dec 24 2012. Det är kontrollorganen som är viktiga.

 
Jag bara måste kommentera ett inslag i Kristina Kappelins program på TV i går kväll där hon letade efter den europeiska identiteten. Hon skulle träffa Europoas intelligentaste man! Han har den högst uppmätta IQ i Europa! Det var just det viktigaste att han är så intelligent. Hon frågade vem som egentligen är skyldig till den grekiska krisen och han svarade : "Väljarna. De väljer sina politiker." Då måste jag säga att i det ögonblicket var intelligensen som bortflugen. Det är verkligen att förenkla det. De väljarna röstar på är de som lyckas få oss att förstå¨att de kan regera landet så som vi vill. Men vad som spelar roll då är:
1. Hur ska alla kunna sätta sig in i hur ett land ska skötas och vem som passar bäst för det? Vi måste kunna lita på kandidaterna, men hur ska vi det? Det går att manipulera sanningen.
2. Om en politiker börjar bra kan han/hon ändå bli så tagen av makten att han/hon går över gränsen under sin regeringstid. Makt korumperar, säger man. Se på många av våra egna politiker.
 
Två exempel. Min åsikt är istället att det är kontrollorganen som är viktiga. De ska ha en kontinuerlig kontroll och redovisa sina slutsatser. Men hur ska vi säkerställa att de verklligen är helt fria från inblandning i korruption? Ska vi ha en annan kontrollgrupp som kontrollerar kontrollanterna då? Det är inte lätt. Att lägga hela ansvaret på väljarna tycker jag i alla händelser är alldeles för lättvindigt! Då måste vi alla vara delaktiga i politiken.
 
Nej, jag tror att enda möjligheten är att vi lär oss från början vad det betyder med demokrati, att vi lär oss att vår egen roll är viktig, att vi är alla lika delaktiga. Vi ska ha kontinuerlig undervisning i skolorna och även senare i livet ska frågan alltid stå öppen: Vad kan jag göra? Och i detta ingår också att vi då har en närmare kontakt med våra politiker, som nu lever avskilda från den vanlige medborgarens verklighet. 
Man ska inte heller kunna ha som yrke att vara riksdagsman. Även den tiden måste vara begränsad för att man inte ska frestas av makten och pengarna. Se vilka förmåner och pensioner våra politiker givit sig själva!
 
President Ilves har ju börjat en diskussion om demokratin. Vi får se vad de kommer fram till.
 
 
GOD JUL alla! önskar den estniske jultomten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0