dec 31 2012. Tack och lov att vårt land har utvecklats mot större humanism på 700 år.

Gott nytt år! Head uut aastat!
 
Ett riktigt bra år önskar jag alla. Ett år då vi i Sverige äntligen ska lära oss att de baltiska folken är människor som vi, varken bättre eller sämre. Fast... fast esterna har ju lyckats bäst att skapa ett fritt västerländskt samhälle, så... kanske... eller inte.

-----
Vi tittade på avsnittet om vikingarna i "Sveriges historia" men Dick Harisson och Martin Timell. Det är fortfarande mycket intressant, och nu nämnde de Estland ett par gånger! Jag förstår att jag kan ha rötter i Estland, eftersom vikingarna sålde slavar som de fångat i bl.a. Estland. Kvinnor var särskilt efterfrågade. Vem vet? Ingen kan i alla fall säga att det är helt omöjligt.

Harisson menade att Birger Jarl arbetade som Stalin, men det är en sanning med modifikation. Han var lika svekfull som Stalin för att nå sitt mål: Han skulle sammanföra alla småkungariken till ett stort. Först tog han en del av Finland, sedan blev han tvungen att försvara sig mot konkurrenter. När han fått dem på fall lovade han dem fri lejd om de la ner sina svärd. Därefter lät han  halshugga dem. Ja, det är i Stalins anda 700 år senare. Obs! 700 år!
Men när han skapade lagar och regler för sina undersåtar, då gjorde han det i samförstånd med medborgare. Det gjorde aldrig Stalin. Jag säger bara: Tack och lov att vårt land har utvecklats mot större humanism på 700 år. Jag hoppas att alla andra också tänkte på tidsskillnaden, annars kommer det åter nya "sanningar" i svenskarnas ryggmärg.

30 dec 2013. Gränsen mellan Europa och Asien.

 

Kristina Kappelins program om Europa är verkligen bra. Hon är en annorlunda journalist.

I dag skulle hon hitta gränsen mellan Europa och Asien. Hon var i Azerbadjan, men lyckades inte hitta den. Det visade sig att människorna är totalt ointresserade av en sådan gräns. Som tidigare Sovjetrepublik och numera en fri stat är de fortfarande osäkra på vilket liv de vill leva.

Därefter besökte hon Berlin. Där fanns ju tidigare Berlinmuren som en gräns mellan Europa och Asien. Vi fick träffa Harald Jäger som gav order om att gränsen skulle öppnas den där kvällen. Men jag tänkte på när Ülo berättade för oss i Tallinn 1997 (tror jag) om när han hade varit i Östberlin på 1960-talet och stått bakom muren hela natten och tittat in på den västra sidan. Den fria sidan. Han glömde aldrig den längtan han kände då. Men när han kom till flygplatsen i Tallinn och möttes av sin lille son, då visste han att det ändå var i Tallinn han hade sitt hem. Nu är Ülo död, men han fick några år i frihet.

Kappelin var med vakterna vid gränsen mellan Grekland och Turkiet. De bevakar hela tiden för att ingen ska kunna smyga sig in i Grekland. Hon tyckte att det var hemskt att människor i nöd ska stoppas där. De gjorde inte det. De togs till ett förvar, fick veta att de inte fick stanna, men skulle ta sig tillbaka till sitt land själva. Vilket de inte gjorde. De fortsatte in i Europa med tåget. Frågan kvarstår dock. Hur ska vi sköta EU:s yttre gräns? I Estland finns ju gränsen till Ryssland. I Narva är kontrollen ordentligt normal. Men jag har åkt på en väg i Setumaa där vägen ett litet stycke gick genom Ryssland. Det sas att det var många ryska vakter där. Jag vet inte.
I Vatikanen var man inte så oroliga för islams utbredning i Europa som för ett Europa utan Gud.

Nästa gång ska hon besöka Sverige. Det får jag inte missa!

Frågan är också: hur blev det sen? Jag menar efter kommunismens fall. Det är det president Ilves diskussionsgrupper pratar om. Och när jag påminns om hur det var i Sovjetunionen, hur landet var fyllt av vakter av alla de slag. Överallt var de bevakade. Gränserna kantades av vakter. Dirigenten Siiak som hoppade på bussen när vi skulle lämna Tallinn 1978 och bad Ants att byta pass med honom. Han sa det på skoj, men vi visste att det var allvar ändå. Han ville bort! Åtminstone för en tid, men sovjeterna lät honom inte åka eftersom han träffat en man som arbetade för Estlands frihet på kaféet på Estniska huset i Stockholm förra gången han fick utresetillstånd.

Eller tänk lilla Ave som då var drygt 20 år och reste för första gången över gränsen till Sverige. Hon skulle bli mött av en bekant som inte kom. När hon stod där på kajen och inte visste vad hon skulle göra kom det en man i uniform gående mot henne. Hon blev spå fruktansvärt rädd att hon började gråta. men han hjälpte henne, och dagen efter var hon hos oss som en jättefin överraskning.
De måste komma ihåg hur det var. De måste veta alternativet och vi måste göra det bästa vi kan alla tillsammans för att vi alla ska leva ett så bra liv som möjligt. Alla måste hjälpa till!

dec 29 2012. "Nu faller Ivan åter i glömska."

 
Minnet är kort. Till och med när det gäller en så grym person som Stalin glöms det bort vad han verkligen gjorde, t.o.m. i Ryssland, där han dödade och lät döda så oerhört många människor. I dagens DN Kultur kan vi läsa artikeln "Nu faller Ivan åter i glömska." Det handlar om Solzjenitsyns bok "En dag i Ivan Denisovitjs liv", den första boken som skildrade vad som hände i Gulag. När den gavs ut var det många som ville läsa den; nu 50 år senare finns inte något intresse kvar.

 
Två bilder från Gulag, det ställe som bl.a. finlandssvensken Bäckman menar att esterna själva lät sig skickas till! Just nu är det fruktansvärt kallt där, vilket det ofta blir på vintrarna. De flesta hade bara sommarkläder med sig när de deporterades eftersom det var sommar då. Tror Bäckman att det också var medvetet?

Artikelförfattaren Ingmar Nevéus skriver: Gulags offer minns man genom två grå stenar, en i Moskva, en i S:t Petersburg. Det är allt! Skillnaden mot hur exempelvis Sydafrika handskas med apartheid eller Tyskland med Förintelsen är frapperande.
Ja, Ryssland har inte på något sätt tagit på sig ansvaret för vad som hände. Absolut ingenting. Tvärtom. Till exempel när esterna ämnade straffa mördaren Arnold Meri för att han sett till att många Dagöbor skickades till Sibirien, då protesterade Moskva och hedrade honom istället. Tyvärr hann han dö innan han kunde fängslas. Den dåvarande ryske ambassadören i Tallinn menade ju att det "syns på fotografierna ferån tiden hur glada esterna var när ryssarna kom". Ni vet, de där fejkade bilderna!

Och nu talar man på allvar om att staden Volgograd ska byta tillbaka sitt namn till Stalingrad. Enligt en undersökning anser 48 % av ryssarna att Stalin spelade en positiv roll i landets historia.
Och som vanligt: Dagens ungdom vet ingenting om den här delen i sin historia. De blir hela tiden felinformerade. Nu ska boken om Ivan Denisovitj bli obligatorisk läsning i skolorna. Men kommer eleverna tro på den eller de felaktiga "sanningar" de får lära sig annars? Till och med i Estland har utbildningsministeriet uppdagat att många ryska skolor ljuger om sanningen.
-----
Postimees:

Rysktalande får mer hjälp

Advokatföreningen i Estland har hjälpt nästan 10.000 personer av de rysktalande i år.
Unionen har gjort insatser genom olika projekt och program för 9983  juridiska personer.
Rådgivning hålls i Tallinn, Tartu, Pärnu, Võru, Ida-Viru län och olika städer och ön Dagö.
Biståndsprojektet har 69 frivilliga och 41 studenter från Juridiska fakulteten med minst magisterexamen på advokatlinjen.  Rådgivning hålls på estniska och ryska.
De mest efterfrågade områdena gällde familjerätt, arvsrätt och krav.

Apropå den diskriminering av rysktalande som Putin talade om i Bryssel.

-----

Enligt Eurostat använder 75 % av befolkningen i Estland mellan 16 och 74 år Internet av något slag.
Internetanvändare med bärbara enheter utanför hemmet eller på arbetsplatsen är 32 procent.
I åldersgruppen 16-24 år och 25-54 år var det i genomsnitt fler Internetanvändare med laptop eller smartphone än i motsvarande åldersgrupper i EU, men mindre i åldersgruppen 55-74.
Användare av laptop, bordsdatorer eller smartphone utanför hemmet eller på arbetsplatsen mellan 16 och 74 år är över 50 procent, och därmed bland det högsta antalet liksom i Danmark, Irland, Luxemburg, Nederländerna, Finland och Sverige. Bland de lägsta antalet användare (under 20 %) hittar vi i Bulgarien, Italien, Ungern, Litauen och Rumänien.

dec 28 2012. Urbefolkningen.

 
Jag såg aldrig historieprogrammen med Dick Harisson och Martin Timell i TV4. Men Ants fick dom på DVD i julklapp. "För att ni ska vidga era vyer och inte koncentrera er bara på Estland!" Jojo.
 
 
 
Nu såg vi det första berättelsen om stenåldern, och det var mycket som liknar utvecklingen i Estland. Men den roligaste upplysningen var när Harisson bekräftade att Sverige inte har någon urbefolkning. Alla har kommit vandrande. Om ett land är täckt av is under många tusentals år då kan ingen bo där under den långa tiden. Om det sedan vandrade in människor för några tusentals år sedan och bosatte sig där, då blir de invandare. trots att de nu bott så länge i området.
Vilka är då urbefolkning? Det kan bara vara afrikaner, eftersom vi lär härstamma från Afrika allihop. Men Harisson  sa det väl för att vi ska förstå dem som invandrar till Sverige nu. Vi är likadana. - Just så väver man in budskap och propaganda utan att någon egentligen tänker på det. men konstigt nog har det nu satt sig i ryggmärgen att vi alla är invandrare. Ett exempel på hur vi får olika "kunskaper" utan att vi märker det.-
Nåja. Jag kan inte se att man så direkt kan jämföra ett folk som bott i landet i många tusen år med dem som kommer nu. Men man ska inte behandla invandrare illa i alla fall. 
 
På samma sätt kom esterena till sitt land. De följde renarna och andra vilda djur vartefter de rörde sig efter den försvinnande inlandsisen. Tydligen smälte isen med 5 km per hundrade år, om jag minns rätt. Det var en sevärd film.

I Moskva hålls en rättegång mot en avliden!!

I Moskva hålls en rättegång mot en avliden!! (twitter)
 
Det är advokaten Magnitsky som dog i fängelset där han satt för att han avslöjat korruption. USA har protesterat, och därför startas en rättegång mot Magnitsky trots att han är avliden. Är det ett rättänkande land? Hur ska han kunna föra sin talan? Vem, som inte är inne i systemet ska tala för honom?
 

dec 27 2012 Senaste nytt.

 
F.d. riksdagsmannen Soosaar tror på ett politiskt reningsbad i Estland 2013.
 


"Det har varit ett bra år. Jag är full av hopp om att våra estniska politiker är villiga att rensa upp", säger Soosaar. “Vi har visserligen inte ännu hört något ifrån dem.”
Sedan förklarar han just det som jag sagt, att alla människor måste känna sig delaktiga.
-----
I Estland har man avslöjat en grupp narkotikalangare. Man tog 13 langare som har försett 265 narkomaner. Man kunde plocka fram 63 000 Euro som de gömt i böcker.
Polisen slog till när langarna satt i sina flotta BMW-bilar. De drog ner langarna i snömodden där de fick ligga medan deras bilar tömdes. Så skulle (tyvärr) ingen polis göra i Sverige - tror jag.
-----
Det har varit och kommer fortsätta vara samma väder i Estland och Sverige. Vi fick se en bil vars tak hade tryckts in av den tunga snön och krossat vindrutan.
 
 

På en parkeringsplats hade det skyddande taket tryckts ner.
-----
Även i Estland försöker man hjälpa hemlösa och andra med bostadsproblem. I Paistu Valla finns ett socialhus med 16 lägenheter. Dit har en äldre kvinna flyttat in eftersom hon inte orkar med allt arbete med snön på sin bondgård. Hon får bo där så länge hon vill och betalar 70 Euro/mån. Där finns tillgång till all service hon kan behöva.

I Oleviste kyrka har man haft mat och musik för ensamma och bostadslösa. Chefen för socialtjänsten berättade att hon ofta får frågan från människor om hur de kan hjälpa till.
-----
I Pärnu finns ett privat minizoo, och där finns en krokodil. “Man får vara glad att krokodilen inte behöver svälta tack vare lokala lejon”, sa Monika Tamla i Aktuaalne Kaamera. Hon menade Lionsklubben som blivit sponsorer åt krokodilen.

Ni twittrar jag också. Sök på estlandskarin.

Hej igen alla! På allmän begäran ska jag försöka hålla mig till korta meddelanden om  Estland och dess omgivningar samt familjens öden. Men jag fortsätter med att skriva riktiga blogginlägg!!

dec 25 2012. Sedan drottning Kristinas dagar utlyses julfrid varje julafton i Estland och i Finland.

 
Sedan drottning Kristinas dagar utlyses julfrid varje julafton i Estland och i Finland.
I Tallinn var det borgmästaren Edgar Savisaar som från ett fönster på rådhuset utlyste julfriden.
 
 
Rådhustorget är fyllt av människor som väntar på talet.
 
 
Borgmästaren väntar medan musikerna spelar upp introduktionen.
 
 
Trappan är framställd och fönstret är öppet. Savisaar gör sig beredd.
 
 
Nu utlyser han julefriden som ska gälla fram till den 13 januari i hela landet.
 
 
Och därute hälsar tomten på dem som senare ska få hans julklappar.
 
I Åbo finns också den gamla traditionen kvar. 
 
 
Det står över tiotusen människor på Gamla stortorget och framför domkyrkan och över en miljon tittar på direktsändningen i tv.
 
Varför har vi i Sverige inte sparat den traditionen? Det är ett andrum mellan stressen inför julen och ska göra så att alla kommer ner i varv. Åtminstone menar Åbos kanslichef Jouko K. Lehmusto det.

dec 24 2012. Det är kontrollorganen som är viktiga.

 
Jag bara måste kommentera ett inslag i Kristina Kappelins program på TV i går kväll där hon letade efter den europeiska identiteten. Hon skulle träffa Europoas intelligentaste man! Han har den högst uppmätta IQ i Europa! Det var just det viktigaste att han är så intelligent. Hon frågade vem som egentligen är skyldig till den grekiska krisen och han svarade : "Väljarna. De väljer sina politiker." Då måste jag säga att i det ögonblicket var intelligensen som bortflugen. Det är verkligen att förenkla det. De väljarna röstar på är de som lyckas få oss att förstå¨att de kan regera landet så som vi vill. Men vad som spelar roll då är:
1. Hur ska alla kunna sätta sig in i hur ett land ska skötas och vem som passar bäst för det? Vi måste kunna lita på kandidaterna, men hur ska vi det? Det går att manipulera sanningen.
2. Om en politiker börjar bra kan han/hon ändå bli så tagen av makten att han/hon går över gränsen under sin regeringstid. Makt korumperar, säger man. Se på många av våra egna politiker.
 
Två exempel. Min åsikt är istället att det är kontrollorganen som är viktiga. De ska ha en kontinuerlig kontroll och redovisa sina slutsatser. Men hur ska vi säkerställa att de verklligen är helt fria från inblandning i korruption? Ska vi ha en annan kontrollgrupp som kontrollerar kontrollanterna då? Det är inte lätt. Att lägga hela ansvaret på väljarna tycker jag i alla händelser är alldeles för lättvindigt! Då måste vi alla vara delaktiga i politiken.
 
Nej, jag tror att enda möjligheten är att vi lär oss från början vad det betyder med demokrati, att vi lär oss att vår egen roll är viktig, att vi är alla lika delaktiga. Vi ska ha kontinuerlig undervisning i skolorna och även senare i livet ska frågan alltid stå öppen: Vad kan jag göra? Och i detta ingår också att vi då har en närmare kontakt med våra politiker, som nu lever avskilda från den vanlige medborgarens verklighet. 
Man ska inte heller kunna ha som yrke att vara riksdagsman. Även den tiden måste vara begränsad för att man inte ska frestas av makten och pengarna. Se vilka förmåner och pensioner våra politiker givit sig själva!
 
President Ilves har ju börjat en diskussion om demokratin. Vi får se vad de kommer fram till.
 
 
GOD JUL alla! önskar den estniske jultomten.

dec 23 2012. 40 000 ryska gäster har bokat hotellrum i Estland över julen.

Nej, jag tänkte fel Efter att ha funderat en stund till förstår jag nu att:
Putin säger i EU att de baltiska folken diskriminerar de rysktalande för att han vill göra klart för alla (EU) att de där "små fasciststaterna" inte är värdiga att vara medlemmar i organisationen. Han vill naturligtvis ha tillbaka alla länder som förlorades vid Sovjetunionens upplösning. Han har tidigare drivit frågan om hur EU och även Nato kan intressera sig för de där små struntländerna.
 
Putin har dock missat något viktigt. Ryssarna tycker inte illa om esterna. I alla fall inte de 40 000 ryska gäster som bokat hotellrum i Estland över julen och som säger att det är mycket trevligare i Estland än i Ryssland. Folk är så trevliga, och de förstår deras språk.
Kanske ska de skicka en inbjudan från Rakvere spa till Putin, så han får träffa alla trevliga ryssar som är där och även alla trevliga ester som jobbar där. Kanske han skulle kunna lära sig något då.
-----
 
 
Den estniska författarinnan Viivi Luik intervjuas i dagens Postimees. Hon berättar att hon ska fira en lugn jul hemma, besöka kyrkogården och vara försiktig med maten.
Hur var din barndoms jular? frågar journalisten.

Över min barndom jular föll skuggan av död och brist på mat.  Många människor från huset hade nyligen deporterats till Sibirien, och ett stort antal politiska flyktingar fanns runt om i världen. De hade inte någon kontakt med hemmet. Ingen visste om de levde eller var döda. I bunkrarna fanns vårt sista hopp, skogsbröderna.På julen kom alla tankar. De utgjorde ett tyst motstånd. Inne i skogen fanns en vedtrave där vi placerade ister, tobak och bröd. Det var en julklapp från oss.   Att lämna den här julklappen kunde innebära att man skickades till Sibirien. Det var risker hela tiden. Men man tog dem. Julen var Kristus födelsedag.

Naturligtvis sjöng vi de gamla julsångerna.

Vid den tiden krävde staten så stora leveranser av skördarna att det nästan inte blev något kvar åt bonden och hans familj. Många familjer hade svårt att få ihop en bröddeg, för att inte tala om allt annat. Kankse var det därför jag tänkte på det tidigare Viljandi som varit en rik landsdel, men som nu efter deporteringar och byggande av tvångskolchoser nu var Estlands fattigaste del.

Granen representerade julen. Gåvor hade man inte råd med.

Den finaste julklappen var när mormor kom varje julaftonskväll med ett fartyg av kartong från tsartiden  som var gulfärgad, men där en violett färg kunde anas. I fartyget satt en liten pojke som var son till den siste tsaren, vars hela familj dödats.Jag visste inte någonting om utrotningen av tsarfamiljen. Jag såg detta fartyg och pojken som en symbol för julen.


dec 22 2012. Var finns det goda?

 
Jag önskar er alla en god, lugn och vit jul. Jag önskar fred och frihet för alla folk.
 
Så tillbaka till verkligheten:
 
Putin deklarerade vid dagens möte i EU att balterna fortsätter att diskriminera de rysktalande.
Han säger det för att ryssarna i Ryssland ska uppröras, men många, många i väst kommer tro att det är sant.
 
 
Den vänlige presidenten Putin
 
Två av dagens inslag i SvT är upprörande. Nej, det är inte upprörande att de indiska kvinnorna vill ha dödsstraff för våldtäktsmännen som kanske har tagit livet av en ung indisk kvinna. Nej, jag förstår att de känner så. Och ingen reagerar på att de säger det de säger. Nej, det upprörande är, att när SvT sände ett inslag om baltiska fängelser och en lettisk kvinna ville ha dödsstraff för de banktjuvar som dödat hennes man, bankvakten, på ett synnerligen hänsynslöst sätt, då sa man att hon var ett exempel på hur djuriska de baltiska folken är. Jag vet, jag ringde till den som gjort programmet och han bekräftade sitt budskap.
 
Det andra inslaget gällde ett program i dag på Kunskapskanalen "Jag minns". En svenska berättade att hon alltid varit kommunist och flera gånger varit i Moskva på Kominternmöten. Självklart. "Hur skulle vi annars träffas?" Jag vill höra en nazist säga i svensk TV att han alltid varit nazist och självklart for till Berlin och träffade Hitler.
 
När ska svenskarna förstå att det skedde fler mord och arkebuseringar i Stalins rike än det gjorde i Hitlers? När ska svenskarna förstå att det är lika fruktansvärt för en ättling till mördade i Sovjetunionen att höra någon tala väl om kommunismen som det är för judar att någon säger sig vara nazist?
 
Ni tror att kommunisterna var goda människor med hjärtat på rätta stället. Varför mördades alla intellektuella? Varför mördades alla kyrkans män? Varför mördades alla som klarade av att sköta ett jordbruk? Var det i godhetens namn? Var finns det goda?
 
Ja, hela jag gråter. Jag har börjat känna i min själ vad våra släktingar upplevde. Vilken fasa de gick igenom. Från ett sorglöst underbart tjugotal till ett fullständigt helvetiskt fyrtiotal. Från att ha dansat på restaurangen hela natten, till att gömma sig, att se sina släktingar hämtas och försvoinna, att alltid se bakom sig för att försöka avslöja att man var förföljd och hoppas att man inte skulle vakna på natten av att någon bultade på dörren. Och så hände det!
Vilken fruktansvärd mardröm. Var finns godheten i detta? Vem kan vara stolt över att vara kommunist när allt detta och myckert mer gjorts i kommunismens namn i det första stora kommunistiska riket?

dec 21 2012. Se på skolorna i Finland och Estland där lärarna sitter inne med kunskapen

   
Fågeln "sidrik" som setts i Estland för första gången, som jag nämnt tidigare, är: rävsparven. Den har också setts på finska Utö kunde vi läsa i dag.
 
The Fox Sparrow is a large American sparrow. It is the only member of the genus Passerella, although some authors split the genus into four species.
Scientific namePasserella iliaca
 (Wikipedia)
-----
 
 Jag måste kommentera en liten artikel i DN Stockholm: "Skandalskolan på Söder riskerar vite på 400 000".
 
Det handlar om Maria Elementar i Stockholm. En skola med ett fantastiskt gott rykte tidigare, men så blev ägaren-rektorn gammal och anställde en ny rektor och efterhand kom det också nya lärare. Vad blev fel?
 
Läraryrket har en synnerligen dålig status numera. Fel människor söker sig till yrket. Undervisningen på högskolan har varit dålig. Dagens ideal är så märkliga. ...En stor del i bristerna bottnar i en otidsenlig kunskapssyn och ett auktoritärt förhållningssätt, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Att undervisning ska ske i tysta rum för att alla ska få samma chans att förstå och hänga med, det är otidsenligt. Att läraren har en viss auktoritet är också otidsenligt. Den tidigare rektorn skapade en lugn atmosfär i klassrummen och såg som sin uppgift att eleverna skulle lära sig så mycket som möjligt. När den nya rektorn och lärarna kom hade de lärt sig något annat, och kunde inte ta till sig det som den gamla rektorn ville med sin skola. Därav kaos. Tyvärr är det inte första gången det händer att en god pedagog inte lyckas överföra sina insikter på andra.
Men när någon kan förklara vad som är fel med att elever är i skolan för att lära sig något, och att deras barn- och ungdomstid inte ska bli bortkastad på oväsentligheter, om någon kan förklara det för mig så att jag förstår vitsen, då ska jag hålla tyst. Se på skolorna i Finland och Estland där man fortfarande tror att lärarna sitter inne med kunskapen. Se på resultaten i testerna som görs. Det är skillnad eftersom eleverna lär sig något - mycket.
 
 

dec 20 2012. Precis som förra året kom jultomten till Parlamentet.

Precis som förra året kom jultomten till Parlamentet. Han är mycket populär där, och delar ut julklappar. I dag tröstade han dessutom parlamentarikerna genom att erkänna att det inte bara är dom som har besvärliga pengaaffärer! Tänk på mig också. Var tror ni jag får alla pengar ifrån till alla dessa julklappar?"
 

Tomten i parlamentet.

Socialdemokraternas ordförande Sven Mikser fick ett par skidor och som alla de andra även en ispåse för att hålla huvudet kallt.- Allt var valt med omsorg och personligt till var och en.

För övrigt var alla partierna helt överens om att m,an måstre samrbeta mer, ha mer samstämighet. Alltså: man "borde" ha fler kontakter. Vi får se om det räcker med det.

President Ilves intervjuades och han framhöll att han menar att esterna ska vara stolta över Estland. "Vi kan inte göra allt på en gång. Vi hjälps åt allihop och det vi hittills har uträttat tillsammans är stordåd!"
"Vad ska Estland göra härnäst?"
"Vi måste titta innåt landet nu. Vi måste göra så att även livet på landet blir drägligt för alla. Vi måste komma ihåg att Estland var det land tilsammans med några få andra klarade den ekonomiska krisen bäst, och vi minskade inga sociala utgifter.
Vi kanske trots allt måste avstå något för att polisen inte ska lämna Lihula t.ex." (Vi har sett på TV att staden Lihula ligger lite för avskilt för att poliserna ska vilja jobba där.)

I Tallinn sa IRL-representanten att "Vi måste spara nu. Keskerakond lånar alldeles för mycket pengar för att genomföra sina löften. Nästa års budget ger ingen som helst ökning av inkomsterna. Hur ska vi betala? Tallinns egen TV, som Keskerakond genomfört, kostar lika mycket som hela dagisverksamheten. Är det rätt sätt att använda pengarna?"
Keskerakond är det parti som leddes tills helt nyligen av Edgar Savisaar, som har goda kontakter österut.

I Tartu vill ungdomarna ha ett nytt Ungdomens Hus istället för det gamla sovjetiska som är så uselt byggt och är så kallt på vintern och så varmt på sommaren. Ett modernt, nybyggt hus står högst på önskelistan. Och så att man inte slår ihop de två gymnasierna som nu finns i staden. "Det är två skolor med helt olika kultur."

Den presskonferens som Putin höll i dag under 4 timmar fick vi också se ett utdrag av. Dock talade man i Estland mer om att Putin inte ska låta några ryska barn adopteras av amerikaner och att han inte sa ett  ord om att så otroligt många ryska barn dör i ryska fosterhem!

Esterna vill också ha ett avslut på de dyra snabblånen.

De la Gardie-släkten hade ett slott i Haapsalu. Det har nu byggts om till sjukhus. Ett otroligt fint och moderna sjukhus i slottsstil. En patient, Harald Kullamägi 85 år, som varit inlagd i tre dagar berömde det nya sjukhuset. "Det är fantastiskt fint." Avgiften är 22 Euro/dygn.
 

De la Gardie loss, Haapsalu.

Och så den trevliga avslutningen: På ett företag delas en julklapp ut varje dag i hela december till alla anställda. Bara småsaker, men ändå så uppskattat. Problemet är att "ingen" vet vem som lägger presenten i strumporna som hänger på en tvättlina i korridoren.
 

dec 19 2012. Jag ska skriva i morgon!

Jag ska bättra mig! Det är mycket att göra nu så här dafarna före jul.
 
Jag ska skriva i morgon!
 
Må så gott
 
Karin

dec 18 2012. Allt man gjorde antecknades i passet t.o.m. om man halvsulade sina skor.

Jag har dragit ut på det. Jag orkade inte riktigt läsa sista kapitlet i Borgelins bok "Det befriade Baltikum". Boken är ju tryckt 1941. Det kan inte handla om befrielse när titeln är: Järnridån går ner.
Jag tänker på dem som levde där. Det var ett helt folk som berövades allt. Våra släktingar, Babu, Tedi (mormor och morfar), Ira, Morits, Tanja, ja alla var ju kvar då.

Jag skulle vilja skriva av hela kapitlet ord för ord så att ni förstår. Det här fanns tillgängligt redan 1941, innan esterna spreds över världen, de av dem som lyckades rädda sig därifrån.

Redan 1939 när de sovjetiska trupperna paraderade in i landet började vissa affärsmän, som anade vad som kunde hända, placera sina tillgångar i utlandet. Flera av dem lämnade landet. Men den första inledande tiden var bra. Det blev ingen märkbar skillnad så många återvände hem igen.
När de ryska trupperna utökades förändrades allt över en dag. Nu satt alla fast. Det beviljades inga utresetillstånd. Alla ester var instängda.

Bankerna slutade sälja utländsk valuta. Man måste rädda vad man kunde och grävde ner sina värdesaker i trädgårdar eller i skogen på nätterna. Alla stod under ständig uppsikt. Bar man stora paket under armen blev man stoppad och undersökt. Det iakttogs t.o.m. hur länge man var i en affär. Var man där för länge betydde det att man inte hade något riktigt arbete och det kunde bli tal om tvångsarbete. Med andra ord: De var oupphörligen iakttagna.
När bolsjevikerna kom steg alla priser. Visserligen fick arbetarna högre löner 20 - 25 % mer, men priserna steg flera hundra procent. Kvinnorna som gick till torget fick gå därifrån tomhänta, det var för dyrt. De hade inte middagsmat åt familjen.

För att göra det tydligt: allt man gjorde antecknades i passet t.o.m. om man halvsulade sina skor.

Så nästa chock:
... det värsta var att efterhand som dagarna gick så försvann alla moderna nya maskiner från fabrikerna och ersattes med gamla sovjetiksa skrammelverk. De moderna maskinerna monterades ned förpackades omsorgsfullt och sändes till Leningrad eller Moskva.

Dessutom: Ingen hade rätt att byta sysselsättning utan sovjetmyndighetens tillåtelse, och det hörde till sällsyntheterna att ett sådant tillstånd beviljades. Den 26 juni 1940 kom en förordning från Moskva som ytterligare poängterade arbetarens plikt att inte lämna något arbete utan arbetsledarens tillåtelse. Går han därifrån utan tillåtelse kan han straffas med fängelse i flera månader. Kom man för sent till jobbet fick man extraarbete och halverad lön.

Nu var han (esten) mera livegen än hans förfäder någonsin varit på godsen.

Och de aktiva estniska kommunisterna då? Ja, de hade fina titlar, men de fick inte bestämma något. Allt bestämdes i Moskva och för dem gällde det att hela tiden ta reda på vad som sas där. En av dem, Johannes Vares - Barbarus kom i ordstrid med GPU och är sedan dess försvunnen, skriver Borgelin 1941, men i själva verket flydde han in i Ryssland och begick självmord i sin lägenhet där 1946.
 
Johannes Barbarus med sin hustru 1931.
Då var han känd som författare.

Några paragrafer i stalinkonstitutionen, som skulle råda i Estland.
Paragraf 93: Alla medborgare i Sovjetrepubliken äger rätt till kostnadsfri skolgång och kostnadsfri tillgång till universitet.
Men: Bara de med rätta åsikterna får den förmånen, de andra får mycket högre avgift än tidigare. Åsikten bedöms av en kommunist.
Paragraf 96 Tros och religionsfrihet.
Men: Präster och kyrkobesökare förföljs, de teologiska fakulteterna på universiteten avskaffas.
Paragraf 97 Frihet i ord och skrift. Församlingsfrihet och demonstrationsfrihet.
Men:...ett oförsiktigt ord lätt kan kosta en friheten, då en spion, angivare eller GPU-man står på lur i varje gathörn. Tidningarna ...uteslutande med de direktiv som lämnas av det kommunistiska partiet. Inte bara politiska skrifter förbjöds utan t.o.m. icke-bolsjevistisk skönliieratur har förbjudits och förstörts. Endast kommunistpartiets möten är tillåtna (bara om de fått tillstånd från högre ort, dock).
Så fortsätter det. Paragraf efter paragraf ljuger och begränsar i själva verket livet på ett fullkomligt orimligt sätt för de baltiska folken.
En paragraf nämner brevfriheten. Pytt! Vi skickade ett paket till Anne på 1980-talet. Det kom i retur, öppnat i Moskva, där all post undersöktes noga, och allt var nedsmutsat av det kaffe från burken vi lagt i paketet. Fortfarande på 80-talet alltså.

Nu har jag skrivit om de första sidorna av lidandet som beskrivs här. Kan vi nu tänka oss in i hur det var för dem, helt vanliga normala människor som under bara tjugo år skapat en stat med gott välstånd och frihet och som nu kastas in i helvetet med kedjor runt armar och ben. Det enda som i realiteten är tillåtet är att arbeta i verkstäder etc. Allt intellektuellt arbete är förbjudet. Alla med ledaregenskaper tas av daga och livet måste gå vidare trots att det då fanns och fortfarande finns kommunister överallt. Vi får aldrig sluta hoppas på att alla människor ska få leva ett anständigt liv i frihet.

dec 17 2012. Alla log när bilden släcktes ner och dagens nyhetssändning var slut.

Årets favorit bland alla människor som intervjuats i estnisk TV och radio blev i år blev Riksåklagaren Heili Sepp, som vi ofta sett i nyhetsprogrammen. Hon förklarar på ett sakligt och informativt sätt vad som händer i domstolarna.
 
 
Riksåklagaen.
 
PÅ Saaremaa/Ösel kan man hitta många specialiteter. De har smör, ost och andra mjölkprodukter, bröd charkuterier, frukt och annat. Nu ska alla deras varor märkas med en ettikett som talar om varifrån varan kommer. Det är väl ett smidigt sätt att säkerställa att man köper inhemska varor. Fast det såg ganska enkelt ut att ta bort etiketten och sätta den på en annan vara... Och förresten så står det Saaremaa med stora bokstäver redan på t.ex. osten och smöret. Det är nog rätt tänkt i alla fall.
 
När vi kommer till Tallinn nästa gång måste vi gå på EKA Eesti Kunstiakadeemia Gallerii. Just nu är det en utställning av 1950-talets konst. Ni vet: socialrealismen. Bara målningar av arbetande människor på ett naturtroget sätt. Men det såg mycket bra ut på TV i alla fall.  Alla var ju tvungna att måla så annars förlorade de rätten att vara utövande konstnärer och värre saker än så. Sibirien kunde man få se på nära håll. Jag läste någonstans om hur jobbigt det var för konstnärerna. Antingen gjorde de som staten sa, och då såg kollegorna på dem med svart blick, eller så gjorde de det inte, och då tog staten hand om dem. Eller slutade de utöva någon konst.
Där finns också en fantastisk pepparkaksutställning. Och så hittar jag ingen bild på det!!
 
Vädret är lite kallt. Det kommer bli ned till -15 grader på nätterna och -9 på dagarna. Det är kanske bra, men det är kallt. 
 
 
Sista inslaget i Aktuaalne Kaamera är ju alltid någor roligt eller rart. I dag var det mycket rart. Det var en liten treårig flicka som inte ville att familjen skulle gå och köpa en julgran. Hon krävde att få gå ut i skogen och hugga en egen gran. Det fick hon. Vi fick se henne gå med bestämda steg ut i skogen. Prövade med både såg och yxa. (Det var förstås en vuxen som sågade ner granen. Vi fick inte se det.) Sedan tog hon granen och drog den genom snön. Och jag kan lova er att trots att vi sett tråkiga och obehagliga nyheter tidigare, så log vi allihop när ljusen släcktes ner och dagens nyhetssändning var slut.

dec 16 2012. Människor värderas så olika

Jag vet att jag upprepar mig ibland, men jag räknar med att ingen kan komma ihåg allt jag skriver.

Nu verkar det som om strömmen är stabil. Ännu inget avbrott i dag. Hoppas det fortsätter. I går kväll gick elen igen just när jag stängde av spisen och skulle ropa att "Maten är klar!” Grannarna hade nog inte blivit färdiga med sin matlagning för de åkte iväg nästan med detsamma.

Jag måste också säga att när jag läser boken och tänker på våra släktingar kan jag inte hjälpa att tankarna kommer på att människor värderas så olika. Att Lenin såg så många miljoner människor svälta ihjäl och ändå exporterade säden som tvångshämtats på de svältandes gårdar, det betyder ingenting i historien. Att Stalin lät många tusen ester dö på olika grymma sätt, det är också ointressant: "ryssarna led ju också." Det har jag fått som reaktion från svenskar när jag försökt prata om det. Ja, ryssarna led också. Fruktansvärt. Men är det en ursäkt för att andra människor ska lida också. Vi värderas helt klart olika, vi människor. Även av dem som med emfas kallar sig antirasister. Eller kanske framför allt av dem eftersom de hävdar att det inte var så farligt i Sovjet och helst inte vill prata om den tiden.

Nu boken:
Det är 1940 och ett val är proklamerat av sovjeterna. Alla får ställa upp, men de måste presentera sina program, och vad de har för avsikt att göra, på bara några timmar. Naturligtvis tänkte bolsjevikerna att det skulle ingen hinna med. Själva hade de valprogram på estniska, lettiska och litauiska klart för länge sedan...
Men tyvärr, de var tvungna att förklara de andra kandidaterna som icke valbara p.g.a. några påhittade problem eftersom de  andra trots allt hann presentera giltiga program. På valdagen fanns bara kommunistrerna kvar att rösta på. Och alla måste gå till vallokalen. Det var absolut ingen frivillighet i det!
Jag har berättat att Tanja hämtades av en beväpnad röd armésoldat och följdes till vallokalen av honom. Att hon skrev "Perse" som sin kandidat betydde ingenting. (perse = arsle, hon var sådan hela livet, respektlös och härlig.)

Här är de viktigaste punkterna i kommunisternas program:
  1. Att stärka det estniska rikets oavhängighet.
  2. Att upplösa riksdagens båda kamrar, då de inte ansågs representera folkets vilja
Vilken smörja! Fullständigt betydelselösa löften som inte förpliktigade till någonting visade det sig.

I tidningen Rakva Hääl stod det den 19 juli, före valet: "Kriminella individer sprider rykten enligt vilka man ska ha för avsikt att beröva bönderna dertas jord och egendom. Detta är en tendentiös lögn och ingenting annat!"

Den ena lögnen efter den andra. Så fort de fick möjlighet hände just det.

Man började använda beteckningen "folkfiende" vid den här tiden.
Att bli stämplad som folkfiende var tillräckligt för att omedelbart bli införpassad till någon arrestlokal. Senare kom det att bli liktydigt med landsförvisning eller avrättning.
"Fiender till våra krav och vårt program är folkfiender!" var en av de trettioen valparoller som offentliggjordes i tidningen den 10 juli. Vid en sammankomst yttrade den beryktade Lauristin: "Såvida dessa herrar pastorer, advokater och politiker av alla de slag är med oss, varför ställer de då upp egna kandidater mot det arbetande folkets och regeringens politik? Såvida de står i opposition till denna politik bör de bahandlas som det arbetande folkets fiender och bli utan röster:"

Det är denne Lauristin som är far till professor emerita Marju Lauristin som var så aktiv i frihetsarbetet under 1980-talet. Hon är en mycket uppskattad politiker, och har försökt gottgöra vad hennes föräldrar ställde till med. Hennes pappa skäts förmodligen av sina "vänner" kommunisterna 1941, mamma var aktiv kommunist hela livet.

Nåväl de valdes med förkrossande majoritet, kommunisterna.
Och det mest fantastiska händer. Plötsligt vill de där "fruktansvärda estniska nazisterna" vara kommunister och en del av Sovjetunionen. Vilken tur de hade i Moskva. (Det sa jag med raljerande röst) Sedan dröjde det inte länge förrän esterna åter var "fascister" och ett "stort problem för Moskva", och den lögnen har stått sig genom årtiondena. Vi hörde ju att Sofi Oksanen så långt bort från Estland som i Mexiko fick frågan om Estland och deras fascism för bara någon månad sedan.

Allt skedde med en otrolig snabbhet för att de stater i världen som erkänt de fria baltiska staterna inte skulle hinna protestera. Nu var nämligen enligt Moskvas lag så att alla de värden i form av pengar, fordringar, hus, fartyg osv. som de baltiska länderna ägde i utlandet skulle förvandlas till Sovjetunionens egendom. Därmed var den stora stölden genomförd, och efter esternas flykt 1944 till Sverige krävde Sovjet att få tillbaka de båtar och fartyg de tagit sig över Östersjön på. Och det fick de! Skamligt! Skamligt!

Efter valet och efter att "de baltiska staterna ödmjukt bett om att få komma med i Sovjetunionen" skrev tidningarna om saken och publicerade bilder på de stackars baltiska folken som stod och bultade på himmelrikets portar för att komma in i det röda paradiset. Stalin låtsades att han var tveksam om de verkligen passade in, men när han väl "bestämt sig" gick det fort.

Därefter kunde han placera Röda Armén utefter baltiska gränserna och var beredd att möta Hitler, som han faktiskt var "vän" med vid den tiden.
 

dec 15 2012. President Päts kunde inte säga nej

Strömmen försvann i går igen!! Och det har blinkat flera gånger i dag också. Vi får se om jag hinner skriva färdigt innan allt blir mörkt igen.


Som de flesta ester berättade inte heller Ants släktingar så mycket om sina liv i Estland före flykten. Ändå minns jag allt som Ants moster Tanja berättade om det "valet" som Sovjetunionen tvingade fram i Estland 1940. Nu läser jag en skildring om det skriven just när det hänt. Det är dansken Borgelin som berättar ,och jag känner inom mig hur svårt våra  släktingar och alla andra ester hade det.

Det började med att att Stalin begärde att få baser för sina trupper, och president Päts inte kunde säga nej. Han såg ingen hjälp någonstans. Soldaterna kom och skickade bort människor från sina hem och tog stora områden som sina. Den 15 juni ryckte sovjetryssarna in i Litauen, den 16 i Lettland och den 17 i Estland. Stalin och Molotov kunde åter sova lugnt, nu behövde de inte vara rädda för att bli överfallna av de tre fruktansvärda baltiska staterna.

Allt var till det yttre lugnt i Baltikum. Tills en majmorgon 1940 när Moskva satte igång ett skådespel som skulle beröva folken i Baltikum deras frihet. Man skrev i de ryska tidningarna om ett oerhört svek från litauernas sida. De hade kidnappat en korpral och några sovjetryska soldater och torterat dem fruktansvärt! Efter många konsultationer med den litauiska regeringen och många skriverier i tidningarna och ännu fler lögner och press på regeringen i Litauen gav litauerna efter för trycket, arresterade en "skyldig" och tillät ännu fler ryska trupper i landet.

Ester och letter anklagades för att gått in i ett militärt avtal med litauerna och därför ansåg ryssarna att de måste gå in i de länderna också.
Sedan hände en massa saker, och jag tänker på alla släktingar. Vad gjorde de? Vad kunde de göra? Ingenting. Det bästa var att gå till jobbet som vanligt och bara vänta och se.
Stalin skickade sin närmaste man, Zjdanov till Tallinn. Han hade med sig färdiga dokument som presidenten skulle skriva under. T.ex. en helt ny ministerlista. Alla listor och förordningar var likadana som dem som visades upp i Riga och Vilinius också. Allt var väl förberett sedan länge. Och den unge esten Neemi Ruus, född 1911 i Ryssland, var den förste att anmäla sig, han belönades med socialministerposten.
Bland det första Ruus gjorde för att höja arbetarnas sociala nivå, var att stänga Ranna Hotell i Pärnu för vanliga människor och istället öppna det för arbetarna. I Ryssland hette det att de estniska arbetarna levde så eländigt och fattigt, mycket sämre än de som arbetade i Ryssland. Och det var en av de typiska lögnerna i det stora landet. Esterna var inte alls intresserade av att fösas ihop på ett pensionat. De levde gott och kunde välja semesterort själva. Följden blev att hotellet förlorade pengar. De utländska turisterna som varit så många, de försvann nu.
 
 
Förrädarna på balkongen där Presidenten stått.
fr v. Neeme Ruus, Johannes Lauristin, Karl Säre och Zjdanov. 
 
I Pärnu bodde på den här tiden Ants mormor och morfar och hans moster Tanja och hennes familj. De klarade sig hyfsat i början eftersom de talade ryska obehindrat. Men när deporteringarna började deporterades Tanjas svärföräldrar mot ett okänt öde i det fruktansvärda Sibirien, och de återkom aldrig.
Morits uppfattade i tid att han var eftersökt och skulle skickas bort eller dödas. Han hade ju varit aktiv soldat i frihetskriget. En god vän hörde det och erbjöd honom att bo i hans hus i Nõmme tills vidare.
Kvar i huset i Tallinn fanns Morits mamma och systrar, och Tanja flyttade dit efter en tid med sonen Vello.  De bodde då i Morits lägenhet dit två andra familjer flyttat. Hon klarade sig bra där också på grund av sin goda ryska och för att hon sa att hon var hembiträde och att hon inte visste vem som var far till Vello. Det var helt enligt bolsjevikernas ideologi.

Jag ska fortsätta med det här avsnittet i boken i morgon.
 
 

dec 13 2012. Aktuaalne Kaamera.

 
Ni har väl inte missat att julbocken i Gävle har brunnit ner igen? Det har inte esterna heller. Det fick de veta både i tidningen och på nyheterna i TV. Det känns bra.

Annars diskuterade man hur föräldrar med handikappade barn klarar sig i dagens Estland. Det var det längsta inslaget i Aktuaalne Kaamera i kväll.
Man har inte gjort så stora förändringar sedan sovjettiden, men nu är det dags. Problemet är att allt ansvar ligger på föräldrarna. De måste vara hemma och sköta barnen som är så handikappade att det inte kan vara på dagis. För det får de 19 Euro i månaden! Dessutom har de också en liten pension och kan få visst socialbidrag. Men resultatet blir alltid att de här stackars fölräldrarna arbetar med barnet på heltid och både mor (i de flesta fall) och barn kommer efter några år att lida svår nöd. Pengarna räcker inte. Föräldrarna har ansvaret för barnen hela livet. Det sades att i andra länder tar staten över när barnen är vuxna.

Hur många sådana barn finns det i Estland i dag? Det är sammanlagt cirka 200 000 människor som är inblandade i problemet.Yngre barn är ca 70 000.

Den politiker från IRL-partiet som intervjuades menade att "Hela systemet måste förändras. Vi har tyvärr inte hunnit dit än," sa han. Regeringen ska arbeta för att det blir ett gemensamt ansvar för föräldrar, kommun  och stat.

-----
 


Fasad och interiör, Mustepeade Maja.

Nästa inslag gällde den byggnad som före sovjettiden tillhört den katolska munkordern Mustpead/ Svarthuvudena som staden lade beslag på efter Sovjets fall. Munkarna vill ha huset själva och har protesterat mot det beslutet. Nu har det varit uppe i domstol och fortfarande ska staden äga huset. Man använder det till olika arrangemang, och borgmästaren Edgar Savisaar var nöjd.

-----
Vi undrade hur det skulle bli med de svenska bankerna i Estland nu när den nya bankunionen i EU bildas. Svenska banker ska ju stå utanför. Men så blir det inte. De två storbankerna i Estland: SEB och Swedbank kommer tillhöra bankunionen. Nordea och Danske Bank som bara är dotterbolag i Estland kommer fortfarande att vara fria.
-----
Vilka fina tåg som levereras till Estland nu. Det är helt moderna snabbgående elektriska tåg där man satsar på säkerhet för passagerarna och dessutom är de helt handikappanpassade och med toppmoderna toaletter. "Ställ bilen och kom och åk med de här tågen. Här är det sköna fåtöljer och trevlig miljö!"
Här kan ni se dem:
http://www.tallinnapostimees.ee/1073692/video-uhiuued-rongid-saabusid-trummiporina-saatel-depoosse/

 

dec 12 2012. President Konstantin Päts val.

Elströmmen försvann, allt blev mörkt och vi kände oss ganska innestängda. Jag hade skrivit lite grand men kontakten med nätet var borta.
 
Nu är det en ny dag och jag ska berätta om boken jag läser:
Jag läser "Det befriade Baltikum" som gavs ut 1941, och hittar en del sakfel. Men jag ser också att jag själv skrivit en felaktighet. Det var inte Stalin som orsakade den stora svälten i Ukraina 1920 - 1921, nej det var Lenin, som fortfarande levde då. Han ville svälta ut de bönder som vägrade gå in i kolchoserna. 
-----
Jag hittar också siffror som jag saknat.
När den nya estniska republiken bildades fanns det 1920 ca 1 200 gods,   51 640 bondgårdar och 23 000 arrendatorer.
Efter delningen av godsen fanns 1929: 471 gods och 133 357 bondgårdar.
 
De flesta av de 51 640 bondgårdarna 1920 hade tillkommit efter livegenskapens upphävande och utgjorde till stor del mark esterna hade köpt av staten och godsen efter 1860 till bra villkor. Liknande villkor fick esterna efter 1920. Frihetskrigarna fick mark att bygga på som tack, dock inte skolpojkarna som deltagit i kriget, som t.ex. Ants pappa Morits.
 
Något annat jag tänker på är när författaren berättar om Kontstantin Päts, Estlands förste president, att han avstod från vidare juristutbildning och arbetade istället för att aktivt delta i den nya regimen efter frihetskriget. Han hade en mycket bestämd uppfattning hur det skulle bli, och jag tror nu, att han upplöste parlamentet 1936 och la all makt i sina egna händer därför att han inte ville ge upp sina drömmar och ambitioner för en regim han inte trodde på, de s.k. vapsarna, när de vann ett val. Det är hans aktioner under den här tiden som svenskarna har sagt var orsaken till att de inte hjälpte till att rädda Estland från sovjeterna.
-----
Vad beträffar Fredspriset till EU och EU:s betydelse för freden anser jag, att man inte nog kan understryka att i och med att de baltiska länderna blev medlemmar i EU har de fått behålla sin frihet. Naturligtvis betyder medlemsskapet i NATO mest, men det är tillsammans man kan rädda freden.
-----
 
Vidare i boken:
Jag har aldrig hittat en bra beskrivning av vad som egentligen hände när bolsjevikerna försökte ta makten i Estland 1924. Bara 4 år efter undertecknandet att Sovjet för alltid skulle lämna Estland i fred.
 
Det var söndagskvällen den 30 november 1924 som de första revolverskotten hördes i Tallinn. Ingen tänkte på dem. Det blåste så kraftigt. Det var en ung överste i uniform som föll död ned.
Mitt i natten väcktes trafikministern av telefonen: "Ni måste komma, järnvägsbron över floden Elmbach i Dorpat/Tartu har sprängts!" Han kastade sig in i en bil och när han kom fram till järnvägsstationen besköts hans bil och han blev det andra offret för bolsjevikerna. Nästa offer var en militär vakt vid officersskolan i Tondi som stacks ihjäl på väg till sängen när han avlösts. Vakthavande officer hörde ljudet av fallet och kom snabbt till platsen. Han blåste i sin visselpipa och alarmet sattes igång. Efter en kvart var kadettskolan befriad, men några av de unga pojkarna var döda.
Det blev flera mord, och när morgontåget från öster rullade in på huvudbanstationen rusade tusentals män ut och när de sprungit förbi de andra passagerarna och kommit in på stationen plockade de fram pistoler, hangranater och knivar. Nytt mördande.
På huvudpostkontoret stod några av dessa män framför den vakthavande telegrafisten och dikterade en massa telegram för henne. När hon upptäckte att de inte förstod vad hon skrev låtsades hon skriva det han sa, men istället skrev hon: "Hjälp! Bolsjevikerna har besatt huvudpostkontoret!" Det skickade hon till alla större telegrafstationer, och kunskapen om vad som just hände spreds bland esterna.
 
På slottet uppe på Domberget låg regeringschefen dr. Akel och sov tillsammans med sin hustru. Slottet omringades och hustrun vaknade. Hon föste presidenten från det ena rummet efter det andra. Barrikaderade alla dörrar med möbler och allt annat hon kunde hitta och räddade på så sätt hans liv. 
 
Överfall och mord skedde över hela staden på alla strategiska platser.
När general Laidoner, som vid den tiodpunkten var en vanlig privatperson, förstod vad som hände, då klädde han på sig och gick till krigsministeriet, satte sig vid sitt gamla skrivbord och delade ut order åt generaler, polis och ämbetsmän. Alla lydde honom, och på så sätt åstadkoms en samordning av försvaret och man lyckades jaga iväg de röda. På huvudbangården fanns de doch kvar och Laidoner beordrade den unge överstelöjtnanten Rosländer dit med sin bataljon, som lyckades rensa området. Rosländer blev skjuten i båda benen och avled senare på sjukhus.
Klockan 12 på dagen var det sedan lugnt. Banker och butiker öppnades. Generalen gick till regeringsbyggnaden där hela parlamentet satt och väntade på honoim. Han mottogs med jubel! När han så kunde meddela att allt var lugnt utbröt jubel pånytt. 
På redden låg sovjetflottan och väntade på telegrammet sopm skulle berätta att alla arbetare i Estland hade anslutit sig, men det kom inte...
 
Efteråt kunde man konstatera att det var en est bosatt i Ryssland vid namn Anvelt som var hjärnan bakom allt, men han var naturligvis stödd av Moskva. Han undkom. En period vet man att han bodde i Leningrad, men sedan blev det totalt tyst om honom, så antingen avrättades eller deporterades han till Sibirien.
Bolsjevikerna gjorde också ett annat stort misstag. De tog för en helt självklar sak att de stackars estniska arbetarna skulle ansluta sig till dem, men som Borgelin skriver i boken, de visste hur livet var i Sovjet och ville absolut inte ha något med dem att göra.
 
Detta hände alltså fyra (4) år efter att Sovjetunionen skrivit på att de aldrig på evig tid skulle ha några anspråk på Estland. Så mycket är ett ryskt löfte värt. Ja, det är ingen nyhet, ingenting betyder något för Moskva förutom den egna makten och den egna rikedomen. De kan, som Putin i dag, säga att korruptionen ska bort, samtidigt som alla vet att han är oerhört korrupt själv.
 
När man bedömer president Päts göranden under 1930-talet ska man komma ihåg att detta bolsjevikiska övergrepp fanns klart i hans minne.
 
Hur hade vi agerat om det hänt i Sverige?

dec 10 2012. Man måste kunna koderna när man läser böcker.

 
Brorsan skrev i sin senaste kommentar /../ Det där med författarens hållning i andra frågor är verkligen knepigt. Både Jan Myrdal och Åsa Linderborg har skrivit starka och gripande barndomsskildringar. Den ene är maoist, den andra stalinist - förskräckliga regimer som passerar alla anständiga gränser. Knut Hamsun var nazist. Strindberg säger man numera var både antisemit och antifeminist. Det bör nog vara tillåtet att njuta av god litteratur oberoende av vilka knölar som skrivit den - eller?

Problemet är att man måste avslöja och stoppa ev. dold propaganda som kan finnas i böckerna.
När det gäller Strindberg kan man säga att det låg i tiden, (Förintelsen låg i framtiden) och att man måste se problemen i relation till det. Jan Myrdal har skrivit rena lögner senare och visat stor naivitet, de böckerna ska inte läsas. Åsa Linderborg borde kunna sätta sig in i vad Stalin gjorde; det finns andra alternativ för den som vill  beskriva fattigdom och elände, hennes bok hoppar jag över. Ärligt talat: jag har inte läst något av Knut Hamsun, där får jag passa. Jo, jag har läst "Svält", men det var så länge sedan att jag inte minns den.
Samtidigt är det lustigt med antifeminismen. Vi har svårt att sätta oss in i att kvinnor var "lägre varelser" på Strindbergs tid. Jag har själv hunnit vara med om det, att betraktas som mindre begåvad än en jämnårig manlig arbertskamrat just för att jag var kvinna. Och vi vet att den åsikten lever kvar i stora delar av världen.

När det gäller Mo Yen skriver Andres Lokko i recensionen av boken "Ximen och hans sju liv":
Men Mo Yans alter ego är snarare en nödvändighet för att ”Ximen Nao och hans sju liv” inte ska ses som regimfientlig. Det ger honom en möjlighet att be om ursäkt för hur hans persongalleri beter sig eller vilka åsikter de uttrycker.
Det är sådant som gör att det är svårt att läsa böcker skrivna i diktaturer. Man måste kunna koderna. För alla konstnärer gällde bestämda regler i Sovjetunionen och gäller fortfarande i Kina m.fl. länder. Underordnar man sig inte blir man för det första utgiven och i värsta fall bestraffad. Jag hade 1993 en utställning av två estnisk konstnärer, Rihu och Ilme Kuld, som var stora i Sovjet. Rihu sa "Om de väcker mig på natten kan jag direkt sätta mig upp och göra en staty av Lenin." Men han visste också regelerna, och gjorde den konst makten ville ha. Jag tyckte det var intressant att  visa hans verk, men det tyckte inte insatta ester. De vägrade komma. En bussresa från Uppsala ställdes in när de fick veta vem det var som gjort konstverken.
 
 
 
En skulptur i samarbete av makarna Kuld.
-----
Nu till dagens Fredspris.

Den estniske europakommissionären Siim Kallas säger i Postimees:
Nobels fredspris påminner oss om varför EU skapades.
"Det här är ett projekt för fred och frihet. Det är inte huvudsakligen ett stöd för omfördelning av resurser. Och, naturligtvis, de viktigaste tvisterna handlar idag om framtiden för euron och att stärka den finanspolitiska omstruktureringen. Om man tittar på pågående diskussioner om utvecklingen bör man också beakta de möjliga scenarier för svåra lösningar - som att skapa två olika EU."
Företrädare för flertalet EU-länder deltar i Nobelceremonin. Estland är representerat i Oslo av utbildnings och forskningsminister Jaak Aaviksoo, Lettland av statsminister Valdis Dombrovskis och Litauen av president Dalia Grybauskaitė.
-----
Pikk tee/Långa gatan i Rakvere ser fortfarande i stort sett ut som det gjort i många hundra år. Det är den gatan som Jaan Kross skriver mycket om i sin bok "Boken om Rakvere". Några hus är renoverade, några ser bara gamla och slitna ut. I går brann ett av dem. Ett gammalt obebott brunt trähus.
 
 
 
Långa gatan i Rakvere på gamla vykort.

dec 9 2012. Utlänning i sitt eget land.

 
Såg ni programmet Allt för Sverige?
 
 
 
Jag har inte tittat på det den här omgången förrän i dag, och slogs av att det var ju så det gick till när vi kom till Ants farföräldrars hemtrakter. Vi blev lika tagna av vad vi egentligen inte såg när vi stod på bron och såg resterna av kvarnen och huset där Ants farmor Anna Lowiisa hade sprungit och lekt. Vi tänkte oss hur det såg ut när kvarnen arbetade, när bönderna kom med sina sädessäckar för att pappan skulle mala säden till mjöl.
Hur Anna Lowiisa gick och plockade blommor på ängen och tog sig ett dopp i ån som rann precis förbi huset.
 
Jag tog med mig några blommor som har fått torka i en vas och placerade dem på ett bord för att hon ska bo hos oss. Jag har förstått att hon var en snäll och god människa. Hennes son Morits, Ants pappa, älskade henne så mycket, och jag tror att han led svårt över att han inte haft tid att hämta henne när de hals över huvud flydde mot hamnen och fartyget som tog dem till Polen och räddningen. Kanske var det därför han dog så ung; han var bara 53 år och skulle haft många år kvar att leva i New York där han då bodde.
 
Det var så starkt att se hur amerikanerna i programmet reagerade när de kom till Sverige. Dessutom sa en av dem att han hade inte blivit mera svensk av besöket, han kände att han alltid varit svensk. Det är ett speciellt problem som han delar med Ants och alla andra som lämnat sitt land. Ants känner sig estnisk, men när han kommer till Estland är han svensk. Och de invandrarelever Ants haft har berättat att när de kommit tillbaka till sina hemländer, då har de alltid setts som svenskar där trots att de bara varit borta så kort tid.
-----
 
Elavbrotten är många i Estland just nu. 730 elavbrott har det varit under det här snöovädret. Det beror på dåligt material. De betongstolpar som ställdes upp under sovjettiden, de som skulle hålla för evigt, börjar nu rtuttna och man byter till trästolpar som ska hålla i kanske tjugo år.
Vi är glada att elledningarna i vårt område är nedgrävda. Det var på Ants beställning. Men grannfrun blev inte glad när elgubbarna knackade på i hennes hus för att byta elmätare. Hon hade nämligen en från sovjettiden som man klunde snurra bakåt. Alla hade sådana på den tiden, så förutom att elen var nästan gratis, så hade man använt minimalt med el. Så var livet då på den tiden. Inte så konstigt att den staten gick under.
 
 
Premiärminister Medvedev intervjuades i rysk TV nyligen. Efter intervjun när han trodde kameror och ljud var bortkopplade sa han
(översatt till engelska på sidan http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/vladimir-putin/9731278/Dmitry-Medvedev-muses-on-aliens-and-Vladimir-Putins-lateness.html#: 
"Colleagues, somebody should be extremely punctual, while somebody else is exhausting all the limits for being late," he said, smiling wryly on a day when his mentor was more than an hour late for an event in southern Russia.
 
Det var första gången jag sett Medvedev skratta ordentligt, och det såg konstigt ut. 
 
Putin håller just nu på att rensa bland ministrarna. Nu får vi se om han rensar bort sin partner också.

dec 8 2012. Mo Yans Nobelföreläsning.

Efter att ha läst Mo Yans Nobelföreläsning måste jag säga att jag är imponerad av författaren. Han är verkligen en stor berättare. Alltså är problemet hur man ska kunna premiera en stor författare som aktivt arbetar för diktaturen.
 
Jag måste ändå kommentera ett stycke i talet. Han skriver:
På 1960-talet, när jag gick i tredje klass, tog skolan med oss på en utställning som handlade om det hårda livet i det gamla samhället. Vi grät och skrek under ledning av vår lärare. För att försäkra mig om att läraren såg hur väl jag uppförde mig avstod jag från att torka tårarna ur ansiktet. Jag såg att flera av mina klasskamrater i hemlighet smetade in kinderna med snor som skulle föreställa tårar, men jag märkte också att bland alla dessa falskeligen bölande elever fanns en som varken grät eller gav ett ljud ifrån sig och inte heller hade slagit händerna för ansiktet. Han stirrade på oss med uppspärrade ögon och en blick som var förskräckt eller kanske förvirrad. Efter besöket informerade jag läraren om hans beteende och skolan utfärdade en varning till honom. Många år senare förklarade jag för läraren hur mycket jag ångrade att jag hade avslöjat pojken och då berättade han att minst ett dussin elever hade rapporterat saken innan jag sökte upp honom. Min klasskamrat avled för flera decennier sedan men varje gång jag tänker på honom känner jag djup ånger. Händelsen lärde mig något, nämligen att när alla gråter måste man tillåta några att inte göra det. Det gäller i ännu högre grad när gråten blir till en teaterföreställning.
 
Det måste låta märkligt för en svensk att man skvallrar för läraren att en kamrat inte gråter när han borde. Att dessutom det var fler kamrater som anmälde honom. Det säger så mycket om livet i de kommunistiska staterna. Det är inte bara svält och död, det handlar om att varje sekund göra eller inte göra det som förväntas. Frihet finns inte. Se t.ex. på Nordkorea i dag.
 
Anne berättade att när de tvingades ut på torget i Tallinn för att gråta när Stalin dött, "då kunde väl ingen tro att det var allvar!" Men man gjorde vad man måste.
 
-----
Jag fick ett mail från danska Inge-Lise, en släkting som också söker sanning och rötter i Estland. Hon föreslog att jag skulle läsa detta:
 
Letter to my Father, 16 Apr 2002 Anna Mirjam Kaber

I don’t remember much about the trip, only that we were thirsty. We would stop, we would move. At one station, it could have been Raasiku, we saw Uncle Ruudi. He was able to hand mother a parcel. Later, Uncle Ruudi had been spotted at another station. At some stops, a few people were allowed out to get water. In our family, it was Eva who went. We had been able to get the upper bunk near the window. During the journey, I tried to look out the window, but I don’t remember what I was looking at. Still - I have a vague recollection of children in drab, ragged clothes approaching the train with their hands stretched out. I had not seen children like that before, either.

One story I heard years later from Õie. Little Peet, Uncle Aleksander’s son was not with us on the journey to Russia. He had been sent to Põltsamaa for the summer, and thus escaped deportation. But one of his shoes was en route to Russia. Aunt Gertrude wrote his address on the sole of the shoe, and threw it out the window before we reached Narva. The shoe got to Peet.

The following people were in the same car with us: Leida Kuura and her daughter Iris, Maali Käsper, Ida Martinson and her son Rudolf, Hilda Otmann and her daughters Alice and Vilma, Leonilla Puu, Dagmar Simsivart and her sons Viktor and Ilmar, and Juuli Solvak and her daughter Ly. (Aunt Gertrud and Aunt Helma were in another car with their children). Now that I think back on it, we got off lightly on our journey. We only had 17 people in our car - none of them seriously ill, or elderly, or infants. I was the youngest, but quite grown up - I had turned eight.

When we arrived in Kotelnich, we learned that the war had started. . After that the talk was only about the war and the front moving towards us. And sure enough, at Kotelnich station we were taken off the train and the journey continued by barge down the Vjatka River. But I don’t remember much about the trip itself on the barge. Why has this part of my life-story been lost?

We were destined to be placed in the little village of Malyshi on the Voya River. Aunt Gertrud and Jaak and Õie and Aunt Helma, Toomas, Karin and Ines ended up in the same village. So all 10 of us who were related were to-gether. Who were the other deportees placed in Malyshi? Adele Akel, the wife of Dr. Friedrich Akel, the former prime minister, who had held many cabinet positions, and been a member of the Estonian Parliament. Asta Treude, the daughter of Adele and Friedrich Akel, and her children Asta-Maria and Jaan. Her husband Damasius Treude was in the Ministry of Foreign Affairs, and had been attache at the Estonian Embassy in Berlin. Ilse Andrei with her children Imbi and Jaan. She was the wife of Jaan Andrei, a merchant and home-owner in Nõmme. Johan Andrei, an 80-year -old gentleman, who was the father-in-law of Ilse Andrei. Salme Kuldvere - a hair-dresser, and the wife of police -officer August Kuldvere. Elfriede Mänd and her daughters Marika and Tiia. Her husband was Aleksander Mänd, who worked for the Estonian Railways. Juhan Kuben - a young economist, who had done post-graduate work in law. His wedding had taken place on June 14. He was caught on the next day and put on our train at Raasiku. (His wife wanted to go with him, but she was not allowed to get on the train.) Alma Polosuhhin with her son Georgy who had voluntarily come along to be with her husband. Dagmar Simsivart and her sons Viktor and Ilmar. She was the wife Voldemar Simsivart, an economist, who had fought in the War of Independence and was the Chief Executive Officer of the Polaris Insurance Company. Julie Solvak and her daughter Ly. She was the wife of Mihkel Solvak, the manager of the peat processing plant in Pääsküla, and a home-owner. Alice Taimsalu and her daughter Urve. She was the wife of a professor at the Tallinn Technical University. Natalie Õunapuu and her children Helgi-Tiia and Andres. She was the wife of Arnold Õunapuu, an attorney. Vilhelmine Varts with her son Mart. She was the wife of Elmar Varts, the deputy chief of the security police. In due course, news reached us of other Estonians, who had also been placed in Kirov oblast, on the European side of the Urals. Most of the towns and villages where the Estonians had been placed were on the Vjatka or its tributaries - Belaya Holunica, Polom, Sovetsk, Orishi, Stretensk, Nema, Durma, Lebjaze, Perevoz, Nagorsk, Urzum, Malmys, Malyshi, and so on. There were over two thousand of us, Estonians, deported to Kirov oblast.

We were not placed in prison cells or prison camps - we were “free” and integrated with the local people. We could move around within a given territory, but at intervals the adults in the family had to register themselves at the local NKVD office.

Looking back now, I think that the fates were relatively kind to those of us who were placed in the village of Malyshi in the Molotovsk rajon. In spite of everything, the living conditions there enabled the mothers to keep their children from starving to death. Nine-year-old Tiia Õunapuu died in Malyshi, but her death was not directly caused by starvation. On the other hand, the men of the families sent to Malyshi, if not already arrested earlier, had been separated from their families, when we were loaded into the box-cars. They were sent to Russian prisons and slave labour camps. None of them ever came back. More than half of them had been destined to be shot.

(To be continued)

Kommer en fortsättning ska ni få läsa den, men jag måste också komma igång att berätta om min väninna Õie, som också var i Sibirien.


dec 7 2012. En cyniker med föredömligt moraliskt mod.

Jag läser en artikel om Torgny Segerstedt på SvD Under strecket.
 
 
En cyniker med föredömligt moraliskt mod

ELDSJÄL Berömd för sin antinazism och sitt försvar för yttrandefrihet, men samtidigt en fiende till välfärdsstaten som såg folkvälde och parlamentarism som ett nödvändigt ont. Publicisten Torgny Segerstedt, aktuell genom Jan Troells filmbiografi, var en säregen opinionsbildare.

Vad vi aldrig har fått lära oss är att han hatade kommunismens lika mycket som nazismen.

30-talets politiska utveckling föranledde Segerstedt att byta fot, demokratin blev nu ”mänsklighetens stora kungsväg”. I ledarspalterna återkom oavbrutet melodramatiska artiklar som gjorde klart att den nazistiska regimen i Berlin bestod av en samling galna kriminaldårar hos vilka ondskan i människans själsdjup, ”antropoiden”, hade tagit över kompassen. Där monstret Lenin hade gått fram ”ligger jorden öde och ofruktbar”. Den ryska kommunismen under 30-talet uppvisade ”det brutalaste våld, som historien känner”. Han propagerade för en generös svensk flyktingpolitik, inbegripit judarna, med förbehållet att det gällde att ha övertygade kommunister under uppsikt.

Han skriver om journalistens uppdrag:
Demokratin har, menade Segerstedt, sin styrka i den fria och oförbehållsamma kritiken. Normen för den enskilde publicistens handlande är samvetet, att ha modet att stå upp för sanningen utan sidoblickar och vidarebefordra den till medborgarna.Pressens uppdrag är att agera väktare, som belyser korruption, mörkanden, strebertendenser, omoral eller ohederligheter samt oklarheter och dumheter i största allmänhet. Därigenom bidrar den skrivande yrkeskåren till ett rengöringsarbete som håller demokratin på rätt köl. Utan framgångsrik publicistik och journalistik riskerar det demokratiska samhället att ruttna sönder.

Villkoret för att detta ska fungera är dock, att det finns journalister från hela det politiska spektrat i våra medier. Det blir inte särskilt utvecklande eller rengörande om alltför många tillhör samma politiska grupp. Det är dock inte så lätt att ändra på eftersom man söker till utbildningen av eget intresse, och man hoppar av utbildningen när man inte är road längre. Även journalistutbildningen borde vara transparant och omdiskuterad så att vi vet vem som informerar oss.

Segerstedt respekterade Carl Gustaf Ekman och propagerade för borgerliga antisocialistiska uppslutningar. Attackerna mot den svenska arbetarrörelsen var åtskilliga. Det socialdemokratiska partiet såg i individens självhävdelse en fiende och i den uniforma likheten något gott, vilket riskerar att leda till nivellering. Det är inte självklart att man ska angripa de olikheter som naturen själv bär ansvaret för. Egenintresse och vinningslystnad är många gånger goda egenskaper i det att de sporrar envar att anstränga sig. Man måste uträtta något och vara duglig, annars är man en dålig medborgare. Segerstedt blev en hård kritiker av välfärdsstaten.

Den som följt min blogg har flera gånger läst om faran för den kommunistiska likriktningen. Det anser jag vara en grav de grävt åt sig själva.

Det är här Segerstedts personlighetsbegrepp kommer in i bilden. Personligheten – ”hjord- eller massmänniskans” motsats – ska förstås som ett autonomt medvetet subjekt, som för att nå sin fulla självutveckling och mänskliga rikedom är beroende av friheten.

Så rätt!

Hur ska man alltså döma det Lenin och Stalin gjorde? Vi läser på Forum för Levande Historias hemsida:

Många forskare, med historikern Robert Conquest i spetsen, hävdar att svälten 1932–1933 var en ”terrorhungersnöd”, det vill säga att myndigheterna skapade svält för att bryta ned motståndet mot kollektiviseringen.
Conquest menar att Stalin dessutom ville krossa den ukrainska nationalismen eftersom man samtidigt rensade ut kulturella och intellektuella ledare i Ukraina. Svälten och utrensningarna uppfyller väl FN:s definition av ett folkmord, skriver Conquest, eftersom de riktade sig mot en avgränsad nationell grupp som skulle utplånas genom massdöd.

Att utsätta sina egna medborgare för en svält som betydde att kanske 10 miljoner av dem: gamla, vuxna, unga och barn dog en smärtsam död, och samtidigt dölja det för omvärlden genom att exportera säd till utlandet visar på en kallsinnighet utan motstycke. Och så talar vi aldrig om det!  Att sedan mångdubbelt fler miljoner människor dog på olika fruktansvärda sätt i det stora sovjetiska riket är inte heller något som betyder något. Fortfarande kan man kalla sig kommunist och tas på allvar.

dec 6 2012. Västerlandet förmår inte ta till sig sanningen om kommunismen.

Elpriserna är en stor fråga i Estland. De är alldeles för höga anser många, och Centerpartiets/Keskerakonds nya ordförande Kadri Simson har fördröjt beslut i parlamentet för att tvinga fram en sänkning. Men hon lyckades inte, och det måste vara mycket betungande för många ester nu med de höga elpriserna. Eledistributionen är nu fri, men det har absolut inte minskat priserna.
 
Är det någon som vet vad den fågel som på estniska heter sidrik, kan heta på svenska? Det är stor sensation att den setts och filmats i Estland, men jag får inte fram något svenskt namn. Den finns annars i bl.a. Nordamerika.
 
Konsumtionen av tobak och alkohol går svagt nedåt i Estland.
 
Alla gymnasieelever ska läsa om landets försvar ur alla aspekter, ekologiskt och militärt t.ex.. En bok har nyligen getts ut som ska användas i undervisningen.
 
I Selver-affärerna ska man pröva att istället för att ge stamkunder ett kundkort ska man programmera in erbjudanden i det vanliga ID-kortet. Detta för att det verkligen håller på att bli inflation i kundkort. Några andra butiker har redan gjort det, och flera planerar att göra det. 
-----
 
Nu till något helt annat:
Man kan konstatera att Västerlandet inte förmår ta till sig sanningen om kommunismen. Man vill inte veta att den var på många sätt mycket värre än nazismen. Här kan man tala om skygglappar.
 
Det senaste exemplet gäller nobelpriset i litteratur som gick till kinesen Mo Yan.
Herta Müller har uttalat sig om katastrofen att ge ett så viktigt pris till en man som har en viktig post i ett regerande parti med så många mord på sitt samvete. Man har kunnat läsa många fler kommentarer om hennes uttalande i utländska medier än i de svenska. 
 
I en exklusiv intervju säger hon till DN att han ”hyllar censuren” och kallar valet en katastrof. 

Att Nobelpriset i litteratur delas ut till en författare som är vice ordförande i det kinesiska författarförbundet samtidigt som fredspristagaren Liu Xiaobo sitter i fängelse, dömd till 11 år, sänder helt fel signaler enligt Müller. /../ Kineserna har nu fått veta att de tillåts göra saker med vissa, medan andra belönas. Det är fatalt. Det är en örfil för alla som arbetar för demokrati och människorätt.

Med tanke på hennes bakgrund i en kommunistisk diktatur är sättet hon reagerar på kanske inte så konstigt. I essäer – som i den nya på svenska ”Alltid samma snö och alltid samma farbror” – romaner och dikter återkommer hon ständigt till sin förödmjukelse och fasa i det kommunistiska övervakningssy­stem som var dåtidens Rumänien.


Jag måste protestera mot meningen: "Med tanke på hennes bakgrund i en kommunistisk diktatur är sättet hon reagerar på kanske inte så konstigt". Om vi alla tog till oss vad som hänt i Kina, Rumänien, Sovjetunionen och alla andra kommunisrtiska republiker skulle det inte heller vara konstigt om vi själva reagerade så.

Svenska Akademin är inte opolitisk. Jaan Kross, estnisk författare, har berättat att Artur Lundkvist förklarade att han aldrig skulle få Nobelpris eftersom han arbetade mot Sovjet. Nu tror och hoppas jag att det inte är ett politiskt val de gjort den här gången; jag tror snarare att det är ett naivt, okunnigt val. Tyvär är det så i Sverige att det kommunistiska tänkandet är helt rumsrent medan tänkande åt "höger" är helt förkastligt. En dag kanske någon kan ge mig en vettig förklaring till att det i dag räknas som rumsrent att mörda vissa människor men absolut inte andra.

I en annan artikel skriver den kinesiske exilförfattaren Liao Yiwu

Som kinesisk författare i exil förstår jag att mina personliga känslor inte kan användas som bedömningsgrund för Nobelpriset i litteratur. Trots det ber jag att få anmäla mina djupa tvivel inför den man ni valt som mottagare av 2012 års Nobelpris i litteratur, Mo Yan – både som person och som författare.

Hur välinformerade ni alla än är så verkar det på mig som om ni inte har verkliga insikter om hur mycket ont det kinesiska kommunistpartiet har gjort, och att det är den bristen som gjort att ni valt Mo Yan, en författare som lyckats bli vice ordförande i det partikontrollerade kinesiska författarförbundet. Medvetet eller inte delar ni nu uppfattning om Mo Yan med det kinesiska kommunistpartiet. Li Chanchun, partipropagandist och fram till förra månaden medlem i politbyråns ständiga utskott, gratulerade Mo Yan med orden: hans ”seger återspeglar både den kinesiska litteraturens blomstring och framsteg och Kinas ökade inflytande”.

Hur många kineser har inte dött, och hur många har inte berövats sin frihet att uttrycka sig och sin tro, under partiets ledning genom åren 1949, 1952, 1955, 1957, 1958 (året då jag föddes), 1959 till 1962, 1966, 1989 och fram till denna dag! Som riktlinje för hur författare och konstnärer bör tjäna partiet förstörde Maos ”Tal vid Yenans forum om litteratur och konst” flera generationer av kinesiska författare, åtminstone dem som följde sitt samvete, vad han i praktiken proklamerade den gången var den kinesiska litteraturens död.

/../ Som författare av den yngre generationen påpekat har Mo Yan under loppet av de tjugo år som gått efter den 4 juni-rörelsen 1989 gjort meteorkarriär på den partikontrollerade litterära scenen och fått tillgång till en enorm publik, men har aldrig uttryckt vare sig åsikter eller oro kring övergrepp i Kina, vare sig öppet eller inom de litterära kretsarna.

/../ I rättvisans namn har Mo Yans författarskap också visat på regimens ondska, men det är begränsat till myndighetsutövning på låg nivå och ifrågasätter inte den kommunistiska regimens rötter. Lokal ”oordning” kritiseras ofta även av regeringen, något som ibland fungerar som en spegel som hålls fram för att bekräfta storheten hos partiet centralt. Mo Yan visar också mycket selektivt fram de mörka sidorna av Maos epok, precis så mycket som är tillåtet, samtidigt som han utelämnar verkligheten under de nya ledarna. Det är tryggast så, samtidigt som man inte förlorar i sina anspråk på ”moraliskt omdöme”.

Artikeln avslutas med:

Era företrädare gav en gång priset till Michail Sjolochov, en högt uppsatt sovjetisk tjänsteman och anhängare av det kulturella förtrycket. Det var en olycka som jag är övertygad om hade gjort herr Nobels goda själ i himlen upprörd. Nu har ni gjort det igen, den här gången till en högt uppsatt kinesisk kommunistisk tjänsteman och anhängare av censur. Det skulle få herr Nobels själ att ropa högt.

Därefter intervjuades Nobelpristagaren själv i Stockholm:

På frågan om han är för eller emot den kinesiska censuren svarade Mo Yan:

– Jag är emot all censur, sa han och returnerade frågan om det i Kina existerar yttrandefrihet med svaret:

– Det är en svår fråga.

– Men censur existerar överallt, bara i olika hög grad. I vissa fall är censur nödvändig. Jag har aldrig påstått att censur ska tillåtas i något land, men där den finns ska den tillämpa höga principer. Så länge någon inte går emot sanningsenliga fakta bör hen inte censureras.

Visst är det så. Censur finns överallt även i Sverige. Det är ett problem. Vi läste en väldigt speciell artikel i SvD för en tid sedan. Jag skickade in tre olika mail med kommentarer, men det fanns inget intresse för dem, och inte för några andra kommentarer heller. Det är också censur att tysta en artikel på det sättet som antagligen publicerades av misstag.

Men mycket, mycket allvarligare är att vi inte tar till oss kommunismens fasor. Att vi tillåter att "stalinister" har viktiga poster i landet. Det är ju en katastrof! Var går då gränsen för vad vi kan acceptera. Vi sparkar en riksdagsman som säger "babba", men vi låter stalinister forma propagandan i vårt land.


dec 5 2012. Julgran i Rakvere.

 
Bara en fin bild som visar att även i Rakvere har man ställt upp en julgran. Julsånger kommer att ljuda runt granen, och de yngre barnen vet säkert inte att det var absolut förbjudet att spela julsånger och ha julgran för bara drygt tjugo år sedan. Och de kommer säkert heller aldrig förstå varför det var förbjudet. Estniska visor var helt förbjudna. Vilka meningslösa lagar ett stort rike kan lägga som ett svart mioln över det lilla folket!
 
 

dec 4 2012 "Det befriade Baltikum".

Redan har boken kommit som jag beställde via nätet i helgen.
"Det befriade Baltikum" heter boken på svenska som dansken R.G.Borgelin har skrivit och gavs ut i Sverige 1941.
 
 
Boken och dess författare.

Först om författaren: Kapten Richard Gustav Borgelin blev tillfrågad om han ville bli chef över en styrka på 200 man, och på våren 1919 stod Borgelin med "Compaigne Borgelin" i Estland, vars frihetskrig dittills hade varat i cirka ett år. De stod först vid esternas sida när de besegrade ryssarna och sedan även tyskarna. Därefter hjälpte de letterna tillsammans med esterna. Den 1 september 1919 gick deras avtal ut och de flesta danskar återvände till Danmark.
Borgelin och sju andra danskar blev dekorerad med de lettiska  Lāčplēsisorden av tredje klassen.

Jag har bara hunnit läsa inledningen och första kapitlet, men det är så bra och innehållsrikt att jag ska försöka återge den i sammandrag.
De baltiska länderna liknar till klimat, fauna och flora mycket de övriga Östersjöstaterna./../ Esterna hör till de finska stammnar som över hela Ryssland kämpade med slaverna om herraväldet men som till slut så att säga trängdes upp i hörnet kring Finska viken.
Letterna och liauerna har kommit söderifrån. Letterna längs Dyna och litauerna längs Memel.

I skrifter av Plinius, Tacitus och Herodotos omtalas att dessa folk levde i ordnade samhällen, som styrdes av hövdingar, de bodde i riktiga hus och förstod att odla jorden och hålla husdjur - ja, den ännu i våra dagar så berömda kurländska biodlingen torde stamma från denna tid.

Sedan beskriver han handeln som jag skrivit om tidigare. Handelsvägarna gick via floder i Baltikum och det både köptes och såldes.
Vi vet att isländaren Skallagrimsson år 924 företog en resa till Kurland och drev byteshandel. Striden om handeln där utkämpades mellan svenskar och danskar. Förbindelserna mellan de skandinaviska länderna och de baltiska länderna var synnerligen livliga.

Esterna har varit vikingar, och vi minns väl alla hur de brände ner Sigtuna 1187.
Estland är Europas befärstningsrikaste land. Inga naturliga gränser kunde skydda dem, så de tvingades bygga borgar relativt tätt. .../../ I Estland marscherade hären mot Valdemar Sejr upp under ledning av fyra kungar. (Det var då Dannebrogen föll från himlan och gav danskarna nya krafter.)
Det var underbara trakter som ester, letter och litauer invandrat till. Men de låg i brännpunkten för stora och starka staters intressen och var endast allt för väl lämpade till uppmarschområden för främmande härar, vilka inte bara kunde strida i den bekväma terrängen utan även kunde finna proviant i de fyllda ladorna och stallen. Det började med de skandinaviska vikingarna, sedan kom tyskarna, danskarna, svenskarna, polackerna och ryssarna för att utkämpa sina strider här. /../ men varje gång ryssarna ägt en stor ledare - han må heta Ivan den förskräcklige, Peter den store eller Stalin - har ryssarna förstått att hitta vägen fram till Östersjöns kustband, dess hamnar och öar.

Från 1200- 1900-talet har esterna förutom för de stridande danskarna svenskarna och ryssarna också fått underordna sig balttyskarna. De har på detta sätt blivit bestulna på sin egen historia.
Det som är svårt för oss att förstå är att gränsen mellan Europa och Asien går vid Narvafloden. Öster om den råder den asiatiska kulturen vilken skiljer sig på de flesta sätt från den europeiska. De baltiska folken stred för att slippa tvingas ändra hela sin kultur till den främmande, mer människofientliga kulturen som rådde och fortfarande råder öster om Narva.
 
Evig kamp mellan Europa och Asien, mellan européer och moskoviter, mellan kultur och barbari. /../ Under tjugo år utgjorde alla dessa stater en gränsvakt för Europa och dess kultur. Genom flit och duglighet byggde de upp sina stater. Nu har de gått till botten i den röda syndafloden (1940) Deras flagga har trampats i stoftet, deras sånger har förbjudits, deras egendom har konfiskerats. Deras ledare har skjutits eller deporterats till Sibirien. /../ detta drama som hör till de ohyggligaste i den moderna historien - långt värre än ett krig - har icke gjort något överväldigande intryck hemma hos oss. 
Han fortsätter med att förklara att vi lugnade oss med att "det är bara Ryssland som tagit tillbaka sina gränser". Vi ägde inte den historiska förståelsen för att det som nu skedde /../ ingenting mindre var än att "asiatisk världsideologi" överskred Narva och tog den skans i besittning som sekler igenom stått orubblig på gränsen mellan tvenne världar. 
Och så förblev det i femtio år efter bokens utgivning, och ingen ville förstå. Ingen frågade vad de varit med om, de som kom flyende i små båtar över Östersjön. Ville vi inte veta? Ville vi istället tro på lögnerna från Moskva?
Och så den stora frågan: Vad ska vi göra för att det inte ska hända igen? Och vad gör vi när det händer?

dec 3 2012. Tyvärr, felet är: människan.

 
Det är inte bara i Estland man diskuterar demokratin, och det är nog dags lite varstans med en ordentlig genomgång. Märkligt nog har man inte tänkt på det tidigare.
 
Vad är det för fel på demokratin som den är i dag?
Felet är: människan.
 
Redan när jag var liten sa man till mig att "akta dig för att ha pengar mellan dig och en god vän, ni blir bara osams."
Pengar är ofta avgörande. De ger oss alla ett bättre liv. Nej, inte för alla, det kan bli för mycket, och då blir de en börda. Men lagom med pengar är ändå lyckan, problemet är att bestämma vad som är lagom. Pengar ligger verkligen bakom problemen med demokratin.
 
Och kontrollen. Kontrollen av makthavarna. För de är människor, och det vi inte tänker på är att vi alla är olika. Det behövs inte så stora skillnader i hjärnan för att det ska få ett stort utslag. Jag vet inte hur det är att ha lokalsinne t.ex. Ska jag tillbaka till en plats måste jag hålla koll på hus och andra kännetecken för att komma ihåg hur jag gått. Andra har andra defekter. Och dem måste vi räkna med. Inget är självklart när det gäller människor. Även om du får ett rakt svar på en fråga kan du inte veta om det är sant. Somliga svarar inte som det är, utan som de vill att det ska vara.
 
Den västerländska demokratin bygger på att alla är med och beslutar. Är det så? Vilka blir egentligen politiker? Och hur kan vi kontrollera vad politikerna gör?
 
Vi hinner inte ta del av allt som händer; vi måste lita på våra ombud. Hur ska vi kunna lita på att de gör som de sagt? Ibland kräver partiledningen att de valda måste följa deras beslut vad de än tidigare lovat? Vi minns väl alla när sossarna i Stockholm lovade vägra trängselskatt om de vann valet. Men det första de gjorde var att införa den. Varför? Därför att partiledningen sa så.
 
----
 
En annan viktig fråga:
 
Att esterna var nazister/fascister är en lögn som blivit en sanning i världen genom skicklig propaganda från Moskva. I dag är det Wiesenthalsstiftelsen som driver frågan. Det är mycket negativt för esterna, vilket naturligtvis var meningen. Det gällde ju att hitta på något som skulle göra att människor inte lyssnade på vad de sa.
 
Hur oskyldiga är då svenskarna och den övriga världen? Kommunismen spreds över världen. Den finns fortfarande kvar på många ställen. Och den är rumsren. Kommunisterna kan fördöma andra för vad Hitler gjorde, men att makthavare med deras ideologi har dödat många fler miljoner människor än Hitler hann med, betyder inte något för dem. De är så fast i övertygelsen att kommunismen är god och att nationalsocialismen är det ondaste onda att alla mördade i kommunistiska länder suddas ut. Jag tycker att vi ska börja diskutera om människor verkligen är lika mycket värda.
Det är också en kommunistisk fras: Alla människor har samma värde. Om det är så: varför är det inte samma brott att döda ester, letter, litauer, polacker, ukrainare och andra sovjetiska folk som dem Hitler dödade?
 
Jag har också ögnat igenom (jag ska läsa den bättre):

"SVENSK KRIGSDAGBOK 1889 - 2008" sammanställd av Bengt Sändh. Han har lyckats samla svenska missgrepp. Man kan säga att det visar en svensk sanning som man måste skämmas över och att efter att ha läst den kan ingen svensk sätta sig på någon från något annat land. Vi har många lik i bagaget.

Det vore på sin plats om esterna nu i rätt media kunde få berätta om vad som hänt dem under århundradena, varför de hälsade tyskarna välkomna 1941. Tyskar som förtryckte dem i 700 år. Vad hände egentligen under det första ryska ockupationsåret att de hälsade sina gamla förtryckare välkomna?

I själva verket är deras historia oerhört intressant och växlande.

Vi bör också undersöka sanningshalten i allt det som sagts och sägs, även det som finns som en självklar sanning i våra ryggmärgar. 

 


dec 2 2012. Det är första advent i Estland också!

 
 
Det är första advent i Estland också! 
 
Chefen för Friluftsmuséet Sarah Aasma och kommunledningens ordförande i Viimsi  Haldo Oravas tände ljuset och förklarade att hela friluftsområdet är öppet fram till jul.

«Viimsi friluftsmuseum är en liten Julby under hela december, överallt är det jul," säger Aasma. « En kvinna från Kingu visar besökarna hur man bakar och koka den rätta julmaten och hur man kan tillverka julklappoar själv. Kapten Kristjuhan ska berätta för oss om jultraditioner i olika delar av världen. "

Barnen får vara med och baka pepparkakor i de gamla gårdarna.

 

Utanför väntar hundarna att köra iväg dem i släden.

 

Stämningen är god i den underbara miljön.

 

 
Och självklart grillas det. 
Jag glömmer aldrig när vi var på Rocca al Maar första gången. Det var 1978 och sommar, men stämningen var hög. Folkdansare dansade för oss och polsk TV var där och filmade vår familj för den var "så typiskt estnisk."

dec 1 2012. "Jag har ju levt mitt liv här. Jag har gift mig, fått barn, arbetat, det är mitt liv."

Hanno ringde. "Såg ni intervjun med Sofi Oksanen på TV i går?" Nehej, det hade vi inte gjort, så vi ska se reprisen i dag. Varför ville han att vi skulle se den? Jo "Hon pratar om Sovjetunionen på samma sätt som ni." 
 
Hur pratar vi då?
Som människor som kommer utifrån en helt annan verklighet och ser det vi anser vara ett totalt förfall med olyckliga människor.
 
Vi har verkligen försökt att förstå hur livet var i Sovjetunionen. Vi har talat med många, många människor. Vi har gått med ögonen öppna och försökt förstå, men naturligtvis kan vi aldrig, aldrig riktigt sätta oss in i hur livet levdes, hur alla kände innerst inne i ett land så olikt vårt.
Jag vet att jag sårat flera ester när jag utan att tänka mig för bara sagt saker som jag upplevt. "Allt var så förstört, och tänk de här hemska chrustjovskahusen!" - "Men vi var glada åt dem, vi behövde någonstans att bo." Javisst. Förlåt. Jag förstår det, men de är ju dåligt byggda och håller inte värmen. Standarden är inte så som det skulle kunna vara. "Nej, men vi var glada att vi fick någonstans att bo."
Tänk när jag frågade Hanno "Hur är det att ha levt nästan hela sitt liv i Sovjetunionen?" Jag visste redan när jag sa det att så får man inte fråga. Och han svarade naturligtvis att "Jag har ju levt mitt liv här. Jag har gift mig, fått barn, arbetat, det är mitt liv." 
När jag läste om Sofi Oksanens boksläpp i Finland, då skrev man att "kanske boken inte tas emot så positivt i Estland. Där ser man på hennes böcker på ett helt annat sätt. Hon skriver bara om våldtäkt och övergrepp. Hela boken Utrensning handlar bara om det. Livet innehöll så mycket annat."
Men ändå: I Estland är många helt övertygade om att Oksanen en dag får Nobelpriset i litteratur.
 
Jag kan aldrig riktigt lägga bort mina "svenska glasögon", hur mycket jag än vill. Jag kan aldrig riktigt sätta mig in i hur hemskt och komplicerat livet var, och att samtidigt fanns ändå glädjen där i det privata. Jag kan bara försöka.
 
Senare:
Nu har jag sett intervjun och förstår vad Hanno menade. Jag måste säga att Okanen och vi har samma upplevelser och tankar, och ni har redan läst mycket av det hon sa i min blogg redan.

Hon har rest runt i Europa och övriga världen och talat om sin bok, och bland alla frågor hon får är den här den mest märkliga: “Esterna är ju fascister, hur många fascister finns det egentligen där?” Inte: hur många kommunister? Nej det gäller bara fascister. Det är alltid äldre människor som frågar det, andra författare, förläggare och åhörare, dem vi kallar 68-or. Unga människor i världen vet varken vad Finland eller Estland är. Jag får alltid förklara, sa Oksanen.
Hon har liksom jag konstaterat att antingen vet folk inte ens att Estland finns, eller också vet de att Estland är fullt av fascister. De tänker inte på det ologiska. Enligt Sovjetunionen/Rysslan bad esterna om att bli en del av Sovjetunionen 1940. Men före och efter det var de fascister, sa hon
Att esterna hälsade tyskarna som befriare 1941, säger Oksanen,  berodde på att de varit i helvetet i ett år, ett kommunistiskt helvete som ingen kunde eller kan föreställa sig. I Finland var erfarenheten den att man måste ha hjälp mot de röda monstren och då tog de den hjälpen från Tyskland.  Men ingen, ingen förstår det. Varför? Jo för att den propaganda som alla fick sig till livs, den var så skickligt och konsekvent genomförd från Moskva, att alla fick ner det i sin ryggmärg, och nu inte ens reflekterar över det; det är bara en självklar sanning och den propagandan fortsätter från annat håll, fortsatte hon.
Det är en otrolig erfarenhet att göra  att propaganda kan förändra verkligheten så dynamiskt.

Hon vill skriva sina böcker för att ingen egentligen har berättat något om Estland tidigare. Inte ens de drabbade. I Finland visste man inte mycket, men man säger i alla fall aldrig att esterna är eller var fascister.
Alla läser hennes böcker, i alla åldrar och i hela världen. Det är helt fantastiskt att i Mexico t.ex. säljer hennes böcker mycket bra. I Katalonien är intresset också stort. Det handlar om frihet.

Robert MacNamara med irländskt ursprung sa “Vi förstår verkligen vad en ockupation innebär.” Då svarade Oksanen honom: “Den sovjetiska ockupationen kan ni inte ens föreställa er.”
 

RSS 2.0