maj 31, 2014 Han, björnen som ständigt brummar hotande.

Finansminister Ligi fick en fråga i Tallinns TV om han inte skulle se till att vägarna i Tallinn fick en upplyftning.

Statsminister Rõivas svarade på frågan. “Tallinns TV ska vara oberoende, men varför är det just där man annars säger att vägarna är i så god kondition, när de i själva verket inte är så. Tallinn är vår huvudstad. Där borde staden investera mer i vägar och daghem t.ex. Varför satsar staden inte mer på det?

Jag betraktar Tallinns TV som ett verktyg för borgmästaren och hans parti. Precis som den gratistidning som delas ut till hushållen i staden. Det hela är så vinklat att det är pinsamt. Det kan närmast liknas vid Russia Today, som är Putins röst i utlandet.

Det är så svårt att riktigt ta in. Det är alltså ett gissel för landet att det finns människor som är beredda att förråda det, och att flera av de människorna sitter på bra poster i landets tjänst. Det måste bara finnas något sätt att ta bort den möjligheten; även i ett demokratiskt land, som dessutom har sin jättestora fiende på andra sidan gränsen. Han, björnen som ständigt brummar hotande.

 
 

Apropå det.

 Oleg Samorodni.

 

På Hiiumaa/Dagö bor en rysk författare, Oleg Samorodeni, som nu ger ut en bok med namnet “Kremls landsmän”. Där skriver han att det finns kanske 10 stycken mycket aktiva rysktalande som väntar på de “små gröna männen”. De arbetar mycket målmedvetet för att skapa den diskriminerade ryssen i Estland, en ryss som inte finns. Boken är på ryska för att göra ryssarna uppmärksamma på vad som pågår och varna dem. I allra värsta fall kommer de här tio männen dra in oss alla i en svår olycka. Kreml behöver inte många människor för att dra igång spelet.

I Donetsk försäkrar den proryske “premiärministern” att alla tillfångatagna mår bra. Han ska tala med gruppen som tagit dem till fånga.

Statsministern i Kiev säger å sin sida att de som sköt ner helikoptern gjorde det med luftvärnsrobotar. Var kan de komma ifrån? Finns bara ett land: Ryssland.

I Ryssland säger utrikesminister Lavrov att ukrainarna måste sluta med de krigiska åtgärderna för att de ska kunna diskutera freden. I Ukraina svarar de att de ska fortsätta försvara sitt land tills de nått en fred. Sedan kan de börja diskutera.

-----

Estland är ju ett riktigt dataland. I Estland kan man sköta det mesta via datorerna. Rösta, kontakta myndigheter etc. och det med hjälp av en inloggning genom ID-kortet. Nu ska man erbjuda även människor bosatta i utlandet att få e-leg.  I slutet av detta år ska alla kunna söka det. De vill troligtvis skapa intresse för möjligheterna till bra IT-jobb i Estland. “Vi har väldigt många IT-arbetsplaster med höga löner men inte tillräckligt med folk.”

-----

De sista estniska soldaterna har kommit hem. De tackades av presidenten för sin gärning, och fick alla hedersbrev.

maj 30, 2014 Ommöbleringar?

Andrus Ansip
Siim Kallas.

Estlands förre statsminister Andrus Ansip föreslås nu i stället bli kommissionär i EU. Estlands nuvarande, avgående kommissionär, Siim Kallas, vars dotter just valts in i EU-parlamentet, är femte vice ordförande i kommissionen och kommissionär för transportfrågor. Den som då i stället för Ansip skulle ta plats i EU_parlamentet blir kanske nuvarande utrikesminister Urmas Paet. Jag själv tycker han gör ett så bra jobb som utrikesminister att det vore lite synd.

Paet har just varit på besök i Washington på en inbjudan av utrikesminister John Kerry.

Urmas Paet och John Kerry

 

Kerry berömde Estlands försvar och den bestämda hållningen landet intar gentemot Ryssland; och det sätt på vilket esterna frigjort sig från sitt gamla beroende av Sovjet/Ryssland.

De talade också om säkerheten i Europa, om Estlands åtaganden och framgångar. Estland står helt bakom frihandelstanken med USA.

En av OSSE-observatörerna som tillfångatagits av de proryska aktivisterna i Ukraina är est. Utrikesministrarna diskuterade detta och menade att det står helt klart att de backas upp av “någon”. Terroristerna säger att fångarna behandlas väl. Terroristernas presstalesman uppger att de först hade varnat observatörerna för att komma in i området,  och sedan när de ändå kommit visade det sig att de hade “förbjudna saker” med sig. Varifrån terroristerna fått rätten att agera polis/milis i Ukraina kan man fråga sig. Ministrarna klassar det inträffade som ett terrordåd.

Efter diskussionerna gick de och lyssnade på den bejublade Arvo Pärtkonserten.

Estonia in Concert: The Music of Arvo Pärt Tuesday at 6 p.m. in the Kennedy Center Concert Hall; tickets are free. www.estoniainconcert.com. 202-588-0101. On Thursday, the Phillips Collectionpresents a concert of Pärt’s chamber music at 6:30 p.m.; tickets are sold out. A panel discussion co-sponsored by St. Vladimir’s Seminary in Yonkers, N.Y., and the Arvo Pärt Project, will take place Wednesday afternoon at 3 at George Washington University’s Jack Morton Auditorium.music.columbian.gwu. 202-994-6245.

Obs! Det kostade ingenting att lyssna, och hela publiken jublade efter konserten!

-----

Europas största vindpark ska byggas utanför Hiiumaa/Dagö. En orsak är att det nästan alltid blåser där.

Det är lustigt med vädret i Estland. Vissa områden känner av oväder mer än andra, trots att landet är så litet. När det gäller åskväder går det en linje från Väike Maarja ner genom Jõgeva till Tartu, där det blixtrar mycket mer än i övriga landet. Där har det varit många blixtnedslag och dessutom orkanvindar som skadat kyrktornet och flera hustak.

-----

Polisen meddelar att de gjorde 793 alkoholkontroller i bilar i veckan. Ingen berusad förare hittades. Den enda som råkade lite illa ut var en bonde som körde timmer efter sin traktor. Han hade glömt plånboken hemma och fick stanna där han var tills någon kom med plånboken.

-----

Ett glasscafé öppnas i Tartu på Emajõi/floden. Dew ska servera iskall glass och varm, rökt fisk!

-----

Flera små valpar från Danmark har anlänt. De ska nu tränas till polishundar. Nästa höst blir det examen i polishundsskolan.

-----

Swedbank ställer till det i Estland. De ska stänga olönsamma kontor på landsbygden. Det skapar problem t.ex. för många som behöver få ut sin ersättning från arbetslöshetskassan som har ett avtal med Swedbank.

I Haapsalu ska man bara kunna använda bankomater för att få kontanter, och kommunledningen är misslynt. “Vi har varit mycket bra partner till banken, och nu ger de sig bara av!”  (Men banken stannar kvar, visar det sig nu. Det är bara kontanterna som flyttas ut.)

-----

I EU är de på jakt efter en kompromisskandidat till posten som ordförande i kommissionen. Vi föreslår Andrus Ansip! Jag menar att en människa som klarat av det han gjort, han har visat sina stora möjligheter. Han vet hur den nye “fienden” Ryssland ska hanteras. Hur man pratar med dem och hur man ska förstå vad de menar när de sagt något. Men då måste det förstås bli både en ny estnisk kommissionär och en ny estnisk parlamentariker. Det blir mycket på en gång.

maj 28, 2014 Toom intervjuas i estnisk TV.

Vi såg en intervju med den nye EU-parlamentsledamoten från Estland, Yana Toom. Intervjuaren har jag sett så många gånger tidigare på TV. Han är en avspänd trevlig journalist, som ofta skämtar. Men inte denna gång. Han sitter spänd och ställer frågor, som Yana Toom svarar på. Hon blir inte stressad, utan svarar lugnt på allt.

 Yana Toom

Hon börjar med att presentera sig som journalist och fembarnsmamma. Hon har läst ryska och journalistik i Tartu.

Den första frågan gäller skolan och de rysktalande.

Toom menar att skolan är fel uppbyggd. Redan från 3 års ålder bör alla barn lära sig estniska. I nordöstra Estland - Ida Virumaa, där Narva ligger, där är det inte så. I Tallinn är det helt annorlunda. Hon vet inget barn i Tallinn som inte talar estniska efter årskurs 6. “Jag talar ju bra estniska själv, men i EU är det ju helt ointressant med estniska språket”, säger hon.

 Marju Lauristin.

En paus i intervjun. I stället är det Marju Lauristin som talar.

Lauristin som var väldigt viktig vid frigörelsen från Sovjet och som nu ska sitta i EU-parlamentet som socialdemokrat. Hon är professor emerita. Hon menar att det här är oerhört viktigt, att det är Yana Toom som skckas från Keskerakond. "De har väntat för länge med att byta ledare. Den nuvarande har hunnit förstöra så mycket för sitt parti. Att nu släppa fram Yana Toom, en människa som inte sätter de estniska värdena främst, det är mycket märkligt."

    

 Tunne Kelam.

Tunne Kelam, representerar IRL i EU-parlamentet, säger att Keskerakond har gjort en oförlåtlig blunder. Kanske har Savisaar haft någon speciell tanke med att skicka en ryss, en moskvalakej, till EU. Frågan är om hennes lettiska motsvarighet också röstades in. "Det är skandal om en känd quisling kommer in i parlamentet. Det har vi inte fått veta än. Att Yana Toom kommit in är rent skadligt för Estland."

Yana Toom får kommentera deras uttalanden, och säger att “Det är ju allmänt känt att Lauristin inte gillar Savisaar, Och att han inte valdes beror ju på att han hela tiden sagt att han inte vill till Bryssel.”

Då blir intervjuaren riktigt upprörd, och säger att det är struntprat. “Kanske har Savisaar sagt det någon gång, men det är inget som alla vet. Savisaar ställde uppför att vinna.

“Ni får fråga honom!”

Nästa fråga: Både Lauristin och Kelam säger att de är helt övertygade om att hon kommer motarbeta Estland i EU. Vad säger hon om det?”

“Jag har fått 25000 röster. Hur kan de tro att 25000 medborgare har gjort ett sådant misstag?”

“Det är ryska röster. Politologer säger att både dina o lettens röster huvudsakligen kommer från ryssar.”

“Det är även ester som röstat på mig.”

“Men kan du förklara varför en stor del av esterna ser dig som en olycka?”

“Det kan ni inte fråga mig.”

“Du är ju journalist. Du måste väl ha en uppfattning.”

“ Der kan kanske bero på att jag sagt tokiga saker om estniska skolor.”

“Varför sa du det?”

“ Jag har bett om ursäkt många gånger. Jag är dessutom felciterad. De förstod inte riktigt vad jag sa i Ryssland.” (Man ska komma ihåg att hon sa i Moskva att både det estniska språket och det estniska folket är på utdöende.)

“Om man ser till vad de ryska skolorna kräver, krav som strider mot de estniska reglerna, då byggs ett motsatsförhållanden upp som det vi ser i Ukraina, och det är Keskerakond som underblåser det.”.

“När jag var vice borgmästare i Tallinn bjöd jag in många estniska journalister till de ryska skolorna för att de skulle se vad som egentligen pågår. Det kom inga journalister. Ni ställer så skarpa frågor. Vad vet ni egentligen? Det är varken som ni eller media säger. Vi har satt igång en stor undersökning som kommer redovisa sitt resultat innan sommaren.”

“ Hur ska Edgar Savisaar svara när han får frågan om Putins agerande i Ukraina? När jag frågade honom började han genast tala om Juncker. Hur svarar du på den frågan?”

“Jag har inget bra svar, men jag är helt emot sanktionerna mot Ryssland. I Verkligheten betyder de ingenting.”

Den 9 maj, den s.k. ryska segerdagen, satt jag med mitt barn och tittade på TV. Då fick vi se en man komma ut från den ryska ambassaden i Tallinn med ett tungt paket under armen. Paketet var märkt med symboler som var klart fientliga mot Estland. Mitt barn blev väldigt orolig och frågade om man fick göra så.”

“Vi lever i ett demokratiskt land. Mitt barn skulle inte reagera så. Och jag skulle säga lugnande att det inte betyder något.”

“Att en utländsk ambassad i Estland finansierar estlandsfientligt material är det helt normalt?”

“Det är inget märkvärdigt. Vi har genomgått kriser och krig; det här är ingenting.”

“Om motsvarande skulle hända i Ryssland, skulle det då inte heller betyda något?  Skulle vi ester kunna göra likadant i Petseri eller Setumaa (områden som tillhörde Estland före ockupationen, som Stalin flyttade in i Ryssland)?

“Jag vet inte om Estland kräver de områdena tillbaka.”

“Så det är helt OK att Ryssland har krav på Estland, men inte tvärtom!”

“Fråga inte mig!”

 

Så var programmet slut. Vi stänger av men känner oss verkligen olustiga. Den här kvinnan säger absolut ingenting som kan oroa Moskva. Hon lämnar hellre ut Estland än talar negativt om Ryssland. Och hon ska representera Estland i EU.

Det var alltså både språket och folket som skulle dö ut, sa Yana Toom i en intervju i den ryska tidningen Russki den 1.2 2013. Hon stödde det på dessa siffror: “År 2000 studerade 208000 barn i estniska skolor och nu (år 2013) är det bara 134000 barn.”

På frågan vilka som tänker sig fortsätta leva och arbeta i Estland var det några ryska barn som räckte upp handen. I de estniska klasserna var det pinsamt tyst”, sa Yana Toom.

Det är sådana uttalanden som upprört esterna. Får man ljuga hur mycket som helst om Estland i utländska tidningar?

 Vi såg också på en karta vilka områden folk bor i, de som röstat på Yana Toom. Det var naturligtvis de områden där ryssarna bor, Lasnamäe och Ida Virumaa. De andra kandidaterna hade fått röster fördelat över hela Estland.

maj 27, 2014 Fakta om Estland i en rapport.

Jag läste en rapport från KTH skriven av Annelie Karlsson år 2005.

http://www2.lwr.kth.se/grundutbildning/AE2703/uppsatser%200405%5CEstland%20och%20EU050115.pdf

Estland och medlemskapet i EU Anneli Karlsson

Det kunde ju vara intressant att se hur man resonerade då, och hur det blev sedan, tänkte jag.

 Tallinn 2005.

Det var intressant. Den svenska socialdemokratiska regeringen ansåg ju 1945 att Estland inte klarat av att vara ett fritt land efter 1920. Det var därför man ansåg att det var rätt att Sovjet ockuperat landet. 2005 hade Estland varit fritt efter den ockupationen i 14 år. Mycket hade hänt fram till år 2005 när rapporten skrevs.

Här är några exempel på ekonomiska reformer som Estland genomfört: privatisering, inga tullar, förenklat skattesystem, eliminering av subventioner, avreglering av priser och utrikeshandel. Reformerna gav effekt och redan 1995 visade Estland positiva resultat. De offentliga finanserna är goda och BNP tillväxten i procent har sedan 2000 legat i snitt över 6%.

Estland har fått stöd från västvärlden i sin utveckling. Sverige gav tillbaka Estlands valutareserv som deponerats i Sverige innan andra världskriget. När de ryska trupperna skulle lämna Estland 1994 var det flera västerländska ledare som utövade påtryckningar på Ryssland för att ett uttåg skulle ske.

De hade ålagts att klara Köpenhamnskriterierna, vilket innebar:

Politiska kriterier: länderna ska ha stabila institutioner som garanterar demokrati, rättssäkerhet, mänskliga rättigheter och respekt för minoriteter.

Ekonomiska kriterier: länderna ska ha en fungerande marknadsekonomi.

Övriga kriterier: antagande av gemenskapens regelverk, inbegripet anslutning till politiska, ekonomiska och monetära mål som Europeiska unionen uppställt.

Detta var klart redan 1997.

Många krav  ställs på de blivande medlemsländerna. För Estland gällde:

 • Politiska kriterier

 • Ekonomisk reform

 • Förstärkning av den institutionella och administrativa kapaciteten

 • Inre marknaden

 • Rättsliga och inrikes frågor

 • Miljö

 • Ekonomisk politik

 • Jordbruk och fiske

 • Transporter

 • Sysselsättning och sociala frågor

 • Regionalpolitik och sammanhållning

 

Politik gällde fr.a. den rysktalande befolkningen. Man måste göra det lättare för dem att bli estniska medborgare.

Nåväl det mesta var förändrat och förbättrat redan 1997. 

En annan sak gällde: Ville verkligen esterna komma med i EU? De hade nyligen sluppit ifrån en annan union, var de verkligen beredda att gå in i en ny och förlora en del av sin självständighet? Jag minns diskussionerna. Jag minns att Hanno vid ett större möte om frågan förklarade för de närvarande vikten av att gå med. Alla där, liksom majoriteten av befolkningen (67%), röstade sedan “ja”. Men den stora skillnaden mot 1940 var egentligen, att den här gången fattades beslutadet i ett allmänt, demokratskt val. Något helt annat än ett låtsasval riggat av ockupationsmakten.

 
 Svenskar vid en tävling i Kehra, Estland 2005.

Landet har fått stor ekonomiskt stöd av EU. Under åren 2000-2002 fick de ca 77 miljoner Euro. Dessutom direktinvesterade andra länder, Sverige och Finland t.ex.

T.o.m. 31 dec 2003 uppgick direktinvesteringarna till:

från Sverige 2196,3 miljoner Euro

från Finland  1387,4 miljoner Euro

från USA  281,2 miljoner Euro.

Visst får man en bestämd känsla av att de här länderna trodde på Estland! Underbart!

Och mycket har hänt sedan dess. Sedan 2005.

Ryssland lade sig i inrikespolitiken när den ryske dumaordföranden rusade in i Estlands parlament och krävde regeringens avgång för att de flyttat en staty i Tallinn 2007.

Landet har övergått till Euron.

Det har visat sig att skyddet de får genom medlemsskapet i Nato och EU är av största vikt. Vi har fått bevis för att Ryssland agerar hårt när andra fria stater går emot den ryska viljan.

Levnadsstandarden har höjts.

Många rysktalande känner sig mer estniska än ryska. 

När det gäller pressfrihet ligger landet på 4:e plats av 173 enligt Reportrar utan gränser.

Rankingen på (icke-)korruptionslistan är plats 28 av 180. Korruptionsindex. (Sverige plats nr 3)

BNP växte med cirka 8 % 2011, och 5 % 2012.  Samma år hade även Estland den lägsta statsskulden i förhållande till BNP i EU, samt det lägsta budgetunderskottet som låg på 0,3 %] Idag är Estland ett avancerat IT-samhälle, och internationellt jobbar de främst i tjänstesektorn.De länder som Estland har närmast handelssamarbeten med är bland annat Finland och Sverige. (Wikipedia)

 

maj 26, 2014 EU och Estland.

 
 

Information från sidan http://www.eu-upplysningen.se/Om-EU/Medlemskap-och-historik/

EU har i dag 28 medlemsländer. Ett av medlemsländerna är Sverige, som gick med 1995. De nyaste medlemsländerna är Kroatien som gick med 2013, samt Bulgarien och Rumänien som gick med 2007. Grunden till dagens EU bildades 1952, då med bara sex medlemsländer.

Följande länder är medlemmar i EU: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

   

 

År för medlemskap:

1957  Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Västtyskland

1973  Danmark, Irland, Storbritannien

1981  Grekland

1986  Portugal, Spanien

1990  Östra tyskland

1995  Finland, Sverige, Österrike

2004  Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovenien, Slovakien, Tjeckien, Ungern

2007  Bulgarien, Rumänien

2013  Kroatien

 

Vad arbetar EU med? Vi har väl alla våra aningar, men ibland behöver man se det skrivet för att förstå om EU behövs eller inte.

EU arbetar med frågor som på ett eller annat sätt rör flera medlemsländer. En av huvuduppgifterna är att underlätta handeln mellan EU-länderna.

EU ska göra det enkelt att sälja och köpa varor och tjänster mellan medlemsländerna. Därför har tullar och andra avgifter mellan länderna tagits bort. Ett medlemsland får inte gynna produkter från det egna landet utan varor från alla EU-länder ska säljas på samma villkor. Samarbetet brukar kallas att EU har skapat en inre marknad mellan länderna.

EU-medborgare har rätt att arbeta i andra EU-länder

Även den gemensamma valutan euro ska underlätta samarbetet och rörligheten på den inre marknaden.

 • Brottsbekämpning och miljöfrågor är några av EU:s områden.

 • Ekonomisk och monetär union (EMU): EU samordnar delar av ländernas ekonomiska politik.

 • Regionalpolitik: I EU:s uppdrag ingår att minska ekonomiska och sociala skillnader mellan länder och regioner inom EU.

 • Brottsbekämpning: EU-ländernas poliser och åklagare samarbetar för att bekämpa grov brottslighet mellan länderna.

 • Miljöpolitik:

 • Jordbrukspolitik: EU ger stöd till jordbrukare och företagare på landsbygden och garanterar bönderna ett lägsta pris för sina varor. EU beslutar också om regler för djurtranporter, livsmedelssäkerhet och markskötsel med mera.

 • Flyktingpolitik: EU har gemensamma regler om asyl för flyktingar, bland annat vilket land som ska behandla en asylansökan.

 • Medlemsländerna beslutar om skatter och sjukvård

Allt detta är bra för Estland. Samarbetet och utvecklingen för Estland vidare i sin utveckling. Ska man jämföra det med hur allt fungerade under ockupationsåren, ja då är det som om det är 100 år mella tiderna.

Även Estland hade val till EU i går. Postimees rapporterar:

Reformpartiet vann valet i Europaparlamentet och kommer representeras av två ledamöter. Aktuella data visar att partiet fick 79.865 röster, eller 24,3 procent av det totala antalet. Centerpartiet (Savisaars parti) fick 73.449 röster, eller 22,3 procent, Pro Patria och Res Publica unionen, 45.803 röster, eller 13,9 procent, SDP (Soc.dem) 44.573 röster, eller 13,6 procent, och oberoende kandidaten Indrek Tarand 43.390 röster, eller 13,2 procent av det totala antalet röster. Det betyder att de får en representant var i EU.

Speciellt förkryssade är:_ Andrus Ansip (45.037 röster)

oberoende kandidaten Indrek Tarand (43.390),

socialdemokraten Marju Lauristin (26.871),

keskerakond Yana Toom (25.263),

Kaja Kallas (21.504),

Ordförande i Centerpartiet Edgar Savisaar fick 18.527 röster, vilket inte räckte.

Något som kan uppfattas märkligt, det är det här med Keskerakond. Savisaar är utan tvekan en rysk samarbetspartner, vilket i längden kan vara mycket negativt för Estland. Vi kan ju bara se hur det gick för Ukraina. Och Yana Toom som valdes in i EU-parlamentet är också en av ryssvännerna. Det var hon som etidigare sa i Moskva att “estniska språket dör snart ut.” Nu är hon invald och ska representera Estland i EU, men jag tror snarare att hon är en sv dem som Purtin har lobbat för bland sina landsmän i Estland. Vi får se hur hon kommer agera.

Enligt preliminära uppgifter från valkommissionen i Estland var det 36,44 % av de röstberättigade som röstade. Att jämföra med 26,1 % vid förra valet 2009.

Rättelse

Jag har skrivet fel förnamn på smugglarkungen Niska I min blogg den 7 oktober förra året. Han heter Algoth Niska. Inget annat!

maj 25, 2014. Ösels/Saaremaas historia.

Jag tycker det är så intressant med öarna och de boende där. Jag läste om Ösel och måste berätta för er:

(En viktig sak att komma ihåg: svenskarna var inte de första bosättarna på Saaremaa/Ösel.)

Inlandsisen låg tung över öarna. Avsmältningen började ca år 9000 f Kr. Och på öns nordvästra delar Võhma och Pahapill har man hittat fossil från tiden 6000-4900 år f.Kr.

Varför sökte sig människor dit? Antagligen för goda jaktmöjligheter, fr.a. säljakt. Om de bodde där året om, eller bara under jaktsäsongen går inte att säga.

Under den yngre stenåldern (ca 4900-4000 f.Kr.) lär man mest ha fått gädda, mört och abborre, och man har hittat benrester från  älg,  räv, bäver och hund.

Den mellersta och sena neolitiska perioden (ca 4000-1800 f.Kr.) var hela Östersjön och områdena däri i stor förändring. Då uppstod den kultur, som fått namnet Kammkulturen. Man tillverkade smycken och andra saker av keramik, och markerade med ett märke i kanten. Man jagade då  vildsvin och rådjur oich när det gäller fisk, så fångade man mycket torsk.

Troligtvis var ön ganska tätbefolkad. Gravplatserna ligger mellan bosättningarna och inte mitt ibland dem.

Nästa djur att jaga är säl; vikare, gråsäl och grönlandssäl. (Apropå det. Gissa vad Grönland heter på estniska!! Just det. Grönland.)

En annan intressant sak är att man då började bruka jorden. Kunskapen måste ha kommit utifrån, kanske söderifrån eller från Skandinavien.

Under nästa period, som börtjade ca 3000 f.Kr. började man också med boskap, getter, får, grisar och nötkreatur.

Stopp ett tag! Alltså. Vi talar om en tid för 5000 år sedan. Folk skötte sin boskap, mjölkade sina kor, sådde sina åkrar. Jag tycker det är fantastiskt att tänka sig dem gå där på Saaremaa. 

Nu har man börjat få problem med sälarna i skärgårdarna. De förstör fiskenäten och äter upp det som fiskarna ska fånga i näten. När jag växte upp fanns det inga sälar alls. För 5000 år sedan och många tusen år framåt fanns de, och nu finns de igen. Fantastiskt med en djurart som har kommit tillbaka!

Keramik från Kammkulturen:

 
 

 


maj 24, 2014 Legenden om Tõll.

I byn Tõlluste levde en gång en man, eller ett troll snarare. Han var gift med Piret.  Han hade en egenhet. Han kastade stenar överallt. Han ville att de skulle träffa hans fiender, ärkefienden Vanatühi eller någon annan av människorna på Saarema/Ösel.

 Kungaparet av Saaremaa.

Tõll var egentligen kung på Saramaa,men han föredrog att leva som en vanlig bonde.  På grannön Hiiumaa/Dagö bodde hans bror Leiger. Dit tog han sig ofta för ett besök. Tõll var en riktig rese. Han kunde nästan gå mellan öarna. (Avståndet är ca 5-6 km!) Han hade en käpp som var tjock som en 5 famnars granstam.

Tõll var alltid vänlig och redo att hjälpa till, men hade ett hetsigt humör.

Hans favoritsyssla var att äta kål, dricka öl och bada bastu. Han var mycket hetlevrad Piret var hela tiden ute efter nya stenar till bastun.

Han dog när en av hans fiender halshögg honom, och begravdes någonstans i byn. I dödsögonblicket lovade han att komma tillbaka i händelse av krig. Men i byn fanns det några elaka barn. De retade honom genom at ropa. “Tõll, Tõll vakna! Det är krig!” Då kom han upp ur sin grav, men blev så uppretad att han svor på att nu fick det vara nog. Han kommer aldrig tillbaka.

Många har försökt tolka historien, och en teori är att den handlar om den tyska, adliga släkten Toll, där en i familjen var mycket lång, mer än 2,1 m.

På tre av Estlands mest högklassiga hotell (Padaste Manor, Swiss hotel Tallinn, och Hotel Scholessle) kan man beställa Suur Tõll, då får man sex timmar i bastun, tre måltider med mycket kål och två pints av Estlands bästa öl.

Det har gjorts en film om kung Tõll., och en isbrytare är snart renoverad och ska invigas i juli. Där ska man kunna se fartygens olika tidsepoker och även teater om Tõll och annat viktigt i Estland.

 Isbrytaren.

För övrigt kan jag berätta att man just ska välja en ny ärkebiskop i Estland. Man ska välja en av sex kandidater.

I Estland kallas Tailand för “De tusende lenendernas land”.

I Haapsalu pågår en floristfest. Alla hoppas få lära sig något nytt. Det är florister från Filand, Lettland och Estland som deltar.
 
 

maj 23, 2014 I spåren av Ukrainakrisen:

När Litauen var ordförandeland I EU nyligen gav Ryssland dem skarpa varningar. Putin gillade inte att Litauen arbetade för Ukrainas inlemmande i EU. Nu tar Litauen ett steg till. I Postimees läser vi:

Litauen, Polen och Ukraina skapar en gemensam militärbrigad.


 Ukrainska soldater.

Beredning av dokument för den litauisk -polska - ukrainska gemensamma militärbrigaden närmar sig slutförandet, meddelade idag den litauiska försvarsministeriet.

Försvarsministeriet vände sig till regeringen med en begäran att försvarsministern skulle få underteckna ett sådant mellanstatligt avtal med den litauisk - polska - ukrainska brigaden ( LITPOLUKRBRIG ) för att skapa samarbetet.

Alla länderna måste godkänna projektavtalet som sedan kan påbörja sitt samarbete i början av juni .

Det här betyder att det strategiska partnerskapet mellan Polen och Litauen stärks.

Så långt Postimees.

Extra intressant är detta eftersom det så tydligt visar att det är Polen som står Litauen närmast kulturellt och historiskt, inte övriga Baltikum och Norden, som många tror.

-----

Och vad gör vi i värmen? Vi äter glass:

I Estland såldes förra året över 10 miljoner glassar av märket Balbiino. Varför just den glassen? Jo, man tror att det beror på märket: Farbror Eskimå!

 Farbror Eskimå himself.

Under 2012 ökade försäljningen av “Farbror Eskimos” glass med 15 % och 2013 ökade den med 18%. Fortsätter värmen i år som den börjat kommer rekordet säkert slås ännu ordentligare i år.

-----.

Det mest spännande med estnisk media just nu är nog ändå att vi hör så liten oro för vad Putin tänker. Det behöver inte diskuteras helt enkelt. Nato finns där och har visat upp sig så nära den ryska gränsen. Just nu är faktiskt fem svenska krigsfartyg på övning med estniska fartyg.

Då ska väl inte heller jag oroa mig.

Maj 22, 2014 …den där Savisaar.

Ja… den där Savisaar.

Jag undrar verkligen hur länge han tänker hålla på. Först en speciell stadspolis i Tallinn, sedan en speciell TV-kanal för Tallinns stad och en dagstidning för stadens invånare. Och så nu en affär!

Helt otroligt. Håller han på att planera för en separat stat Tallinn-Narva, eller? Kanske är det bara för att få fortsäötta som borgmästare trots att en del blunder avslöjas.

I dag öppnades i alla fall den nya stadsbutiken av borgmästare Edgar Savisaar.

Nu kräver några tallinnbor att han ska öppna en nattklubb också.

I Sverige får inte kommunen öppna en verksamhet som konbkurerar med en entreprenörs. Savisaar tänker inte på dom.

-----

I en lång artikel intervjuas Kadri Simson, vice ordförande i Keskerakond. Hon försäkrar att hon ska göra allt som Savisaar lovar men inte håller.

 Kadri Simson.

Hon är nu kandidat till EU.

Hon säger att partiets vänskap med Ryssland inte ska ses som ett hot mot säkerheten, utan i stället som ett billigare sätt att bevara säkerheten. Utan militärer.

Resten av hennes intervju kanske kommer senare. Men vi undrar ju allihop hur hon ser på Ryssland och Keskerakond. Detta är första gången jag läser ett sådant uttalande av henne. Hon måste ha mer att säga om det.

-----

Det har varit minst lika varmt i Estland i dag som i Sverige. Tidningarna är fyllda av goda råd om hur vi ska bete oss för att inte bränna oss. Värst är det väl för alla som måste sitta i varma rum eller arbeta i gassande solsken.

Trots det har det kom det lite hagel i natt., Det var vi med om för några år sedan. Hagel i juli var det då. Trots sommarvärme på dagana.
Det har regnat ordentligt i Rakvere. Inte som i Serbien, men ändå:
 
 


maj 21, 2014. Aktuaalne Kaamera.

 
Det hölls en debatt i Tallinn inför EU-valet på söndag. Deltagarna var ordförande i de politiska partierna. Det intressanta i sammanhanget var, att Keskerakonds ordförande, Edgar Savisaar, inte var närvarande. Naturligtvis. Han kan ju inte tala för EU, då skulle inte Putin bli glad. I Postimees säger han, att arbetet med att sköta Tallinn tar så mycket tid för honom. Han hade helt enkelt inte tid att deltaga. Jo. jo.
 
För en tid sedan hittades en 15-årig flicka död i Tamsalu. Hon var hade svåra skador. Tre månader tidigare hade hennes föräldrar anmält henne försvunnen. I tre långa månader svävade föräldrarna  i ovisshet, och när de fick veta... Det var fruktansvärt.
Hon hade blivit kidnappad och sedan våldtagen och misshandlad i 3-4 dagar innan hon dog.
Tre män har nu blivit dömda till många års fängelse. Det är en ung rysk man och en ung rysk kvinna och en 52-årig est. 
 
I den fruktansvärda översvämningskatastrofen i Serbien krävs hjälp utifrån. I en hjälpgrupp deltar fyra estniska utbildade brandmän. I första hand levererar de pumpar och mediciner till människorna. 
 
Det höga teletornet man ser på långt håll i Tallinn har blivit en intressant lekplats. Några akrobater har klätt ut sig och klättrar utefter väggarna. Det såg faktiskt ut att vara både jätteroligt och spännande. Det här tornet stod på sin plats när vi besökte Tallinn 1978.
 Teletorn
En ny konstnärlig chef för Estlands symfoniorkester, Kristna Hallik, är utsedd. Det blir lätt kontroverser i landet när det gäller sådana utnämningar. Orkestern hade klagat på den tidigare chefen, Kadri Talli, men Neeme Järvi, världsberömd dirigent, hade sagt att "Måste hon sluta, då slutar jag." Hon fick alltså gå, och nu slutar Neeme Järvi som chefsdirigent också. Sorgligt.
Neemi Järvi. Att hitta en bild på honom var inte svårt, men den kvinnliga chefen var omöjligt.
 
Arvo Pärt
En annan världskänd est är kompositören Arvo Pärt. Han blir nu hedrad med en mycket fin titel i USA. Vid högtiden ska en Pärtkonsert hållas i Washington. Dirigent då blir Tõnu Kaljaste, också stor estnisk dirigent. En gång tidigare har Estniska filharmoniska orkestern med Kammarkören spelat stycket, den gången i Mexico. De fick stående ovationer!! Det är en ny version av stycket My heart's in the highlands. 
 
 
I Postimees ser jag att europeerna måste vara beredda på störningar i de ryska gasleveranserna. Jag vet inte hur dags det meddelades om det nya gasavtalet med Kina. Om artikeln redan var skriven då. Jag har en stark känsla av att Europa nu har blivit halvt ointressant för Putin, så det är självklart att det kommer bli störningar...

Maj 20, 2014. Vi måste förstå två speciella uttryck.

 
Vi måste förstå två speciella uttryck. 
1. Rysk logik.
2. Vene värk. 
Nu till förklaringen. 
1.  För tredje gången meddelar Putin att de ryska trupperna har fått order om att återvända till Ryssland från Ukrainas gräns. Men inget händer. Västvärldens ledare skakar på huvudet och förstår ingenting. Och så är svaret så enkelt: Jo, då de gamla trupperna dras tillbaka, men nya trupper kommer direkt, Och då har ju de gamla trupperna dragits tillbaka, som Putin sagt. De nya trupperna har han ju aldrig talat om. Det är rysk logik. Den logiken känner alla i de f.d. Sovjetiska staterna till. 
2. I Ryssland tror de att "vene värk" (eller motsvarande ord på de andra ockuperade folkens språk) betyder att det är en rysktillverkad produkt man talar om, och är helt nöjda. Men i själva verket betyder det: rysk urusel kvalitet.
 
Så kan det vara. Varför meddelar ingen Nato, EU eller USA den rätta tolkningen av Putins order?
 
-----
Så är det det här med vad vi vet, och vad ryssen i gemen vet, d.v.s. får lära sig i skolor och av media. Det är ofta inte det vi får lära oss i skolorna i Europa, de flesta av dem.
 
 
 
 
 
Den unge Kreensky, och den gamle mannen i New York.
 
Ryssarna tror att det var Lenin som gjorde revolution 1918. De vet inte mycket om Kerensky, han som avsatte tsaren.  Och de vet med all säkerhet inte att Kerensky överlevde Lenins novemberkupp, fick båtbiljett till USA och dog i New York 1970. Det intressanta är att han inte sköts!
De vet inte heller att det inte var en ryss som sköt de skott som dödade tsarfamiljen
De anser att Sovjet räddade världen 1945.
De vet inte att Stalin 1942 ville ha separatfred med Hitler. Det var då USA gick in med en omfattande lend-leas förmodligen för att förhindra vapenstilleståndet mellan Hitler och Stalin. Ryssarna vet inte hur mycket vapen, krigsmaterial, kläder, mediciner och konserver Sovjet fick av USA. De vet inte att England har betalat tillbaka sin "lend-leas"skuld till USA för sitt krigslån och att Sovjet/Ryssland inte har gjort det och inte har en tanke att göra det. 
 
Varför tror ryssarna i Estland att de kommit till landet som vanliga invandrare? Många låtsas att det var så och de efterkommande fick lära sig det i de sovjetiska och i dag i de ryskspråkiga skolorna. Så enkelt är det. De vet inget om ryssar som tvingade sig in i esters hem e.d.
 
Vem har lärt dem att det är i ryssarna det finaste blodet rinner? Vem har lärt dem att alla västländer är fascistiska? Varför är vi just fascister? Och dessutom vad ska de säga nu, när vi alla kan läsa om Dugin, Putins nye rådgivare som menar att i Ryssland är det den "fina, rena" fascismen som råder.
 
Och egentligen i samma ämne:
 
Estniska kulturministeriet planerar nu att tillsammans med estnisk TV skapa en speciell rysk redaktion. Alla tidigare projekt,när det gäller ryska i estnisk TV, utom den ryska varianten av nyhetsprogrammet Aktuaalne Kaamera, har lagts ner efter en tid eftersom de inte blivit någon framgång, men den här gången satsar man större och nu ska det lyckas! Det ska vara så som de svenska programmen i finska yles svenska del, som går hela dagen. 
Det ska finnas rysktalande inrikeskorrespondenter liksom utrikeskorrespondenter. Det ska sändas intervjuer, diskussioner, nyheter film och allmänna program. 
Det är vid kriser med Ryssland inblandat betydelsen av en sådan redaktion blir aktuell. 
 
En speciell sak hände när det hela diskuterades på Kulturdepartementet häromdagen. En av deltagarna kom från Kapo, estniska säkerhetspolisen. Det oroade dock inte chefredaktören för ryska redaktionen på Postimees, som troligen blir chef på den nya redaktionen. Hon förklarade att den redaktionen ska presentera den rätta vinklingen av nyheterna. Den som redan finns i den estniska televisionen. Naturligtvis ska staten kontrollera att inga medvetna lögner eller felvinklingar sänds. (Inte som i Sverige där man får säga vad som helst bara det är "politiskt korrekt. Men det håller långsamt på att förändras till det bättre.)
 
Vad vi fick se i estnisk TV men som "glömdes bort" i svensk var att samtidigt som det röstades om i  Schweiz om de skulle köpa JAS-plan röstade de också på en ny minimilön i landet. Den blev motsvarande 3 300 Euro, alltså drygt 30 000 kronor. Det ville man inte vi skulle veta. 
 
I Estland har man en Lasteombudsman. Alltså en barnombudsman, BO. Han ska bl.a. se till att agaförbudet efterlevs både i hem och skola. 
 
 
 
Man har just gett ut en stor, tjock bok, ett Självständighetsmanifest. Där finns allting samlat som handlar om kampen för självständigheten. Man hoppas att den ska användas i skolorna, men menar att det ska vara klart att t.ex. ögonvittnesskildringar kanske inte helt överensstämmer med verkligheten. Esterna måste använda sitt förnuft, och diskutera vad som kan vara fel, missförstånd. Men iden är ju helt riktig. Det hände ju det som hände, och det ska alla ester veta. 
 
En bild ur boken.

maj 18, 2014 Sagadi mõis.

Nu är det vår och många tänker på bröllop! Många blir tvungna att tänka långt feram i tiden. I Estland finns det ett slott som är populärare än de andra att vigas i. Det är Sagadi mõis. Alla tider som fanns tillgängliga för vigsel år 2015 är nu upptagna! Där krävs det lång förtidsplanering för att få plats!
 
Första gången Sagadi herrgård nämns är 1469. Då var det familjen Risbiterid som ägde den. Under en period ägdes den av en man från Skottland! Jacob MacDuwald.
Nu är det hotell och lantbruksskola.
 
Lite spännande!

 Här är några bilder från Sagadi:

 
 
 
 

Maj 17, 2014 Vilken underbar sommardag!

Vilken underbar sommardag! Vi har varit ute på en tur i skärgården men några barn och barnbarn. Den bästa tiden på året. Hela skärgården badar i sol. Alla hus betraktade oss med sina stora fönster vända mot oss. i många av dem har det bott människor sedan länge, även om de från början var mycket mindre. Jag kände så starkt att människorna funnits där; männen hade gett sig i väg en tur med fiskebåtarna medan hustrun skötte hemmet och väntade sin man tillbaka.

Nu står de mer där som en bild av den plats där människorna hinner leva. I vintervistet är det stress och aktiviteter och hit ut kommer de för att andas ut och höra sjöfåglarna, känna naturens dofter och dra många, många, djupa andetag och njuta!

Det här är speciellt för Sverige. I Estland hade man sommarställen under ockupationsåren, men inte för att njuta och andas, utan för att odla sin mat. I affärerna fanns inte så det räckte, så det var en livsnödvändighet. I dag ser vi i stället hur människor som flyttat till städerna kommer tillbaka till den gamla stugan på fritiden. Kanske inte bara för att odla

-----

Fin gäst i Estland - IGEN!

Prins Harry av Wales besökte på lördagseftermiddag den stora Nato-försvarsövningen i Estland Kevadtorm/Vårstorm, där han bl.a. träffade både försvarsmaktens kommendör Riho Terras och president Toomas Hendrik Ilves .

 Prins Harry i centrum.

Han anlände med helikoptern Kanegi och samtalade med ordöranden för scoutbataljonen, som han tidigare träffat i Afgghanistan. Därefter träffade han både amerikansk och brittisk militär.

President Ilves hade ett möte med prinsen iklädd jeans!

USA:s  sergeant Jeffery Reed, som skakade hand med Ilves sade efteråt att han gillade presidentens omedelbara och vänliga sätt, Estlands president såg maskulin ut, och prinsen var i bra form.

Några timmar deltog prinsen  i fältövningarna, men redan kl 10.50 lämnade helikoptern platsen för destination Tallinn. Resan fortsätter sedan mot Italien.

I går kom han i ett vanligt jetplan till Tallinn. Det är inte första gången han reser så, men det är fortfarande ovanligt för en kunglig person. Han lade sedan ner en krans vid Frihetsmonumentet i Tallinn. (Postimees)

Ja, Kevadtorm, den stora Natoövningen har nu avslutats  i Estland. 6 000 soldater och 800 enheter Den började alltså den 11 maj och avslutades den 16.  Det var en verkligt stor övning.

maj 16, 2014. 61 % av befolkningen beredda att försvara sitt hemland.

Postimees skriver i dag:

Om Estland anfalls är 61 % av befolkningen beredda att försvara sitt hemland. . Fler än 80% av männen skulle gå i strid. Både den estniska och den rysktalande befolkningen säger detsamma!

Just nu känner människor känner att det som händer i Ukraina, det kan också hända här, och därför visar människorna sin beredskap att bidra med vad de kan.

Att de ändå inte är så oroliga beror på att de känner en trygghet med Nato.

-----

Huvudstadsbladet skrev häromdagen:

 
 Ljudmila Ulitskaja 

"Ryska ledningen har samma logik som ett fotbollsfan"

– Vi inbillar oss att världen leds av intelligenta och bildade människor. Men faktum är att den leds av fotbollssupportrar, säger en av Rysslands mest kända moderna författare Ljudmila Ulitskaja.

Hon tillägger att logiken bakom den ryska ledningens agerande är fotbollsfansets logik.

När man ber henne förklara jämförelsen med fotbollsfan svarar hon:

– Det andra laget är fienden och när vi besegrar den så hurrar vi. Och när de andra förlorar så är vi beredda att ge dem på käften, förklarar Ulitskaja med imiterad stöddig röst.

Frågan om president Vladimir Putins styre är det bästa för Ryssland är teoretisk, anser Ulitskaja. Putin leder det land som valde honom att göra det. Före honom har samma land valt också Nikita Chrusjtjov, Josef Stalin och Vladimir Lenin.’

– Det här är Rysslands historiska öde.

Enligt Ulitskaja stärker presidenten idén om den starka ledaren. Hon anser att Ryssland skulle behöva en federalisering och starkare lokalt styre.

– Men ingen bryr sig så värst mycket om mina åsikter. Vårt land älskar den starke ledaren.

Majdan

I Ukrainakrisen växer krigsspänningen vecka för vecka, säger Ulitskaja. Hon tycker inte om sitt eget lands regering men inte heller om Ukrainas nuvarande regering.

Ulitskaja påpekar att det i Ryssland ännu bara finns groddar till ett medborgarsamhälle.

– Men händelserna på Självständighetstorget (i Ukraina) var ett tecken på att ett sådant håller på att uppstå. Det hände sig så underligt att ett medborgarsamhälle som höll på att skapas fällde den existerande politiska ledningen.

Enligt Ulitskaja ser det ändå ut som om de som kom till Självständighetstorget inte skiljer sig tillräckligt mycket från de tidigare ledarna. Å andra sidan kan ju ingen vara sämre än den avsatta presidenten Viktor Janukovytj, för han var helt enkelt ett djur, säger Ulitskaja.

– Jag tycker inte att det just nu finns någon sådan positiv kraft i Ukraina som ännu inte har solkat ner sig i politiken.

I östra Ukraina har folk enligt Ulitskaja en illusion om att de skulle få det bättre om de hörde till Ryssland. Enligt henne är det mycket möjligt att de östra delarna av Ukraina blir en del av Ryssland.

‘ en liten anmärkning. Hon är ryska men anser att landet valde Nikita Chrusjtjov, Josef Stalin och Vladimir Lenin. Det är ett resultat av den ryska historieundervisningen, som har sin egen sanning. Hur som helst är det intressant att se hur en intellektuell ryska resonerar.

maj 15, 2014. Integration eller mångkultur?

Det är många tankar nu om den rysktalande befolkningen och problemen i Estland. Plötsligt utgör de en säkerhetsrisk, och då är frågan hur man ska bete sig för att inte angripas från öster. Hot har redan förekommit. I går skrev kulturministern och ansvarige för integrationsfrågor i regeringen, Laine Randjärv, om hur hon ser på problemet. Hon menat att integrationen är oerhört viktig, och lutar sig mot Angela Merkels uttalande för några år sedan att “alla invandrare måste lära sig tyska. Den multikulturella politiken har misslyckats.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Laine Randjärv.

Raivo Vetik, professor i jämförande politik vid Tartu Universitet ställer frågan i dag i Postimess: integration eller mångkulturalism?

Han menar att när Randjärv skriver att “alla ska känna sig hemma vid slutet av livet”, då missar hon integrationen utan tror att politiken mot multikulturalism ska fortsätta i Estland.

Randjärv menar att den bristande förståelsen för de rysktalandes problem är grunden till alla svårigheter i integrationen.

Men då är hon inne på den multikulturella sidan av problemet igen, skriver Vetik. Det är istället frgan om en ren integration i det estniska samhället, som löser problemen. Just det Merkel menade. Någon bank har just nu en reklamdrive där de säger att alla ska få leva just så som de vill, och på så sätt känna sig hemma. Men det är helt fel och vi kan inte arbeta efter en reklamslogan, säger Vetik.

 Raivo Vetik.

Ja, vad ska man säga? Jag anser att det är fullständigt självklart att de som kommer till landet visar respekt för de boende genom att lära sig att förstå deras sätt att leva. Jag menar också att de boende i landet måste visa respekt för de inflyttande genom att visa respekt för dem. Men, grunden är ändå att den kultur och det språk som finns inte automatiskt ska förändras. Då menar jag att konfrontationer skapas. Bara genom att alla lungt och stilla lär sig hur livet levs i det nya landet kan vi komma varandra närmare. Det handlar inte om att kopiera, det handlar om förståelse.

Förresten hörde jag någon i radion i går som pratade om att det bildats en grupp i EU som ska skapa en europeisk kultur! Hon hade samma åsikt som jag. Hon vänder sig emot detta. En kultur skapas inte av en liten grupp människor. Den kulturen som finns ändras hela tiden men med medborgarnas vilja och på ett sätt de förstår.

Låt andra länders filmer visas på europeisk TV, inte bara de amerikanska, och jag garanterar att intresset för och kunskapen om andra länders kultur ökar.

maj 14, 2014. Alla sovjetiska insignier skulle förbjudas i hela den demokratiska delen av världen!

Jag läser just i Õhtuleht att styrelesordförande för hamnen i Sillamäe, Tiit Vahi har räknat ut att kostnaden för att Bronssoldaten flyttades uppgår till 8 miljarder € per år. Ryssarna har minskat sin transittrafik och 16% av Estlands handelsinkomster består av transitavgifter, och där kan vi se detta utslag efter bråken i Talinn i apåril 2007.
-----
 
I måndags försökte ett tåg köra genom Litauen från Kaliningrad, men blev stoppat vid gränsen, därför att det satt affischer längs vagnarnas sidor föreställande olika sovjetiska emblem, och alla orter prewsenterades bara på ryska. Gränsvakterna förklarade att om affisherna inte tas bort kommer tåget inte in i landet, eftersom alla sovjetiska insignier är förbjudna i Litauen.
Alla afficher togs bort. Ombord fanns ca 200 passagerare, de flesta ryska medborgare. Tåget avgick från Kubartai vid rätt tidpunkt.
 
Alla sovjetiska insignier skulle förbjudas i hela den demokratiska delen av världen! De är symboler för förtryck och förintelse.
-----
 Det var allt för i dag.
 

maj 12, 2014. Presidenten hör till experterna när det gäller att förstå vad som händer i Ryssland.

Äntligen börjar media släppa fram texter som protesterar mot vänstern. Men de får svar: Vänstern står för det goda, vad de än gör.
 
I gårdagens Svd:
Estlands president Toomas Hendrik Ilves ser Sverige som ett "säkerhetshål" där ett oförsvarat Gotland oroar. Såväl Estland som andra EU-länder runt Östersjön har framfört till svenska försvarsberedningen att de vill se Sverige i Nato.
  
 President Ilves.

Naturligtvis. Säkerheten i Östersjön bygger ju på att Ryssland inte har någon mark där. Under tidigare krig har de ofta använt de finska öarna för att ta sig fram, men nu är de inte tillgängliga, och inte heller Estland. Men: Gotland! Slite är i Rysslands händer och risken är att ryssarna placerar sina krigsfartyg där.
Både USA och Nato har sagt att de välkomnar Sverige. Tack och lov har vi nu ett visst samarbete med Finland.
 
Presidenten hör till experterna när det gäller att förstå vad som händer i Ryssland. Esterna har en erfarenhet som är viktig i dag.
Jag måste ockkså säga att det finns ytterligare en parallell till vad som händer i Ukraina med vad som hände i Estland 1940. Valresultatet meddelades innan vallokalerna stängts och resultatet är positivt för ryssarna; de "vann med stor majkoritet". Hur stor procent av befolkningen i de akltuella områdena är egentligen rysktalande? De andra vågade tydligen inte gå ut p.g.a. den hotfulla stämningen. Kan resultatet stämma? Nej, sa de o P1-morgon. Då skulle det vara en röstande per sekund, vilket inte är möjligt. Ja, och så blir resultatet att ukrainarna "ber att få bli en del av Ryssland". På samma sätt som esterna "bad" att få bli medlemmar av Sovjetunionen. Efter att ha förlorat allt värdefullt i livet. Ja, ja .
Ett annat resultat av valet är naturligtvis att stämningen mellan de rysktalande och ukrainarna skärps. Förstår alla det? Förstår alla att det är dett brott det som händer i Ukrtaina, och kanske blir det så, att ukrainarna inte kan älska de rysktalande efter det här. Fördömer vi dem då? Som esterna fördöms av Moskva och deras handgångne män?
 ---
Anna Dahlberg skriver på Expressens ledarsida:
   
Anna Dahlberg.
Vänsterextremismen måste ut i kylan.
 
När programmet Uppdrag Granskning i SvT1 visade det vänsterextrema våldet, reagerade många, väldigt många, med att anklaga programledarna för lögn och t.o.m. fascism!
Dahlberg skriver: 

 I stället för isolering bjuds vänsterns antidemokrater in i värmen och deras dåd omges av ett förlåtande ljus. I Kärrtorp demonstrerade stora delar av det offentliga Sverige sida vid sida med Revolutionära Fronten och AFA, och på scenen uppträdde hiphopgruppen Kartellen som går i armkrok med våldsvänstern. Samma Kartellen hyllades för övrigt på Grammisgalan med knutna nävar av Sveriges samlade artistelit.

Det är på denna kant som extremismen läcker in i det offentliga rummet. Extremvänstern urskuldas på kultursidor, av akademiker, uppburna debattörer och av ett respekterat riksdagspartis ungdomsförbund.

Argumentationen brukar bestå av två led: först blåser man upp hotet från den militanta högerextremismen till oigenkännlighet, sedan tonar man ner hotet från våldsvänstern. Hela Europa håller på att falla offer för fascism och nazism, låter man förstå, trots att det inte finns något belägg för den tesen.

Vänsterextremism däremot utmärker sig främst genom att vara extremt mycket emot rasism, nazism och sexism (AB 16/12).

Jag känner igen reaktionen från 68-orna. De som var "de goda" och vi som bara svamlade. Det är ju så, genom alla århundraden, att det blir någon -ism som blir allenarådande, och som sedan efter en lång tid lämnas och ofta fördöms. Kanske inte så tydligt som det är när det gäller nationalromantiken. Det som var intressant då, det är bara farligt nu. Varför kan man inte lugnt prata igenom olika åsikter utan att fördöma? Världen förändras och vi måste förstå det, men det kanske ändå finns något bra i sådant man tänkte förr. Jag är helt övertygad om att vi alla är olika och att vi inte kan leva under samma omständigheter allihop. Vi behöver olika livsrum, och det ena utesluter inte det andra, men vi kanske inte ska fördöma varandra utan diskutera olika alternativ för att se hur vi ska leva för att vi alla ska ha det bra, utan att det betyder att några måste dö.
 
Och förresten, något annat: Hur många vet i dag hur människorna har det i det kommunistiska Vietnam?
 
 

Maj 11, 2014. Extremism.

Sverige och Estland, samarbete behövs. 
Har ni läst att av Europas länder är det bara tre (3) som varken har "vänsterextremister" eller "högerextremister" i sitt parlament.  Ett av dem är Estland. Sedan kan man diskutera vilka partier som verkligen är extremistiska. Det viktiga är då, att det finns inget parti i Estland som ens nuddar vid extremism. Keskerakond är dock inte riktigt rumsrent, men det är av andra skäl. Partiets ledare står Moskva för nära. 
 
Men det är lite smålustigt när Moskvas män skyller Europa för att vara fascistiskt, och Europa säger att det mest fascistiska landet i världen just nu är Ryssland. Vad är då fascism? 
 
Jag tror att alldeles för många människor i vår värld inte kontrollerar särskilt noggrant vad som är bäst för dem och bäst för landet. De ser några ord, som verkar bra, eller om någon de tycker bra om har en bestämd åsikt antar de den som sin. Sedan hävdar de starkt just den åsikten och förklarar alla andra för att representera det värsta de kan tänka sig: fascism/nazisM. De som har varit utsatta för den kommunistiska ideologin har en annan åsikt. De vill lägga till just det: Kommunismen är ett brott mot mänskligheten. 
 
President Ilves uttalar sig om Sverige i tidningen i dag. Jag ska försöka skriva om det senare under dagen-kvällen. 
 

maj 9, 2014. Ryssarna firar i Estland.

 Blommor vid Bronssoldaten, och en liten estnisk flagga.

Mängder av gratulationer i den ryskspråkiga tidningen Viru Prospekt som ges ut i Nordöstra Estland/Ida- Virumaa med anlening av firandet av segerdagen. Gratulationerna pyntas bl.a. med bilder av hammaren och stjäran, Bl.a. är det Keskerakonds parlamentsledamot Yana Toom, som dekorerar med en bild av sig själv och blommor. Just den Yana Toom, som förnekar att hon samarbetar med Putins parti.

Jag antar att vi aldrig kommer få höra att anklagelserna mot Estlands behandling av ryssar är helt fel, men just sådanan här saker visar att de rysktalandes stora frihet och möjlighet att uttrycka sina åsikter är större än många grupper har möjlighet till i  Sverige. T.ex. vi som försöker tala om att det har ljugits friskt om Estland sedan 1945.

Och igen: Tänk er en nazistgrupp i Israel som i en tidning hyllar Hitler eller som har Hitlervänliga demonstrationer! Som firar Förintelsen.

-----

Justitieministeriet i Tallinn har bestämt att de ska översätta de viktigaste lagarna till ryska. Det är justitieministern Andrus Anvelt själv som har tagit initiativ till översättningen.

Det gäller de viktigaste lagarna när det gäller vardagslivet. Egentligen vet ryssarna vad som gäller i Estland, men de skyller på att de inte vet. 

-----

 
Rysslands ambassadör i Tallinn, Yuri Merzljakovi, säger att Ukraina måste registrera alla nazisterna.

Han jämför också villabranden i Odessa med branden i riksdagshuset i Berlin. Han menar att man åter måste påminna om domarna i Nürnberg. De får inte glömmas och brotten aldrig upprepas.

Men vi vet ju också att alla europeer (utom de rysktalande) är nazister/fascvister i ryssarnas ögon. Jag kan inte se likheten med att protestera mot att några galningar vill stjäla en del av deras land och det som det nationalsocialistiska Tyskland gjorde sig skyldig till. Det är helt enkelt så att om man vill något, då har man rätt att förändra all sanning och erfarenhet till just det man önskar. Det här har de tidigare ockuperade länderna vetat sedan de ockuperades; men Väst har inte velat höra. Vi har så tydligt talat om att numera är alla så kloka och förståndiga att de inte vill ha krig igen. Ni vet: “Aldrig mera krig i vår tid!”

-----

 Anders Fogh Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen intervjuas också i Postimees. Han säger att Väst och Nato arbetat för ett ökat samarbete med Ryssland efter Sovjets fall. Sakta men säkert har samarbetet ökat, men nu är det slut. Och på frågan vad som kommer hända i Balikum, svarar han att vi överger aldrig ett Natoland. Vi har redan gjort en del och vi kommer öka våra resurser, men hur vill han inte säga nu. Bträffande Sverige och Finland säger han att länderna samarbetar mycket med Nato; vi har gemensamma övningar, och de är välkomna när de vill, men det är deras eget beslut.

-----

Vad är det mer som Putin måste göra? Han ska ju se till att Ryssland blir ännu mäktigare. Han vill att all nesa som Sovjet drabbades av ska betalas tillbaka. Med ränta.

Han ska börja kolonisationen av månen år 2030. Pengarna till detta räknar han med att privata investerare satsar. Också Kina, Japan och Indien ska delta. En klar markering att nu är samarbetet med Väst slut. Han lipar åt oss.

Allt detta skriver Postimees om i dag. När ska Sovjet betala sin skuld till Estland såsom Tyskland betalade till Israel?

Maj 8, 2014. Republiken Estland - ett fritt land!

Det kom en kommentar från Ryssland, som jag inte vill publicera. Den har ett typiskt putinskt språkbruk med könsord och svordomar. Jag är ju ansvarig för vad som står på de här sidorna, men där sägs det i alla fall att det är självklart att den konsert jag skrev om i går, där segern över nazisterna ska firas bara annonseras på ryska eftersom esterna inte har med den segern att göra. De stred med Hitler står det. Och det är ju den ryska historieskrivningen. Problemet är att ryssarna inte på något sätt ens försöker förstå esterna. 
1. Konserten spelas i Tallinn, Estlands huvudstad. Inte i Ryssland!
2. Esterna stred i tysk uniform för att befria sina deporterade släktingar och för att inte drabbas av det helvete de upplevt under den första sovjetiska ockupationen 1940-1941. 
3. Problemet är att i Ryssland förstår man inte vad Stalin utsatte människor för, trots att det också var miljontals ryssar som mördades. 
Freden är klar i Tartu 1920 och Sovjetunionen och Estland respekterar varandra som fria staterT
 
Just de här åsiktsskillnaderna är det som skiljer ester och ryssar. Esterna talar för sitt folk, ryssarna för sitt, i vilket land de än befinner sig. När vi reser runt i världen och besöker andra folk, då bör vi visa en viss respekt och förståelse för de människorna och deras livsöden. Ryssarna glömmer så lätt att Estland är det land där esterna har rätt att leva efter sin kultur och sin moral. Vilken människa vill egentligen leva med ett allvarligt hot om död eller fängelse över huvudet, avskuren från en stor del av världen, och okunnig om vilja föröndringar som där sker hela tiden? Jag minns en sådan simpel sak som Ave berättade. På kvällarna, framför allt lördagskvällarna, gällde det att inte vara ute för sent. Milisen hade order om att anhålla ett bestämt antal människor pga. fylla, och hade de inte fått ihop rätt antal, då tog de andra oskyldiga som var ute och gick.  Allt för att fylla kvoten. 
 
Om nu inte ryssarna förstår vad som hände i Sovjetunionen, utan helst bara vill minnas allt som en fantastiskt fin tid, då vill man ju ändå att andra människjor ska förstå vad som hände. Människorna i väst måste rimligen anse att det enorma mördandet och det fruktansvärda beteendet mot männskorna som utvecklades framför allt under Stalins tid vid makten, att det är fullständigt förkastligt. Jag ger er nu ett brev som jag också skickar till rektorna för Södertörns högskola.
 
Ett av fartygen som hjkälpte esterna att överleva.

Hur ska undervisningen på en svensk högskola bedrivas? Ska vi låta studenterna använda sina uppsatser till att presentera allvarliga fel och beskyllningar mot andra människor utan att någon ändring eller något påpekande görs? Ska inte uppsatserna vara byggda på fakta och korrekta uppgifter?

I uppsatsen från 2013, "Flerspråkigheten kan öppna många dörrar i min framtid" : Hur ryskspråkiga minoritetsungdomar i Estland upplever sin flerspråkighet och dess betydelse för identitet. skriven av Anna Permjakova säger hon att ryssarna som kom till Estland kom "som vanliga immigranter". Är det inte fullständigt självklart att detta är fel? När ett land ockuperas och ockupantens medborgare flyttar in i landet och förändrar och förstör hela livet för det ockuperade landets folk, då kan man väl inte med oskyldiga naiva blå ögon tro, att de bara var vanliga immigranter.

Esterna förlorade sina egendomar, de deporterades till Sibirien, de arkebuserades och många flydde för sina liv.

I städerna kom ryssar och krävde att få flytta in i lägenheterna där esterna redan bodde.

I den 4-rumslägenhet våra släktingar hade i Tallinn bodde det snart också två främmande ryska familjer, som använde esternas tillhörigheter som sina egna. De visste inte hur en toalett användes utan fyllde badkaret med vatten och utförde sina behov där. I våra släktingars hem.

I skolorna förändrades undervisningen, lärare deporterades och nya lärare kom med nya skolböcker och nya "sanningar".

En släkting som arbetat som polis på sommarloven under sina högskolestudier sköts på tågstationen 1941 och hans hustru deporterades till Sibirien p.g.a. hans arbete vid polisen. Som en av många.

Arbetsplatser kollektiviserades, ägare deporterades eller dödades.

Landet skulle bli ryskt och förryskning pågick. Språket skulle i första hand vara ryska.

En annan släkting gifte sig med en ryss. På familjefesterna full som en alika hotade han med att skicka dem till Sibirien om de inte talade ryska allihop. Efter befrielsen 1991 visade det sig att han talade ganska bra estniska, men han sa inte så mycket sedan. 

En estnisk familj for på semester. När de kom  hem kunde de inte låsa upp sin dörr. En rysk KGB-familj hade flyttat in och bytt låset. Esterna fick aldrig tillbaka sina tillhörigheter.

1978 fick vi en fruktansvärd utskällning av en främmande kvinna på en gata i Tallinn, när vi inte svarade henne på ryska, ett språk vi inte fick lära oss i den svenska skolan. Jag läste engelska, tyska och franska.

Ni måste, som högskolerektor ändå veta hur en ockupation går till. Ni kan inte tro att en ockupation är något positivt. Om Ni låter Era studenter skriva dylik propaganda för ockupationsmakten ska skolan inte ha rätt att godkänna uppsatser!

En sak till. Tror Ni också att det var polisen som förorsakade de stora upploppen i Tallinn i april 2007, som A P skriver.  En staty och några gravar skulle flyttas från centrala staden till Krigskyrkogården i Tallinn.

Anser Ni att ett land ska ha suverän rätt att bestämma var det egna landets statyer ska stå? (Eller anser Ni att ockupationsmakten ska bestämma, som ryssarna gjorde när de förstörde så många estniska statyer 1940 och 1944?) Tycker Ni att ett annat land, den f.d. ockupationsmakten, som man nyss befriats från, ska lägga sig i om man vill flytta en symbol för ockupationen till en plats från centrala staden? (För ryssarna är statyn symbol för Sovjets seger över nazisterna; för esterna är den en symbol för ofriheten och ockupationen.

Anser Ni att polisen skapade den stämning som orsakade så stora skador i staden? Eller vet Ni hur det verkligen gick till?

Jag skulle kunna lämna fler, många fler, fakta på hur hårt landet drabbades av ockupationen, men jag hoppas Ni känner Ert ansvar för att ge en korrekt utbildning till Era elever, och tar bort en uppsats från arkiven som sprider felaktig information och kan användas mot esterna när de beskylls för att diskriminera sin ryska befolkning. Vilket inte är sant. Nu den 9 maj t.ex. kommer en helt ryskspråkig sammankomst äga rum i Tallinn; en sammankomst som ska hylla just Sovjets seger över nazisterna. Kan man tänka sig något liknande i andra ockuperade länder?

Underlaget för uppsatsen är intervjuer med sex (6) rysktalande elever som kommer från samma grupp. Det ger ju inget trovärdigt resultat av en undersökning. Eller hur? Men likväl skadar det esterna vid en konflikt om sådana uppgifter sprids i vårt land.

Med vänlig hälsning.

 

maj 7, 2014. På landet!

Vi bilade genom norra delen av Estland från Rakvere till Tallinn i går. Solen sken hela vägen och landskapet visade sig från sin bästa sida. Många åkrar var redan gröna, andra höll bonden på att bearbeta för vårsådden. Traktorerna körde fram och tillbaka. Storkarna tyckte också att det var roligt att se bönderna arbeta, eller var det kanske för att deras mat var lätt att få tag på när jorden vändes, som de var där. Fyra storkar på en enda åker såg vi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga storkar men grönska!

Jag tänkte att det var nog första gången jag kunde fara genom landsbygden utan att bli sorgsen och tänka på allt befolkningen varit utsatt för. Jag njöt av arr se fungerande gårdar med bostadshus och lador som öar mitt i åkern. Precis som i Sverige. Bönder som arbetade metodiskt för att det ska växa rikligt på hans område. Han har ett viktigt arbete, och jag misstänker att det kommer fortsätta att vara viktigt. Vi måste ha mat, vi alla på vår jord, och det vi kan få fram av växtligheten kommer vi aldrig kunna vara av med. På något sätt kände jag att det här är historia hela tiden. Mänsklighetens historia. Vi måste vara rädda om det jorden ger och uppmuntra till odling.

-----

Apropå att partiet FI går framåt i Sverige. De vill ju skrota hela vårt försvar. Vet Gudrun Schyman hur det gick till när det Tibetanska folket förlorade sin frihet och ockuperades av Kina? Jo, tibetanerna sa att "Vi är ett folk vars värderingar bygger på det gudomliga livet. Vi behöver ingen militär. Vi vill inte delta i mord." SAedan dröjde det inte länge förrän landet ockuperats och friheten var försvunnen. Vet Gudrun Schuman vad som händer i Ukraina just nu? Vet hon att de hade en ickeangreppsavtal med Ryssland. Snälla Gudrun Shyman och ni som tror på henne, jag undrar, hur naiv får man vara? Vi lever i en värld där det bor människor. Människor med sina olika tankar, önskningar och metoder. Vet ni att Estland inte använde någon militär mot den sovjetiska armén 1939? Känner ni möjligen till att landet sedan utarmades och efter 50 års ockupation var de tvungna att bygga upp sitt land från början igen. Vet ni att människorna som bor i Estland aldrig kommer göra om samma misstag! Det är esternas erfarenhet av människor som har andra ambitioner, en annan kultur och andra sanningar än vi i vår del av världen.

Vet inte Gudrun Schyman att det land hon samarbetade med under sin tid i landets kommunistiska parti, är just det landet som nu tar över områden från sina grannländer? Att de först gav sig på Georgien och sedan Ukraina. Förstår inte Gudrun Schyman att världen just nu diskuterar vad nästa drag blir? Ett Sverige utan försvar skulle vara en fin liten munsbit!!!

maj 6, 2014. Stor konsert för att fira segern över landets folk.

 

En stor gratiskonsert förbereds i Tallinn.  Den kommer äga rum den 9 maj. Så långt är allt gott och väl. Det är sedan problemen kommer. Den 9 maj är den dagen som ryssarna firar som Segerdagen. Segern över nazisterna. Det är det första. Nästa problem är att all reklam om festen är bara på ryska. Det handlar alltså om en stor fest där den rysktalande befolkningen ska fira ockupationen av Estland. I Estland. Trots att landet är befriat sedan 1991.

Kan vi tänka oss ett annat tidigare ockuperat land där ockupantens folk firar seger över dem - i deras land? Norge? Frankrike? Något afrikanskt land? En nationalsocialistisk fest i Jerusalem för att fira Förintelsen?

Och ändå -- den rysktalande befolkningen diskrimineras i Estland, och är bara vanliga immigranter (enligt Anna P:s uppsats). Eller?

Tallinns styrs av Keskerakond. Ordföranden heter Edgar Savisaar, mannen som ofta besöker Moskva. Deras parti stöds av den rysktalade befolkningen.

 Bara på ryska!

Ordförande för Keskerakond i Tallinns kommunfullmäktige Tomas Vitsut sägera att han inte vet omständigheterna kring detta och att han därför inte vill uttala sig.

Edgar Savisaar säger ingenting. Det gör han aldrig när det hettar till i sådana här frågor. Han var också helt tyst när bråket och upploppen härjade Tallinn under Bronsnatten 2007. De var i Tallinn, staden där han är borgmästare!


"Låt folket fira 9 maj som de önskar, efter sina minnen och sina familjetraditioner, oavsett vilken nationalitet de har. I dag får de stort politiskt stöd från Ryssland.” säger Reformpartiets talesman Ain Seppik. “Vi lever i ett fritt land.”

Oppositionspartiernas (Pro Patria och Res Publica) fraktions gruppordförande Erik Niiles Kors rekommenderar att vi ska undvika att dra fram starka känslor från något håll. Och det förstår  tydligen varken kommunfullmäktige eller det ryska kulturcentret ledning. Man undrar också om konserten kommer användas som reklam för ockupanternas barn och barnbarn som kandiderar till EU inför det valet.

Vissa av ockupanternas barn och barnbarn är Putins lakejer och därmed förrädare till den estniska staten.

FN har anslagit den 8 och 9 maj till dagar för hågkomst och försoning; vi ska minnas de som förlorade sina liv i andra världskriget. Alltså inte fira att man ockuperade fria stater.



maj 5, 2014. Vad händer när vi sprider felaktig information till människor?

Vad händer när vi sprider felaktig information till människor? 
Jag vill inte skämmas för mitt land! Sverige är mitt fosterland, och jag vill känna mig stolt över det. Men, det kan jag inte nu. Vi sprider felaktigheter och underblåser gamla rykten, och eftersom vi inte får rätta till och diskutera vad som verkligen händer, då tror människor på vad de hört.
 
Många som lyssnade på Godmorgon Världen i går fick sina misstankar bekräftade, när vi fick höra att Nationalistpartiet ökar i Estland. "Jaha, nationalisterna vinner i Estland! Ja,ja, esterna är ju nazister."
Och så vet varken vi eller de andra esterna som vi frågat, inte ens vilket parti hon menar! 
 
I uppsatsen jag läste i går skriver Anna P den "ryska historien" om Estland, och därefter vet ju alla att polisen framkallade oroligheterna under Bronsnatten, och att Estland frivilligt gick med i Sovjetunionen mm mm. De flesta kanske inte tänker så mycket på det just när de läser det, men sedan sitter det där som en sannimng i bakhuvudet, och det stämmer ju så väl med de lögner som presenterats tidigare. I Estland vet man, att det går inte att värja sig. Det är bara att leva vidare och göra allt så bra som möjligt, även om det kommer bli fler felvinklingar och lögner i framtiden också.
-----
Postimess berättar om ett program vi kan se på TV i kvall, som ställer frågan: Har Putin gömt någon hemlighet i Tallinn? 

I maktens korridorer i Ryssland finns en enorma summor pengar. 
I Rysslands maktkorridorer rör sig enorma summor pengar. Oljemiljardären Putin har byggt en hamn i Svarta Havet där man tror att det finns otroliga skatter gömda. En fransk journalist misstänker att det finns fler gömda skatter, och tror att också i Tallinn har han gömt något.
OK! Jag ska se filmen, tror jag...

-----

 

Postimees ställer åtta frågor till Europaparlamentets kandidat Andrus Ansip (Ref), som nyss avgick som landets premiärminister.

1 Vilken väg framåt föredrar du för Europa? 

EU-länderna är så olika att utvecklingen är svår att se, och en förenklad modell är omöjlig att beskriva. Estland har ett starkt intresse för Europa, därför anslöt vi oss till euroområdet. Dock måste alla stater vara flexibla och lyssna av allas åsikter.

2 Bör EU ta itu med skyddet av området (eller ska det bara handhas av NATO) för att skydda unionen mot yttre hot och säkerställa fred i världen? 

I Europeiska unionen kommer det att bli vanligare att arbeta för ett starkt eget försvar för att stärka Natos försvarsförmåga, och därmed ökar vår känsla av trygghet. Alla EU-länder ska arbeta för 2%-regeln. 2% av budgeten ska gå till försvaret.

3 Bör EU arbeta för att ha samma skattesatser i alla länder?

När EU blivit mer ekonomiskt starkt och mer enat behöver det ändå inte betyda att vi har samma beskattning. I USA t.ex. arbetar de inte efter den principen.

4 Bör EU ändra sin skattestruktur till exempel sänka kostnaderna, och så vidare? Är den nuvarande budgeten tillräckilg?

EU: s budget bör mer tydligt inriktad mot arbetet för att bidra till  alla större projekt och byggande av infrastruktur.

5 Inom vilka områden ser du behovet av en höjning, och var kan man minska utgifterna?

Budgeten för utrikes-och säkerhetspolitiken i Europeiska unionen måste ökas kraftigt. Den inre marknaden behöver också spela en större roll i Europeiska unionen.

6 Hur ska EU agera vid kriser, som den på Krim?

Europa har lärt sig av sin historia. EU kommer aldrig mer stoppa huvudet i sanden.

Enligt min mening är den viktigaste frågan i detta val om esterna stödjer EU-parlamentet eller stödjer dem som genom att använda militära maktmedel annekterar en annan stat. (Här menar Ansip att det finns människor i Estland som menar att Ryssland har rätt att annektera var de vill. Där det bor rysktalande alltså.)

7 Är förbud av glödlampor och begränsningar av dammsugares kapacitet frågor som EU bör arbeta med? 

Europeiska unionen bör arbeta för att främja energieffektivitet. Samtidigt - för varje steg, som hjälper oss att öka energibesparingana och därmed minska beroendet av leveranser av billig fossil energi, som ofta sker från Ryssland går vi framåt. Speciellt när vi når en stor inverkan med små steg.

8  Inom vilket område vill du helst arbeta i Bryssel i kommissionen; inom vilka områden?

De offentliga finanserna ligger mig varmt om hjärtat och att stärka konkurrenskraften. I EU som i Estland.


Maj 4, 2014. En uppsats.

Först måste jag kommentera den märkliga uppgiften i "Godmorgon Världen" i dag. Estlands nationalister vinner mark, sas det. Det var en total nyhet för mig, som ändå följer vi med i vad som händer i Estland. Här litar de på EU och Nato. Vi frågade släkten, och de förstod inte heller.
-----
 
Jag läser en uppsats skriven av Anna Permjakova "Flerspråkigheten kan öppna många dörrar i min framtid" : Hur ryskspråkiga minoritetsungdomar i Estland upplever sin flerspråkighet och dess betydelse för identitet.
Magister-uppsats, Södertörns högskola/Institutionen för kultur och lärande.
    
Permjakova är från Ryssland och har flyttat till Sverige som vuxen. Det betyder att hon har inga egna erfarenheter från Estland och är utbildad enligt rysk historisk "sanning" vilket skiljer sig från den estniska, svenska och västliga sanningen.
Det värsta är att jag blir upprörd när jag läser. Jag hade bestämt mig för att bara läsa, inte känna, men hon skriver så många fel att jag inte kan låta bli att bli arg. 
Hon berättar om att Estland, Lettland och Litauen "Förvandlades till sovjetrepubliker" 1940. Hon beskriver Bronssoldaten som en estnisk Röda armésoldat. Bronssoldaten är enligt sovjettraditionen en symbol för Sovjets seger över nazismen, men för esten är den en symbol för rysk ockupation. Den står i Estland, och där måste väl esterna själva få bestämma om var deras statyer ska stå. När Sovjet ockuperade landet slog de sönder många statyer som var viktiga symboler för esterna. Det vet naturligtvis inte Permjakova.
Att Bronssoldaten var ett porträtt av esten och VM-medaljören Palusaalu, som deserterat från Röda armen efter att han tvångsmobiliserats dit, och sedan anslöt sig till den tyska armén, och därefter blev en i motståndsrörelsen mot kommunismen, Skogsbröderna, var en hemlighet som esterna inte talade om. 
 
Det är just så här missgreppen görs. Under den sovjetiska ockupationen var gränserna stängda, och propagandan från Sovjet stod för "sanningen'. Då var det aldrig någon diskussion om huruvida esterna for illa, eller diskriminerades och inte fick använda sitt eget språk i sitt eget land.
Och det Premjakova inte heller berättar är att de ryssar som " invandrade" till Estland, som hon skriver, kom som herrefolk, ockupanter. De tog t.ex de lägenheter som byggts i Lasnamäe som tallinnborna väntade att få flytta in i. Esterna fick flytta från sina egna lägenheter, som Anne och hennes mamma och mostrarna, eller bo i hallen; med stöd av de nybildade "hussovjeterna". De tvingade esterna att tala ryska! En betydande russifiering ägde rum. Ryssarna tog hand om de viktiga jobben, som bl.a. affärsbiträde, vilket var ett mycket viktigt jobb eftersom det var så ont om mat. Järnvägen betraktades som militär, så där var esterna inte heller välkomna att arbeta, osv. osv. Det var en tydlig segregering, där esterna drog det kortaste strået.  Om vi antar att ryssarna far illa nu i Estland, så kan jag intyga att esterna i sitt eget land for mycket mer illa under ockupationsåren, och ryssarna far verkligen inbte illa i Estland. Det vittnade just en inflyttad ryss om. De löever mycket bättre än ryssarna i Ryssland.
 
Vi måste ställa oss frågan: får en ockupationsmakt i vår del av världen uppföra sig hur som helst mot de erövrade folken, medan en befriad, suverän stat måste uppföra sig väl mot de tidigare ockupanterna vad de än utfört för missgärningar? Är det just det vi kräver av alla stater? Sydafrika, Zimbabwe, Israel osv.? Hur behandlas portugiserna i Mocambique, eller belgarna i Kongo? Över huvudtaget hur behandlades koloniatörerna som hade kolonialiserat dessa områden i hundratals år, av medborgarna i de länder som äntligen blev av med dem? Var hittar vi snyftartiklar om hur de vita behandlades i sina forna kolonier? 
 
En annan misstänkt svaghet i uppsatsen är, att hon bara använder sex intervjuoffer. Deras åsikter blir då vägledande för vår syn på hur alla ryssar lever och tänker i Estland. Även om det är flerspråkighet det ska handla om, berättar hon om hur de haft det i förskola och skola. De har uppenbarligen blivit illa behandlade av en lärare och av andra estniska barn.
De förstår inte vad som hände under Bronsnatten när "ryssar lungt demonstrerade och estniska poliser angrep dem med våld". Men när de slog sönder så många affärersfönster och stal därinne, var det också polisens fel? Jag lovar att så såg inte vår optiker på saken. Hon blev bestulen på alla de dyraste glasögonbågarna i sin affär. Den ligger dessutom inte i centrum, utan i Lasnamäe. I spritbutiken bredvid slogs också fönstren sönder och där stals mängder av sprit. Av ryssar. Den stora livsmedelsbutiken kallade på ett vaktbolag, rysktalande, som rensade butiken på ligister. Stora fönster var redan sönderslagna. Poliserna, också flera rysktalande, kom alldeles för sent. De rysktalande poliserna har en annan attityd mot brottslingar. inget av detta säger hon något om. Efter det här har alla butikerna på torget köpt svindyra stålsjalusier. Blomsterhandlerskan, ryska som talar perfekt estniska, har varit tvungen att höja prisetna p,g,a. de dyra sjalusierna. Är det också polisens fel?
Den stora ledighetskommitten vid torget saknar gratisspriten de fick innan stölderna börjat.  Vem betalade den? 
 
Var det polisens fel att han stal? Bl.a. dambindor.
Förresten har vi besökt graven där den unge gammelryska ynglingen begravts så storstilat. Han fick en så storstilad begravning, nästan ståtligare än Jeltsin. Vad hade då hänt? De var två tjuvar som blev osams; den ene dog av ett knivhugg från den andre. Hans mamma har uttalat sig väldigt negativit om den agitation och fria sprit som spreds i Tallinn. Hennes son studerade i Tallinn till civilingenjör.
 
Välkommen till Tallinn och Lasnamäe och intervjua människorna i staden. Fler än sex.
 
För kännedom: Tyskarna ska äntligen ta bort den enorma sovjetsymbolen i Berlin.
Tack Putin för alla ögon du öppnat.
 
 
Memorial som ska bort!

maj 3, 2014 Natosoldater anländer.

Nu kommer soldaterna från Nato. 
Brittiska soldater anländer.

Brittiska försvarsministern Philip Hammond betonade, i en presskonferens, de goda relationerna som råder mellan de båda länderna och önskade att Estland och den brittiska försvarsmakten samarbetar mer i framtiden.

Hammond sade att händelserna i Uktraina är mycket oroande . «Det ryska agerandet i Ukraina är olagligt och oacceptabelt", sade Hammond efter ett möte med Estlands försvarsminister Sven Mikser. Han betonade också att Estland är en av de viktigaste allierade i Östeuropa för britterna.

"Vi har mycket goda erfarenhet av att arbeta nära i Helmand [provins i Afghanistan], där esterna kämpade med oss," 

"Vi har etablerat en stark relation och respekterar varandra. Vi vet att vi kan samarbeta mycket effektivt. Vi kommer att diskutera vidare hur vi ska samarbeta i framtiden"

-----

 
Och om vi vill förstå varför ukrainarna protesterade på Majdantorget kan jag upprepa vad jag skrev Feb. 26, 2011

Viktor Janukovytj president i Ukraina.

Janukovytj är född och uppväxt i östra Ukraina. Hans modersmål är ryska och han var med i det kommunistiska partiet. Han är Moskvas man. Han har nu ändrat i historieböckerna enligt ryska intentioner. T.ex har den Orangea revolutionen aldrig varit. Han har också sagt att den svält som orsakade ca 7 miljoner ukrainares död inte ska klassas som folkmord, vilket hans företrädare sagt.

När jag läser det funderar jag på vad som skulle ändras om Edgar Savisaar kom till makten i Estland. Skulle han säga att deportationerna av ester var för att rädda deras liv, som docent Beckman i Finland? Att esterna bett att få bli medlemmar i Sovjetunionen? Jag vet inte, jag bara gissar.


De ukrainare som samlades på Majdan protesterade inte bara mot att Janukovytj ingick avtal med Kreml, de visste att nu skulle deras land lämna den västliga världen. Den del av världen som Putin kallar fascistisk, men som de kallar friheten.

Avtalet parterna (EU, Ukraina, Nato och Ryssland) kom överens om förra veckan har nu ogiltigförklarats av Putin. Det är så enkelt. Han kan gå in i vilka avtal som helst, det är bara att glömma dem direkt, eller ogiltigförklara dem för att det ser bättre ut.

----- 

När Putin menar att han inte gör något för att stödja proryssarna i Ukraina, då undrar man varifrån de får alla dyra vapen. De kan ju inte haft dem gömda i garderoben. 

-----

Solen skiner, det är lite duggregn då och då, men det är kallt. När man vant sig vid värmen blir det så väldigt kallt när termometern sjunker. 


maj 2, 2014 Frågorna som aldrig blir besvarade.

Under några dagar har jag gått igenom min blogg för att sortera materialet och göra det mer lättläst. Jag upptäckte att jag upprepar några saker, som jag inte får svar på. Det är:

1. Varför sägs det att människor har samma värde, när det inte levs efter det? Eller ett annat sätt att säga det på

2. Vissa människor är det rätt att förinta, andra är det ett fruktansvärt brott att förinta.

 

 

Varför är det så?

Jag tror att det bl.a. beror på att det Hitler gjorde hände under ett krig och avslutades efter några år. Därefter har det självklart fördömts. Det är ett ohyggligt, fruktansvärt brott att ta livet av människor genom att skicka dem till gaskammare.

Sovjetunionens brott hände under en mycket längre tid. Under tiden har Hitler utsetts till Ondskan, och någon konkurent får inte finnas! Kommunismens brott är ännu inte slut utan fortsätter än i dag, dock ibland under annat namn.

Propagandan för kommunism var/är effektivare och mer genomgripande, fler människor blev/blir kommunister och utsåg/urser sig till "de goda".

Att inte alla människor är lika värda slogs dock redan fast av Marx, när han skrev att vissa folkslag, som t.ex. serberna, inte borde få existera.

Marx gjorde också "tvärtom". Vi skulle nämligen bli världsmedborgare, och våra nationella rötter skulle glömmas. Man spred talet om alla människors lika värde samtidigt som man tog livet av många, många miljoner på det mest bestialiska sätt. Alltså: Lögn och propaganda! Det är helt i linje med vad vi ser i dag.

Det postsovjetiska Ryssland går med på överenskommelser, som de sedan inte följer alls; helt enligt den sovjetiska traditionen. Man kommer överens om en sak och sedan gäller dess motsats. Helsingforsöverenskommelsen är ett annat exempel. Så fort den undertecknats var den glömd och borta.Ett kärnvapenfritt Östersjön gällde bara Västmakterna. Samtidigt stod raketerna med sina kärnvapenspetsar i Sovjet riktade mot oss. “Nyttiga idioter” som t.ex. det sovjetbetalda Svenska Freds drev frågan. (se Sept. 3, 2011)

Alltså. Man propagerar för alla människors lika värde, men menar det inte för egen del. 

 

Nästa problem:

3. Varför får vänsterextremister i stort sett uppföra sig hur illa som helst, och säga i stort sett vad som helst, medan högerextremister inte får göra något alls, varken det ena eller det andra?

4. Varför intervjuas folk från extremvänstern med största respekt medan någon representant från extremhögern aldrig får säga ens vad de egentligen vill med sin egen politik?  Varför är det helt OK att Hjärt- och Lungfonden använder människor från extremvänstern i sin tiggarkampanj (men ingen från extremhögern)?

En gång sa man i Sverige: "Jag tycker inte som du, men jag kan riskera mitt liv för att du ska få säga det du tycker."  Så är det inte längre. Den som vill rätta till alla fruktansvärda felaktigheter som sagts t.ex. om det estniska folket, den får inte en chans. Varför?

Vad vinner världen på att tro att Estland var ett fascistiskt land? Jag kan inte förstå det, men efter att så många olika människor försökt under så många år, bl.a. jag själv, att klargöra fakta, står det helt klart att den lögnen tydligen måste få vara kvar.

Med andra ord: Du får säga vilka lögner du vill om t.ex. Estland. Mycket, mycket sällan kommer något tillrättaläggande.

 

Kära alla ester! Jag älskar ert land. Jag älskar folket. 1900-talet var ett hemskt århundrade.  Ni har genomlevt fyra ockupationer, arkebuseringar, fångläger,deporteringar till ett helvete, svält och död i stora mängder, men ni har klarat alla svårigheter så bra ändå. Ni har åter skapat ett fritt land med riktig demokrati och folkstyre. Ni har en regering som, till skillnad från andra länder som hade problem under finanskrisen, lojalt sänkte sina egna löner samtidigt som alla andra fick sina löner sänkta. Ni har ett land som arbetar för allas bästa. Ni är transparenta. Problem gås igenom och beslut fattas. Varje människas frågor diskuteras. Ingen är mer värd än någon annan. Trots att Moskva önskar att det vore så. När Moskva bestämde i landet under nästan 50 år, då var det ni, esterna, som diskriminerades. Nu påstår Moskva lögnaktigt att ryssarna diskrimineras, vilket vissa “nyttiga idioter” tror är sant.  Människor är alltså inte lika mycket värda i allas ögon.

Förresten är det bra för oss andra att veta i diskussionen, att det knappt fanns några ryssar i Estland före andra världskriget.

Men ert land gränsar till Ryssland. Ni kan aldrig sluta vara vaksamma på vindarna därifrån. Ni måste alltid se vilka, även bland er själva, som följer Moskvas önskemål. (Förrädare finns i alla länder.)

Se bara alla lögner kring Krim och östra Ukraina. Sådana lögner har vi hört om Estland sedan Putin blev president.

Jag har varit i Estland flera gånger varje år sedan 1991. Jag har samtalat med landsbygdsfolk och stadsfolk. Jag har besökt flera museer, gamla byggnader, konstutställningar och minnesplatser. Inte någonstans har jag mött en estnisk fascist! Däremot människor som är glada och tacksamma över att leva i sin egen kultur.

Jag önskar er all framgång.

 

 
 
 

RSS 2.0