dec 28 2012. Urbefolkningen.

 
Jag såg aldrig historieprogrammen med Dick Harisson och Martin Timell i TV4. Men Ants fick dom på DVD i julklapp. "För att ni ska vidga era vyer och inte koncentrera er bara på Estland!" Jojo.
 
 
 
Nu såg vi det första berättelsen om stenåldern, och det var mycket som liknar utvecklingen i Estland. Men den roligaste upplysningen var när Harisson bekräftade att Sverige inte har någon urbefolkning. Alla har kommit vandrande. Om ett land är täckt av is under många tusentals år då kan ingen bo där under den långa tiden. Om det sedan vandrade in människor för några tusentals år sedan och bosatte sig där, då blir de invandare. trots att de nu bott så länge i området.
Vilka är då urbefolkning? Det kan bara vara afrikaner, eftersom vi lär härstamma från Afrika allihop. Men Harisson  sa det väl för att vi ska förstå dem som invandrar till Sverige nu. Vi är likadana. - Just så väver man in budskap och propaganda utan att någon egentligen tänker på det. men konstigt nog har det nu satt sig i ryggmärgen att vi alla är invandrare. Ett exempel på hur vi får olika "kunskaper" utan att vi märker det.-
Nåja. Jag kan inte se att man så direkt kan jämföra ett folk som bott i landet i många tusen år med dem som kommer nu. Men man ska inte behandla invandrare illa i alla fall. 
 
På samma sätt kom esterena till sitt land. De följde renarna och andra vilda djur vartefter de rörde sig efter den försvinnande inlandsisen. Tydligen smälte isen med 5 km per hundrade år, om jag minns rätt. Det var en sevärd film.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0