l hade frågat hur ryssarna behandlade de ockuperade  under ockupationen. Undret var ju, att trots att de själva i de nu fria staterna levt ett så svårt liv, trots det misshandlade de inte ockupanterna när de fick möjligheten. De återskapade sin kultur, sitt livsmönster och sitt rättstänkande. Helt enkelt.

Det riktigt nationalistiska landet som finns i världen just nu är Ryssland. Det ryska blodet är viktigare än t.o.m. det annat slaviskt blod. I alla sammanhang ska ryssarna skyddas.  Man tvångsplanterde ut ryssar i andra länder under sovjetåren och nu har man gett rätt att "skydda dem" med alla medel. Ryssland erbjuder nu att rysktalande i alla stater ett ryskt pass; förutsättningen är att de lämnar tillbaka ev. andra pass och att de talar ryska, och inte bara det: de måste tala ryska i sina familjer. Alltså bör man gifta sig ryskt, gå i ryska skolor och ha en rysk historieuppfattning.  (Men.. vänta nu… ryssarna kräver ju att alla ryssar ska få tala ryska i alla länder. Att de andra länderna ska anpassa sig efter ryssarna.) Den "grå ryska massan" har denna uppfattning. De tittar bara på rysk statstelevission och läser bara ryska statstidningar. Men hur ska det gå för de ryssar som blivit ester, hur ska det gå för dem? Är det ryssarna eller makten i de här länderna som är intressant för Moskva?

Vilka andra statsledare kan ljuga om allt på det viset? De bara fortsätter att ljuga. Hela tiden ger de sin version hur osann den än är för oss andra.

“Janukovitj var en hedersman, Carl Bildt är fascist. Alla är fascister utom vi”, säger Moskva. Ibland när de glömmer Stalins order kallar de dem istället för nazister. “Vi försvarar Lenins statyer i hela världen. Lenin var en god man som ville gott. Stalin ville också gott, men gjorde fel ibland. Det var judarna som förstörde vår revolution. Osv. osv.” Sånt här har sagts och sägs dagligen i Ryssland. Var finns det verkligt fascistiska landet egentligen?  

Jag tror inte man i Sverige har tänkt igenom vad det egentligen innebär att så otroligt många människor från så många olika kulturer kommer till vårt land. Har vi gjort vad vi kan för att deras liv här ska bli så bra som vi alla vill? Nej. Då hade inte imamen skjutits som vi hörde om i gårdagens "Veckans brott" på TV. Ingen förstod att han verkligen var hotad till livet. Alla människor har sitt öde, och vi måste vara beredda att skydda allas våra liv i vårt land. Men för den sakens skull ska vi inte förinta vår egen kultur. Hur naiva får vi vara egentligen? 

 

För övrigt fördöms Edgar Savisaars uttalande (se 3 mars)  överallt i Estland. T.o.m. hans närmaste taleskvinna Kadri Simson säger att det är oacceptabelt det som sker i Ukraina. Savisaar ses som en förädare; hur de rysktalande tänker kan jag inte säga. En politiker har också krävt en förtroendeomröstning gällande Savisaar. Flera debattörer utpekar Savisaar som Moskvas megafon, t.ex. Marju Lauristin.

Estland har bett om mer bokstavligt Nato-skydd. Nato-USA skickar nu ytterligare sex plan till området för övervakning och signalspaning. I motsats till de svenska JAS-planen är de stridsberedda dygnet runt. Helgdag som vardag. Nu hoppas många i Estland även på marina fartyg t.ex. hangarfartyg utanför Tallinn. Inget Ukraina i Estland!

Nobels fredskommitté i Oslo meddelar att 47 organisationer har föreslagit sammanlagt 278 kandidater, bl.a. Rysslands president Vladimir Putin. Även Malala är föreslagen.

Minns ni Hitler och MacMillans uttalande:"Fred i vår tid!"


mars 4, 2014 Provinsen bortom haven.

Nu ska jag berätta om en god svensk under 1600-talet. Det var under den där tiden när kungen skänkte bort esternas jordar till svenska adelsmän som tack för lånen till alla krigen.


Gustaf II Adolf. 

Gustaf II Adolf bodde i Reval/Tallinn i början av januari 1626. Det är lite skoj att tänka sig. Några svenska kungar bodde verkligen i Estland när landet tillhörde Sverige.

Problemet för svenskarna var den baltiska adeln. De hade ju så mycket makt sedan gammalt, och var absolut inte beredda att lämna den ifrån sig.

 Johannes Rudbeckius

Kungen ville ha skatt från Estland. Som sagt, krig kostar pengar. Men han ville också att det skulle vara likadant i Estland som i Sverige. Han menade att herrgårdarna skulle betala tionde för att avlöna prästerna. Han ville att domstolarna inte skulle vara beroende av adeln, och han behövde ha in mera skatt alltså.

De estniska lantråden avvisade kungens förslag. Naturligtvis. De var ju baltiska adelsmän. Kungen blev förb...d och hotade med att göra Reval till en fattig, fallfärdig by. Man lyckades sätta ihop en kommission bestående av tre riksråd, adelsmän. En visitation i landet skulle göras av biskopen i Västerås, Johannes Rudbeckius. Och det är nu vi kommer till den gode svensken. Ett möte inleddes den 6 juli 1627 med den nyvalda lantdagen och de tre kommissarierna. Då inleddes ett fruktansvärt gräl. Tallinnborna ville inte delta eftersom de ansåg att staden inte hörde till superintendentens kompetensområde (ordagrant från boken)

Rudbeckius inledde en undersökning av prästerna i lantdagen. Han ville försäkra sig om att de höll måttet.

Resultatet av Rudbeckius förhör var kritik av kyrkoväsendet. För få kyrkobesökare. Frälsemännen var ointresserade av verksamheten. Det fanns ingen skola för präster, de måste tas från utlandet, vilket betydde att de inte talade folkets språk.

Rudbeckius menade att skolor och sjukhus skulle startas, enligt svensk modell, och han ville avskaffa livegenskapen.

Det blev mera bråk. De balttyska adelsmännen tyckte inte att det skulle vara annorlunda i Estland än i andra länder, som Tyskland och Ryssland. De menade att esterna var "förrädiska och illvilliga till sin natur", och därför behövdes livegenskapen. Dessutom fanns det numera även svenska adelsmän i landet.

Då blev Rudbeckius ännu mer förb...d. "Allmogen i Estland var inte sämre än på andra håll, utan liknade greker, romare, svenskar eller polacker. Det var livegenskapen som var skyldig till böndernas dåliga egenskaper." Han ville inte veta av se tölpaktiga och okunniga riddarna, som hade utrotat Guds ord ur provinsen.

1629 fick kungen ta Rudbeckius i försvar när adelsmännen i Estland hävdade vid en audiens att de inte var barbarer, tyranner eller oförnuftigt folk. I Estland var livegenskapen nödvändig eftersom man där, till skillnad från i Sverige och Finland, inte hade biinkomster av boskapsskötsel, fiske och trädgårdsskötsel. I Estland hade allmogen bara sin torva att leva av.

Det hela löstes av några svenska adelsmän som kunde prata med kungen. Lilla tullen och kvarntullen smögs in i det estniska systemet.

Ett universitet kom också, enligt Rudbeckius vilja. Det invigdes i Tartu 1632, samma år som kungen dog i Lützen.

 Universitetet i Tartu.

Rudbeckius var alltså DN gode svensken som menade att alla människor har samma värde. Det var en för stor omvälvning för adelsmännen. Och inget förändrades. De tölpaktiga grevarna och baronerna förstörde alla goda intentioner. Adelskap förädlar inte människan.

En adelsman i bekantskapskrtetsen säger att de flesta är idag “inavlade helidioter”.  De adliga alltså. Så illa hoppas vi ändå att det inte är.
 
Från boken Provinsen bortoom haven av Kari och Ülle Tarkiainen.

mars 3, 2014 "Vi ska kanske börja ändra ordförrådet till terminologin från andra världskriget"

Det som händer i Ukraina berör alla de tidigare sovjetstaterna. Minst hälften av nyheterna i TV handlar om Ukraina, t.ex.

Jag har ju alltid undrat vad som pågår i Edgar Savisaars huvud. Han var en viktig man vid frigörelsen 1991, men sedan har mycket hänt. Men antagligen räcker det inte med att bli borgmästare i huvudstaden. Mera makt!! Mera Makt!!

 Edgar Savisaar.

I en intervu i Postimees visar han tydligt hur han tänker:

Den nuvarande regimen i Ukraina har inget mandat att regera, säger Edgar Savisaar, Tallinns borgmästare och ordförande i partiet Keskerakond. Problemen som uppstått kan inte lösas förrän den regeringen avgått. De har varken mandat eller kapacitet att lösa dem. Först efter ett nyval kan Kiev och de östra och västra delarna av Ukraina återhämta sig. Det måste fungera på alla nivåer i den nationella ekonomin och först då är det möjligt att diskutera massivt yttre bistånd, antingen det kommer från Europa, Amerika eller Asien  eller alla på en gång", sade Savisaar.

"Inte förrän en ny regering valts som kan representera alla regioner kan de agera.

Ukrainas inrikespolitiska kris som ligger bakom den extrema förmögenhetsfördelningen bör betraktas som en läxa för esterna att ta till sig och analysera.

" Ukraina är ett exempel på hur intern politisk stabilitet inte kan säkras hur välutrustad den än är i sina strukturer, men det finns en stark demokrati och social sammanhållning i det samhället ", säger Savisaar.

Några kommentarer:

Erik Niiles Kross ordförande för IRL i Tallinn och delegat i stadsfullmäktige anser att det uttalandet visar att man kan misstänka att Savisaar tappat kontakten med verkligheten.

I morse gjorde världens sju ledande industrinationer ett uttalande som stöddes av den ukrainska regeringen. Där lovade de att, i samarbete med IMF, så snart som möjligt ekonomiskt bistå Ukraina. I förrgår uttryckte USA sin uppskattning av Ukraina när utrikesministern poängterade vikten av att den nya ukrainska regeringen får lugn omkring och menade att de visat sin skicklighet då de så länge stått emot den ryska invasionen och dess destabilaseringsförsök. Idag kommer EU:s utrikesministrar, inklusive Urmas Paet, att diskutera problemen i Ukraina.”

 Erik Niiles Kross, stadsfullmäktigledamot och ordförande för Tallinns socialdemokrater säger:

I går beslutade Estlands nationella försvarsråd "Det ukrainska folket och den nya regeringen måste nu få skapa stabilitet med hjälp av internationellt stöd för att komma ur denna konflikt.”

Därför verkar det absurt av Tallinns borgmästare att göra detta uttalande att han betraktar Ukrainas regering som illegitim. Visserligen erkänner inte heller de ryska myndigheterna regeringen som legitim. Det Savisaar sa i dag överensstämmer mer eller mindre med det den ryske FN-ambassadör Vitalij Tšurkin sa i förrgår kväll", sade Kross .Kross sade också att det är visserligen välkommet att Savisaar har beslutat att tala om Kiev, men kanske borgmästaren vill fundera på vad som händer på Krimhalvön .

 Försvarsminister Urmas Reinsaalu säger att Savisaar har tagit på sig rollen som rysk agent.Han säger att Savisaars påstående är helt outhärdligt att lyssna på.

"Hela den ryska officiella retoriken bygger på att ifrågasätta legitimiteten i Ukrainas regering. Också Savisaars uttalanden tjänar denna retorik. Det är helt oacceptabelt att en estnisk partiordförande kan inta en sådan position. " säger Reinsalu .

«Ockupationen av en del av Ukraina är ett otvetydigt brott mot internationell rätt. Jag uppmanar alla politiska krafter att entydigt fördöma denna handling. Idag måste vi lägga alla inhemska politiska intressen åt sidan", tillade försvarsministern .

 Raul Rebane, en känd journalist och ofta anlitad kommentatror kommenterar Savisaars uttalande:

"Vi ska kanske börja ändra ordförrådet till terminologin från andra världskriget - den tiden som har en så hög status i fiilmvärlden som: " flaggan måste skyddas till det bittra slutet », « vi är en av frontmännen" och annat. Och mytologiseringen de använder: det var fascister, nationalister, och till och med nazister som tog makten i Kiev."


mars 2, 2014 "Tack, gode Gud att vi är med i Nato."

I Estland säger man i dag: "Tack, gode Gud att vi är med i Nato." Och: "Hur tänker svenskarna?

Själv förundras jag över att jag hade så rätt den där gången, när jag bara var 5 år, då jag förstod att vuxna ändrar på alla regler efter behov för att resultatet ska bli efter deras vilja, och därför kunde jag aldrig lita på vuxna människor.

Det som händer just nu är en bekräftelse på det. Vad som är sanning och rätt i en situation är ett fruktansvärt brott i en annan, trots att omständigheterna är desamma.

Ett aktuellt exempel: Nu har Ryssland börjat med något mycket allvarligt på Krim. De tar tillfället som serverats för dem.
Det började med demonstrationer i Kiev. Där demonstrerade ukrainerna för att presidenten och regeringen i deras land skulle avgå. Deminstranterna vann den första martchen, och ryssarna såg genast en möjlighet att få tillbaka en del av den mark som de förlorade vid Sovjetuniuonens upplösning. År 2008 lyckades förändra villkoren i Sydossetien genom att hetsa georgierna att ta till vapen. Ryssland har alltså nu gått in i Krim "för att rädda ryssarna där." Har vi hört att ryssarna på halvön varit hotade? Ryssarna var förberedda med anonyma vapen och uniformer. Vilken tur att de hade det! Vet ni förresten att Krim är paradiset för pensionerade KGB-folk? Där kan man hitta människor som är vana att rucka på sanningen, att tortera och att döda.
 
I Syrienfrågan talar ju ryssarna för att man inte ska ingripa i andra staters inre angelägenheter
 
Jag undrar om inte Finland ska passa sig. Det är så många ryssar som flyttar dit, att det kommer finnas en uppenbar risk att någon gång i framtiden känner man sig i Moskva skyldiga att rädda sina landsmän. Just den risken är uppenbar för Estland och Lettland. 
Jaroslav på 1200-talet och Ivan på 1500-talet var bara början...

Varför anser vissa stater att de "egentligen" är rättmätiga ägare till andra länders markområden. Jag tänker t.ex. på Ivan den förskräcklige på 1500-talet som ansåg att Tartu egentligen var hans, eftersom Jaroslav 1030 hade grundat staden, som sedan erövrades av esterna  och därefter av Svärdsriddarorden redan år 1224. Både Stalin och Hitler menade att Estland och Lettland egentligen var en del av deras respektive riken. De hade samma äganderätt till dessa fria stater.

Det går inte att  tro på "människors förnuft och godhet", det är ren naivitet. Världens stater måste agera med kraft på något vis, jag vet inte vad, för att hävda alla stater rätt till sin frihet och att områden stulna i modern tid ska återfå sin frihet. Jag tänker i första hand på Kina och Ryssland. Men krig och död är så fruktansvärda saker. Hur kan någon vara beredd att offra sin befolkning för sina egna maktintressen? Jag skulle kunna nämna hundratals personer som är kapabla att starta krig och att mörda. 


mars 1, 2014 1940-41 sprängde ryska och estniska kommunister frihetsmonument över hela Estland.

Här kommer en historia om hur monumenten sprängdes i Estland 1940-41.  Det är en översättning av några sidor från en bok av L. Anton  “Vart tog alla byar vägen?” Tallinn 2011

1940-41 sprängde ryska och estniska kommunister frihetsmonument över hela Estland. Alla städer, byar och samhällen hade minnesmonument för att hedra de som dött under frihetskriget 1918-20.

I trakten av Rakvere fanns en mycket känd Förintelsebataljon. Ledarna hette:

Plutus, en man från Hulja som bara gått tre år i skolan,

Jaagu, en arbetare på Hulja herrgård

Ryssen Kuvaltjuk också från Hulja. Han hade bara en arm.

Krampe från Risu, fick vara med eftersom han var sprängare.

Övriga var löst sammansatt folk utan historia.

 Frihetsmonumentet i Kadrina.

Detta kommando fick order från sina kommunistiska politruker att börja med frihetsmonumentet i Kadrina, som var placerat framför kyrkan. Det är ett stort monument skapat av konstnären Adamsson.  Detta monument var ihopsatt av speciellt formade stenar. Det räknas som Estlands finaste frihetsmonument.  Så konstnärligt format av marksten, det finns ingen motsvarighet.

Missdådarna vågade inte utföra ordern på dagtid, de började förberedelserna en natt.

Krampe borrade flera hål i stenen och sprängämnen stoppades in. Monumentet sprängdes samma natt. De sod en bit därifrån och betraktade hur det förvandlades till småsten.

På morgonen när det hela upptäcktes blev människor tokiga och började leta efter missdådarna. Vi måste ha klart för oss att det var deras släktingar och vänner som hedrats med monumentet.

Den kommunistiska milisen förbjöd all efterforskning. "Det är fascister som är skyldiga till detta".  

 Rakvere Frihetsmonument.

Missdådarna fick sedan order att spränga monumentet i Rakvere redan natten därpå.

De skolbarn som skulle ha aktiviteter på kvällen den 21 okt 1940 skickades hem. Ungkommunisterna och milisen spärrade av området.

Krampe och Jaagu borrade denna natt fyra hål som laddes med sprängdeg. Någon gång efter midnatt kom ordern om att tända på. De satte eld på kablarna och tre smällar hördes. Den fjärde uteblev.

“Vad nu? Gjorde du det ordentligt?” frågade Plutus Krampe.

“Självklart!”

“Men varför small det inte?”

“Fan vet.”  

Alla väntade en god stund. En stor del av frihetsmonument var förstört, men soldaterna som stod statyer på monumentet var fortfarande kvar.

“Djävlar jag går och tittar”, sa Jaagu.  

“Gå inte än. Vi väntar en stund till”,  sa Krampe.

Männen blev nervösa.

“Djävlars djävlar.”

De smög fram och började känna med händerna.

Plötsligt ropade Jaagu  “Djävlar! Jag har tändkabeln!”

“Slit loss den”, sa Krampe.

Det small. Resten av monumentet rasade ihop. När Krampe och Jaagu bars fram under stenen framkom att Jaagu blivit av med en hand och Krampe saknade ett öga. Han var ju redan enarmad, och nu även enögd.

Kuvaltjuk o Plutus skadades inte. När Krampes och Jaagus sår setts om fortsatte de sin rövarbana.

 

När de ryska trupperna dragits tillbaka över Purtse å sprängde de bron. De satte eld på Lüganuse kyrka. Och sprängde Lüganuse monument. Som medlemmar i Förintelsebataljonen sprängde de och eldade upp allt som kom i deras väg.

Innan de lämnade Estland satte de också eld på presidentens sommarslott i Toila. Innan sprängningen hade de grälat om huruvida de skulle spränga en så vacker byggnad eller låta den stå kvar.

“Men vad sa kamrat Stalin?”  påminde de andra Plutus. “Allt ska förstöras. Inget får bli kvar till fascisterna. Det är kamrat Stalins order. Spräng!”

Slottet sprängdes och brann ner till grunden.

Själva flydde de till Ryssland rädda för sitt eget öde om de stannade. Hur vet jag detta? (frågar sig författaren) 1978 blev jag bjuden till arkitekt Paalberg för att fira hans frus mormors 75- årsdag. En annan gäst pratade oupphörligt och högt. Det var mormoderns brorsson, som det framkom senare var åklagare. Hans namn var Plutus och han arbetade på Tallinns åklagarämbete.

Framåt morgonen när han hällt i sig rejält med vodka blev han väldigt pratsam han började skryta om sina stordåd under kriget. Han hade inte varit vid fronten utan bakom. Och så började han prata om sprängningarna av minnesmonumenten. Alla spetsade öronen. Temat var ju tabu. Alla visste om vad kommunisterna gjort, men om det pratades aldrig. Plutus berättade hur man organiserade sprängningen av Rakvere monument. Han hade blivit kallad till Rakvere Komsomolkommitte. Någon sorts "krigskommission" pågick. Där satt också Arnold Green som gav honom uppgiften att spränga.

Han berättade noggrant om vad son hände.

“Hur blev ni åklagare?”  frågade jag. “Det var lätt på den tiden. Inte var man tvungen att ha utbildning för det yrket då. Vi anklagade med sunt förnuft. Jag har bara gått tre år i småskolan. I Moskva gick jag en tremånaders kurs. Därifrån skickades jag till Estland. Var åklagare här och där. Gjorde visst ett bra arbete, för snart skickades jag till Tallinn och är nu åklagarämbetets chef sedan flera tiotals år.”

 Arnold Green.

Och vem var Arnold Green? Han en av de värsta mördarna och deporterarna i Rakveretrakten. Arnold Green hade papper från Moskva. Papper som skrivits många år tidigare, där de som skulle deporteras eller mördas var namngivna. 1984-90 var han utrikesminister i Sovjet-Estland.

Det här är skrämmande av flera skäl. Vi får klart för oss att Moskva var helt säkra på att de snart skulle ta över Estland och Lettland igen, trots fredavstalets löften. De var väl förberedda, både med namn på “förrädare” och på föremål som skulle bort.

Det var inget brott att förstöra monument spm betydde så oerhört mycket för esterna, däremot var det ett brott att flytta en staty 2007 som betydde mycket för ryssarna. Ännu ett exempel på att vad som är tillåtet för en, är belagt med höga straff för en annan. Rättvisa? Vad är det?

Dessutom undrar man om det pågår en liknande aktivitet i Moskva nu, om de listar vad som ska åtgärdas i Baltikum om det värsta skulle hända igen.

Jag kan tillägga att jag tittade på Kommunistiska partiets hemsida i Sverige och blev skrämd. De menar t.ex. att Nordkorea är det mest demokratiska landet i världen. Demokrati för en kommunist är tydligen något helt annat än vad vi menar. Att döda är tillåtet, så vida det inte gäller en själv. Att stjäla är tillåtet, utom “mina” rikedomar. Det är fruktansvärt!

 

RSS 2.0