Dec. 11, 2009 Varje dag önskade hon hans död.

Jag hann bara se slutet på Nobelintervjun med Herta Müller. Jag får se början vid ett annat tillfälle. Men ändå hann jag se en hel del. Kommer ni ihåg att hon berättade att hon önskade att Cauchesko skulle dö. Varje dag önskade hon det. Varje dag.

 

Hon berättade också om barnen. Hon var lärarinna. Och i det kommunistiska Rumänien var det påbjudet att alla lärare skulle slå barnen. Och skrika åt dem. För att de skulle förstå att indoktrinera dem i osäkerhet och skräck. Hon ville inte slå dem. Hon ville inte det. Och. Då anmälde barnen henne för att hon inte slog dem! Hon fick sparken. Hon hade turen att vara tyskspråkig, och Tyskland betalade 8000 DM för henne.

Det är så skönt att det nu kan sägas. Då. Före 1989 var det ingen som skulle ha trott på oss om vi sagt detta. Så ofta vi fick höra att vi hade fel. Det var inte bara människorna i de kommunistiska länderna som var indoktrinerade. Människorna i väst var lika indoktrinerade. I öst fick man veta att de var bäst i hela världen. I väst trodde man också att de levde bra liv. De jämförde så ofta med USA, och ”Där är det inte bättre!”

I Rumänien fick man veta att Cauchesko var absolutist. Han levde ett enkelt liv, som alla andra rumäner. När han störtats och senare dödats fick vi se en film på TV om honom. Jag arbetade då tillsammans med två rumäner. Deras reaktion på filmen var att den var fel. För det första kunde man inte vara säker på att det verkligen var Cauchesko som mördades. Han hade så många dubbelgångare för at förvilla. Dessutom levde den Cauchesko vi såg i TV som en prins! Vilken lögn. Nej, egentligen förstod de att de varit lurade. De hade avslöjat alltihop när de kom till Sverige och såg allt från ett annat håll.

 

Ibland förändras livet helt och hållet. Det tar en annan väg. Ibland för att vi blir sjuka, råkar ut för en olyckshändelse, eller bara blir gamla. Ibland för att makthavarna bestämmer något. Makthavarna i det egna landet, eller i något annat land. I Estlands fall var det ju två andra stormakter som förändrade, raserade livet för människorna. Och det är underbart att det äntligen får sägas.

Trackback
RSS 2.0