dec 13 2012. Aktuaalne Kaamera.

 
Ni har väl inte missat att julbocken i Gävle har brunnit ner igen? Det har inte esterna heller. Det fick de veta både i tidningen och på nyheterna i TV. Det känns bra.

Annars diskuterade man hur föräldrar med handikappade barn klarar sig i dagens Estland. Det var det längsta inslaget i Aktuaalne Kaamera i kväll.
Man har inte gjort så stora förändringar sedan sovjettiden, men nu är det dags. Problemet är att allt ansvar ligger på föräldrarna. De måste vara hemma och sköta barnen som är så handikappade att det inte kan vara på dagis. För det får de 19 Euro i månaden! Dessutom har de också en liten pension och kan få visst socialbidrag. Men resultatet blir alltid att de här stackars fölräldrarna arbetar med barnet på heltid och både mor (i de flesta fall) och barn kommer efter några år att lida svår nöd. Pengarna räcker inte. Föräldrarna har ansvaret för barnen hela livet. Det sades att i andra länder tar staten över när barnen är vuxna.

Hur många sådana barn finns det i Estland i dag? Det är sammanlagt cirka 200 000 människor som är inblandade i problemet.Yngre barn är ca 70 000.

Den politiker från IRL-partiet som intervjuades menade att "Hela systemet måste förändras. Vi har tyvärr inte hunnit dit än," sa han. Regeringen ska arbeta för att det blir ett gemensamt ansvar för föräldrar, kommun  och stat.

-----
 


Fasad och interiör, Mustepeade Maja.

Nästa inslag gällde den byggnad som före sovjettiden tillhört den katolska munkordern Mustpead/ Svarthuvudena som staden lade beslag på efter Sovjets fall. Munkarna vill ha huset själva och har protesterat mot det beslutet. Nu har det varit uppe i domstol och fortfarande ska staden äga huset. Man använder det till olika arrangemang, och borgmästaren Edgar Savisaar var nöjd.

-----
Vi undrade hur det skulle bli med de svenska bankerna i Estland nu när den nya bankunionen i EU bildas. Svenska banker ska ju stå utanför. Men så blir det inte. De två storbankerna i Estland: SEB och Swedbank kommer tillhöra bankunionen. Nordea och Danske Bank som bara är dotterbolag i Estland kommer fortfarande att vara fria.
-----
Vilka fina tåg som levereras till Estland nu. Det är helt moderna snabbgående elektriska tåg där man satsar på säkerhet för passagerarna och dessutom är de helt handikappanpassade och med toppmoderna toaletter. "Ställ bilen och kom och åk med de här tågen. Här är det sköna fåtöljer och trevlig miljö!"
Här kan ni se dem:
http://www.tallinnapostimees.ee/1073692/video-uhiuued-rongid-saabusid-trummiporina-saatel-depoosse/

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0