Sep 2, 2016 Höstterminsstart.

 

Det har hänt en hel del sedan jag rapporterade senast. Mest handlar det om presidentvalet, som är komplicerat. När det gäller Reformpartiets kandidat, var det Siim Kallas som blev officiell presidentkandidat. Han har varit Riksbankchef, partiledare, finansminiater, premiärminister, Estlands första EU-kommissionär.
Nuvarande utrikesministern lär ha uttalat att hon är missnöjd med att det inte var hon, som blev partiets kandidat, men det förnekar hon i dag. Hon är nöjd som det är. “Jag vill inte förstöra något”, säger hon.

I Estland börjar alla skolor den 1 september, och det är en viktig dag för alla. Det är en högtidsdag. Alla skolor gör något extra.
I en skola i Ida-Virumaa, Sonda, var det bara en flicka som började första klassen. Men hon var inte orolig. Hon får gå med andra i en befintlig klass. Hon känner redan alla i skolan, byn är så liten. Det är ett rysktalande område, men rektorn och eleverna talade bra estniska.
Flickans lärare sa, att klasserna är så små, att hon lär känna varje elev väl, och kan hjälpa alla.
Den lilla flickan fick en ros av rektorn.

I en skola i Pärnu såg vi hur rektorn högtidligt gav alla förstaklassare detas första lärobok, ABCboken.

I Frankrike börjar skolan med att lära alla elever hur de ska bete sig vid ett terrordåd. Hur de ska gömma sig etc. Esterna hoppas de inte ska behöva ha den undervisningen.

En annan nyhet är att Estniska Ockupationsmuseet har två nya utställningar, som vi ska gå och se.
Den ena handlar om anfallet på Tjeckoslovakien 1968. Den visar en ung student, som satte eld på sig själv i protest, och som avled på sjukhus några dagar senare.
Studenten tände folket. Han har blivit symbol för kampen för frihet. En kamp som har blivit aktuell igen efter alla hot från Ryssland.
Under och efter 1968 spreds lögner i media, att det var Väst som utfört dåden.

Den andra utställningen gäller massakern i Katyn, då 22000 militärer och andra sköts. I media sa Sovjetmakten att det var tyskarna som var skyldiga, och det var förbjudet att över huvud taget prata om det som hänt. Det var inget att diskutera om; självklart att nazisterna var skyldiga. Alltid nazisterna.

Tallins hamn har problem igen. De har beställt nya färjor som ska gå mellan hamnen och de stora öarna, men de har blivit ordentligt försenade. En fördyring som kommer kosta minst 5 miljoner Euro.
Den turkisktillverkade båten blir klar i november, och den polsktillverkade i bästa fall i januari. Under tiden måste transportproblemen lösa sig. De ska hyra ett fartyg för en enorm summa, ägaren kräver nämligen årshyra.

Den estniska sjukkassan har gjort en förlust på ca 33 miljoner. Frågan är var pengarna ska tas.

Det var ett inslag i svenska nyheter häromdagen. Det var en turist, en kvinna, som hade fått ett skärsår på benet, och blev körd till olika vårdplatser för att få det sytt. Det lyckades, men tog alldeles för lång tid. Hon tvingades åka 30 mil. Vi kan jämföra med vad som skulle hänt i Estland. Man ringer 112 och bestämmer om Kiirabi, ambulansvården, ska komma, eller om man ska åka in till deras mottagning. De kommer mycket fort, och allt är klart på nolltid. Så skulle vi ha det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


RSS 2.0