dec 17 2012. Alla log när bilden släcktes ner och dagens nyhetssändning var slut.

Årets favorit bland alla människor som intervjuats i estnisk TV och radio blev i år blev Riksåklagaren Heili Sepp, som vi ofta sett i nyhetsprogrammen. Hon förklarar på ett sakligt och informativt sätt vad som händer i domstolarna.
 
 
Riksåklagaen.
 
PÅ Saaremaa/Ösel kan man hitta många specialiteter. De har smör, ost och andra mjölkprodukter, bröd charkuterier, frukt och annat. Nu ska alla deras varor märkas med en ettikett som talar om varifrån varan kommer. Det är väl ett smidigt sätt att säkerställa att man köper inhemska varor. Fast det såg ganska enkelt ut att ta bort etiketten och sätta den på en annan vara... Och förresten så står det Saaremaa med stora bokstäver redan på t.ex. osten och smöret. Det är nog rätt tänkt i alla fall.
 
När vi kommer till Tallinn nästa gång måste vi gå på EKA Eesti Kunstiakadeemia Gallerii. Just nu är det en utställning av 1950-talets konst. Ni vet: socialrealismen. Bara målningar av arbetande människor på ett naturtroget sätt. Men det såg mycket bra ut på TV i alla fall.  Alla var ju tvungna att måla så annars förlorade de rätten att vara utövande konstnärer och värre saker än så. Sibirien kunde man få se på nära håll. Jag läste någonstans om hur jobbigt det var för konstnärerna. Antingen gjorde de som staten sa, och då såg kollegorna på dem med svart blick, eller så gjorde de det inte, och då tog staten hand om dem. Eller slutade de utöva någon konst.
Där finns också en fantastisk pepparkaksutställning. Och så hittar jag ingen bild på det!!
 
Vädret är lite kallt. Det kommer bli ned till -15 grader på nätterna och -9 på dagarna. Det är kanske bra, men det är kallt. 
 
 
Sista inslaget i Aktuaalne Kaamera är ju alltid någor roligt eller rart. I dag var det mycket rart. Det var en liten treårig flicka som inte ville att familjen skulle gå och köpa en julgran. Hon krävde att få gå ut i skogen och hugga en egen gran. Det fick hon. Vi fick se henne gå med bestämda steg ut i skogen. Prövade med både såg och yxa. (Det var förstås en vuxen som sågade ner granen. Vi fick inte se det.) Sedan tog hon granen och drog den genom snön. Och jag kan lova er att trots att vi sett tråkiga och obehagliga nyheter tidigare, så log vi allihop när ljusen släcktes ner och dagens nyhetssändning var slut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0