April 28, 2015 Aktuellt just nu.

Aktuaalne Kaamera i går kväll.
 
Estland ska ge hjälp till Ukraina. Bl.a. ska man skänka hjälmar av högsta klass, en estnisk specialitet.  Esterna har ju också stora kunskaper i cyberkrig (efter der som hände under Bronsnatten och en tid därefter), nu ska de lära ukrainare hur det fungerar.Sjukvården ska få utbildning i kontakten mellan patienter och personal. Det tycker jag låter bra. Under åren meklan Ants sjukhusvistelse i Tallinn 2007 och min i Rakvere 2009 uppfattade jag att det hänt en del positiva saker. Det var bara en läkare som var otrevlig på sovjetiskt sätt. En receptionist 
i ett av sjuklhusen i Tallinn 2006 var också synnerligen otrevlig i tonen. Hoppas de inte glömmer den personalen.
 
 
Man har nu insett hur viktigt det är att gränserna är stängda mot icke-EU-länder, alltså mot Ryssland. Man måste se det området som en möjlig stridszon och gränspolisen ska överföras till krigsmakten. Även om man såg vad som hände i Tjetjenien reagerade esterna inte riktigt. När kriget i Georgien skedde, då reagerade esterna, och förberedde förändringar, men de gick inte tillräckligt fort. Nu är det krig i Ukraina, nu är det bråttom. Vad som helst kan hända. Det måste vi följa upp.
 
Nu börjar de estniska studentskrivningarnas tid. Första området har börjat denna vecka. Det gället att besvara frågor och sedan skriva en uppsats. Nästa vecka är det språkskrivningar, och därefter matematik.
En manlig elev blev tillfrågad om hur han kände det inför skrivningarna, och han svarade: "Jag har förberetts väl." Bra sagt! 
 
När det gäller hotellbokningar i Estland, så är alla hotellen med i Booking Office, men det har visat sig bli för dyrt. Dels erbjuder BO billigare rumshyror, och dels ska de ha en avgift för att ha gjort jobbet. Hotellen ser hellre att intresserade vänder sig direkt till dem och förhandlar om prise direkt.
 
Just nu finns en utställning på ett museum i Tallinn där man kan följa förändringen på byggnationen i staden under ockupåationsåren. Kanske måste vi titta på den.
 
Den stora sjön Peipsi Järv ska bli ren. Man rensar bl.a. bort gamla fisknät som ligger där och stör fiskarna. 
   
 
Så här ser Peipsi Järv ut på kartan. Den är stor, och ligger mellan Estland och Ryssland. Den tillhör det större område som var en stor myrmark för länge sedan, och var ett viktigt skydd för de som vandrat från Uralbergen och stannat vid Östersjön då när isarna smälte och folk flyttade efter den nya gränsen.
 
 
Ja, det var en kort rapport från nyhetssändningen i går. Livet går helt enkelt vidare.
 

Jevgenia Tširikova

Ett mycket intressant inslag i TV-programmet Ringvaade.

   
 

En miljöintresserad samhällsaktivist, sannolikt biolog, Jevgenia Tširikova, intervjuades i estnisk TV om sin flytt till Estland från Ryssland.

Hon berättade att hon protesterat mot att en bred väg skulle anläggas i en skyddad skog, Himkiskogen, nära Moskva, och att hon fick många människor engagerade i protesten. Ett stort protesttåg, den 6 maj 2011, med hundratusentals människor och musikern Bono protesterade på Bolotniatorget i Moskva.

En vänsterradikal och en ukrainsk medborgare som rövats dit av ryska myndigheterna, dömdes senare till 4 ½ års fängelse. Ukrainaren hade rövats dit ungefär som när den estniske säkerhetspolisen Kohver togs på estnisk mark nära gränsen för att hindra att han skulle offentliggöra uppgifter som Putin ville dölja.

Polisen slog till mot henne. När den politiska polisen började trakassera henne bl.a.genom lögnaktiga anmälninger mot henne som mamma. Polisen sa att “en barn med en sådan mamma borde tas ifrån henne, och uppfostras på barnhem.” Barnen skulle alltså tas ifrån henne. Hon flydde med barnen till Estland.

När hennes släktingar och vänner fick höra att hon skulle flytta till Estland blev de mycket oroade. De varnade henne för att Estland är livsfarligt för ryssar; man hatar ryssar, i Estland är alla fascister osv. Hon säger nu att hon skriver till dem, att allt de får höra är lögn. Ingenting av vad som sägs i ryska media om Estland är sant. Vilket naturligtvis alla ryssar som turistar i Estland redan vet, men de är bara en droppe i havet.

Hon är djupt imponerad av sitt nya land. Här är människor alltid trevliga. Dessutom förstår alla ryska eller talar engelska. Hennes barn går nu i estnisk skola, och hon är så nöjd med lärarna och övrig personal i skolan, som inte alls påminner om förhållandena i ryska skolor.

När hon nu på håll betraktar Ryssland ser hon ett land av bara lögner. I Estland är det ett helt annat mänskligt klimat. Människor är redan vid första kontakten mycket vänliga och europeiska; inte alls misstänksamma och otrevliga som i Ryssland. Man hälsar på varandra i affärer och på teatrar och biografer. Man tränger sig inte före i bussköer och folksamlingar. Det är som att komma till en annan värld. Hon upprepar det hela tiden: “En annan värld.”


Enligt hennes förmenande skedde angreppet på Ukraina av flera skäl, bl.a. för att förhindra “Maidanprotester” i Moskva.

Trots sanktionerna är Väst inte helt ärliga, menar hon. Till exempel Exxon mobile och Statoil jobbar i Ryssland som inget hänt. De samarbetar öppet med Rosneft, ett stort ryskt oljebolag. Hon menar att “Väst inte är riktigt ärliga i sina protester mot Moskva. Ryssland skulle må bra av rejäla aktioner mot landet. Då kanske Putin-gänget lugna ner sig.”

I mars 2011 fick hon “Woman of courage award” av USA:s vicepresident, John Biden. Hon föreslog att man skulle införa någon form av sanktioner mot ryske transportministern.

2012 vann hon “Goldman environmental price” på 150 000 USdollar. Ett pris för gräsrötter som kämpar för miljön, “Green Nobelprice”.

Tidningen Foreign Policy nämnde henne som en av de 100 största tänkarna i världen 2012.



April 25, 2015 Att ha makten över historien.

Den 18 april skrev Peter Wolodarski i DN “Ska vi tacka Stalin för Europas frihet?”

 
 En sak som jag tycker är extra intressant är detta:

70 år efter Nazitysklands kapitulation pågår försök att omtolka andra världskriget. Det är en historierevisionism som har otäck bäring på vår tid.

Makten över historieskrivningen är också makten över samtiden. Hur vi tolkar det förgångna påverkar hur vi uppfattar nuet.

Just det. Det är därför det är så viktigt för Putin att man lär ut den “rätta” historien i skolorna. Han måste behålla den övertygelsen hos alla ryssar, att Sovjet räddade esterna och att kriget började först 1941.

I Estland och många andra europeiska länder vet man med stor säkerhet, att detta är helt fel. Deras lidande började redan 1939, och Polen angreps från två håll av två stora arméer samma år. En fullständig mardröm som “inte har hänt”.

Att Tyskland och Ryssland bestämde vem som skulle lägga under sig länderna mellan dem, det har väl heller inte hänt.

Polen skulle tas över och styckas upp. Två totalitära stater gick till attack – och resten av världen tittade på. Efter en massiv septemberkampanj konstaterade den sovjetiske utrikeskommissarien Molotov stilenligt att Polen hade ”upphört att existera”.

 Undertecknandet av pakten.

I linje med Molotov-Ribbentrop-pakten fick Stalin fritt spelrum när han attackerade Finland, de baltiska staterna och Rumänien. Och på motsvarande sätt kunde Hitler, utan invändningar från Moskva, gå in i Danmark, Norge, Nederländerna, Belgien, Luxemburg och Frankrike.

När Putin vill fira Sovjets stora roll i kriget mot Tyskland då glömmer han detta. Och det finns svenskar, som också glömmer det.

Visst, jag kan mycket väl förstå vikten av att ha makten över historien. Vill man att människor ska älska sitt fosterland för alla “goda och fantastiska saker “ som hänt under en lång tid, att de alla förstår allt gott som hänt, ja, då måste man ha kontroll över allt som hänt, och både vinkla allt rätt och stryka sådant man vill dölja.

(Jag jämför med hur man i svenska skolor lärde ut så lite som möjligt om Karl XII under de senaste 35 åren, han passade inte in i den nya synen på svensk historia som lärdes ut. Hela den svenska Stormaktstiden ansågs så fel, att man helst glömde bort den. När jag läste historia i skolan la man inga värderingar i det som hänt, vi fick veta vad som hänt helt enkelt. Men vi fick aldrig veta att det var svenskarna som initierade införandet av judestjärnan i deras pass.)

Artikeln:

Att Putin parallellt försöker skriva om historien säger mycket om hans världsbild. Han accepterar i grunden inte den säkerhetsordning som skapades efter Sovjetunionens upplösning. Han betraktar, i likhet med Josef Stalin, betydande landområden bortom Rysslands gränser som en del av Moskvas ”intressesfär”.

Jag har tidigare ställt frågan “När har man rätt till ett annat landområde?” Hitler ansåg sig ha den rätten precis som Stalin, och resultatet av detta såpg vi under 1900-talet. men jag har också skrivit om att Ivan den förskräcklige ansåg sig ha rätt till Tartu eftersom den ryske storfursen Jaroslav hade erövrat området vid förra millennieskiftet och behållit det tills esterna tog det tillbaka 1224. Ivan levde 25 augusti 1530 - 18 mars 1584. Det är några hundra år som gått, men ändå har Ivan all rätt till marken.


23 april 2015, Veteranernas dag.

I Estland tackar man verkligen de estniska soldater som kämpat, inte bara för Estland utan också i Afghanistan. I dag är det den stora Veterandagen, som firas på flera platser i landet och med många deltagare. 
"Varför ska vi strida i Afghanistan?" Kanske någon frågar. "Varför stred danskar, finnar, svenskar och andra för oss i vårt frihetskrig?" Är det självklara svaret.
Utrikesminister Sven Mikaer höll ett mycket bra tal itill veteranerna iTori kyrka. 
Den 23 april är numera allmän flaggdag i landet.
 
 
Och förresten, i går hörde vi att Sverige utvecklat ett system för att flygledare ska kunna sitta på en helt annan plats och därifrån kunna lotsa ner planen till flygplatser. Man blir inte särskilt förvånad när det i estnisk tv i dag meddelas att man ska flytta flygledningen från flera platser och koncentrera dem till några större flygplatser. Med hjälp sv SAAB- teknik. Esterna är alltid intresserade när det gäller tekniska nyheter.

Märkliga namn.

Jag har berättat om Litslena kyrka i Uppland. Ingen visste varifrån kyrkan fått sitt namn, men Ants kunde berätta för prästen vid ett besök, att Litslena betyder Horlena på estniska.
Nu har esterna börjat intressera sig för sina, ibland märkliga, namn och Postimees tar som exempel i dag Litsmetsa, en ort i sydöstra Estland.  Litsmetsa betyder alltså Horskogen.
 
 
"Var bor du?" "Jag bor i Horskogen" Fullständigt naturligt svar i Estland.

April 22, 2015. "Titta pojken, våra hästar och kor tas nu till kolchosen."

Tidningen Maaleht skriver:
 
En morgon i mars 1949 sa farfar Vasilij till den lille Martin Kivisoole, i dag 69 år och ägare till farfars gård i dag: "Titta pojken, våra hästar och kor tas nu till kolchosen." 
Nästa dag var alla djur beslagtagna. "Leve socialismen! ropade männen, när de gick iväg med de sista djuren.
 
"Jag var 4 år gammal, men människorna var i sådan skräck och stress, att den dagen är fastnaglad i mitt minne", berättar Martin K. Efter Sovjetunionens fall fick han tillbaka gården. Allt var i bedrövligt skick. Markerna låg i träda. Huset var snarast en ruin. 
I dag är det Estlands största hästturistbondgård, där den viktigaste uppgiften är att avla hästar. Av den estniska rasen, arten kallas också Ösel-hästen eller estniska lanthästen. 
 
1921 bildades "Estniska hästuppfödares sällskap", tidigare "Estniska lanthästens uppfödare" där i stort sätt alla bönder var med. Det var de som fick heta "kulaker" senare.
 
Hästarna sköttes minutiöst av dessa bönder, hästen var gårdens ansikte utåt. Även om man inte hade råd med fina kärror, så var hästen alltid i toppskick. Att missköta sin häst var ett svårt brott. 
 
I kolchoserna blev höstskötseln som ett "industriarbete", allt gjordes enligt schema, djurplågeri var vanligt. Den första tiden visste inte kolchosarbetarna hur man skulle sköta hästarna, de gjorde som de tyckte. De trodde att hästen var överklassens djur, och hästarna straffades för det. 
 
 
 
Estnisk Klepperhäst.
 

Vi kan aldrig rättvist jämföra ondska.

Vi kan aldrig jämföra den nazistiska ondskan med den kommunistiska ondskan. Jag sitter och lyssnar på Studio 1 om den sista (?) rättegången där en tysk åtalas för brott under Förintelsen.
Vi har aldrig, och kommer antagligen aldrig, få höra talas om en rättegång där en kommunistisk mördare i Sovjet åtalas.
De stater där man borde göra det, de vill gå vidare i livet och undviker det som skulle hända. Ryssland skulle aldrig acceptera sådana rättegångar. Det skulle handla om överlevnad för de tidigare ockuperade länderna. Ryssland skulle ställa till svåra problem för de staterna. Tyskland har bett om ursäkt och betalat enorma skadestånd; Ryssland har inte gjort någonting för att hjälpa människorna som utsattes för så fruktansvärda brott.

ondskan igen.

 
Vet ni, känslan jag fått av att läsa det där att kommunisterna säger att det finns två sorters ondska, en mindre allvarlig, den släpper inte. Att kommunisterna egentligen tyckte det var tröttsamt, att de var ledsna och utråkade av att behöva döda...
 
Jag tänker på mannen jag skrivit om tidigare. Han var kvarnägare och deporterades 1949 till Sibirien. 1956 fick han återvända. I vanliga fall fick de som återkom bosätta sig någon annanstans än där de bott tidigare. Den här mannen lyckades av någon anledning få komma tillbaka till sin bygd sju år efter deporteringen. Under tiden hade kvarnen blivit kolchos. Han såg genast att de arbetade på fel sätt, och försökte ge dem råd om hur de skulle göra för att få bättre resultat. Detta kom fram till kolchoschefen, som vidarebefordrade det till milisen (polisen). En av milismännen, sa till honom att han borde flytta från trakten. Kolchosledningen hotade med att döda honom om han fortsatte. 
Trots att han varit sju år i Sibirien tog han inte hotet på allvar. Han stannade. Efter en kort tid dog han av förgiftning. Hans lik brändes och ingen vet var han begravdes.
Enligt dåtida sovjetisk lag skulle det göras klart vad alla döda dött av. Naturligtvis var det mer av ett skådespel. Men ingen undersökning hann göras innan liket var borta.
 
Kände de här mördarna att de var tvingade att döda mannen? Var de uttråkade och ledsna för vad de gjorde?. 
 

Avkulakiseringen - människor som samlats under parollerna "Vi ska likvidera kulakerna som klass" och "Allt i kampen mot jordbrukets plundrare". Cirka 1931.

Vilka var kulaker? Vilka skulle dö? Det var bönder som, dels var duktiga och tjänade bra på sitt arbete, dels bönder som hade någon anställd. Dvs det kunde vara en änka som fick hjälp med sin gård och därmed betalade lön till någon. Det kunde, med andra ord, vara vem som helst som ägde ett hus på landet med åker och djur. Det räckte med ett djur.

När Stalin undertecknade kravet att döda alla kulaker, då gällde det till antalet många fler än de som dödats i Förintelsen.


Estniskt öl betygsatt.

Berglunds Birablogg i SvD i dag
 
Den 24 april är det dags för del 2 av aprilsläppet i kategorin Små partier. Vi har stångats med ett suröl som bråkar ordentligt, smakat för första gången på en Gruit samt hittat en riktigt bra ”Session IPA” från Estland. Det är inte ofta som vår betygstärning stannar på en sexa…
/../

nr 11336, Põhjala Uus Maailm San Diego Session IPA, 33 cl, 32,30 kr (97,88 kr/lit), 4,9%, Õllekunsti Oü, Estland (10000 st)

Den här USA-inspirerade IPA:n – Uus Maailm (fråga oss inte hur det uttalas) betyder ”Nya Världen” – från Estland är verkligen en positiv överraskning. Redan i doften förnimmer vi ananas, passionsfrukt, persika och vit druvjuice. Det handlar om en mycket välbalanserad IPA i lätt stil som ändå framstår som fyllig. Humlebettet är precis sådär lagom som vi vill ha det och det står genast klart att den här läskande brygden vill vi ha mer av. Här finns grape, apelsinskal, en knivsudd malört samt citrus och lime men beskan blir aldrig aggressiv. En riktigt bra session-beer, även om en sådan helst ska vara svagare än 4,9%.

Estland är för övrigt ett land som kan bjuda på massor av kvalitetsöl från ett stort antal bryggerier, men detta är än så länge inte särskilt känt bland svenska ölälskare. Vi bidrar gärna till en ändring på den punkten. Põhjalas bryggeri i Tallinn ligger tillräckligt nära Sverige för att humlen inte ska hinna bli trött under transporten, något som inte helt är ovanligt när det gäller ”äkta”  West Coast IPA. Kolla förresten in etiketten till bryggeriets Must Kuld Porter som enligt uppgift föreställer orostad malt. Vad trodde ni? Betyg: 6 av 6

 

Som vanligt est är bäst!


Ondskan igen.

Det var ovanligt många som läste vad jag skrev den 22 aug 2014. Jag funderade på vad det kunde vara att just den sidan blev extra intressant. Kanske var det att jag skrev om Alice Teodorescus artikel i SvD den 7 augusti.
Hon refererar till en undersökning där kommunismen legaliseras med:
”Kommunisterna kände sig tvungna att massmörda, en verksamhet de ansåg vara tråkig, till skillnad från nazisterna som dödade av ren lust.”
 
Ja, det är en mening man behöver läsa ofta. Igen och igen. Vilken inbilskhet! Vilket försvar! Men, vad ska man hitta på för att inte beskrivas med samma ord som nazisterna. Kan man någonsin försvara mord? Massmord? Jag blir verkligen upprörd när jag läser det. Det hjälper inte hur många gånger jag gör det. Kanske det är bra att berätta om detta fruktansvärda försvar för morden på många miljoner människor. Och sedan kanske man kan förklara så t.o.m. jag förstår varför t.ex. min svärmors kusin tvingades till Sibirien och hennes man mördades på stationen inför alla människor. Ingen av dem hade gjort något brottsligt. Tyckte mördarna att de hade tråkigt då?
Skulle man kanske ändå ha gjort som nazisterna, gasa dem. Det var ju av omtanke om mördarna, för att det var bättre än att stå och skjuta människor hela dagarna. Jag läste ju den förklaringen i en bok.
Kommunisterna gjorde det ju lite enklare när de satte människor, utan ytterkläder i den iskalla Sibirienvintern, på ett flak, och körde omkring dem till de var döda allihop. Vanliga människor, som bara hade haft fel yrken och nu var för sjuka för att arbeta. Var mördaren uttråkad då? Efter att ha dumpat lasten någonstans, återvände han till lägret och hämtade nya att mörda.
 
Kjell Albin Abrahamson skrev i sin bok "Låt mig få städa klart" just det jag sa i radion för över 25 år sedan: Inte förrän vi fått möjlighet att läsa lika många böcker och se lika många filmer om kommunismens brott som vi kan när det gäller nazismens brott, inte förrän då kan vi jämföra ondskan.
 
Det finns ingen positiv ondska! Det ligger i ordets egen betydelse att den är ond!
 
 
 

April 17, 2015 Bärnstensvägen

I Uhtna har man hittat mynt från romartiden.

       

 

Tidigare har man hittat 17 romerska mynt på olika platser i Estland, och nu hittade man dubbelt så många.

Det var en ren slump att de hittades. Egentligen sökte man efter andra historiska lämningar, men när man fann några romerska mynt kontaktade man arkeologer som kom med metalkldetektorer, och man hittade många fler silvermynt.

Då uppstod naturligtvis frågan: Varför här i Estland?

Ni har säkert läst om Sidenvägen, den viktigaste handelsvägen under medeltiden mellan Europa och Kina. Nu ska jag berätta om Bärnstensvägen som gick mellan Estland (Östersjön) och norra Italien. Vägen gick alltså från Estland genom Polen och söderut runt Alperna och ner till Italien. Där kunde det hända mycket innan man nådde målet. Om andra förstod att man hade bärnsten då var man i fara. Men det blev en vana för transpoterna, och de förstod att skydda sig för överfall. 

På den tiden, var bärnsten mer värt än guld, och man har hittat bärnsten i romerska gravar från 1600-talet. Redan på 1200-talet utvanns bärnsten vid Östersjökusten. Handeln var stor, men avtog efter hand, och bärnstenen föll i glömska och förlorade sitt värde.

 

Vad är då bärnsten? Wikipedia säger:

 Fossil kåda

Bärnsten, även rav, är ett samlingsnamn för flera fossila hartser avsöndrade som kåda av träd, främst barrträd  med det gemensamma namnet  Pinus succinifera. Den förekommer i oregelbundna klumpar eller i form av droppar och kan innehålla fossila rester av  växter eller insekter. Färgen är vanligen gul, brun eller rödaktig och fettglänsande samt genomskinlig eller nästan genomskinlig, men förekommer även som svart, grön, violett, mjölkigt vit eller blå-svart. Bärnsten är känd från nästan hela norra och mellersta Europa och förekommer även i Spanien, Italien, Rumnien, Japan, Burma med flera länder. Den förnämsta bärnstensförekomsten är kring södra Östersjön, där det viktigaste hartset är succinit. Det är så lätt att det enbart av vågornas kraft kan kastas upp på stranden från havsbotten.

 Bärnstenssmycken. 

Det var bärnstenen som fraktades längs vägen till Italien från 1200-talet. Jag undrar då: Hur stor var bärnstenens betydelse för att det plötsligt blev sådant intresse för den delen av Europa som nu kallas Estland? Det var ju på 1200-talet som ockupationerna från andra stater inleddes, och som slutade (?) 1991?

Intresset för bärnsten har hållits vid liv i Estland. Men ändå minns jag, när vi var här 1978, då sa esterna till oss, att det var inget att köpa, det var bara skräp! Men min svärmor gav mig ett av sina halsband eftersom de var en symbol för Estland.


Det tillverkades vackra halsband ända till häromåret, då man inte gjorde några nya fynd. All bärnsten var slut! Och vad händer då? Värdet går upp naturligtvis. Nu får man betala 30 gånger priset för halsbanden och de andra smyckena som man gjorde för fem år sedan. Jag säger bara: “Tack, svärmor för din gåva!”


April 15, 2015 Aktuaalne Kaamera o.a. nyheter

Nyheter från Estland:

Estniska hälsovårdssystemet har analyserats av Världsbankens expert Christoph Kurowski, som säger i en intervju med Marina Lohkile, att, trots de allvarliga problem som varit, har det gjorts ett mycket bra jobb (hittills med moderniseringen av sjukvården, efter sovjetockupationen) men det krävs mer tid och ansträngningar för att äntligen bli av med bördan av det sovjetiska sättet att tänka och fortsätta utvecklas.

--

Kanske har man hittat orsaken till övergödningen i Östersjön! Igen. En undersökning presenteras i Expressen:

POLESSK-GUSJEV. Här visar Expressens undervattenkamera sanningen om miljökatastrofen i Kaliningrad – bara 30 mil från svenska kusten.

En sörja av mänsklig avföring, bindor, olja och gifter från närmare en miljon människor forsar dagligen ut från nybyggda reningsverk och förgiftar Östersjön.

Det här är en del av ditt badvatten i sommar.

/.../

Ett annat avloppsreningsverk som underkänts är det i Gusjev längre österut, som togs i drift 2013. EU har investerat drygt 30 miljoner kronor i projektet som ska rena avloppsvattnet från närmare 30 000 invånare. Från verkets utlopp ser vi avföring tömmas rätt ut i en lokal flod, som senare leder ut i Östersjön. Det luktar illa och ser förskräckligt ut. Längre upp ser vi bindor, flaskor och annat avfall ligga på marken runt avloppsröret. Här var oljehalten i det så kallade renade vattnet 3 800 gånger högre än den tillåtna. I rapporten jämförs det med att hälla ren bensin i floden.

Läs hela artikeln här: http://www.expressen.se/nyheter/har-ar-en-del-av-ditt-badvatten-i-sommar/

-----

Aktuaalne Kaamera i går:

Till skillnad från i Sverige får alla ta del av vilka som kandiderar till rektorsposter i Estland. I går visades de som vill bli rektor vid Tallins teknologiska universitet (TTÜ), som inkluderar t.ex. förre utbildningsministern  Jaak Aaviksoo.       

 
Jaak Aaviksoo

 

Studenterna tycker det är bra att de får veta i förväg hur deras rektor tänker arbeta, och de är mycket nöjda med kandidaterna.

Jag reagerade för i AK att eleverna på TTÜ lämnar in ytterkläderna i bemannad garderob, så att de är bevakade.

--

President Ilves har gjort en intervju där han oroar sig för att det tar 4 dygn för Nato att komma och försvara landet.

 Den tyska försvarsministerna, Ursula von der Leyen, kom till Estland i går.  Hon försäkrade att de tyska trupperna kommer mycket snabbt. Hon ville verkligen lugna presidenten och alla ester.

--

Transparency International (TI) är en organisation över hela varlden, som ska undersöka korruption och säkerhet i alla länder, även Ryssland. De har nu blivit klassade som utländska agenter i Ryssland, och måste avsluta sin verksamhet där, och försvinna från landet..

Putin säger kämpa mot korruption men inte genom utländska människor som i TI.

52 organisationer verksamma i Ryssland har nu förklarats som utländska agenter och tvingas el. tvingats ut ur landet., eller upphöra med sin verksamhet.

--

Estland har flest museer räknat per capita. En ny bok har getts ut i ämnet.

I Tartu byggs en ny byggnad för Folkmuseet/Eesti Rahva Muuseum. Det är en modern byggnad, stor, med glasväggar. Många olika lokaler för specifika ämnen. T.ex. kommer där att finnas en lokal för den  finsk-ugriska kulturen. Allt ska stå klart till slutet av 2016.

--

I Pala, Jõgevamaa, står Estlands äldsta ek, som är ett nationens landsek. Den ska vara 1000 år. (Kan et vara möjligt?)

--

Den roliga nyheten i går, det som alltid kommer sist i Aktuaalne Kaamera, var en stor grupp manliga dansare, som hade en stor uppvisning. De dansar och leker och allt är fantastiskt populärt. Man riktigt dansar av glädje.

Här är ett exempel.

http://www.ohtuleht.ee/576595/video-mehed-tants-ja-korged-kontsad

_____

Och så till sist. jag skrev nyss om att: nu kanske något görs åt fattigpensionärena i Sverige, eftersom det också finns invandrare bland dem.

I går hörde jag på ekot, att det är många invandrare som har låg pension, så något måste göras.(sic)

April 12, 2015. Om ordet logik.

Logik är svårt att kräva i dag. “Vad jag gör är inget som andra får göra”, verkar president Putin anse. “Det är en förolämpning mot mig!”

Vi ska se vad som hänt.

I Europa har man trott, att krigens tid i Europa är förbi. Nu slutar vi tänka på det.

Vad gör Ryssland?

Enligt en upptagning av ett samtal med presidenten säger han att Ryssland måste ha östra Ukraina och Krim, för att bygga olje- och gasledningar på egen mark.

Och vad har Ryssland sedan gjort?

 1. De anklagar Europa och Nato för aggressivitet.

 2. De anklagar Nato och EU för att upprusta.

 3. De flyger med plan med borttagna transpondrar över Östersjön, och in över andra länders områden.

 4. De hade inte soldater i Krim, men Putin tackade, när segern var vunnen, och delade ut medaljer till, just dessa, sina soldater, för arbetet att införliva Krim med Ryssland.

 5. De har inga soldater i Ukraina, men allt fler soldater begravs i tysthet på de ryska kyrkogårdarna.

 6. De vill inte ha Nato nära sin gräns.men har just nu ställt upp 53.000 soldater, 470 tanks och 380 stridsflygplan vid den Ukrainska gränsen.

 7. De hotar Danmark med att använda sina kärnvapen på dem.

 8. De anklagar Sverige för Ukrainakriget.

 9. De har provocerat Estland ända sedan landet blev fritt. Och haft otaliga manövrar vid Estlands gräns.

 10. Den ryska dumans talman tvingade sig in i det estniska parlamentet och krävde regeringens avgång. (Efter flytten av bronsstatyn till krikskyrkogården, 2007)

 11. De lämnar inte tillbaka områden som Stalin tog till Ryssland från Estland vid ockupationen.

 12. De underhåller en femtekolonn i Estland.

 13. De ljuger ständigt i media om bl.a. att alla i väst är fascister.

 14. När Putin åste erkänna en lögn, då svarar han “Ja, än sen då.”

 15. Gulagmuseet i Sibiren ska ändras och inga bilder eller antydningar om politiska fångar får finnas.

 

Det finns antagligen mycket mer, men detta tänkte jag på just nu.

Vad skulle hända om Väst gjorde något liknande? Det vågar jag inte tänka på. Ryssland skulle aldrig acceptera något sådant från Väst.


Det ryska ordet логика/logik används säkert inte daglig dags i landet.

April 9, 2015 Vem vann Andra världskriget?

Jan Guillou (G) har skrivit en artikel i Aftonbladet.

Europas diktatorer under Andra världskriget. Båda var helt på det klara med, att de visste hur vi skulle få en bättre värld. Men då måste de döda några miljoner först...

De tar i så de kräks - för att nita vänstern.

Liberalerna vill blanda ihop andra världskriget med dagens Putinryssland

G berättar att redan 1959 i internatskolan sa läraren att andra världskriget avgjordes av landstigningen i Normandie 1944.

Som tonåring förstod jag alltså inte att historia kunde vara politik, att det kalla krigets politiska sanning var Avgörande Landstigning, även om det inte var sant.

/../ Bland de intellek­tuella i generationen före oss pågick samtidigt distanseringen från all form av kommunism, allteftersom mer och mer blev känt om Stalintidens utrensningar, Gulag och massmord. Denna ovedersägliga kunskap är sedan dess den tyngst vägande bördan för var och en som förespråkar socialism.

Då menar G att man redan kände till grymheterna i Sovjet. När glömdes de då? Ingen av mina bekanta kände till det före 1990-talet. Jag förlöjligades när jag sa något om det på 1960-90talen

Men därmed upphörde det svenska ­behovet av att förfalska andra världskrigets historiska förlopp. Det var ­alltså Sovjetunionen som beseg­rade Nazityskland, självklart. Siffrorna är entydiga. Sovjetunionen fick betala kriget mot Nazityskland med mellan 25 och 30 miljoner döda. De militära sovjetiska förlust­erna blev tio gånger så stora som för alla de allierade ­styrkorna tillsammans. Det var Röda armén som till slut intog Berlin. Hur skulle man kunna ändra på sådana ­historiska fakta? Och varför?

Ja, det var oerhört många i Röda armén som offrades. Varför? Därför att de hade inget värde. Om de inte gick mot fienden utan i stället retirerade blev de skjutna av de egna. (Hur många som sköts så har aldrig dokumenterats). Är det ärofullt? Kanske det är en orsak till segern, men en annan sak som är oerhört viktig är “lend-leasingavtalet” som Sovjet ingick med USA. De fick massor med krigsmaterial och matkonserver för att över huvud taget ha möjlighet att strida. Jag har skrivit om det tidigare,  Mars 15, 2013:  USA bidrog med krigsmaterialet, Sovjet bidrog med kanonmaten!

Naturligtvis kan man diskutera vem som vann kriget, men jag anser det motbjudande att hylla en paranoid diktator som offrade så många miljoner i strider och andra miljoner ryssar i t.ex. Petersburg/Leningrad för att slippa döda dem själv, de inrikes “fienderna”.

/../Det var inte Stalin personligen som besegrade Nazityskland. Det var Sovjetunionen som genom en enorm kollektiv upp­offring av miljoner och åter milj­oner människor besegrade Nazi­tyskland. Och det trots att man hade en inkompetent diktator vid rodret som begick det ena katastrofala misstaget efter det andra.

Här vänder han det lite mer rätt, men att soldaterna visste att hur de än gjorde skulle de dö, det betyder inget. Eller vet inte G det?

Sedan spyr han ut sitt förakt för liberalerna. De vill något mer, de vill blanda ihop ­andra världskriget med dagens Putin­-ryssland för att därmed, på något ­obestämt sätt, nita dagens vänster.

Kärnan i den liberala kampanjen är att ”viss vänster” skulle stå på den nuvarande, snarast högerpopulistiska, ryske ­diktatorns sida.

Jag kan garantera att i Estland, Lettland m.fl. länder, som Sovjet på ett eller annat sätt lade beslag på, där är det ingen som ser Sovjet som räddaren, de ser sig själva som offer!

Erik Helmerson har svarat med en artikel i DN idag.

Ingen ”liberal” har förnekat att Sovjets folk led fasansfullt under kriget. Jan Guillou drar i dundrande strid mot en fiende som inte finns.

Det vore överdrivet att påstå att inte ett ord stämmer i Guillous text, men det är inte lätt att hitta en helt korrekt mening. ”Det var alltså Sovjetunionen som besegrade Hitler, självklart”, trumpetar Guillou. Men det är det ju inte. Vad som är självklart är att det inte går att besvara frågan ”Vem besegrade Nazityskland?” med ett eller två ord.

/../  Men så här var det. Aftonbladets ­kulturchef Åsa Linderborg fick kritik, inte minst på Expressens kultur­sidor, för sin maning till ­tacksamhet mot Röda armén som ”räddade världen”. Hur kan någon kalla den av Sovjet­unionen ockuperade världen för ­”befriad”, undrade kritikerna. Baltikum var inte fritt, inte heller Polen, Ungern, Jugoslavien eller halva Tyskland. Vad som vidtog för befolkningen där och i hela ”öst” efter kriget var decennier av diktatur, hunger, våld, angiveri, propaganda, fångläger och grymhet.

“Kommunismens första gäst heter svält!” säger man i Estland. Och för dem avslutades Andra världskriget 1991.

De som bemött Linderborg kallas nu av Jan Guillou för ”skönandar och kulturpolitruker”; alternativa titlar skulle kunna vara författare, historiker och ättlingar till Stalins offer.

/../ Lars Ohly, av alla människor, frågar sig på Twitter pösande nöjt om inte historieförfalskning är en ”liberal paradgren”. Då vet han inget om historieförfalskningar av jätteformat som är en speciell rysk/sovjetisk paradgren. Ser inte mannen på TV eller lyssnar på radio?

 -----

Nästa bok jag ska läsa är “Låt mig få städa klart! : om kommunister, kryptokommunister och antikommunister” av Kjell Albin Abrahamson. Jag har bläddrat lite i den och sett några helt groteska uttalanden från våra nuvarande och dåtida kommunister. Jag återkommer till den.

April 8, 2015 Vad står det i estniska tidningar i dag?

 

Jag tänkte skriva lite om vad estniska tidningar skriver om i dag.

 
1. Ryska Duman förlängde inte den parlamentariska immuniteten för ledamoten Ilya Ponomaryova.
 
 Ilya Ponomaryova.      

Ryska åklagarmyndigheten vill åtala Ponomarjov för förskingring, meddelar Reuters.

Av 450 dumaledamöter röstade 438 för upphävande av Ponomarjovs parlamentariska immunitet.

Ponomarjov har blivit känd som den ende i ryska duman som kritiserar president Putins politik och verksamhet. Han var den ende i ryska duman som röstade mot annekteringen av Krim.

Ponomarjov organiserade ett antal anti-Putin demonstrationer 2011 - 2012..

Den ryska åklagarmyndigheten misstänker nu att Pomomarjov har själv lagt beslag på pengar från statens fond: Skolkovi Technology Fund, där han tidigare arbetade.

Ponomarjov har sagt till media att anklagelserna mot honom är påhittade och bara ett försök att få honom att hålla tyst. Han har bott i USA sedan augusti förra året, och säger att de ryska myndigheterna gör detta också för att hindra honom och hans fru att återvända till sitt hemland. Ponomarjovs barn lever nu i Ryssland med sina mor-och farföräldrar.

2. Narva avbryter sitt partnerskap med Donetsk, vilket gällt sedan 1996.

Däremot är man beredd att ge humanitärt bistånd.

3. Toronto Symphony Orchestrahar  utesluter en  pro-rysk ukrainsk pianist att deltaga i deras konserter eftersom hon har skrivit många proryska kommentarer i sociala media, där hon stödjer de proryska soldaterna i Ukraina.

      

 Valentina Lisitsa

Lisitsa skrev igår på det sociala nätverket Facebook, att hon uteslöts från orkestern bara för att hon utövat sin yttrandefrihet.

Den ukrainska ensemblens ordförande säger däremot att orsaken är, att hon jämför den legitima ukrainska regeringen med nazisterna, och hävdar att etniska ryssar kommer att skickas till koncentrationsläger.

Lisitsa har rysk-polsk bakgrund. Hon föddes i Kiev 1973 och flyttade till USA 1991.

I Kanada lever 1,25 miljoner människor med ukrainskt ursprung, och deras organisationer har varit högljudda supportrar av Ukrainas konstitutionella befogenheter och fördömer Rysslands aggression. Dessutom stödjer Kanadas regering Ukraina.

4. En karta över Baltikum skapad av en italienare 1655.

    

 Det är den första kartan över området. Den såldes på auktion för bara 60€

5. Ryska dumans ordförande Sergey Naryshkin: USA är orsak till att den “arabiska våren” har blivit den “arabiska vintern”.

 Vid bedömningen av situationen i regionen som helhet, som blir allt mer komplex och väldigt tight, inser vi att den så kallade “arabiska våren” med hjälp av yttre krafter blir alltmer “den arabiska vintern", säger Narõškin i ett möte i Moskva på tisdagen med Iraks parlaments talman Salim al-Jabouriga.

“Som ett resultat har en potentiellt rik och blomstrande region blivit instabilt och ett område fyllt av terror”, tillade han.

"Vi förstår också att det var möjligt för vissa länder, särskilt USA med sina ambitioner att erövra hela världen, och därmed som ett resultat av deras utrikespolitik orsakat stor instabilitet, vilket leder till att olika delar av världen, bland annat i Mellanöstern och Centralasien, drabbas av kaos", sade den ryske politikern.

Narõškin betonade också att den sunnitiska islamiska statens erövringspolitik hotar hela världen."Ryssland stödjer konsekvent oberoendet och den territoriella integriteten i Irak och vi vet väl att Irak står inför extrema svårigheter med den islamiska staten som är ett enormt hot, inte bara i Irak utan även i grannländerna", sade talmannen i Duman.

6. Rysslands president Vladimir Putins politik, om den genomförs under tiden för Västs sanktioner och det låga energipriset, kan leda till nationell konkurs 2017.   

     

 Affärskanalen Biznes i Swiat polsk TVN24 analyserar de ryska makroekonomiska indikatorerna. Analytikerna uppmärksammade den allvarliga nedgången av den ryska valutareserven, som är den enda källan till att finansiera underskottet efter att Väst införde sanktionerna och intäkterna från olja och gas minskade.    

"Under ett halvår minskade de till 500.000.000.000-370.000.000.000 dollar, och det betyder att om de fortsätter att krympa i samma takt, hotas den ryska ekonomin under 2017 med konkurser; och detta exakt 100 år efter oktoberrevolutionen", sade man i programmet.

Experter har bekräftat att de ryska barnens levnadsstandard har sjunkit på grund av de ambitioner Putins imperium har visat.

"Inflationen i Ryssland ökade med 16,9 procent i mars i år. Detta beror främst på försvagningen av rubeln. "

TVN24 Biznes i Swiat skriver att mot den internationella valutan, har rubeln försvagats med 40 procent, lönerna har sjunkit i genomsnitt 10 procent för nästan fyra miljoner människor, eller 5,8 procent av den arbetsföra befolkningen.

Rysslands finansminister Anatoili Siluanov har tidigare sagt att de sanktioner som införts av väst innebär en förlust på 40 miljarder dollar per år i Ryssland.

7. Reformpartiets ministerkandidater har godkänts av styrelsen.

   

 

I dag har statsminister Taavi Rõivas förslag till ministrar efter det nyss genomförda valet blivit klart. De föreslagna är:

Inrikesminister: Hanno Pevkur

Utrikesminister: Keit Pentus-Rosimannus

Ekonomi- och infrastrukturminister: Kristen Michal

Minister för offentlig förvaltning: Arto Aas

Utbildningsminister: Rurald Meer

Vetenskapsminister Jürgen Ligi.


8. I Ebavere by har ett bastutak fattat eld.(Tänk om vi i Sverige skulle skriva om det i tidningarna)

9. Strider i Rakvere!!

 

 

 
 

Det är estniska infanteri-och artilleriregementen som tränar ihop med USA:s flygvapen. (12 mil från ryska gränsen.) Det gäller krigföring i stads-och förortsmiljö. Det ska pågå en vecka. Uppladningen började i måndags och just nu övar de för fullt med överflygningar av stridsflyg som följs av folkets jubel. De ger en kraftig trygghetskänsla. De estniska soldaternas professionalitet lovordas av Nato-domarna, vilket esterna är vana vid sedan Afghanistan och andra oroshärdar. 

 

Just nu hör jag i radio att statsministern säger att det går mycket bra för Estland ekonomiskt. 


April 7, 2015 Jag har läst ut Åsne Seierstads bok om Breivik

Jag har läst ut Åsne Seierstads bok om Breivik,norrmannen som dödade 7 människor i Oslos regeringsbyggnad och 69 ungdomar på Utøya i juli 2011.

 

 

Boken var intressant, och det jag fokuserade på var, hur Breivik kunde se det som sin uppgift att döda så många människor.

Det som Seierstad förmedlade var en människa som bortsåg från känslor. Det gällde att visa landet vad alternativet var om den stora invandringen fortsatte. Han kallar sig för Norges största terrorist i modern tid, och visste att antingen, mest sannolikt, skulle han dödas; annars var det fängelse som gällde. Han hade publicerat sitt manifest där han förklarade sina åtaganden att döda.

Varje offer på ön fick flera skott i sig, och en ung man hittades av en polis, som kände att pojkens hjärna delvis hade runnit ut ur skallen, men trots det verkade han leva. Han petade in hjärnan i skallen igen och försökte stoppa blodflödet. Pojken överlevde.

Breivik hade en svår barndom. Men det som verkligen skapade mördaren var att han tillbringade mer än fem år framför datorn med ett krigsspel med "soldater" från många olika länder, där han avancerade till chef för en grupp. Han organiseradfe och ansvarade för alla strider och bestämde vilka som fick vara med i hans grupp. Sedan dödade de hela tiden. Ett sådant spel under så lång tid, när han nästan aldrig lämnade sin lägenhet, gjorde definitivt inte att hans EQ utvecklades. Så som Seierstad framnställer det i boken vet han vad han gör på ön. Han är fullständigt medveten om vad han gör, men manar att han måste göra det för att rädda Europa.

Han är chef för en grupp, Knights Templar, som han leder, säger han. Det är den gruppen som ska rädda Europa.

Det är alltså invandringen han vänder sig emot. Han är rädd för att den norska kulturen ska försvinna och Norge och övriga Europa ska bli muslimskt. "De föder ju så många barn." 

Åsne Seierstad.

Jag tror säkert att det kan finnas fler människor som kan utveckla samma tankar, och när jag tänker på Andrepiloten som körde planet med 149 människor ombord rakt in i en bergsvägg, då var det ju ingen ideologi, men samma kyla inför att döda andra människor. Det är oerhört skrämmande. Med alla vår moderna utveckling kan vi inte längre veta vad som ska hända. Äsch! det har vi aldrig kunnat.

En viktig sak, som jag har talat om länge här i bloggen, det är att vi ska vara rädda om vår kultur och vårt rättsväsen. Vi ska inte förminska oss, som vi gjort så länge nu. Andras kultur tycks vara viktigare än vår. Jag menar: Vi är hemma här, vi lever i en kultur som har utvecklats mot all större humanism och mänsklighet, och vi får inte låta den ätas upp av den nya "godheten" där alla andra tycks viktigare än vi själva. 

Vi måste skydda oss från inbrytningar, som dem Putin har gjort i Georgien och Ukraina. Vi är inte säkra någonstans på jorden. Det ser vi också nu i Afrika och Arabvärlden. Det räcker inte att tro att godhet skyddar. Se hur det gick i Tibet när de la ner sitt försvar. Grannen, diktaturen, Kina tog över landet "lätt som en plätt".

Vi människor är mycket olika. Vi får aldrig tro något annat. Galningar finns överallt. Liksom kloka människor.

I Estland är man nöjd med att Nato-planen dundrar över deras huvuden. Det skänker trygghet. Ungefär som när Tunnan-planen flög över Uppsala och småungarna tittade beundrande på dem och ropade "Heja pappa!" efter dem.


En av oss

Jag läser Åsne Seierstads bok om Breivik. Jag vill bli av med den fort. Den är så hemsk. Hon beskriver bl.a. hur han bestämmer vilka människor som måste dödas för att den nya världen ska bli till. Hon skriver precis så som kommunisterna i Moskva skrev (två) listor med människor från Estland och Lettland. De var klara redan ett par år före ockupationen.
Kanske är det ett vanligt beteende hos människor som drabbats av hybridis och ska skapa en ny värld. Men mina tankar går till esterna, som levde som fria människor sedan drygt tjugo år. De av dem som överlevde övergreppet och inte hann fly, deras liv var på olika sätt ett helvete framför allt innan Stalin dog. Det blev lite bättre då, berättade Anne för oss.

April 2, 2015 :2 Putin hotar Baltikum.

 

Vi läser i DN i dag att Times har tagit del av anteckningar från ett hemligt möte!

Putin hotar med kärnvapen i Baltikum.

Estland, Lettland och Litauen, som alla är Nato-medlemmar, har sedan länge varnat väst för att Moskva har ambitioner att återta territorier som tidigare tillhörde det gamla Sovjetimperiet.

Hur ska vi reagera? Med oro, naturligtvis. Vi har sett Putin förr använda sina vapen i de länder som tidigare tillhörde Sovjetunionen. För att citera Gorbatjov: Putin känner sig som Gud, och han gör som han vill.

Apropå det jag skrev i går:

I Estland lämnar man inget åt slumpen, så gott som alla aktiverar sig för att vara med och försvara sitt land. Som sagt: de känner till alternativet.

 Men jag undrar: om Putin skulle släppa en atombomb över ett baltiskt land, hur mycket skadas i hans eget land och hur många av hans ryssar dör och skadas, det som han säger sig försvara i alla svåra lägen? Är vi inte där igen, att det är bara den egna personen och den egna makten som verkligen har någon betydelse? "Jag får kriga, hota och döda som jag vill, men de andra, de ska inte vara dumma mot mig." Eller så.

Visst var det så, att Ryssland var del av Natos Partnerskap för fred? Förbundet där även stater som inte är medlemmar i Nato är med i diskussionen om fred i världen. Varför lämnade de förbundet? Det hände när de använt sina vapen i Georgien. Vilka andra stater i Västvärlden har startat krig efter andra världskriget. Bara de som inte befriades 1945, de som levde bakom en järnridå nästan 50 år efter fredsslutet. Men inte alla. I Estland förekom inga vapen i striden för frihet, och i Lettland var det Moskva-makten som dödade.

I Sverige var många helt övertygade om att det aldrig mer skulle bli krig i Europa. Vi sålde ut vårt försvar och är nu helt oförberedda på krig. I Estland kommer de aldrig lita på sin stora granne i öster. De vet. De har levt i den kulturen. För dem är det ingen överraskning det som händer i Ukraina. Deras inträde i Nato och EU är deras livförsäkring. Och ändå! Alla ester i möjlig ålder är beredda att försvara sig vid behov.

Putin skyller ju alla strider på Väst. T.o.m. Sverige har blivit anklagad för att ha orsakat kriget i Ukraina. Det var under Saudikrisen och då passade det bra att svärta ner vårt land. På något sätt finns det logik i vansinnigheterna. Ryssland är det mest oskyldiga land som finns på vår jord.

Förresten, när hotar Finland Ryssland med krig och förödelse om ryssarna uppför sig illa mot de 70.000 finländarna som bor kvar  i Karelen efter ockupationen?. Visserligen har 20.000 finländare lämnat Karelen de sista åren. Har de blivit illa behandlade eller vad? Finland borde skicka in små gröna gubbar i Karelen för att kontrollera.

      

 Presidentparet på besök i Setumaa.

Och vad skall Estland göra med östra Setumaa? Det tillhörde Estland innan den sovjetiska ockupationen, under frihetstiden. Helt enligt det fredsavtal -där Lenin lovar evig fred mellan Estland och Ryssland- som skrevs under av de ryska kommunisterna 1920 i Tartu. Där bor tiotusentals Setukeser, som är ordotoxa men ESTLÄNDARE. Hur skall vi skydda dom? (Läs om setukeserna på min blogg:http://karinsestland.blogg.se/category/besoket-i-setumaa.html

Genom att hota Moskva med krig om de behandlas illa?

Tja, varför inte. Vi är ju fascister och krigshetsare enligt Zirinovskij och Kreml. Och Kreml menar ju att vi ständigt hotar Ryssland med krig!?

April 2, 2015 :1 Sverige och Pisa.

Apropå det jag skrev om Pisaundersökningen och svenska skolan, skriver Ann-Charlotte Marteus en bra artikel på Expressens ledarsida. 
Den svenska skoldebatten är djupt polariserad. Lutar Margareta Serder (som har forskat i ämnet), åt kunskapsskolans håll eller åt falangen som, likt MP, V och delar av S, är emot betyg, läxor och allt annat som inte inkluderar ord som "lust", "trygghet" och "demokratisk fostran"? 
/../

Men, hävdade Serder, engelskans "substance" och "reference" är mycket lättare att förstå än svenskans "substans" och "referens".

Fast i toppländer som Japan, Finland och Estland vet de visst vad substans och referens betyder. På sitt eget språk, till och med.

Såg ni? Topplandet Estland! Där förstår man, men inte "sill-och-potatis"landet Sverige. (Jfr uttrycket bananrepublik) Där ger man inte barnen undervisning att förstå annat än vardagssvenska, tydligen. Naturligtvis får de problem på universiteten!
Jag upprepar. Det är viktigt för vårt lands framtid att vi ger alla barn chansen att utvecklas,att ge dom så mycket kunskap som möjligt. Inte bara de som har det svårt i skolan. Alla!!
 
Artikeln fortsätter:
När Margareta Serder får frågan om vad Pisaresultaten säger om svensk skola, svarar hon: "Det enda som Pisa mäter är (...) matematik, läsning och naturvetenskap. Något annat mäts ju faktiskt inte. Så skola i kris är ett alldeles för vitt begrepp att tala om."

Jaså? Och i vilka akademiska ämnen är läsförmågan inte viktig? I själva verket säger väl kunskapsläget i de tre ämnena väldigt mycket om skolans kris.

Såvida man inte tänker sig att Sverige ska bygga sitt framtida välstånd på syslöjd och brännboll.

 Vi har ju redan olika specialgymnasium, som för t.ex. armbrytning. Där ser jag när jag googlar:
/../så här tränar du för att bli en bra armbrytare. Förutom armbrytning tränar du kondition, viktträning på gym och den så kallade ryssträningen.
Ryssträning? Det kanske är bra.

April 1, 2015 Vi tänker oss att vi har ett stort runt bord.

Vi tänker oss att vi har ett stort runt bord.

Där har vi samlat s.k. intelligenta människor, psykologer, hjärnforskare, politiker och andra tänkande. De ska nu diskutera varför det är så många krig i världen. Det finns väl ingen vettig människa som vill ha krig; som vill döda andra vuxna, barn och gamla. Det är väl i allra högsta grad onaturligt!?

Ja, nåja, de kanske inte var klädda så här. 
 
Är det? Tänker vi alla likadant. Vi kan ta ett aktuellt exempel. Tänk er, att det som nu sägs om andrepiloten som körde sitt plan rätt in i ett berg, tänk er om det är sant. En man som alltid drömt om att bli pilot. Som trots det visat sig bli svårt deprimerad och t.o.m. tänkt ta livet av sig själv. När flickvännen gör slut, då hamnar han i en svår svacka. Helt förtvivlad säger han: "Jag kommer göra något som förändrar världen."

Vad tänker han? Jo, han bestämmer sig för att krascha nästa flygplan han ska köra. Minst en gång kommer han bli ensam i cockpit, och då är hans tillfälle. Han ska döda alla passagerarna. "Men, hur tänker han då?" Inte ett ögonblick funderar han på de individer och deras liv, drömmar och framtid. Inte ett ögonblick tänker han på de nygifta, det lilla nyfödda barn och alla skolbarn med hela livet framför sig, de som sitter där. Han tänker bara på sig själv.

Hur kan vi jämföra detta med krig? Hur tänker de som sätter igång ett krig? Inte tänker de på alla människor som förlorar sina liv. Inte tänker de på allt lidande, all skräck och förtvivlan, alla traumatiska människor som inte därefter kan leva normala liv. Kanske tänker de på den makt de ska få. Hur de ska hyllas för sina insatser, mord etc. Några menar att de gör det av ideella orsaker, att de gör det för att andra ska få ett bättre liv. Men gäller det då bara liv eller död?

 Huset som sprängdes. 

Tänkte Putin en enda gång på alla som skulle dö; georgier, ukrainare o ryssar? Tänkte han på de som bodde i hyreshuset i Moskva som sprängdes? På alla tjetjenier och ryssar som dog i kriget som följde? Eller var det sin egen makt och förmögenhet han såg framför sig?

Vilka människor är beredda att döda? Många. Psykologerna vid bordet skulle antagligen börja tala om gängmorden vi ser i Sverige nu. De som mördar har ingen respekt för andras liv. Allt gäller dem själva. Deras rang i gruppen.

Men vilka är de? "Jag kan ju inte tänka mig att mörda någon. Jag vill inte ha krig. Jag är inte som dom."

Nej, men det är mycket som spelar in. Andrepiloten t.ex. var djupt deprimerad och hans hjärna fungerade inte som din, förhoppningsvis. Det mest väsentliga av allt, det är att vi inser hur olika vi alla människor är, trots att så många av våra ursprungliga instinkter finns där inom oss. Ibland kan man så tydligt jämföra oss med djuren, som är en gren av samma biologi som vi.

Vår hjärna är speciell för var och en av oss. Det, menar jag, att hjärnforskarna ska förklara. Allt kan ännu inte bevisas, men att alla våra speciella erfarenheter gör, att vi skiljer oss åt, det är bara en sak. En annan är att hjärnorna är olika i sammansättningen också. Vi tänker olika. Vi förstår olika. Vi bestämmer oss för att tro på en "mästare" och undersöker inte hans teser särskilt noga. Vi hamnar i en grupp och glömmer allt annat liv.

 

Borde inte människor reagera när de uppmanas att döda? Alla ryssar som följde Lenins uppmaning att döda! Döda! Borde de inte ha tvekat? Nej, de följde sin mästare. De kanske t.o.m. tyckte det var roligt att ta livet att sådana som de inte gillade. Eller den kvinnan i Estland, som fick i uppdrag att utse vilka som skulle deporteras till Gulag, och valde ut dem som varit "dumma" mot henne i skolan. Visst måste hon ha tyckt att det var roligt. Härligt att få hämnas. Att de bara hade små chanser att komma hem levande, det bekymrade inte henne. Var hon en vanlig, normal människa?

Tror vi att det går att prata alla människor tillrätta? "Man kan väl prata med dem?"

Vi kan aldrig vara överallt innan det händer. Marx lade fram sina teser med idéerna om hur alla människor skulle få det bättre. Hur många människor har förlorat sina liv p.g.a. Marx? Tio miljoner, femtio miljoner, hundra miljoner eller fler ändå? "Men, de ville ju bara väl!"

Hur ska vi se när det går fel och stoppa dödandet?

Frågan hänger i luften. Skulle vi ha kunnat stoppa allt det som händer i Afrika och Arabvärlden nu. Hur kan så stora områden i världen just nu bombas sönder och så många, otroligt många, människor dödas och lemlästas just nu? Har inte världen blivit bättre? Har vi inte lärt oss av historien?

Nej, naturligtvis inte.

Vi lär oss, att dessa problem har religionen som grund. Religion? Det betyder väl att vi tror på en Gud, och tänker oss att livet efter detta är det väsentliga. Och att vi ska leva i fred och frihet och sköta om vårt eget liv så, att vi får komma till himlen. Tydligen är det inte så enkelt. Tydligen hamnar vi i konflikt med människorna som tror lite annorlunda än vi.  Kan Gud ha sagt åt dem, att de som inte tror som vi, de är våra och gudens gemensamma fiender, och ska dödas. Alla ska tvingas ha samma tro som vi. Är det så, att det är vad människor får lära sig? Då är det ju bara att skapa en ny religion, hjärntvätta människor och börja "slå ihjäl" med målet att jag själv ska bli den nye guden på jorden, en Guds profet.

"Gud. Varför låter du dessa små barn, denna lilla flicka lida så svårt i sin cancersjukdom. Vad är meningen med det?" Den frågan kan man ställa i alla religioner. "Vad är gudens mening med livet om han låter så små barn lida? De har inte hunnit göra några brott." Eller varför skickades Evi Juhani till Gulag 6 år gammal tilsammans med sin några år äldre syster. Utan mammam. De hade enligt pappren utfört något brott. Vad? Vad var meningen med det, Gud?

Handlar det inte då om att jag skapar makt åt mig med hjälp av andra som dödar och jag står som den gode? Den gode som ska rädda mina medhjälpare till ett evigt liv.


Hur fungerar våra hjärnor? Är det inte så, att vi alla vill ha det så bra som möjligt, och inte skänker en tanke åt dem som får betala priset för det?

Jag tror att de enda som kan finna svaret på varför vi dödar andra, det är hjärnforskarna. Kanske det kan bli någon annat i en annan tid. Vi kan aldrig förbjuda människor att anamma religioner, andra trosuppfattningar eller att lyssna på den som säger något. Vi kan inte räkna med att alla har samma moraluppfattning som vi. Om nu "vi" har samma moraluppfattning...

Alla resonerar på sitt sätt. Som i dagens Sverige, där de "goda", vänstern, menar att om vi sänker momsen gynnas i första hand de välbärgade. Den tanken förstår jag inte. De menar också att när man tog bort fastighetsskatten, då gynnades framför allt de rika. Det är bara två tyckanden, som jag anser är helt fel. Även om de rika tjänade mer på det, så gynnades alla fastighetsägare. Varför säger vissa professorer att Ronald Reagan är skyldig till Pisaendersökningarna i skolan? Varför säger vissa "forskare" att svenska elever inte alls är "dummare" än andra, de förstår bara inte frågorna?!

Aldrig, aldrig någonsin kommer vi tänka likadant, vi människor på jorden. Men jag önskar av hela mitt hjärta, att denna konferens slutar med att man arbetar för att vi, vilka vi nu än är, ska förstå varandra och räkna med alla olikheter mellan oss. Och hoppas att någon gång ska vi, kanske inte sluta, men ändå minska våldet i världen, i "vår" del av världen.

Radikalt vore att ta livet av alla oliktyckande. Men problemet blir då, vem hinner först?

Kommunisterna, nationalsocialisterna, muslimerna, hinduerna, de asatroende osv. osv?

Ett problem.

Många försöker det just nu, vissa muslimer, ryssarna, ja fyll i själv.

Kan man inte tala dom tillrätta? Skicka Wallström!

 

RSS 2.0