Juli 30, 2015 Mera nyheter.

Jag tycker det är så intressant att höra nyheter från olika länder. Alla har sin version, och tar fram det som de tycker är mest intressant. Jag har t.ex. i svensk media inte hört motiveringen till att Ryssland la sitt veto mot en undersöknngskommission angående flygkraschen i östra Ukraina. I estnisk TV säger man att ryssarna har tydligen inte förstått sin roll i Ukrainakrisen. De vill inte ha en kommission eftersom de inte vill rikta så stark uppmärksamhet mot Ukraina. 
En annan anledning, enligt den estniske representatten i FN Margus Kolga, kan också vara, att i så fall skulle alla inblandade genomgå förhör, och då måste också ryska soldater förhöras, men det har ju inte varit några ryska soldater där... Kolga anser att beslutet är helt genomskinligt.
-----
 
När det gäller lagar om människohandel och barnarbete ligger Estland lite efter. Sverige är bland de länder som har tydligast lagar, men Estland ligger i grupp 2 och Ryssland i grupp 3, som har de sämsta lagarna i öärendet. 

Bl.a. anses det att lagarna i Estland för sådana som utnyttjar människor ekonomiskt får för låga straff. Liksom vid utnyttjande av barnarbetare etc. Ett estniskt företag har åtalats för att ha använt slavarbetare.

Justitieministeriets analytiker Anu Leps, säger att det inte är lagarna som är fel, det är i stället domarna som dömer till för låga straff. Det är domarna som måste vidareutbildas. Hela problemet är nytt och dessutom ovanligt, därav de låga domarna.

Socialminister anser att varor tillverkade av barn inte ska få säljas i landet. Importörerna ska kunna straffas. Dessutom ska man lägga mer mer arbete på att stoppa den ryska bordellmaffian.

-----

När det gäller svinpesten, meddelas att man fångat ett smittat vildsvin i Raplamaa.

Dessutom ska man hjälpa alla små grisfarmer med sanering av opmgivningen. Alla estniska gårdar med grisar ska saneras.

Minister Kruuse, meddelar att staten inte har koll på alla grisuppfödare. De som har en eller två husgrisar har inte alltid tänkt på att anmäla det, men numera vet alla vad som gäller. De små¨gårdarna som har grisarna inne i  lador riskerar inte smitta från vildsvin.

Viljandis landshövding säger att ingen ska oroa sig för att de inte får ha grisar. "Vår avsikt är att hjälpa alla som vill behålla sina grisar."

-----

Tyvärr är befolkningsökningen negativ. Det beror framför allt på att kvinnor arbetar utomlands och sedan stannar där och gifter sig. Männen kommer oftare tillbaka. Detta gäller alla yrkesgrupper såväl läkare som städare.

För 2014 gäller siffrorna:

emigration: 4500 och

immigration 3900.

Det var det viktigaste i gårdagens Aktuaalne Kaamera.

Det har också firats Olofsdagen på Ormsö och varit Tigrarnas dag på Zoo. Det händer alltid något.


Juli 29, 2015 Svinpest mm

Det som oroar esterna mest av allt just nu, enligt Aktuaalne Kaanera är den afrikanska svinpesten. Just nu är fyra grisfarmar drabbade i Estland. 

Svinpesten är (ännu inte) farlig för andra än vildsvin och tamgrisar. Den har funnits i Afrika länge och flera länder har gått ihop om att försöka utrota den. Den har etablerats i Ryssland, och därifrån spritts till Baltikum. 

När en gris smittats dör den inom 5-10 dagar, och under tiden har den hunnit smitta andra grisar i farmen         

Rakvere svinfarm.
 

En stor svingård ligger i Rakvereområdet. Där finns 280 000 grisar. Naturligtvis är ägaren fruktansvärt orolig för att han ska få in smittan. Därför är hygienen och rengöring av redskap och bilar viktigt för honom. Ingen utomstående får komma in på gården. Skulle man vara tvungen att avliva de grisarna, då är bara 1/4-del av Estlands grisbestånd kvar. Ägaren menar att kommunerna är skyldiga till problemet eftersom de inte haft tillräckligt stränga regler för de små grisfarmerna. Man har inte tagit faran för pestens utbredning på allvar.

 

Jordbruksminister Urmas Kruuse intervjuas och svarar på frågan om inget hänt sedan en delegation för ett par år sedan uppvaktade ministern och presenterade problemet. Jovisst agerade man då, men problemet har blivit värre och nu ska man t.ex. kontrollera tjuvjakten mycket ordentligare. Antagligen har smittan börjat med att ett vildsvin har parat sig med en tamgris. 

Man har talat om att skjuta av alla vildsvin i Estland, men svinen känner inga gränser, och det kommer nya svin in i landet hela tiden.

Även svampplockare utgör en risk. De kan föra smittan vidare genom kläder och annat. Man har väsentligt stärkt reglerna om hygienen i grisgårdarna. 

Rakverefarmens ägare anser att det ska bli förbjudet med små grisgårdar, om de inte till hundra procent håller sig till de stränga hygienreglerna. Annars kanske hälften av alla grisar dör av pesten eller måste avlivas. Viruset kan överleva länge, även i kyl och frys, så man är tvingad att avliva alla smittade djur.

Vid en intervju ute på stan, svarar alla att de inte är rädda för att äta köttet. 

-----

Nu har esterna gjort en ny upptäckt. Man har lyckats få fram ett preparat med mikrodroppar som kan utvisa om en bilförare är knarkpåverkad. Tidigare har det inte funnits säkra tester.

-----

Vi missade en viktig utställning i Tallinn!! Nu är den såld till Tjeckien för 300 000 €. Den handlar om allt som har att göra med vatten, vattnets betydelse, hur det används etc. Troligtvis kommer tjeckerna hyra ut utställningen till andra intresserade länder.

---

 

Högst upp i det gamla Posthuset i Pärnu har man inrett en musikstudio. Den innehåller vad som behövs för att musiker ska kunna öva där. Det ska bli det nya kulturcentret i Pärnu, och alla med musikintresse ska komma och spela eller lyssna. Kul!


Juli 22, 2015 Akuellt

Gårdagens Aktuaalne Kaamera hade några intressanta saker att bjuda på. 

 

Den största nyheten var, att man hittat en mycket allvarlig smitta i grisfarmerna. I några gårdar har man lyckats kurera grisarna, men hos en bonde räcker inte den åtgärden.

Man vet inte säkert hur det har gått till, men smittan kommer från vildsvin och smittar inte människor. Antagligen har bondefamiljen när de plockat svamp i skogarna fått bacillen med sig hem, och sedan smittat sina djur. Det är en hårt arbetande familj, som målmedvetet arbetat upp sin gård under svåra omständigheter. Nu är allt arbete förgäves. Djuren måste slaktas och gården saneras. Kanske kan de få ersättning från sitt försäkringsbolag.

EU måste blandas in vid svår smitta, och nu är frågan om estniskt griskött får fortsätta att exporteras till Europa. 

 

En tjänsteman menade i en intervju, att alla har gjort allt rätt som situationen kräver. Men det kan aldrig finnas 100-procentig säkerhet. Det finns ingenstans. Problemet i det här fallet kan vara, att de strävat efter ekologisk uppfödning. Grisarna har inte fått den sedvanliga antibiotikan, utan var mottagliga för smittan. Det tar en tid innan det nya fungerar. 

Nu kommer alla estniska grisfarmar undersökas. Just nu finns egentligen inget oroande, men man undersöker i alla fall. Något kan alltid inträffa i naturen och vi kan inte förutse allt. Ett besök hos en grisbonden samma dag man varit ute i skogen räcker för att det ska kunna bli farligt.

----- 

Ester som får högst 200 Euro i månaden i lön eller annan ersättning slipper betala skatt. Soc.dem. vill nu höja det till 400 Euro i månaden. Det skulle kosta ca 400 miljoner Euro för staten per år.

I stället får man ta in den summan på andra höjda skatter, säger soc.dem.

IRL, ett annat av regeringspartierna menar att detta kom lite plötsligt. Vi måste arbeta med den överenskommelsen som gjordes när den nya regeringskoalitionen bildades. Och när IRL föreslog då att att den här förändringen skulle göras, då fanns inget intresse hos Soc.dem. 

En politolog som intervjuas säger att det säkert är ett internt problem som utlöst detta. Kanske vill de byta ut ministrar eller lämna koalitionen. Kanske beror det på att den nye partiordföranden Jevgenij Ossinovski inte sitter i regeringen. Vilket han inte erkänner.

Överallt görs det olika strategiska drag i partier. Det är inte alltid så lätt att hänga med i svängarna; inte i Estland heller...

----- 

Nu har man kommit överens om hur man ska fördela flyktingar i EU, och det ser ut så här bl.a.

12100 ska till Tyskland.

9127 till Frankrike.

3500 till Norge.

325 till Litauen

250 till Lettland

150 till Estland.

Kanske har man nu förstått att Estland redan har 250 000 invånare, som ännu inte är inlemmade i samhället. Hälften av de rysktalande förstår inte att de lever i Estland.


I Estland gör de så som man borde ha gjort i Sverige. Två regeringsledamöter, 

Margus Tsahkna, socisalminister och ordf. i Pro Patria och Res Publica liir,och Hanno Pevkur, reformpartiet och inrikesminister, åker runt i landet för att försöka förklara varför det som sker, sker nu. Först var de i Jõhvi där en stor del av kommunledningen är etniska ryssar. Där säger kommunen att de redan har tillräckligt med "invandringsproblem".  De vill inte ta emot fler flyktingar.

 
Tsahkna

Tsahkna berättar att man ställt villkor i EU. De som kommer till Esland måste ha uttalat en vilja att komma just till Estland. De måste vara intresserade av att förstå den estniska kulturen, att de vill lära sig estniska och att de vill arbeta i Estland. "Dem tar vi gärna emot."

 

 Pevkur.

Pevkur: " Vi måste vara så solidariska mot EU, som vi orkar. EU är en av garanterna för vår egen frihet. Det viktigaste är att man ser möjligheten för flyktingarna att få ett eget liv, egen inkomst att få en egen plats i Estland. Språket är viktigt. Utan kunskaper i estniska, har man ingen framtid i Estland."

 

Vaivaras kommundirektör säger att två familjer kan vi säkert ta emot. Vi har bostäder, skolor och sjukvård för dem. Och ett positivt samhälle. På det viset är det inga problem. Däremot vill vi veta vilken religion de har, passar deras religion in i vår kultur? Vilken bildningsbakgrund har de? Hur öppna är de för den estniska kulturen?

 

Borgmästaren i Tartu säger att de hellre vill ha politiska än ekonomiska flyktingar eftersom de senare är i behov av så stor hjälp. 

 

Räpinas kommundirektör: "Vi ska i EU föreställa en familj. Vi ska hjälpa varandra. Vi kan inte bara ta emot pengar till olika projekt, vi måste själva bidra också."


Juli 19, 2015 En ny uppfinnin

Jag skulle så gärna vilja visa en bild på den nya roboten, som en est uppfunnit. Vi fick se den på TV, men jag kan inte hitta den på nätet. Det är en robot som kan gå in i vrak och undersöka dem. En liten tjockis med fyra små paddlar som tar den framåt. Den ser precis ut som ett litet vattendjur som simmar fram. Så söt. Vi får nog snart höra om vad den hittat i gamla förlista fartyg.
 
 

Juli 14, 2015 Propaganda kan vara oerhört effektivt.

Propaganda kan vara oerhört effektivt, och resultatet kan hålla i sig länge.

Stora delar av världen drabbades hårt under den finansiella krisen som bröt ut 1929. Det gällde även Estland. Det hade gått knappt tio år av frihet för det lilla landet. Man höll fortfarande på med uppbyggnad av demokratin. Problemen hopade sig, och oron steg. Regeringen kom inte med någon lösning.

Vad skulle man göra? 

Den 27 dec 2009 skrev jag om den krisen i Estland. Drömmen om att någon, en klok man, skulle hjälpa dem. Den som antagligen gjorde det, men som inte tillskrevs lösningen var Jaan Tönnison. 

Men folket hade redan vänt sig till de män, som en gång förut hade räddat dem. Frihetskrigarna, vapsarna. De var, liksom många andra ester, emot kommunismen. I stället vände de sig till den finska Lapporörelsen. De var helt emot kommunisterna och använde sig av direkt våld mot dem. De förbjöds 1932. (I Estland utlöstes inget våld.) 

 

Det jag vill komma fram till, det är att Kreml drev en stark propaganda redan under den första frihetstiden mot esterna och anklagade dem för fascism. När esterna sedan tvingades in i ett av Sovjet riggat riksdagsval 1940, blev de hastigt och lustigt kommunister, men efter en kort tid var de fascister igen. Enligt den ryska propagandan. Under den tyska ockupationen 1941-1944 var det tyvärr några ester som samarbetade med ockupanterna, och de sista 900 est-judiska medborgarna letades upp och mördades, men också över 2000 ester. 

Detta gjorde det lätt för Kreml att understryka esternas antisemitism. Att Estland, som det enda land i världen belönats av Judiska världsorganisationen för att de gett den judiska minoriteten kulturell autonomi glömdes snabbt bort.

Det fanns också en annan anledning till att Kreml klassade esterna som fascister. (Det är det värsta man kan säga om en människa i många delar av världen.) Och den var, att esterna i nordväst så småningom kunde se finsk TV och alltså kunde konstatera att det inte var så fattigt och eländigt i väst, som sas i sovjetisk TV. ("Du ska veta, att bakom kulisserna du passerar på väg in till Stockholms hamn ligger barnen och gråter av svält", som Ave fick höra när hon skulle besöka oss 1988) 

 

Man kan säga att propagandan om att esterna är fascister, den var av stor nytta för Sovjet under alla år. De ryska tågen med mat till den tyska armén medan länderna höll sams, 1938-1941, hade en text på sidan. "Mat åt de svältande i Estland". 

 

Det finns fler exempel, men jag slutar där.

 

Nåväl. Många i världen har trott på den här propagandan, kanske har de inte alltid vetat varifrån den kommit. Men det värsta är, att den dyker fortfarande upp. Bl.a. har Sofi Oksanen berättat att hon fått frågan om alla fascister i Estland även i Mellan-Amerika.

 Vi kan slå fast att propaganda är ett synnerligen effektivt sätt att sprida lögner. Hur ska vi då skydda oss? Jag förutsätter att alla, som jag själv, vill veta vad som ligger så nära sanningen som möjligt.

Vi får inte bara lyssna på och läsa det som de vi litar på säger. Vi måste se vidare. Svenska regeringen skulle ha frågat esterna om deras erfarenheter under den första sovjetiska ockupationen 1940-1941. Kanske skulle inte Baltutlämningen ha skett då. Kanske skulle vi då förstått mer om hur livet verkligen var bakom järnridån. Kanske hade inte utrikesminister Undén sagt att "Sovjetunionen är ju en rättsstat". 

 

Vad lär vi oss av det? 


Juli 12, 2015 Kolonialmakternas jordanspråk.

Putin talar om att landet måste stödja alla ryssar i världen. Han måste visa att de som bor utomlands har samma rätt till skydd som ryssarna som bor i riket - federationen. Som Hitler sa på sin tid om tyskarna.

Att ha förlorat rollen som stormakt har varit svårt för de flesta nationer. Eller är det inte så?

Kolonialmakterna har förlorat mycket av sina erövringar, och makten har överförts på folken som bott där ursprungligen. Men just de områden som ligger närmast har de ofta kvar. 

 

England var centralt för Europa under sin långa tid som kolonialmakt. De hade lagt under sig många andra områden i världen. Nu är mycket borta, men Falklandsöarna blev det strid om, och de är fortfarande brittiska.

Irland kämpade för sin frihet och landet blev helt självständigt 1948, dock inte Ulster som engelsmännen behöll. 

Skottarna hade en omröstning om huruvida de skulle begära utträde ur unionen, men resultatet blev att de är kvar. 

Wales har ännu inte full frihet. 

Om skottarna och walesarna begär sin frihet, vad händer då?

 

Spanien har också lämnat tillbaka många av sina områden till urinnevånarna, men hur blir det med Baskien och Katalonien? 

 

Närt det gäller Ryssland, då har ju Putin uttalat sin uppfattning, att det är Sovjetunionens gränser som han vill återfå. 

 

Vem har rätt till de olika landområdena? Vem har rätt att bestämma över andra folk? Jag tänkte när EU var ett faktum, att nu kommer nationalitetsgränserna bli mindre viktiga, nu är det olika regioner som blir viktigare. Kanske är det det som har hänt. 

Och att de baltiska staterna inte har mycket gemensamt med Ryssland, det har blivit uppenbart för alla (utom för Kreml). Estland förlorade många unga män i Frihetskriget. De förlorade många, många människor under ockupationen. De är beredda att förlora många män för att behålla sin frihet. De lever i ett område med en speciell kultur och ett helt annat språk än ryskan. Betyder det något?

Under andra världskriget hävdade både Ryssland och Tyskland sin självklara rätt till Estland. 

Vem har då rätten på sin sida? 

Självklart är det esternas rätt som gäller. Fredsavtalet skrevs under av Rysslands och Estlands representanter 1920. Världen har beslutat att ett sådant avtal gäller. Vad ska vi annars förlita oss på? 

 

Jag vet att det just nu rasar blodiga krig i världen. Med vilken rätt för de krig? Dum fråga. De för krig eftersom de vill förändra de områden de krigar i. De frågar inte efter vad invånarna vill. De krigar för att de vill ha makt. Makt över andra människor. 

 

Vi skriver lagar och signerar överenskommelser. Vi hoppas att de ska gälla. Men det finns alltid människor som vill bestämma över andra; så många som möjligt. Och plötsligt är vi tillbaka i det helvete som krig är.

 

Nato är en absolut förutsättning för att t.ex. de baltiska staterna ska få behålla sin frihet. Nato är en försvarsunion, inte en krigsmakt. Men det är inte så Nato ses från rysk horisont. Hur kan Sverige "provocera" Ryssland om vi går in i Nato, som det sagts. Är det för att ryssarna vet att det är mot dom vi måste vara beredda till försvar? Men om vi inte uppfattar varandra som fiender, då borde det inte ha någon betydelse. Ryssland har ju varit inbjudet till samarbete, Partnerskap för fred, med Nato. Då kan vi ju inte vara fiender. 

 

Krigen i Georgien och Ukraina har förändrat världen. Då blev världen uppdelad igen. Och plötsligt blev det mörkare. 

 

Ryssland vill inte förlora kontrollen över de gamla unionsstaterna. Och Ryssland vill vara en stormakt igen. 

 

Vem har rätt till jordens landområden? 


Juli 7, 2015 "Har de toaletter?"

Det händer fortfarande att vi i vår familj får frågor när vi säger att vi ska åka till Estland: “Finns det toaletter där?” “Finns det rinnande vatten?”

Vi pratade om det när vi var i en klädaffär i ett stort centrum i Rakvere. Där fanns det senaste modet, precis som i Sverige. Moderna kläder av alla de slag.

http://www.pohjakeskus.ee/majaplaan-1korrus/kaupluste-nimekiri  Här kan du se vilka butiker som finns där. (74 stycken)

Vi nämnde det när vi åkte förbi stora, vackra hus på vägen till Rakvere. Vackra nybyggda eller nyrenoverade hus med alla bekvämligheter.

I Estland finns samma saker att köpa som i Sverige. Det har skett en fantastisk utveckling sedan landet lämnade Sovjetunionen. De har gått från fattigdom med tomma affärer och gammal teknik till det som vi också har.

Varför vet då inte alla svenskar det? Jag tror att det är totalt ointresse. Man hörde talas om, och såg på TV i början av 1990-talet de usla förhållanden esterna levde i, och det sitter kvar i hjärnan.


I själva verket har utvecklingen varit fantastisk. De visste inte mycket om datorer eller mobiltelefoner. Nu är det den förre estniske statsministern, Andrus Ansip, som är ansvarig för datafrågor i EU-parlamentet. Esterna har lärt sig allt om datateknik och utvecklat den och dess användning i vardagslivet, så att de ligger i framkant. Det senaste, som jag känner till, är att man kan använda sitt ID-kort när man ska logga in på banker och när man ska rösta i allmänna val.


Vi skulle intressera oss för länderna i vår närhet. Vi har så mycket att lära av varandra. I Estland vet man att allt kan vara borta i morgon. Allt man har på banken, all mat som finns att köpa i affärerna, allt man äger och har. Man kan t.o.m. bli deporterad till en främmande karg trakt för att leva där i stället, bland främlingar, med mycket arbete och utan att vara säker på att få mat varje dag. Lyckan är inte tvärsäker.


Så har vi i Sverige inte levt på några hundra år.

juli 1, 2015 Vad menas med "juridiskt riktigt?"

Nu kan vi läsa även i svenska tidningar att den ryske Riksåklagaren har av Duman fått i uppdrag att undersöka om Estlands utträde ur Sovjetunionen var lagligt!!

 Estlands nationalblomma rukkilill/blåklint
         

Utträdet skrevs under av president Gorbatjov; ryska armén lämnade landet 1994 på uppdrag av president Jeltsin.


Sovjetunionen bildades 1922, då var Estland redan erkänd som suverän stat. Även av Ryssland och de ryska kommunisterna. Erkännandet gällde, enligt texten, "för evigt".

Ryssland/Sovjetunionen betalade då dessutom kompensation för, av kommunisterna, orsakade problem.

Är för övrigt införlivandet av Königsberg/Kaliningrad juridiskt korrekt?


Vad betyder juridiskt korrekt i en gangsterstat?

Är det "juridiskt korrekt" att t.ex. Danmark är fritt och inte en del av Tyskland, då ju Nazi-Tyskland ockuperade Danmark under flera år.

Är det "juridiskt korrekt" att Ingermanland tillhör Ryssland? I så fall vems juridik?


Dagens Ryssland är som ett krigsspel på Internet. Om man lyckas skjuta ihjäl motståndaren är det juridiskt korrekt!?  Skickar de iväg sina atommissiler att förstöra världen, är det också juridiskt korrekt?


Det är ingen idé att hymla längre. Putins Ryssland är en maffiastat som kopierar Hitlers 30-tal, och det hela kommer sannolikt sluta ännu blodigare än hittills. Även många naiva västmänniskor tycks ha insett det.

Jag tycker inte om att använda uttrycken “gangsterstat” eller “maffiastat”, men vad ska man kalla stater som saknar humanitär känsla för lag och rätt? Som inte i sin lagstiftning skyddar människor från brottslingar? Som fängslar och mördar människor för att de har egna åsikter?


Någon juridik i vår mening existerar inte i Ryssland. Det är en stat som faktiskt tillämpar reglerna från Orwells bok, "1984". Diktatur är demokrati, lögn är sanning, straff är rening osv. osv. Alla som protesterar är bara värda slavarbetets eller dödens väg.

I Estland irriteras man över deras dagliga trakasserier. Utan EU och Nato hade esterna inte längre funnits som folk. Esterna är dock inte övergivna, som judarna var under andra världskriget. EU och Nato finns i Estland. Det skapar en oerhörd trygghet.

         
 Ryssar i Estland firar 1 maj.Är de lojala mot Estland eller Putin, som de kallar ”vår president”. 
 

Ryssar i Moskva 9 maj 2015. Längtar de tillbaka till Sovjetunionen.

 

RSS 2.0