30 april, 2016. Historiesynen skiljer sig.

Vi har just tittat på några avsnitt av den ryska filmen Mästaren och Margarita. Den är mycket bra och visas just nu på Axess TV. Den som verkligen är intresserad av hur livet var i Sovjet bör se den. Vi kan se hur fullständigt bisarrt, hur ologiskt livet var. Man kunde inte säkert veta från den ena stunden till den andra vad som skulle hända. Det är inte helt enkelt för en svensk att hänga med i handlingen, men se den och föreställ dig att livet är så. Och känn efter om det verkligen går att leva så. För sovjeterna var det nödvändigt.

En annan bisarr historia är den ryske utrikesministern Sergei Lavrovs beklagande över att de baltiska statern inte är tacksamma för att Ryssland lämnade dem utan våld. Inte helt rätt. Inte rätt alls om man inte värdesätter litauers och letters liv. Det var faktiskt skjutande och död i både Riga och Vilnius. Esterna slapp det men hotades med att tankbrigader och godsvagnar kördes in mot Tallinn, men som tur var användes de inte.

Annars brukar Kreml skilja på de baltiska staterna. I Litauen levde inte så många ryssar beroende på att många sköts eller dödades  av litauer under alla ockupationsåren. Därför behandlas de med större respekt av ryssarna. Letter och ester gjorde aldrig det, och ses som “fascistiska mähän, som inget vågar”. I lLitauen har man dessutom numera totalförbud mot alla sovjetsymboler. De ryska tågen som måste passera genom Litauen på resan mellan Ryssland och Kaliningrad måste ha gardinerna fördragna, och det får inte förekomma någon sovjetstjärna på loket, vilket annars är vanligt.

 

Lavrov anklagar också Natoländerna för att de trängde sig på Estland, Lettland och Litauen. Vilket, som vi ju vet, är en lögn. Margaret Thatcher hade lovat att inte ta med Baltikum och Polen i Nato, men de tjatade sig in, väl vetande att deras nya frihet var i fara utan det stödet.

Lavrov anser dessutom att ryssarna inte gör sig skyldiga till något fel, när de markerar mot Natos örlogsfartyg i Östersjön. Fartygen är  inkräktare, och en fara för freden, ditkallade av de fascistiska balterna.

 

I tidningen Õhtuleht läser vi att Lavrov också säger: Dessutom börjar man prata om att Sovjet ockuperade länderna, utnyttjade och exploaterade dem! Helt obegripligt. I dag kräver de sjuka människorna i Lettland dessutom en ersättning på 185 miljarder €. För vad? Är det tacken för att vi industriualiserade Baltikum, moderniserade och investerade enorma pengar där? Ja, vi investerade mer där än vi gjorde i det ryska Sovjet, sa han retoriskt.

 
I Lettland finns en kommission ledd av Ruta Pazdere, “Kommissionen för i Lettland orsakade problem i Lettlands infrastruktur under Sovjetåren” (ungefär). Hon menar att egentligen bör Ryssland betala 300 miljarder €, men då går Ryssland i konkurs. Men, säger hon, vi skulle nöja oss med en symbolisk kompensation, kanske på 1€, om de vidgår sin skuld och ber om ursäkt.

 

(Jämför gärna med hur många miljarder Västtyskland försökt  gottgöra Hitlers förbrytelser med och hur många tusentals ursäkter de uttalat.)

 

Lavrov  påståer också att de baltiska staterna sprider russofobin i Nato, och därmed är de skyldiga till rysskräcken inom Nato..

Av någon anledning menar Lavrov att det mest ryssofoba landet är Litauen. Ändå gav Litauen alla ryssar medborgarskap vid Sovjets fall. (De fanns inte så många rysktalande där som i Estland och Lettland.)

Vi undrar om Lavrov läst någon icke ryskspråkig historiebok sedan han slutade skolan. Hans syn på de baltiska folken sammanfaller med det Gorbatjov sa i Oslo, när han mottog Nobels fredspris. “Balterna förstår inte hur mycket de har Ryssland att tacka för.” Jag undrar om han kanske har ändrat åsikt nu. Han låter numera som han förstått mer av verkligheten än han fick lära sig i skolan under Sovjetåren.

Alla länder har sina historieböcker, och ska väl ha rätta att ha det. Men, visst är det rätt av esterna att kräva att de rysktalande i Estland ska läsa samma historieböcker som de estnisktalande. Hela landet är uppbyggt med den sanningen som grund.

Lustigt att Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Bulgarien, Ungern, Tyskland, m.fl, mfl., har en helt annan historiesyn än Ryssland och Lavrov.

April 23, 2016. En film av Ingmar Bergman.

Inte visste jag att Ingmar Bergman gjorde en film om ester och ryssar i Sovjetunionen 1950. Jag vet varför. Den är dålig. Till och med regissören själv tyckte det. Men den berättar om livet i Sovjet och hur det många gånger var för esterna i Sverige. De fick propaganda i sina brevlådor t.ex. 
Sådant händer inte här, heter filmen och stjärnorna är Signe Hasso, Ulf Palme och Alf Kjellin. 
 
Om man bara är väl införstådd med att filmen är dålig, kan man gott se den. Den visar alltså redan 1950 sanningen om hur det var att leva i Sovjetunionen, och hur man kunde förråda människor och misshandla dem.  Notera även en av huvudpersonernas och ett fartygs namn. Tips: Läs orden baklänges.
 
Den sågades direkt, och istället var det den sovjetiska propagandan som tog över. Om människorna i Västvärlden hade förstått hur livet var i det kommunistiska Sovjet, Kina, Kuba och andra länder verkligen var, då hade man inte gått i paraderna för Vietnam. Då hade man önskat vietnameserna ett bättre alternativ, som Sydkorea, Taiwan etc. 

April 21, 2016 Ännu ett svar på en fråga i kommentarerna.

Jag måste svara på frågan jag fick i kommentarerna angående min blogg

APRIL 10, 2016 ESTLAND ÄR ETT SPECIELLT LAND, som handlar om att esterna inte tror på medborgarlön. “Vi kanske har en mer realistisk syn på mänskliga svagheter”, säger socialförsäkringsministern.

Vad är det för erfarenheter mer specifikt ? från Sovjettiden ? undrar Jonas.

Ja, vad är det som skiljer esterna från oss? Vad är det för erfarenheter de har, som är så annorlunda än våra?


Att jag började skriva min blogg, var bl.a. för att jag ville att vi ska förstå vad de gått igenom. Under femtio år levde de ett eländigt liv, där allt var osäkert. Naturligtvis var de först åren medan Stalin ännu levde de allra värsta. Då stals deras egendomar och det mesta blev förstatligat eller blev kolchoser eller sovchoser. Allt under tvång. Många mördades och/eller deporterades. Många flydde för sina liv.

Jag har skrivit mycket om det.

De kunde inte slappna av. KGB fanns alltid i närheten. Godtycket var allenarådande. Stöld av statens egendom var vanligt, eftersom staten hade stulit av dem. Man kunde inte lita på någon egentligen. Till och med om barnen sa något olämpligt kunde föräldrarna råka illa ut. Vad var olämpligt? Ja, att man firade jul t.ex. Att man hade julgran. Att de berättade om livet under frihetstiden. Eller sjöng en gammal folksång. Ja, vad som helst kunde bli straffbart.

Man lärde sig ljuga, stjäla och ange.

I Sverige hade vi en kultur där man litade på varandra. Vi vill tro att alla människor är “goda”. Vi tror absolut inte att folk vill oss illa. Vi tror inte att någon kan komma på tanken att utnyttja vårt välfärdssystem på ett felaktigt sätt, för egen vinning. Och om det ändå händer, då blir de avslöjade och återbetalningsskyldiga.

Men så börjar invandringen av människor från andra kulturer. De är i behov av hjälp, och vi vill hjälpa. Det dröjer tills vi ser, att de tänker på ett annat sätt. Vi förstår inte att vi måste berätta för dem om hur vi tänker och hur vi gör i vårt land. Vi förstår inte hur olika kulturer skiljs åt. “Vi är ju alla lika!” Och så blir vi utnyttjade. Vårt välfärdssystem töms på pengar. Miljoner betalas ut till bedragare. Hur kan det vara så? Media vill inte berätta eftersom det är “rasism” att få oss att inse att vi är olika.

Sanningen är den, att vi är präglade av vår uppväxt. Det fungerar så. Vi lär oss tidigt vad som förväntas av oss och hur saker hänger ihop. I Sovjetunionen var livet helt annorlunda än i väst. I Estland minns man så väl hur det var, och man vet hur människorna blev, och de vill inte komma tillbaka till det osäkra livet.
 

April 15, 2016 Frihet eller inte frihet...

Tack, Jörgen Städje för din kommentar. Som är mer aktuell än någonsin. Vad förstår vi om de ryska avsikterna? Varför låter vi oss luras in i ett hörn? Varför kan vi inte sätta oss in i andras tankar och avsikter med deras handlande?
Svenska journalister reser till Estland och gör reportage om det "främlingsfientliga" landet. De reflekterar inte alls över vad som kan ligga till grund för det handlandet, som de klassar det som främlingsfientligt. Punkt. Sedan händer mycket värre saker. I vårt eget land, men vi är ju inte främlingsfientliga! Vi är goda människor som låter oss luras in i hörn. Vi låter Ryssland få en hamn på Gotland. Vi vill ju samarbeta!! Men att det kan finnas någon baktanke från Ryssland, det kan vi aldrig föreställa oss.
 
Nu har en svensk minister avslöjats med att äta middag med högerextrema från hans ursprungsland. Han har självklart umgåtts med dem i flera år. Det är inget märkligt i hans egna ögon. Men det borde det vara för oss andra. Vi vill inte riskera vår frihet i vårt eget land. Just det. Vår frihet i vårt eget land. 
Just det handlar det om när esterna inte vill ta emot människor i sitt land, människor som inte är intresserade av just Estland. Esterna har nyligen fått tillbaka sin frihet och SKA behålla den. De har levt i en främmande kultur i femtio långa år, och nu ger de inte upp! Ni som skriver om Estland, sätt er in i deras situation istället för att se dem uppifrån med "svenska ögon". 
I Sverige har vi en kultur! Vi lever fortfarande i ett fritt land, och vill inte förlora den friheten och den rättskultur vi arbetat fram under historien. Vi kan aldrig acceptera att någon extremist, varifrån han än är, får inflytande i vårt land! 
 
"Du gamla, du fria..." Vår nationalsång, som flera har försökt byta ut, den är vår, och den ska inte tas bort. Jag är svensk, och jag kräver att det är människor med förstånd, som styr i vårt land,
 
 

April 10, 2016 Estland är ett speciellt land.

Estland är ett speciellt land. Ett land jag alltid känt mig hemma i. Ett land som gör det absolut bästa av sina möjligheter. Där man lärt sig av livet, och använder sina erfarenheter. Ett land som håller ögonen öppna, och vet, att nya idéer ska granskas innan man tar dem till sig. Man förblindas inte av vackra ord. Man ser verkligen till innehållet först.

Detta kan vara svårt att förstå för människor med helt annan bakgrund. Det är så lätt att tänka illa om det man inte undersökt själv, bara för att det inte stämmer med de ideal man har hängett sig åt.

Ester kommenterar inte anklagelserna som kommer från oss i väst. Det tjänar ingenting till. De “ideologiska” lyssnar inte.  De vet ju vad som är rätt och fel. De tolkar andra folk efter de egna mallarna.

 

Estland utvecklas med rekordfart. När det gäller tekniken har de sluppit de första trevande åren med datorer. De fick aldrig hela kunskapen om den nya tekniken under sovjetockupationen. Men sedan, när de blev fria, då gällde det att snabbt sätta sig in i allt nytt, och utveckla det!

 Statsmisnistrarna.

Vad kan det lilla landet Estland med mindre ängen och en halv miljon invånare ha gemensamt med Japan som har över etthundratjugosju miljoner människor?

Kanske närheten till ett hotande land. Japan har både Kina och Nordkorea i sin absoluta närhet.

Just nu är statsminister Taavi Rõivas i Japan på statsbesök. Han har talat med Japans statsminister och de har deklarerat att Rysslands agerande i Krim och östra Ukraina är helt oacceptabelt, och kan inte förklaras eller normaliseras. De talade också om Nordkorea och deras totalt oberäkneliga beteenden.

De diskuterade också gemensamma försvarsfrågor och att utveckla samarbete i utbildningsfrågor.

De båda ländernas statsministrar delar synen på världen. De har också stor förståelse för varandras problem med sina grannar.

I Japan är många ester kända namn. Fler än i Sverige! De känner kompositören Arvo Pärt, dirigenten Neemi Järve, sumobrottaren Baruto och så lilla sagofiguren Lotte som i flera seriestrippar är sumobrottare!

 

Tillsammans med statsministern har också en affärsdelegation kommit till Japan. Ett företag utbildar japaner i engelska! Det estniska språkföretaget Lingvist. De har utarbetat ett system som underlättar språkinlärningen. “Learn a language in 200 hours”, eller “Kiirenda omakeeleõpet”.

 

Esterna har utvecklat systemet med idkort på nätet för säker inloggning, och japanerna har tagit efter.

 

Själv har jag i bekantskapskretsen en husmäklare som specialiserat sig på japanska kunder, som är intresserade av att köpa estniska bondgårdar, sommarstugor och lägenheter. Japanerna njuter bl.a. av att bo med mycket luft omkring sig, i motsats till det japanska livet där man är många på ett litet område.

 

Esternas syn på människan skiljer sig en del från den svenska. Vi tror att alla människor vill gott, och underordnar sig systemet eftersom det i grunden ska vara gott. Esterna har diskuterat medborgarlön, som Finland ska försöka genomföra. Esterna stöttar inte den idén. De vill inte hamna i samma situation som finnar och svenskar med enorma socialförsäkringsutgifter, som hela tiden ökar. Medborgarlönerna är tänkt att minska de utgifterna. “Vi kanske har en mer realistisk syn på mänskliga svagheter”, säger socialförsäkringsministern. “Att arbeta för sin försörjning måste vara prio ett.”

 

Ja, för människor som levt under andra förutsättningar, i en annan kultur, är det lätt att se hur man enkelt kan kringgå regler i Väst, och inte minst nu, när Panamamaterialet offentliggjorts, kan vi se hur alla, verkligen alla, kan frestas att se till sina egna behov istället för att följa regler. Nu måste vi sluta vara naiva i Sverige, och betrakta människor med esternas krassa ögon istället!

 

Ett annat problem som esterna sköter bättre än vi, det är problemet med hemlösa.

I Tallinn bor ca 600 personer under socialförvaltningens beskydd. Ungefär lika många väntar på att få komma med i programmet. Man är rädd för att hamna i ett “sovjetiskt system” med uteliggare och andra sociala problem.

Det hela går ut på att det inte får finnas uteliggare, och att så många som möjligt ska återbördas till samhället.

Tallinns vice borgmästare Eha Võrk berättar att det nu finns ett hus renoverat och bra att bo i, där ca 200 personer lever. Familjer (just nu ca 60) har en egen lägenhet och de ensamstående får ofta dela rum. I huset finns bestämda regler för att förhindra problem, t.ex. får endast en i taget vistas i tvättstugan. All upplysande text finns på estniska och ryska.

Nu vill man bygga fyra hus till för att täcka behovet. Viktigt är, att de inte ska ligga intill varandra. Man vill inte ha getton!

Att renovera räcker inte. Isoleringen i sovjetiskbyggda hus är urusel, eftersom uppvärmingen var i stort sett “gratis” på den tiden. På vintern blir det iskallt inomhus. Det kostar ofta mer att isolera än att bygga nytt.

Avsikten är att det ska vara fräscht och rent i husen. Det ska alltid finnas möjligheter till hjälp för de boende. Alla följer ett program för resocialisering. Men, alla går inte att “omvända”, några blir kvar i socialhusen.

Det är också lite problem att få personal. Rysktalande t.ex. vill inte ha sådana jobb.



Esterna och de två andra baltiska länderna har också ett annat specialgebit. Det visar sig på årets Venedigbiennal.

För balterna är arkitektur inte bara en vacker fasad. Det handlar också om energi, transporter, biutrymmen, vägar; ja helheten i infrastrukturen helt enkelt. Det tänkandet som inte fanns i Sovjet alltså! 

 

Varje stat får på biennalen 100 kvadratmeter för att visa landets speciella arkitektur, utom de baltiska staterna som delar på 2000 kvadratmeter. Esterna visar t.ex. Det snart färdigbyggda Folkmuseet i Tartu, letterna visar Rigas nya bibliotek, och litauerna Ignalina atomkraftverk med omgivningar. Dessutom visas ritningar på tunneln mellan Tallinn och Helsingfors, som inte är klubbad än, och Rail Baltica, järnvägen från Tallinn genom Lettland, Litauen, Polen till Tyskland. Det är ett stort och fantastiskt projekt.

Utställningen öppnas 27 maj, och kommer senare vandra runt i Europa och kommer till Estland nästa sommar.samt med Japan som har över etthundratjugosju miljoner människor?


April1, 2016 Vem är egentligen en äkta estländare?

Professorn i socialpsykologi, Anu Realo, har i en undersökning kunnat fastställa, att den är en riktig, äkta estländare som känner sig som estländare.
I Estland anser man att varhelst i världen man bor kan man vara estländare. 
Hur ska man ställa sig till detta i den situation vi befinner oss? Den allmänna meningen är, att den som kommer till Estland, delar estniska värderingar och vill leva i den estniska kulturen är också estländare. Man behöver inte vara född i Estland för att betrakta sig eller betraktas av andra som estländare. 
 
Två damer fick frågan på stan: "Hur ska en äkta est vara?"
Svaret: "De ska vara som vi, de ska vara glada och skratta."
 
Kanske är jag ändå estländare trots att jag har svenska föräldrar!

RSS 2.0