Aug 28, 2014 Flyktingar.

Det har varit några omtumlande dagar. Jag har nu träffat en människa, som har samma uppfattning om livet, människorna och utveckling som jag!! Mai Maddisson naturligtvis. Men vår bakgrund är helt olika. Hon är barn till en estniska och en tysk soldat. De flydde och kom till Tyskland och Geislingen. Pappan försvann, och mamman tog Mai med sig och kom så småningom till Australien. Mai utbildade sig till läkare, gifte sig och fick två söner. Skiljde sig. Arbetade som psykiater några år för att sedan bli allmänpraktiserande, men är nu pensionär. Hon är också konstnär och författare.

Att vi har kommit till samma slutsatser i de viktiga frågorna, det är fascinerande. Det hårda livet har jag aldrig levt, men vi började fundera, lyssna och iakttaga omgivningen tidigt i våra liv.

Det jag nu ser som hennes viktigaste uppgift är ännu inte slutförd, men de tre böckerna om barnen i Geislingenlägret är unikt. Här finns nu ett underlag för forskning om barns situation och deras upplevelser under ett krig. Vi kan tro att vi vet, men vi gör inte det. Barn är lika olika som vuxna. Så mycket sparas i deras hjärnor, och sällan frågor någon om vad de upplevt. Hur de upplevt allt. Vilken upplevelse har haft störst betydelse i deras liv? Kan vi förstå den skräck de upplevde, och hur de upplevde den?

 

Jag kan inte glömma de föraktfulla orden jag läste i SvD som journalisten Philip Teir skrev:

Jag har alltid tänkt att Oksanen, som författare, framför allt är intresserad av att visa hur människan är beredd att offra börd, hemgård, faster och moster för att rädda sitt eget skinn.

Vilket förakt! Förakt för dem som flydde för sina liv. De som exakt visste vad som skulle hända dem om de stannade kvar!

Och, ni, alla kommunister, esterna hade varit ett år i helvetet! Det helvete ni kallar paradiset. Där de inte visste hur länge de skulle tillåtas att leva, hur länge de skulle tillåtas leva bland sina släktingar och i sina hem, de kunde aldrig veta om främlingar skulle flytta in. Eller om deras hem var ockuperat när de kom tillbaka hem efter bortovaro. Alla gamla regler var borta, nu skulle de kontrolleras av agenter var de än gick. Aldrig skulle de känna sig lugna. Det var det de flydde ifrån när röda armén var tillbaka i deras land.

 

Det så många har svårt att förstå är att den ryska befolkningen i gemen aldrig blivit europeisk i sitt tänkande, men det är folket i de baltiska staterna. Det var tsar Peter I:s ambition att de skulle bli europeer, det var därför han placerade de tyska godsägarna där, och lät dem arbeta med den europeiska kulturen. Han ville också att ryssarna själva skulle bli europeer, det var därför han flyttade gränsen mellan Europa och Asien till Uralbergen, det var därför han grundade S:t Petersburg och gjorde staden till huvudstad. Det var därför han gjorde sig till överhuvud över kyrkan och avskaffade patriarkatet. Men i det fallet misslyckades han.


Aug 26, 2015 Besök från Australien-

Vi har just nu besök av Mai Maddisson från Australien. Hon är på sin sista resa runt jorden, säger hon. Tiden går och hon är snart för gammal.      

 

Mai Maddisson är född i Pärnu i Estland. Hon bodde några år på flyktinglägret i Geisslingen, Tyskland. Därefter flyttade hon med sin mamma till Australien, där hon hela yrkeslivet har arbetat som allmänpraktiserande läkare.

Att hon är i Estland nu, beror på att den tredje delen av hennes böcker om barnen i lägret och deras liv i de nya länderna har kommit ut. Där har hon samlat många berättelser, skrivna av lägerboende och med många egna tankar och upplevelser.p Även Ants och jag har varsin berättelse där.

Det var presentation på Ockupationsmuseet i Tallinn i måndags och i dag är det samling i Väike Maarja Muuseum. 

 

Jag vill så gärna berätta för er om vad som står i böckerna, men jag måste läsa mer. Men vid presentationen talade Mai om barnens liv i flyktingläger och hur deras framtida liv präglas av de erfarenheterna. Efteråt sa jag till henne, att barnens erfarenheter och att barn är tänkande människor precis som vi vuxna, det glöms ofta bort. Och just så menar hon också. Här finns tre tjocka volymer med just barns erfarenheter berättade med deras egna ord. Kanske minnena har förändrats något med åren, men många av dem har träffats på senare tid vart fjärde år någonstans i Europa och har talat om det som hände.

 

Det kändes lite spännande att dagens huvudperson följde med oss därifrån och nu bor i vårt hus. I går visades hon runt i omgivningarna, och i dag har hon sett kärnvapenbasen och skogsbroderns bunker i skogen. Hon var överförtjust när hon kom tillbaka efter det. "Detta var höjdpunkten på min resa! Detta ska jag skriva flera artiklar om i tidningar i Australien! Ingen vet att det fanns något sådant i Estland."

 

Vi blev bjudna på lunch i går hos Hanno och Malle. De hade två egna gäster, förutom oss. En av dem var Evi Juhani, som blev deporterad till Sibirien när hon var sex år. Hon sa nu, att hon då blivit dömd som kriminell. 6år!!

Jag berättade hur svårt det var för oss att få andra svenskar att förstå sådant. "Det är klart att de var skyldiga till något, de som deporterades!" Sa man till oss, när vi försökte.

Nu sa lunchgästerna, att det är självklart att ingen förstod. De övergreppen var så märkliga, att det helt enkelt inte kan vara sanna."

Ja, kanske är det så, men ändå önskar jag att man reflekterat mer. Att man sökt efter berättelser, som fanns utgivna då, men man bara litade på vad Sovjet sa. "Esterna är fascister och de är inga att bry sig om,"

 

 


Svar på kommentar

Först kommentaren:
Jag hittade just din blogg och min kommentar har inte mycket med ditt inlägg att göra. Jag vill bara tala om att du fyller en vitkig uppgift och att få svenskar egentligen vet hur det är i Estland och vilka faror ni svävar i. Jag vet, för jag har gjort ett antal resor där och ännu fler i Litauen. 

Får jag börja med en liten uppmjukare. Läs min artikel om det ryska cyberangreppet på Estland så som det beskrevs för mig av den estniska cybersäkerhetsbyrån CERT-EE. 

http://techworld.idg.se/2.2524/1.440124/estland-under-attack (Jag uppmanar er: Läs detta.)


Om du vill får du gärna kommentera denna text, som jag tänker ha i ett kommande blogginlägg (Putin benämns normalt Putte i svenska bloggar): 

"Smugglingen är förmodligen helig. Exakt vad den estniske säkerhetsofficern Eston Kohver var ute efter när han greps vid rysk/estniska gränsen nära gränsstationen Luhamaa i september 2014 går inte att veta, men det verkar klarlagt att han försökte motarbeta smuggling. Förmodligen kände sig smugglarna störda av den estniska verksamheten och ropade på sina kompisar i KGB (som själv är en stor smuggelorganisation). Givetvis finns inga som helst bevis mot Estland. Det är inte nödvändigt. Att Kohver dömdes till 15 års fängelse 20150819 är bara en maktdemonstration. Putte vill visa vem som bestämmer i området."
 
Min kommentar till ovanstående:
 

Jag menar att kidnappningen av, och straffet för, Kohver är helt och hållet en maktdemonstaration av Putin och FSB. Han tillfångatogs den 5 sept 2014, och den 3 sept hade president Obama varit  på besök i Estland och försäkrade då  esterna att de aldrig mer skulle bli övergivna av Nato eller USA, så, som de blev övergivna under Andra världskriget. Putin var tvungen att svara något, och detta var vad som blev enklast. Att gå in i Estland och kidnappa en av deras säkerhetspoliser, och döma honom till ett riktigt hårt straff. Han får inte bara 15 år i ett fängelseläger, det är också under hård regim.


Aug 23, 2015 Indrek igen.

 

I går var det väldigt varmt.

I Väike Maarja finns en motocrossbana som ligger i en grop utan någon möjlighet till skugga.

I går var det ett event i Väike Maarja. Motocross-stjärnan Indrek Mägi arrangerade Mägi racing.

 

Många var där, och alla ville se ortens store son Indrek på banan. Speakern berättade mycket on honom, och vi stod med den övriga familjen och väntade. Naturligtvis var det andra bra åkare också, men alla väntade på Indrek. 

I hans lopp var det bara två tävlande. Mästaren Indrek och hans utmanare, som jag aldrig uppfattade namnet på...

De startade en bit från oss, och körde runt på en backig bana. Precis där vi stod gjorde de gigantiska hopp på cyklarna. Första gången var jag oförberedd så jag bara skrek! Jag har aldrig sett någon hoppa så med en motorcykel. Hoppa och svänga sig och sedan landa rätt. Vår lille Milo hade inte heller sett det tidigare, så han försökte få vara med och leka. Men jag höll honom hårt i kopplet.

Indrek vann förstås. Och sedan åkte vi hem, helt slut av värmen. Milo drack upp en hel skål med vatten, och jag ett stort glas.

 

 Indrek, och så några andra:...
 
 

Aug 19, 2015 Ohederliga myndigheter

Den estniske säkerhetspolisen Eston Kohver som kidnappades på estnisk mark av ryska FSB, när han undersökte ryskt smuggleri till Estland, har nu blivitr dömd till 15 års fängelse i hård regim, samt 100 000 rubel i skadestånd.
            
Eston Kohver.

Åklagarmyndigheten i Ryssland åtalade Kohver för spioneri, olaglig gränspassage, smuggling och vapeninnehav.

Det var den 5 september 2014 han under pistolhot och våld fördes över gränsern till Ryssland. 

Estnisk och rysk lokal polis i samarbete konstaterade då, att han tvingats över gränsen, vilket inte noterats av domstolen. 

Detta är troligtvis ett av sätten för Ryssland att protestera mot samarbetet mellan Nato och Estland.

Kohver får 15 år inte 16, som åklagaren krävt, för att han har fru och fyra barn!?!?

-----
 
Återigen har vi tydliga exempel på propaganda från myndigheter både i Ryssland och Sverige. 
Först Sverige: 
Under några år har vi kunnat läsa om skottlossningar och mord i våra invandrartäta bostadsområden, vilket naturligtvis oroat många. Men efter att två oskyldiga människor på besök på IKEA i Västerås brutalt mördades av en illegal invandrare, som fått avslag på sin asylansökan och skulle skickas till Italien där han redan fått uppehållstillstånd, fick vi veta i våra media att det dödliga våldet minskat i Sverige under senare år. Det är naturligtvis en lugnande nyhet, men är det sant? Eller är det bara propaganda för att vi inte ska oroa oss för följder av den stora invandringen till Sverige? Om det skulle vara sant har infödda svenskars dödliga våld minskat radikalt. (Detta ifrågasätts också av nationalekonomen och statistikern Tino Sanandaj. Han har en intressant blogg.) Samtidigt som vi svenskar tydligen är så farliga, att polisen måste vakta asylboenden. Kanske någon svensk vill hämnas? Allt är så upp och ner i vårt land. Varför talade ingen om de anhörigas familj? Man brukar ju beklaga sorgen. Och dessutom fanns en son och bror till de mördade i IKEA just då. Inget får vi veta. Bara att det dödliga våldet minskat i Sverige under senare år.
 
-----
I Ryssland eldas massorna -med lögner. I dag läser vi i DN.se:

Ryssland eldar upp nederländska blommor 

Ryssland har startat ”blomkrig” mot Nederländerna och eldar upp mängder av färska importerade blommor. Attacken kommer samtidigt som nya uppgifter i utredningen om planet MH17 presenteras, skriver New York Times. 
Experterna är i huvudsak holländare, liksom de flesta passagerarna i det nedskjutna flygplanet.

För ungefär en vecka sedan blev det känt att Ryssland förstör all mat som anses ha smugglats in från väst. Trots att landet införde ett importförbud mot nästan alla livsmedel från EU och USA för ett år sedan, som svar på västs sanktioner i samband med Ukrainakrisen, förs stora mängder livsmedel fortfarande in landet.

Nu kommer nästa avslöjande om ytterligare en varuattack, eller som det kallas av lokalbefolkningen ”blomkriget”.

Det inleddes i slutet av juli. Då uppgav det ryska jordbrukskontrollorganet, Rosselkhoznadzor, att det hade upptäckt att 183 transporter av nederländska blommor var angripna av insekter, inklusive trips från Kalifornien, skriver NYT.

    

Anklagelsen kom bara två dagar innan Nederländerna och tre andra länder lade fram ett förslag i FN: s säkerhetsråd den 27 juli om att bilda en domstol för att åtala och straffa de ansvariga för nedskjutningen av det Malaysiska planet MH17 som dödade 298 personer. Bara Ryssland lade in ett veto och man har hela tiden förnekat all inblandning i flygtragedin. 

Sedan dess har Rosselkhoznadzor trappat upp jakten på ohyra, som tidsmässigt har sammanfallit med att nya fakta om kraschen har lagts fram. När till exempel åklagare förra tisdagen sade att man hade hittat delar av vad som skulle kunna vara rysktillverkade missilsystem i eller i närheten av nedslagsplatsen i östra Ukraina gjorde ryska inspektörer stor show av att bränna upp lådor med nederländska rosor och krysantemum i två ryska städer, skriver NYT.

Att avskjuta en sådan missil kräver avancerad apparatur och en besättning på minst fyra man. Något sådant tror ingen att de pro-ryska rebellerna är mäktiga att utföra utan experthjälp utifrån. 


Alltså: I Ryssland "vet" alla nu att vi i Väst försöker förgifta dem på olika sätt. Med mat, blommor och propaganda. I Ryssland lever ca 100 miljoner människor i knapphet, de tror att vi lever ännu sämre än de gör. Och att vi hatar dem för att de har det så bra.  Om Putin och hans gäng får hålla på, då kommer detta inte sluta bra.


Aug 10, 2015 Angående koloniserade länder och följder därav.

Apropå artikeln om Namibia och Tysklands agerande där, i dagens DN skrev Ants till författaren: (redigerat av mig)
 

Hej.

Utmärkt skrivet.

Kan du inte skriva om den enda kolonialmakt som aldrig gjort något för att be om ursäkt eller betala någon som helst ersättning för alla förstörda samhällen de ”erövrat"; alla miljontals mord de utfört, alla koncentrationsläger och deporteringsområden de upprättat osv, nämligen RYSSLAND, SOVJETUNIONEN OCH ÅTER RYSSLAND.

De senaste brotten och kolonisationerna är ju delar av Georgien med tusentals döda, liksom i Kaukasus; rivning och bortkörande av lokalbefolkning i Sotij; hundratals döda och flyktingar från Krim och kriget i östra Ukraina med redan tiotusen döda.

De hotar dagligen Baltikum och Polen, något det av någon anledning inte skrivs om här i Sverige, och förresten får även Finland var och varannan dag höra vilka fascistiska hundar de är,vilket för övrigt är också vi i Sverige hör ibland.

Snart tar de Slite och kanske hela Gotland. Varför skrivs det inte ORDENTLIGT och med FASA om detta land?

Namibia, folkmorden och de tyska vidrigheterna; mycket bra att det tas upp!

När skall man skriva om den östra hyenan på adekvat sätt; ett maffialand, ett mördarland, en sannskyldig diktatur, med ett härskargäng som lämnar sina ämbeten endast som avrättade.

Mvh

Ants


Aug 9, 2015 Mera TV-nyheter.

En tragisk bilolycka skedde för några dagar sedan. En berusad kriminell man utan körkort körde ihjäl sig, en kompis och två 15-åriga flickor. Frågan som ställdes i TV var: "Hur är det i huvudet på en asfull utan körkort, som sätter sig bakom ratten och kör iväg? Och hur är det i huvudet på dem som följer med?"

-----

Att problemet med den afrikanska svinpesten är så stor i Estland beror bl.a. på, att det kött som säljs i affärerna är mestadels griskött. Nötkött finns inte alls i samma utsträckning. Skulle grisköttet inte säljas, ja, då blir det stora problem både för grisbönderna och övriga ester.

Trots att Rakvere grisfarm med sina 125 000 grisar är en av Estlands bäst skyddade, har man ny hittat pestsjuka grisar där. Nu har man bestämt, att endast en grisbil tillåts köra in på gården. En bil som inte är på andra grisfarmer och som noga desinficeras innan den kommer. Även förarna desinficeras. 

Jordbruksministern meddelar att jaktlagen ska ändras. Vildsvin får nu skjutas fritt. Man måste minska deras antal så gott det går. Och de små grisuppfödarna får välja mellan att slakta sina grisar själva eller sälja dem till staten. Kompensation utbetalas till alla.

 

Det har också diskuterats hur smittan kommer in på gårdarna. En teori är att vildsvinen springer på åkrarna och lämnar smitta där, sedan får grisarna smittan i fodret. En annan teori är att fåglar och insekter för med sig smittan. Förutom människor som går i skogen och sedan arbetar på, eller besöker, gården.

Allt är lika svårt att hantera. Självklart skulle det bli bättre om man kunde skjuta av alla vildsvin, men det kommer nya hela tiden från Ryssland...

-----

Borgmästare Edgar Savisaar är i tjänst igen efter att ha fått det ena benet amputerat. Han sitter i rullstol, och det är inget hinder för hans arbete som ordförande i stadsfullmäktige i Tallinn. 

-----

I Tallinn har alla möjlighet att köpa olika elektriska vapen, knivar och knogjärn mm. Man kan också köpa narkotika och mediciner under disk på "Sadama market". Men, det är inte ofarligt. Det ör osäkert vad medicinerna innehåller. Viagran t.ex. är inte den äkta varan. De flesta ester vet att det är förbjudet att sälja mediciner på gatan, och. Turisterna vet inte alltid, att det också är förbjudet att ta vapnen över gränsen.

Tullen försöker vara på plats och informera turisterna. "Tar ni detta över gränsen, tas ni av tullen och får betala straffavgift och blir av med det ni köpt,"

Dessutom blir säljaren straffad om han medvetet säljer till turister.

 

Jag minns när vi någon gång på 1960-talet stod och väntade på besök som kom med Estlandsbåten. Alla passagerare gick då genom tullen, och en ung man blev stoppad. Mamman gick oroligt runt och väntade. Hon talade högt, så alla hörde. "Jag trodde att allt man köpte på marknaden var tillåtet! Hur kan de göra så här?" Sonen kom efter en stund och de gick vidare med den kniv han köpt i Tallinn,

-----

Ukrainas myndigheter har lagt en begäran att Interpol ska arrestera namngivna ryska officerare, t.ex. Valeri Gerasimov. De beskylls för terrorhandlingar i Ukraina. Eftersom ingen krigsförklaring har getts, klassas det som händer där som terrorhandlingar. Gerasimov har deltagit i planering av terrorism sedan Krimproblemen började,

 


Aug 5, 20015. Vi måste lära dem.

Jag lyssnade på ett program från Utbildningsradion i går, där författare berättade om vad som hänt  under andra världskriget, för att elever i skolorna ska förstå Förintelsen. Det var fruktansvärt det de berättade, man vill inte tro att det är sant, men jag vet ju, att det verkligen är sant.
Problemet är, att liknande berättelser om kommunismens brott inte får berättas -ännu. Kommunisterna försvarar alla miljoner mord med att "de var tvungna, trots att det var tråkigt". Kan de då förklara för mig varför de var tvungna att döda den unga kvinnan, som frågade kommunisterna, som förstörde alla gravar på den tyska begravningsplatsen, vad de höll på med, och fick ett skott i huvudet. Eller den unge släkting till oss, som söktes i hemmet, men fick veta att han snart skulle komma hem med tåget från sitt arbete. Kommunisterna gick till stationen och när han klev av tåget sköt de honom. Varför? Jo, han hade arbetat som hjälppolis under sina lov från studierna, och det räckte för att dödas. Kan någon se några förmildrande omständigheter? 
 
Hallå!
Alla ni, som skrev under brevet till någon myndighet för att hindra att "Forum för levande historia" också skulle redovisa kommunismens brott, hur förklarar ni dessa brott och t.ex. att många miljoner ukrainare svältes till döds i sitt land för att folk i Moskva inte skulle sakna mat? 
Under nittonhundratalet mördades många, många miljoner människor i Europa av två våldsideologier. Låt oss aldrig glömma någon av dem. Låt de kommande generationerna förstå vad som kan hända i vår värld när våldet blir en ideologi, trots att det kanske inte alltid är avsikten från början. Men förklara också för mig, hur man ska kunna förändra hela världen till ett kommunistiskt "paradis" utan att mörda kanske t.o.m. miljarder människor.  Vi människor är olika, och har olika tänkesätt. Hur ska ni kunna få alla att tänka kommunistiskt utan att mörda?

Den historiska "sanningen".

Antony Beevors böcker är nu förbjudna i Ryssland. Han är professorn och officeren som numera skriver populärhistoriska böcker, oftast om Andra Världskriget. Han har bl.a. skrivit boken "Stalingrad". 
Det är bara den ryska beskrivningen om den tiden som får läsas i Ryssland. Som sagt.

Alice Teodoresku.

Jag lyssnade just på Alice Teodoreskus sommarprat i radion, som hon blivit så nedgjord för. Hon, en invandrare, är en synnerligen intelligent kvinna, som tidigt iakttog sin omgivning och funderade över det hon såg. Jag kan känna igen så mycket i vad hon säger, och känner mig sorgsen över att fortfarande så många tongivande svenskar i våra media inte förstår vilken tillgång hon är för vårt land. Genom att diskutera lär vi av varandra.

Aug 2, 2015 Endel Lippmaa är död.

För två dagar sedan dog en av de mest betydelsefulla esterna för Estlands frigörelse från Sovjetunionen. 

 Endel Lippmaa
15 sept 1930-30 juli 2015 

För att ni ska förstå hans betydelse måste jag först skriva några rader:

I Sovjetunionen gällde den historia som Kreml hade bestämt. Inget annat fick läras ut, och inget annat fick överhuvudtaget nämnas. Det betyder att inte ens de ryska ledarna visste vad som verkligen hade hänt under andra världskriget. När Michail Gorbatjov i Oslo 1990, när han tog emot Nobelpriset, sa: "De baltiska folken förstår inte hur mycket de har att tacka Sovjetunionen för." Då kanske han trodde på det han sa, och visste han förhoppningsvis inte något om hur de blivit plundrade och landet sugits ut av ockupationsmakten.

 

Nu kommer vi till Endel Lippmaa,akademiker, professor i kemi, fysik och matematik, PhD, medlem i Esniska Akacdemin (ETA), ordförande för Institutionen för fysik och astronomi , ordförande i rådet för energi ETA, Institute of Chemical Physics och biofysik (NICPB), grundare och ordförande i Vetenskapsrådet, chef för laboratoriet för kemisk fysik NICPB och hedersdoktor i flera universitet. (Vikipedia)

Han var, som ni förstår, en synnerligen speciell människa.

Han blev uppmärksammad som "fosforitkrigets" ledare. Det "krig" som blev orsaken till Sovjetunionens undergång. -Hans kamp var lika viktig som den polske påvens och president Reagans.- Det gällde den planerade ökade fosforitbrytningen utanför Rakvere 1987. Lippmaa arbetade för att man inte skulle förstöra norra Estland och den bästa jorden för odling i landet. Kriget var en miljörörelse.

Han deltog i Folkfronten för Estlands befrielse. Han valdes till En av århundradets stora män.

Han var minister i tre av Estlands första regeringar.

Men innan dess, före befrielsen, sökte han bland gamla dokument, och hittade Molotov-Ribbentroppakten, som i det officiella Sovjetunionen inte existerade. Om den någoinsin nämndes i Sovjet var den ett exempel på lögner från Väst. De historiska lögnerna Kreml krävde gjorde att Gorbatjov inte köände till den. Den överenskommelsen mellan Tyskland och Ryssland som undertecknades i Moskva 1939. Där delade de två stormakterna Europa mellan sig. En unik uppgörelse, som var utraderad från alla läroböcker i Sovjet. I överenskommelsen gavs Finland Baltikum och halva Polen till Sovjet-Ryssland. Andra värtldskriget började att Polen angreps både av Nazi-Tyskland och Sovjet-Ryssland. De flesta i Ryssland kännber inte till det - ens i dag. Som Reagan mycket riktigt sa: "Ondskans och Lögnens Imperium".

Till slut tvingades Gorbatjov i Högsta Sovjet, av Lippmaa, erkänna samarbetet mellan Ryssland och Tyskland, vilket alltså kategoriskt hade förnekats av Sovjet. Offgörandet av protokollen var en kraftfull orsak till att Gorbatjov förklarade Estland fritt från Sovjetunionen. Det var ändå Boris Jeltsin som skrev under uppgörelsen om frihet för de baltiska staterna. 

Lippmaa har sagt: Hjältedåd på slagfälten fungerar bara tillfälligt. Intelligent diplomati kan förändra historiens gång. Inte ens Gorbatjov kunde bortse från uppdagade fakta. Hela den sovjetiska lögnen sprack. 

I Estland anses han var oerhört viktig. Rätt man på rätt plats vid rätt tid. 

Velliste, fd utrikesminister säger: Lippmaa drev egentligen linjen att Estland inte kunde begära utträde ur Sovjet eftersom de inte begärt inträde. Gorbatjov förstod. Ändå gick det den s.k. officiella vägen genom Högsta Sovjet.

En av Lippmaas största förtjänster var, att han lyckades vara med och skapa den oblodiga befrielsen av Estland. Gorbatjovs soldater sköt inte ihjäl några på Toompea, som de gjorde i Riga och Vilnius.  Många äldre var livrädda för att ett nytt befrielsekrig bli ännu blodigare än det förra. Boskapsvagnarna stod redan uppställda på Tallinns Centralstation. Hundrtals tanks hade tagirts ut från sina baser. Mer skulle brännas upp och många fler ester skulle dödas av ryssarna. (Jfr dagens situation i Tjetjenien, Georgien, Nagorno Karnabakh och Ukraina m.fl. Hur mycket har inte förstörts där under ryska "befrielse"krig.)

Presidentens ord:  Lippmaa var en av de personer som i Moskva 1989 visade för makthavarna o Gorbatjov hur ryssar o tyskar medvetet förintade Baltikum och Polen. Det sovjetiska Kreml visste inte vad som hänt 1940. Historieförfalskningen är så enorm att inte ens Gorbatjov  visste.

Detta är ett exempel på Lögnens propaganda, som i dag fortsätter med oförminskad styrka.

Endel Lippmaa ska hedras för sin gärning, och han ska aldrig glömmas.

 

RSS 2.0