Dec 31, 2015 verkligheten.

Jag är fortfarande bara i början av Svetlana Alexijevitjs bok och hittar hela tiden saker som hon ger en så tydlig bild av. Saker, som jag försökt berätta, men som blir verklighet med hennes ord.
Svälten i Ukraina då så många miljoner människor dog i den del av Sovjetunionen som kallades "kornboden" pga sina fina jordar.
Stalin, Moskva, behövde mat. Vad skulle man gör? I Stalins värld var det självklart att rekvirera allt ätbart från områden som hade goda skördar. Man vände sig till Ukraina. Rekvirerade allt de hade. Till slut även utsädet. Att ukrainarna dog av svält var helt ointressant. För att dölja verkligheten exporerades säd till Väst.
 
Så här skriver hon:
 
Det här får du inte berätta för någon... Jag vill anförtro dig en sak... Jag hade en väninna som hette Oksana, hon var från Ukraina. Av henne fick jag för första gången höra talas om den stora hungerkatastrofen i Ukraina. Om den stora svältkatastrofen, I deras by hade hälften av alla människor dött. Alla hennes småbröder och hennes pappa och mamma hade dött, men hon själv hade klarat sig, genom att hon i kolchosens stall om nätterna stal hästspillning, som hon åt upp. Ingen annan kunde äta den, men hon gjorde det: "När den är varm klarar man inte av att stoppa den i munnen, men när den är kall går det. Bäst är detÄr den är frusen, den luktar hö." Jag sade"Oksana, kamrat Stalin kämpar...Han förintar sabotörerna, men de är många." "Nej", svarade hon, "Du är korkad. Min pappa var lärare i historia, och han sa till mig:"En dag kommer kamrat Stalin att ställas till svars för alla sina förbrytelser..."
Jag ville gå till politiske officeren... Och berätta allt... För tänk om Oksana var en fiende?  En spion? Hon stupade efter två dagars strider...Hon hade inga släktingar kvar, så det fanns ingen att skicka meddelandet om att hon hade stupat till...
 
I dagens Ryssland har man åter börjat hylla Stalin. 

Dec 30, 2015 krig, varför?

Jag har börjat läsa "Kriget har inget kvinnligt ansikte" av Svetlana Alexejevitj. Hon blrjar berätta om sina tankar under uppväxten. Kriget blev alltid ihågkommet: i skolan som och hemma, vid bröllop och dop, vid högtider och begravningar. Till och med i samtalmellan barn. En grannpojke frågade mig en gång "Vad gör egentligen alla de där människor där nere under jorden? Efter kriget fanns det ju fler dör nere, än här uppe på marken."
 
Så var det i Sovjetunionen. Ja, vad hade de att glädjas åt? Livet hade inte blivit bättre efter kriget. Många hade dött. Livet fortsatte, men Stalin var ännu flera år ledaren i riket. Därmed fanns den stora osäkerheten om vad som kan hända i natt eller i morgon. Jag minns så väl när Anne sa till oss 1978, att det hade blivit lite bättre efter Stalins död. Då var man inte längre orolig för att en bil skulle stanna utanför dörren och kanske komna och tvinga sig in lägenheten och på morgonen var man på väg till Sibirien. 
 
Naturligtvis spelade kriget en stor roll i vardagen. Statyer över "hjältar" restes och andra statyer som påminde om frihetskriget i Estland förstördes. Det enda som gällde var det stora "Fosterländska kriget" man fick tala om.
 
Man kan fundera på varför det krigas. Varför måste man få nya marker att regera över. Vad är det som triggar igång krigen? Är det inte så, att vi alla behöver något att tro på? Någonting som kan ge mening åt våra liv. Ibland är det tron på ett liv efter detta, eller en tro på någon annan fortsättning på livet. Eller tron på ett annat "jämställt" liv på jorden. Jämställt för vem då? Aldrig har väl regenterna levt jämställda med sitt folk, trots att de sagt att de tror på jämställdhet. Är det inte så, att för att tycka att man lever ett bra liv, så ska man leva lite (eller mycket) bättre än andra? Så levde bolsjevikernas Herrar. Så lever kommunistledarna i Zimbabve och Nordkorea. 

Dec 24, 2015 God Jul.

Det diskuteras i Estland vem som ska bli näste EU-kommissionär. Socialdemokraterna, som sitter i regeringen tillsammans med Reformpartiet och IRL, vägrar att acceptera den föreslagne Juhan Parts, eftersom man menar att han är inblandad i korruptionsskandalen i Tallinns hamn. Vi har sett två ministrar från Soc.dem och Reformpartiet sitta och säga elaka saker om varandra i en tv-diskussion, och sedan samarbeta vidare i regeringen.

I en tv-intervju säger president Ilves, som tidigare var soc.dem, men nu säger att han slutade vara aktiv för 10 år sedan och numera inte känner till partiets politik för att uttala sig om det, men menar att det är uselt att istället för att tala om de allvarliga frågor som finns i Estland och Europa, så diskuterar man Parts! “Esterna beter sig som om vi befinner oss på en egen ö!” menar presidenten.

_____

 Jaan Tallinn.
I Sverige säger vi att det var en svensk som uppfann Skype. I Estland talar man i stället om den estniske uppfinnaren Jaan Tallinn, som skapade programmet. På Aktuaalne Kaamera berättade de att huvudkontoret nu ligger i Tallinn, medan han själv bor i London. Och apropå att Estonian Air har gått i konkurs säger han, att så länge det finns flyg mellan London och Tallinn får kontoret vara kvar i Estland.
_____

Under november månad dog 10 människor i trafiken, av dem var 9 fotgängare! Det är lika mörkt i Estland som i Sverige nu när vi inte har någon snö och dagarna är så korta. Och människor är lika slarviga med reflexer i båda länderna. Både människor och husdjur behöver reflexer nu.

Trafikpolisen visade ett bromsprov de gjort. Om man kör sin bil i 50 km/tim tar det 30 m innan man får stopp på bilen. Föraren har också en viss reaktionstid. Det kan ta en eller ett par sekunder innan man börjar trycka ner bromsen när man upptäcker faran, och då kan fotgängaren vara 20 m framför bilen!! Kör man i 60 km/tim är farten fortfarande uppe i 30 km/tim efter 30 meter.

Alltså: Fotgängare ska ha reflexer och ljusa kläder. (Och jag som bara har mörka kläder på vintern. Tur att jag har reflex i alla fall.)

Så här ser olycksstatistiken ut i trafiken för år 2015:

1302 trafikolyckor

   66 döda

1718 skadade


338   trafikolyckor med fotgängare.

23     dödade

344   skadade  

_____

Säkerhetspolisen, Kapo, har hittat en rysk behållare med radioaktivt cesium, i skogarna i Tallinns utkant. Den väger 85 kg. Det kan härröra från den sovjetiska upparbetningen av kärnbränsle till ubåtarna. Mycket av det försvann vid tiden för Estlands befrielse. Sovjetisk militär sålde t.ex. sina vapen mot västvaluta.

_____

Nej, nu övergår vi till julen.

Här är 11 bilder på Savisaar när han utlyste julfrid i Tallinn. Obs att han inte arbetar som borgmästare under korruptionsutredningen, men han gör det han vill, och många tycker att han är den “riktige borgmästaren” i alla fall.

http://www.ohtuleht.ee/710158/galerii-vastuoluline-tallinna-joulurahu-savisaart-ei-vilistatudki-valja


Och här är Jultomten själv:

 God Jul alla mina läsare från hela världen (nästan).
 

Dec 20, 2015 De estniska politiska partierna

Jag fick en kommentar i går. Helt riktigt menar Städje, att jag bör förklara vad de olika partierna står för. Jag skrev inget om dem, bara väljarundersökningens resultat.

Anmärkningen är helt riktig. Jag var bara så förundrad över att Keskerakond, Edgar Savisaars parti, fortfarande är Estlands största parti efter alla skandaler.

Det senaste är att Savisaar vill ha en partisekreterare som är dömd för olika brott.

Det gäller Priit Toobal, som var partisekreterare åren 2006-2007. Den 17 oktober 2014 dömdes Toobal till ett års fängelse för bl.a. dokumentförfalskning under tiden som partisekreterare. Han ville dölja hur Keskerakond fick sina pengar.

 Priit Toobal.

Nu är han misstänkt för att ha lockat unga pojkar in i bastun med sprit och för att ha trevligt.

När Keskerakond samlades för att välja honom till partisekreterare var Kadri Simson och några andra frånvarande, just för att Toobal var under polisutredning.

Savisaar förklarade i TV att Toobal är en mycket bra man. Han är glad att styrelsen förordar Toobal. Vad gäller domen och utredningen sa han: “Jag tror att folk vet hur estniska domstolar fungerar!” (Vad han menar med detta förklarade han inte.)

Och beträffande de frånvarande förklarade han det med: “De var väl på bio eller semester, eller så julstökade de.”

I en finsk intervju säger Savisaar: “Det stora hotet för Estland i dag kommer inte från öster utan är torrorismen från ISIS.” Som exempel tog han faktiskt den rigorösa säkerheten vid Nobelfestligheterna: “Tror du att det var ryssarna man skyddade sig emot?”

 

Nu till de politiska partierna, dem som jag nämnde i går:

Keskerakond, det parti jag skriver oftast om, och jag citerar bl.a från Wikipedia:

Centerpartiet (estniska: Eesti Keskerakond, KE) är ett populistiskt och socialliberalt parti, bildat den 12 oktober1991. Partiet har en plats i Europaparlamentet (genom Yana Toom, som är Putins röst i EU) och är medlem i Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE). I valet 2015, efter en kampanj för att dubbla minimilönen och införa progressiv beskattning fick partiet 24,8% av rösterna och 27 platser.

De andra partierna har tagit avstånd från samarbete; Centerpartiet anses ha för nära samröre med Rysslands maktparti Enade Ryssland. Partiet har starkast stöd med 58,9% av rösterna i östra Estland i Narva som har stor ryskspråkig minoritet och i Lasnamäe, förort till Tallinn, där också flertalet är ryskspråkiga.

 

Reformierakond/Reformpartiet:

Ett liberalt parti. Grundades av Siim Kallas, nu i EU. Nuvarande ordförande är Taavi Rõivas som också är premiärminister i en koalitionsregering tillsammans med socialdemokraterna och IRL. Han efterträdde Andrus Ansip, som nu är EU-lkommissionär och ansvarig för datafrågor.

Det är ett ett marknadsliberaltpolitiskt parti

 

Estonian Vabaerakond/Frihetspartiet:

Ett konservativt parti, som bildades 2014. Ett center-konservativt parti under Andres Herkel som fick 8 platser av 101 i riksdagen.

IRL

Deras program säger att de ska understödja Estlands utveckling i ett omtänksamt, humant och inkluderande samhälle. De vill att esterna ska använda sina kunskaper och sin skicklighet. De vill också  återupprätta förtroendet för politiken och samhället. De vill ge tillbaka Estland till folket.

 

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, EKRE (Estlands konservativa folkparti) De Konservativa:

är ett konservativt och EU-kritiskt parti, som förespråkar direktdemokrati efter schweizisk förebild. Partiet har nära 8 000 medlemmar.

EKRE beskriver sig själva som ett principfast och modigt patriotisk estniskt parti, med det absoluta uppdraget att skydda de estniska nationella värdena och estniska intressen.

Partiet blev större efter den sk Bronsnatten då rysktalande terroriserade Tallinn efter att staten beslutat flytta en bronsskulptur. Partiet saknar representation EU-parlamentet men är sedan lokalvalen i oktober 2013 representerade i beslutande församlingar på flera platser i landet. I några av dessa har man egen majoritet i kommunfullmäktige.

I parlamentsvalet 2015 vann partiet 8,1% av rösterna och trädde därmed in i Riigikogu med 7 mandat som det minsta av sex där representerade partier.

IRL/ Förbundet Fäderneslandet och Res Publica Liit

är ett  nationalkonservativt parti, en sammanslagning av Isamaaliit och Res Publica. De var en del av den tidigare regeringskoallitionen med Reformpartiet under Andrus Ansip.

Dessutom:

Socialdemokratiska partiet (estniska: Sotsiaaldemokraatlik Erakond, SDE)

är ett socialdemokratiskt politiskt parti i Estland, bildat den 8 september1990. Partiet är medlem i Socialistinternationalen sedan november 1990 och i Europeiska socialdemokratiska partiet (PES) sedan den 16 maj2003. Partiet har en plats i Europaparlamentet och sitter i Socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet (PES). Estlands president Toomas Hendrik Ilves är tidigare europarlamentariker för socialdemokraterna. 2014 ingick partiet i regeringskoalition med Reformpartiet.

I Europaparlamentsvalet 2004 blev partiet det största i Estland och erhöll tre mandat. I det nationella parlamentsvalet 2007 fick partiet 27,8% och tio platser avRiigikogus 101 mandat, 2011 ökade andelen till 19 platser. 2015 sjönk andelen röster till 15,2% med 15 platser i Riikikogu vilket gör det till det tredje största partiet.

Det går inte att sätta likhetstecken mellan dem och svenska socialdemokrater. De sjunger inte Internationalen eller demonstrerar på första maj med röda fanor. Allt sådant påminner alldeles för mycket om sovjetåren.

 

Det kan tyckas som om det finns många borgerliga högerpartier i Estland, men man måste alltid ha i minnet Estlands ställning som en f.d. Sovjetstat, där allt som kunde tolkas som estnisk kultur och främmande för Sovjet var absolut förbjudet där den allenarådande kulturen skulle vara den ryska kommunismens kultur.


Väljarundersökning.

Väljarundersökning ger nu följande resultat.
Keskerakond får 25% och är nu störst.
Reformpartiet får 16%
Frihetspartiet får 15%
Konservativa 11%
IRL får 8%.

Keskerakond är alltså fortfarande störst, trots skandalerna runt Edgar Savisaar, som fortfarande är avstängd från borgmästarposten. Vi läste just om att han parkerar sin bil så, att den stoppar trafiken på gatan framför partiets lokal i Tallinn.
Även om han är handikappad, så bör han ta hänsyn till andra människor. Men sådan är han.

Dec 18, 2015. Från Aktuaalne Kaamera.

Ursäkta uppehållet. Nu börjar jag om.
 
Aktuaalne Kaamera:
 
Fantstiskt! Estland, som bara har varit fritt i snart 25 år, och låg så långt efter i utveckling, har kommit och gått om oss.
Estniska ingenjörer har konstruerat ett hus för boende på planeten Mars. En låda 6 m lång och 2 m bred packar upp sig själv och blir till ett litet hus med kök, sovrum och arbetsrum. Där finns rinnande vatten, micro, spis och toalett. Vattent räcker i två veckor för två personer. Det är en genial konstruktion som också kan användas i katastrofområden, arktiska expeditioner e dyl.
Chefsingenjören Pritt Kull säger att först kändes det som ett sience fiction-uppdrag, men sedan blev det allvar och verklighet.
 
 
 

-----

Estland var ju långt efter Väst när det gällde mobiltelefoni och datorer då, 1991. Nu är det förre statsministern, Andrus Ansip, som har ansvaret för de frågorna i EU.

En annan est, Marju Lauristin har i några år arbetat för att EU ska ha en gemensam strafflag gällande datorbrott, en hakkers-lag. Så många skador drabbar enskilda personer, sjukhus och polisen t.ex. Hon vill också ha en straffsats för dem som köper och säljer personliga uppgifter på nätet till t.ex. företag för att användas på olika sätt. Alla EU-medborgare ska ha rätta att veta vad som pågår på nätet och hur personuppgifterna utnyttjas. Alla sådana uppgifter måste godkännas av den enskilde. Straffsatserna kan bli skyhöga. Barn under 13 år måste ha föräldrarnas tillstånd att vara ute på nätet, och för vissa sajter krävs det föräldrarnas tillstånd för barn upp till 16 år.

Estland inför nu konstnärslöner. Den estniska Konstnärernas Riksförbund väljer varje år ut vilka 5 konstärer som ska få förmånen under tre år framåt. I lönen ingår alla rättigheter som alla anställda har, t.ex. social trygghet. Årets konstnärer är: Kaido Ole, Marge Monko, Kriis Remsalu, Mark Raidpere, Anu Vahtra.

Det var flera nyheter, men jag återkommer om dem.

 

 
 

 

 


Dec 8, 2015 . En ny bok om Stalin.

Jag läste för en tid sedan att skådespelaren Sven Wollter hade sagt att "Stalin hade många mycket kloka åsikter innan han blev paranoid."

Det sa han i Sveriges Radio, och det blev inte bortklippt. Det visar att vissa massmördare är godkända att beundra, medan andra är "Ondskan" själv.

 

I tidningen Axess, som vi fick i brevlådan i dag recenseras boken "Stalin, ett porträtt av en ledare." Rubrik: Värre än vi trodde.

Inte värre än jag trodde, men mycket, mycket värre än Sven Wollter kan tänka sig.

 

Författaren Oleg Chlevnjuk har sökt i gamla arkiv och funnit dokument som berättar sanningen om mannen som är skyldig till många miljoner människors död. Chlevnjuk berättar att Stalin själv tog initiativet till alla avgörande beslut om utrensningar och massarresteringar. "Delegera var inte någon konst han lade sig vinn om."

Han var välunderrättad om vad som hände i hela landet. T.ex. att kannibalismen var utbredd på både 1930- och 1940-talen. 

 

Produktiviteten var låg i kolchoserna. Antagligen var det därför inflyttade ryssar i Estland belades med munkavle. De fick absolut inte före 1948 säga något om livet på kolchoserna till esterna, när systemet infördes, dvs tvingades på esterna. 

Under åren 1930-1952 dömdes ca 20 miljoner människor till läger, straffkolonier och fängelser. Varje år under Stalin var det i genomsnitt en miljon människor som sköts eller dömdes till läger eller förvisning. Alltså åren 1924-1953.

NKVD-avdelningarna fick order om hur många som skulle gripas, och hur många av dem som skulle skjutas. För att gjuta skräck i människorna. 

Landsbygden behandlades "som en koloni". 

Gorbatjov har sagt, att "allt var mycket värre än vi trodde".

 

Före revolutionen exporterade Ryssland livsmedel, under sovjetåren importerade man. 

 

Baltikum i Sovjet:

Under 1944-1952 var det enligt ofullständiga officiella uppgifter omkring en halv miljon människor av de baltiska republikernas befolkning som dödades, arresterades och deporterades, och ungefär lika många i västra Ukraina.

Observera att många var minderåriga. Jag har berättat om lilla Evi Juhani och hennes syster som utan föräldrar skickades till Sibirien; hon hade dömts skyldig till något oklart vid 6 års ålder. Deras morfar kunde inte bara se på. Han såg till att han fick följa med.

 

Det parti, som nu heter Vänsterpartiet, hette då SKP, Sveriges kommunistiska parti, medlem av Komintern till 1945. Högste chef hette Stalin. Jag förstår faktiskt inte att de inte ombildar sig, och lämnar den bakgrunden. Stalin! Massmördaren! Då lovprisades han av dem, och man hyllade honom t.o.m. för utrensningarna och de groteska skådeprocesserna mot gamla ledare.

 

Vi behöver nog läsa boken. Men det märkliga är, att människor glömmer så fort. De har glömt svälten, fattigdomen och den ständiga oron. Putin vill sätta upp Stalin på tronen igen. Hur kan människor glömma? Vad Hitler gjorde ska vi aldrig glömma, men Stalins brott, som berövade så enormt många människor livet, dem ska vi glömma fort och kvickt. Är inte människor i det f.d. Sovjet värda mer?

 

 

Jag vill påminna om Svetlana Aleksijevitjs böcker som visar vad vanliga människor upplevde i Sovjetunionen. 

 

Jag vill också påminna om Lenins order till Trotskij att förstöra hundratals byar och döda så många människor som möjligt på ett så bestialiskt vis, att alla verkligen skulle förstå vem som bestämmer i landet. Trotskij fick av Lenin en signerad fullmakt, som han fick fylla i efter eget gottfinnande. Han utförde sitt uppdrag med en psykopats njutning. "Detta är nödvändigt för att sprida revolutionen." 

Dessa män är fortfarande beundrade av många svenskar, det finns t.o.m. ett trotskistiskt parti i Sverige, och så har vi det svenska priset med Lenins namn som delas ut varje år. 

 

Kommer ni ihåg kvinnan i Estland, som fick i uppdrag att välja ut vilka som skulle deporteras från hennes kommun? Hon valde dem som varit "dumma" mot henne i skolan.

 

Måste det inte vara obligatoriskt att alla grundskolor även ska lära ut om dessa ondskans män, och inte bara utbilda om den nationalsocialistiska ondskan. 


Andra advent 2015.

Jo, det finns definitivt en svensk kultur. Att få delta i ett firande av andra advent på Svartsö i Stockholms skärgård,  det är något alldeles extra. 
En större taxibåt körde oss från fastlandet till Svartsö, en resa på ca en halvtimme under hård vind.
Vi var högst 200 besökare i Bygdegården. Längst fram satt orkestern. Flera dragspelare, två trumpetare, pianister, två sångsolister och några till. Vi andra satt på träbänkar och sjöng med i julpsalmerna. De julpsalmer som jag hört och sjungit med i sedan jag var barn. 
Det var ett av många bevis på att kulturen lever i Sverige. Alla ni "nyttiga idioter" som påstår att det inte finns någon svensk kultur, jag ber er besöka många olika orter i vårt land, och släppa fram er fantasi. Använd era ögon. Känn efter. Om ni har någon hjärna, så måste ni se det uppenbara. Och det ni upplever, det är ingen negativ "nationalism" eller något annat ni brukar kalla svenska seder. Det är vår kultur!
 
I Estland ser vi sådana kulturella uttryck ännu oftare. Då är det inte heller negativ nationalism. Det är med en härlig frihetskänsla som man fortfarande njuter av sin, sedan snart 25 år, nya frihet. Redan på lågstadiet kan man välja folkdans som speciell inriktning. Och det kan jag lova er, att det är jätteroligt att dansa folkdans. När jag gick i skolan fick vi dansa på gymnastiklektionerna ibland.
 
 

RSS 2.0