Lögner

En rysk TV-kanal intervjuade länsstyrelserepresentant om naturreservat på Gotland. I Ryssland sändes reportaget dubbat till ryska, och visar länsstyrelserepresentanten peka ut NATO:s hemliga vapengömmor på Gotland.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=6478299



Juli 29, 2016 Om ett korståg

Jag har äntligen läst boken Biskopen och korståget 1206 av Jonathan Lindström.

 

En fantastisk bok. Kanske för att den handlar om det som jag är så intresserad av, men så härligt skriven. Korståget gäller att kristna Estland.

 

Centralt i boken är Ormsö och folket där. Jag har läst flera olika förslag om när svenskarna kom till Estland, och här slår författaren fast, att det var ärkebiskop Andreas Sunesson som inför det planerade korståget placerade ölänningar där som ett skydd för korstågsfararna. De som skulle kristna hedningarna. Fyra byar med åtta gårdar flyttades över. Öland var, enligt Lindström, överbefolkat redan då, så det kanske inte behövdes så mycket tvång för att få folket att flytta över till Ormsö, som var helt obebyggt. Ön användes av fastlandsboende ester vid fiske och för sommarbete.

Namnet Ormsö kan komma från biskopen i Ribe, Omer, som omväxlande kallade sig Homeros och Orm. Han var med på korståget, god vän till ärkebiskopen i Lund Andreas. Lund var danskt på den här tiden.

 

Hur var då esterna, förutom att de var hedningar? De var som alla andra, nämligen “krigiska” de företog sina vikingafärder och stal vad de såg, tog kvinnor och barn med sig, som de sålde om de inte behövde dem för eget bruk. Kvinnosynen var förfärlig på den här tiden. En kvinna var inget värd. Vi har tur, som lever nu. På den här tiden var det helt i sin ordning att mörda hedningar; att aga hedningarna, sina kvinnor, sina barn, tjänare och trälar. Var hittar vi den rätten i dag? Precis så gjorde också de kristna, och en förklaring till att man tog kvinnor och barn med sig, det var, att det var säkrare än att ha män som fångar. Man dödade männen för att säkrare klara livet själv.

 

Kung Valdemar av Danmark inrättade Knutsgillet, som skulle föra korståg mot hedningarna. Knut var Valdemars far. Grundandet av Knutsgillet var inte bara ett uttryck för hängivenhet inför korstågstanken. Det var också ett finurligt socialt experiment som gick ut på att tygla och civilisera de danska stormännen. … De berikade sig genom plundrandet av hedningarna, skaffade sig ära och frälsning, samtidigt som de stärkte kungens status… Valdemars och hans släkts rätt till tronen blev därigenom alltmer självklar. Det var vad som i dag kallas en win-win-situation.

 

Esterna, hedningarna, slogs för sina liv. Deras enda chans att överleva, om de kristna försatt dem i knipa, det var att låta sig döpas. Men de kunde faktiskt tvätta av sig dopvattnet efteråt…


Det här är bara början av den 370 sidor långa berättelsen. Jag återkommer med en fortsättning. Snart.

Juli 25, 2016 Historien upprepar sig.


Fäljer du med på nyheterna? Läser du om vad som händer i Turkiet efter kuppförsöket?

Jag kan berätta, att det påminner mycket om det som hände i bl.a. Estland 1940, efter Sovjets första ockupation av landet. Visst ser vi tydliigt vad vissa makthavare tar sig rätt till. Den stora skillnaden är naturligtvis, att Estland var ett fritt land, medan Turkiet är en enda nation.


President Erdogan har proklamerat undantagstillstånd i Turkiet. Nej, det kunde Sovjet inte göra eftersom Estland var en fri stat. Men i praktiken var det ändå¨likadant. Man visste inte vad som skulle hända i nästa minut.


Erdogan har bestämt vem som är skyldig. Han har inte visat några bevis för sina anklagelser. Han har också arretserat många tusental människor. Flera tusen poliser är arresterade. Över 20 000 lärare har förlorat sina jobb, precis som många andra. Mänskliga rättigheter gäller inte längre. Eventuellt ska dödsstraff införas igen. Akademiker får inte lämna landet.

 Ryska trupper kommer över gränsen 1939.

Sovjet hade också färdiga listor på vilka som skulle arresteras 1940! Listor som upprättats medan Estland var ett fritt land. Människor var svartlistade efter sina yrken. Akademiker var definitivt inte ett bra yrke att ha just då. Man ändrade t.ex. utbildningen inom juridik vid Tartu Universitet till en sovjetisk, kommunistisk utbildning. Man bytte ut kurslitteraturen och satte in nya lärare.

Lärarna dödades eller skickades till Sibirien.

Poliser och hjälppoliser sköts, arresterades eller deporterades.

Journalister och läkare detsamma.

Alla som hade yrken där man hade känslig information måste bort!


Osäkerheten och därmed rädslan bredde ut sig, precis som det är i Turkiet i dag.
 
Ännu har dock turkarna inte börjat mörda öppet, som ryssarna gjorde i Estland. Minns den kvinnan, som undrade vad de höll på med när de förstörde gravar på den tyska kyrkogården. "Är du tyskvänlig?!!" och så sköts hon direkt. Eller mannen som sköts på stationen på väg hem från arbetet inför alla andra för att han arbetat som hjälppolis under skolloven i det fria Estland. Hustrun deporterades till Sibirien av samma skäl; mannens sommararbete alltså.
Ska också sådant komma att hända igen? Det önskar vi INTE.
 
För ett annat exempel på hur historien upprepwer sig läs:
https://svenska.yle.fi/artikel/2014/03/08/patrick-holmstrom-estland-1940-i-repris-pa-krim

Juli 21, 2016

Några citat från den senaste tiden:
 
President Ilves hälsar till fransmännen efter katastrofen i Nice, att han och alla ester delar deras sorg. Ester vet vad terror är.
Ja, så är det. 
 
Donald Trump valdes till republikanernas presidentkandidat i går. Han har gjort ett viktigt uttalande. USA kommer inte hjälpa de Baltiska staterna vid ett angrepp om de inte fullgjort sina skyldigheter mot USA.
Det enda landet i Baltikum och en av få Nato-länder som verkligen fullgör sina skyldigheter är Estland. Betyder det, att USA lämnar Lettland och Litauen i sticket? Betyder det, att Ryssland kan omringa Estland och därmed inte få det alltför svårt att inta även Estland. Eller kommer verkligen Nato och USA att kunna försvara det lilla landet där inne?
 
Annars håller alla politiska partier i Estland att nominera varsin presidentsoldat till det kommande valet i november. Reformpartiet har tre mycket starka kandidater:
Siim Kallas som nyligen var kommissionär i EU-parlamentet.
Marina Kaljurand, utrikesminister, som nyss varit på besök i Sverige.
Urmas Paet, tidigare utrikesminister 2005-2014.
 
Slaget står troligen mellan Kallas och Kaljurand. Vi får se...
 
Det är så intressant att tänka på hur alla har växt upp. I vilken kultur? 
 
 
Siim Kallas föddes den 2 oktober 1948 i Tallinn. Han växte alltså upp i Sovjetunionen och var alltså 43 år när landet åter blev fritt. 
Han har varit premiärminister, finansminister, utrikesminister. Han var tidigare medlem i Estlands Högsta Sovjet.
Har varit vicepresident för Internationella Liberaler. mm. mm.
Ibland är det knepigt för människor som var aktiva politiker under ockupationen. Vi får se om det betyder något för Kallas.
 
 
 
Marina Kaljurand föddes 6 september 1962. Hon var alltså 29 år 1991. 
Hon är nu utrikesminister, men har också varit ambassadör i USA, Mexico, Kanada, Kazakhstan och Israel. Det var hon som var ambassadör i Moskva under Bronssoldatbråket, då många av Putins inga belägrade gatan utanför och hindrade henne från att lämna byggnaden.
Hennes pappa är född i Lettland, och hennes mamma i Ryssland, men hon betonar att hon själv är estniska och inget annat!! Det brukar skojas om att det är hennes enda problem, att mamman är ryska. Men hon är mycket omtyckt i Estland. Dessutom är hon inte medlem i något parti, så jag tror att Kallas ligger bättre till i nomineringen.
 
Urmas Paet. Född  20 April 1974. (23 år 1991) Alla tre är faktiskt födda i Tallinn. 
Utrikesminister 2005-2014. Han efterträddes av Kaljurand.
Sitter nu i EU-parlamentet.
 
Alla tre levde under ockupationen, men Paet har nästan hela sitt vuxna liv levt i ett fritt Estland. Å andra sidan tog det flera år innan Estland hade lyckats resa sig från förtrycket, så jag är alldeles övertygad om att han vet hur livet levdes i Sovjet-Estland. Det är de som är unga nu, som bara fått det berättat för sig, eller som läst om det, livet i den kulturen. Å andra sidan är Estland ständigt hotat av Ryssland. Vilket annat land har blivit så angripna för att de flyttat en staty (Bronssoldaten)? Vilket annat Riksdagshus har fått besök av en dumaledamot som sprungit direkt in i lokalen och skrikit att regeringen måste avgå (pga samma statyflytt)? Naturligtvis måste jag också påpeka att under ockupatiionen rev ryssarna estniska statyer och minnesmonument och anlade asfalterade vägar över estniska kyrkogårdar. Jämlikhet mellan ryssarna och de ockuperade människorna existerade bara i fantasin.
 
En annan sak, som är självklar, men ändå noterbar: Vi träffade några goda vänner, estniska kvinnor, som aldrig hört talas om att Ryssland hade ett Lend-Leasavtal med USA, och kunde vinna så många strider med allt krigsmaterial och all burkmat, ja, det var enorma mängder, och inte minst alla skor de fått sig tillskickat från USA. Att de sedan inte betalat ett öre för det lånet förvånar nog ingen. Kvinnorna sa allvarligt: Något sådant fick vi aldrig lära oiss i de sovjetiska skolorna. Där påstods att Sovjet stöttade Väst med krigsmateriel och mat.
 
Det är otroligt vilka lögner som spreds av Sovjet både inom landet och i omvärlden. Och s.k. "nyttiga idioter" i Väst trodde på dem.
 
Jag kommer förstås att tänka på de ryska tågen som for genom Baltikum under första delen av kriget. De skulle till Tyskland med säd, trots att människor i det egna landet svalt.  Det var bara det att någon målat på vagnssidorna: "Mat åt de svältande i Estland". Ingen ryss skulle veta att man levde med en högre standard i Estland än hos dem. De var på väg mot samma höga standrd som vi hade i Sverige. Det var ju därför de också spred lögnen att alla ester var fascister, nazister., som också många i väst trodde på.
 

Juli 14, 2016 Jag fick en hatisk kommentar.

Jag fick en hatisk kommentar som jag inte vill publicera, men känner att jag ändå måste säga till mannen, som har ett vanligt svenskt förnamn, men absolut inte behöver vara svensk:
 
Jag läser tidningar och böcker från olika länder, och lär mig hela tiden.
Jag talar med rysktalande i Narva, och de är helt införstådda med vad jag menar.
 
Den sovjetiska tiden för esterna var extremt svår. Det ryssarna gjorde i Baltikum var ofta omänskligt. Ofta jämför mina ryska vänner det som hände då med dagens IS.
 
Alla människor är olika. Vi påverkas av allt vi upplever och av våra inre organ. Numera kan vi läsa att t.o.m. tarmens bakterier präglar oss.
Men den kultur som esterna upplevde under ockupationsåren var helt skild från deras egen, och den kultur som präglar Kreml i dag, och det de gjort med Krim t.ex, och Putins uttalanden först att där inte fanns några ryska soldater, men sedan tackade han alla ryska soldater för deras gärning på Krim, det påminner för mycket om Sovjet. Alla löften om högre pensioner på Krim etc. visade sig naturligtvis också vara lögn. Medvedev förklarade nyligen att det inte finns några pengar till sådant. 
 
Västvärlden har ändrat sin syn på Ryssland. Oron för vad Kreml tänker göra sprider sig.
 
Kan man kalla detta för rysshat? Nej, snarare ett realistiskt tänkande. Avsikten är inte, som Gorbatjov säger, att Nato förbereder ett krig mot Ryssland. De förbereder ett försvar.
 
 

Juli 9, 2016. Det är inte gratis att vara medlem i Nato.

Det är inte gratis att vara medlem i Nato. Det vet man i Estland i alla fall. Men det är självklart. Först betalar man sitt eget försvar enligt Natos regler med 2% av BNP, och sedan bygger de kasernbyggnader för de Natosoldater som är stationerade i landet.

 

Det har nyss varit Natomöte i Warszava, och man har beslutat att tusen soldater ska placeras i Estland, och naturligtvis måste de ha någonstans att bo och ha sina övningar. Det innebär en kostnad på 52,2 miljoner € under fyra år.

 
 Den första kasernen öppnades i Tapa den 27 juni i år. Där finns förutom bostadsutrymmen för 300 personer också klassrum, arbetsrum, lager, utrustning och vapenanläggningar. Den är 5.100 kvadratmeter stor.

Dessutom måste finnas övningsfält, flygfält, lager, garage, ammunitionsdepåer mm mm. Man måste också bygga en järnväg, som ska förenkla transporter.


Allt detta för att Putins Ryssland är så oförutsägbar. Efter Krimockupationen går ingen säker, och det är antagligen Putins önskan att det ska vara så. Vi får aldrig glömma att han finns, och att han har massor av vapen!

Han hotar ständigt Estland och han har också uttalat hot mot Sverige. Om vi går med i Nato, då är inte livet säkert för oss.

När Gazproom ska bygga den nya oljeledningen till Tyskland, då behöver de använda hamnen i Slite på Gotland för sina fartyg och arbetsmaterial, säger de. De kommer aldrig acceptera ett “nej”. Det betyder att Gotland inte är säkert längre; något försvar av ön finns ju inte.


I korthet:

Putinkvinnan Yana Toom vill att Estland lämnar EU.


Till Tapa kom också bl.a. USA:s femtonde pionjärbataljon.


Till Tapa kommer också ett kompani ca 200 tyska alpjägare med alla sina tillbehör för att öva i Estland under tre månader. De kommer från Baad Reichenhall i södra Tyskland.

Estland känner verkligen förtroende för Obama och hans lölfte: “Vi kommer aldrig överge er igen!”


Viiru Kemigrupp, som arbetar med oljeskiffer, öppnar två anläggningar som legat i malpåse, och anställer 350 personer.

 
I Viitna sjö växer vattenlobelia vilt.

Juli 2, 2016. Jag vet att jag inte ska haka upp mig.

 

Jag vet att jag inte ska haka upp mig på vad skådespelaren Sven Wollter säger. Men när han i en stor intervju berömmer Stalin för hans grandiosa tankar, då kan jag inte släppa det.

 

För det första: I SVT får man alltså tala gott om Stalin och hans kommunism. Trots att Stalin lät mörda miljontals människor. Han stal egendomar och människors föda efter behag. Han skickade människor på många mil långa resor, utan att ha fått chansen att ta med sig vad de behövde för sin överlevnad, till ett liv i misär och en trolig död av svält eller andra umbäranden. Osv. Osv.

 

Naturligtvis måste jag ställa frågan: Skulle en svensk kändis få säga att han beundrar Hitler, att Hitlers tänkande var imponerande? De levde under samma tid. De tillhör samma historia, de lät mörda miljontals människor, men de betraktas på helt olika vis. Varför? För att det är segraren som skriver historien? Inte den klokaste, mest insatta, mest medvetna forskaren!


För det andra: Vi lyssnar gärna på den estnisk-rysktalande historikern David Vseviov som berättar om livet i Sovjetunionen, ledarna, människorna och vardagen i estnisk radio. Om Wollter och SVT skulle lyssna på hans föredrag, då skulle de kanske förstå vem Josef Stalin var. Och hur det var att leva i Sovjetunionen. Då borde de inte längre kunna hålla den oskuldsfulla fasaden. Men jag är helt säker på att de då istället skulle säga att allt Vseviov säger är lögn och elak propaganda. Hur ska man få människor som inte vill se, att se? Hur ska man få dem att ta in världshändelser och söka sanningen i dem utan att blanda in sin politiska övertygelse?
 

För dem som besökte Estland 1991, efter befrielsen, och som nu gör ett andra besök, för dem är skillnaden overklig. Detta är verkligen ett land som stigit upp ur askan. Numera lever människorna ett liv som européer. Det finns mat i butikerna. De får veta vad som händer i världen. De behöver inte oroa sig för att vara skuggade, avlyssnade eller på andra sätt iakttagna av någon säkerhetstjänst i landet,  Infrastrukturen är helt modern. Livet är ungefär som i hela norra Europa.


Stalin dog. Sovjet levde sedan vidare i nästan 30 år, men inget kunde rädda den staten. Ändå finns det människor i Sverige, som inte har förstått någonting.

 I dag lyssnade vi på ett föredrag om den ryske författaren Mihail Bulgakov, 1891-1940, och hans familj. Hans svåger arbetade som läkare först i vita armén. Efter Lenins sk revolution och därefter Stalins övertagande av makten fick svågern fortsätta arbetet för att lära ut sina färdigheter tills andra ansågs färdigutbildade, 1929. Då bestämdes att han skulle dödas. Men f.d. Patienter, bolsjeviker bad för hans liv. “Han har betytt så mycket för oss.” Då frigavs han.Men efter några pår beslutades att han skulle skickas till fångläger i Sibirien istället, där han alltså dog 1940. Hans hustru hade också rest dit för att få leva med honom.
 

Så behandlades utbildade människor, och jag skulle vilja fråga SVT och Sven Wollter, om de anser att man ska göra så.

 


Ants moster tant Olga var sjuksköterska på ett sjukhus i Ryssland, före, under och en tid efter revolutionen, och hon har berättat om hur alla sjukhusets läkare försvann över en natt, och sedan kunde vem som helst kalla sig läkare. Hon återvände snart till det då fria Estland.

RSS 2.0