dec 9 2012. Utlänning i sitt eget land.

 
Såg ni programmet Allt för Sverige?
 
 
 
Jag har inte tittat på det den här omgången förrän i dag, och slogs av att det var ju så det gick till när vi kom till Ants farföräldrars hemtrakter. Vi blev lika tagna av vad vi egentligen inte såg när vi stod på bron och såg resterna av kvarnen och huset där Ants farmor Anna Lowiisa hade sprungit och lekt. Vi tänkte oss hur det såg ut när kvarnen arbetade, när bönderna kom med sina sädessäckar för att pappan skulle mala säden till mjöl.
Hur Anna Lowiisa gick och plockade blommor på ängen och tog sig ett dopp i ån som rann precis förbi huset.
 
Jag tog med mig några blommor som har fått torka i en vas och placerade dem på ett bord för att hon ska bo hos oss. Jag har förstått att hon var en snäll och god människa. Hennes son Morits, Ants pappa, älskade henne så mycket, och jag tror att han led svårt över att han inte haft tid att hämta henne när de hals över huvud flydde mot hamnen och fartyget som tog dem till Polen och räddningen. Kanske var det därför han dog så ung; han var bara 53 år och skulle haft många år kvar att leva i New York där han då bodde.
 
Det var så starkt att se hur amerikanerna i programmet reagerade när de kom till Sverige. Dessutom sa en av dem att han hade inte blivit mera svensk av besöket, han kände att han alltid varit svensk. Det är ett speciellt problem som han delar med Ants och alla andra som lämnat sitt land. Ants känner sig estnisk, men när han kommer till Estland är han svensk. Och de invandrarelever Ants haft har berättat att när de kommit tillbaka till sina hemländer, då har de alltid setts som svenskar där trots att de bara varit borta så kort tid.
-----
 
Elavbrotten är många i Estland just nu. 730 elavbrott har det varit under det här snöovädret. Det beror på dåligt material. De betongstolpar som ställdes upp under sovjettiden, de som skulle hålla för evigt, börjar nu rtuttna och man byter till trästolpar som ska hålla i kanske tjugo år.
Vi är glada att elledningarna i vårt område är nedgrävda. Det var på Ants beställning. Men grannfrun blev inte glad när elgubbarna knackade på i hennes hus för att byta elmätare. Hon hade nämligen en från sovjettiden som man klunde snurra bakåt. Alla hade sådana på den tiden, så förutom att elen var nästan gratis, så hade man använt minimalt med el. Så var livet då på den tiden. Inte så konstigt att den staten gick under.
 
 
Premiärminister Medvedev intervjuades i rysk TV nyligen. Efter intervjun när han trodde kameror och ljud var bortkopplade sa han
(översatt till engelska på sidan http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/vladimir-putin/9731278/Dmitry-Medvedev-muses-on-aliens-and-Vladimir-Putins-lateness.html#: 
"Colleagues, somebody should be extremely punctual, while somebody else is exhausting all the limits for being late," he said, smiling wryly on a day when his mentor was more than an hour late for an event in southern Russia.
 
Det var första gången jag sett Medvedev skratta ordentligt, och det såg konstigt ut. 
 
Putin håller just nu på att rensa bland ministrarna. Nu får vi se om han rensar bort sin partner också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0