Feb 26, 2016 Keskerakond har problem

Det estniska Centerpartiet/Keskerakond har spännande tider just nu. Edgar Savisaar, ordförande, som anklagas för korruption, håller på att rensa upp i partiet, och det blir så intressant att se hur det kan gå till i politiska partier. Även där kan man verkligen konstatera att sanning är något relativt. Man kan också se en människa, som är rädd om sin makt, och absolut inte vill känna sig hotad. Ovanligt?

 

Det är lokalföreningarna som nu ska välja ordförande. I Narva har man nyss valt Yana Toom, som är skriven i Tallinn, och representant i EU-kommissionen för Keskerakond. Hon bor absolut inte i Narva. Hon ses dessutom som Putins kvinna i Estland.

 

Det blev ju så, att Edgar Savisaar vann årets ordförandeval i partiet mot Kadri Simson. Savisaar är en man som, visar det sig alltmer tydligt, inte förlåter en upplevd oförrätt. Han själv bestämmer dessutom vad som är oförrätten. Detta betyder att det är hetsjakt på nya "otrogna" ordföranden.

 

Nu kommer vi till ett uttalande, som definitivt är en osanning, det är Yana Toom, som förklarar, att det finns inga misshälligheter i partiet.

 

Keskerakond anklagas att ha tagit emot 100.000€, men inte uppgivit varifrån pengarna kommit. För några år sedan var det en ryss, som skänkte pengar till partiet. Det känns inte så otroligt att det hänt igen. Varför är det annars hemligt?

Partiledningen vill inte diskutera det vilande samarbetet med Putins parti Enade Ryssland. Många medlemmar vill avsluta det, men Savisaar har meddelat att det ska återupptas och förstärkas.

Nu är partiet delat i två grupper. Frågan gäller Savisaar eller Simson. Men Yana Toom har “aldrig hört talas om något gräl i partiet”.

 

Frågan är om Keskerakond spricker. Eller kanske mer troligt: när partiet spricker. Savisaar och hans närmaste medarbetare ser till att det är trogna vänner som blir ordförande i lokalföreningarna, vilket betyder att hans äldste vän, tillika Kadri Simsons pappa, Aado Must, nu antagligen kommer väljas bort som ordförande i Ida Virumaa. Han klarade sig kvar vid ett val, men då bestämdes att valet skulle göras om… Kommer Must vinna vid nästa val också, då blir det nog en partisplittring. Vi får se. Must och Savisaar talar inte längre med varandra.

 

Kadri Simson stöds av 14 ordförande just nu, och Savisaar av 13. Det är verkligen ett spänt läge, trots att inga misshälligheter finns i partiet. Eller? Yana Toom

 

En politolog varnar för att de som stödjer Savisaar helt enkelt är Putintrogna, och följaktligen en femtekolonn, och vi vet vad det betyder i framtiden.

 

Vi måste följa detta.

Huvudaktörerna:
Edgar Savisaar och Yana Toom
 
 
I opposirtion Kadri Simson
 
 

Presidentens tal.

Esterna är inte ett fritt folk pga politikers agerande. Vi är fria för att människorna själva ville det, och arbetade för det. Därefter har vi skapat de politiska instrumenten.
Vi är inte ett tyst folk. Ett tyst folk försvinner.
 
Två rader ur ett långt tal. Fortsättning följer. Der var så mycket intressant! 
 
 

Nationaldagen

Klockan är nio i Estland. Det är morgon den 24 feb 2016. 25 års frihet högtidlighålls i hela landet. TV visar bilder från Tallinn, och alla sjunger med i sångerna om fosterlandet med en känsla, så stark och smittande. Esterna har all rätt att njuta av sin frihet, av den stora glädjen att vara ett fritt folk. Måtte det få fortsätta så.
 
Esterna har världens mest demokratiska frihetsförklaring, som skrevs redan 1918,, som garanterar rätten för alla i landet samma rättigheter och samma skydd, oavsett religion, hudfärg eller födelseort. Alla är estländare (så benämns alla som bor i Estland), och ska så behandlas. 
 
 Googla fram err,  klicka på TV och under rubriken etv klicka på järel vaatamine, välj bilden på den estniska flaggan o några studenter. Klicka där. 
Gå sedan tillbaka o klicka på bilden på sångfestivalplatsen där kören på 30000 människor sjunger för över 100000 människor.
 
Paraden börjar kl 12 estnisk tid. Kan ses direkt i TV. 
Err, peka på tv, välj etv, klicka på otse. 
 
Nationaldagen firas på varenda förskola, skola, kommunalhus, kommun. De flesta föreningar uppmärksammar den. Idrottstävlingar hålls till dagens ära. Nästan alla hus i hela Estland flaggar. Parader av olika slag i alla städer och större orter. Hela diplomatiska kåren på plats i Tallinns stora parad (även Ryssland) Likväl på stora konserten och vid presidentens mottagning. Festmiddag i de flesta estniska hem. Allt för att fira 25 års frihet, den längsta sedan 1200-talet! D
I många tal återkommer temat: Det som hände 1939 kommer aldrig mer att upprepas, hellre dör vi.
 

Feb 21, 2016 Rysk nationalism och estnisk.

I går såg vi första delen av ett program om Ryssland i Kunskapskanalen. Situation Ryssland består av tre delar.  http://urplay.se/Produkter/193197-Situation-Ryssland-Nationalister


Det var mycket intressant, och visade de nya nationalistiska rörelserna i landet. Detta handlar om unga människor som "älskar Putin och regeringen". De kallar sig nationalister och en man menar att de är nationalsocialister eller fascister, som Stalin tvingade alla att benämna det. Nationalisterna vill bara ha vita människor i landet, och blandäktenskap är helt förkastligt. Allt från Väst är undermåligt, och har till syfte att undergräva ‘Det stora Ryssland”. En ung nationalistflicka sa, att “vårt mål är att underkuva er och om det misslyckas, spränger vi er med våra atombomber”.


Jag smakar på ordet nationalist.

Detta är absolut inte den glädjen över den egna kulturen som vi träffar på i Estland. Vad ska vi kalla det? Den vanlige esten trivs med sin kultur. De menar att det är den estniska kulturen som ska dominera i Estland. Och, som jag sagt flera gånger tidigare, det är ett resultat av att den var mer eller mindre förbjuden i femtio långa år.


Är det nationalromantik? På ett visst sätt. Det är en "hemmakänsla", och en påminnelse om de tidigare fria åren. "Det vi tvingades göra då, det är inte vad vi vill göra."


Man kan jämföra esternas känslor för sin nation med alla koloniserade och ockuperade länder i världen. Alla söker sina egna rötter, och vill radera ut det som inte stämmer för dem. I Baltikums fall, är det en europeisk kultur, som inte skrämmer oss andra. Vi borde inte bli oroade av det. Vi ska kunna glömma alla hemska epitet som getts dem. I det dokument som undertecknades i Tartu 1920, som gav Estland frihet, står det: Alla etniska grupper som lever i Estland är ester. Och gav autonomi inom vissa områden för alla etniska grupper med fler än 3000 medlemmar. Det är långt ifrån förföljelse av minoriteter, eller rättare sagt det är dess raka motsats.

Autonomi gavs bl.a till svenskar, tyskar och judar. Ryssarna var i te tillräcklig många i antal, och den zigenska gruppen tackade nej.


Däremot ska vi inte gömma undan det vi såg på TV i går. Den nationalistiska rörelsen i Ryssland är skrämmande. En ordförande har också kurser i knivanvändning! De lär sig slåss med knivar. Striderna mellan ryssar och invandrare blir värre och värre. Der är ett "vi och dom". En invandrare blev uppskuren pga sin hudfärg, och för att de ville ha hans skinnjacka.


Varför ryssarna då ska vara intresserade av att lägga under sig andra länder blir helt ologiskt. Visst, det bor ryssar i Baltikum, men ursprungsfolken är inte ryssar. Ryssarna har kommit inflyttande, frivilligt eller ditkommenderade huvudsakligen efter andra världskriget.


Ursprungsbefolkningens rättigheter ska respekteras i hela världen. Även européerna gjort sig skyldiga till svåra brott. Även i Sverige har svåra brott begåtts. Se hur svenskarnba behandlat samerna. Men i dag när vi förstår det, då ska vi väl vara mogna att sluta med det. Lätt sagt, men svårt att efterleva… Inte minst i Ryssland.
 

Feb 20, 2016 Jag hoppas att de lyckas bemöta lögnen om Estland.

Veckans bästa nyhet i Aktuaalne Kaamera:
Ockupationsmuseet byter namn till Vabamuusem, Frihetsmuseet. Det kommer innehålla Estlands historia från 1918 och framåt. Man kommer också visa livet under de fria åren. De åren så många ester i dag inte själva har upplevt. Och som det kan vara svårt att få en egen bild av. Jag minns kvinnan i Tallinn som sålde bananer på torget straxt efter den nya friheten. (Under friheten var hon läkare, men tvingades byta till kolchosarbete under ockupationen.) "Det kommer dröja många, många år innan esten blir en så fin människa som hon var under frihetsåren." Hon menade att den hårda, inhumana, sovjetiska, kulturen förstört dem. Och visst blev det en hård match, men man ser en stor förändring nu efter snart 25 år. Det viktiga är, att de som inte levde under frihetstiden kan få en bra bild om hur det verkligen var, och det som skolorna lärde ut under ockupationsåren var ren lögn.
 
Jag hoppas också att de lyckas bemöta lögnen om Estland som ett nazistiskt/fascistiskt samhälle under den första fria tiden. Åren efter den första stora börskraschen i världen blev tunga även för esterna. Naturligtvis. All export av varor till andra länder minskade även för esterna. Det var jobbigt för alla, det blev mindre pengar i omlopp. Då sökte alla berörda länder efter en lösning. I Estland sökte lösningen hos dem som räddat dem en gång förut. Vapsarna! Soldaterna som gav dem friheten. Visst, de samarbetade med Lapporörelsen i Finland, men inte tänkte esterna på dem som högermän. De skulle rädda landet helt enkelt.
När man ser på hur olika människor bestämmer sig för vem de ska rösta på; vem de ska lita på; vem som vill det bästa för dem, så blir det ofta den som presenterar ett löfte om framtiden, som låter bäst. Som ska göra att de får ett bättre liv. Jag är alldeles övertygad om, att vapsarnas löften stämde överens med folkets önskan, och därför vann de valet. Det var efter det valet som Konrad Päts tog makten och införde "den mjuka diktaturen". Den regeringsform som arbetades fram därefter var ganska lik det vapsarna tänkt sig, och de ekonomiska problemen löstes egentligen av Jaan Tõnisson, statsminister 1919 och 1920.
Jaan Tõnisson
Under sovjetåren meddelade Kreml också att esterna var fascister. Detta pga att Tallinnborna kunde se finsk tv, och därmed såg att Kreml ljög om levnadsförhållandena i Väst. Det måste misstänkliggöras. 
 
Tyvärr, var det många i utlandet, som trodde på de lögnerna, och tror så än i dag. Sofi Oksanen har t.ex. berättat om att hon fått frågan om det när hon presenterar sina böcker i världen.
 
Det är så skönt om man verkligen har underlag för att avslöja lögnen om det "fascistiska" samhället, som gav judarna kulturell autonomi och belönades av Judiska rådet för detta! Det enda landet som lät judarna komma in i landet under andra världskriget, det var Estland. Sverige släppte inte in dem!
 
En annan sak som visar den otroliga utvecklingen är internetutvecklingen i Estland. Förre statsministern Andrus Ansip är ju kommissionär för internet och cybervärlden i EU. Och nu i dagarna reser president Ilves hustru, chef för Lettlands cyberförsvar, runt i estniska skolor för att fr.a. lära lärarna om alla risker som finns i nätet. Man måste lära lärarna, så att kommunikationen löper bättre mellan lärare och elever i skolan. Numera kan ju eleverna oftast så mycket mer om datorer och datakunskap än sina lärare.
 
Egentligen är det intressant. I svenska skolor infördes en ny pedagogik för många år sedan. Den innebar bl.a. att eleverna själva skulle säga vad de ville lära sig. På den tiden var det bara löjligt. Hur skulle eleverna kunna veta vad som är viktigt att kunna i livet, innan någon lärt dem det. Numera är det inte lika galet. Nu fångar de upp så mycket via nätet. Ändå är tanken naturligtvis fel i grunden, och de måste också göras uppmärksamma på hur man inte tror på lögner och falska upplysningar. Det är lätt att bli lurad. Det är enligt den politiken Putins "troll" arbetar. Samma princip som Kreml arbetade efter under Sovjetåren. Sanning ör ett mycket relativt begrepp. 
 
En estnisk affärsman,  Raivo Susi, har satts i fängelse i Moskva. Han anklagas för spionage. Mer har inte meddelats. Alla är lika frågande.
Han arbetar med att förmedla försäljning av ryska flygplan. Alla ryska flygplan är utrustade för att alltid vara klara för militärens behov. Vid försäljning måste all hemlig utrustning plockas bort. Detta gäller även handelsfartyg. Susi tilldelades en statlig advokat, men har valt en egen.
Den estniske ambassadören har samtalat med honom ett par timmar, men anledningen till fängslandet är alltså oklart. Antagligen vill Moskva visa att balter lever ett farligt liv, och att i Ryssland gör de vad de vill.
Han kommer i första hand vara häktad i två månader i det ökända Lerfortovofängelset. 

Feb 15, 2016.

När årets polarpristagare meddelades för några dagar sedan googlaserade jag för att se vilka som fått priset under åren. Det var 1992 priset delades ut för första gången. Jag blev förvånad över att jag glömt!
 
1992 delades priset mellan Paul McCartney och de baltiska staterna! Det var häftigt, och det hade jag glömt! Estland, Lettland och Litauen prisbelönades för Den sjungande revolutionen! Det var ett fantastiskt fint sätt att uttrycka sin aktning för hur de baltiska staterna arbetade för sin självständighet från Sovjetunionen. Det gjorde du bra Stickan Andersson!
 

Feb 10, 2016 TV:s nyheter.

Några nyheter från Estlands Aktuaalne Kaamera:

 

Gränsen mellan Estland och Ryssland måste förstärkas. Det är ju också en EU-gräns. Det blev ju helt uppenbart när estniska säkerhetspolisen kidnappades på estniskt område men anklagades av Ryssland att ha gått över till den ryska sidan. Estnisk och rysk gränspolis har tillsammans skrivit under, att de vid en undersökning kunde konstatera att han inte gått över gränsen, vilket senare förnekades av ryssarna.

För att kunna bygga en två meter mur med alla tänkbara säkerhetsdetaljer och göra en bredare gata mellan länderna måste mark köpas in av ester som bor nära gränsen. 108 människor har fått anbud på sin mark. 82 av dem har gått med på avtalet, men de övriga vill ha mer betalt. En av dem säger, att “erbjudandet räcker knappt för en resa till stan”. Sista utvägen blir då expropriation.

-----

För att ta emot kvotflyktingar kräver både Estland och Lettland att flyktingarna ska vilja komma till just deras land, vilja lära sig språket och kulturen. Det gör att det inte kommer så många. I Lettland har man just tagit emot två familjer. De har fått egna lägenheter och tillgång till gemensamhetsutrymmen, förskola, gym och tolkar.

Gränspolisen säger att de vill hitta en fridfull plats för flyktingarna. “De har lidit mycket, de behöver lugn och ro, och vill inte tala med journalister.”

I Estland startas nu ett utbildningsprogram som riktar sig mot gränspolisen, hemvärnet, socialarbet, lärare, sjukhuspersonal m.fl. En utbildning, som ska berätta, undervisa, om andra människors kultur samtidigt som de som kommer ska undervisas om estnisk kultur. (Just det som jag efterlyst i Sverige. Läser de min blogg, eller begriper de det själva?)

 

-----

En amerikansk tankesmedja har sagt, att Ryssland kan ta Baltikum på tre dagar. Nu får vi veta, att det bara var ett inslag i presidentvalskampanjen och är närmast att betrakta som politiska floskler. Det säger förre amerikanske ambassadören i Estland.

Däremot är det inga valfloskler, utan sanning, att USA ska fyrdubbla insatsen med soldater, lastbilar, tanks mm i Baltikum!

 

-----

 Flygplatsen

Det finns en mindre flygplats i Pärnu. Därifrån går just nu bara flygplan till öarna Runö/Ruhnu och Kynö/Kihnu. Nu har man varit på besök i Norrköping och studerat den flygplatsen för att få idéer om hur man kan göra för att förbättra sin flygplats tekniskt.

-----

Jag hade glömt att semlor åt någon annanstans än i Sverige. I Estland äter man vastlakuklid, och har sin vastlapäev/semmeldag precis som vi. Den dagen äter man grisfötter och ärtsoppa till middag och en semla till efterrätt. Därefter inleds fastan. Den dagen ska man också åka kana för att hushållet ska fortsätta att ha det bra. Finns det ingen snö, då får man åka kana på något annat sätt. I Värska hade de konstsnö!!

-----

På Tallinns Zoo har man firat att “Den eldröda apans år” inleds. Det är inte vilken apa som helst. "Absolut ingen grym människoapa, utan en liten underbar varelse", försäkrar chefen på Zoo.

-----

Det finns fortfarande människor, som är helt präglade av den hårda sovjettiden. I Pärnu har några bröder utfört ett grymt mord på en taxichaufför och tagit hans kontanter. Man säger nu, att det är helt logiskt pga deras uppväxt med gravt alkoholiserade föräldrar, som var lägsta gradens kolchosarbetare. En familj med flera asociala barn på bygden. (Som en av våra grannfamiljer.)

-----

 Kadyrov

I Ryssland har Tjetjeniens nuvarande president, Ramzan Kadyrov, blivit Putins knytnäve. Han är som en ligaledare, som både hotar och mördar. På Instagram har han nyss hotat att döda två av Putins motståndare. När han ifrågasätts samlas massor av tjetjener för att demonstrera till hans försvar. Frivilligt, eller...? Även den ryska motorcykellledaren, Alexandr Zakdostanov, även kallad Kirurgen (för att han skär upp folk?), tillika Putins gode vän var där. “Vi demonstrerar för befolkningens frihet  och mot den amerikanska fascistiska demokratin." 

 Kara-Murza

Ordförande i organisationen “Det öppna Ryssland” Vladimir Kara-Murza har också hotats. Han menar att Boris Nemtsovs död intill Kremls murar kan spåras till Grozny. Han själv har redan överlevt ett förgiftningsförsök. Den gången fick han 5% chans att överleva. Efteråt kom ett bud från Grozny: “Den som inte förstår nu, den förstår aldrig!”

-----

Ryssland bombar i Syrien, det vet vi. Men att de skulle bomba civila förnekas bestämt! “Vi är ute efter terrorister och dödar bara terrorister! Om några civila drabbas ska man inte beskylla oss!”

USA, Tyskland och Turkiet har protesterat mot bombningarna. De anser att det är Ryssland som bombat sönder hela Aleppo.

EU:s Donald Tusk har sagt, att de ryska bombningarna bara gjort en svår situation värre. "Vi förstår att alla Rysslands krigsinsatser bara går ut på att stötta Assad. De vinner mark, och för den syriska oppositionen visar de ingen förståelse. Vi vet med säkerhet att Ryssland bombar deras ställningar."

Den turkiske statsministern säger "Vår underrättelsetjänst kan konstatera att 90 % av de 6 000 ryska flygoperationerna har riktats mot civila. Det förefaller som om det enda de inte intresserar sig för är IS."

FN varnar för att om inte FN:s hjälpsändnigar släpps in i Aleppo av Syrien och Ryssland kommer hundratusentals dö av svält.

Europa har dessutom nya enorma flyktingströmmar att vänta, vilket varken Assad eller Putin tycks ha något emot. Spekulationerna om att Putin ser fram emot att följden blir en upplösning av EU, kanske inte är obefogade.


Tjetjeniens president Kadyrov har stolt förklarat att det finns 500 tjetjenska elitsoldater på plats i Syrien. Han betraktar dem dock formellt som ryska soldater, men Ryssland förnekar att de har någonting med Ryssland att göra. Dock är tjetjeniens krigsmakt någon sorts underavdelning till den ryska krigsmakten. Hur som helst är Tjetjenien en vasallstat under Ryssland.

Feb 6, 2016 Sovjetestisk reklam.

Undrar hur många som ser TV-dokumentären om reklamen i Sovjetunionen?

 

Reklam i Sovjet

Mitt under sovjetisk planekonomi och utbredd varubrist marknadsfördes produkter som inte gick att köpa. Med den estniska entreprenören Peedu Ojamaak som grundare skapade filmstudion hundratals reklamfilmer per år för att marknadsföra varor som inte bara var utom räckhåll, utan ibland också helt påhittade.

(http://www.svt.se/k-special/se-program/)

 
Hur många är verkligen intresserade av hur man behandlade verkligheten, eller snarare skapade en fiktiv verklighet i det kommunistiska riket. Det var i Estland, Sovjet-Estland som en est vid namn Peedu Ojamaa (1933-2014) skapade Sovjetunionens första och enda reklamfilmstudio, ERF.

Han studerade reklamfilmer från Väst, och överförde idéerna. Det fantastiska han gjorde,

det var att han skapade reklam för produkter som fanns men minst lika ofta för produkter som inte fanns. Det var mycket bra reklam. Men sedan fanns de inte till salu. Vad var meningen med det?

Tja, för det första var det roliga och trevliga filmer.

För det andra var det bra för imagen utåt. Alla “nyttiga idioter” utanför Sovjet trodde på dem, och fick bekräftelse på hur fint det var i det kommunistiska landet. Vilket i och för sig var en av många orsaker till att ingen trodde på oss, när vi berättade hur det verkligen var.

Men det huvudsakliga budskapet var att alla i Sovjet skulle se hur fint deras land var, men inte just “här”...

“Den första gästen i ett kommunistiskt land, det är Svälten.” Så säger man i Estland och andra sovjeiska delstater. Och så visades reklamfilmer om överflöd, glädje och härliga varor. Så långt ifrån sanningen man kan komma. Men det var ju så med allt.

 

Det varnades för alla kärnvapen som var riktade mot Sovjet från Väst, medan det i själva verket var tvärtom. Det finns fortfarande avskjutningsramper kvar i Estland för allmänt beskådande. “Ett kärnvapenfritt Östersjön” var en slogan i tiden, som vände sig mot Väst. Men, de som sa så talade aldrig om de kärnvapen som Sovjet vände mot oss. Så ologiskt var det landet, liksom de godtrogna som föll i fällorna.

 

Var då Peedu Ojamaa en lögnens mästare? Knappast. Han hade hittat en möjlighet att göra film, att tjäna mycket pengar själv, att göra så att alla som arbetade med  filmerna tjänade mycket pengar och att utföra beställningar från Kreml.

Varifrån kom då pengarna? Jo, Kreml hade bestämt att alla företag, som producerade en vara, måste avsätta 1% av sin budget till reklam! Vare sig det behövdes eller inte. Och film var ju bra, och den enda reklamfilmsbyrån var ERF...

 

Det berättades om en skolflicka, Anu Sagim, som var med i flera filmer och bl.a. Gjorde reklam för kondomer. (Fanns inte att köpa i vanliga affärer)  och hade samma lön som mamman.  Hon vågade aldrig berätta vad hon egentligen tjänade. I dag ser man henne i galareportagen i tidningarna.

 

Nej, han var inte en "nyttig idiot", han visste hela tiden vad han gjorde. Han avskydde sovjetstaten, men utnyttjade situationen.


RSS 2.0