dec 29 2012. "Nu faller Ivan åter i glömska."

 
Minnet är kort. Till och med när det gäller en så grym person som Stalin glöms det bort vad han verkligen gjorde, t.o.m. i Ryssland, där han dödade och lät döda så oerhört många människor. I dagens DN Kultur kan vi läsa artikeln "Nu faller Ivan åter i glömska." Det handlar om Solzjenitsyns bok "En dag i Ivan Denisovitjs liv", den första boken som skildrade vad som hände i Gulag. När den gavs ut var det många som ville läsa den; nu 50 år senare finns inte något intresse kvar.

 
Två bilder från Gulag, det ställe som bl.a. finlandssvensken Bäckman menar att esterna själva lät sig skickas till! Just nu är det fruktansvärt kallt där, vilket det ofta blir på vintrarna. De flesta hade bara sommarkläder med sig när de deporterades eftersom det var sommar då. Tror Bäckman att det också var medvetet?

Artikelförfattaren Ingmar Nevéus skriver: Gulags offer minns man genom två grå stenar, en i Moskva, en i S:t Petersburg. Det är allt! Skillnaden mot hur exempelvis Sydafrika handskas med apartheid eller Tyskland med Förintelsen är frapperande.
Ja, Ryssland har inte på något sätt tagit på sig ansvaret för vad som hände. Absolut ingenting. Tvärtom. Till exempel när esterna ämnade straffa mördaren Arnold Meri för att han sett till att många Dagöbor skickades till Sibirien, då protesterade Moskva och hedrade honom istället. Tyvärr hann han dö innan han kunde fängslas. Den dåvarande ryske ambassadören i Tallinn menade ju att det "syns på fotografierna ferån tiden hur glada esterna var när ryssarna kom". Ni vet, de där fejkade bilderna!

Och nu talar man på allvar om att staden Volgograd ska byta tillbaka sitt namn till Stalingrad. Enligt en undersökning anser 48 % av ryssarna att Stalin spelade en positiv roll i landets historia.
Och som vanligt: Dagens ungdom vet ingenting om den här delen i sin historia. De blir hela tiden felinformerade. Nu ska boken om Ivan Denisovitj bli obligatorisk läsning i skolorna. Men kommer eleverna tro på den eller de felaktiga "sanningar" de får lära sig annars? Till och med i Estland har utbildningsministeriet uppdagat att många ryska skolor ljuger om sanningen.
-----
Postimees:

Rysktalande får mer hjälp

Advokatföreningen i Estland har hjälpt nästan 10.000 personer av de rysktalande i år.
Unionen har gjort insatser genom olika projekt och program för 9983  juridiska personer.
Rådgivning hålls i Tallinn, Tartu, Pärnu, Võru, Ida-Viru län och olika städer och ön Dagö.
Biståndsprojektet har 69 frivilliga och 41 studenter från Juridiska fakulteten med minst magisterexamen på advokatlinjen.  Rådgivning hålls på estniska och ryska.
De mest efterfrågade områdena gällde familjerätt, arvsrätt och krav.

Apropå den diskriminering av rysktalande som Putin talade om i Bryssel.

-----

Enligt Eurostat använder 75 % av befolkningen i Estland mellan 16 och 74 år Internet av något slag.
Internetanvändare med bärbara enheter utanför hemmet eller på arbetsplatsen är 32 procent.
I åldersgruppen 16-24 år och 25-54 år var det i genomsnitt fler Internetanvändare med laptop eller smartphone än i motsvarande åldersgrupper i EU, men mindre i åldersgruppen 55-74.
Användare av laptop, bordsdatorer eller smartphone utanför hemmet eller på arbetsplatsen mellan 16 och 74 år är över 50 procent, och därmed bland det högsta antalet liksom i Danmark, Irland, Luxemburg, Nederländerna, Finland och Sverige. Bland de lägsta antalet användare (under 20 %) hittar vi i Bulgarien, Italien, Ungern, Litauen och Rumänien.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0